1. Markten Live
 2. Live blog
live

KBC blinkt uit | Tech onder druk

KBC nam de Bel20 op sleeptouw na een koopadvies van Kepler Cheuvreux. De technologieaandelen hadden het daarentegen moeilijk door de klim van de langetermijnrente.
 • BNP Paribas verkoopt pakket Recticel-aandelen

  Nog nieuws vanaf het Recticel-front: BNP Paribas Asset Management heeft op 23 september een groot pakket aandelen van de schuimrubberspecialist verkocht. Zijn belang in Recticel zakt daardoor tot 2,81 procent, onder de meldingsdrempel van 3 procent. Volgende verkopen moet BNP Paribas niet meer melden.

  2,81%
  Recticel
  BNP Paribas bezit nog 2,81 procent van Recticel.

 • Familie Lotus verkoopt groot pakket aandelen

  De familieaandeelhouders van Lotus Bakeries  verkopen via een private plaatsing minimaal 55.000 aandelen Lotus Bakeries, met een optie om nogmaals 10.303 aandelen te verkopen. Het gaat in totaal om 8 procent van het huidige kapitaal.

  Het gaat potentieel om een transactie van 366 miljoen euro, op basis van de slotkoers vandaag. Doorgaans wordt zo'n operatie wel met een korting doorgevoerd.

  Door de operatie stijgt het percentage vrij verhandelbaar aantal aandelen van 42 naar 50 procent.

  De private plaatsing wordt georganiseerd door Berenberg, BNP Paribas en KBC Securities.

 • Bel20 vlagt 0,9 procent hoger af

  Toppers vandaag: Mithra (+5,4%), KBC Ancora (+5%) en KBC (+4,9%).

  Floppers: IBA (-2,9%), Iep Invest (-3,2%) en Oxurion (-5,5%),

 • TotalEnergies ziet olievraag pieken voor 2030

  TotalEnergies , de nieuwe naam van Total, houdt vandaag en morgen een analistendag. De groep gaat uit van een piek in de vraag naar olie vóór 2030. Bovendien houdt TotalEnergies rekening met een grotere elektrificatie van het wagenpark dan een jaar geleden.

  In de twee belangrijkste scenario's van TotalEnergies ziet de groep de vraag naar olie plafonneren voor 2030 en dalen erna. TotalEnergies raamt de wereldvraag naar olie in 2050 tussen 40 en 64 miljoen vaten per dag, tegenover bijna 100 miljoen in 2019.

  Tegelijkertijd zou aardgas 'een sleutelrol blijven spelen als overgangsenergie, met name in combinatie met oplossingen voor het opvangen van CO2 en de beheersing van methaanemissies.'

 • Morgan Stanley verlaagt koersdoel Amazon

  Ook Amazon  is niet immuun voor de uitverkoop in tech: het aandeel zakt 2,3 procent tot 3.346 dollar. Het beurshuis Morgan Stanley verlaagt het koersdoel van 4.300 naar 4.100 dollar. Het nieuwe koersdoel ligt wel nog 20 procent boven de koers. 

  Morgan Stanley waarschuwt dat de winst onder druk kan komen door massale aanwervingen en hogere lonen. Eerder deze maand kondigde Amazon de aanwerving aan van 125.000 medewerkers in logistiek en transport. 

 • Renteklim kwelt Nasdaq

  De Amerikaanse tienjaarsrente klimt vandaag voor het eerst sinds juni boven de kaap van 1,50 procent. Het is die stijging van de rente die vooral de technologieaandelen treft.

  Bij de waardering van tech speelt vooral de toekomstige groei een rol en bij een hogere rente zijn die toekomstige kasstromen geactualiseerd naar vandaag minder waard. 

  Apple , Microsoft  en Netflix  verliezen 2 procent of meer. 

 • Prijs uitstootrecht al dubbel zo duur dit jaar

  De prijs van CO2-uitstootrechten in Europa stijgt vandaag met bijna 4 procent naar het zoveelste record dit jaar. Voor het eerst kost het recht om een ton CO2 uit te stoten meer dan 65 euro, het dubbele van begin dit jaar.

  Dat heeft alles te maken met het dure aardas, waardoor de erg vervuilende steenkoolcentrales op volle toeren draaien. De energieleveranciers die met steenkool produceren, bestellen massaal ladingen voor komende winter uit vrees voor een gastekort. Om die steenkool ook te kunnen gebruiken, moeten ze meer uitstootrechten kopen.

  Aan de spectaculaire klim van de aardgasprijs komt voorlopig geen eind. Vandaag wordt aardgas in Nederland alweer 12 procent duurder tot een record van 77,24 euro per megawattuur. De prijs voor steenkool voor levering dit jaar stijgt 3,4 procent tot 200 dollar, het hoogste peil sinds 2008.

  Door de dure energie zijn in het VK al verschillende energieleveranciers die zich niet hadden ingedekt failliet gegaan. Al meer dan 1,5 miljoen klanten zijn daardoor van leverancier moeten veranderen.

 • Wall Street opent gemengd

  De Dow Jones  staat in de vroege handel 0,3 procent hoger, maar de S&P500 zakt 0,3 procent. De Nasdaq Composite  tuimelt 0,9 procent.

 • Meer opdrachten dan verwacht voor Amerikaanse bedrijven

  De bestellingen van duurzame goederen in de VS zijn in augustus met 1,8 procent gestegen. De toename is vooral te danken aan een toename van het aantal (commerciële) vliegtuigbestellingen.

  Zonder vliegtuigen en militair materieel steeg de waarde van de bestellingen met 0,5 procent. Economen rekenden slechts op 0,4 procent voor de kernkapitaalgoederen en op een toename van 0,7 procent voor alle bestellingen van duurzame goederen samen.

  De orders van duurzame goederen bij Amerikaanse bedrijven zitten al zes maanden op rij in de lift.

 • België leent op tien jaar tegen 0,1 procent

  België heeft vandaag 3,501 miljard euro geleend door de uitgifte van obligaties (OLO's) aan institutionele beleggers. Een deel van dit bedrag (1,482 miljard euro) komt van een OLO met een looptijd van 10 jaar. De coupon op deze obligatie ligt op 0 procent, maar vermits de stukken tegen 99 procent van de nominale waarde werden uitgegeven, ligt het rendement op 0,1 procent. 

  In juli kon België nog op tien jaar lenen tegen een rendement van -0,19 procent. 

 • China belooft consumenten te beschermen in Evergrande-crisis

  De Chinese centrale bank engageert zich om consumenten te beschermen die blootgesteld zijn aan de woningmarkt. Ze injecteerde ook meer cash in het bankensysteem, een duidelijk signaal dat Peking tussenbeide zou kunnen komen om het gevaar op besmetting door de problemen bij Evergrande in te dijken.

  De centrale bank noemde in een mededeling op haar website Evergrande niet bij naam. Er was alleen een lijntje rond de woningmarkt en de belofte om het monetair beleid flexibel, doelgericht en passend te maken.

  Het is echter een delicaat moment voor de met schulden beladen vastgoedontwikkelaar. Vorige week miste Evergrande een intrestbetaling op een obligatielening en voor deze week staat een andere betaling gepland. Dat de Chinese centrale bank belooft ‘de legitieme rechten van consumenten op de woningmarkt veilig te stellen’ lijkt het soort respons te zijn waar de markten op hoopten, merkt Reuters op.

 • Amerikaanse futures zakken weg

  De Amerikaanse futures stonden vanmorgen mooi in de plus, maar kleuren intussen overwegend rood. Beleggers maken zich vooral zorgen over een mogelijke groeivertraging in China en over de wereldwijd schaarste aan energie.

  Terwijl de crisis rond Evergrande voortduurt, is het donderdagmorgen uitkijken naar cijfers over de Chinese economie (PMI industrie en diensten). De Volksrepubliek kampt op diverse plaatsen met stroomtekorten. Zowel bedrijven als gezinnen zijn daar het slachtoffer van.

  De future op de Dow Jones  noteert nog licht positief (+0,1%) maar de futures op de S&P500 en de Nasdaq noteren respectievelijk 0,2 en 0,7 procent in de min.

 • Volvo Cars bevestigt beursproject Polestar

  Dat Polestar, het premium e-automerk, naar de beurs trekt via combinatie met de spac Gores Guggenheim (zie post 12.02 uur) wordt nu bevestigd door Volvo Cars, zijn grootste aandeelhouder. Polestar zal dus binnenkort op Nasdaq noteren en krijgt een bedrijfswaarde van circa 20 miljard dollar mee.

  De opbrengst van de combinatie zal Polestar gebruikt om te investeren in de uitbreiding van zijn producten, activiteiten en markten, aldus het persbericht van de Zweedse autobouwer.

  'Volvo Cars is een fiere en steunende aandeelhouder in Polestar, dat we hebben opgericht en helpen ontwikkelen sinds zijn lancering als een elektrischewagenonderneming in 2017', zegt Håkan Samuelsson, de CEO van Volvo Cars die tevens voorzitter is van Polestar.

  Volvo Cars voegt nog toe dat het bijkomend tot 600 miljoen dollar gaan investeren om zijn belang in Polestar dicht tegen 50 procent te houden.

  Ook Volvo Cars onderzoekt de mogelijkheid van een beursgang dit jaar. Dit proces verloopt volgens plan, aldus het persbericht.

 • ASMI en ASML onder druk in aanloop naar analistendag

  ASM International krijgt vandaag een tik van 3,6 procent tot 337,6 euro. Mogelijk treedt er wat nervositeit op in de aanloop naar de allereerste analistendag van ASMI morgen. In de Amsterdamse Renaissance Koepelkerk zal het management een update geven over de strategie, de groeikansen op lange termijn en innovatie. Uiteraard mogen ook duurzame initiatieven niet ontbreken. Het event is vanaf 14 uur ook live te volgen via de website van ASMI, mits registratie vooraf.

  ASML zakt vandaag ook met 1,3 procent. Deze chipmastodont houdt woensdag zijn analistendag. 

 • 'Positieve boodschap van management Ekopak' (Berenberg)

  De CEO en de CFO van Ekopak gaven vanmorgen, tijdens de call met analisten, een resoluut positieve boodschap, zegt analist Jan Richard van Berenberg. Het WaaS-segment draait op steeds hogere toeren en het succes komt sneller dan verwacht werd op het moment van de beursgang.

  Hoewel Ekopak geen cijfers gaf over de omvang van zijn pijplijn, is de analist onder de indruk van de snelheid waarmee nieuwe WaaS-contracten worden getekend en operationeel worden. Volgens het management zouden de tot dusver getekende WaaS-contracten tot meer dan 2,5 miljoen euro inkomsten leiden in 2022. 

  Richard ziet twee bronnen die dat cijfer nog hoger kunnen stuwen: eindgebruikers die meer water verbruiken dan de voorziene minimumhoeveelheid en nieuwe WaaS-contracten die in 2022 in werking treden.

  Een en ander stelt hem gerust dat zijn raming van 2,9 miljoen euro voor de WaaS-omzet in 2022 haalbaar wordt. Hij heeft voor Ekopak een koopadvies en een koersdoel van 19,70 euro.

 • Wat er op Euronext Brussel speelt...

  ... hebben we voor u samengevat in onze dagelijkse spiegel. Met hoofdrollen voor KBC, D'Ieteren en Ekopak. Hier kunt u een blik werpen.

 • Zooplus schittert na verhoging bod

  De Zweedse private-equitygroep EQT verhoogt het bod voor de onlineshop voor dierenspullen Zooplus naar 470 euro per aandeel. Daarmee overstijgt EQT het bestaande bod van Hellman & Friedman van 460 euro per aandeel. 

  In een reactie stijgt Zooplus met 4,2 procent tot 485 euro, of boven het bod van EQT. Met andere woorden, de markt gelooft dat het laatste woord hier niet nog gezegd is. 

  De biedoorlog is een opsteker voor de discrete Luxemburgse holding Luxempart, die al jaren aandeelhouder is van Zooplus. Luxempart schrijft er 0,7 procent bij tot 76 euro. 

 • ‘Polestar naar beurs via fusie met spac’

  Polestar, de bouwer van elektrische auto’s die gecontroleerd wordt door Volvo Car en diens eigenaar Zhejiang Geely Holding Group, trekt naar de Nasdaq-beurs via een fusie met de spac Gores Guggenheim, vernam Bloomberg uit goede bron. De deal zou mogelijk nog vandaag/maandag worden aangekondigd.

  De gecombineerde onderneming zou een waarde van circa 20 miljard dollar mee krijgen, inclusief schulden. Noch Gores Guggenheim, noch Polestar wou tegenover Bloomberg commentaar geven.

  Polestar is onder de e-autobouwers een premiummerk. Het concurreert onder meer met Tesla en Lucid Motors.

 • Intertrust koopt voor 100 miljoen euro eigen aandelen

  Op de beurs van Amsterdam troont Intertrust helemaal bovenaan de koerstabel, met een klim van ruim 7 procent. De specialist in internationaal juridisch en financieel advies, onder meer voor de fondsenindustrie, kondigde aan voor 100 miljoen euro eigen aandelen in te kopen. Dat bedrag vertegenwoordigt bijna 9 procent van het aantal uitstaande aandelen. Intertrust verwijst daarvoor expliciet naar de huidige beurskoers, die volgens het management de waarde van het bedrijf niet goed zou weerspiegelen. Het aandeel noteert 7 procent lager dan eind vorig jaar.

  'De inkoopoperatie komt als een verrassing, want Intervest verlaagde de pay-outratio voor het dividend', stelt analist Michael Roeg van Degroof Petercam. 'Dit is goed voor het sentiment, en zal een kleine positieve impact hebben op de winst per aandeel. Intertrust blijft ook bij zijn doelstelling om de' schulden te verlagen.' Hij herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 19 euro.

  Dit is goed voor het sentiment, en zal een kleine positieve impact hebben op de winst per aandeel.
  Michael Roeg
  analist Degroof Petercam • Familie D'Ieteren koopt voor 4,3 miljoen euro aandelen bij

  Van 10 tot 20 september heeft de familie D'Ieteren met haar vehikel SPDG in tien transacties voor in totaal 4,3 miljoen euro aandelen D'Ieteren  bijgekocht. Dat leren nieuwe meldingen op de FSMA-website. De familie legde voor 32.000 aandelen gemiddeld 134,8 euro per aandeel op tafel. 

 • Over de resultaten van Ekopak...

  ... komt u meer te weten in volgend artikel.

 • Dinsdag marktenchat over hogere inflatie

  Dinsdagmiddag zit collega Serge Mampaey weer klaar om al uw vragen te beantwoorden. Het thema is dan ‘hoe beleggen in tijden van hogere inflatie’, maar ook andere marktenonderwerpen mogen aan bod komen. U kunt nu al vragen stellen.

 • Hogere commerciële inspanningen duwen Fountain in het rood

  Fountain , de Waalse aanbieder van warmedrankenservice aan kmo's, legde vrijdagavond over het eerste halfjaar een hoopgevend rapport voor. De negatieve omzettrend (-9%) die in het eerste kwartaal merkbaar was, is in het tweede kwartaal helemaal in de goede richting omgeslagen. Tegenover het door strenge lockdowns getekende tweede kwartaal van 2020 kwam de omzet 52 procent hoger uit.

  Over de eerste zes maanden realiseerde Fountain een omzet van 10,3 miljoen euro, wat 14,1 procent meer is dan een jaar eerder. Tegenover de vergelijkbare periode van 2019 is er wel nog een achterstand van 19,5 procent. Het omzetherstel verloopt 'trager dan verwacht', zegt Fountain, en dat komt vooral door het aanhoudende telewerken. Het thuiswerken resulteert in een lager verbruik van koffie en andere warme dranken op kantoor of in het bedrijf. Anderzijds wist het bedrijf wel nieuwe klanten te winnen.

  Om de verkoop te stimuleren zette Fountain zijn commerciële en dienstverlenende krachten weer volop aan het werk. De operationele kosten lagen daardoor 1 miljoen euro hoger dan een jaar geleden. De recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) bedraagt slechts 123.000 euro, tegenover nog 560.000 euro in de eerste zes maanden van 2020. Netto duikt Fountain voor 1,1 miljoen euro in het rood, waar er een jaar geleden nog een minieme winst was.

  Voor de rest van het jaar en 2022 verwacht het bedrijf uit Eigenbrakel nog meer nieuwe klanten te kunnen aantrekken dankzij 'een meer gestructureerde en doelgerichte prospectiebenadering, gecombineerd met een vernieuwd en aangepast aanbod'.

 • Voorzitter koopt aandelen Bekaert

  Voorzitter Jürgen Tinggren heeft 5.000 aandelen Bekaert  gekocht voor een bedrag van 200.000 euro. Per aandeel betaalde hij dus 40 euro, wat meer is dan de huidige koers van 36,5 euro. De aankoop gebeurde via de uitoefening van een optieovereenkomst, leert de melding op de website van de FSMA

  De Zweed Tinggren, ex-CEO van de liftenproducent Schindler, volgde in 2019 Bert De Graeve op als voorzitter

 • CEO Care Property: 'We kijken naar Ierland of Spanje' (De Belegger on Tour)

  Vorige week maandag vond in Leuven een nieuwe editie plaats van De Belegger on Tour. CEO Peter Van Heukelom van Care Property Invest , de specialist in woonzorgvastgoed, had het onder meer over de plannen voor een verdere Europese expansie, buiten Nederland om. 

  Graag hierheen: 

  De Belegger on Tour

 • D'Ieteren sluit twee garages na vakbondsacties

  D'Ieteren laat in een persbericht weten dat twee van zijn 'car centers' (onderhoudswerkplaatsen) dicht gaan, meer bepaald in Elsene (de garage op de hoofdzetel in de Maliestraat) en Carrosserie Wondercar in Drogenbos. Het gaat om twee structureel verlieslatende vestigingen.

  Omdat de 'car centers' al jaren verlieslatend zijn, had de directie van D'Ieteren Automobile een aanpassing van de arbeidsvoorwaarden voorgesteld. Op 9 juni begonnen hierover onderhandelingen met de vakbonden. De aanpassingen werden onaanvaardbaar geacht en begin september brak in alle vestigingen een stakingsactie uit. Op 22 september werd in een referendum het voorstel van de directie verworpen.

  D'Ieteren had ervoor gewaarschuwd dat een verwerping tot sluiting van de twee structureel verlieslatende vestigingen zou kunnen leiden en dat gebeurt nu ook. 'Ons voornemen om de twee structureel verlieslatende vestigingen te sluiten vloeit voort uit de onmogelijkheid om met de vakbondsdelegatie te onderhandelen', zegt Didier Fenix, CEO van D'Ieteren Centers, in het persbericht.

  Door de geplande sluiting zijn 103 banen bedreigd op een totaal van 386 in alle D'Ieteren Centers. Maandagmorgen vond een buitengewone ondernemingsraad plaats. Daarna is de voorlichtings- en raadplegingsfase in het kader van de wet Renault van start gegaan.

 • Kepler Cheuvreux zet KBC weer op kooplijst

  Kepler Cheuvreux heeft zijn winstverwachtingen voor KBC Groep voor de komende twee jaar verhoogd. Voor 2022 stijgt de verwachting voor de winst per aandeel (wpa) met 13 procent, voor 2023 met 22 procent. De verhoging stoelt op hogere nettorente-inkomsten, hogere fee-inkomsten en lagere risicokosten. Lees: minder probleemleningen na de verkoop van Ierland en dus lagere kosten daarvoor.

  De analist verwacht dat de Tsjechische nationale bank de rente verder zal blijven verhogen gezien de sterke wereldeconomie en de hoge inflatie. Hij verwacht eind deze maand een nieuwe verhoging met 50 basispunten en ziet nog meer verhogingen in de komende maanden.

  Hij denkt voorts dat KBC in februari een aandeleninkoopprogramma van 0,9 miljard euro zal lanceren. Ook de verkoop van de Ierse activiteiten ziet hij als een positieve katalysator voor het aandeel. De kapitaalratio zal erdoor stijgen met circa 70 basispunten, schat hij, wat een nieuw rondje aandelen inkopen zal toelaten in 2023.

  De Kepler-analist trekt zijn koersdoel op van 65,90 tot 81 euro. Zijn advies stijgt van 'houden' naar 'kopen'.

 • Twee Franse autotoeleveraars in de spotlights

  Plastic Omnium maakte vrijdagavond bekend zijn financiële doelstellingen voor dit jaar te verlagen. De reden is de schaarste aan halfgeleiders, die in de tweede jaarhelft op de autoproductie zal wegen. Plastic Omnium rekent nu op een hogere omzet tegen voorheen op een ‘fors opverende’ omzet en een operationele winstmarge tussen 4 en 5 procent tegen 6 procent tot dusver.

  Faurecia lanceert zijn openbaar overnamebod op zijn Duitse sectorgenoot Hella . Het biedt 60 euro per aandeel. Het bod loopt tot en met 25 oktober.

 • Beurzen starten met winst

  Na een minuut handel stijgt de Euro Stoxx 50 met 0,6 procent. De Bel20 doet er eveneens 0,9 procent bij.

  Rond volgende bedrijven is er nieuws:

  * Ekopak zag de omzet in het eerste halfjaar dalen maar de brutobedrijfswinst stijgen door de switch naar ‘water as a service’. Het aandeel wint 0,9 procent.

  * Lotus Bakeries kreeg vrijdagavond in de slotminuten een tik. Het aandeel verliest 0,9 procent.

 • Waar kijken we deze week naar uit?

  Er zijn altijd onverwachte gebeurtenissen maar volgende geagendeerde events trekken deze week alvast de aandacht: de algemene vergadering van Colruyt, de Chinese PMI en de inflatie in de eurozone.

  Hier leest u meer.

 • 'My Ferrari is fantastic'

  Dat willen we graag geloven! Maar collega Serge Mampaey heeft het in zijn Weekboek niet zozeer over de rode bolide in zijn garage, maar wel over een handvol aandelen Ferrari in zijn portefeuille.

  Zijn boodschap is vooral: mijd aandelen van bedrijven waarvan de managers in blitse sportauto's rondtoeren. En al evenzeer bedrijven die dromen van een eigen voetbalclub (genre Jupiler Pro League)...

  Lees hier zijn pittig verhaal.

 • Berlijners kiezen voor onteigening grote woningverhuurders

  In Berlijn werd zondag naast de reguliere Duitse parlementsverkiezingen ook een referendum gehouden dat ver strekkende gevolgen kan hebben voor grote verhuurders van residentieel vastgoed. Meer dan 56 procent van de kiezers stemde in met een voorstel om grote huiseigenaars te onteigenen en het beheer van hun woningen voortaan aan de overheid toe te vertrouwen.

  Het referendum is niet bindend, maar toont wel de grote misnoegdheid over de hoge huurprijzen in Berlijn aan. Mocht het voorstel worden uitgevoerd, zouden zowat 226.000 appartementen overgaan in publieke handen.

  Op de beurs zijn straks zeker Deutsche Wohnen en diens kandidaat-overnemer Vonovia in het oog te houden.

 • Hogere beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen met mooie winsten aan de nieuwe handelsweek beginnen. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,8 procent in de plus. Wellicht zitten de stijgende olieprijzen en hogere prijzen voor andere grondstoffen daar voor iets tussen.

  De zorgen over het lot van Evergrande zullen echter op de achtergrond blijven spelen. De ongerustheid over de tapering door de Fed lijkt voorlopig verdwenen.

  De beurs van Frankfurt. Het lijkt erop dat beleggers niet wakker liggen van de verkiezingsuitslag in Duitsland. ©REUTERS

 • Minder omzet en licht verlies voor Ekopak

  De halfjaarresultaten van het waterzuiveringsbedrijf Ekopak rollen binnen en zien er wat merkwaardig uit. Zo is de omzet van het bedrijf met 16,1 procent gedaald tot 4,49 miljoen euro.

  Achter die daling gaat een tweevoudige evolutie schuil. Het segment ‘water as a service’ (WaaS), een totaalconcept waarbij bedrijven hun water ‘leasen’, zag de omzet met een kwart toenemen tot 0,28 miljoen euro. Het veel grotere niet-WaaS-segment daarentegen, boekte een omzet van 4,2 miljoen euro, 17,9 procent minder dan een jaar eerder.

  Volgens CEO Pieter Loose leidde de beursgang van eind maart tot een hogere visibiliteit voor WaaS. Daardoor hebben meerdere klanten die in onderhandeling waren voor een niet-WaaS-contract uiteindelijk geopteerd om een WaaS-overeenkomst af te sluiten.

  Het goede nieuws is dat WaaS een veel hogere winstmarge oplevert. Tekent WaaS nog maar voor 6,3 procent van de omzet in het eerste halfjaar, dan levert het segment 28,8 procent van de brutobedrijfswinst (ebitda) op. De ebitda stijgt zo met 84 procent tot 0,69 miljoen euro.

  Door de 0,6 miljoen euro eenmalige kosten die voor de beursgang werden gemaakt, kleurt het bedrijfsresultaat 0,3 miljoen euro rood en is er een nettoverlies van 0,4 miljoen euro.

  Voor het hele jaar rekent Ekopak op een ruime verdubbeling van de WaaS-opbrengsten en een tweecijferige groei voor het niet-WaaS-segment.

  Ekopak trok op 31 maart naar de beurs en haalde daarmee 56,6 miljoen euro bruto op. De opbrengst zal gebruikt worden om de groeistrategie te financieren.

 • Noors pensioenfonds gaat portefeuille CO2-armer maken

  ‘s Werelds grootste belegger in aandelen, het Noorse pensioenfonds, krijgt binnenkort wellicht groen licht van de overheid om zijn portefeuille schoner te maken. Het Oljefond zal ervoor zorgen dat alle bedrijven waarin het belegt duidelijke doelstellingen hebben om hun CO2-uitstoot terug te schroeven.

  De Noorse Arbeiderspartij, die deze maand de verkiezingen won, heeft duidelijk gemaakt dat ze een meer agressief milieubeleid gaat voeren. Dat omvat ook een strikter kader voor het 1,4 biljoen dollar grote pensioenfonds. Het moet naar nul-CO2-emissie streven tegen 2050, vertelde klimaatwoordvoerder Espen Barth Eide aan Bloomberg.

  Momenteel heeft het Noorse pensioenfonds nog belangen in enkele van de grootste CO2-uitstoters ter wereld, zoals ExxonMobil en Chevron . Het fonds vroeg het parlement permissie om uit oliewaarden te stappen en meer te diversifiëren, maar kreeg slechts toestemming voor een gedeeltelijke desinvestering. Volgens Eide zal de verdere uitstap niet van vandaag op morgen gebeuren en zal het fonds bij zijn investeringen de voorkeur geven aan oliemaatschappijen met ambitieuze nuldoelstellingen.

 • 5 favoriete aandelen van Bart Baetens

  De hoofdstrateeg van Quaestor Vermogensbeheer kiest voor minder voor de hand liggende namen: Bunzl, Mercell, Mercari, Stillfront en Freee. U kunt ze hier ontdekken.

 • In welke Duitse aandelen beleggen?

  Naar aanleiding van de Duitse verkiezingen boog collega Ellen Vermorgen zich over opportuniteiten op de beurs van Frankfurt. De mooiste parels zitten niet zozeer in de - onlangs verruimde - DAX maar bij de smallcaps, was haar conclusie. Het volledige artikel kunt u hier terugvinden.

 • Aziatische beurzen stabiel, Sjanghai in het rood

  Even een blik oostwaarts, naar de toestand van de beurzen in Azië en Oceanië. Hongkong gaat licht hoger (+0,3%), net als Seoel (+0,1%). Sydney wint een half procent, terwijl Sjanghai 1,4 procent zakt.

  De verliezen op het Chinese vasteland zijn te wijten aan toenemende zorgen. Boven op de Evergrande-problemen komt nu nog een energiecrisis. Beleggers vrezen dat de schaarste aan energie de productie zal aantasten en sturen grondstoffengerelateerde aandelen lager.

  In regio’s in het noorden van China kampen nu ook huisgezinnen met stroomuitval. Op sommige plaatsen zijn verkeerslichten uitgevallen, wat tot verkeerschaos leidt. De industriestad Guangdong in het zuiden van China vraagt de bewoners in hun huizen het licht uit te doen en geen airco meer te gebruiken.

  Volgens Bloomberg raken de energieproblemen China op twee fronten. Sommige provincies hebben stroombeperkingen voor bedrijven opgelegd om de emissienormen te halen. Andere provincies kampen effectief met een stroomtekort omdat centrales door de torenhoge olie- en steenkoolprijzen minder produceren.

 • Energiecrisis treft China

  Goedemorgen. Aan de rally van de olieprijs komt maar geen einde. Wereldwijd is er een tekort aan olie en gas door sterk gestegen vraag. De gascrisis in Europa doet de vraag naar olie toenemen.

  Bovendien dreigt een energieshock in China. De vraag naar elektriciteit neemt er toe, terwijl de prijzen voor olie en gas de pan uit rijzen en Peking de uitstoot van centrales tracht te beperken. De industrie lijkt het eerste slachtoffer te worden. Fabrieken kregen de opdracht hun activiteit te verminderen of – in sommige gevallen – gewoon te sluiten. Een nieuwe uitdaging voor de Chinese economie na de problemen met de wankele vastgoedreus Evergrande.

  Voor een vat Brent-olie wordt nu 79,01 dollar betaald, 1,2 procent meer dan eind vorige week en het hoogste peil sinds oktober 2018.

  Tuinbouw in de schaduw van een steenkoolcentrale in Tongling, in de Chinese provincie Anhui ©Bloomberg

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud