1. Markten Live
 2. Live blog

Jobrapport bezorgt beurzen flinke opsteker

De Europese beurzen eindigden met mooie winsten. De jobcreatie in de VS was veel sterker dan verwacht. In Brussel kreeg Brederode lof voor een welluidende kwartaalupdate.
 • We gaan het hierbij laten. Fijn weekend !

 • Bel20 eindigt 1,1 procent hoger

  Winnaars in Brussel: Van de Velde (+5,1%), ASIT (+4,9%) en Euronav (+3,8%).

  Floppers: Biocartis (-2%), Kiadis (-3,7%) en Greenyard (-5,7%).

 • Olieprijs stijgt door extra productieknip Saoedi's

  Saoedi-Arabië heeft vrijdag de oliemarkt verrast met de aankondiging dat het zijn olieproductie met 400.000 vaten per dag zal verlagen boven op de knip die het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten hebben afgesproken. De zogenaamde OPEC+-landen verlagen hun productie in het eerste kwartaal van 2020 met 500.000 vaten. De prijs van Brent-olie steeg even naar 64,88 dollar, het hoogste sinds eind september.  

 • 'ECB zal rente niet meer verlagen'

  Hoewel de groeivooruitzichten zwak blijven zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rente niet meer verlagen. Dat geloven de meeste economen, blijkt uit een peiling van het persbureau Bloomberg. Bij de vorige peiling voorspelden economen dat de ECB in juni 2020 de depositorente opnieuw zal verlagen. De depositorente bedraagt -0,5 procent sinds de renteknip van september.

  Economen voorspellen dat de ECB tot het vierde kwartaal van 2021 obligaties blijft kopen. De ECB hervatte die aankopen op 1 november en koopt sindsdien voor 20 miljard euro schuldpapier per maand. Economen verwachten de eerste renteverhoging in het eerste kwartaal van 2022.

  De ECB vergadert volgende week donderdag voor het eerst onder leiding van de nieuwe voorzitster Christine Lagarde over het monetair beleid. Lagarde zal dan misschien meer toelichting geven bij de evaluatie van de strategie die ze heeft aangekondigd.

 • Wall Street opent stevig in de plus

  Met dank aan het sterke jobrapport, noteert de Dow Jones  0,9 procent in de plus. De Nasdaq  noteert 0,8 procent hoger.

 • Sterk jobrapport vuurt beurzen aan

  De winst voor de Bel20  is sinds de publicatie van het Amerikaans jobrapport ruim verdubbeld. De beursindex noteert 1,2 procent in de plus.

 • Amerikaanse jobcreatie veel hoger dan verwacht

  De Amerikaanse arbeidsmarkt heeft in november veel sterker gepresteerd dan verwacht. Het aantal banen steeg met 266.000 banen, tegenover 156.000 in oktober. Economen hadden slechts 180.000 extra jobs verwacht. Bovendien daalde de werkloosheidsgraad onverwacht met 0,1 procentpunt naar 3,5 procent.

 • Eerste notering Aramco op 11 december

  Het Saoedische olieconcern Aramco zal op woensdag 11 december zijn eerste notering krijgen op Tadawul, de Saoedische aandelenbeurs. Saudi Aramco krijgt als ticker 2222. De koers van het aandeel mag maximaal 10 procent in een of andere richting gaan. Dat blijkt uit een persbericht van Tadawul.

  Op de eerste noteringsdag, volgende woensdag dus, zal de duur van de openingssessie met 30 minuten worden verlengd. De openingssessie voor het aandeel Aramco zal van 9.30 tot 10.30 uur lopen. Om 10.30 uur start dan de continuhandel die tot 15 uur zal lopen.

  Voor alle andere aandelen zal de openingssessie zoals gewoonlijk van 9.30 tot 10 uur duren en de continuhandel om 10 uur beginnen.

 • Chinese groei blijft volgend jaar ‘binnen redelijke range'

  China zal zijn economische groei in 2020 ‘binnen een redelijke range’ houden, kondigde een besluitnemend orgaan van de Communistische Partij aan. De regering zal contracyclische wertuigen inzetten, ervoor zorgen dat er geen systemisch financieel risico is en dat de anti-vervuilingsdoelstellingen worden gehaald, aldus het officiële nieuwsagentschap Xinhua.

  Goldman Sachs verwacht dat China de groeidoelstelling zal verlagen tot ‘circa 6 procent’.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... zoomt in op UCB en Brederode, en vindt u hier terug.

 • Degroof Petercam zet koersdoel Brederode op 82 euro

  Analist Stefaan Genoe van Degroof Petercam staat stil bij de kwartaalupdate die Brederode gisteravond uitstuurde. Daaruit bleek dat de sterke prestatie na negen maanden zowel aan de private equity- als de beursgenoteerde portefeuille te danken is.

  De netto-actiefwaarde bedroeg op 30 september 81,83 euro. De discount bedroeg toen 14 procent. Aangezien de beurzen sindsdien zowat 5 procent hoger zijn gegaan, staat de netto-actiefwaarde vandaag waarschijnlijk dicht bij 85 euro. Tegenover de huidige koers bedraagt de discount dus circa 12 procent, zegt Genoe.

  Gezien de mix van private equity en beursgenoteerde activa lijkt een discount van circa 10 procent hem redelijk. Hij zet daarom zijn koersdoel op 82 euro. Zijn advies blijft 'houden'.

 • Kepler Cheuvreux bevestigt 'AB InBev' bij 'best ideas'

  Kepler Cheuvreux bevestigt zijn koopadvies en koersdoel van 98 euro voor AB InBev , dat het beurshuis een van zijn 'best ideas' in de consumptiesector noemt. De analist verwacht dat het bierconcern een organische omzetgroei van circa 5 procent zal neerzetten dankzij zijn 'aantrekkelijke geografische blootstelling' en de verbeterde uitvoering.

  Het beurshuis wijst er ook op dat de financiële situatie snel verbetert dankzij de vrijekasstroomgeneratie en verschillende desinvesteringen. Het aandeel wordt als 'aantrekkelijk' omschreven aangezien het met een korting noteert tegenover de historische relatieve multiples.

 • Alzheimer-medicijn doet Biogen opveren

  Het Amerikaanse biotechbedrijf Biogen gaf donderdag meer data vrij over zijn experimenteel geneesmiddel om Alzheimer te behandelen. Aducanumab zou veilig zijn, maar voorlopig is niet duidelijk in welke mate het middel werkt. Het aandeel sloot 3,4 procent hoger.

  Biogen besloot in oktober aducanumab te reanimeren nadat het middel in maart leek afgeschreven. De beslissing van Biogen werd toen als erg belangrijk omschreven door specialisten.

  Biogen diende een aanvraag tot lancering in bij de Amerikaanse geneesmiddeldienst FDA. Die moet nu een oordeel vellen over een geneesmiddel waarbij tal van wetenschapper twijfels hebben. De FDA kan Biogen ook vragen opnieuw dure klinische onderzoeken uit te voeren die jaren in beslag kunnen nemen.

 • Flauwe novembermaand op Euronext-beurzen

  Euronext laat weten dat op de gemiddelde dagelijkse transactiewaarde in november 2,2 procent lager was dan in november vorig jaar en 4 procent lager dan in oktober. De derivatenhandel stond nog meer onder druk met een daling van 8,4 procent tegenover november 2018 en van 9,9 procent tegenover oktober.

  In november vonden vijf beursintroducties plaats op de Euronext-beurzen, die samen 1,8 miljard euro opbrachten. De grootste operatie was die van La Française des Jeux (1,6 miljard euro). 

 • Tarkett ‘vallend tapijt' in Parijs

  De Franse tapijtfabrikant Tarkett krijgt een mokerslag op de beurs van Parijs. In plaats van een vliegend is het eerder een vallend tapijt dat we meemaken. Het aandeel verlies 17,9 procent.

  Tarket stuurde donderdagavond een winstwaarschuwing uit. In plaats van licht te stijgen zal de brutobedrijfswinst (ebitda) dit jaar licht dalen.

  De oorzaak is te zoeken in Noord-Amerika, waar in oktober een nieuw informaticasysteem in gebruik is genomen. Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers had Tarkett al gewaarschuwd dat het nieuwe ERP-systeem op de omzet in het vierde kwartaal zou wegen. Nu blijkt dat het langer heeft geduurd dan verwacht om de productie op toeren te krijgen. Daarnaast is de verkoop van de Amerikaanse dochter Lexmark gedaald.

  Tarkett verwacht nu dat de verkopen in Noord-Amerika in het vierde kwartaal ongeveer 25 procent lager zullen uitkomen, terwijl de aangepaste brutobedrijfswinst een ‘significante daling’ zal kennen.

  Tarkett waarschuwde ook dat de aangepaste ebitda-marge, die vorig jaar op 8,8 procent uitkwam, dit jaar zal dalen.

 • Euronext Brussel start mooi hoger

  In Brussel wint de Bel20 bij opening 0,5 procent. De Europese beurzen gaan gemiddeld 0,3 procent vooruit.

  Rond volgende bedrijven was er nieuws:

  • Brederode kwam donderdagavond met een erg sterke update over de eerste negen maanden.
  • UCB heeft ook in een derde fase 3-onderzoek met bimekizumab naar psoriasis goede resultaten behaald.
  • Celyad krijgt in totaal 2,5 miljoen euro steun van de Waalse en federale overheid.
  Traders hebben plezier op de beursvloer in New York. ©REUTERS

 • Duitse industrie blijft in lappenmand

  De Duitse industriële productie is in oktober onverwacht verder verslechterd. Ze daalde met 1,7 procent waar economen een minieme stijging van 0,1 procent hadden verwacht. Het is de tweede maand op rij dat de productie afneemt (september -0,6%) en de grootste daling sinds april.

  De Duitse industrie heeft zwaar te lijden onder de onzekerheid die gepaard gaat met de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de brexit. Consumenten stellen grote aankopen zoals een nieuwe auto uit en bedrijven zetten hun investeringen op een lager pitje. In vergelijking met een jaar eerder kwam de Duitse industriële productie 5,3 procent lager uit.

  Het cijfer suggereert dat de Duitse economie ook in het vierde kwartaal met stagnatie en krimp heeft geflirt, zegt ING-econoom Carsten Brzeski. Zowel harde als slechte indicatoren voorspellen volgens hem weinig goeds voor de komende maanden. 'De productieverwachtingen vertonen heel voorzichtige tekenen van stabilisering op lage niveaus maar de orderboeken krimpen nog steeds en de voorraden blijven hoog.'

 • Europese beurzen op weg naar hogere start

  De futures in Europa staan positief. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,3 procent hoger. We mogen dus een licht positieve opening verwachten.

  Het koersenbord in het gebouw van de beurs van Madrid ©EPA

 • Moody's somberder over bankensector

  Moody's heeft zijn outlook voor de wereldwijde bankensector voor 2020 verlaagd van 'stabiel' tot 'negatief'. De kredietbeoordelaar is bezorgd vanwege de tragere economische groei, de lage intrestvoeten en de meer volatiele omgeving waarin de banken werken.

  'De risico's zijn toegenomen voor banken', zegt Simon Ainsworth van Moody's. 'Het toenemend recessiegevaar in de VS en Euopa, samen met de vertragende groei in de regio Azië/Stille Oceaan en in de groeimarkten, zal leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van leningen en hogere provisiekosten voor verliezen op leningen.'

  De terugkeer naar monetaire versoepeling en het gebruik van negatieve rentevoeten in sommige regio's verhogen nog de druk op de winstgevendheid. Het wordt voor banken bijzonder moeilijk om negatieve rente door te schuiven naar retailklanten. Banken met hogere kostenstructuren zullen het hardst getroffen worden, meent Moody's. 

 • Swiss Re verkoopt dochter ReAssure aan Phoenix Group

  Herverzekeraar Swiss Re doet zijn dochter ReAssure van de hand. ReAssure wordt overgenomen door de Britse Phoenix Group en in het kader van de transactie gewaardeerd op 3,25 miljard pond (3,85 miljard euro).

  Swiss Re ontvangt van Phoenix Group 1,2 miljard pond in contanten en een pakket aandelen dat overeenstemt met een belang van 13 tot 17 procent plus een zitje in de raad van bestuur.

  De minderheidsaandeelhouder van ReAssure, de Japanse verzekeraar MS&AD, zal een belang van 11 tot 15 procent verwerven in Phoenix Group.

 • Wat te verwachten van het Amerikaanse jobrapport deze middag?

  U leest het hier in onze vooruitblik. 

 • UCB: echte test voor 'bime' in lente van 2020

  Nog even aanpikken bij de derde set resultaten in de derde klinische testfase van UCB-middel bimekizumab bij de behandeling van psoriasis (zie post van 7u14). Bij de vorige testresultaten merkte Degroof Petercam echter al op dat de echte test in de lente van 2020 komt. Dan publiceert UCB normaal gezien de 'BE RADIANT' resultaten van de tests voor 'bime' in rechtstreekse concurrentie met Cosentyx, het succesvolle psoriasismiddel van Novartis. 

  ©BELGA

  Cosentyx is dit jaar uitgegroeid tot het best verkopende middel van de Zwitserse gigant, over de eerste negen maanden van 2019 steeg de verkoop 27 procent naar bijna 2,6 miljard dollar. Bijgevolg is een goede score van 'bime' ten opzichte van Cosentyx cruciaal om het UCB-middel een kans te geven in de belangrijke maar zeer concurrentiële psoriasismarkt. 

  Met - hopelijk dus - die testresultaten als adelbrief hoopt UCB midden 2020 dan een aanvraag in te dienen bij de Amerikaanse medische waakhond FDA, commerciële lancering kan dan in de lente van 2021 volgen. 

 • Brederode verwacht 'bijzonder gunstig boekjaar'

  Brederode , de holding van de familie van der Mersch, publiceerde gisteravond een persbericht waarin een korte stand van zaken over de eerste negen maanden werd gegeven. Dankzij de sterke financiële markten schoot de nettowinst steil omhoog tot 415,4 miljoen euro. Ter vergelijking: over heel 2018 boekte Brederode 182,3 miljoen euro winst.

  De netto-actiefwaarde per aandeel bedroeg op 30 september 81,83 euro. Dat is 19,3 procent meer dan eind 2018.

  Over de eerste negen maanden leverde de private equity-activiteit een rendement op van 16,9 procent. De beursgenoteerde effecten presteerden nog beter met een stijging van 24,7 procent. Tijdens het derde kwartaal verkocht Brederode zijn posities in ENI en Ageas; de opbrengst werd herbelegd in aandelen-ENEL.

  Op basis van deze resultaten en van 'de ontwikkeling van de business sinds 30 september' stelt Brederode dat het waarschijnlijk 'een bijzonder gunstig boekjaar 2019' wordt.

 • Galapagos heeft voldoende patiënten voor Novesa-studie

  Galapagos heeft 33 patiënten gerekruteerd voor Novesa. Dat is een een fase 2a-studie waarbij de werkzaamheid, veiligheid en medicijneigenschappen van het potentieel geneesmiddel GLPG1690 worden getest bij patiënten met diffuus cutane systemische sclerose (dcSSc).

  Deze aandoening is een auto-immuunziekte die een van de hoogste sterftecijfers van alle reumatische aandoeningen heeft, zegt Galapagos in een persbericht. Momenteel zijn er geen medicijnen voorhanden voor dcSSc.

  De eerste resultaten van de Novesa-studie worden verwacht in de tweede helft van 2020. 

  GLPG1690 wordt reeds in een fase 3-programma getest als mogelijke behandeling van idiopathische longfibrose. GLPG is een selectieve remmer van autotaxine en is in licentie genomen door Gilead Sciences in het kader van de samenwerking tussen Galapagos en Gilead.

 • Celyad krijgt 2,5 miljoen overheidssteun

  Het Waalse biotechbedrijf Celyad krijgt 2,5 miljoen euro toegestopt van de Waalse en de Belgische overheid. Het gaat om 2,1 miljoen 'niet-verwaterende financiering' van de Waalse overheidsdienst 'Recherche de la Région Wallonne' voor de ontwikkeling van CAR-T-kandidaten (celtherapie om vaste kankerrumoren te bestrijden). Daarnaast krijgt Celyad 0,4 miljoen fiscale stimulus van het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering).

  Celyad ontving dit jaar al 11 miljoen steun van de Waalse overheid.

 • Volledige halfjaarresultaten Nyrstar beschikbaar

  Zinkproducent Nyrstar laat weten dat de geconsolideerde rekeningen voor de eerste jaarhelft van 2019 gepubliceerd zijn op zijn website. De publicatie van die resultaten was verschillende keren uitgesteld.

  Uiteindelijk bleek een week geleden dat het nettoverlies over de eerste zes maanden 207 miljoen euro bedroeg, zowat vier keer meer dan een jaar eerder.

 • UCB behaalt andermaal goede resultaten in behandeling psoriasis

  UCB heeft in de fase 3-studie 'BE SURE' goede resultaten geboekt met bimekizumab voor de behandeling van volwassenen die kampen met matige tot erge psoriasis. Alle primaire en secundaire eindpunten werden bereikt, klinkt het in een persbericht, wat betekent dat het middel goed werkt. Na 16 weken was er minstens 90 procent verbetering.

  In het BE SURE-onderzoek werd bimekizumab vergeleken met het bestaande middel Humira (adalimumab) van AbbVie. Het is het derde fase-onderzoek met bimekizumab sinds oktober dat positieve resultaten oplevert na 'BE VIVID' en 'BE READY'. De volledige resultaten van 'BE SURE' zullen volgend jaar worden voorgesteld op een wetenschappelijk congres.

  UCB is van plan om midden volgend jaar een aanvraag in te dienen tot goedkeuring van bimekizumab voor de behandeling van psoriasis. Het middel wordt ook nog getest voor drie andere aandoeningen.

 • Trump praat beurzen weer hoger

  Goedemorgen. De Amerikaanse president Donald Trump doet met een uitspraak de beurzen weer de goede kant op gaan. Tegenover journalisten zei hij dat het met de handelsbesprekingen 'goed vooruitgaat’.

  China blijft er intussen wel op hameren dat de bestaande tarieven moeten verminderd worden in het kader van een tussentijds akkoord.

  Wall Street sloot donderdag met kleine winsten. De Aziatische beurzen bouwen daarop voort. De beste prestaties komen vanmorgen van Hongkong (+0,6%)  en Seoel (+0,8%).

  Een voetganger bekijkt beurskoersen in een straat in Tokio. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud