1. Markten Live
 2. Live blog

Wall Street in het groen dankzij Nasdaq

De Europese beurzen schrokken even van het nieuws over het J&J-vaccin, maar sloten licht hoger. Orange koelt de hoop op een hoger bod op de Belgische dochter ernstig af. Fagron ging onderuit na een teleurstellend rapport.
 • Wall Street in het groen dankzij Nasdaq

  Wall Street eindigt in het groen dankzij een goed presterende Nasdaq. De Nasdaq gaat er 1,05 procent op vooruit. En net als bij de opening bleef de Dow Jones lichtjes negatief op het einde van de beursdag, hij daalde 0,2 procent.

  Lees hier meer over Wall Street. 

 • Fijne avond!

  De resultaten van drie Amerikaanse grootbanken en de eerste notering van Coinbase trekken woensdag de aandacht.

  WOENSDAG 14 APRIL 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Industriële productie februari, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Sioen: heropend overnamebod aan 27 euro per aandeel door Sihold (familie Sioen). Tot 27 april.
  • Orange Belgium: overnamebod aan 22 euro per aandeel door Orange. Tot 23 april.
  • Wereldhave Belgium: algemene vergadering, 11.00 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  • Tesco: jaarresultaten 2020/2021, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Coinbase: beursintroductie op Nasdaq via een directe notering. Ticker: COIN.
  • JPMorgan Chase: resultaten eerste kwartaal, 13.00 uur
  • Goldman Sachs: resultaten eerste kwartaal, 13.30 uur
  • Wells Fargo: resultaten eerste kwartaal, 14.00 uur
 • LVMH weer op het groeipad

  Het Franse luxewarenconcern LVMH heeft een goed eerste kwartaal achter de rug waarin het weer aanknoopte met groei. LVMH realiseerde een omzet van 14 miljard euro. Dat is 32 procent meer dan in de eerste drie maanden van 2020. Op vergelijkbare basis – qua bedrijfsomvang en wisselkoersen – bedraagt de omzet groei 30 procent. Tegenover het eerste kwartaal van 2019 neemt de omzet met 8 procent toe.

  Alle activiteiten dragen bij tot de groei, met uitzondering van ‘Selectieve distributie’, die nog steeds ernstig lijdt onder de reisbeperkingen. Opvallend sterk is de groei van de tak Mode & Lederwaren: de verkoop nam er met 45 procent toe tegenover het eerste kwartaal van 2020 en met 37 procent tegenover dezelfde periode van 2021.

 • Europese beurzen eindigen licht hoger

  Het tegenvallend nieuws over het J&J-vaccin roomde de middagwinsten van de Europese beurzen af. Ze sloten uiteindelijk licht hoger. De Euro Stoxx 50 won 0,1 procent, de brede Stoxx Europe 600 eindigde eveneens 0,1 procent in de plus.

  De Bel20 bleef achter met een verlies van 0,25 procent tot 3.918,89 punten. De druk kwam van defensieve waarden als Colruyt (-1,8%) en Elia (-1,4%), maar ook van AB InBev (-1,3%). Een tragere heropening van de horeca – mocht de vaccinatiecampagne vertraging oplopen – kan de bierbrouwer missen als kiespijn.

 • Orderboek Boeing voor tweede maand op rij positief

  De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing won in maart 196 vliegtuigbestellingen, allemaal voor de 737-familie. Als je daar de geannuleerde of omgezette bestellingen aftrekt, was er een positief saldo van 40 bestellingen. Ook in februari was Boeings orderboek al positief, een teken dat luchtvaartbedrijven zich opmaken voor een herstel van het vliegverkeer in de postcoronatijdperk.

  In maart leverde Boeing 29 vliegtuigen aan klanten tegen slechts 20 een jaar eerder.

  Het nieuws over het positieve orderboek doet het aandeel 1,7 procent klimmen. Eerder noteerde Boeing met verlies. De reisaandelen in New York staan onder druk door het nieuws over het J&J-vaccin.

 • American Airlines stelt Boeing-leveringen tot 3 jaar uit

  Voor het eerste kwartaal verwacht American Airlines een aangepast verlies dat kan oplopen tot 2,8 miljard dollar. Het luchtvaartbedrijf voorspelt een aangepast verlies tussen 4,29 en 4,41 dollar per aandeel. Dat is meer dan verwacht: volgens Bloomberg rekenden analisten tot dusver op 4,05 dollar.

  De omzet zal 62 procent lager uitvallen dan in het eerste kwartaal van 2019, dus vóór de coronapandemie toesloeg en het aantal vluchten decimeerde. Eerder hield American Airlines rekening met een daling tot 65 procent.

  De luchtvaartmaatschappij kondigde ook aan de levering van 37 Boeing-toestellen met 1 tot 3 jaar uit te stellen. Het gaat om 18 Boeing 737 MAX-vliegtuigen en 19 breedromptoestellen van het type 787.

  Naarmate de vaccinatiecampagne in de VS vordert, gaan Amerikanen weer meer reizen. Het optimisme kreeg dinsdag echter een deuk door de aanbeveling van de geneesmiddelenwaakhond FDA om inentingen met het vaccin van Johnson & Johnson tijdelijk stop te zetten wegen zorgen over bloedklonters.

 • De grootste uitschieters van Wall Street

  Een uur na het openen van de Amerikaanse markten bewegen de Dow Jones en de Nasdaq nog steeds in tegengestelde richtingen. De Dow Jones verliest 0,4 procent, Nasdaq stijgt 0,85 procent.

  Hier zijn enkele opmerkelijke bewegingen op Wall Street vandaag:

  * Grab Holdings, het grootste ride-share bedrijf van Zuidoost-Azië, en de spac Altimeter Growth Capital gaan fuseren. Met een waarde geschat op 40 miljard dollar wordt het meteen ook de grootste spacfusie tot nog toe. 

  * Eén van de grote verliezers is Johnson & Johnson . Het vaccin van de farmareus is gelinkt aan zes mensen die bloedklonters ontwikkeld hebben. Het vaccin mag in verscheidene staten van de VS niet meer verdeeld worden. Het aandeel zakt 2,3 procent. Maar de één zijn dood is de ander zijn brood en op de beurs is dat niet anders: Moderna en Pfizer zien hun koers respectievelijk 6,2 procent en 0,8 procent de hoogte in gaan.

  * Na een korte heropleving zijn de reisbedrijven terug uit de gratie. Booking Holdings , van onder meer Booking.com, boet 0,9 procent in.

 • Ook de Duitse inflatie loopt op ...

  ... vreest alvast ING-econoom Carsten Brzeski, nu zijn wederhelft nog eens naar de kapper is kunnen gaan:

 • Amerikaanse inflatie stijgt tot 2,6 procent

  De Amerikaanse inflatie is in maart toegenomen tot 2,6 procent van 1,7 procent in februari. Dat is nog iets hoger dan verwacht: economen rekenden op 2,5 procent. Met 2,6 procent staat de inflatie in de VS nu op het hoogste peil sinds augustus 2018.

  De kerninflatie (zonder voeding en energie) bedroeg 1,6 procent waar 1,5 procent was voorzien. In februari bedroeg de kerninflatie nog maar 1,3 procent.

  Maand op maand steeg de index van de consumptieprijzen met 0,6 procent, eveneens iets meer dan verwacht (+0,5%). Het is bovendien de grootste maandsprong sinds augustus 2012.

 • Grab naar Nasdaq via fusie met spac

  Grab Holdings, de grootste verhuurder van auto’s met chauffeur en maaltijdbezorger in Zuidoost-Azië, trekt naar Nasdaq. Dat gebeurt via een fusie met de Amerikaanse spac Altimeter Growth. De deal waardeert Grab op 39,6 miljard dollar. Het gaat om de grootste deal ooit met een blancochequebedrijf.

  Spacs zijn de gekte van het moment op Wall Street. Vorig jaar haalden de te vullen beursschelpen een recordbedrag op van 83 miljard dollar; dit jaar gaat het nog veel harder en hebben ze al 99 miljard dollar ingezameld.

  Met zijn beursgang haalt Grab, dat in Singapore is gevestigd, ook meer dan 4 miljard dollar op. Dat gebeurt via een private investering door grote spelers als BlackRock, Fidelity International, Janus Henderson Investors en Temasek Holdings.

 • Europese beurzen spelen winsten kwijt

  De kleine winsten van de Europese beurzen zijn verdwenen. Er is wat spanning naar het Amerikaanse inflatiecijfer toe, maar vooral is er ongerustheid over het coronavaccin van Johnson & Johnson, dat zou moeten toelaten de vaccinatie in Europa te versnellen.

  Toen het nieuws over het J&J-vaccin bekend raakte doken de Europese indexen even in het rood om daarna quasi vlak te noteren. De rotatie naar cyclische aandelen gaat wel door. Retailers en reisaandelen doen het goed, nutsgroepen en telecomwaarden staan onder druk.

  ‘Dit is een tegenslag en het zal mensen nerveus maken’, zei Sebastien Page van de Amerikaanse vermogensbeheerder T. Rowe Price op Bloomberg Television. ‘Maar het doel is Covid uit te schakelen. Er zijn al 100 miljoen dosissen (vaccin) toegediend (in de VS). In onze portefeuilles blijven we gepositioneerd voor het herstel.’

 • Amerikaanse futures licht negatief

  Een halfuur vooraleer het Amerikaanse inflatiecijfer wordt gepubliceerd noteren de Amerikaanse futures licht negatief. De future op de Dow Jones staat 0,3 procent lager, die op de S&P500 0,2 procent en die op de Nasdaq 0,05 procent.

  Wat ook meespeelt is dat de vaccinatiecampagne in de VS vertraging dreigt op te lopen. De geneenmiddelenwaakhond FDA geeft de raad om het vaccin van Johnson & Johnson voorlopig niet meer toe te dienen. Bij zes vrouwen werd binnen twee weken na de inenting een zeldzame vorm van bloedklonters vastgesteld.

 • Koersdoel Solvay stijgt bij Kepler Cheuvreux

  Solvay heeft in het eerste kwartaal zijn prognose voor de brutobedrijfswinst (ebitda), met name 520 tot 550 miljoen euro, gehaald, verwacht Kepler Cheuvreux. Dit legt de basis voor verdere winstgroei in 2021.

  De analist trekt zijn verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2021, 2022 en 2023 op met respectievelijk 2, 3 en 20 procent. Dat vertaalt zich in een hoger koersdoel van 112 euro, tegen 101 euro tot dusver. Het advies blijft ‘houden’.

 • Kepler knipt stukje van koersdoel Ontex

  In het vooruitzicht van de eerstekwartaalresultaten (op 28 april) verlaagt Kepler Cheuvreux zijn koersdoel voor luier- en maandverbandenfabrikant Ontex van 16 tot 15,5 euro. Het beurshuis heeft zijn verwachtingen voor 2021 verder verlaagd.

  ‘In het eerste kwartaal en bij het begin van het tweede kwartaal wegen de lockdowns in Europa zwaarder op Ontex’ activiteiten dan we aanvankelijk dachten’, klinkt het. Bovendien vormen hogere grondstofkosten vanaf het tweede kwartaal een risico.

  De analist wenst ook meer duidelijkheid rond de toekomstige strategie, het management en de balans. Dat is nodig om stapsgewijs het marktvertrouwen te herwinnen.

  Het advies blijft ‘kopen’.

  We blijven waarde in dit aandeel zien als we verder kijken, maar op korte termijn blijven er heel wat wolken aan de horizon.

 • Deminor roept minderheidsaandeelhouders Orange Belgium op

  Deminor, het financieel en juridisch advieskantoor dat de belangen van minderheidsaandeelhouders verdedigt, herhaalt in een persbericht de bezwaren van zijn klant Polygon tegen de prijs die de Franse telecomgroep Orange biedt voor de aandelen Orange Belgium die ze nog niet bezit.

  De prijs van 22 euro is onvoldoende omdat de onafhankelijke deskundige DP in zijn analyse de verwachte groei van Orange Belgium onderschat, de kosten overschat en geen rekening houdt met de masten die aan Orange Belgium toebehoren, klinkt het.

  Polygon is niet van plan zijn aandelen in te brengen in het bod, wat ertoe kan leiden dat Orange Belgium op de beurs blijft staan. Deminor roept andere minderheidsaandeelhouders op de krachten te bundelen om het overnamebod te dwarsbomen. ‘Des te meer de aandeelhouders van OBEL worden gemobiliseerd, des te minder zal de liquiditeit van de effecten in de toekomst worden aangetast.’

 • Bitcoin tikt nieuw record aan

  De bitcoin verkent nieuwe hoogten. De cryptomunt trekt volgens het platform Coindesk 4,6 procent hoger tot 62.813 dollar. Dat is meteen een nieuw record.

  Dat de centrale banken zowel in de VS als in de eurozone de geldkraan opendraaien werkt als katalysator voor de bitcoin, zegt analist Timo Emden van Emden Research aan Reuters. Hij ziet nog een tweede reden: de beursgang van de cryptobeurs Coinbase die voor de deur staat. Het (zeer rendabele) Coinbase trekt woensdag naar Nasdaq via een directe notering.

 • Duits beleggersvertrouwen zakt door derde golf

  Grote investeerders zijn minder positief geworden over de Duitse economie. De ZEW-index is onverwacht gedaald in april tot 70,7 punten. Het is de eerste daling sinds november. In maart stond de index nog op 76,6 punten. Economen hadden volgens Reuters een verdere stijging tot 79 punten verwacht.

  ‘De vrees voor een hardere lockdown heeft tot een daling van de verwachtingen voor de private consumptie geleid’, geeft ZEW-president Achim Wambach als verklaring.

  De inschatting van de huidige toestand is wel iets positiever geworden. Die maatstaf ging van -61 naar -48,8 punten. Hier was slechts een verbetering tot -53 punten voorzien.

  Hoofdeconoom Thomas Gitzel van VP Bank wijst nog op twee andere problemen die een verklaring bieden voor het gedaalde beleggersvertrouwen: enerzijds het tekort aan halfgeleiders dat fabrieken doet stilvallen, anderzijds de haperende logistiek. In de Amerikaanse en Europese havens staan er te veel containers, in Azië is er een tekort aan laadkisten.

 • Voor het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... hierheen! Met focus op de Parijse 'non'. 

  Daar hoort als soundtrack een oer-Parijs streepje muziek bij:

  Het antwoord op de morrende OBEL-aandeelhouders vanuit Parijs: 'non, je ne regrette bien'

 • Avantium maakt 100 procent plantaardig PEF

  Het duurzame chemiebedrijf Avantium is erin geslaagd om volledig plantaardige PEF – een ‘groene’ kunststof – te produceren die voldoet aan de wensen van de (toekomstige) klanten. De PEF werd gemaakt met de monomeren FDCA (furaandicarbonzuur) en plantMEG (plantaardig mono-ethyleenglycol) die door Avantium zelf werden vervaardigd. De plantMEG was afkomstig van de Ray Technology-demonstratiefabriek in Delfzijl.

  Zowel Ray plantMEG als Ray plantMPG (plantaardig monopropyleenglycol) blijken te ‘presteren in klantspecifieke toepassingen’. Voor Avantium is dit een grote stap voorwaarts naar het commercialiseren van zijn producten.

  MEG is een belangrijke chemische bouwsteen voor onder meer plastic flessen en verpakkingen, MPG wordt onder meer gebruikt om vliegtuigen ijsvrij te maken en in onverzadigde polyesterharsen (die hun toepassing vinden in windmolenwieken).

  ‘Een belangrijke stap om de Ray Technology op te schalen’, zegt ING-analist Reg Watson. Hij hanteert voor Avantium een koopadvies en een koersdoel van 13,44 euro.

 • Omzet Fastned groeit met 15 procent

  Fastned , de Nederlandse uitbater van laadstations voor elektrische voertuigen, heeft in het eerste kwartaal een omzet uit opladen gerealiseerd van 2 miljoen euro. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. Topman Michiel Langezaal is blij met dit resultaat, maar merkt in de trading update op dat de groei werd afgeremd door ‘voortdurende lockdown-maatregelen’. Hierdoor kunnen mensen nog steeds veel minder reizen en is er dus ook minder vraag naar opladen. De omslag naar elektrisch rijden die bezig is, draagt anderzijds wel tot de omzetgroei bij.

  Langezaal verwacht dat de groei van Fastned zal versnellen wanneer in de komende maanden de coronabeperkingen worden opgeheven. Het bedrijf gaat ook zijn netwerk versneld uitbreiden. Het kan daarbij gebruik maken van de 150 miljoen euro die het in februari via een kapitaalverhoging ophaalde. Eind maart had Fastned 300 sites verworven, inclusief 134 operationele stations. Dit jaar zouden er ‘ten minste 40 stations’ moeten bijkomen en zullen er op bestaande stations ongeveer 200 extra laders worden geplaatst.

  Fastned versnelt hiermee zijn expansie, want het plande tot dusver hoogstens 30 nieuwe laadstations te bouwen, zegt ING-analist Marc Hesselink.

 • Analistenstemmen over Fagron

  Fagron  krabbelt een beetje overeind na de dieprode opening, maar noteert na het kwartaalrapport nog steeds goed 5 procent lager op 18,31 euro. 

  ING-analist Stijn Demeester wijst op de fors teruglopende verkoop in Europa van zowel de tak Compounding (-15%, apothekersbereidingen) als Essentials (-12%, onder meer grondstoffen, alcoholgels en vitamines). 'Naast de impact van Covid-19 speelt volgens ons hier ook de impact van nieuwe concurrenten in die segmenten.'

  'Ook het tweede kwartaal dient zich moeilijk aan', zegt Demeester. 'Daarom vermoeden we dat de huidige analistenconsensus voor een jaaromzet van 600 miljoen euro te hoog ligt'. 

  Ook Kepler Cheureux-analist Matthias Maenhaut denkt dat de consensus voor 2021 zal moeten bijgeknipt worden. Hij ziet een lichtpuntje in de aanpikken groei in de Amerikaanse megafabriek in Wichita, maar de essentie blijft toch de haperende verkoop op de Europese markt. 

  Een optimistischer geluid bij Degroof Petercam. 'De impact van Covid-19 is groter dan verwacht, maar we beschouwen dit als een tijdelijke hindernis', stelt analist Frank Claassen. 'Een hindernis die een instapgelegenheid vormt voor de langetermijnbelegger', luidt het conclusie. 

  Degroof Petercam blijft bijgevolg bij het koopadvies, terwijl de twee andere analisten bij hun lauw 'houden' blijven. 

 • Deutsche Bank verlaagt koersdoel Telenet

  Analist Roshan Ranjit van Deutsche Bank laat zijn koersdoel voor Telenet zakken van 60 naar 55 euro. Hij lijkt daarmee te reageren op het in februari aangekondigde voornemen van het management om selectief te investeren inzake infrastructuur in de grond en in sommige gevallen glasvezel dichter bij het huis van de gebruikers te brengen. Investeren wanneer een opportuniteit zich voordoet dus.

  Hij blijft echter geloven in Telenet wegens het kabelnetwerk van hoge kwaliteit en het recent verbeterde mobiele netwerk. Hij wijst erop dat Telenet via zijn kabelnetwerk nu al snelheden van 1 Gbps aanbiedt met een mogelijkheid om te upgraden tot 2,5 Gbps of zelfs 10 Gbps. Zijn koopadvies blijft overeind.

 • Meer tekst en uitleg bij het gevecht om Orange Belgium ...

  ... leest u hier

 • Materialise slaat slag in de Verenigde Staten

  De Leuvense specialist in 3D-printing Materialise  neemt het Amerikaanse softwarebedrijf Link3D over. Het prijskaartje wordt niet vrijgegeven, maar zou 'in de buurt' zitten van de 36 miljoen euro die de Leuvenaars in 2017 betaalden voor AC Tech. 

  De beurskoers van Materialise heeft er een biijzonder wilde rit opzitten. Dat heeft weinig of niets te maken met bedrijf zelf, wel met de in- en uitstroom van beleggersgelden in de populaire ARK-fondsen van de Californische vermogensbeheerder Cathie Wood

 • Orange noemt bod op Belgische dochter 'definitief'

  De Franse telecomreus Orange noemt het bod van 22 euro op de Belgische dochter Orange Belgium  'definitief' en 'aantrekkelijk'. Dat leert een persbericht

  Orange lanceerde vorige week formeel zijn overnamebod, ook al morren minderheidsaandeelhouders over de krenterige overnameprijs. De meest vocale criticus, het Britse fonds Polygon, dreef gisteren zijn verzet nog op.

  De zendmasten zijn als een Picasso. Als je buur je huis met inboedel wil kopen, zou jij dan akkoord zijn als je buur jouw Picasso op nul waardeert omdat hij claimt niet van plan te zijn die te zullen verkopen?
  Polygon
  Minderheidsaandeelhouder Orange Belgium

  In een eigen mededeling schoot Polygon met scherp op de onafhankelijk expert, die net als Orange zelf niet van oordeel is dat het bod rekening moet houden de waarde van de zendmasten van de nummer drie van de Belgische telecom. 

  Polygon: 'De zendmasten zijn als een Picasso. Als je buur je huis met inboedel wil kopen, zou jij dan akkoord zijn als je buur jouw Picasso op nul waardeert omdat hij claimt niet van plan te zijn die te zullen verkopen?'

  De mededeling van Orange torpedeert bij beleggers duidelijk de hoop dat Orange, zoals de familie Sioen, tijdens het bod de prijs nog zou optrekken. Het aandeel zakt 5 procent naar 22,15 euro. 

 • Bel20 opent licht lager | Fagron krijgt forse tik

  De openingsbel: de Bel20  opent 0,3 procent lager op 3.918 punten. Fagron  koerst na het teleurstellende kwartaalrapport 10 procent lager op 17,49 euro. 

 • Deutsche krikt koersdoel Aperam op

  Inoxproducent Aperam , die zowel in de Nederlandse midkapbarometer AMX als in de Brusselse Bel20 noteert, heeft er al een stevige rit opzitten met een klim van 26 procent sinds nieuwjaar. 

  +26%
  Roestvrije hausse
  Met een winst van 26 procent sinds Nieuwjaar is Aperam tot nog toe de best presterende Bel20'er in 2021

  Deutsche Bank vindt dat de rally intussen wel goed geweest is. Het koersdoel stijgt van 36 naar 40 euro, maar aangezien ook dat hoger koersdoel bereikt is blijft het advies op 'houden'. Analist Bastian Synagowitz verwacht dat het rapport over het eerste kwartaal zal onderstrepen dat Aperam in de 'sweet spot' van de cyclus zit, met zowel prijzen als volumes die aantrekken. 

  'Aperam blijft hét kwaliteitsaandeel in de staalsector,' luidt het. 'Met een bijna schuldenvrije balans en extra cash door terugbetalingen van te veel betaalde socialezekerheidsbijdragen in Brazilië, denken we dat het bedrijf aandeelhouders kan blijven belonen met stevige dividenden. Ook een hervatting van het inkoopprogramma later in 2021 behoort tot de mogelijkheden'. 

 • Europese beurzen krijgen handrem niet los

  Afgaand op de belangrijkste futures, krijgen de Europese beurzen de gisteren aangetrokken handrem niet meteen los. Euro Stoxx50  en Bel20  zouden vrijwel stabiel openen. 

  ©AFP

 • Meer info over het rapport van Fagron ...

  ... leest u hier

 • Just Eat Takeaway ziet groei versnellen

  Just Eat Takeaway  heeft het rapport over het eerste kwartaal klaar. En dat oogt indrukwekkend: de maaltijdkoerier van Jitse Groen ziet de groei van de orders versnellen: plus 79 procent tot exact 200 miljoen. Over het vierde kwartaal van 2020 was er een groei van 57 procent, over heel 2020 was het groeitempo 39 procent.

  We verwachten dat we de overname van Grubhub dit halfjaar kunnen afronden
  Jitse Groen
  CEO Just Eat Takeaway

  De sterkste groei (+96%) was er op de belangrijkste markt, de Britse. 

  De miljardenovername van GrubHub, de doorbraak op de Amerikaanse markt, zit op schema, zegt Groen: 'We verwachten dat we de overname van Grubhub dit halfjaar kunnen afronden'. 

 • Air France-KLM start kapitaalronde

  Air France-KLM  komt met meer details over de vorige week in de steigers gezette kapitaalronde, waarbij de Franse overheid haar belang stevig zal verhogen. 

  De luchtvaartmaatschappij hoopt via de private plaatsing - die in Frankrijk gecombineerd wordt met een publieke kapitaalronde - van 13 tot 15 april minstens 980 miljoen euro op te halen, via de uitgifte van 186 miljoen nieuwe aandelen tegen 4,84 à 5,31 euro per stuk. 

 • Montea investeert in Brusselse stadshub

  De specialist in logistiek vastgoed neemt als eerste in zijn sector een concessie in de haven van Brussel. 'Een kleine investering met grote strategische betekenis', zegt CEO Jo De Wolf.

  Meer informatie leest u hier, met dank aan collega Patrick Luysterman.  

  Een kleine investering met grote strategische betekenis
  Jo De Wolf
  Montea-CEO

 • Fagron ziet omzet krimpen

  De specialist in apothekersbereidingen Fagron  bijt de spits af met de eerste kwartaalupdate van het cijferseizoen. Door de zwakke Braziliaanse real, en in minder mate ook de zwakke Amerikaanse dollar, kromp de omzet 4,8 procent naar 134,8 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen was er een lichte groei van 2,6 procent. 

  Het aantal voorschriften lag in Europa in het eerste kwartaal van 2021 onder het niveau van het vierde kwartaal van 2020
  Rafael Padilla
  CEO Fagron

  Het pijnpunt blijft, net zoals bij het jaarrapport, de kachelende motor in Europa. Daar kromp de omzet 7 procent tot 63 miljoen euro. Gezuiverd voor wisselkoersen en overnames (in Duitsland en Israël) was er zelfs een krimp van 11 procent. 

  CEO Rafael Padilla verwijst naar de gedeeltelijke lockdowns in grote delen van het continent, met impact op de 'planbare zorg' en doktersbezoeken. 'Het aantal voorschriften lag in het eerste kwartaal van 2021 onder het niveau van het vierde kwartaal van 2020', zegt Padilla. 

 • Net wat Nationale Bank niet nodig had ... een nieuwe rechtszaak

  Nationale Bank van België , het oudste beursgenoteerde bedrijf van het land, worstelt al decennia met rechtszaken van ontevreden minderheidsaandeelhouders en vaak tumultueuze jaarvergaderingen.

  Daar komt nu een rechtszaak bij van ClientEarth, een internationale milieu-ngo. 

  5,7%
  Rendementsaandeel
  Bij de huidige koers biedt het aandeel NBB een dividendrendement van bruto 5,7 procent

  De beurskoers van Nationale Bank zit al enkele jaren in het slop, al is er de jongste maanden - in lijn met de lichte stijging van de langetermijnrente - een prille lente te bespeuren. Het dividend van NBB hangt vooral af van de netto-opbrengst van de portefeuille, die vooral met overheidsobligaties gestoffeerd is. Over boekjaar 2020 verlaagde de centrale bank het dividend met 14 procent tot bruto 105,77 euro. Bij de huidige beurskoers is dat een dividendrendement van bruto 5,7 procent; 

 • Agfa koopt voor het eerst sinds 2005 zichzelf

  Belofte maakt schuld: luidens een mededeling is Agfa-Gevaert  vorige week begonnen met de inkoop van eigen aandelen. 246.467 stuks, voor iets meer dan 1 miljoen euro. 

  De beeldvormingsgroep had bij de publicatie van de jaarcijfers beloofd voor 50 miljoen eigen aandelen te zullen inkopen, meteen de eerste beloning voor de aandeelhouders in ... veertien jaar. Agfa keerde voor het laatst in 2007, over boekjaar 2006, een dividend uit. 

  De inkoop van eigen aandelen, indien later vernietigd, is eigenlijk een soort 'uitgesteld dividend', aangezien de toekomstige winst dan over minder 'hongerige mondjes' moet gespreid worden. Voor zover we kunnen nagaan is het van 2005 geleden dat Agfa nog eens eigen stukken inkocht. 

 • Wat te verwachten van Fagron straks?

  U leest het hier in onze voorkennis, samen met een streepje Zuid-Afrikaans goud. 

  Het aandeel  van de specialist in apothekersdiensten heeft er sinds een niet geheel overtuigend jaarrapport in februari een moeilijke paar maand opzitten. 

  Fagron op de beurs

 • ... terwijl het Verre Oosten de heropeningsrally hervat

  Na de mindere dag gisteren, hervatten de aandelenmarkten in het Verre Oosten hun rally. In Japan en Hong Kong is er een vol procent winst, in China een half procentje. 

  Ook al nam de Chinese uitvoer in maart iets minder dan verwacht toe, in globo wijzen de handelscijfers op een heropening van de wereldeconomie: de uitvoer nam in maart in lokale munt jaar op jaar 21 procent toe, de uitvoer steeg zelfs 28 procent. 

 • Wall Street wacht op Jamie ...

  Goedemorgen! Op Wall Street maakte de Dow Jones   even pas op de plaats. Beleggers kijken na de recordjacht van de jongste maanden uit naar het resultatenseizoen, dat morgen - noblesse obligie - afgetrapt wordt door veteraan Jamie Dimon van grootbank JPMorgan

  Pro memorie: Dimon zelf voorspelde vorige week een Amerikaanse boom die tot 2023 kan duren. Een boom die zijn eigen bank ook geen windeieren legt: JPMorgan is nu meer waard dan de 15 grootste banken van de eurozone samen

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud