Jetrea wordt ook in Frankrijk terugbetaald

Op Euronext Brussel blijft Euronav volle vaart vooruitgaan. Deze week sprong het aandeel al 20 procent hoger. Cismescaut verdwijnt binnenkort van de beurs na een overnamebod door CBR. Op Wall Street tuimelde Best Buy meer dan 30 procent lager na teleurstellende verkopen in het voorbije shoppingseizoen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.10 uur: Bedankt voor het lezen en tot morgen voor:

Agenda

ECONOMIE/FINANCIEN

Verenigde Staten:
- In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen december, 14.30 uur
- Industriele productie december, 15.15 uur
- Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) januari , 16 uur

BEDRIJVEN

Belgie:
- Henex: heropend openbaar overnamebod door Union Financiere Boel tegen 63,5 euro per aandeel. Tot 20 januari.

Nederland:
- Xeikon: heropend overnamebod Bencis tegen 5,85 euro per aandeel. Tot 24 januari.

Verenigde Staten:
- Bank of New York Mellon: resultaten vierde kwartaal, 12.30 uur
- General Electric: resultaten vierde kwartaal, voorbeurs, 12.30 uur
- Morgan Stanley: resultaten vierde kwartaal, 13.15 uur


18.09 uur: We gaan er uit met goed nieuws voor Thrombogenics.

Pos. aanbeveling terugbetaling #Jetrea #Thrombogenics Frankrijk. Wordt 8ste land lancering buiten VS.#gaatvooruit pic.twitter.com/VC88E3v1bW— Frank De Mol (@FrankDeMol1) January 16, 2014


17.51 uur:
Opmerkelijk discours van de Franse minister voor Digitale Economie. Ze 'verbiedt' een consolidatie in de telecomsector in haar land. Al kan ze in theorie enkel een stok voor een fusie of overname steken als Orange betrokken partij is. In die historische speler heeft de staat een belang van bijna 27 procent.

'Hoe dan ook geven deze verklaringen aan dat een fusie of overname geen makkie wordt', reageert een trader in Parijs. De voorbije weken en maanden werd gespeculeerd over een consolidatie in de telecomsector omdat de lageprijzenpolitiek van Free (Iliad) de andere drie, Orange, SFR en Bouygues flink wat omzet en marge kost. Alle vier de aandelen verloren vandaag terrein in Parijs.

17.49 uur: Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve die eind deze maand de scepter doorgeeft aan Janet Yellen, ziet geen zeepbellen. En hij verwacht dat de nieuwe regels voor banken meer stabiliteit zullen brengen.

Bernanke, asked about bubbles, says that while it's bad luck to make predictions, market valuations are in line with historical ranges.— Pedro da Costa (@pdacosta) January 16, 2014


17.41 uur:
 Komt er dit jaar een einde aan de 40-jaar oude alliantie tussen L'Oréal en Nestlé? De topman van de cosmeticareus, Jean-Paul Agon, zou het in elk geval een 'goede operatie' vinden om de 29 procent die Nestlé in L'Oréal aanhoudt terug te kopen, zo zegt hij in een interview. Het belang is op de beurs 22 miljard euro waard. 

17.40 uur: Luc Rogge (directeur-generaal Colruyt) verlaat de supermarktketen. Zijn takenpakket zal voor een periode van een jaar worden overgenomen door Frans Colruyt. 

17.36 uur: De Bel20 is met 0,2 procent winst gesloten. De grootste bewegingen op Euronext Brussel:

16.20 uur: Grote deal in de diagnosticabusiness. Carlyle koopt de 'blood testing business' van Johnson & Johnson voor 4,1 miljard dollar. Die afdeling ontwikkelt en verkoopt testen waarmee virussen zoals HIV en Hepatitis C in het bloed kunnen opgespoord worden. Het aandeel J&J reageert amper op de deal.

16.15 uur: Bij Citigroup gaat er een aardige hap van de koers af - momenteel nog goed 3 procent - nadat de bank teleurstellende resultaten moest bekendmaken.

Citigroup verdubbelde de winst in het laatste kwartaal van 2013 ruim tot 2,6 miljard dollar (1,91 miljard euro). Over het gehele jaar ging de winst met ruim 80 procent omhoog tot 13,9 miljard dollar. Toch stelden de resultaten analisten teleur. Zij hadden een aangepaste winst verwacht van 0,95 dollar per aandeel, terwijl die nu uitkwam op 0,82 dollar per aandeel. 

De bankgroep kon de kosten wel flink beperken, maar de 'boosdoener' was de obligatiehandel: de inkomsten daaruit daalden met 15,5 procent tot 2,33 miljard dollar.

16.04 uur: Netflix gaat voor de tweede dag op rij lager; gisteren 2,2 procent, vandaag 1,6 procent. Mogelijk heeft het aandeel van de online aanbieder van films en series last van de juridische overwinning die internetprovider Verizon eerder deze week binnenhaalde.

Verizon en co zijn niet verplicht alle internetverkeer gelijkwaardig te behandelen. Met die uitspraak zet de rechter in Washington de deur open om contentleveranciers als Google, Facebook en Netflix een vergoeding aan te rekenen als ze een snelle doorstroom van hun content verlangen.

Netflix slorpt met zijn videostreams zowat een derde van alle piektrafiek in Noord-Amerika op. Zijn 31 miljoen gebruikers betalen per maand 8 dollar per maand. Als internetproviders een trafiekkost beginnen aan te rekenen, zou dat abonnement wel eens duurder kunnen worden.

Zo'n vaart zal het waarschijnlijk echter niet lopen. De Federal Communications Commission, een fervent voorvechter van netneutraliteit, overweegt beroep aan te tekenen tegen de uitspraak. Bovendien heeft de rechter de commissie gevraagd de regels over die netneutraliteit te herschrijven.

Netflix heeft overigens zijn eerste Oscarnominatie op zak, voor The Square, een documentaire over een groep revolutionairen tijdens de recente revolutie in Egypte.


15.45 uur: 
Het was geen lek noch een enthousiaste toeschouwer waardoor het filmpje van Gerrit Zalm als ‘Priscilla’ on line kwam, maar een doelgerichte actie van het communicatieteam van ABN AMRO. Na een vraag van Zalm zelve. De bank heeft na een wat haar betreft slechte ervaring met Tros Radar liever zelf in de hand hoe ze in beeld komt. Zo blijkt uit een gesprek dat het Nederlandse vakmedium Communicatie had met Hans Van Zon, hoofd mediarelaties bij ABN AMRO. 

15.38 uur: Opmerkelijk. De oprichter van Best Buy Richard Schulze kondigde in augustus aan zijn belang in Best Buy gradueel af te bouwen. Hij heeft sindsdien al voor meer dan 200 miljoen dollar aandelen verkocht. Hij profiteerde zo van de enorme koersstijging (+300%) van het aandeel vorig jaar. 

Schulze reageerde in een aparte mededeling op de dalende verkoopcijfers bij Best Buy:

"The message behind today's announcement is very clear to me. Best Buy is on this journey and in this business to win, acquire, and retain new and existing customers. I have complete faith in the long-term strategy and I am confident that management is taking the steps required to win and position the company for a successful future."

15.30 uur: Best Buy keldert op Wall Street 31 procent tot 25,80 dollar na heel teleurstellende verkoopcijfers tijdens het voorbije shoppingseizoen. De verkopen tijdens de negen weken (tot 4 januari) daalden met 2,6 procent tot 11,5 miljard dollar. 

Best Buy CEO Joly: We've hit a speed bump but we're resolute in our long-term strategy. cnb.cx/1j1pZzJ... • $BBY (via CourtReagan)— CNBC NewsroomVerified account (@CNBCnow) 16 Jan 2014

 

15.26 uur: Vergeet morgen om 12 uur de afspraak met Geert Smet van De Belegger niet. Live chat in aanloop naar de Beleggersgids van Netto dit weekend.

15.16 uur: Collega Kim Evenepoel dacht snel eens uit te zoeken wie nu precies zijn Cimescaut-aandelen al verkocht heeft aan CBR. Hij schrok zich een bult.

15.09 uur: Breaking News. CBR neemt groep Cimescaut over. CBR (onderdeel van HeidelbergCement) neemt een pakket aandelen Cimescaut over (62,9% van alle aandelen) waardoor het belang stijgt tot 96,9 procent. Een bod op de resterende aandelen volgt. CBR betaalt 1.322,09 euro per aandeel. Een premie van 21,4 procent bovenop de laatste slotkoers.

Zo, daarmee is ook meteen het geschil over de kalksteengroeve in Antiong opgelost. 

15.07 uur: De Belgische film The Broken Circle Breakdown is genomineerd voor een Oscar. De volledige lijst van nominaties vindt u hier.

15.02 uur: De wekelijkse cijfers over de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS zijn voor de tweede week op rij gedaald. Net omdat ze wekelijks zijn, worden deze cijfers geplaagd door aanzienlijke volatiliteit. Maar het is wel de tweede daling op rij. Het gaat om de zogenaamde 'initial jobless claims'. Dat zijn de mensen die voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvragen. Dit cijfer wordt dus niet beïnvloed door langdurig werklozen, die ontgoocheld de arbeidsmarkt de rug toekeren.

 

Initial Jobless Claims: -2K to 326K vs. 327K consensus, 328K prior revised (330K prior week).— Patrick Hoog, Esq. (@DontTakeLosses) January 16, 2014

 

14.54 uur: Euronav blijft volle vaart vooruit gaan. Het aandeel stijgt 6,5 procent tot 10,50 euro, wat de koerswinst sinds begin deze week al op 20 procent brengt. De deal met Maersk van begin dit jaar blijft investeerders lokken.

14.18 uur: De stad Hamburg koopt, na een referendum, haar energienet terug van het Zweedse Vattenfall, waartoe ook Nuon behoort. De stad verkocht de Hamburgischen Electricitäts-Werken in 2002 aan de Zweden, maar kregen daar later spijt van. De voorlopige prijs om het terug te kopen bedraagt 550 miljoen euro, volgens een mededeling van het stadsbestuur.

14.00 uur: De cijferstroom op Wall Street gaat vandaag pas echt crescendo. Goldman Sachs kijkt tegen een stevige winstdaling aan. Grootste boosdoener is de vroegere winstmotor, de handel in obligaties (ofte FICC, fixed income, currencies, commodities). Daar slonken de inkomsten een forse 15 procent.

Goldman revenue from institutional client equity flow: -27% Y/Y, FICC -15.4%— zerohedge (@zerohedge) 16 januari 2014

 

13.48 uur: Zelden heeft een aandeel zijn naam zo weinig eer aangedaan. De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy schokt beleggers met een zwaar teleurstellend kwartaalrapport en duikt in de voorbeurshandel een kwart tot een derde lager.

Best Buy now off 33%! http://t.co/wA732fnZbD— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 16 januari 2014

 

13.35 uur: Omdat we ook eens goed nieuws willen brengen: u bent vandaag plots 900 euro rijker. En dat hebben we allemaal te danken aan onze statistici, die meer rekening proberen te houden met onderzoek & ontwikkeling.

12.30 uur: Verschillende luxemerken toonden het al in hun cijfers, en nu bevestigt ook een overzichtsrapport het: rijke Chinezen gaven vorig jaar in eigen land 15 procent minder uit dan een jaar eerder. Daarmee zijn de gespendeerde budgetten al drie jaar aan het dalen. Ten dele komt dit doordat de rijke Chinezen hun aankopen in het buitenland gaan doen om de hoge belastingen op luxegoederen in eigen land te ontwijken, ten dele omdat ze gewoon zelf naar elders verhuizen. Dat komt voor de luxemerken bovenop het effect van een scherpere strijd van de centrale overheid tegen dure geschenken (al dan niet boven de tafel) en etentjes onder ambtenaren.

12.19 uur: Umicore is vandaag een van de uitblinkers op Euronext Brussel, maar de achterstand op concurrent Johnson Matthey blijft groot. Dat blijkt uit onderstaande grafiek waarop de koersevoluties van beide aandelen tegenover elkaar zijn afgezet. 

Beide bedrijven produceren autokatalysatoren en profiteren dus van de stijgende autoverkopen in Europa. Maar voor Johnson Matthey is die activiteit evenwel veel belangrijker en tekent die voor zowat de helft van de bedrijfswinst. De aandelenkoers van Umicore werd het voorbije jaar daarentegen vooral onder druk gezet door de dalende prijzen voor edele metalen zoals goud en zilver. De recyclagetak, die al die stoffen recycleert uit oude gsm's en andere electronica, is goed voor twee derde van de winst bij Umicore. 

12.13 uur: Spanje heeft voor 5,9 miljard euro nieuwe obligaties (op 3 jaar) uitgegeven en moet daarop slechts een rente van 1,59 procent betalen. Dat is het laagste peil sinds 2004, toen Bloomberg de data begon bij te houden. De vraag bij investeerders was twee keer hoger dan het aanbod. Dat alles bewijst dat beleggers niet lenger vrezen voor een default van de perifere eurolanden. 

12.04 uur: Euronav stijgt 0,8 procent en flirt met de grens van 10 euro (nog 6 centjes verwijderd). Woensdag avond maakte de tankerrederij de verkoop bekend van de dubbelwandige VLCC Luxembourg, die in 1999 werd gebouwd. Euronav kreeg er 28 miljoen dollar voor en boekt een kapitaalwinst van 6 miljoen dollar. Na aftrek van schulden blijft er 5 miljoen dollar over. De nieuwe eigenaar - die Euronav niet noemt - zal het schip verbouwen tot FPSO (floating production storage and offloading unit). Dergelijke eenheden worden ingezet in de offshore oliesector. In elk geval zal het schip de VLCC-vloot verlaten, wat een goede zaak is gelet op de nog steeds bestaande overcapaciteit.

Behalve de kapitaalwinst heeft de verkoop voor Euronav ook als voordeel dat de vloot erdoor iets verjongt. Euronav kondigde een tiental dagen geleden aan de 15 moderne VLCC's van Maersk over te kopen. Jongere schepen zijn zuiniger en vergen minder onderhoud; de uitbating is dus goedkoper.

12.01 uur: In Frankfurt stijgt Beiersdorf 1,9 procent. De Duitse producent van onder meer de Nivea-verzorgingsproducten en de Labello-lippenstiften boekte vorig jaar 1,7 procent meer omzet – zonder wisselkoerseffecten zelfs 7,2 procent meer – of in totaal 6,14 miljard euro. Zowel in Europa als in de groeimarkten steeg de verkoop van cosmeticaproducten. Beiersdorf bevestigde de begin november geopperde prognose een winstmarge van rond de 13 procent te halen. 

11.45 uur: Bank Degroof trekt het koersdoel voor CFE met een kleine 10 procent op tot 74 euro. Het advies blijft Accumulate, zelfs na de recente koershausse.

'Het aandeel noteert nog steeds met een korting tegenover sectorgenoten zoals Boskalis, Benalec en Great Lake Dredge', zegt analist Hans D'Haese.CFE kan intussen beschouwd worden als een bijna pure baggeraar. Sinds eind vorig jaar is het 100 procent eigenaar van DEME, dat nu voor 95 procent van de bedrijfskasstroom van CFE zorgt.

Vorig jaar verraste Ackerman & van Haaren door eerst het belang van de Franse bouwgroep Vinci in CFE over te nemen en dan zijn belang van 50 procent in DEME onder te brengen bij CFE.

'De herwaardering van het aandeel CFE dat daarop volgde was gerechtvaardigd', aldus D'Haese die dus vindt dat er nog rek op het aandeel zit. 'Momentum in de baggermarkt is aan het verbeteren.' 

Het aandeel steeg sinds de aankondiging van de deal met AvH-Vinci-DEME al met de helft.

11.39 uur: De Franse staat heeft 451 miljoen opgehaald door een belang van 1 procent in Airbus Group te verkopen. De staat behoudt nog 11 procent van alle uitstaande aandelen. Dat betekent dat de Duitse en Franse staat nu gelijkwaardige aandeelhouders zijn. Airbus Group is de nieuwe naam van EADS.

11.27 uur: Op kousenvoeten is de Bel20 weer op het hoogste peil sinds september 2008 beland. Het zal wel nog even duren eer we weer een 'all time high' kunnen spreken ...

11.14 uur: Microsoft zou ook zijn oog hebben laten vallen op de CEO van Ericsson als mogelijke opvolger van Steve Ballmer.

11.08 uur: De inflatie in de eurozone bedroeg in december slechts 0,8 procent. Voorzitter van de Duitse centrale bank reageert meteen:

ECB WEIDMANN: EMU TODAY NOT COMPARABLE WITH JAPAN OF 1990S - MNI— Fabrizio Goria (@FGoria) 16 Jan 2014

 

WEIDMANN: EXPANSIVE MONETARY POLICY APPROPRIATE FOR CONDITIONS— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 16 Jan 2014

 

RTRS * ECB's Weidmann - buying government bonds risks blurring line between monetary, fiscal policy— Fabrizio Goria (@FGoria) 16 Jan 2014

 

11.04 uur: Een overzicht van de gebeurtenissen op Euronext Brussel. Met in de kijker: Umicore, de verjongingskuur van Euronav en een koersdoelverhoging voor CFE.

10.20 uur: Ageas laat 0,5 procent liggen tot 32,37 euro. De verzekeraar grijpt naast een Italiaanse deal, maar daar maalt KBC Securities-analist Matthias De Wit niet om:

We zijn tevreden met het feit dat Unipol het Ageas-bod verwerpt. We zijn tegen zo'n overname, omdat we een hogere uitkering aan de aandeelhouders verkiezen. We verwachten ook niet dat Ageas zijn bod verhoogt, omdat het bedrijf aan zijn strikte overnamecriteria wil vasthouden.

10.06 uur: Umicore gaat daarentegen 1,6 procent hoger naar 32,64 euro. Ook bji de materialengroep ziet ING een boodschap in ander, gerelateerd nieuws. Volgens ING-analist Filip De Pauw is de opvallend sterke remonte van de Europese autoverkoop in december een opsteker voor de autokatalysatorentak van Umicore, een afdeling die zo'n kwart van de bedrijfswinst aanlevert. De Europese markt voor katalysatoren is relatief belangrijk voor Umicore omdat de apparaten door de relatief strenge regelgeving complex en dus relatief rendabel zijn in vergelijking met andere werelddelen, zeker Noord-Amerika. Hoe groter bijgevolg het 'Europees' aandeel in de katalysatorenverkoop, hoe hoger dus de marges.

De Pauw wijst ook de beter dan verwachte verkopen van Tesla in de Verenigde Staten, wat dan weer via de verkoop van herlaadbare batterijen goed nieuws voor de relatief kleine afdeling Energy Materials.

10.03 uur: ING-analist Marco Gulpers (zie vorige post) stipt ook aan dat Delhaize potentieel te lijden heeft onder de besparingen die de Amerikaanse overheid vorig jaar najaar doorvoerde bij de voedselbonnen die 47 miljoen Amerikanen gebruiken om de rond te komen. 'De besparingen in voedselbonnen zullen de budgetten voor voeding met zo'n 5,5 procent verminderen, terwijl Delhaize voor zo'n 10 procent van zijn omzet uit 'voedselbonklanten' haalt'.

09.40 uur: In de Bel20 krijgt Delhaize de grootste tik met een verlies van 1 procent tot 46,17 euro. ING vreest na het teleurstellende rapport van Ahold dat de consensusverwachtingen voor de Amerikaanse Delhaize-verkopen te hoog liggen. We citeren even ING-analist Marco Gulpers:

Voor de VS rekent de consensus op kwartaalverkopen van 4,25 miljard dollar en een vergelijkbare omzetgroei van 1,4 procent. Wij denken in het licht van Ahold dat die verwachtingen naar beneden zullen moeten bijgesteld worden. Wij verwachten 4,19 miljard dollar en een vergelijkbare omzetgroei van minus 0,2 procent.  

09.05 uur: Bank Degroof-analist Hans D'Haese krikt het koersdoel op voor CFE, sinds vorig jaar volledig eigenaar van baggeraar DEME. Het advies blijft 'bijkopen'.

#CFE : Have updated our scenario and are raising our $CFEB TP from €68 to €74. Maintain Accumulate reco.— Hans D'Haese (@HansDHaese) 16 januari 2014

 

09.02 uur: En we zijn vertrokken. De Bel20 start met een minieme winst, andere Europese beursindex noteren op miniem verlies. Ahold verliest in Amsterdam 3 procent. 

08.53 uur: Ageas-toplui mogen hun cursussen Italiaans voor beginners weer opbergen. De verzekeraar grijpt naast een Milanese deal.

08.48 uur: Vanmiddag staan in de Verenigde Staten de inflatiecijfers op het menu. Of beter de 'gebrek aan inflatie'-cijfers. Economen verwachten wel dat de inflatie in december versnelde van 1,2 naar 1,5 procent, maar dat is nog altijd een stuk onder het peil waar Amerikaanse centraal bankiers hun slaap voor beginnen laten.

"Inflatie" is hét kernwoord van de dag. Enfin, het gebrek aan inflatie, om exact te zijn :-) http://t.co/UDkR0B9cx8 pic.twitter.com/ZBamtxOQhl— Tom Simonts (@TSimonts) 16 januari 2014

 

08.30 uur: Morgan Stanley-econoom James Lord lanceerde in 2013 het concept 'Fragile Five'. De vijf opkomende markten die het meest kwetsbaar zijn voor een 'temperende' Federal Reserve, omdat ze tweelingtekorten op de begroting en de lopende rekening met vluchtig buitenlands kapitaal dienen te dichten. De vijf zijn Brazilië, India, Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika. Van die vijf is Turkije dan nog eens de zwakste schakel, gelet op de escalerende politieke crisis in het land. Beleggers zeggen onverminderd hun vertrouwen op in het land en trekken geld weg. Dat stuurt de Turkse lira vanmorgen voor het eerst onder de grens van 3 per euro:

08.25 uur: Goedemorgen! Het 'cijferseizoen' wint vaart en dat levert lang niet louter goed nieuws op. De Nederlandse retailer Ahold koppelt teleurstellende verkopen over het vierde kwartaal aan een ingrijpend hertekening van het Europees management. Nederlanders shoppen nog altijd even gretig bij 'hun' Albert Heijn, maar laden hun karretje bij elke winkelbeurt minder vol.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud