1. Markten Live
 2. Live blog
live

Bel20 verliest op één week 20 procent

Een wat halfslachtig herstel op vrijdag kan voor de Brusselse beurs de factuur van een horrorweek nauwelijks milderen: over de vijfdaagse verloor de Bel20 20 procent nu de zware impact van het coronavirus op de wereldeconomie duidelijk wordt.
 • Wall Street: remonte wint weer vaart

  Nog een laatste op Wall Street, waar de remonte van de Dow Jones  met 3 procent weer vaart wint. We ronden hier af na een, euhm, bewogen week en zijn er volgende week terug. Tot dan!

  We ronden af met Janelle Monae, die in 'Tightrope' deze quote zingt: 'We're gonna get back up like the Dow Jones and Nasdaq'. Een mens kan altijd blijven hopen. Fijn beurs- en koersloos weekend!

  Janelle Monae in Tightrope: 'We're gonna get back up like the Dow Jones and Nasdaq'

 • Bel20 verliest op één week 20 procent

  Een wat halfslachtig herstel op vrijdag kan de factuur nauwelijks milderen voor de Bel20  deze week. Met een dagwinst van 1,2 procent naar 2.732,8 punten beloopt het verlies over de hallucinante vijfdaagse nog altijd ... 20 procent. Niet verwonderlijk in een week die met maandag en donderdag twee van de drie zwartste handelsdagen sinds de lancering van de Bel20 in 1991 opleverde. 

 • Waar sluiten de bioscopen van Kinepolis?

  Voor een overzicht van de sluitingen van de bioscopen van Kinepolis  : de uitbater zet op de webstek een handig overzicht. Naast België (tot 3 april) blijven ook in Spanje de cinema's zeker tot 31 maart dicht. Pro memorie: over 2019 waren België (30%) en Spanje (11%) samen goed voor meer dan 40 procent van de verkopen. Andere belangrijke markten zijn Canada (25%), Frankrijk (15%) en Nederland (12%). 

 • Het orakel van Wall Street

  Op een Wall Street waar herstel voor de Dow Jones  - plus 2,9 procent naar 21.804 punten - gelet op de koersval eerder op de week relatief omzichtig is, laat één aandeel met een sprekende naam van zich spreken: Oracle . De wereldmarktleider in bedrijfssoftware kwam over het kwartaal tot eind februari met geruststellend degelijke cijfers.

  De omzet steeg met 2 procent naar 9,8 miljard. De clouddiensten lieten een groei van 4 procent optekenen naar 6,93 miljard dollar. De bedrijfswinst steeg 4 procent naar 3,53 miljard dollar, door hogere belastingen zakt het nettoresultaat wel 6 procent naar 2,57 miljard of 0,79 doller per aandeel. 

  Minstens even belangrijk: CEO Safra Catz sluist de cashflow - 13 miljard dollar vorig kwartaal - in steeds groter tempo naar de aandeelhouders door. Bovenop het kwartaaldividend van 24 cent gaat Oracle voor 15 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

  Oracle sloot donderdag temidden de verkoopgolf af op 38,45 dollar, het laagste peil in meer dan drie jaar. Bij die koers noteert het aandeel aan 12 keer de verwachte winst over het lopende boekjaar en liep het dividendrendement op tot  2,1 procent, zo'n vier keer dan Amerikaanse tienjarig staatspapier tegenwoordig. Dat vonden beleggers duidelijk te goed om te laten liggen, want het aandeel spurt 12,6 procent hoger naar 44,82 dollar. 

 • Haalt de Fed alles uit de kast volgende week?

  Om nu al rood in uw agenda te omcirkelen: de vergadering van de Amerikaanse centraal bankiers op woensdag 18 maart. Besluit om 19 uur Belgische tijd, persconferentie voorzitter Jerome Powell om 19u30. Pro memorie: Powell knipte vorige week al de rente met 50 basispunten en kondigde donderdagavond aan 1.500 miljard in de geldmarkten te pompen om de goede werking te verzekeren.

  Volgens BNP Paribas was dat maar een voorproefje: komende woensdag zou de echte bazooka op tafel komen. Economen Shahid Lahda en Daniel Ahn verwachten een renteverlaging met 75 basispunten, tot 0,50 procent, en een heropstart van de bulkinkopen van schuldpapier tegen een tempo van 100 miljard dollar per maand. Alstublief. 

 • Trump over corona

  .

 • ... en de winnaar is: Euronav!

  En hier de schaarse 'toppers'. Bij Euronav mag CEO Hugo De Stoop een dankbriefje naar Riaad sturen: de prijzenoorlog die Saoedi-Arabië op de oliemarkt startte, haalden het aandeel van de olierederij deze week spectaculair uit het slop. De forse hogere productie die de Saoedi's beloven, moet nu eenmaal naar de verbruikers getransporteerd worden. 

  • Euronav +24,4%
  • Roularta +5,2%
  • Qrf +2,4%
  • Ter Beke +2,4%
  • Immobel +1,1%
 • De grootste verliezers van de week ...

  Dit zijn de grootste rampaandelen tijdens deze horrorweek:

  • 31,6%
  • Acacia Pharma -29,3%
  • Curetis -27,2%
  • ING -27%
  • Engie -26,6%
 • Beurs Toronto herstelt eveneens

  Net als de Amerikaanse beurzen gaat ook de beurs van Toronto de goede kant op. Donderdag kelderde de S&P/TSX met 12,3 procent, het grootste dagverlies sinds... 1 mei 1940. In de vroege handel is er circa 4,5 procent herstel.

 • EU lanceert 37 miljard zwaar steunplan

  De Europese Unie neemt een grootscheeps investeringsinitiatief in het kader van een pakket maatregelen om de door het coronavirus zwaar getroffen Europese economieën te ondersteunen. Het initiatief werd aangekondigd door Commissievoorzitster Ursula von der Leyen en is 37 miljard euro zwaar.

  Van de voorziene som zal 1 miljard dienen als onderpand voor leningen (tot 8 miljard euro) aan 100.000 bedrijven uit de toeristische sector, de kleinhandel, de transportsector en andere sectoren die door de epidemie in de problemen komen.

  De EU versoepelt ook de begrotingsnormen voor lidstaten en laat meer overheidshulp toe. 

 • Wall Street opent in het groen

  De Amerikaanse beurzen openen flink in de plus, maar niet zo extreem als in Europa. De Dow Jones wint 3,5 procent, de S&P500 klimt met 4,1 procent en de Nasdaq gaat 3,9 procent hoger.

  De beurzen herstellen van de zware klap van gisteren: toen doken de graadmeters meer dan 9 procent in het rood. De aandelen krijgen een boost nadat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nanci Pelosi, zei dat het Witte Huis en de wetgevers druk bezig zijn om een deal te bereiken over een economisch stimuluspakket. Dat pakket moet de economische gevolgen van het coronavirus counteren.

  ©AFP

 • Duitsland neemt forse economische maatregelen

  De Duitse overheid gaat forse maatregelen nemen om de economische terugslag van het coronavirus te bevechten:

 • Mnuchin: 'Dit is een koopmoment'

  De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zegt net dat de dalende beurzen van de afgelopen dagen nu voor een prima koopmoment zorgen. 'De verkoopgolf zal kort duren en daarom lijkt het een aantrekkelijke beleggingsopportuniteit om aandelen te kopen tegen een korting.'

  'Dit is een probleem op korte termijn. Misschien duurt het een paar maanden maar we gaan hier doorheen komen en de economie zal dan sterker zijn dan ooit', zegt Mnuchin. De minister verwijst verder naar de crash in 1987:

  In 1987 waren er ook beleggers die na de crash aandelen kochten. Dit is een geweldige beleggingskans.
  Steven Mnuchin
  Amerikaanse minister van Financiën

 • ‘Kwart minder reizen in 2020’

  Volgens de World Travel and Tourism Council kan de coronavirusepidemie ertoe leiden dat mensen dit jaar 25 procent minder gaan reizen, zowel beroepsmatig als toeristisch. 50 miljoen jobs in de reis- en toeristische sector komen aldus in gevaar.

  Hoe groot de impact uiteindelijk zal zijn, hangt af van de duur van de epidemie. Extreme maatregelen zoals het Amerikaanse inreisverbod vanuit Europa kunnen de toestand nog erger maken, waarschuwde WTTC-topvrouw Virginia Messina in een gesprek met Reuters.

 • VFB schort alle activiteiten op

  De Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) heeft besloten om alle bijeenkomsten op te schorten, op zijn minst tot en met 2 april. Dan zal de VFB de toestand opnieuw evalueren.

 • Europese beurzen al ruim 8 procent hoger

  De Europese beurzen winnen gemiddeld al meer dan 8 procent. De Euro Stoxx 50 noteert omstreeks 13.50 uur 8,4 procent in de plus, de Bel20 wint 8,3 procent. Een en ander betekent dat de verliezen van donderdag al voor ongeveer twee derden zijn goedgemaakt. 

  De huidige klim is de sterkste sinds november 2008 en volgt op de grootste klap ooit. Het sentiment is ten goede gekeerd nu politici meer maatregelen nemen om de economische impact van het coronavirus op te vangen. Onder meer Duitsland beloofde ‘miljarden’ om bedrijven en werknemers te helpen om deze moeilijke tijden door te komen.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Naar fors hogere start in New York

  De Amerikaanse futures staan stevig in de plus na de tuimeling van donderdag. De future op de Dow Jones staat 5,3 procent hoger, die op de S&P500 5,1 procent en die op de Nasdaq Composite 5,7 procent.

 • Pessimisme is even in quarantaine

  Het pessimisme op de beurzen is even in quarantaine gezet vandaag. De Bel20 wint 6 procent en het gemiddelde Europese aandeel klimt een stevige 6,6 procent. Ook boksbal AB InBev  gaat vandaag hoger met flinke 8,7 procent. Pech voor de beer:

 • Degroof knipt koersdoel UCB

  Analist Thomas Guillot van Degroof Petercam verlaagt het koersdoel van het Belgische biofarmabedrijf UCB van 103 naar 100 euro. Dat doet hij naar aanleiding van het bericht dat het fase 2-onderzoek voor zijn medicijn padsevonil, een middel tegen epilepsie, uitwees dat het goedje nauwelijks werkt. 'We halen het medicament padsevonil uit onze waardering. Het medicijn was goed voor 3 euro en dat gaat er nu dus af.'

 • '22 procent minder bezoekers voor Kinepolis in 2020'

  Volgens analist Guy Sips van KBC Securities zal Kinepolis dit jaar flink minder bezoekers krijgen: hij rekent in België op een daling met 22 procent. 'Dat komt omdat ze drie weken dichtgaan en omdat er daarna nog meer mindere weken komen.' Het totaal aantal bezoekers van alle landen zal nog steeds klimmen met 1,2 procent in 2020. In de volgende tabel is de laatste bezoekersschatting van Sips te zien, voor de laatste prognose voor 2020 moet u onder het kopje 'New 2020' kijken:

  Er worden op dit moment nul blockbusters gelanceerd door het coronavirus. De nieuwe James-Bond-film 'No Time to Die' is al uitgesteld en ook films als 'Mulan' en 'Fast & Furious 9' komen later dan gepland uit. 

  Kinepolis wint 12,3 procent.

 • Jensen-topman: 'Er zál impact van corona zijn'

  Jensen-Group volgt de toestand rond het coronavirus dag na dag, uur na uur op, zei topman Jesper Munch Jensen zopas tijdens een conference call over de jaarresultaten. 'Er zijn voortdurend verrassingen als je wereldwijd actief bent.'

  In het persbericht over de jaarresultaten zei Jensen-Group dat het de impact van het coronavirus nog niet kan inschatten. CEO Jensen gaf vanmorgen toe dat er zeker impact zal zijn. De toeristische sector is een belangrijke klant van de specialist in industriële wassystemen, zowel rechtstreeks (bv. hotels met eigen wasserijen of cruiseschepen) als onrechtstreeks (via textielverhuurders). En het toerisme is in eerste lijn geraakt door de epidemie en de maatregelen om die in te dijken.

  'Dit zál ons raken, er zullen gevolgen zijn. Het hangt er allemaal van af hoe lang de crisis duurt. Als dit alles over anderhalve maand voorbij is, valt het nog mee. Helemaal anders wordt het mocht de crisis het hele eerste halfjaar duren.'

  De Chinese fabrieken van Jensen-Group werden in het eerste kwartaal getroffen. Het bedrijf nam maatregelen om zijn personeel te beschermen. De fabrieken produceren nu weer op een normaal peil. Wat in Europa zal gebeuren, is echter nog onduidelijk. 'We worden geconfronteerd met een cocktail van risico's. We doen ons best om zo goed mogelijk te navigeren', beloofde Jesper Munch Jensen.

  Vraag is of de hele situatie alleen maar tot het uitstellen van wasserijprojecten zal leiden, of dat er ook projecten zullen worden geschrapt. 'Tot dusver werden nog geen orders geannuleerd, maar er zál iets gebeuren.' Jensen-Group past intussen zijn productiecapaciteit en overheadkosten aan. De topman wijst er op dat het bedrijf financieel gezond is en ook mooi winstgevend blijft.  

 • 'Oxurion heeft nog cash tot in 2021'

  Oxurion heeft de resultaten voor 2019 gepubliceerd. Het bedrijf zegt dat het eind vorig jaar nog 53 miljoen euro aan cash had liggen. Volgens analiste Sandra Cauwenberghs van KBC Securities kan het Leuvense biotechnologiebedrijf daarmee tot in 2021 mee voort.

  Onlangs publiceerde het bedrijf nog positieve fase 1-resultaten voor het middel THR-687, een molecule ontwikkeld voor de oogaandoening DME (Diabetisch Maculair Oedeem). Uit die resultaten bleek dat het middel goed verdragen wordt en veilig is. De fase 2-studie start volgens de planning in het tweede kwartaal van 2020. 'Daarnaast is het middel THR-149 klaar voor de tweede fase vanaf het tweede kwartaal van 2020. Daarmee zijn er twee medicijnen die progressie laten zien. Maar er zijn er ook twee medicijnen, namelijk THR-317 en JETREA, waarvan het onderzoek volledig is stilgelegd. 

  Het aandeel gaat 5,7 procent lager.

 • Kepler: FNG, Retail Estates en Vastned kwetsbaar nu winkels sluiten

  Kepler Cheuvreux vermeldt FNG en Retail Estates in de lijst van bedrijven die kwetsbaar zijn voor de Belgische maatregelen rond het coronavirus.

  Retail Estates  en Vastned hebben een sterke blootstelling aan moderetailers. We voorzien een beperkte impact dit jaar omdat de huur vooruit betaald wordt, maar we zien wel impact volgend jaar, aldus Kepler.  'Het consumentenvertrouwen kan een stevige klap krijgen.

  Ook FNG  is via Brantano slachtoffer van de winkelsluitingen over het weekend, aldus Kepler.

  Voor Ascencio , dat meer panden verhuurt aan voedingswinkels die wél open blijven, zal de impact beperkt blijven, schat het beurshuis.

  Op de Brusselse beurs is de klap vandaag het grootst voor winkelverhuurder Qrf   die 12 procent inlevert.

 • KBC Securities denkt dat Kinepolis er wel doorkomt

  Guy Sips, analist van KBC Securities, reageert op het nieuws dat Kinepolis al zijn Belgische bioscopen tot minstens 31 maart sluit (zie post 8.03 uur). 'Het is moeilijk in te schatten wat de exacte impact daarvan zal zijn op de resultaten dit jaar, omdat we niet weten hoelang de sluiting gaat duren en of andere landen volgen', zegt Sips. Maar de analist blijft redelijk positief:

  Kinepolis heeft een ervaren management dat in de kosten kan knippen. Voorts is het positief dat de meeste kosten gelinkt zijn aan het aantal bezoekers. Kinepolis heeft een sterke balans en hoeft pas in 2022 zijn eerste lening terug te betalen.
  Guy Sips
  Analist KBC Securities

  Sips wijst er ook op dat de bioscoopgroep veel panden in eigen bezit heeft, waardoor geen cash uit het bedrijf stroomt om de huur te betalen. Tot slot zegt de analist dat het bedrijf mogelijkheden heeft in verschillende Europese landen om de vaste arbeidskosten te drukken (door technische werkloosheidssystemen) en dat de onderneming gewend is aan een volatiele bezettingsgraad.

  Sips behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 66 euro.

  Het aandeel stijgt met 4,1 procent.

 • Koersdoel UCB zakt bij KBC Securities

  Na de ontgoochelende resultaten voor padsevonil in een fase 2-onderzoek rond epilepsie lichten de biotechanalisten dit kandidaat-geneesmiddel uit hun pijplijn. Daardoor zakt hun koersdoel voor UCB met 4 euro, van 101 tot 97 euro. Hun advies blijft kopen.

  Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse wijzen erop dat al een fase 3-onderzoek liep met padsevonil waarvan de resultaten in de tweede helft van 2021 werden verwacht. Voor padsevonil, dat een potentiële oplossing moest worden voor een deel van de epilepsiepatiënten, hadden zij piekverkopen van 600 miljoen per jaar becijferd.

 • KBCS knipt in koersdoel Jensen-Group

  De resultaten van Jensen-Group waren in lijn met de verwachtingen van Guy Sips van KBC Securities. Hij verlaagt echter zijn koersdoel van 39,50 naar 35 euro uit voorzichtigheid. De fabrikant van industriële wassystemen is immers onrechtstreeks blootgesteld aan de reissector en rechtstreeks aan de cruisesector. Hotels werken vaak met textielverhuurbedrijven (rechtstreekse klanten van Jensen) terwijl cruiseschepen wel eigen wasserijen aan boord hebben. Sips laat zijn advies op ‘bijkopen’ staan.

 • Europese beurzen hoger uit de startblokken

  De beurzen op het oude continent gaan 3,1 procent hoger.

  RTL wint 10,5 procent na mooie resultaten (zie post 8u45)

  ©Boris Roessler/dpa

 • Bel20 start flink in het groen

  De Belgische sterindex start met een winst van 3,3 procent.

  UCB zakt 0,7 procent. Een nieuw epilepsiemiddel van de biofarmagroep blijkt amper te werken (zie post 7.17 uur).

  Brederode klimt 3,9 procent. De holding van de familie Van der Mersch heeft 2019 met een winst van 458 miljoen euro afgesloten (zie post 7.27 uur).

  Jensen-Group daalt 5 procent. De fabrikant van industriële wassystemen boekte iets minder omzet en zag de nettowinst een zesde terugvallen. Het bedrijf kan daarnaast de impact van corona nog niet inschatten (zie post 7.36 uur).

  Hamon gaat 8,2 procent achteruit. De Waalse engineeringgroep sloot 2019 bijna break even af (zie post 8.08 uur).

  Kinepolis schiet 10,6 procent hoger. Opvallend, want de bioscoopuitbater sluit al zijn bioscopen in België 'in overleg met de betrokken lokale autoriteiten' (zie post 8.03 uur).

 • Nog geen opening voor de Bel20

  We hebben nog geen openingskoers voor de Bel20 , omdat nog geen aandelen ING of AB InBev verhandeld zijn.

 • JPMorgan verwacht forse krimp Europese economie

  Bruce Kasman, de hoofdeconoom van JPMorgan, heeft zijn vooruitzichten voor dit door corona getekende jaar bijgesteld. Hij verwacht nog altijd dat Covid-19 de wereldeconomie in februari, maart en april ontwricht, wat in de meest landen in minstens één kwartaal tot een krimp van de economie zal leiden. Rond het midden van het jaar zou de activiteit dan moeten normaliseren en in de tweede jaarhelft zou er weer (bovengemiddelde) groei moeten zijn.

  Twee recente ontwikkelingen zetten Kasman er echter toe aan een veel sterkere krimp te verwachten in de eerste jaarhelft: enerzijds de toename van ‘social distancing’ (met een volledige lockdown in Italië en beperkingen van het vliegverkeer in de VS en andere landen), anderzijds de ‘spasmen van de markt’. Hij doelt hiermee op de sterke verstrakking van de financiële voorwaarden.

  De econoom verwacht nu dat de wereldwijde economie in het eerste kwartaal met 1,4 procent krimpt en met 1,8 procent groeit in het tweede kwartaal.

  Zowel de VS als de eurozone zouden echter twee krimpkwartalen op rij kennen. De Amerikaanse economie zou op jaarbasis met 2 procent krimpen in het eerste kwartaal en met 3 procent in het tweede. Voor de eurozone verwacht Kasman een contractie van respectievelijk 1,8 en 3,3 procent, telkens op jaarbasis.

 • RTL ziet digitale omzet sterk stijgen

  RTL Group presenteert de jaarresultaten. De omzet van de televisiegroep steeg in 2019 met 2,2 procent tot 6,65 miljard euro. Vooral de digitale omzet steeg stevig: 8,9 procent tot 1,07 miljard. Daarmee is online goed voor ruim 16 procent van de verkopen. Onder 'digitale omzet' verstaat het bedrijf inkomsten uit internet-gerelateerde activiteiten met uitzondering van e-commerce (verkopen van consumentengoederen via internet).

  Een wat kleiner deel van de omzet komt van de streamingdiensten TV Now en Videoland, maar in dat segment is wel een enorme groei te zien. De streamingomzet klom met 46,7 procent tot 135 miljoen euro. De twee streamingdiensten hebben nu bij elkaar 1,44 miljoen betaalde leden (+37%). RTL Groep wil tegen 2025 tussen 5 en 7 miljoen betaalde leden hebben voor zijn streamingdiensten. 

  We geven onze streamingdiensten een boost.
  Thomas Rabe
  CEO RTL Group

  Voorts steeg de nettowinst met 10,1 procent tot 864 miljoen euro.

 • Futures nu toch licht hoger

  De Europese futures noteren nu toch in de plus. Die op de Euro Stoxx 50 staat zowat een procent hoger. We mogen dus licht herstel verwachten op de Europese beurzen na de mokerslag van gisteren.

 • 2,2 miljard euro winst voor BNP Paribas Fortis

  De jaarresultaten van BNP Paribas zijn al ruim een maand bekend, nu geeft ook de Belgische tak van de Franse bank, BNP Paribas Fortis, de resultaten vrij. De nettowinst steeg met 14,5 procent tot 2,21 miljard euro en werd geboekt op een nagenoeg stabiele omzet van 8,036 miljard euro.

  Volgens topman Max Jadot zette BNP Paribas Fortis een ‘goed resultaat’ neer. ‘We konden de aanhoudende neerwaartse druk van de lage rentetarieven in België compenseren met grotere volumes, hogere commissie-inkomsten en inkomstengroei’ bij de andere activiteiten, zegt hij. ‘Op operationeel vlak lukte het ons de kostenstijging tot 2 procent te beperken door onder meer efficiëntiebevorderende maatregelen.’ BNP Paribas Fortis ging verder met de ‘rationalisering’ van zijn kantorennet.

 • Europese futures wijzen nog niet op herstel

  Een uur geleden noteerde de future op de Euro Stoxx 50 nog licht positief, maar nu staat hij weer iets negatief (-0,4%). De onzekerheid blijft dan ook groot en er is heel veel volatiliteit.

  In Azië is Tokio uiteindelijk met 6,1 procent verlies gesloten en ging Seoel 3,4 procent in het rood. In China zijn de verliezen kleiner en de beurs van Sydney eindigde met 4,4 procent winst.

  Het plotse herstel schrijven traders toe aan koopjesjagers, shorters die posities moeten afdekken en de hoop op (nog) meer stimulus en de ontwikkeling van een vaccin.

 • Jensen-Group kan impact coronavirus nog niet inschatten

  Jensen-Group  kwam gisteravond met cijfers. De fabrikant van industriële wassystemen had voor 2019 een lagere omzet en winst voorspeld en dat komt ook uit. De omzetdaling blijft wel beperkt tot 3,4 procent.

  De bedrijfswinst valt echter 14,6 procent lager uit op 23 miljoen euro. De daling is te wijten aan de iets lagere omzet en 'een fluctuerende maar lagere capaciteitsbenutting in sommige fabrieken'. Daarnaast zijn er ook herstructureringskosten.

  De nettowinst zakt met 17,8 procent tot 15,7 miljoen euro. Jensen-Group JEN0,00% houdt het dividend stabiel op 1 euro bruto per aandeel.

  Het bedrijf is voorzichtig in zijn vooruitzichten. Het zegt dat het vandaag niet in staat is om de impact van het coronavirus in te schatten. Jensen-Group is in principe wel 'vatbaar' voor het virus aangezien de toeristische sector - onder meer hotels en cruiseschepen - een belangrijke klant is.

 • Keyware ziet nettowinst halveren

  Gisteravond kwam Keyware met cijfers over 2019. De omzet van de leverancier van oplossingen voor elektronisch betalen daalde vorig jaar met 7,7 procent tot 18,12 miljoen euro. De brutobedrijfswinst zakte met 5,7 procent tot 3 miljoen en de nettowinst maakte zelfs een duikeling van 48,9 procent tot 320.000 euro. Dat laatste zou komen door een stijging van de belastingkosten.

  Keyware lijdt onder de terugval in de markt van de traditionele kleinhandelszaken. Voor het bedrijf vertaalt dat zich in een vermindering van het aantal betaalterminals en -transacties. Voor wat betreft de betaalterminals kan Keyware dat nog compenseren door een toename van het aantal klanten in hogere segmenten en door het stijgende aantal startups in nieuwe sectoren. Maar de daling van het aantal transacties in kleinhandelszaken kan het niet voldoende compenseren in andere markten. Dat laatste komt door scherpere prijzen en omdat het aantal transacties bij startups nog lager ligt dan bij de traditionele kleinhandel.

  Verder ziet de groep de financiële schulden stijgen met 2,1 procent tot 4,1 miljoen euro. Dat zou komen doordat de inning van bepaalde handelsvorderingen vertraging heeft opgelopen.

 • Alle Belgische bioscopen van Kinepolis dicht

  Kinepolis liet donderdagavond weten dat het 'in overleg met de betrokken lokale autoriteiten' heeft besloten al zijn Belgische bioscopen tijdelijk te sluiten. De sluiting geldt vanaf vandaag tot minstens 31 maart.

  In de andere landen waar Kinepolis actief is, loopt overleg met de autoriteiten. Voor een aantal bioscopen werd beslist de bezetting per zaal te beperken en de aanvangstijdstippen van de filmvoorstellingen sterker te spreiden.

  'Afhankelijk van de duur van de sluiting en het aantal betrokken bioscopen verwacht Kinepolis mogelijk een ernstige impact op de financiële resultaten van de groep voor het eerste halfjaar', aldus het persbericht.

 • Hamon sluit 2019 bijna break even

  De Waalse engineeringgroep Hamon , specialist in oplossingen voor het koelen en behandelen van rookgassen van industriële installaties, heeft vorig jaar een flinke stap voorwaarts gezet op het herstelpad. Het jaar werd afgesloten met een klein verlies waar 2018 nog 25,5 miljoen euro verlies had opgeleverd. De verbetering is echter te danken aan een financiële ingreep.

  De omzet daalde met 11,4 procent tot 305,9 miljoen euro, vooral door vertraging van bepaalde projecten. Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) vóór herstructureringskosten was 1,9 miljoen euro negatief. Hamon benadrukt echter dat de operationele prestaties in de tweede jaarhelft zijn verbeterd. De ebitda over de periode juli-december was 1,1 miljoen euro positief.

  Het bedrijfsresultaat kleurt wel nog dieprood met een verlies van 16,8 miljoen euro over het hele jaar. Dat is bijna vijf keer meer dan in 2018. Dankzij een positief financieel resultaat, te danken aan de herfinanciering van een obligatielening, kan Hamon het jaar bijna break even afsluiten. Het nettoverlies bedraagt amper 0,2 miljoen euro.

  Positief is dat het in 2019 geboekte ordervolume 5,6 procent hoger lag dan in 2018. Van de 344 miljoen euro aan bestellingen werd 120 miljoen binnengehaald in het vierde kwartaal.

  Hamon geeft geen prognose voor 2020.

 • Sterk jaar van Brederode

  We spoelen even terug naar donderdagavond. Brederode meldde dat het jaar 2019 te hebben afgesloten met een winst van 458 miljoen euro. Dat is liefst 151 procent meer dan in 2018. Zowel de genoteerde als de private equity-portefeuille presteerde uitstekend. Het dividend stijgt met 8,5 procent tot 1,02 euro bruto per aandeel.

  Wat 2020 brengt is onzeker, vooral door de impact van het coronavirus op de wereldeconomie en de financiële markten.

 • Rentes dalen niet meer stevig

  Een opmerkelijk beeld. Ondanks de dalende beurzen gaat de rente op obligaties niet meer stevig lager. Normaal gesproken stappen beleggers in dit soort 'veilige havens' bij beurspaniek. Vooral de rente op Italiaanse obligaties stijgt. Dit laatste heeft vermoedelijk ook te maken met het eigen doelpunt de ECB-voorzitster Christine Lagarde gisteren maakte:

 • Nieuw epilepsiemiddel van UCB faalt

  UCB komt met slecht nieuws. In een fase 2b-onderzoek met padsevonil voor de behandeling van volwassen patiënten met medicijnresistente epilepsie bleek het kandidaat-geneesmiddel amper te werken. Er werd geen statistisch significant resultaat behaald voor de twee primaire doelstellingen, aldus een persbericht.

  Padsenol werd over het algemeen wel goed verdragen en bleek veilig, maar het ARISE-onderzoek leverde in vergelijking met een placebo geen significante verbetering op voor de epilepsiepatiënten. UCB gaat de data nu analyseren 'om de resultaten en hun implicaties beter te begrijpen'.

  Padsevonil was een belangrijk potentieel medicijn voor UCB. Het beurshuis Jefferies kende er in een recent rapport een waarde van 750 miljoen dollar aan toe.

 • Amerikaanse futures in de plus

  Goedemorgen. Donderdag 12 maart 2020 zullen we niet snel vergeten. De Europese beurzen verloren gemiddeld 12,4 procent en de Bel20 incasseerde het grootste dagverlies uit zijn geschiedenis, 14,2 procent. Voor Wall Street was het de slechtste dag in meer dan drie decennia met 9,5 procent verlies voor de S&P500. De oorzaak: het coronavirus en de wereldwijde impact op de economie. En ook voor een deel ontgoocheling over de respons van centrale banken, in het bijzonder van de ECB.

  De Aziatische beurzen gingen aanvankelijk door op dat elan met 10 procent verlies in Tokio en meer dan 8 procent in Seoel. In diverse Aziatische landen traden handelsremmers in werking en werd de handel even stilgelegd.

  Intussen zijn de verliezen een pak kleiner geworden. Tokio zakt nog ruim 3 procent, Seoel 2,5 procent en Hongkong 1,8 procent. De beurzen op het Chinese vasteland gaan 1 procent lager. De Amerikaanse futures noteren positief, wat straks tot een positieve opening van Wall Street zou moeten leiden.

  Een forex trader draagt een mondmasker in de marktenzaal van KEB Hana Bank in Seoel. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud