1. Markten Live
 2. Live blog
live

KBC en ING wegen op Bel20

De Europese beurzen verloren onder druk van de banken hun winsten. In Brussel genoot UCB van een koopadvies.
 • Bel20 vlagt met miniem verlies af

  De slotbel: de Bel20 vlagde uiteindelijk met een klein verlies af. Het relaas van de beursdag leest u hier. En over de resultaten van Aedifica leest u hier alles. Op de resultaten van Hamon is het nog even (bang?) afwachten.  

 • United Tech weegt op Dow

  De grootste rem op de Dow Jones is vandaag United Technologies . Het industriële conglomeraat zakt 4,4 procent naar 112,78 dollar. Beleggers zetten duidelijk vraagtekens bij de prijzige overname van Rockwell Collins, een deal waarmee UTX een dominantere toeleverancier van de luchtvaartsector wordt. UTX produceert nu al straalmotoren (Pratt & Whitney) en - via UTC Aerospace Systems - allerhande toebehoren als het landingsgestel. 

  Rockwell Collins nam zelf pas dit jaar B/E Aerospace, de wereldmarktleider in vliegtuigzetels, over. Rockwell zelf is een grote speler in luchtvaartelektronica, zoals sensoren en communicatieystemen die aangeven wanneer een vliegtuigonderdeel aan onderhoud of vervanging toe is. 

  De strategie van UTX-CEO Greg Hayes is duidelijk: via overnames 'incontournable' worden en zo vermijden dat giganten Boeing en Airbus zelf veel marktaandeel winnen in het lucratieve dienstensegment, het onderhoud van vliegtuigen. 

  Toch heerst op Wall Street twijfel. Analisten stellen zich vragen over de timing: als de deal zoveel steek houdt, waarom sloeg CEO Hayes dan vorig jaar niet toe? Nu betaalt hij de facto twee keer een forse overnamepremie, één voor B/E Aerospace en één voor Rockwell Collins. Bovendien hadden beleggers graag gezien dat Hayes meer duidelijkheid verschaft over wat er nu met de liftendivisie Otis zal gebeuren. Die lijkt in een groep die steeds meer op luchtvaart focust, een vreemde eend in de bijt.

 • Resilux ontwaakt na halfjaarcijfers

  Resilux , de fabrikant van pet-voorvormen voor de drankenindustrie, lijkt na het behoorlijk halfjaarrapport aan de beterhand. Dit jaar stevent de Wetterse groep af op een stabilisatie van de brutobedrijfswinst (rebitda), maar in 2018 moet er weer groei zijn. Het aandeel was geleidelijk weggegleden tot rond 150 euro, nadat Bain Capital zijn overnamebod eind maart afblies

  Nu is Resilux dankzij het halfjaarrapport aan een herontdekking toe. Te meer daar de groep een deel van de meerwaarde op Airolux, de lucratieve Zwitserse joint venture waar Resilux na gebikkel met de Nederlandse partner met grondige tegenzin afscheid van moest nemen, naar de aandeelhouders laat vloeien: volgende week vrijdag keert het bedrijf 16,30 euro per aandeel uit via een kapitaalvermindering. 

 • Bel20 op verlies

  De Bel20 is zonet in het rood beland. Het zijn vooral de financiële zwaargewichten KBC  en ING die de index kopje onder duwen.

 • India en China scoren bij fondsbeheerders

  China was deze week gastheer voor de BRICS conferentie. Voor die gelegenheid herhaalt Nordea AM zijn voorkeur voor de I en de C in BRICS. Jorry Rask Nøddekær, hoofd groeimarktaandelen bij Nordea, is positief over de leiders van India en China, Modi en Xi. 'Zij hebben de controle over een vooruitstrevende agenda.' Rusland en Brazilië schrikken hem daarentegen af wegens politieke risico’s.

  Nordea gelooft niet dat Amerikaanse renteverhogingen de groeilanden zullen treffen. ‘Die komen er alleen als de groei in de VS verbetert, en dat is positief voor de groeimarkten.’

 • Wall Street start met verlies

  Na het lange Labor Day-weekend start Wall Street met verlies: de Dow Jones noteert 0,4 procent lager op 21.892 punten. 

 • Co.Br.Ha. verlaat even de stratosfeer

  Bij een handelsvolume van één (1) stuk, zet Co.Br.Ha heel even een punt achter de stratosferische klim van de jongste dagen. De brouwer zakte tijdens de eerste fixing 5,9 procent naar 3.511 euro. Niet dat het aandeel nu meteen een koopje is: Co.Br.Ha noteert nog altijd tegen dik 14 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) per aandeel over 2016 en 46 keer de nettowinst van 77 euro per aandeel over 2016.

 • Spaarboekjes groeien vierde maand op rij

  De tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes zijn in juli met 593 miljoen euro gestegen naar 258,6 miljard. Het is de vierde maand op rij dat de spaartegoeden toenamen, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De aangroei van de spaarboekjes is onder meer te danken aan de uitbetaling van de getrouwheidspremie. De banken keren vier keer per jaar de verworven getrouwheidspremie uit: in januari, april, juli en oktober.

 • Futures kondigen lagere opening Wall Street aan

  De Amerikaanse futures kleuren rood. De future op de Dow Jones staat 0,3 procent lager. Wall Street was maandag dicht wegens Labor Day en beleggers in New York kunnen dus pas vandaag reageren op de kernbomproef van Noord-Korea. Daarnaast zijn er drie toespraken van beleidsmakers van de Federal Reserve die mogelijk zinspelingen op het rentebeleid kunnen inhouden. Dat kan beleggers voorzichtig maken.

  ©REUTERS

 • Wie Amerikaanse aandelen verkoopt, krijgt zijn geld één dag sneller

  Wie vanaf vandaag een aandeel op de Amerikaanse en Canadese beurs verkoopt, krijgt zijn geld al na twee beursdagen (T+2) in plaats van drie dagen (T+3) op de rekening. Omgekeerd gaat bij een aankoop het geld ook één dag sneller van de rekening.

  Op Euronext geldt er al langer een afwikkeling van effectentransacties na twee dagen (T+2). Voor de handel in opties en futures in de VS wijzigt de termijn niet. In dit geval vindt de afwikkeling na één beursdag plaats (T+1).

  Wie aandelen koopt op een moment dat er nog te weinig geld beschikbaar is op de rekening, moet er voor zorgen dat bij de afrekening (settlement) het geld erop staat. Zoniet riskeert u nalatigheidsinteresten. Opletten dus om in geval van Noord-Amerikaanse aandelen, de rekening één dag sneller dan vroeger aan te zuiveren.

 • Xi ziet risico's voor wereldeconomie

  Volgens de Chinese president Xi Jinping nemen de neerwaartse risico’s en de onzekerheden voor de wereldeconomie toe. Tijdens een toespraak op de BRICS-top in de Chinese kuststad Xiamen, zei Xi dat de omgeving voor ontwikkelde economieën ingewikkeld en grimmig is. Hij herhaalde dat China gekant is tegen protectionisme en het systeem van multilaterale handel sterk steunt.

 • Nieuwe doelstellingen Lanxess kunnen niet bekoren

  Het Duitse chemieconcern maakte vanmorgen nieuwe doelstellingen bekend. De komende jaren moet de winstgevendheid omhoog. Vanaf 2021 mikt Lanxess op een operationele winstmarge (ebitda voor uitzonderlijk elementen op omzet) tussen 14 en 18 procent. Vorig jaar bedroeg de marge 12,9 procent.

  Lanxess is ’s werelds grootste producent van synthetisch rubber, een activiteit die in ondergebracht in een 50/50 joint venture met Aramco. De groep deed de voorbije jaren enkele belangrijke overnames: de activiteit ingrediënten voor hygiëneproducten van Chemours en Chemtura, een Amerikaanse fabrikant van additieven voor smeermiddelen en vlamvertragers.

  De nieuwe margedoelstelling, die geen rekening houdt met de rubberactiviteit, kan beleggers niet bekoren. Het aandeel zakt meer dan 4 procent.

 • Winsten kleiner in middaghandel

  De winsten van de Europese beurzen zijn rond de middag kleiner geworden. De EuroStoxx50 wint nog 0,1 procent, de Bel20 0,15 procent. Er waren enkele zwakkere economische cijfers vanmorgen. In juli lagen de kleinhandelsverkopen in de eurozone 0,3 procent lager dan in juni. In augustus is de groei van de dienstensector vertraagd: de indicator van de aankoopdirecteurs daalde van 55,4 in juli tot 54,7 in augustus.

  Een uitgebreid verslag van het reilen en zeilen op de Brusselse beurs kunt u hier lezen. De sterkste stijgers en dalers in Brussel zien er als volgt uit:

  Hamon

  +6,77%

  Celyad

  -1,61%

  Eckert & Ziegler Bebig

  +4,93%

  Nyrstar

  -1,76%

  Resilux

  +3,21%

  Vastned Retail Belgium

  -1,94%

  Tubize (Financière de)

  +2,65%

  Avantium

  -2,21%

  TiGenix

  +2,44%

  Rosier

  -4,04%

  MDxHealth

  +2,35%

  Co.Br.Ha

  -5,87%

  UCB

  +2,09%

  Iep Invest

  -6,35%

 • Kempen gelooft in UCB

  UCB is vandaag de sterkste stijger in de Bel20 en dat heeft alles te maken met een adviesverhoging door het beurshuis Kempen & Co. Analist Alexandru Cogut trekt de rating voor het Belgische farmabedrijf op van 'neutraal' naar 'kopen'. Tegelijk stijgt zijn koersdoel lichtjes, van 69 tot 70 euro. Uitleg bij de adviesverhoging hebben we voorlopig niet; we proberen het rapport nog in handen te krijgen.

 • Angry Birds vliegen naar de beurs

  Rovio, het Finse bedrijf boven het spelletje Angry Birds, trekt naar de beurs van Helsinki. De beursgang zou 30 miljoen euro opbrengen en Rovio op 2 miljard euro waarderen.

 • Degroof Petercam hakt verder in Econocom

  Analist Stefaan Genoe laat zijn koersdoel voor Econocom verder zakken. Eind juli, bij de bekendmaking van iets zwakkere halfjaarcijfers, ging het al van 8,75 naar 8,15 euro. Het advies werd toen ook verlaagd van 'kopen' naar 'houden'. Nu wordt het koersdoel verder bijgesteld tot 7,60 euro. Het advies blijft op 'houden' staan in afwachting van de belangrijke investeerdersdag van 3 oktober waarop Econocom de nieuwe strategie zal voorstellen.

  Econocom maakte maandagavond nog eens drie overnames bekend. De Degroof Petercam-analist raamt het totale overnamebedrag voor de drie bedrijven op bijna 50 miljoen euro. 'Het grote aantal overnames goed integreren wordt een cruciale opdracht voor het management', merkt Genoe op.   

 • Voorzichtig hogere start in Europa

  De Europese beurzen laten in de vroege handel minieme winsten optekenen. De EuroStoxx50 wint 0,1 procent, de Bel20 gaat 0,2 procent hoger. 

  Hamon stijgt nog eens 5,65 procent nadat de Waalse engineeringgroep maandag al 17,4 procent hoger schoot. Hamon komt nabeurs met halfjaarresultaten.

 • Nyrstar herfinanciert deel schulden

  Nyrstar gaat voor ongeveer 100 miljoen euro aan bijkomende obligaties uitgeven die vervallen in 2024. Ze zullen worden samengevoegd met obligaties die in maart werden uitgegeven, lopen tot in 2024 en een rendement van 6,875 procent bieden. Nyrstar gaf toen voor 400 miljoen euro van deze 'initiële senior notes' uit.

  De opbrengst van de bijkomende uitgifte is bedoeld om converteerbare obligaties die in 2018 vervallen en met 4,25 procent rente, terug te kopen. Van deze converteerbare obligaties, aanvankelijk goed voor 120 miljoen euro, staat nog een totale hoofdsom van 90,5 miljoen uit.

 • Naar licht hogere opening in Europa

  De Europese beurzen zullen met lichte winsten van start gaan, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 noteert momenteel 0,15 procent hoger. Maandag kleurden de beurzen op het oude continent rood als reactie op de oplopende geopolitieke spanningen na de nieuwe Noord-Koreaanse kernbomtest. Wall Street hield maandag de deuren gesloten om Labor Day te vieren.

 • ING verlaagt koersdoel Immobel

  De ING-analisten Jaap Kuin en Rosine van Velzen laten hun koersdoel voor Immobel zakken van 64 tot 60 euro. Ze behouden wel hun koopadvies. 2017 wordt een overgangsjaar, waarna 2018-2020 piekjaren worden qua winst, voorspellen ze. Het lager koersdoel weerspiegelt het uitblijven van nieuwe projecten en vertragingen bij sommige projecten.

 • Delta en China Eastern stappen in Air France-KLM

  De aandeelhouders van Air France-KLM hebben maandag ingestemd met de intrede van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines en de Chinese maatschappij China Eastern in het kapitaal. Delta en China Eastern verwerven elk een belang van 10 procent via twee kapitaalverhogingen van telkens 375,5 miljoen euro. De dubbele operatie is gepland voor volgend jaar.

  Air France-KLM zal op zijn beurt een belang van 31 procent nemen in Virgin Atlantic voor 220 miljoen pond (een kleine 240 miljoen euro). Delta zal 49 procent van Virgin Atlantic controleren, Virgin behoudt de resterende 20 procent.

  Al deze bewegingen zijn pogingen van gevestigde luchtvaartspelers om de concurrentie van budgetmaatschappijen te counteren.

 • Megadeal in sector vliegtuigcomponenten

  United Technologies legt 30 miljard dollar op tafel om Rockwell Collins , een belangrijke toeleveraar aan de vliegtuigindustrie, over te nemen. Voor het bedrijf zelf betaalt United Tech 23 miljard dollar, daarnaast worden schulden overgenomen. De prijs per aandeel bedraagt 140 dollar, wat een premie van 17,6 procent inhoudt tegenover de koers van Rockwell voor het nieuws van een mogelijke overname uitlekte op 4 augustus.

  Rockwell Collins is een belangrijke producent van elektronica voor vliegtuigen. In april breidde Rockwell zijn gamma uit met stoelen, cabine-interieurs, toiletten en keukens via de overname van B/E Aerospace.

  United Technologies maakt de Pratt & Whitney-straalmotoren voor burgervliegtuigen maar ook motoren voor gevechtsvliegtuigen, landingsgestellen, aircosystemen en motorbehuizingen.

  ©Rockwell Collins

 • Biocartis krijgt goedkeuring in VS voor eerste test

  Biocartis heeft in de Verenigde Staten groen licht gekregen om een luchtwegentest te gebruiken op zijn minilabo Idylla. Het gaat om het Idylla Respiratory (IFV-RSV) Panel, een volledig geautomatiseerde moleculaire diagnosetest die werd ontwikkeld door partner Janssen Diagnostics. Met de test kan in ongeveer 50 minuten worden nagegaan of een patiënt lijdt aan een of andere stam van het influenza virus (IFV) of het respiratoir syncyticaal virus (RSV). Daartoe neemt men een uitstrijkje in de neus- en keelzone. Biocartis kreeg eerder al toestemming om de Idylla-apparatuur(instrument en console) in Amerikaanse laboratoria te plaatsen. 

 • TiGenix krijgt groen licht voor productie fistelmiddel

  TiGenix heeft een licentie verkregen voor de commerciële productie van geëxpandeerde, uit vetweefsel verkregen stamcellen (eASCs in het jargon) in haar uitgebreide productievestiging in Madrid. Dat opent de weg om Cx601 te gaan produceren eens dat middel is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelbureau (EMA).

  Cx601 is een experimentele stamceltherapie voor de behandeling van complexe perianala fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. Het middel behaalde positieve resultaten in een Fase 3-onderzoek en later dit jaar wordt een Europese goedkeuring verwacht. Naast Cx601 zou de Spaanse productievestiging op termijn ook andere, nog in ontwikkeling zijnde middelen kunnen produceren. De productiecapaciteit van de fabriek werd overigens aanzienlijk verhoogd. 

 • Aziatische beleggers schatten oorlogsrisico in

  In Azië is de rust duidelijk nog niet teruggekeerd nadat de beurzen er maandag rood kleurden als reactie op de Noord-Koreaanse kernbomtest. Volgens Zuid-Korea bereidt het land trouwens een nieuwe test met een intercontinentale raket voor. Beleggers proberen het oorlogsrisico in te schatten nadat de VS in de Veiligheidsraad de strengst mogelijke sancties tegen Noord-Korea eisten.

  Het gebouw van de Shanghai Stock Exchange ©AFP

  De verliezen zijn vooral merkbaar in Japan (Nikkei -0,55%) en Seoel (Kospi -0,3%). Volgens marktenstrategen nemen beleggers winst na de sterke rally die de Aziatische beurzen dit jaar hebben gekend. Dat het tot een oorlog komt achten de meesten onwaarschijnlijk.

  De Chinese beurzen trekken zich er allemaal niets van aan. De beurzen van Shanghai, Shenzhen en Hongkong noteren met kleine winsten. Later deze week worden nieuwe economische data vrijgegeven en de markten gaan ervan uit dat die zullen meevallen. Beleggers versterken bovendien hun posities omdat ze verwachten dat het congres van de Communistische Partij, dat midden oktober van start gaat, verdere hervormingen zal aankondigen. 

 • Wall Street, Econocom en Greenyard

  Goedemorgen! Vandaag krijgen we in de namiddag opnieuw richting vanuit Wall Street, dat gisteren de deuren gesloten hield wegens Labour Day. De Bel20 verloor maandag 0,44 procent tot 3.884 punten, door de vrees voor een conflict met Noord-Korea nadat het communistische regime er een waterstofbom had getest.

  Vandaag kunnen beleggers reageren op enkele overnames die maandag nabeurs werden aangekondigd. De IT-groep Econocom kondigde meteen drie overnames aan, waarvan er twee al in De Tijd waren uitgelekt. De grootste gebeurt in Frankrijk, waar de groep via dochter Exaprobe (in Econocom-jargon een 'satelliet' van de groep) 51 procent verwerft van het Parijse IT-dienstenbedrijf Aciernet. Aciernet is gespecialiseerd in netwerkintegratie en beveiling van grote datacenters en een geprivilegieerde partner van de Amerikaanse netwerkspecialist Cisco. Aciernet haalde in 2016 een omzet van 85 miljoen euro.

  In Duitsland koopt Econocom 80 procent van het IT-bedrijf Energy Net, gespecialiseerd in business- to-business oplossingen van Apple, een partner waarmee Econocom al vaak samenwerkt. De nieuwe prooi haalde vorig jaar een omzet van ruim 40 miljoen euro. En in het Verenigd Koninkrijk verwierf Econocom 85 procent van Jade Solutions, dat mobiele oplossingen biedt voor bedrijven en een omzet haalt van 15 miljoen euro.

  Cofinimmo kocht in Duitsland het woonzorgcentrum Villa Sonnenmond in Neustadt im Westerwald, goed voor een uitgave van 6,1 miljoen euro. Het initieel bruto huurrendement bedraagt 6,20 procent. De huur zal geïndexeerd worden op basis van de Duitse consumentenprijsindex. Cofinimmo investeerde al 136 miljoen euro in Duitse zorgcentra.

  Verder is het uitkijken naar de reactie van Greenyard , na de aankondiging dat het inkoopprogramma van eigen aandelen is afgerond. Vorige week kocht Greenyard nog 8.000 stukken. Sinds de start op 15 maart heeft de groep 1,75 miljoen eigen aandelen ingekocht, goed voor ruim 30 miljoen euro of 3,94 procent van de uitstaande aandelen. De koopdruk door het bedrijf valt vanaf nu weg.

  De ingekochte aandelen dienen om de verwatering van een converteerbare obligatie te compenseren, maar kunnen ook gebruikt worden om overnames te financieren of om aan langetermijnoptieplannen voor het personeel te voldoen.

  Traders bereiden zich voor op de openingsbel in New York. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud