Advertentie

'Jaarprognose Colruyt steunt voor 10 miljoen op one-offs'

©BLOOMBERG NEWS

Beleggers gaan na de recente rally even op de rem staan. In Brussel duwt de koersval van Colruyt de Bel20 nipt in het rood. De Belgische rente grossiert in diepterecords.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.40 uur: We sluiten hiermee de markten live af. Tot morgen!

17.38 uur: De Bel20 is uiteindelijk stabiel afgesloten. Hier de toppers en de floppers:

©rv

17.00 uur: Het koersverlies voor Colruyt loopt intussen op.

16.34 uur: De analistenmeeting van Colruyt is afgelopen. Een event waar de pers de niet meer welkom is. We hebben niettemin de belangrijkste punten op een rij:

1. De jaarwinstprognose wordt bevestigd maar bevat twee elementen die niet ingecalculeerd waren: de 6 miljoen meerwaarde op Belwind en een lagere belastingvoet. Hou je daar rekening mee, dan steunt de prognose voor 10 miljoen euro op one-offs.

2. De rode draad doorheen de analistenmeeting was Colruyt dat erg voorzichtig is. 'De CFO leest de markt voorzichtiger dan drie maanden en dan zes maanden geleden', zegt een analist.

3. Colruyt legde meer dan vroeger de nadruk op e-commerce, zonder harde cijfers mee te geven.

4. De marktsituatie in Frankrijk is nog een stuk lastiger dan in België.

5. Colruyt profiteert weinig of niet van de perikelen bij Delhaize. Vooral Angelsaksische analisten hielden daar verkeerdelijk rekening mee.

 

16.00 uur: Wat betekent de lage rente voor u? Collega's Pieter Suy en Jasper Vekeman leggen het uit.

15.30 uur: De Amerikaanse beurzen openen licht hoger.

15.29 uur: Ablynx heeft zijn koerswinst grotendeels kwijtgespeeld.

15.03 uur: Geruststellend nieuws voor Amerikaanse centraal bankiers: volgens zowat alle inflatiebarometers kruipt de inflatie hoger. Wat wel betekent dat een renteverhoging in 2015 weer een stuk waarschijnlijker wordt. 

Fed should take comfort that core measures of inflation are firming up pic.twitter.com/eS3TXQTJ33— Ed Bradford (@Fullcarry) 26 november 2014

14.52 uur: Cardio3 Biosciences is momenteel de topper op de Brusselse beurs. Het bedrijf maakte bekend dat het eind dit jaar start met de laatste patiëntenstudie in de VS voor C-Cure, een regeneratieve therapie om chronische hartpatiënten te genezen. Cardio 3 kreeg in januari groen licht voor dat onderzoek. Cardio 3 gaf ook de namen vrij van de drie 'principal investigators' die het onderzoek zullen leiden. 'Dat drie erg gereputeerde cardiologen deze opdracht aanvaard hebben, is een teken van herkenning voor C-cure', zegt CEO Christian Homsy. In Europa ging de fase 3 studie vorig jaar al van start.

14.25 uur: De Britse post Royal Mail vreest dat het zijn wettelijke verplichting om over het hele land post te bezorgen, zes dagen per week, binnenkort niet meer zal kunnen vervullen. Reden is de scherpe concurrentie van bedrijven als Whistl, een onderdeel van het Nederlandse PostNL. Moya Greene, CEO van Royal Mail, zei in een hoorzitting van een parlementaire onderzoekscommissie dat die concurrenten zich kunnen concentreren op dicht bevolkte en dus rendabele regio’s. ‘Als je cherry picking toelaat dan kan de universele dienstverlening niet meer gefinancieerd  worden en wordt ze oneconomisch’, aldus Greene. Echt grote koersimpact is er niet (meer), aangezien het aandeel door gelijkaardige waarschuwingen de jongste tijd als serieus terrein verloren heeft. 

14.00 uur: Ablynx koerst opnieuw vlot hoger, na goed nieuws over het onderzoek naar het middel tegen de bloedstollingsziekte TTP. Het aandeel is op minder dan twee weken al zo'n 10 procent gestegen. Volgens CEO Edwin Moses vooral omdat beleggers plots vooral oog krijgen voor dat medicijn tegen die zeldzame, dodelijk bloedziekte, terwijl eerder de focus op het reuma-onderzoek lag. Zoals Moses het formuleerde:

Tot dit jaar hadden beleggers daar geen oog voor, en nu zijn sommigen er opeens door geobsedeerd

13.40 uur: Toch even meegeven dat Belgische rente met 0,989 procent net het diepterecord nog maar eens heeft scherper gesteld. Vanmorgen was de rente van bij de openingsbel onder 1 procent gedoken

13.30 uur: Over de kwartaalupdate van Ontex (zie post van 12u16) leest u hier alles. Echt groot nieuws bevatte die update, aangezien de luierfabrikant enkele weken geleden al de essentie meegaf samen met - belangrijke - herfinanciering van de schulden. Die herfinanciering zal Ontex vanaf 2015 een forse besparing in de rentelasten opleveren.

13.15 uur: Zalando verwacht voor het eerst winst, de koers klimt weer naar het niveau van de IPO

#Zalando ZAL GR shares higher than #IPO price after optimistic outlook, Rocket Internet RKET GR +15% over IPO. Braves buy both— Christof Schürmann (@SchuermannChris) November 26, 2014

 

13.10 uur: De Franse zuivelproducent Danone staat voor de verkoop van zijn volledige belang van 20 procent in de Japanse branchegenoot Yakult Honsha. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.Volgens de bronnen is er intern bij Danone een discussie gestart over de verkoop van het belang, maar is er nog geen beslissing genomen.

De huidige marktwaarde van Yakult Honsha, dat vooral bekend is van de kleine flesjes probiotische zuiveldrank, bedraagt 10 miljard dollar (8 miljard euro). Met de verkoop van de aandelen is zodoende een bedrag gemoeid van circa 2 miljard dollar.Het geld dat Danone eventueel ophaalt met het afstoten van het aandeel Yakult Honsha wordt mogelijk gebruikt voor acquisities.

Het bedrijf meldde bij de presentatie van de afgelopen jaarcijfers dat het streeft naar groei na de eerste winstdaling in meer dan tien jaar tijd.

12.59 uur: De tuimelperte van Thomas Cook (-20,2%) blijft niet zonder gevolgen voor de andere reisaandelen. Concurrent TUI Travel verliest ook al 1,5 procent in Londen en het Zwitserse Kuoni Reisen in Zurich zelfs 4,1 procent. Ook cruisereus Royal Caribbean (Londen) gaat 0,6 procent lager. Dat kan natuurlijk niets met het vertrek van Harriet Green bij Thomas Cook te maken hebben, beleggers maken dus duidelijk zorgen dat de touroperators het lastig krijgen om meer vakanties te verkopen.

©IMAGEGLOBE

12.38 uur: Compass Group , de nummer één in de wereld van collectieve restauratie, zag zijn jaarwinst met 5,4 procent stijgen dankzij een sterke vraag in Noord-Amerika en een stevige volumestijging in de groeilanden. Compass bereidt per dag gemiddeld drie miljard maaltijden. Het dividend gaat 10,5 procent hoger tot 26,5 pence per aandeel. Toch doet het aandeel het niet goed.

 

12.24 uur: Nog meer adviesverlagingen. Credit Suisse gaf Thomas Cook tot nog toe een 'outperform', maar verandert dat nu in 'neutral', na het nieuws dat CEO Harriet Green opstapt en de winstgroei dit boekjaar lager zou liggen. Het koersdoel wordt met maar liefst 77 pence verlaagd tot 148 pence. Het aandeel verliest momenteel net geen 20 procent tot 110 pence 

12.19 uur: Ook Colruyt krijgt er van langs. Voor de detailhandelaar trekt Petercam zijn advies eveneens omlaag tot 'houden' met een koersdoel van 40 euro. Het beurshuis verlaagt zijn verwachte ebit voor het hele jaar met 1 à 2 procent, maar omdat de bijdrage van participaties hoger zal liggen, verhoogt Petercam zijn verwachte nettowinst met 1 tot 3 procent. 

12.16 uur: Na de sterke prestaties van luierfabrikant Ontex, verlaagt Petercam zijn advies van 'bijkopen', naar 'houden'. Het koersdoel blijft onveranderd op 22,50 euro. Ontex verliest 0,9 procent tot 21,60 euro 

12.05 uur: Een overzichtje van de rente op tienjaarobligaties

Belgium's 10-year bond yield falls below 1% for the first time; joining Austria, Finland, Germany and the Netherlands pic.twitter.com/UXEPYt1CCY— Niraj Shah (@economistniraj) November 26, 2014

 

12.02 uur: Bij het begin van de middaghandel zien we een gemengd beeld op de Europese beurzen. De STOXX Europe 600 wint 0,2 procent, de Bel20 gaat 0,1 lager. Echte uitschieters zijn er niet, de meeste indexen stijgen of dalen minder dan 0,3 procent.

12.00 uur: Tijd voor het Brusselse beursoverzicht met onder meer de resultaten van Ontex . De luierproducent scoorde in de groeimarkten. 

11.00 uur: We zoomen verder in op de kapitaalverhoging van Tessenderlo . De korting van de nieuwe aandelen bedraagt 23 procent.

10.20 uur: Herwig Dejonghe verlaat de groenteverwerkingsgroep Greenyard Foods. Hij was er operationeel directeur, een functie die niet langer ingevuld wordt. Dejonghe neemt het onderdeel Pinguin Aquitaine over, dat hij als zelfstandige ondernemer gaat leiden. Dejonghe was een  lid van de familie die destijds het diepvriesgroentebedrijf Pinguin oprichtte. Nu zwaait Hein Deprez er de scepter. Meer uitleg leest u hier.

10.00 uur: Het weekblad De Belegger herhaalt zijn 'te mijden'-advies voor Colruyt . De volgende quote vat de boodschap bij redelijk wat analistenreacties deze morgen samen.

Colruyt blijft kerngezond (nettokaspositie), maar gezien de premie die betaald wordt tegenover sectorgenoten, mag men van een dergelijk aandeel winstgroei verwachten.
De Belegger

 

09.47 uur: Analist Filip De Pauw van ING denkt dat de zoektocht naar een nieuwe CEO door Nyrstar een positieve katalysator kan zijn voor het aandeel, omdat de uitvoering van de strategie tenminste op drie punten niet vlekkeloos is verlopen.

We believe that the hiring of a new CEO could act as a positive catalyst for the shares, taking into account that strategy execution in the past has not been flawless if we think about (i) the prices paid for the mines compared to current EBITDA generation, (ii) the Talvivaara deal, (iii) the balance sheet issues.
Filip De Pauw
Analist ING

 

09.43 uur: 'De vooruitzichten van Colruyt wijzen erop dat de discountketen minder profiteert van de onrust bij Delhaize België dan algemeen was aangenomen', stellen de analisten van ING.

09.25 uur: Nog even erop wijzen dat het vertrek van Harriet Green bij Thomas Cook (zie post 08u33) beleggers duidelijk meer zorgen baart dan het vertrek van Junck bij Nyrstar , gelet op de koersreacties.

09.11 uur: Wel een grote beweging bij Colruyt , momenteel de grootste daler in de Bel20. Hans D'Haese (Degroof) ziet het zo: 'De operationele resultaten over de eerste jaarhelft liggen onder de verwachtingen. De bedrijfswinstmarge (ebit) kwam in de eerste jaarhelft bijvoorbeeld uit op 5,5 procent, terwijl analisten mikten op 5,7 procent.' Vorig jaar lukte Colruyt in een marge van 6 procent. D'Haese verwijst naar het moeilijke economische klimaat, de zware concurrentie en de prijsdeflatie.

09.01 uur: De Europese beurzen openen licht positief. Voorlopig geen grote beweging bij Nyrstar waar CEO Roland Junck is vertrokken.

08.49 uur: Er is goed nieuws van Ablynx . De biotechgroep heeft een belangrijke doorbraak gerealiseerd in de ontwikkeling van een potentieel geneesmiddel voor de behandeling van de zeldzame bloedstollingsziekte TTP. Het Gentse bedrijf hoopt midden volgend jaar te kunnen starten met de Fase III-studie. Meer uitleg leest u hier.

08.46 uur: 1,6 miljard euro gaat Samsung Electronics besteden aan de inkoop van eigen aandelen. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat is onder meer de grootste producent van mobilofoons. Vandaag maakte het concern de verkoop bekend van de chemie- en defensieafdelingen. Samsung zal vanaf 26 februari de eigen aandelen op de markt kopen.

08.43 uur: Het ziet er naar uit dat de Europese beurzen hoger zullen openen. De future op de Euro Stoxx 50 noteert een halve procent in de winst.

08.33 uur: In het VK stapt Harriet Green (foto) de CEO van touroperator Thomas Cook op. Ze wordt vervangen door COO Peter Frankhauser. Green leidde een herstructurering bij het verlieslatende Thomas Cook. 'Mijn werk is gedaan', zegt Green in een persbericht. Over het voorbije boekjaar dat eindigde eind september, daalde het jaarverlies van 163 naar 114 miljoen pond.

Harriet Green ©REUTERS


08.24 uur: Intussen is de Belgische 10-jaarsrente onder 1 procent gezakt. Een primeur.

08.12 uur: En het blijft maar komen: Tessenderlo kondigt de details aan van zijn kapitaalverhoging. Per 3 bestaande aandelen kunnen aandeelhouders intekenen op één nieuw, tegen 16,50 euro per aandeel. Dat is een korting van 23 procent op de slotkoers dinsdag (21,36 euro).

08.11 uur: Rabo Securities verlaagt in reactie op de halfjaarcijfers van Colruyt (zie ook 8u03) het koersdoel voor Colruyt 36 naar 34,50 euro. Advies blijft op 'reduce'. 

08.10 uur Beursgang uitgesteld wegens ... rugblessure. Binnenkort noteert Alshon Jefferey, een 24-jarige footballspeller bij Chicago Bears, op Wall Street. Inderdaad, een atleet met een beursnotering. Dankzij een ingenieuze financiële constructtie van het bedrijf Fantex, met zetel in San Francisco. 

De constructie is als volgt: Fantex betaalt de speler een eenmalige bedrag van x miljoen dollar (in dit geval 7,9 miljoen dollar) en krijgt daarvoor in ruil 13 procent van de toekomstige inkomsten van de speler (lonen, premies, reclame-inkomsten, ...). Fantex haalt de miljoenen op bij investeerders die een 'stukje van Jefferey' kopen. Fantex strijkt het deel van de spelerinkomsten op en betaalt dat - na afhouding van 5 procent commissie - uit aan de investeerders. 

Het 'stukje Jefferey' - het aandeel dus - is verhandelbaar op de beurs en de waarde ervan zal stijgen indien de speler uitgroeit tot een topper of enorm populair wordt en grote sponsordeals kan sluiten. Maar, een crash van het aandeel bij blessures is het risico dat je als beleggers moet aanvaarden. Zo werd de IPO van een andere footballspeler eerder dit jaar al uitgesteld wegens rugproblemen.  

08.05 uur: Waar kijken we nog naar uit vandaag?

Om 16 uur staat het Amerikaanse consumentenvertrouwen (index opgesteld door de University of Michigan) op de agenda. Dinsdag raakte bekend dat een andere vertrouwensindex (opgesteld door het onderzoeksbureau Conference Board) in november onverwacht gedaald is. Een tegenvaller aangezien de belangrijkste shoppingperiode van het jaar aanbreekt. Economen hadden verwacht dat de recente daling van de olie- en benzineprijs het consumentenvertrouwen een boost zou geven.

Ontex  publiceert zijn derdekwartaalresultaten. Het aandeel steeg de voorbije weken fors na het nieuws dat het bedrijf zijn schulden herfinanciert tegen een erg voordelige rente. Analisten becijferden dat Ontex daardoor zo'n 28 miljoen euro per jaar zal besparen. Beleggers zullen in het kwartaalrapport vooral gadeslaan in welke mate Ontex sneller groeit dan de markt (babyluiers, incontinentieluiers, maandverbanden, tampons) en de winstmarge weet op te krikken. Analisten van het beurshuis Liberum voorspellen dat de brutomarge tegen 2018 kan stijgen tot 29 procent, tegenover 26,6 procent in 2013.

Bij RHJ International  heeft Oddo & Cie zijn belang verder opgebouwd van 9 procent in augustus tot 13,9 procent nu, zo blijkt uit een transparantiemelding. Het aandeelhouderschap van RHJI is de voorbije maanden grondig door elkaar geschud als gevolg van een vereenvouding van de structuur van de financiële holding. Het Chinese conglomeraat Fosun en de BMW-familie Quandt werden in één wip de grootste aandeelhouders, maar daar komt nu het Franse Oddo & Cie tussen fietsen. 

08.03 uur uur: Het is uitkijken naar de beleggersreactie op de halfjaarresultaten van Colruyt. Het bedrijf bevestigt zijn prognose dat de nettowinst in het boekjaar 2014/2015 'vlak of licht hoger' zal uitkomen tegenover vorig jaar. Maar verder is er weinig reden om enthousiast te worden over het halfjaarrapport. 'De druk op de verkoopprijzen en de winstmarge zal zich voortzetten', luidt het.

We bevestigen de prognose dat de nettowinst in 2014/2015 vlak tot licht hoger zal uitkomen. Maar de druk op de verkoopprijzen en de winstmarge zal zich voortzetten.

08.00 uur: Goedemorgen. We vallen met de deur in huis. Want de beursdag begint met een paukenslag van jewelste. Roland Junck is niet langer CEO van Nyrstar . U leest er hier alles over.

#Nyrstar's Roland Junck is CEO af ! En @Bolero_BE nam zijn laatste interview af. Straks ook in uw mailbox ? #breaking pic.twitter.com/zKlKZadunD— Tom Simonts (@TSimonts) 26 november 2014

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud