1. Markten Live
 2. Live blog

KBC piekt aan de vooravond van rapport

De rally bracht in Brussel de Bel20 naar het hoogste peil in 12 jaar. Telenet was een zeldzame dissonant, KBC en Barco piekten aan de vooravond van hun jaarrapport.
 • Kinepolis mag vanaf 2021 nieuwe bioscopen openen in België

  Nabeurs loopt dit nieuwtje binnen. Kinepolis  krijgt van de Belgische Mededingsautoriteit de toelating om nieuwe bioscopen op de Belgische markt te openen vanaf 2021. 

  Die termijnbepaling volgt op een arrest van het Hof van Beroep in oktober. Dat vernietigde een eerdere beslissing van de concurrentiewaakhond om de verdere uitbreiding van Kinepolis in België aan banden te leggen.

  Deze uitspraak kadert in een aanslepende procedure waarbij Kinepolis de mededingingsvoorwaarden die werden opgelegd ten tijde van de fusie tussen de groepen Bert en Claeys in 1997 wenste op te heffen, luidt het in het persbericht.

  Eddy Duquenne, CEO Kinepolis Group : 'Dit is wat ons betreft een redelijke beslissing. Wij kijken ernaar uit ook in nieuwe regio’s bij te dragen aan een positieve ontwikkeling van de Belgische bioscoopmarkt.'

  Andere voorwaarden, onder meer het verbod voor Kinepolis om overnames te doen in België, blijven van kracht.

 • Bel20 sluit op hoogste peil in 12 jaar

  Jawadde, alweer een record aan diggelen. En wat voor één. De Bel20 sloot zopas 0,77 procent hoger op 4.184 punten, het hoogste peil van de sterindex sinds eind 2007.  

  Toppers en Floppers
  • ASIT Biotech +22,98%
  • Melexis +6,17%
  • Acacia Pharma +4,77%
  • Kinepolis +3,22%
  • Global Graphics +2,61%
  • Orange Belgium +2,60%
  • Barco +2,49%

   

  • Telenet -2,56%
  • Shurgard -2,11%
  • MDxHealth -1,85%
  • Genkyotex -1,87%
  • Floridienne -1,85%
  • Oxurion -1,47%

 • KBC op jaarpiek

  KBC  trekt vol vertrouwen naar zijn cijferrapport van morgen. De bankverzekeraar bereikt zijn 52-wekenrecord op 71,5 euro.

 • Kwart van wereldbevolking gebruikt WhatsApp

  Twee miljard mensen over de hele wereld gebruiken inmiddels WhatsApp. Dat is ongeveer een kwart van alle mensen op aarde. De chatapp maakte de mijlpaal zopas bekend op zijn blog.

  Facebook  kocht WhatsApp in 2016 voor ongeveer 19 miljard dollar. Toen waren er 'maar' 450 miljoen gebruikers.

  WhatsApp is daarmee onbetwist de grootste berichtenapp ter wereld, maar Facebook verdient er geen geld mee. Plannen om de app betalend te maken of om er reclame op toe te laten, werden onlangs in het koelvak gestopt. 

 • Corona-gevoelige aandelen hoger

  De aandelen die eerder tikken kregen door de uitbraak van corona profiteren nu van de afnemende angst voor het virus.

  Zo gaat de cruiserederij Carnival met 2,9 hoger, wint vliegtuigmaatschappij Delta 1,7 procent en  klimt de uitbater van hotels en casino's Wynn Resorts met 2,5 procent.

 • Micron Technology krijgt boost van UBS

  UBS verhoogt zijn advies voor Micron Technology . De Zwitserse zakenbank denkt dat de chipmaker zich in een sterke positie bevindt. 'Nu de cyclische zorgen verdampen, is de structurele marktdynamiek weer belangrijk. Door hogere verwachtingen en een verbeterende markt voor geheugenchips geven we een koopadvies voor het aandeel en verhogen we het koersdoel van 47 naar 75 dollar. We verwachten dat het aandeel voor een langere periode beter zal presteren dan de markt.'

  Het aandeel wint 5,8 procent.

 • Amerikaanse beurzen starten met winst

  Wall Street opende zojuist zijn deuren en de Amerikaanse belegger blijkt positief gestemd. De Dow Jones wint 0,7 procent, de S&P500 klimt 0,6 procent hoger en de Nasdaq schiet met een winst van 0,7 procent uit de startblokken.

  Ook vandaag lijken beleggers immuun voor zorgen over het coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zegt dat het aantal doden op 1.116 staat en het aantal infecties op 45.200. Maar de groei van het aantal besmettingen is aan het afnemen en de Chinese nationale gezondheidscommissie hoopt dat het ergste voor China voorbij is. 

 • Bic schrijft rode cijfers

  Althans op de beurs van Parijs. Daar duikt Bic  8 procent lager na cijfers, die voor de duidelijkheid zwart waren maar teleurstelden. Zowel de omzet als de winst daalden in 2019 en landden licht onder de analistenverwachting.

  De producent van schrijfwaren, aanstekers en scheermesjes waarschuwt voor een pittig 2020. Het kampt op meerdere fronten met moeilijkheden. De vraag naar schrijfwaren daalt structureel door de toenemende digitalisering. Ook aanstekers hebben het moeilijk door het dalende aantal rokers.

  Alleen de divisie scheermesjes gaat door beter weer. Daar plukt Bic de vruchten van de lancering van een unisexlijn met herbruikbare scheermesjes in een partnerschap met onlinereus Amazon.

  Het iconische Franse merk, dat werd opgericht niet lang na de bevrijding in 1945, voert een verregaande herstructurering door waarbij het in toenemende mate wil digitaliseren. Dat zou vanaf 2022 voor 45 miljoen euro kostenbesparingen per jaar moeten zorgen.

 • Lyft zwijgt over winst, beleggers straffen het af

  De taxiapp Lyft staat een klap van 5 procent te wachten bij opening. En dat terwijl het bedrijf dinsdag resultaten presenteerde over het vierde kwartaal van 2019 die beter waren dan de consensusverwachtingen. De ogenschijnlijke oorzaak van de koersdaling: Lyft zweeg in het rapport over de weg naar winst.

  Het taxibedrijf zag de kwartaalomzet ruim 50 procent klimmen tot 1,02 miljard dollar (0,93 miljard euro), terwijl analisten een omzet van 0,98 miljard voorspelden. Daarbij leed de onderneming een verlies van 1,19 dollar per aandeel, wat veel beter was dan de 1,39 dollar verlies die marktvorsers voorzagen. Voorts nam het aantal actieve gebruikers met 23 procent toe tot 22,9 miljoen. 

  Maar het bedrijf weet beleggers alsnog op stang te jagen door te zwijgen over wanneer de taxionderneming eindelijk winst zal maken. En dat terwijl het eerder voorzag dat het tegen het vierde kwartaal van 2021 in de groene cijfers zou belanden. Uiteindelijk liet CFO Brian Roberts in een vergadering met analisten weten dat de groep zijn verwachtingen over het pad naar winst laat staan, maar dat stelt beleggers blijkbaar niet gerust. 

  De koersreactie heeft vermoedelijk te maken met het nieuws dat vorige week bekend werd over Uber . Donderdagavond publiceerde de voornaamste concurrent van Lyft zijn kwartaalrapport, waarbij het aankondigde dat het in het vierde kwartaal van 2020 zijn eerste winst verwacht. Eerder voorzag Uber dat de winst pas in 2021 positief zou zijn. Mogelijk zijn beleggers teleurgesteld dat Lyft geen vergelijkbaar positief nieuws kon melden.

 • Futures: hogere opening voor Wall Street

  De Amerikaanse beurzen zullen straks hoger openen, zeggen de futures. De Dow Jones en de S&P500 zouden 0,5 procent klimmen en de Nasdaq zou 0,6 procent winnen.

 • Vastned houdt dividend op peil ondanks huurdaling

  Vastned  , de moedermaatschappij van Vastned Retail Belgium  , trekt 6 procent hoger in Amsterdam. De vastgoedvennootschap heeft vooral winkelpanden in centrumsteden in portefeuille.

  Vastned meldt een sterke bezettingsgraad van 98 procent. Het heeft ook een nieuwe huurder gestrikt voor een pand aan de Rue Rivoli in Parijs. Daar zal de Britse sportketen JD Sports zijn intrek nemen na een tijdelijke leegstand, die leidde tot een daling van de brutohuurinkomsten (-3% like-for-like) in 2019. Voor een ander pand in dezelfde straat wist het de Amerikaanse schoenenretailer Skechers aan te trekken.

  In Nederland werden contracten afgesloten met Jumbo en Rituals, in België met Pampling, Heytens en Edisac. Voorts werden huurcontracten vernieuwd met onder andere Mango in Utrecht, UGG in Parijs, Zara in Brussel en H&M in Gent.

  In België werden panden in Ans (Rue des Français) en in Luik (Rue Pont d'île) verkocht.

  Het aandeel opende 3 procent hoger, maar schakelde na de analistencall nog een versnelling hoger naar een koerswinst van 6 procent. 

  CEO Taco De Groot: 'Ondanks het lagere directe resultaat in 2019 ten opzichte van 2018, zijn we van plan toch 2,05 euro per aandeel aan dividend uit te keren, gelijk aan het dividend over 2018. Wij vertrouwen erop dat de kwaliteit van onze portefeuille maakt dat we het komende jaar een sterk direct resultaat behalen.'

 • Zwakke Europese industrie

  De industriële productie in de eurozone is in december met 2,1 procent gekrompen tegenover de maand november. Jaar op jaar was sprake van een daling van 4,1 procent. Tegenover de piek van december 2017 lag de productie zelfs 6,9 procent lager, merkt ING-econoom Bert Colijn op.

  Zowel maand op maand als jaar op jaar is de krimp van de industriële productie groter dan verwacht. Economen voorzagen volgens Bloomberg dalingen van respectievelijk 2,0 en 2,5 procent.

 • Voor de Brusselse beursspiegel...

  ... kun u hier doorklikken.

 • Joker bitcoin vat vlam

  Naast corona is er nog een andere koorts te ontwaren op de financiële markten: bitcoinkoorts. Want 's werelds favoriete digitale munt staat inmiddels boven de 10.000 dollar. 

  De munt noteert inmiddels op 10.360 dollar, wat neerkomt op een jaarwinst van ruim 44 procent. Waarom de munt dit jaar zo hard is klommen is eigenlijk niet duidelijk. Dat komt omdat de bitcoin een beetje de joker van de financiële markten is: niemand weet precies wat het is, een risico-asset of een veilige haven. Soms horen we van analisten dat de bitcoin hoger gaat doordat er een vlucht is naar risicovolle activa en op een ander moment horen we weer dat beleggers de digimunt als veilige haven zien in deze onrustige coronatijden. 

  Lees hier verder.

 • Chat met onze marktenredacteur Kurt Vansteeland

  Collega Kurt Vansteeland antwoordt op al uw vragen over de markten. De chat begint nu en wel hier

 • Over ASIT biotech...

  ... leest u meer in volgend artikel:

 • Griekse tienjaarsrente onder 1 procent

  Wie had dat ooit gedacht? De Griekse tienjaarsrente zakt woensdag voor het eerst onder 1 procent. Griekenland heeft de voorbije jaren werk gemaakt van schuldafbouw en de nieuwe centrumrechtse regering valt in de smaak. 

 • Suiker zeldzame stijger onder grondstoffen

  De suikerprijs is dit jaar al met 12 procent gestegen. Suiker is daarmee een van de weinige grondstoffen die niet in prijs zijn gedaald door het coronavirus. De prijsstijging is te wijten aan een tegenvallende suikerrietoogst in Thailand, een gevolg van de ergste droogte in decennia. Thailand is 's werelds op één na grootste uitvoerder van suiker.

  De zwakke Thaise productie kwam onverwacht op een markt die al aan de krappe kant was. De Europese Unie produceert minder suiker, Brazilië heeft meer suikerriet verwerkt tot ethanol en door koud weer waren ook de Noord-Amerikaanse oogsten een tegenvaller.

  Volgens de Londense grondstoffenhandelaar ED&F Man Holdings stevenen we dit seizoen af op een tekort van 7,7 miljoen ton suiker, terwijl er vorig jaar een overschot was.

  De suikerrietprijs wordt extra omhooggedreven door een sterk stijgende Indonesische vraag.

 • Ease2Pay beloond voor nieuwe app

  In Amsterdam is Ease2Pay  de sterkste stijger met een koerswinst van 12 procent.

  De mobiele betalingsspecialist Ease2pay komt met één gecentraliseerde betaalapp waarmee je zakelijk kan parkeren en tanken, en alle transacties op één maandelijkse verzamelfactuur worden geleverd.

  Volgens het bedrijf hoeven gebruikers daardoor niet meer op zoek naar een parkeerautomaat en moeten ze bij de pomp niet meer aan de kassa betalen. De betaalwijze werkt op meer dan 700 tankstations en in 140 Nederlandse steden om te parkeren.

 • Wat te verwachten van KBC morgen?

  U leest het hier, met dank aan collega Pieter Suy. Tip: dé hamvraag wordt - zoals bij Telenet - hoe gul het dividend blijkt. 

 • Kepler verhoogt koersdoel Lotus Bakeries

  Na de sterke jaarresultaten en rekening houdend met nieuwe productlanceringen heeft Kepler Cheuvreux zijn ramingen voor Lotus Bakeries lichtjes opgetrokken. 'Lotus zou moeten profiteren van de groei en het margepotentieel van zowel Biscoff (speculoos, red.) als Natural Foods (gezonde repen, red.), terwijl de minder goed presterende Local Heroes (lokale merken, red.) een kleinere impact hebben', aldus het beurshuis.

  Volgens Kepler Cheuvreux is de waardering duidelijk erg hoog, maar gelet op het groeipotentieel, de gezonde balans en de langetermijnfocus is dit zeker verdiend. Het koersdoel stijgt van 2.520 naar 2.850 euro, het advies blijft 'houden'.

 • Het indrukwekkend parcours van Heineken onder Van Boxmeer

  Heineken  zwaait CEO Jean-François Van Boxmeer uit met een indrukwekkend jaarrapport. Het merk Heineken, dat volgens analisten met 15 procent van de volumes zo'n derde van de bedrijfswinst van de bierreus realiseert, liet met 8,3 procent groei over 2019 de sterkste prestatie in ruim een decennium optekenen. 

  Sinds zijn aantreden in oktober 2005 tekende Van Boxmeer een misschien niet spectaculair, maar uiteindelijk wel indrukwekkend parcours neer op de beurs (zie grafiek). Het voelt een beetje als het verhaal van de schildpad en de haas: over die vijftien jaar klopt Heineken - 280 procent winst - uiteindelijk vlot AB InBev (230 procent winst). Dit vooral omdat de haas van Carlos Brito zich verslikte in de (te) dure overname van SABMiller en bijhorende schuldenberg

  Inclusief geherinvesteerde dividenden liet het aandeel Heineken onder Van Boxmeer gemiddeld jaarljiks een rendement van 11,8 procent optekenen. Dat is fors meer dan de 6,7 procent voor de Amsterdamse sterrenkorf AEX over dezelfde periode, 6,7 procent. 

 • Grootste klant van Melexis waarschuwt voor coronavirus

  Sensata Technologies, gespecialiseerd in sensoren en controlesystemen voor uiteenlopende toepassingen, liet dinsdag weten dat zijn omzet in het eerste kwartaal 40 miljoen dollar lager zal uitkomen ten gevolge van het coronavirus. Het Amerikaanse bedrijf denkt die achterstand niet te kunnen goedmaken in de rest van het jaar.

  Sensata is de grootste klant van Melexis , merkt ING-analist Marc Hesselink op, en was in 2018 goed voor 16 procent van de omzet. Het is dan ook een goede voorspeller voor de prestatie van Melexis.

  De Belgische chips- en sensorenfabrikant gaf voor 2020 een vrij conservatieve guidance. Die is deels ingegeven door onzekerheid over de impact van het coronavirus, lichtte het management toe. Hesselink ziet toch enig risico voor Melexis in de loop van 2020, vooral omdat het bedrijf een sterke blootstelling heeft aan de regio Azië/Stille Oceaan.

 • ‘Euronav betaalt zeer redelijke prijs'

  Volgens analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities betaalt Euronav voor de drie overgenomen nieuwbouwcontracten 'een zeer redelijke prijs'. Die bedraagt 93,5 miljoen dollar per schip, inclusief scrubbers. Voor de installatie van scrubbers -rookgasreinigers - moet je doorgaans 3 à 4 miljoen dollar rekenen, merkt hij op.

  Ter vergelijking: scheepsmakelaar Clarkson's spreekt van een nieuwbouwprijs van 92 miljoen dollar voor een VLCC en een herverkoopprijs van 105 miljoen dollar.

  Duinslaeger heeft het over 'een opportunistische move' van Euronav. De rederij kan snel schakelen dankzij haar sterke balans en robuuste liquiditeitspositie. Het advies blijft kopen, het koersdoel 13,50 euro.

   

 • ... en Goldman: 'Prognose Telenet biedt steun'

  Goldmans Sachs oppert dat de prognose voor een stijging van de ebitda steun kan bieden voor de beurskoers. Telenet voorspelt een stijging van 1 procent, ten opzichte van het herberekende cijfer voor 2019 (1,4 miljard euro). 

  Die prognose is iets beter dan de 1,39 miljard die analisten tot nog toe voor 2020 voorspelden. Al stipt KBC Securities wel aan dat die consensus waarschijnlijk onvolledig rekening hield met de volledige overname van De Vijver Media. 

 • KBC: 'Prognose Telenet stelt teleur' ...

  KBC Securities noemt de prognose van Telenet voor de operationele en vrije kasstroom 'teleurstellend'. Idem voor het dividend. 'Telenet keert in totaal 206 miljoen euro uit. Dat is met 53 procent van de vrije kasstroom binnen, maar aan de onderkant van de beloofde vork van 50 à 70 procent'.

  Analist Ruben Devos handhaaft het 'houden'-advies en koersdoel van 40 euro. 

 • In het buitenland: ABN AMRO flop, Heineken top

  De Euro Stoxx 50  noteert met een winst van 0,1 procent. 

  ABN AMRO  verliest 6 procent na een stevige dividendknip (post 7u23).

  Heineken wint 4 procent na een knap jaarrapport (post 7u29). 

  Azko Nobel wint 1,5 procent na kwartaalcijfers (post 8u52). 

  Kering  wint ruim 3 procent na beter verwachte Gucci-cijfers (post 8u44).

  X-Fab  verliest 2,8 procent in Parijs na jaarcijfers gisterenavond.

 • Telenet kneusje in Bel20

  De Bel20  noteert 0,1 procent in de winst. 

  Telenet  verliest 1,8 procent en is daarmee het kneusje in de Bel20 na de jaarcijfers. Voor 2020 verwacht Telenet een vrije kasstroom (de basis voor het dividend) van 415 à 435 miljoen euro, wat aan de onderkant van de verwachtingen is (432 miljoen euro).

  Ahold Delhaize  wint 1 procent na de jaarcijfers

  Euronav wint 0,1 procent na de aankoop van drie supertankers (zie post 8u16).

  ASIT   wint 3 procent. Een faillissement is tot 11 juni van de baan

   

 • CEO Akzo Nobel: 'Geen materiële impact van coronavirus'

  Thierry Vanlancker, de Belgische CEO van verfmastodont Akzo Nobel , verwacht 'geen materiële impact van het coronavirus'. Dat zegt hij naar aanleiding van de jaarcijfers. Akzo heeft een fabriek in de getroffen regio Wuhan. 

  Akzo verwacht dat 10 van de 15 fabrieken in China deze week heropgestart worden na een hygiëne-inspectie. 

  Behalve onze fabriek in Wuhan, zijn al onze fabrieken in China vanaf volgende week operationeel.
  Thierry Vanlancker
  CEO Akzo Nobel

  Akzo Nobel zag de omzet in het vierde kwartaal met 2,9 procent dalen tot 2,24 miljard euro. Dankzij hogere verfprijzen en kostenbesparingen steeg de operationele winst naar 173 miljoen euro (tegenover 68 miljoen euro vorig jaar). 

 • Moederhuis van Gucci klopt prognoses

  Kering , de eigenaar van het luxemerk Gucci, zag de omzet in het vierde kwartaal organisch met 10,5 procent aandikken tot 2,64 miljard euro. Dat is een pak beter dan verwacht (8,6%). In het vierde kwartaal had Kering nochtans met uitzonderlijke kopwinden te maken, zoals de protesten in Hongkong en een hogere btw in Japan.

  Kering heeft talloze merken in huis, waaronder Cartier en Saint Laurent, maar 80 procent van de winst komt van Gucci. 

  Onze afhankelijkheid tegenover Gucci is niet problematisch. Het is normaal voor een luxegroep om één bepaald merk te hebben, die het geheel draagt.
  Jean-Marc Duplaix
  CFO Kering

 • AngloGold verlaat Zuid-Afrika

  De goudmijngroep AngloGold Ashanti , met hoofdzetel in Johannesburg, verkoopt zijn Zuid-Afrikaanse activiteiten aan Harmony voor 300 miljoen dollar. AngloGold Ashanti wil zich focussen op rendabelere mijnen in Ghana, Australië en Amerika. Eerder gingen mijnen in Mali en Argentinië de deur uit. 

  Harmony ziet de reserves in de Zuid-Afrikaanse mijnen slinken. Het was op zoek naar prooien in het land om de productie op peil te houden. Harmony betaalt minder dan de helft van de boekwaarde en wordt de grootste Zuid-Afrikaanse goudproducent. 

 • Euronav koopt drie supertankers

  Oliereder Euronav  kondigt de overname aan van drie VLCC supertankers in aanbouw door de overname van nieuwbouwcontracten. De VLCC's worden gebouwd in Zuid-Korea. De overname vertegenwoordigt een bedrag van 280,5 miljoen dollar, of 93,5 miljoen dollar per schip. De levering is voorzien voor oktober 2020, januari 2021 en februari 2021. De schepen kunnen ingezet worden tijdens het winterseizoen 2020/2021, wanneer de vrachttarieven gewoonlijk het hoogst zijn. 

  Euronav betaalt de overname met cash en bestaande kredieten. 

  De markt van de grote olietankers blijft fundamenteel constructief ondanks aanzienlijke maar tijdelijke tegenwind die de economische activiteit in het Verre Oosten trotseert ten gevolge van het coronavirus, waarvan wij geloven en hopen dat dit van korte duur zal zijn.
  Hugo De Stoop
  CEO Euronav

 • Ahold Delhaize verhoogt dividend met 9 procent

  Ahold Delhaize  realiseerde in het vierde kwartaal een winst per aandeel van 0,50 euro. Dat is beter dan verwacht door analisten (0,45 euro). Over heel 2019 steeg de 'onderliggende' winst per aandeel met 8,4 procent. Vooral het vierde kwartaal was sterk: +17,1 procent. 'We zijn het jaar sterk geëindigd', zegt CEO Frans Muller. 

  In 2020 voorziet Ahold Delhaize een stijging van de winst per aandeel rond 5 procent. De vrije kasstroom moet uitkomen op 1,5 miljard euro. Vorig jaar realiseerde Ahold Delhaize een vrije cashflow van 1,8 miljard euro.

  Ahold Delhaize keert een dividend uit van 0,76 procent, een stijging met 8,6 procent. De groep keerde in augustus al een interimdividend uit van 0,3 euro. Het saldo volgt op 23 april. 'Dat illustreert onze ambitie het dividend per aandeel duurzaam te laten groeien.' Het dividend vertegenwoordigt 44 procent van het nettoresultaat uit de gewone activiteiten (pay-out). 

  Hoewel we belangrijke investeringen doen in 2020, verwachten we dit jaar een operationele winstmarge die in lijn is met die van 2019.
  Frans Muller
  CEO Ahold Delhaize

 • Europese beurzen op weg naar licht hogere opening

  De Euro Stoxx 50 gaat naar verwachting 0,2 procent hoger openen. Dat voorspellen de futures. 

 • Mithra's anticonceptiering in België op de markt

  Myring, de hormonale anticonceptiering van Mithra , is voortaan beschikbaar in Belgische apotheken, laat het Luikse farmabedrijf weten in een persbericht. De vaginale ring wordt bij ons op de markt gebracht onder de naam Myloop. Voor de verdeling staat Ceres Pharma in.

  Mithra sloot in juli 2018 een overeenkomst met Ceres Pharma voor de verkoop van diverse producten in België en Luxemburg. Het ontving toen een onmiddellijke betaling van 20 miljoen euro. Daar kan nog eens 20 miljoen euro bijkomen over de periode 2019-2023 als bepaalde verkoopsdoelstellingen worden gehaald.

  Mithra verwacht dit jaar in zijn CDMO (onderzoeks- en productie-eenheid) ongeveer 1,8 miljoen anticonceptieringen te produceren. Het gros daarvan zal naar 's werelds drie grootste markten voor dit product gaan, met name Duitsland, Italië en de VS.

 • Berenberg: 'Onderschat winstmomentum niet van Umicore Recyclage'

  Berenberg verhoogt de winstprognoses voor Umicore  in 2020 en 2021 met gemiddeld 3 procent. 'Onze hogere prognose is het gevolg van betere winstvooruitzichten in de recyclagedivisie. Dat wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door lagere marges in de batterijmaterialendivisie', zegt analist Sebastian Bray, die een koopadvies hanteert en een koersdoel van 53 euro. 

  'Onderschat het winstmomentum in recyclage niet', zegt Bray. Hij verwijst naar de hogere prijzen momenteel van rhodium en palladium. 'De in de tweede helft van 2019 gerealiseerde bedrijfswinst (ebit) lag in recyclage 50 procent hoger dan de consensusvoorspelling. Dat wijst er volgens ons op dat de ebit-consensusprognoses voor 2020 en 2021 nog 5 procent kunnen stijgen.'

  Umicore zakte vrijdag bij de halfjaarcijfers met 10 procent. Over de voorbije twee dagen heeft het aandeel die opdoffer al goedgemaakt. 

 • ASIT Biotech 4 maanden beschermd tegen schuldeisers

  ASIT Biotech  krijgt van de Luikse Ondernemingsrechtbank voor vier maanden een gerechtelijk akkoord. Het Brusselse biotechbedrijf is daardoor beschermd tegen zijn schuldeisers tot 11 juni.

  ASIT biotech zal die tijd benutten om een reorganisatieplan uit te werken, inclusief een voorstel tot terugbetaling van zijn schulden. Dit plan wordt op 26 mei ter goedkeuring voorgelegd aan de schuldeisers.

  'Deze procedure van gerechtelijk akkoord is een belangrijke fase die de directie van ASIT biotech moet toelaten de strategische opties te onderzoeken teneinde de belangen van schuldeisers en aandeelhouders maximaal te bewaren.'

  De notering van ASIT biotech was dinsdagmorgen opgeschort in afwachting van het persbericht. 

  ASIT biotech vroeg in december een gerechtelijk akkoord aan, maar de toekenning daarvan liep vertraging op omdat informatie ontbrak. Eind november moest het bedrijf erkennen dat zijn belangrijkste kandidaat-geneesmiddel, een middel tegen hooikoorts, zo goed als niets uithaalde.

 • Telenet voorspelt winstherstel in 2020

  Telenet  keek over 2019 zoals een jaar geleden aangegeven voor het eerst sinds de beursgang in 2005 tegen een lagere winst aan: de brutobedrijfswinst (ebitda) zakte 2 procent naar 1,375 miljard euro, in lijn met de analistenconsensus. Een belangrijke factor daarbij was het verlies van het lucratieve 'huurcontract' van Medialaan, dat met Mobile Vikings en Jim Mobile overstapte naar rivaal Orange Belgium. 

  De omzet daalde 1 procent naar 2,58 miljard euro, beter dan de 2,57 miljard waar analisten op rekenden. Dit vooral dankzij een hogere verkoop van telefoons. Zo'n doorverkoop van hardware levert echter weinig winstmarge op, zodat de beter dan verwachte 'bovenste lijn' zich niet in een beter dan verwachte winst vertaalt. 

  Voor 2020 voorspelt CEO John Porter herstel van de rendabiliteit, bij een stabiele omzet. De brutobedrijfswinst zou rond 1,4 miljard euro uitkomen. Dat lijkt een stevige toename tegenover de 1,375 miljard in 2019, maar een deel van die groei komt van de volledige overname van productiehuis De Vijver Media. Exclusief dat effect blijft de stijging beperkt tot 1 procent.  

 • Belgische Heineken-CEO neemt afscheid met knap jaarrapport

  De Nederlandse bierbrouwer Heineken  realiseerde in het vierde kwartaal een organische omzetgroei van 5,6 procent. Dat is meer dan analisten hadden verwacht (+5,1%). Over heel 2019 verdiende Heineken 2,52 miljard euro, eveneens beter dan verwacht. 

  Voor dit jaar mikt Heineken op een winstgroei van circa 5 procent. Het is te vroeg om de impact van het coronavirus te beoordelen, klinkt het. 

  Met dit rapport neemt Jean-François van Boxmeer in schoonheid afscheid als CEO. Hij wordt in juni opgevolgd door Dolf van den Brink, de chef van de Aziatische regio. 

 • ABN AMRO knipt in dividend

  De Nederlandse grootbank ABN AMRO  maakt over het vierde kwartaal een winst bekend van 316 miljoen euro, evenveel als in dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden winstgroei verwacht tot 376 miljoen euro, leren data van Bloomberg. De bank leed onder de lage rente en onder provisies voor slechte leningen. 

  De CET1-kernkapitaalratio kwam eind vorig jaar uit op 18,1 procent, lager dan vorig jaar (18,4%). 

  Aandeelhouders hebben uitzicht op een brutodividend van 0,68 euro, wat minder is dan het jaar daarvoor (0,8 euro). 

  We blijven de volgende jaren focussen op de kosten en we zullen de vruchten rapen van de IT transformatie.
  Kees van Dijkhuizen
  CEO ABN AMRO

 • Dividend Telenet ietsje kariger dan verwacht

  De resultaten van Telenet  rollen binnen. Eerst het dividend: de telecom- en mediagroep keert vanaf boekjaar 2019 zoals beloofd een regulier dividend uit. Dat beloopt 1,87 bruto per aandeel, iets kariger dan de 1,97 euro die analisten gemiddeld verwachtten en bij de huidige beurskoers (42 euro) goed voor 4,5 procent rendement. 

  In december keerde Telenet al een voorschot uit van 57 cent, zodat het slotdividend 1,30 euro beloopt. Telenet gaat ook nog eens voor 55 miljoen eigen aandelen inkopen, waardoor in totaal rechtstreeks en onrechtstreeks net geen 200 miljoen naar de aandeelhouders vloeit. 

 • Bekroond distributiecentrum is WDP-project

  Chocoladeproducent Barry Callebaut won dinsdagavond de Foreign Investment Trophy, een bekroning voor de beste buitenlandse investering in Vlaanderen vorig jaar.

  In een persbericht wijst WDP er op dat het nieuwe distributiecentrum gerealiseerd wordt in een partnerschap tussen WDP, de stad Lokeren en Barry Callebaut. Het wordt ontwikkeld en verhuurd door WDP.

  Het project vertegenwoordigt een investering van circa 100 miljoen euro. De eerste spadesteek werd vorige woensdag gegeven en de oplevering is voorzien tegen de zomer van 2021. Barry Callebaut zal het gebouw huren op basis van een langetermijncontract.

 • Tegen april voorbij?

  Goedemorgen! Het aantal doden ten gevolge van het coronavirus – officieel nu Covid-19 – is opgelopen tot 1.115. Het aantal nieuwe besmettingen is echter gedaald tot het laagste peil sinds 31 januari. Dinsdag kwamen er 1.638 nieuwe gevallen bij in de Chinese provincie Hubei, waar het virus uitbrak. Op de piek van 3 februari waren er meer dan 3.000 nieuwe besmettingen. Volgens een hooggeplaatste Chinese medische adviseur zou de epidemie in China tegen april voorbij kunnen zijn.

  De Aziatische beurzen reageren alvast hoopvol. Tokio en Seoel winnen respectievelijk 0,5 en 0,7 procent. De beurs van Hongkong stijgt 1 procent en Shanghai 0,6 procent.

  Traders zijn druk bezig op de beursvloer van de New York Stock Exchange.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud