1. Markten Live
 2. Live blog

Jensen incasseert grootste klap in 15 jaar

Het aandeel ging 14,3 procent lager na een tegenvallende vooruitblik. Zo'n koersval gebeurde niet meer sinds begin 2003.
 • Agenda

  We ronden deze blog af, en trappen morgen een nieuwe af. Dan staat dit op de agenda:


  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie: Handelsbalans maart, 15 uur
  Japan: Bruto binnenlands product eerste kwartaal, 1.45 uur
  Verenigde Staten:
  - In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen april, 14.30 uur
  - Industriele productie april, 15.15 uur


  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Aedifica: trading update derde kwartaal 2017/2018, 17.45 uur
  - Ageas: gewone en buitengewone algemene vergadering, 14.30 uur
  - Ageas: resultaten eerste kwartaal, 7.30 uur
  - Care Property Invest: buitengewone en gewone algemene vergadering, 10 uur
  - Dexia: algemene vergadering
  - Elia: tussentijdse verklaring eerste kwartaal, 8 uur
  - Qrf: notering ex dividend
  - RealDolmen: overnamebod aan 37 euro per aandeel door GFI. Tot 31 mei.
  - Sapec: vereenvoudigd uitkoopbod aan 60 euro per aandeel door Soclinpar. T.e.m. 29 juni.
  - Tigenix: overnamebod aan 1,78 euro per aandeel door Takeda. Tot 31 mei.
  Italie: Telecom Italia: resultaten eerste kwartaal
  Nederland:
  - Avantium: algemene vergadering
  - SnowWorld: resultaten eerste halfjaar 2017/2018
  Verenigde Staten: Cisco Systems: resultaten derde kwartaal 2017/18, 22 uur

 • Slotbel Brussel

  De Bel20 - eigenlijk de Bel19 na het vertrek van Ablynx - eindigt 0,2 procent lager en doet daarmee iets slechter dan het Europees gemiddelde. Zo konden zowel de Beurs van Parijs en die van Amsterdam een klein winstje neerzetten, in Frankfurt was er ook een minieme daling. Binnen de Brusselse index waren Bpost en Proximus de grootste dalers, en konden alleen Ontex en Colruyt meer dan een procent stijgen. Dit zijn de grootste winnaars en verliezers van dinsdag 15 mei:

  Top Flop
  Fountain+6,14%E&Z Bebig-2,82%
  Connect Group+4,81%Bpost-2,99%
  Keyware+4,76%Fluxys Belgium-3,21%
  Mithra+4,42%Kinepolis-3,58%
  Sioen Industries+3,88%Balta Group-4,03%
  Exmar+3,87%Celyad-5,75%
  Retail Estates+2,43%Jensen Group-14,82%

 • Groei Amerikaanse consumptie vertraagt

  De omzet van de Amerikaanse kleinhandel is in april met 0,3 procent gestegen, na een opwaarts herziene toename met 0,8 procent in maart. De tragere groei werd verwacht. De hogere benzineprijzen hadden een negatieve invloed op andere consumptie-uitgaven. Toch verwachten economen dat de consumptie in het tweede kwartaal sneller groeit dan in het eerste kwartaal. Ze verwijzen naar de hogere koopkracht dankzij de belastingverlaging en inhaalbeweging bij de verwerking van belastingaangiften.

 • FSMA geeft Patrimonia boete van 40.000 euro

  De verzekeringsmakelaar Patrimonia heeft met de toezichthouder FSMA een minnelijke schikking getroffen over de publicatie van informatie die niet overeenstemming was met de wetgeving. Sommige gegevens op de website waren onjuist of misleidend.

  Daarom kreeg Patrimonia een administratieve sanctie van 40.000 euro. Voorts publiceert de FSMA de minnelijke schikking op haar website. De FSMA kan een minnelijke schikking aanvaarden als de betrokkene meewerkt aan het onderzoek.

 • Beurswaakhond ontvangt icoon van de hip-hop

  De Amerikaanse artiest Jay Z (echte naam Shawn Carter) mag het vandaag een volledige dag komen uitleggen bij de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond. Dat werd hem opgelegd door een rechter.

  De SEC onderzoekt Iconix Brand, een holding boven kledingmerken als Umbro of Lee Cooper. Het beursgenoteerde Iconix moest de jaarcijfers van zowel 2013 als 2014 herbekijken na de resultatenpublicatie, en de SEC probeert uit te zoeken hoe dat kon gebeuren.

  Iconix nam in 2007 Rocawear over, een kledinglijn die Jay Z had opgestart. Dat merk bestaat vandaag nog steeds. De rapper deed er alles aan om uit het gewoel te blijven, maar na vijf maanden vertraging besliste een rechtbank in New York dat hij zich op 15 mei een hele dag vrij moest houden om vragen te beantwoorden van de SEC. De locatie werd officieel geheimgehouden, maar een cameraploeg kon toch beelden maken aan de voordeur.

  Midden vorig jaar bracht Jay Z zijn album 4:44 uit, zijn veertiende soloplaat. De promotour daarrond staat vandaag noodgedwongen op pauze.

  De titelsong van het album 4:44.

 • Openingsbel Wall Street

  • S&P500: -0,7%
  • Dow Jones: - 0,7%
  • Nasdaq: -0,9%
 • De telecomblues

  Hoe concurrentieel de telecommarkt is onderstrepen vandaag nog eens de teleurstellende cijfers van de Britse mobiele wereldmarktleider Vodafone en de Franse prijzenbreker Iliad . De Stoxx Telecom-index verliest 2 procent, de slechtste prestatie van de 18 Stoxx-sectoren. En die sombere stemming sleurt in de Bel20 dus Proximus mee naar het laagste peil sinds het voorjaar van 2014.

 • Amerikaanse futures: rood

  Een half uur voor de handel op Wall Street begint, wijst de stand van de futures op verliezen voor de aandelenmarkten van 0,5 à 0,7 procent. Dat is ongeveer even veel als de winst van de dollar tegenover de euro vandaag.

 • Elia verdedigt op AV miljardeninvestering

  Op de jaarvergadering van netbeheerder Elia  verdedigde voorzitter Bernard Gustin de overname van een extra 20 procent in het Duitse 50Hertz voor 1 miljard euro

  De extra dividenden die we zullen ontvangen zijn hoger dan de kosten van de leningen
  Bernard Gustin
  Voorzitter Elia

 • Jensen: 'Correctie na sterke klim'

  Jesper Munch Jensen, de CEO van Jensen-Group , bleef heel rustig toen we hem vanmorgen, in de marge van de algemene vergadering, naar een reactie vroegen op de koersval van vandaag.'Ik panikeer nooit. Dit is een correctie die ik had verwacht. Vergeet niet dat we een vijf jaar durende run achter de rug hebben.'

  Sinds midden 2012 is het aandeel Jensen-Group inderdaad bijna onophoudelijk gestegen op Euronext Brussel. De koers ging in die periode ruimschoots maal zeven.

  Jensen-Group waarschuwde maandagavond dat de omzet in het eerste halfjaar lager zal uitkomen dan een jaar eerder omdat het orderboek minder goed gevuld is. Als we enkele rekening houden met de orders die dit jaar moeten geleverd worden, is het orderboek een derde kleiner dan eind maart 2017.

  Als verklaring verwijst de fabrikant van industriële wassystemen naar 'een vertraging in grote projecten door consolidatie van belangrijke klanten'. De overnames spelen zich af in de sector van de textielverhuurders, lichtte Jensen toe, en in de Verenigde Staten en Europa. Net in die markten situeren zich de meeste grote wasserijprojecten.

  Een voorbeeld van consolidatie was de overname van de Britse textielverhuurder Berendsen door de Franse groep Elis in september 2017. 'Bij zo een deal focust de overnemer eerst op de consolidatie en doet hij enkel dringende investeringen. Pas later gaat hij een business plan voor de toekomst opstellen. Wij als leverancier moeten daarop wachten', aldus Jensen. Het staat buiten kijf dat Elis zal moeten investeren, alleen weet Jensen niet of het dit jaar, volgend jaar of over twee jaar zal zijn.

  Een aandeelhouder wou weten of de vertraging van grote projecten extra druk zet op de marges. 'Margedruk is er altijd', antwoordde Jensen, waarbij hij verwees naar de concurrentie. 'Bovendien zijn sommige kleinere concurrenten groter geworden, in lijn met de groei van de hele sector.'

 • Opgepast: laagvliegende satellieten

  In Parijs tuimelt satellietspecialist Eutelsat  13 procent. De groep kampt samen met grote rivaal SES al een tijd met overcapaciteit in de lucht en de toestand lijkt er niet op te beteren. Eutelsat zegt in zijn jongste update te vrezen dat de omzet over het lopende boekjaar met 3,5 procent zal teruglopen.

  Het management belooft wel te proberen de schade te beperken door 'andere inkomsten' aan te boren, maar aan de koersreactie is te zien dat het geloof van beleggers in het welslagen uiterst gering is. 

 • Franse prijzenbreker Iliad hard onderuit

  Op de Parijse beurs gaat Iliad hard - met 16 procent - onderuit. De prijzenbreker gooide de jongste jaren de telecomsector in Frankrijk overhoop, maar lijkt nu zelf last te hebben van een aanhoudend zware slag om de consument. 

  In het persbericht over het eerste kwartaal maakt Iliad gewag van 'zware concurrentie'. Daardoor verloor de groep over het eerste kwartaal niet alleen 19.000 breedbandabonnees, de gemiddelde maandelijkse inkomsten per breedbandklant slonken ook tot 32,5 euro, van 34,5 euro een jaar geleden. 

 • Colruyt koopt zichzelf in ijltempo op

  Het gaat hard bij Colruyt : vorige week kocht de supermarktketen nog eens 89.682 eigen aandelen in. Sinds de groep een op 2 oktober een vers inkoopprogramma van 350 miljoen euro lanceerde, kocht Colruyt liefst 6,72 miljoen eigen aandelen voor 297 miljoen euro. 

  Met andere woorden: na zeven maanden is 85 procent van de 350 miljoen gespendeerd, ook al loopt het inkoopprogramma eigenlijk tot oktober 2019. 

  Samen met de aandelen die Colruyt al in handen had, controleert de keten nu 7,87 procent van zichzelf. Met de bulkinkopen neemt Colruyt op een gemiddelde beursdag een vijfde van de eigen beurshandel voor zijn rekening. Belangrijker is dat de inkopen zijn een belangrijke 'bodembeschermer' vormen. 

  De beurskoers van Colruyt noteert nu zefls 6 procent hoger dan op 12 december, toen de groep nabeurs samen met zwakke halfjaarcijfers waarschuwde dat de winst over het volledige boekjaar tot 31 maart waarschijnlijk zou dalen. 

  Door de jarenlange inkopen kon Colruyt de voorbije vijf jaar al meer dan 20 miljoen aandelen door de versnipperaar jagen. Daardoor moet de winst over minder 'hongerige mondjes' gespreid worden, wat de winst per aandeel, het dividend én de beurskoers stut. Daardoor verhoogt de familie Colruyt ook mondjesmaat de controle over de gelijknamige groep. Dat voedt geregelde speculatie over een beursexit, een scenario dat CEO Jef Colruyt zelf begin 2017 een 'interessante suggestie' noemde. 

 • CEO Vodafone zwaait af

  Vodafone , de grootste aanbieder van mobiele telefonie ter wereld, zakt in Londen 2,4 procent. De Italiaan Vittorio Colao zwaait na tien jaar af als CEO van de groep. Hij wordt opgevolgd door financieel directeur Nick Read. Colao zegt dat de miljardendeal met Liberty in Duitsland de hertekening van Vodafone nu zo goed als rond is. 

 • Proximus zakt naar laagste peil in vier jaar

  Een opvallende daler (alweer) is Proximus : minus 1,3 procent naar 23,64 euro, de laagste koers sinds juli 2014. Dit ondanks een vrij goed kwartaalrapport waarbij de telecomoperator blijkt gaf dat het klanten aan zich wist te binden, ondanks een concurrentiële markt. 

  Toch blijft er zeker in de Londense City veel scepsis staan of Proximus in een snel veranderende markt nog lang goed zal kunnen standhouden. Onder meer Deutsche Bank, Credit Suisse en Morgan Stanley blijven het aandeel op de verkooplijst zetten. 'Er is ruim voor nog meer concurrentie in de komende kwartalen', merkt Deutsche Bank op.

  De telecomanalisten verwijzen naar de telecomwaakhond BIPT, die het mogelijk wil maken voor alternatieve spelers om een 'los' internetaanbod te verkopen. Dus zonder 'ballast' van telefonie of televisie. Onder meer Orange Belgium liet al weten te staan popelen om 'kabelknippers' die hun dure pakketten bij Proximus of Telenet willen opzeggen, ter wille te zijN. 

 • Ook Nederlandse groei tempert

  Net als Duitsland is ook Nederland 2018 economisch iets minder voortvarend begonnen dat 2017 uitgezwaaid was. De groei vertraagde volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in Den Haag van 0,7 naar 0,5 procent. De sterkhouder is de Nederlandse consument, die tegen het stevigste tempo in 17 jaar spendeert. 

 • Jensen bijna tiende lichter

  Jensen tuimelt 9 procent naar 41,10 euro. Beleggers zijn duidelijk 'not amused' over de vrij sombere prognose die de specialist in wasserijsystemen maandagavond, aan de vooravond van de jaarvergadering van deze ochtend, uitstuurde. 

  KBC Securities handhaaft het 'houden'-advies en koersdoel van 44 euro. 'De inkomsten in de eerste jaarhelft zullen mogelijk lager zijn dan de 173,5 miljoen euro over de eerste helft van 2017', becijfert analist Guy Sips. 'Dit als gevolg van vertraging in grote contracten, door een fusie van verschillende belangrijke klanten. We vrezen dat onze prognose voor 350 miljoen euro omzet over heel 2018 moeilijk haalbaar wordt'. 

 • Engie houdt Bel20 boven de nullijn

  De openingsbel: de Bel20 blijft in tegenstelling tot de andere Europese beursindexen nipt boven de nullijn. Dit dankzij zwaargewicht Engie . De Franse nutsreus kwam met een vrij geruststellende update over het eerste kwartaal en ziet dat vertaald in 0,8 procent winst. 

 • 'Exmar kan flink cash puren uit gasplatform'

  Exmar gaf gisterenavond meer informatie over de huurder van zijn hervergassingsplatform (FSRU). Het plaform gaat pas vanaf het vierde kwartaal van 2018 operationeel worden en dus voorlopig nog weinig cashflow bijdragen. KBC Securities stipt aan dat dankzj het huurcontract van tien jaar met de grondstoffentrader Gunvor de aardgasrederij het platform nu kan herfinancieren. Exmar had het platform volledig betaald. 'Het moet mogelijk zijn 40 à 80 procent van het platform met schulden te herfinancieren, wat 75 à 100 miljoen extra cash zou opleveren', luidt het. 

 • Europese beurzen op weg naar lagere start

  Afgaand op de belangrijkste indexfutures stevenen de Europese beurzen af op een matte start en gaan Bel20 en  Euro Stoxx50 - de korf steraandelen uit de eurozone - bij de openingsbel zo'n 0,3 procent inleveren. 

  ©BELGA

 • Duitse groei vertraagt forser dan verwacht

  De Duitse economie, de V8 onder de motorkap van de eurozone, is in het eerste kwartaal scherper dan verwacht afgekoeld. De groei halveerde van 0,6 naar 0,3 procent, minder dan de 0,4 procent waar economen gemiddeld op rekenden. 

 • Kepler haalt Bekaert van strafbankje

  Na de glijvlucht van de voorbije weken gloort er potentieel wat beterschap voor Bekaert . Beurshuis Kepler Cheuvreux verhoogt het advies voor de staaltechnologiegroep na de recente koersval van 'afbouwen' naar 'houden'. Het koersdoel is 36 euro, nog altijd het meest sombere van alle analisten die de groep opvolgen. 

 • Meeste Aziatische beurzen licht lager

  Een blik op de Aziatische markten: daar sloten de Japanse beurzen grosso modo rond het nulpunt en is er elders bescheiden verlies. Geen dramatische toestanden dus. 

 • Toen waren ze nog met 19

  Even herinneren dat de Bel20 het vanaf vandaag met 19 moet stellen. Ablynx verdwijnt na het geslaagde bod van Sanofi na een ultrakorte carrière namelijk uit de beursbarometer. De vervanging gebeurt pas bij de volgende driemaandelijkse herziening, op 15 juni. Topkandidaten zijn Argenx, als die aan de liquiditeitscriteria van de beurs voldoet, of Melexis. 

 • Montea start 2018 dieselend

  Montea , de specialist in logistiek vastgoed, handhaaft in de kwartaalupdate de prognose voor groei in 2018. Winst en dividend per aandeel moeten respectievelijk 5 en 3 procent stijgen, terwijl de portefeuille boven 800 miljoen euro moet utikomen. Over het eerste kwartaal steeg de reële waarde van de portefeuille magazijnen - inclusief zonnepanelen - van 719 naar 749 miljoen euro. 

  De resultaten waren over het eerste kwartaal wel iets minder. Het netto huurresultaat, zeg maar de 'omzet' van een vastgoedgroep, steeg 7 procent naar 11,1 miljoen euro. De eigenlijke stijging is forser (+22%), aangezien er begin 2017 1,3 miljoen eenmalige verbrekingsvergoeding van SAS Automotive was. 

  Door het wegvallen van eenmalige vergoedingen en hogere kosten verbonden aan een grotere portefeuille bleef het operationele resultaten zo goed als stabiel. En aangezien er na de kapitaalverhoging van vorig jaar meer 'hongerige mondjes' zijn, zakt de courante winst per aandeel van 0,73 naar 0,61 euro per aandeel. 

 • Jensen waarschuwt

  De specialist in wasserijsystemen Jensen  verwacht een moeilijker tweede helft, mede door de tuimelperte van de Turkse lira. Meer info leest u via deze link. Het aandeel heeft er de jongste jaren een stevige rit opzitten. 

 • Hoe sterk vertraagt de Duitse economie?

  Duitsland publiceert vandaag om 8 uur de economische groei in het eerste kwartaal. Economen voorspellen dat de groei is gedaald naar 0,3 procent, tegenover 0,6 procent in het vierde kwartaal van 2017.

  De industriële productie stagneerde, de sterke euro had een negatieve invloed op de export en en de kleinhandelsomzet slabakt. De sterke afkoeling van de Duitse economie is onder meer te wijten aan uitzonderlijke factoren. Duitsland worstelde met stakingen en een griepepidemie en de paasvakantie startte al in maart.

  Het Nederlandse groeicijfer volgt om 9.30 uur.  De economische groei is een belangrijke factor voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

  Al gaf de ECB gisteren al aan dat de vertraging van de groei en de inflatie geen impact heeft op haar beslissing om de rente te verhogen eens de geldkraan eind dit jaar wordt dichtgedraaid. De eerste verstrakking van het beleid sinds 2011 komt er 'enkele kwartalen' - en niet enkele jaren - na het einde van de stimulus, zei de Franse centraal bankier François Villeroy de Galhau.

  Ook vanuit China komt er een update over de toestand van de economie via de kleinhandelsomzet en industriële productie van afgelopen maand.

  Op de algemene vergaderingen van RoulartaExmar en Lotus Bakeries tekent De Tijd present.

  ©REUTERS

 • Turkse lira op vers dieptepunt

  Goedemorgen! We starten in Turkije. In een uitzonderlijk interview met Bloomberg Television laat president Erdogan er geen twijfel over bestaan: als hij op 24 juni herverkozen wordt, is het gedaan met een onafhankelijke centrale bank. 'Als mensen in de problemen raken door monetair beleid, wie gaan ze daar verantwoordelijk voor houden?', stelt Erdogan de retorische vraag. 'De president! En aangezien de president de vraag zal krijgen, is het belangrijk dat de president invloed heeft op het monetair beleid'. 

  De Turkse centrale bankiers verhoogden recent de rente, om de kapitaalvlucht uit het land aan halt toe te roepen. Nu de de meest liquide belegging ter wereld, Amerikaans schuldpapier, weer wat begint te renderen, draaien veel beleggers hun meer risicovolle gokjes elders in de wereld terug. Eerst in de vuurlinie staan landen met 'een hoek af', in de eerste plaats landen met een dubbel tekort op de begroting en de lopende rekening. Dat gaat op voor Turkije, net als Argentinië dat vorige week bij het IMF moest aankloppen voor steun. 

  De dreigende taal van Erdogan aan het adres van de centrale bank is niet meteen van aard om het beleggersvertrouwen in Turkije te herstellen. Deze ochtend bereikt de Turkse lira met 5,25 per euro een vers diepterecord. 

  Sinds begin dit jaar verloor de lira tegenover de euro 13 procent van zijn waarde. Sinds de start van 2017 beloopt het verlies zelfs 30 procent. En dat is een probleem voor Belgische bedrijven met stevige voet aan de grond in Turkije, zoals pvc-bouwprofielenspecialist Deceuninck , luierfabrikant Ontex  en wasmachineproducent Jensen Group

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud