1. Markten Live
 2. Live blog

KBC en AB InBev wegen op Bel20

De Europese beurzen verloren woensdag 0,3 procent. De Bel20 zakte 0,5 procent door KBC (ex interimdividend) en AB InBev. Zinkverwerker Nyrstar haalde 100 miljoen euro op door de plaatsing van aandelen met een korting van 8 procent en donderde ruim 11 procent omlaag.
 • Uitkijken naar KBC

  We trekken er een streep onder voor vandaag. Morgen is alweer een drukke resultatendag op Euronext Brussel met als grootste blikvanger KBC. Ook Ablynx, Biocartis, EVS en Kinepolis rapporteren voorbeurs over het derde kwartaal. De volledige agenda ziet er als volgt uit:

  DONDERDAG 16 NOVEMBER 2017
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Europa:
  - ACEA: auto-inschrijvingen oktober, 8 uur
  Verenigde Staten:
  - Industriele productie oktober, 15.15 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Ablynx: resultaten derde kwartaal, 7 uur
  - Biocartis: business update derde kwartaal, 7 uur
  - Care Property Invest: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
  - EVS: resultaten derde kwartaal, 7 uur
  - IBA: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur
  - KBC Groep: resultaten derde kwartaal, 7 uur
  - Kinepolis: business update derde kwartaal, 7 uur
  Duitsland:
  - Curetis: resultaten derde kwartaal, 8 uur


 • Organische groei Sioen versnelt

  Sioen Industries heeft in het derde kwartaal een omzet van 116,3 miljoen euro gerealiseerd, blijkt uit een trading update. Dat is 32,2 procent meer dan een jaar eerder. De groei is hoofdzakelijk een gevolg van de overnames die Sioen het voorbije jaar deed, maar ook organisch presteerde de groep sterk met 8,6 procent groei. De organische groei is overigens versneld want hij bedroeg 5,2 procent in het eerste kwartaal en 3,8 procent in het tweede kwartaal.

  Over de eerste negen maanden nam de omzet met 32 procent toe tot 354 miljoen euro. De organische groei bedroeg 5,8 procent. Sioen verwacht dat de onderliggende trend van de eerste negen maanden zich zal verderzetten in de rest van het jaar.

 • Verliezen in Europa lopen terug

  De verliezen op de Europese beurzen zijn in de laatste handelsuren kleiner geworden. De EuroStoxx50 sloot 0,3 procent in de min. In Brussel bedroeg het verlies van de Bel20 0,5 procent. De index werd vooral lager getrokken door KBC , dat ex interimdividend noteerde, en door AB InBev . De grootste klap op de brede markt was voor Nyrstar .

  Traders in actie op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©EPA

 • Target onderuit na zwakke winstprognose

  In New York tuimelt Target een kleine 10 procent nadat de discounter voor het erg belangrijke vierde kwartaal een tegenvallende winstprognose gaf. Vermoedelijk heeft dat te maken met forse investeringen die Target dit jaar deed in de prijzen en in betere leveringssystemen, kwestie van gelijke tred te houden met concurrenten als Wal-Mart en Amazon.com. Meer leest u in onze Amerikaanse beursspiegel.

 • Analisten verwachten goed kwartaal voor KBC

  Collega Kurt Vansteeland heeft een interessante, heldere preview gepend over KBC Groep . De bank-verzekeraar komt morgenvroeg met resultaten over het derde kwartaal. Analisten verwachten opnieuw een goed kwartaal. Ze rekenen gemiddeld op 629 miljoen euro nettowinst, precies evenveel als een jaar eerder, maar hun prognoses liggen wel ver uit elkaar.

 • Dow Jones zakt half procent

  Bij de opening van de handel op Wall Street verliest de Dow Jones meteen 0,5 procent. Idem dito voor de brede S&P500-index. Twee zaken wegen vooral: de olieprijs zakt opnieuw 0,9 procent nadat er dinsdag al 1,9 procent af ging in New York. Voorts maken beleggers zich zorgen of de door president Trump beloofde belastingsverlaging er wel komt.

  Wat ook meespeelt is de hogere kerninflatie. Die steeg in oktober tot 1,8 procent. De kans neemt daarmee nog toe dat de Fed in december de rente verder zal verhogen. ING-econoom James Smith verwacht volgend jaar nog eens twee verhogingen. Een van zijn argumenten is dat in het rentecomité van de Fed twee haviken de plaats zullen innemen van twee duiven.

 • Wall Street zal flink lager openen

  De Amerikaanse futures kleuren uitgesproken rood, wat op stevige openingsverliezen wijst. De future op de Dow Jones noteert 0,5 procent lager. Wall Street zou daarmee het voorbeeld van Europa volgen, waar de beurzen een klein procent verliezen.

  De macro-economische cijfers die voorbeurs bekend werden gemaakt, waren redelijk. In oktober stegen de consumentenprijzen nauwelijks (met 0,1 procent) tegenover de voorgaande maand. De inflatie bedroeg 2,0 procent, de kerninflatie 1,8 procent. De Amerikaanse kleinhandelsverkopen namen met 0,2 procent toe in oktober in vergelijking met september. Jaar op jaar was er sprake van een toename van 4,6 procent.

 • Kan IBA vertrouwen herstellen?

  De Waalse specialist in kankerbestrijdingstechnologie IBA zag sinds de publicatie van zijn halfjaarrapport eind augustus een vierde van zijn beurswaarde verdampen.

  Topman Olivier Legrain gaf toen het derde winstalarm van dit jaar. Het is morgenochtend voorbeurs uitkijken of het derdekwartaalrapport de scepsis over het groeiverhaal van het techbedrijf wat kan wegnemen.

  KBC Securities-analist David Vagman verwacht een vernauwing van de prognoses. IBA mikt tot nader order op een omzetgroei van 5 à 10 procent en een winstmarge (rebit) van 2 à 5 procent. Voor 2018 en 2019 gaat het bedrijf uit van een vlakke tot 5 procent omzetgroei en een marge van 5 à 9 procent.

 • Slap kwartaal verwacht bij EVS

  Degroof Petercam-analist Stefaan Genoe verwacht in de kwartaalcijfers van EVS morgen voorbeurs nog geen aanzuigeffect van de nakende Winterspelen in Zuid-Korea in februari.

  Ook de nieuwe productlanceringen zullen nog niet opvallen in de resultaten, stelt Genoe. Hij verwacht een omzetdaling van 11 procent tot 32,9 euro en een daling van de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebita) met 27,5 procent tot 10,7 miljoen euro. De winst per aandeel ziet Genoe dalen van 0,77 tot 0,59 euro.

  EVS verlaagde zijn omzetprognose voor dit boekjaar van 115-130 miljoen euro naar 115-125 miljoen euro. Genoe mikt op 122,7 miljoen euro.

  Voor omzetgroei is het wachten tot zenders en productiehuizen overschakelen op 4K-servers en ze extra servers beginnen huren om zich voor te bereiden op de Winterspelen.

 • Omzet Coil trekt weer aan

  Coil , de marktleider in de anodisatie van aluminium (bedekken met een dun beschermlaagje), heeft in het derde kwartaal 8,5 miljoen euro omzet geboekt. Dat is aanzienlijk meer dan in het tweede kwartaal (6,9 miljoen) maar wel 6,6 procent minder dan in het sterke derde kwartaal van 2016 (9,1 miljoen).

  Volgens Coil heeft de verkoop van anodisatiediensten te lijden onder de afwachtende houding bij distributeurs, die te kampen hebben met volatiele aluminiumprijzen. De omzet lag dan ook 13,9 procent lager dan een jaar eerder, op 6,6 miljoen euro. De verkoop van pakketaanbiedingen (anodisatie met metaal inbegrepen) groeide daarentegen en maakte al 21,9 procent van de kwartaalomzet uit, tegen 15,2 procent een jaar eerder.

  Over de eerste negen maanden ligt de omzet van Coil 7 procent lager dan een jaar eerder op 22,8 miljoen euro. Het bedrijf blijft op een jaaromzet van bijna 30 miljoen euro rekenen. Dat cijfer wordt om 23 januari bekendgemaakt.

 • Private-equityspeler Cerberus stapt in Deutsche Bank

  Cerberus heeft de Duitse banken ontdekt. Na de 5 procent in Commerzbank afgelopen zomer heeft de Amerikaanse private-equityspeler een belang van 3 procent genomen in Deutsche Bank.

  Na de bekendmaking van de participatie heeft het aandeel van Deutsche Bank het verlies van meer dan 3 procent omgezet in winst .

  Zowel Deutsche Bank en Commerzbank focust op het verbeteren van zijn retailbankieren in eigen land. Dat werpt Deutsche Bank voorlopig maar weinig windeieren; de omzet slabakt nadat het zakenbankieren werd afgebouwd en de consumentenpoot van Postbank wordt geïntegreerd.

  Na de kapitaalronde van 8 miljard euro in april werd het Chinese HNA Group de grootste aandeelhouder (9,9%) van Deutsche Bank. Andere topaandeelhouders zijn Blackrock en de Qatarese koninklijke familie.

 • Degroof Petercam verhoogt koersdoel Kinepolis

  Kinepolis  rapporteert morgen voorbeurs zijn bezoekcijfers over het kwartaal. Over omzet en winst (ebitda) geeft de bioscoopgroep traditioneel enkel een indicatie, precieze cijfers zijn voorbehouden voor de halfjaar- en jaarresultaten.

  ©rv

  Degroof Petercam mikt op een stijging van 5,2 tot 5,7 miljoen bezoekers, dankzij de expansie van het aantal complexen in portefeuille. Bovendien zaten volgens analist Fernand De Boer het weer en het filmaanbod (met onder meer Dunkirk (foto)) - met name in Frankrijk - beter mee dan een jaar geleden. In de Franse zalen ziet hij het aantal bezoekers met een vijfde groeien van 1,5 tot 1,8 miljoen.

  De Boer mikt voorts op een groei van omzet en ebitda in het derde kwartaal. Voor het volledige boekjaar mikt op een winstgroei van 14 procent tot 108 miljoen euro, exclusief de overname van het Canadese Landmark die in het huidige kwartaal wordt afgerond.

  Op de langere termijn verwacht de analist door de externe expansie van de groep een groei van het aantal bezoekers van 24 miljoen in 2016 tot 40 miljoen in 2020. De ebitda ziet De Boer over dezelfde periode stijgen van 95 tot 146 miljoen euro.

  Ondanks de vele overnames blijft de balans gezond met schulden die maar 1,3 keer groter zijn dan de winst (ebitda). Dat laat ruimte voor nog meer overnames en nieuwbouwprojecten of aandeelhoudersuitkeringen.

  De Boer verhoogt zijn koersdoel van 53,50 tot 58 euro en handhaaft zijn advies op 'houden'.

 • Keyware verkoopt niet strategisch belang

  Keyware Technologies heeft een belang van 1,74 procent in Congra Software van de hand gedaan. De participatie werd als niet strategisch beschouwd. De verkoop bracht 597.000 euro op. Op de desinvestering boekt de specialist in elektronische betaalsystemen een meerwaarde van 197.000 euro.

 • Verliesdag voor Europese beurzen

  Op de middag blijven de Europese beurzen met duidelijke verliezen noteren. De algemene daling houdt verband met de uitblijvende belastingverlagingen in de VS, de stijgende euro en druk op de grondstoffenaandelen. Gemiddeld zakken de indexen 0,8 procent. Door de coupon van KBC is het verlies voor de Bel20 iets groter. Een uitgebreid verslag van de bewegingen in Brussel leest u in onze beursspiegel.

  De topflop ziet er als volgt uit:

 • Hapag-Lloyd heeft wind in de zeilen

  Ook bij lagere beurzen zijn er aandelen die zich niet van de wijs laten brengen. Vandaag is dat het geval voor Hapag-Lloyd . De Duitse scheepvaartgroep maakte vanmorgen goede negenmaandencijfers bekend en handhaafde – in tegenstelling to Maersk vorige week – de vooruitzichten voor het hele jaar: een hogere bedrijfswinst (ebit) en brutobedrijfswinst (ebitda). Het aandeel won tot 15 procent maar intussen is dat wel gehalveerd.

  In de eerste negen maanden van het jaar verdubbelde de brutobedrijfswinst tot 361,5 miljoen euro en verdrievoudigde de bedrijfswinst tot 180,6 miljoen euro. De sterke resultaatsverbetering is wel voor een groot deel het gevolg van de overname van de Arabische containerrederij UASC, die intussen ‘snel en zoetjes’ werd geïntegreerd.

  De scheepvaart heeft enkele moeilijke jaren achter de rug door overcapaciteit, prijsoorlogen en vrachttarieven die niet kostendekkend waren. Sectoranalisten denken echter dat het ergste achter de rug is dankzij de bloeiende wereldeconomie en de door een reeks fusies afgenomen concurrentie.

  Het containerschip Berlin Express op de Elbe in Hamburg ©Hapag-Lloyd

 • 'Nyrstar moet vrije kasstroom positief krijgen'

  De analisten zijn niet onder de indruk van Nystars  jongste kapitaalronde. 'De timing is opportunistisch', stelt ING-analist Stijn Demeester. De zinkverwerker heeft van de scherpe koersremonte in de voorbije maanden gebruikgemaakt om 100 miljoen euro te tanken.

  Degroof Petercam-analist Frank Claassen vindt het te vroeg om positiever te worden over Nyrstar. 'Eerst zien, dan geloven', zegt hij. Claassen vindt de balans na de kapitaalronde nog altijd 'stretched', met een schuldenberg die bijna vijf keer groter is dan de winst (ebitda). Eind volgend jaar zou dat 3,4 à 3,7 keer worden. Eind september had Nyrstar 1,14 miljard euro schulden op de balans.

  Om die schulden af te lossen heeft Nyrstar cash nodig. Claassen wil dan ook dat het bedrijf een positieve vrije kasstroom (FCF) kan voorleggen. 'Vraag is of het management die ambitie volgend jaar al kan waarmaken.'

  De analisten van Goldman Sachs stippen aan dat de kapitaalronde vragen kan oproepen over de balans. Zij zien door de zware aflossingen versus de magere kasstromen nog altijd een financieringsgat van 600 miljoen euro in 2019. 'Het management heeft altijd gezegd dat het gat zonder aandelenuitgiftes zou worden gedicht. Door de plaatsing van vandaag kunnen beleggers vrezen dat er nog kapitaalrondes nodig zullen zijn.'

  Alle Nyrstar-analisten houden hun advies en koersdoelen onveranderd.

 • Ook Boeing ziet de bestellingen binnenstromen

  Na de grootste bestelling ooit voor Airbus  toetert ook Boeing over zijn orderboek.

 • Japan boekt langste groeireeks sinds 2001

  Japan boekte in het derde kwartaal een groei van 0,3 procent, leren de jongste data van het Cabinet Office in Tokio.

  Niet echt spectaculair, vooral omdat de groei als vanouds hoofdzakelijk op uitvoer in plaats van binnenlandse consumptie steunt.

  Maar wél het zevende kwartaal met groei op rij. De derde grootste economie ter wereld boekt zo de langste groeireeks sinds 2001.

 • Koopadvies duwt Ter Beke hoger

  Op de Brusselse beurs is Ter Beke  een van de grootste stijgers. Het vleeswaren- en pastagerechtenbedrijf geniet van een koopadvies en koersdoelverhoging van Degroof Petercam.

  Het beurshuis gelooft dat de groep de komende jaren kan groeien: enerzijds organisch, anderzijds dankzij de overnames van Stefano Toselli, The Pasta Food Company, KK Fine Foods en de versafdeling van Zwanenberg - alle vier afgelopen jaar. De vier acquisities leveren Ter Beke 270 miljoen euro extra omzet op, en 17 miljoen bedrijfwinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (rebitda).

  Door de integratie van de nieuwe activiteiten zal Ter Beke zijn omzet, winst (rebitda) en nettowinst per aandeel de komende jaren respectievelijk met 2,1, 4,3 en 9,9 procent zien groeien, becijferde analist Thijs Hoste. 'Die groei is te danken aan kostensynergieën, productinnovatie, het potentieel van diepvriespasta, de instap in foodservice en een versterking van de marktaandelen.'

  Hoste verhoogt zijn advies van 'houden' tot 'kopen' en zijn koersdoel gaat 5 euro omhoog tot 195 euro.

 • Olieraffineerder Varo Energy volgend jaar mogelijk naar de beurs

  Het bedrijf heeft ook activiteiten in Gent, op de Wiedauwkaai.

  Varo Energy is zowat 2 miljard dollar waard.

 • GBL 1 procent lager na huiszoekingen

  In het Frans-Belgische onderzoek naar mogelijke financiering van IS-terroristen door de cementgroep LafargeHolcim  is het gerecht dinsdag in Brussel binnengevallen bij GBL , de holding rond Albert Frère.

  En volgens onze informatie ook in de Belgische woning van de GBL-topman, Gérard Lamarche. Lamarche is een van de twee vertegenwoordigers van GBL  in de raad van bestuur van LafargeHolcim. De andere is de Canadees Paul Desmarais jr., vicevoorzitter bij GBL. De familie Desmarais controleert samen met Frère GBL.

 • Aedifica en Jensen lager na kwartaalupdates

  Aedifica kwam gisteren nabeurs nog met een kwartaalupdate. De vastgoedgroep zag de huurinkomsten in het eerste kwartaal van haar boekjaar 26 procent stijgen tot 21,8 miljoen euro. Dat is beter dan de eigen prognoses, maar iets minder dan waar KBC Securities op rekende.

  Aedifica bevestigt de doelstelling om dit jaar zijn dividend met 11 procent te verhogen tot 2,50 euro bruto, goed voor een dividendrendement van 3,1 procent. Degroof Petercam reageert daar teleurgesteld op.

  Beurshuis Kepler Cheuvreux heeft zijn advies voor Aedifica verlaagd van 'houden' tot 'verkopen'. Het koersdoel blijft 72 euro, 10 procent onder de slotkoers van gisteren.

  'De maker van industriële wassystemen Jensen  zag de omzet in het derde kwartaal 5,3 procent stijgen tot 78,5 miljoen euro. Dat is in lijn met de eerste jaarhelft. Over de eerste negen maanden dikte de omzet 5,5 procent aan tot 252 miljoen euro.

  Het orderboek is 14,8 procent beter gevuld dan eind september vorig jaar. Rekening houdend met de al afgewerkte producten, dikte het bestelboekje 17,1 procent aan. Voor heel 2017 herhaalt Jensen de vage prognose van ‘hogere jaaropbrengsten’.

 • Nyrstar 9 procent onderuit

  Op de Brusselse beurs is Nyrstar  veruit de grootste daler. Het aandeel keldert met 9 procent tot 6,47 euro.

  Een logische daling aangezien de zinkverwerker vanmorgen 15,4 miljoen nieuwe aandelen heeft geplaatst tegen 6,50 euro.

  De plaatsing gebeurde versneld bij grote investeerders. Dat gaf het bedrijf de mogelijkheid om snel te schakelen. Als het een kapitaalronde met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders zou zijn geweest, had Nyrstar een prospectus moeten uitgeven en wachten op de goedkeuring van beurswaakhond FSMA. Een procedure die snel enkele maanden in beslag neemt. 

  Door voor een versnelde private plaatsing te kiezen geeft het management impliciet aan dat het niet zeker is dat de omstandigheden voor een kapitaalronde binnen enkele maanden nog even gunstig zijn. Nu profiteert topman Hilmar Rode van de scherpe koersremonte van de voorbije maanden om geld op te halen.

  De bestaande aandeelhouders zadelt hij wel op met een winstverwatering van meer dan 16 procent.

  De CEO kocht zelf ook voor 0,5 miljoen euro aandelen. Grootaandeelhouder Trafigura (25%) nam voor 25 miljoen euro deel aan de kapitaalronde.

 • Europese beurzen kleuren rood, KBC noteert zonder dividend

  De Stoxx 600 gaat 0,6 procent lager, de Bel20 zelfs 0,8 procent.

  De op één na grootste daler in de Belgische sterindex is zwaargewicht KBC dat met een verlies van 2,1 procent goed voor is bijna een derde van het puntenverlies van de Bel20. Het gaat om een technische daling, van de koers gaat een interimdividend van 1 euro bruto af.

  Op de Europese beurzen zijn de grootste verliezen voor de grondstoffendelvers en olie- en gasproducenten.

 • PostNL herfinanciert schulden

 • Bank of America ontvouwt Brexit-verhuis

  Tom Montag, operationeel directeur van Bank of America, verklaarde gisteren dat zijn groep in eerste instantie 200 traders en verkopers zal verhuizen van Londen naar Parijs en Frankfurt.

  'Je wil het vanaf de eerste dag goed hebben.' Bank of America wil mensen paraat hebben voor de brexit officieel een feit wordt in 2019. 'De politieke onzekerheid kan ons plannen nog doen wijzigen', voegde Montag toe.

  Bank of America is lang niet de enige bank die op verhuisplannen broedt naar aanleiding van de brexit. Al zo'n 50 banken hebben hun plannen voor een verhuis naar het Europese vasteland besproken met de Europese autoriteiten. 20 banken hebben al een licentie-aanvraag gedaan.

 • Steun voor Bekaert

  JPMorgan is optimistischer over Bekaert . Het advies voor de staaltechnologiegroep gaat van 'verkopen' (underweight) naar 'houden' (neutral). Het koersdoel gaat van 40,50 naar 42 euro.

  Bekaert rapporteerde vorige week goede kwartaalresultaten.

 • Europese beurzen naar lagere opening

  De future op de Euro Stoxx 50, een voorlopende indicator voor de beursopening, staat een halve procent lager. Boosdoeners zijn de dure euro - op het hoogste peil in drie weken - en de correctie van de olieprijs.

  In Japan daalde de Nikkei met 1,6 procent. Het was de zesde rode beursdag op rij. Beleggers stellen hun winsten veilig na een rally van twee maanden die de markt zowat 20 procent omhoogstuwde.

 • Nyrstar plaatst aandelen met korting van 8,5 procent

  Zinkverwerker Nyrstar  maakt dankbaar gebruik van de scherpe koersremonte van de voorbije maanden om vers geld op te halen.

  Het bedrijf heeft 15,4 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen 6,50 euro. Goed voor een korting van 60 cent of 8,5 procent tegenover de huidige koers.

  De plaatsing bij institutionelen levert het bedrijf 100 miljoen euro op. Dat geld gaat naar de heropstart van de Canadese mijn Myra Falls (30 miljoen euro) - terug rendabel met dank aan de scherp gestegen zinkprijs - en de afwerking van de cruciale reconversie van de smelter in Port Pirie (70 miljoen euro).

  Het ging om een kapitaalronde zonder voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders. Dat geeft het management het voordeel sneller te kunnen schakelen.

  Voor Nyrstar is het de derde kapitaalronde in drie jaar. In het voorjaar van 2016 brachten aandeelhouders dik 270 miljoen euro tegen 4,5 euro per aandeel, in het najaar van 2014 250 miljoen tegen 14,8 euro per aandeel.

  De 15,4 miljoen extra aandelen duwt het totaal aantal uitstaande aandelen naar 109 miljoen stuks.

  Winstverwatering

  De analisten van Goldman Sachs verwelkomen de kapitaalronde die Nyrstars balans versterkt. 'Dat is goed nieuws om bankkredieten te krijgen', luidt het.

  Op de korte termijn verwachten de analisten echter druk op de aandeelkoers, omdat de bestaande aandeelhouders hun winst verwaterd zien.

 • GE veruit slechtst presterende Dow-aandeel

  Gisteren ging industriële reus General Electric op Wall Street 6 procent onderuit.

  Het strategisch plan dat CEO John Flannery maandag ontvouwde overtuigde niemand wegens niet drastisch genoeg en door de halvering van het dividend is ook de laatste strohalm van beleggers - een royaal dividendrendement van 5 procent - weggevallen.

 • Reageert aandeel GBL op huiszoekingen?

  In het Frans-Belgische onderzoek naar mogelijke financiering van IS-terroristen door de cementgroep LafargeHolcim  is het gerecht dinsdag in Brussel binnengevallen bij GBL , de holding rond Albert Frère.

  En volgens onze informatie ook in de Belgische woning van de GBL-topman, Gérard Lamarche. Lamarche is een van de twee vertegenwoordigers van GBL  in de raad van bestuur van LafargeHolcim. De andere is de Canadees Paul Desmarais jr., vicevoorzitter bij GBL. De familie Desmarais controleert samen met Frère GBL.

  Gisteren stond het GBL-aandeel in de voormiddag op winst, om uiteindelijk met een verlies van 0,3 procent te sluiten. Uitkijken of er vandaag een grotere koersreactie komt.

 • Solvay verkoopt Amerikaanse fosforfabriek aan Lanxess

  Solvay  verkoopt zijn fabriek in Charleston (South Carolina) die producten maakt op basis van fosforderivaten. Koper van het bedrijf met een omzet van 65 miljoen euro is het Duitse fijnchemiebedrijf Lanxess .

  De producten van de fabriek worden voornamelijk gebruikt als tussenproducten in kunststofadditieven, vlamvertragers en agrarische toepassingen.

  De verkoop wordt in de eerste helft van volgend jaar afgerond.

 • Megabestelling voor Airbus

  Het persagentschap Bloomberg meldt dat de Amerikaanse luchtvaartpionier Bill Franke 430 Airbus A320 jets gaat bestellen. Dat is één van de grootste orders ooit, goed voor een aankoopsom van 40 miljard dollar.

  Update: Airbus heeft de deal ondertussen bevestigd.

  Frankes Indigo Partners is eigenaar van Frontier Airlines (Denver) en heeft verder belangen in de budgetmaatschappijen Volaris (Mexico) en Wizz Air (Hongarije).

  Het order werd aangekondigd op de luchtvaartshow van Dubai.

 • Alle ogen op Nyrstar

  Goeiemorgen, we zijn klaar voor een nieuwe beursdag.

  Een dag waarop Nyrstar  zo goed als zeker met de meeste aandacht gaat lopen, te meer daar de kwartaalupdates van Aedifica en Jensen woensdag nabeurs niet bijster veel nieuws bevatten. Woensdag staan bij de updates nog Sioen , Qrf  en Atenor  op het menu.

  Nyrstar maakt dankbaar gebruik van de scherpe koersremonte van de voorbije maanden om vers geld op te halen: de zinkspecialist gaat op zoek naar 100 miljoen euro. Geld dat gaat naar de heropstart van de Canadese mijn Myra Falls, terug rendabel met dank aan de scherp gestegen zinkprijs, en de afwerking van de cruciale reconversie van de smelter in Port Pirie.

  Voor Nyrstar is het meteen de derde kapitaalronde in drie jaar. In het voorjaar van 2016 brachten aandeelhouders dik 270 miljoen euro tegen 4,5 euro per aandeel, in het najaar van 2014 250 miljoen tegen 14,8 euro per aandeel.

  Nyrstar sloot dinsdagavond af op 7,10 euro, het is nog niet duidelijk tegen welke koers deze kapitaalronde verloopt. Wel duidelijk is dat de kapitaalronde dit keer niet met voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders is, wat het management het voordeel geeft sneller te kunnen schakelen. Waarschijnlijk wordt de plaatsing van nieuwe aandelen bij een beperkt kransje grote beleggers woensdag al afgerond.

  Dinsdag sloot de Bel20 in het rood. De Brusselse beursgraadmeter stond ironisch genoeg onder druk door een sterk Duitse economisch rapport. Door dat sterk rapport joegen beleggers de euro stevig hoger, bepaald geen welkom nieuws voor bedrijven die de hele zomer met een tuimelende dollar worstelden.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud