1. Markten Live
 2. Live blog
live

Kabelknipper Orange Belgium charmeert belegger

De Europese beurzen noteren vlak. In Brussel scoort Orange Belgium, nu de would-be prijzenbreker zijn kabelknippersaanbod lanceert. Barco slaat met een relatief voorzichtige prognose geen munt uit een sterk rapport.
 • Vlakke Bel20, boeiende beursdag

  De slotbel: de Bel20  vlagde licht lager af, maar toch was het best een boeiende beursdag. Barco kon door een als voorzichtig omschreven prognose een sterk halfjaarrapport niet verzilveren, Orange Belgium charmeerde met de lancering van zijn kabelknippersanbod. 

  We gaan er hier uit. Straks op de webstek nog de cijfers van Befimmo en uiteraard zijn we er morgen in alle vroegte terug. Tot dan!

 • Cofinimmo is verlost van 'Vorst 23/25'

  Groot nieuws na de bel: Cofinimmo  heeft een akkoord op zak voor de verkoop van de kantoorgebouwen aan de Vorstlaan 23 en 25 in Watermaal-Bosvoorde. Opbrengst: 50 miljoen euro, meer dan de meest recent geschatte reële waarde.

  Het belangrijkste gebouw, Vorstlaan 25, staat leeg sinds AXA er in augustus 2017 wegtrok en levert dus geen inkomsten op. Maar de site zit al jaren in juridisch limbo omdat de gemeente Watermaal-Bosvoorde het gebouw als beschermd monument wil bestempelen, wat de plannen om er de nieuwe Amerikaanse ambassade te vestigen doorkruiste.

  De aanpalende site in de Vorstlaan 23 wacht op een vergunning om omgeturnd te worden in residentieel vastgoed. Dat zou Cofinimmo zelf kunnen doen, maar analisten wezen er al langer op dat een directe verkoop aan een ontwikkelaar meer waarschijnlijk is aangezien het nieuwe management zinnens is snel komaf te maken met de portefeuille kantoren in perifere delen van Brussel.

  Voor kantoren is de Vorstlaan allesbehalve gegeerd omwille van de slechte bereikbaarheid, maar de groene wijk is voor residentieel vastgoed zeer gegeerd.  Degroof Petercam-analist merkte eerder al op dat een verkoop alleen maar voordelen zou opleveren. 'Er moeten geen minwaarden genomen worden, aangezien de site op de grondwaarde wordt gewaardeerd, maar er zouden wel flinke financiële opbrengsten zijn zonder impact op de huur (die al nul is). Tenslotte zouden ook de kosten afnemen, aangezien Cofinimmo nu jaarlijks 3 à 4 miljoen betaalt voor beveiliging en vastgoedtaksen'. 

  Nu is de groep dus van de molensteen verlost. En kan de focus helemaal goed naar de focus op kantoren in hartje Brussel en zorgvastgoed

 • Orange Belgium grootste stijger

  Grootste stijger op het Brussels koersenbord is Orange Belgium , met een klim van 3,9 procent naar 20,20 euro. De nummer drie van de Belgische telecom lanceert zijn 'kabelknippersaanbod' waarmee hij de dure bundels van marktleiders Proximus en Telenet het vuur aan de schenen wil leggen. 

  Vorige week kreeg het aandeel al een boost, nadat sectorwaakhond BIPT fors lagere huurprijzen voor breedbandnetwerken voorstelde. Dat zou Orange Belgium toelaten én met een scherp geprijsd kabelknippersaanbod te komen én sneller dan verwacht rendabel te worden met zijn kabelactiviteiten. 

 • Barco stelt team voor overnames samen

  Een mens zou het bijna vergeten, maar technologiebedrijf  Barco zit nog altijd op een aanzienlijke cashberg. De direct beschikbare cashpositie (zonder de cash uit joint ventures) bedraagt 217,6 miljoen euro. 

  CEO Jan De Witte was tot nu toe niet echt geneigd om gekke dingen te doen met de cash. Barco liet dit jaar wel een hoger dividend naar zijn aandeelhouders vloeien en nam een minderheidsbelang in Caresyntax, dat de operatiekamer digitaliseert. 

  Maar dat zou wel eens kunnen veranderen, gaf De Witte aan op de persconferentie in Melle (bij Orsi Academy, het trainingscentrum voor robotchirurgie). Barco heeft de eerste stappen gezet om een team samen te stellen dat overnames moet gaan bestuderen. 

  Het is duidelijk dat Barco, na eerst te hebben gefocust op winstgevendheid, nu focust op omzetgroei. Het kijkt daarvoor eerst naar de ontwikkeling van software of dienstverlening rond de bestaande producten. Tegelijk hoopt het dat het presenteertoestelletje Clickshare fluks blijft verder groeien. Maar ook overnames liggen dus op tafel. 

 • Amerikaanse beurzen openen lager

  Wall Street opent met verlies. De Dow Jones brokkelt 0,3 procent af, de S&P500 levert 0,2 procent in en de Nasdaq zakt 0,3 procent.

  Beleggers blijven voorzichtig nu de handelsgesprekken tussen de VS en China lijken vast te lopen door Huawei (zie post 7u42). In sommige sectoren is de invloed van de handelsoorlog ook al duidelijk te zien.

  Het aandeel Netflix duikt met 9,5 procent lager, nadat het aantal abonnees op de thuismarkt voor het eerst sinds 2011 is gedaald.

 • Futures: Wall Street opent lager

  Volgens de futures gaan de Amerikaanse beurzen straks lager van start. De Dow Jones zou 0,2 procent verliezen en de S&P500 en de Nasdaq zouden een veer laten van 0,1 procent. 

 • Novartis spurt naar record

  Op de beurs van Zürich koerst de farmagigant Novartis 4,5 procent hoger naar 93,72 frank, een record. CEO Vas Narasimhan charmeert beleggers niet alleen met een 20 procent hogere bedrijfswinst over het eerste kwartaal bij een 8 procent hogere omzet en de voorspelling dat er over heel 2019 een winstgroei van 10 à 15 procent komt. 

  instens even belangrijk is dat hij 700 miljoen dollar opzij zet in de hoop een al jaren aanslepende rechtszaak in de Verenigde Staten eindelijk te schikken. De juridische problemen zijn een uitvloeisel van een klokkenluider die in 2011 beweerde dat Novartis dokters omkocht om zijn geneesmiddelen voor te schrijven. Mocht uiteindelijk een rechtszaak - met potentiële miljardenstrop als resultaat - kunnen vermeden worden, zouden beleggers én management zonder twijfel een zucht van opluchting slaken. 

 • Honeywell houdt beleggers zoet

  De resultaten van de Amerikaanse industriereus Honeywell kloppen de verwachting. Het bedrijf verhoogt ook zijn winstprognose voor 2019, surfend op een hogere vraag naar vliegtuigonderdelen in de defensietak.

  In het tweede kwartaal groeide die divisie met 11 procent in omzet. Het aandeel staat in de Amerikaanse voorbeurshandel op 2 procent winst.  

 • 'AB InBev tracht Australische dochter te slijten'

  U leest hier hoe de bierreus probeert om de mislukte beursintroductie van zijn Aziatische tak door te spoelen. 

 • G7: 'Libra brengt serieuze risico's met zich mee'

  Volgens een werkgroep van de G7 brengen geplande cryptomunten, zoals Facebook's libra, serieuze risico's met zich mee. 

  Volgens de groep, die onder leiding van Bernoît Coeuré van de Europese Centrale Bank (ECB) staat, kunnen de de munten de wereldwijde economie destabiliseren, wanneer ze niet strak gereguleerd worden. 'Deze munten brengen een aantal serieuze risico's met zich mee, onder andere op het gebied van witwassing en de financiering van terrorisme' zegt de groep in een voorlopig rapport.

  Verder zouden de cryptomunten de beleidsinstrumenten van centrale banken, de financiële stabiliteit en het vertrouwen in het wereldwijde betalingssysteem kunnen verzwakken.

  Eerder stuitte de libra al op zware tegenwind in de VS, omdat de twee machtigste mannen van het land - President Donald Trump en de voorzitter Jerome Powell van de centrale bank (Fed) -  kritiek op de munt hebben gegeven.

 • ECB heroverweegt inflatiedoel

  De Europese Centrale Bank (ECB) zou haar inflatiedoel van 'beneden maar dichtbij de 2 procent' gaan heroverwegen. Dat melden bronnen aan het persbureau Bloomberg. 

  ECB-voorzitter Mario Draghi zou een zogenaamd 'symmetrisch' inflatiedoel voor ogen hebben. Hierbij kan de centrale bank de inflatie tot voorbij de 2 procent laten oplopen, wanneer er een periode is geweest waarin de inflatie onder de 2 procent bewoog.

  De euro daalt op het nieuws, omdat het wederom de deur openzet naar verregaande stimulus.

 • KBC start opvolging halfgeleiderbedrijven

  KBC Securities begint met de opvolging van de halfgeleiderbedrijven ASM International, ASML, BESI en XFAB.

  Alhier de eerste adviezen:

  ASM International - 'Kopen' met koersdoel van 70 euro.

  ASML - 'Kopen' met 230 euro koersdoel.

  BESI Semiconductor - 'Houden' met 27 euro koersdoel

  XFab - 'Houden' met 5 euro koersdoel.

  Nog in de sector verhoogt KBC Securities het advies voor Melexis van 'Opbouwen' naar 'Kopen'

  De halfgeleidermarkt is niet in de meest dartele vorm, signaleren de KBC-analisten. Ze achten het onwaarschijnlijker dat de markt zich zal herstellen voor 2020 en ze verwachten dat de richtlijnen voor de tweede jaarhelft slecht zullen zijn.

 • ING over daling Barco: 'Beleggers nemen waarschijnlijk hun winsten'

  Aandelenanalist Marc Hesselink van ING denkt dat het aandeel Barco lager gaat door winstnemingen. 'Ik heb geen hele negatieve punten gezien in de cijfers, dus ik denk dat sommige beleggers hun winst nemen. De vooruitzichten voor 2019 zijn redelijk gelijk gebleven en waren ook al verwerkt in de verwachtingen van analisten', zegt de beurswatcher.

  Hesselink is verder positief over het techbedrijf: 'Vrijwel alles bij Barco laat een goed momentum zien. Het verhaal is nog lang niet over.'

  Barco gaat vandaag 2,6 procent lager.

 • Overzicht van de Brusselse beursdag

  Voor een overzicht van de Brusselse beursdag klikt u hier.

 • ASOS in de uitverkoop

  Op de beurs van Londen staat de online kledingverkoper ASOS  in zijn hemd. Beleggers sturen het aandeel 15 procent lager na een nieuwe winstwaarschuwing, de tweede in een jaar tijd. ASOS schat dat de winst dit jaar tussen de 30 en de 35 miljoen pond zal landen. Een stevige knip in de 55 miljoen pond die het eerder voorspelde.

 • Protesten Hongkong plagen Richemont

  De Zwitserse producent van luxegoederen Richemont  heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de protesten in Hongkong. De verkoop van de het moederbedrijf boven horlogemerken als Cartier en MontBlanc liep met 2 procent terug. Azië was, met uitzondering van Hongkong, de sterkhouder.  In China deden met name sieraden van Cartier en Van Cleef & Arpels het goed. Juwelen zijn inmiddels net zo belangrijk voor Richemont als horloges .

  Eerder deze week gaf sectorgenoot Swatch ook al aan dat de onlusten in Hongkong wegen op de verkoop. 

 • Rotterdamse miljonair vergroot belang in Galapagos

  De Nederlansdse investeerder Aat Van Herk heeft zijn belang in de Mechelse biotechspeler Galapagos  vergroot tot 10,60 procent. Dat leert een openbaarmaking van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. 

  Galapagos sloot vorige week de deal van zijn leven met het Amerikaanse Gilead Sciences.

  De mediaschuwe Van Herk is na Gilead de grootste aandeelhouder in het kapitaal van Galapagos. De Belgische biotech is voor hem bekend terrein. Hij participeerde eerder met wisselend succes in Ablynx, Argenx, Tigenix en Thrombogenics (het huidige Oxurion). 

  ©BELGAIMAGE

 • En de Brit, hij shopte voort

  Ondanks de Brexit-bombarie blijven de Britten naarstig winkelen. De retailverkopen zijn de afgelopen maand verrassend gestegen met 1 procent na een daling in april en mei. Dat meldt het statistiekbureau in Londen.

  Het cijfer geeft het gekwelde pond een welkom zetje. De Britse munt wint licht terrein ten opzichte van de euro.

 • SAP wordt niet gesmaakt

  De Duitse softwarereus SAP krijgt een knauw van 7 procent op de beurs van Frankfurt. Uit het kwartaalrapport bleek dat de specialist in bedrijfssoftware minder nieuwe orders voor zijn clouddiensten heeft binnengehaald. De groei van het aantal klanten kwam uit op 15 procent in de maanden april tot en met juni, terwijl het bedrijf in de eerste drie maanden nog een toename van 26 procent noteerde.

  Beleggers hadden de lat wel erg hoog gelegd. Het aandeel staat sinds januari 30 procent in de plus.

 • Barco is het duupje in de ochtendhandel

  Het 'buy the rumour, sell the news'-principe wordt andermaal bewaarheid in de ochtendhandel. Barco  vliegt de deur uit nadat het met zijn halfjaarcijfers de verwachtingen bestendigt.

  Het aandeel heeft er dit jaar al een recordjacht van 88 procent opzitten. 

 • Analisten over Barco

  In de analistenrapporten is er overwegend lof voor de halfjaarprestatie van Barco. De sterke winstgroei en het overvolle orderboekje imponeren. De Kortrijkse producent van projectoren en beeldschermen krijgt een aantal koersdoelverhogingen.

  Een niet-exhaustieve greep:

  - KBC verhoogt van 175 euro naar 195 euro en behoudt het advies 'opbouwen'.

  - Degroof Petercam verhoogt van 180 euro naar 215 euro en behoudt het advies 'kopen'

  - ING houdt het koersdoel van 200 euro ongewijzigd en behoudt het advies 'kopen'

  - Keppler Chevreux houdt het koersdoel op 206 euro en behoudt het advies 'kopen'

 • Volvo draait op wieltjes, maar hoe lang nog?

  Het is niet al kommer en kwel in de voertuigsector, bewijze Volvo  . De Zweden kloppen de analistenverwachting met een stevige toename in de vrachtwagenverkoop (+16 procent). Ook de winstmarge overstijgt met 12,5 procent ruim de ambitieuze doelstelling van 10 procent die het bedrijf in 2017 had vooropgesteld. Vooral de verkoop in de Verenigde Staten draaide aan een hoog toerental.

  Volvo waarschuwt evenwel dat de vraag begint te sputteren. Het orderboekje voor vrachtwagens staat voor 21 procent minder vol dan vorig jaar.

  Het aandeel op de beurs van Stockholm krijgt een tik van 1,2 procent na een indrukwekkende klim van 30 procent sinds januari.

 • Opening: Bel20 opent lager

  De Bel20 gaat lager van start met een verlies van 0,4 procent.

  Barco dikt 0,5 procent aan na de publicatie van de halfjaarresultaten (zie post 7u34)

  Ageas brokkelt 1,1 procent af na een adviesverlaging door de Mediobanca (zie post 7u23)

  Orange Belgium wint 2,1 procent nadat het komt met een abonnement voor echte kabelknippers (zie post 8u29)

  VGP stijgt met 0,3 procent nadat het een prestigecontract binnen heeft gesleept in München (zie post 7u16).

  De notering van ASIT Biotech is opgeschort nadat het een lancering aankondigde van een private plaatsing van converteerbare obligaties (zie post 7u22).

 • Sligro ziet winst halveren

  De Nederlandse horecagroothandel Sligro zag de nettowinst in de eerste jaarhelft grofweg halveren van 25 miljoen naar 13 miljoen euro. Op jaarbasis steeg de omzet met 0,4 procent naar 1,35 miljoen euro. 

  Sligro zag de omzet vooral in België stijgen, namelijk met 5,6 procent. In Nederland ging het minder goed, de omzet daalde daar met 0,1 procent.

  Het bedrijf gaf geen concrete vooruitzichten, maar sprak wel van uitdagende omstandigheden:

  De trends in het consumentenvertrouwen geven neerwaartse druk op de marktgroei. Dit geeft op korte termijn ook druk op onze resultaten.
  Sligro

  In november opende Sligro zijn eerste vestiging in België (Antwerpen), maar daar kreeg het niet bepaald een warm welkom.

 • Orange Belgium komt met kabelknipabonnement

  Orange Belgium komt met een abonnement voor echte kabelknippers, klanten die van hun tv-abonnement af willen, genaamd 'Love Duo'.

  Met het abonnement krijgen gebruikers onbeperkt vast internet in combinatie met een mobiel abonnement naar keuze vanaf een prijs van 42 euro per maand.

  Met Love Duo krijgen kabelknippers eindelijk het alternatief waar ze op hebben gewacht. En we zijn nog niet van plan om hier te stoppen.
  Michaël Trabbia
  CEO Orange Belgium

 • Futures voorspellen lagere opening Europese beurzen

  Volgens de futures openen de Europese beurzen straks met een verlies van gemiddeld 0,8 procent. Hiermee volgen de Europese beurzen in het negatieve sentiment van Azië.

  Europese beurzen op naar een lagere opening. ©BLOOMBERG NEWS

 • Alcoa ziet vraag naar aluminium afnemen

  Het Amerikaanse Alcoa stelt de verwachtingen voor de vraag naar aluminium neerwaarts bij. Het bedrijf zegt dat de vraag in zowel China als de rest van de wereld daalt door de handelsspanningen en de wereldwijde groeivertraging.

  Alcoa zag de omzet in het tweede kwartaal met 24 procent dalen naar 2,70 miljard dollar ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Dit was lager dan de 2,77 miljard die werd verwacht. Het nettoverlies bedroeg 402 miljoen dollar. Dit komt neer op een verlies van 2,17 dollar per aandeel.

 • Huawei doet handelsbesprekingen vastlopen

  Volgens de Wall Street Journal zouden de handelsbesprekingen tussen de VS en China zijn vastgelopen door Huawei. De Amerikaanse regering bekijkt nu hoe het de eis van China - minder restricties voor Huawei - kan inwilligen. 

  Er hebben nog geen persoonlijke gesprekken plaatsgevonden sinds de G20-top in het Japanse Osaka vorige maand. Volgens de krant is er wel telefonisch met elkaar gesproken, maar hierbij werd geen vooruitgang geboekt. 

 • Barco knalt winstmarge de stratosfeer in

  En daar zijn ze. De halfjaarresultaten van Barco . Een eerste lezing wijst uit dat de winstmarge bij de Kortrijkse beeldschermenproducent stijgt naar 13,6 procent, een stuk boven de eigen doelstelling. De omzet blijft met 496 miljoen euro licht onder de verwachting. Al blijkt wel dat de orderboekjes stevig gevuld zijn met 533,8 miljoen euro aan bestellingen, een stijging is dat met 7,5 procent. 

  -      De bestellingen bedroegen 533,8 miljoen euro (+7,5%; bij constante wisselkoersen +4,1%)

  -      De omzet bedroeg 496,4 miljoen euro (+8,3%; bij constante wisselkoersen +4,5%)

  -      De EBITDA bedroeg 67,6 miljoen euro (+16,1 miljoen euro) of 13,6% van de omzet (+3,3 procentpunten)

  -      De nettowinst bedroeg 43,1 miljoen euro (+15,8 miljoen euro)

  We gaan in dit artikel dieper in op de cijfers van Barco.

 • Mediobanca verlaagt advies Ageas

  Analist Robin Van Den Broek van het Italiaanse beurshuis Mediobanca verlaagt het advies voor Ageas van 'houden' naar 'verkopen'. De beurskenner knipt het koersdoel van de Belgische verzekeringsreus van 46 naar 45 euro. Hiermee ligt het koersdoel 7,9 procent lager dan de laatste slotkoers. 

  Ageas heeft op dit moment 2 koopadviezen, 13 houdenadviezen en 5 verkoopadviezen.

 • ASIT Biotech klopt aan bij de belegger

  Biotechbedrijf ASIT  kondigt de lancering aan van een private plaatsing van niet-gewaarborgde converteerbare obligaties. Met de obligaties zal het bedrijf 9 tot 12 miljoen euro ophalen.

  ASIT wil geld ophalen om de verdere ontwikkeling van middelen tegen onder meer pollen- en pinda-allergie te financieren. 

  De koers van ASIT is geschorst in afwachting van een persbericht. 

 • VGP haalt prestigecontract binnen

  Vastgoedgroep VGP  mag in München een nieuw bedrijventerrein bouwen. Het gaat om een park van 40 hectare met 250.000 m² aan logistieke verhuurbare oppervlakte. Op het terrein komen enkele luisterrijke huurders als BMW en machinefabrikant Kraussmaffei. 

  Lees hier het volledige artikel. 

 • De kanarie op de spoorlijn

  'De huidige economische omgeving moet de meest verontrustende zijn die ik ooit meegemaakt heb in mijn carrière', dat zegt CEO Jim Foote van de Amerikaanse spoorweggigant CSX nadat hij waarschuwt voor en omzetdaling van 1 à 2 procent. Het is de eerste krimp sinds 2016.

  Dat is een opvallend geluid uit een sector die de vinger aan de pols heeft van heel veel sectoren zoals die van de landbouw, olie, industrie en auto's. Het zou een signaal kunnen zijn dat de etterende handelsoorlog tussen de VS en China ook de Amerikaanse economie begint pijn te doen.

 • It's earnings time

  Ook in Brussel gaat zo meteen het resultatenfestival van start. Binnen drie kwartier kennen we de resultaten van beeldvormingsgroep Barco, de onverslagen beurskampioen in de eerste jaarhelft.

  Hier leest u de vooruitblik. En met deze festivalagenda hoeft u geen enkel rapport te missen. 

 • Netflix ziet aantal abonnees krimpen in VS

  Het is even knipperen met de ogen, maar het staat wel degelijk zwart op wit in het kwartaalrapport: een minnetje bij het aantal nieuwe betalende abonnees dat Netflix op de Amerikaanse thuismarkt kon strikken. 

  De wereldmarktleider in films en series 'streamen', over het internet in plaats van via een duur kabelabonnement met opzetkastje, telde eind juni 60,1 miljoen Amerikanen als betalende klant. Dat zijn er 130.000 minder dan een kwartaal eerder. De cijfers zijn niet helemaal vergelijkbaar, maar voor zover we in Netflix' archief konden nagaan is zo'n krimp geleden van het derde kwartaal van 2011. Toen telde Netflix 23,8 miljoen abonnees. 

  In het buitenland telde Netflix acht jaar geleden 1,5 miljoen klanten, nu 91,5 miljoen. Wat vooral het spectaculaire groeipad van de voorbije jaren illustreert.

  Buiten de Verenigde Staten strikte de fiilmreus 2,83 miljoen nieuwe kijkers, wat het globale cijfer op 2,7 miljoen brengt. Maar ook dit is een stevige teleurstelling: CEO Reed Hastings had zelf op 5 miljoen gerekend, bijna dubbel zo veel dus. 

 • Bank Nagelmackers belandt in de etalage

  De Chinese eigenaar Anbang heeft de verkoop van de bank op gang getrokken, zeggen meerdere bronnen. 

  Het verkoopdossier zit in een pril stadium, vernam De Tijd. Toch is er al sprake van de aanstelling van Deutsche Bank om de transactie te begeleiden. De zakenbankiers van Deutsche Bank brachten de overname van de verzekeraar Fidea, een ander onderdeel van Anbang, tot een goed einde. Peking was erg opgezet met de forse prijs van het Zwitserse Baloise, dat 480 miljoen euro neertelt voor Fidea, waardoor het contract voor Nagelmackers dezelfde richting uitging.

  Diverse bronnen zeggen echter dat het verkoopproces voor Nagelmackers pas na de zomer goed en wel start. In de markt circuleert een waarde van 150 tot 225 miljoen euro voor Nagelmackers. 

 • Aziatische markten op stevig verlies

  Aandelen in Azië verliezen terrein terwijl Japanse yen piekt naar zijn hoogste peil in 2 weken. De angst bij beleggers groeit dat de bedrijfsresultaten eerder een mager beestje zullen zijn. 

  De verliezen lopen stevig op met voorop de Japanse Nikkei-index. Die moet 2 procent inleveren na een bericht dat Canon Inc. afstevent op een winstdaling van 40 procent. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Tijd Connect