1. Markten Live
 2. Live blog
live

Knipbeurt zet Bel20 op nipt verlies

De Amerikaanse munt surft hoger op het goede banenrapport van vrijdag en teleurstellende Europese data. De Bel20 profiteerde als enige Europese beursbarometer niet van de goedkopere euro, omdat de coupons van KBC en GBL zwaarder doorwogen.
 • Bel20 kan couponnetjes niet goedmaken

  De slotbel: de Bel20  vlagde uiteindelijk 0,1 procent lager af op 3.889 punten. De stemming op de Europese beurzen was door de terugval van de euro nochtans goed, maar de stevige coupons die er bij KBC  en GBL  van de koers gingen wogen zwaarder door. 

  We ronden hier af. We zijn er morgen terug met een verse blog en - onder meer - de cijfers van Agfa. Tot dan!

 • Hoe moeilijk is Agfa's 'overgangsjaar' gestart?

  Morgen voorbeurs gaat de meeste aandacht naar de kwartaalcijfers van Agfa-Gevaert . De consensus die de beeldvormingsgroep zelf bijhoudt leert dat analisten de lat niet bijster hoog leggen.

  Een verrassing is dat niet. CEO Christian Reinaudo waarschuwde begin maart samen met de jaarcijfers over 2017 dat ook 2018 weer een moeilijk jaar ging worden, als gevolg van de hoge grondstoffenprijzen (onder meer aluminium), een (tot voor kort) tegenzittende dollar en zware investeringen in R&D om te pogen de jarenlange omzetkrimp eindelijk een halt toe te roepen.

  Een bovenste lijntje dat niet krimpt. Dat blijft samen met de pensioenerfenis - die elk jaar een zware hap uit de cashflow neemt -  dé uitdaging. Maar ook afgelopen kwartaal zal die heilige graal dus te hoog gegrepen zijn.

  Analisten denken dat de beeldvormingsgroep afgelopen kwartaal 561 miljoen euro omzet draaide. Dat is 27 miljoen of bijna 5 procent minder dan begin 2017 en 7 procent minder dan de dik 600 miljoen twee jaar geleden. Vooral de belangrijke grafische tak zou het met een krimp van ruim 7 procent moeilijk hebben, de tak gezondheidszorg (-2%) en de tak speciaalproducten (o.m. voor fotografen) zouden beter stand hoduen. 

  De krimpende omzet hakt in combinatie met duurdere grondstoffen en hogere investeringen zwaar in de cijfers lager op de resultatenrekening, ondanks de besparingen van de voorbije jaren. Analisten zien de bedrijfswinst met bijna een vijfde zakken naar 21 miljoen. Netto zou er een minieme 3 miljoen of 0,01 euro per aandeel overblijven, ruim de helft minder dan de 8 miljoen over het eerste kwartaal van 2017.

  Agfa-CEO Christian Reinaudo ©Photo News

 • Begint Bund-schaarste te bijten?

  Zoals elke maand verschaft de ECB inzage in wat er de voorbije week in het kader van het stimulusprogramma is ingekocht. Wat staatspapier betreft, staat de teller nu op 1.973 miljard euro sinds Frankfurt in maart 2015 in bulk overheidsschulden begon in te slaan. 

  Opvallend is dit keer dat de ECB in april per saldo minder Duits papier kocht dan het belang van Duitsland in het kapitaal van de centrale bank zou suggereren. Dat is voer voor economen die al langer waarschuwen dat de ECB vroeg of laat de markt voor Bunds 'leeggekocht' zal hebben, maar de relatief geringe inkopen kunnen evengoed met technische factoren te maken hebben. Zo kwamen er vorige maand bijvoorbeeld relatief veel Duitse schulden op de eindvervaldag, die moesten geherinvesteerd worden waardoor de inkopen per saldo relatief laag uitvielen. 

 • Miljardendeal met zure nasmaak

  Het opvallendste aandeel op Wall Street is International Flavor & Fragrances (IFF) . De Amerikaanse specialist in smaken en geuren voor de voedings- en parfumindustrie neemt voor 7,1 miljard dollar (6 miljard euro) de Israëlische branchegenoot Frutarom over. 

  Een deal die nog eens onderstreept hoe snel de sector schaalgrootte aan het zoeken is, om sterker te staan tegenover grote klanten als Unilever, Nestlé en Coca-Cola. In maart trok de Zwitserse marktleider Givaudan 1,3 miljard euro uit voor de Franse producent van natuurlijke ingrediënten Naturex.

  IFF zegt de deal te financieren met een mix van schulden en een kapitaalronde. Dat laatste is zoals wel vaker een boodschap die aandeelhouders liever niet horen. Het aandeel koerst in New York ruim 6 procent lager naar 133 dollar. 

 • Wall Street trapt sterk af

  Wall Street start de week met winst: de Dow Jones  gaat 0,6 procent hoger naar 24.441 punten. 

  ©AFP

 • Dollarpijn neemt snel af voor Europese bedrijfsleven

  Terwijl Belgische (en Europese) bedrijven in hun kwartaalupdates nog de dure euro als een belangrijke tegenwind aanstippen, neemt de pijn met dank aan de remonte van de dollar snel af. Om een idee te geven: de euro noteert nu nog 9 procent duurder dan een jaar geleden, tegenover 17 procent begin maart. 

  ©AFP

 • Duitse economie verliest snel vaart

  Het is wachten tot volgende week dinsdag om de officiële raming van de Duitse groei over het eerste kwartaal te hebben, maar dat de Duitse fabrieksbestellingen in maart voor de derde maand op rij gezakt zijn laat niet meteen het beste vermoeden. En zijn een belangrijke factor bij de aanhoudende zwakte van de euro. 

 • Euro duikt onder 1,19 dollar

  Dat is van eind vorig jaar geleden.

  De opmars van de Amerikaanse munt zet vandaag door na de verdere versterking van de Amerikaanse jobmarkt die vrijdag bekend werd.

  De euro dook onder de 1,19 dollar. ©Bloomberg

  De euro dook maandag onder de 1,19 euro. Dat is van eind vorig jaar geleden. ©Bloomberg

 • Blackstone koopt logistieke vastgoedspeler

  De investeringsreus telt 7,6 miljard dollar neer voor Gramercy Property Trust, een specialist in logistiek vastgoed.

  De overnameprijs komt neer op 27,50 dollar per aandeel, wat 15 procent hoger is dan de slotkoers Gramercy op vrijdag.

  Blackstone speelt met zijn acquisitie in op de steile opmars van e-commerce die retailers fors doet investeren in magazijnen om de aflevertermijn te beperken.

 • Marktenchat

  De marktenchat met redacteur Kurt Vansteeland start... nu. 

 • Beurswaakhond waarschuwt voor cryptofraudeurs

  De FSMA meldt dat het steeds meer klachten van consumenten ontvangt die zijn ingegaan op aanbiedingen om in cryptomunten te beleggen.

  De beurswaakhond waarschuwt het publiek opnieuw voor platformen die beleggingen in cryptomunten voorstellen, omdat achter die platformen vaak fraudeurs schuilgaan die nu cryptomunten gebruiken bij hun oplichtingspraktijken.

  De oplichters heeft de FSMA hier opgelijst.

  Ook superinvesteerder Warren Buffett herhaalde afgelopen weekend zijn misprijzen voor de cryptomunten: 'Rattenvergif in het kwadraat'.

 • Dreiging Iraanse sancties duwt olieprijs naar hoogste punt in vier jaar

  De dreiging van nieuwe economische sancties tegen Iran stuwt de olieprijs.

  De prijs voor een vat Amerikaanse olie stijgt daardoor voor het eerst sinds november 2014 boven de 70 dollar. De Brentolie, de internationale referentieprijs, gaat 0,7 procent hoger tot 75,4 dollar. De Brent werd deze maand al ruim 3 procent duurder. Sinds begin dit jaar kwam er al 13 procent bij.

  De Amerikaanse president Donald Trump beslist deze week of hij de nucleaire deal van zijn voorganger Barack Obama met Iran uit 2015 in ere houdt. Onder Obama hieven de Verenigde Staten en andere westerse landen hun handelssancties tegen het land op na de Iraanse belofte te stoppen met zijn kernwapenprogramma.

  Trump zinspeelt al langer op hernieuwde sancties tegen Iran, dat hij ervan verdenkt heimelijk aan kernwapens te werken.

  Minder olie

  De mogelijkheid van nieuwe sancties zijn te voelen op de oliemarkt, aangezien Iran een grote producent van ruwe olie is. Maar de mogelijke sancties zijn niet de enige reden waarom het zwarte goud duurder wordt.

  De olieproducerende landen verenigd in de OPEC, onder leiding van Saudi-Arabië, en Rusland beslisten eind 2016 minder olie op te pompen. Eind vorig jaar werden die productiebeperkingen verlengd tot eind dit jaar.

  Daarbovenop beslisten de VS hun eigen voorraden uit te voeren, nadat de 40 jaar lange ban op olie-export eind 2015 werd opgeheven. Volgens de Amerikaanse overheid zal de gemiddelde olieprijs deze zomer met 2,74 dollar per gallon (zowat 4 liter, red.) stijgen.

 • Air France-KLM crasht 13 procent

  • Er heerst bij de vliegtuigmaatschappij een sociaal conflict.
  • De topman stapte vrijdag op.
  • Én, last but not least, de Franse regering zal de groep ingeval van nood niet te hulp schieten.

 • Ook niet-Belgen lonken naar Voo

  We weten al dat Telenet en Orange Belgium wat graag de Waalse kabelspeler Voo zouden overnemen.

  In Le Soir van afgelopen weekend zegt Nethys-voorzitter Pierre Meyers dat er ook interesse is van een buitenlandse spelers. 'Il y avait des appétits importants de candidats non belges.' Over welke spelers het gaat geeft de man niet prijs.

  Meyers herhaalde voorts dat Voo niet te koop is.

 • Brussel start half procent lager

  Het gros van de daling is te wijten aan KBC (-2,8%) en GBL (-3,7%) die vandaag zonder hun dividend noteren.

  De andere Europese beurzen noteren gemiddeld 0,1 procent hoger.

 • Europese beurzen naar hogere opening

  De futures staan 0,2 procent hoger.

  Zoals gezegd start de Bel20 met een achterstand van 20 punten. Zwaargewicht KBC en GBL noteren immers zonder hun dividend.

  De Londense beurs blijft vandaag dicht. Traders en beleggers kunnen kijken naar de WK-finale snooker.

  Terugblik op de bloedstollende finale van 1985.

 • Orange Belgium trap lager bij New Street Research

  Het advies voor  gaat van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel blijft 21 euro.

 • Parijs zal Air France-KLM niet ter hulp snellen

  Air France-KLM moet de nodige inspanningen leveren om op hetzelfde concurrerende niveau als Brussels Airlines-moeder Lufthansa en anderen te komen.

  Gebeurt dat niet, dan is de toekomst van de luchtvaartcombinatie in gevaar en loopt deze zelfs het risico te verdwijnen. Dat zegt de Franse minister van Financiën en Economie Bruno Le Maire.

  Mocht Air France-KLM  écht in een crisis van die omvang terechtkomen, dan zal de Franse overheid het concern niet redden, zei de minister.

 • Bel20 start 20 punten in het rood

  De Bel20-aandelen KBC en GBL noteren vandaag zonder hun dividend.

  Daardoor start de sterindex binnen een halfuur met een achterstand van 20 punten. Lees: de Bel20 moet al een half procent stijgen, louter om die technische handicap goed te maken.

  KBC en GBL noteren vandaag zonder hun dividend. Dat kost de Bel20 20 punten. ©De Tijd

 • Japanse beurs blijft hangen, rest van Azië hoger

  De meeste Aziatische beurzen gingen maandag hoger. Ze volgden de vrijdaghausse van Wall Street.

  Japan, daarentegen, bewoog amper.

  Een stijging van de Japanse yen zorgde daarbij voor enige tegenwind bij de Japanse exportbedrijven. De automakers Honda en Subaru, die veel voertuigen verkopen in het buitenland, verloren 0,6 en 0,9 procent. Technologiebedrijf Panasonic zakte 0,9 procent.

  Ook de financiële bedrijven stonden onder druk na een daling van de Amerikaanse obligatierentes. Nomura Holdings leverde 2,2 procent in en T&D Holdings raakte 2,5 procent kwijt. Oliebedrijf Inpex profiteerde van de gestegen olieprijs en won 0,9 procent.

 • Gimv koopt Europees marktleider in laser- en fotonica-oplossingen

  Gimv  neemt 75 procent van de aandelen in het Duitse Laser 2000 over. De rest van de aandelen bljift in handen van Laser 2000-topman Armin Luft.

  Laser 2000 werd opgericht in 1986 en is sindsdien uitgegroeid tot een leidende onafhankelijke Europese distributeur van innovatieve laser- en fotonica-oplossingen. Het uitgebreide productassortiment van het bedrijf strekt zich uit van lasers en lichtbronnen voor materiaalbewerking, over metrologie en glasvezel, 3D-beeldverwerking, optische meetinstrumenten tot camera's.

  Laser 2000 is de leverancier van gerenommeerde bedrijven en onderzoeksinstellingen actief op het gebied van automatisering en sensortechnologie, optische communicatie en netwerktechnologie, biotechnologie en geneeskunde, de automobielindustrie en lucht- en ruimtevaarttechnologie.

  Het bedrijf, met hoofdkwartier in Weßling en filialen in Frankrijk, Zweden en Spanje, telt 65 medewerkers. In 2016 realiseerde Laser 2000 meer dan 50 miljoen euro omzet.

  Financiële details over de deal geeft Gimv niet vrij.

 • Bijna haasje over in olieland

  ExxonMobil is op de beurs 324 miljard dollar waard. Shell nadert met rasse schreden en klokt vandaag af op 292 miljard dollar.

 • Bpost overweegt verschillende postzegeltarieven

  Dat zei topman Koen Van Gerven in een interview met De Tijd.

  Het postbedrijf  denkt na over verschillende postzegeltarieven voor brieven die binnen een dag geleverd worden en post die er wat langer over mag doen.

  De reactie van bevoegd minister Alexander De Croo liet niet lang op zich wachten. Volgens de liberaal moet de dienstverlening aan de burger gegarandeerd blijven.

  Bij de bonden is het ACOD het idee niet genegen: 'Dit zou voor een ongelijke behandeling van de burgers zorgen'.

  Het Bpost-aandeel ging donderdag 13 procent onderuit. Vrijdag volgde een beperkt herstel van 2,5 procent. 

 • Nestlé sluit miljardendeal met Starbucks

  Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé heeft een akkoord gesloten met de Amerikaanse koffieketen Starbucks. De Zwitsers gaan wereldwijd de producten van Starbucks buiten de filialen van de populaire koffieketen verkopen.

  Nestlé, dat onder meer met het merk Nespresso en Nescafé al stevig in de koffiemarkt zit, betaalt Starbucks eenmalig 7,2 miljard dollar voor de samenwerking.

  Volgens Nestlé behoren de koffieproducten tot de snelstgroeiende activiteiten van het bedrijf.

  Voor de overeenkomst zijn nog wel de nodige goedkeuringen vereist. De verwachting is dat de deal nog dit jaar rond komt.

  Nestlé verwacht dat de verkopen van de Starbucks-producten vanaf 2019 positief zullen bijdragen aan de winst van de groep.

  Als onderdeel van de deal zullen ongeveer 500 medewerkers van Starbucks overgaan naar Nestlé om zich bezig te houden met de wereldwijde expansie. De bedrijven zeggen ook samen te gaan werken aan innovaties en nieuwe koffieconcepten.

  Inkoop eigen aandelen

  Starbucks kondigde in het verlengde van de deal aan aandeelhouders flink te belonen, via onder meer dividenden en het versnellen van aandeleninkoopprogramma's. Daarvoor heeft Starbucks in de periode tot 2020 zowat 20 miljard dollar gereserveerd. Ook de opbrengsten van de Nestlé-deal zullen hier goeddeels voor worden gebruikt.

 • Drukke week voor de boeg

  1 Verhoogt Britse centrale bank de rente?

  De Bank of England vergadert donderdag. Tot voor kort voorspelden economen dat de centrale bank dan de rente zou optrekken om de te hoge inflatie terug te dringen.

  Maar de forse vertraging van de economische groei heeft grote twijfels doen ontstaan over een verstrakking van het monetair beleid. De groei van de Britse economie vertraagde in het eerste kwartaal tot amper 0,1 procent.

  Volgens de rentetermijnmarkt is er nog slechts 11 procent kans dat de Bank of England volgende week de rente verhoogt.

  2 Hoeveel Buds tapte AB InBev in de VS?

  De kwartaalresultaten van ‘s werelds grootste bierbrouwer zullen woensdagmorgen met meer dan gewone aandacht worden bekeken. Het aandeel AB InBev is na een zwak 2017 dit jaar verder weggezakt tot de laagste koers sinds de zomer van 2014.

  Het is in de eerste plaats uitkijken hoeveel bier Brito & co hebben verkocht op hun twee grootste markten: de Verenigde Staten en Brazilië. Voor de VS ziet het er niet al te best uit nadat sectorgenoot Molson Coors zijn volumes er met 4 procent zag teruglopen en een stevige winstwaarschuwing moest uitsturen.

  Hoeveel bier de Brazilianen hebben binnengegoten, dat wordt dan weer vooral bepaald door het succes van de carnavalvieringen.

  3 Hoe kwam Agfa het eerste kwartaal door?

  In 2017 zetten een krimpende verkoop en duurdere grondstoffen stevige druk op de winst van Agfa-Gevaert. In het eerste kwartaal, waarin de Mortselse beeldvormingsgroep dinsdagmorgen inzage geeft, zal er andermaal een negatieve impact zijn van grondstoffen, maar ook van wisselkoersen, verwacht analist Guy Sips van KBC Securities.

  Daardoor zal de omzet volgens de gemiddelde analistenverwachting ongeveer 5 procent lager uitkomen dan een jaar eerder en de recurrente bedrijfswinst (rebit) bijna een vijfde kleiner zijn.

  Agfa zou voorts een kleine nettowinst van 3 miljoen euro overhouden, maar Sips denkt eerder dan het een klein verlies (-1,3 miljoen) wordt.

 • Wat staat er vandaag op het menu?

  Goedemorgen. Klaar voor een nieuwe week? Wij wel!

  Vandaag staat oogt de agenda mager:

  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  - Fabrieksbestellingen maart, 8 uur
  Verenigd Koninkrijk:
  - Londen gesloten wegens Early May Bank Holiday

  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Barco: notering ex dividend 2,10 euro bruto
  - Brederode: tussentijdse verklaring eerste kwartaal, 17.45 uur
  - Celyad: algemene vergadering
  - GBL: notering ex dividend 3 euro bruto
  - KBC: notering ex slotdividend 2 euro bruto
  - RealDolmen: overnamebod aan 37 euro per aandeel door GFI. Tot 31 mei.
  - Sapec: vereenvoudigd uitkoopbod aan 60 euro per aandeel door Soclinpar. T.e.m. 29 juni.
  - Tigenix: overnamebod aan 1,78 euro per aandeel door Takeda. Tot 31 mei.
  - Vastned Retail Belgium: overnamebod aan 57,5 euro per aandeel door Vastned. Tot 1 juni.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud