Advertentie
live

Koersval Delta Lloyd remt Bel20 af

©BLOOMBERG NEWS

De Europese beurzen zetten hun remonte voort. In Brussel remt een koersval van Delta Lloyd de Bel20 wel af.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: De Bel20 sluit de dag af met een winst van 0,15 procent op 3.283,46 punten. Delta Lloyd was de sterkste daler binnen de sterindex. Al was het verlies van 3,5 procent op 18,16 euro iets minder uitgesproken dan eerder op de dag. Dit zijn de belangrijkste toppers en floppers van maandag op de Brusselse beurs.

 

17.17 uur: De Franse engineeringgroep Alstom betaalt een recordboete van 772,3 miljoen dollar aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Alstom gaf toe wereldwijd meer dan 75 miljoen dollar te hebben betaald aan ambtenaren om projecten te kunnen binnenhalen. De corruptie vond onder meer plaats in Indonesië, Saudi-Arabië, Egypte en de Bahamas. Beleggers in Alstom voelden de bui al een tijdje hangen. Op de beurs van Parijs verliest het aandeel 0,6 procent op 26,48 euro.  

©REUTERS

 

16.30 uur: De telecomaandelen zijn opvallend goed in trek vandaag. Belgacom en Telenet winnen respectievelijk 2,1 en 1,3 procent. Mobistar klimt zelfs 3,4 procent op 20,01 euro. De Belgische telecomwaakhond BIPT werkt aan nieuwe tarieven voor de telecommarkt, die er in het tweede kwartaal moeten komen. Volgens het beurshuis KBC Securities heeft het BIPT een statement uitgegeven waarin staat dat de eerste details over die nieuwe tariefstructuur in het eerste kwartaal zouden worden bekendgemaakt. Volgens KBC Securities zou zo'n herziening meer slagkracht kunnen geven aan Mobistar, dat volgend jaar een tweede poging waagt om in te breken in de tv-markt. 

15.48 uur: De Europese Centrale Bank heeft tot nog toe voor 28,5 miljard euro covered bonds en voor 1,5 miljard herverpakte bedrijfskredieten ingekocht, leert de jongste update. Inkopen die verbleken bij de 1.000 miljard die voorzitter Mario Draghi snel in de economie wil pompen.

15.32 uur: Wall Street geeft een gemengd beeld bij de openingsbel. De Dow Jones boekt een bescheiden winst van 0,5 procent, maar de Nasdaq verliest 0,1 procent. 

14.48 uur: American Apparel, de Amerikaanse winkelketen die vorige week nog oprichter Dov Charney aan de kant zette, is aangeschoten wild. De groep bevestigde maandag dat het een overnamebod van 1,30 tot 1,40 euro per aandeel heeft ontvangen. Dat is een stevige premie van 21 tot 31 procent bovenop de huidige koers van het aandeel. Wie interesse heeft in American Apparel wilde het bedrijf niet bekendmaken.

American Apparel werd vooral bekend dankzij -voor sommigen - gewaagde reclamecampagnes. ©AFP

 

14.45 uur: Op de Brusselse beurs trekt Iep Invest (13u07) de kop. De topflop ziet er op dit ogenblik zo uit:

14.28 uur: De Russische centrale bank heeft 30 miljard roebel in de Russische bank Trust Bank gepompt. Daarmee wil de centrale bank een faillissement vermijden. Het is meteen de eerste bankbailout die volgt op de Russische roebelcrisis. Wat de hele reddingsoperatie er voor het Westerse publiek er enigszins raar op maakt, is dat Trust Bank momenteel campagne voert met actieheld Bruce Willis. Wie ooit de tijd neemt om naar trust.ru te surfen, zal dat geweten hebben. 

the homepage Trust Bank (now getting bailout) is like a weird Russian Bruce Willis fan site http://t.co/DuwVj181pQ pic.twitter.com/7ldzWSKMoe— Katie Martin (@katie_martin_FX) December 22, 2014

13.07 uur: Iep Invest , de holding die als enige actief nog de vastgoedgroep Accentis heeft, stijgt bijna 4 procent. Het aandeel werd afgelopen weekend nog in De Tijd aangeraden als een van de favorieten van professor Emeritus Roland Van der Elst. 'De man die zijn volk leerde beleggen' koos nog vier andere waarden: Agfa-Gevaert , Picanol , Immobel en Ablynx .

11.44 uur: Nog slecht nieuws over de Amsterdamse beurs. Macintosh , de holding die onder andere eigenaar is van de Belgische Brantano-winkels, krijgt een opdoffer van 16 procent. Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf doen de schoenenwinkelketens van de holding het bijzonder slecht en valt de omzet sterk terug. 

10.57 uur: Op de Londense beurs herstelt de oliegigant Rosneft met 6 procent. De Russische oliegant stuurde deze ochtend een persbericht uit, met de duidelijke bedoeling beleggers te sussen over de schuldenberg die Rosneft torst. Vandaag betaalde het bedrijf 7 miljard dollar terug van de lening die de groep aanging om TNK-BP over te nemen. CEO Igor Sechin zegt ook de als gevolg van de roebelcrisis bevroren valutamarkt niet nodig te hebben:

We hebben om onze schulden te financieren de valutamarkt niet nodig, omdat we zelf voldoende buitenlandse deviezen verdienen. We wenden onze overschotten op zo'n manier aan dat ze een positieve invloed hebben op de Russische wisselmarkt.
Igor Sechin
CEO Rosneft

10.36 uur: Connect koerst dik 6 procent lager naar 1,36 euro, het laagste peil in vier jaar. De assembleur kondigde vorige week een drastische reorganisatie aan, waarbij de grote volumes naar Roemenië verhuizen.

10.30 uur: Het interview van de Saudische olieminister Ali al-Naimi in de pan-Arabische krant al-Hayat gaat niet onopgemerkt voorbij. Al-Naimi zegt er onder meer dat de olieprijs misschien wel nooit meer richting 100 dollar zal gaan.

According to translation of al-Hayat article Naimi says world may not witness $100 oil again. http://t.co/j6C5rVD8Wg— Neil Hume (@humenm) 22 december 2014

 

10.25 uur: Het ziet er steeds meer naar uit dat het ergste voor de Nederlandse woningmarkt achter de rug is. Jaar op jaar steeg de prijs van een Nederlandse woning in november 2,3 procent, leren de jongste data van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dutch house prices fall 0.3% in November, but are up 2.3% YoY. pic.twitter.com/cPyUxnS6Ax— jeroen blokland (@jsblokland) 22 december 2014

 

10.17 uur: Slecht nieuws van de Deense fabrikant van high-end geluidsinstallaties Bang & Olufsen  . Die pakte maandag uit met een knoert van een winstwaarschuwing. Het bedrijf gaat nu uit van een operationeel verlies over 2014, terwijl tot dusver van een winstgroei werd uitgegaan. Het bedrijf heeft problemen met het opkrikken van zijn productie en krijgt zijn bevoorradingsketen ook niet op orde, waardoor nieuwe producten maar moeilijk tot in de winkels geraken.

Het management is nu bezig met een doorlichting van het bedrijf op zoek naar 'strategische en structurele opties om de schaal te vergroten en de complexiteit te verminderen'. Groter worden zonder complexer te worden, een moeilijke spreidstand.

09.39 uur: Slecht nieuws voor beleggende filmfreaks. Filmstudios Babelsberg, de beursgenoteerde legendarische filmstudio's waar onder andere de klassiekers Der Blaue Engel en Metropolis werden opgenomen, zit in moeilijke papieren. Wellicht zullen de studio's dit jaar voor 2,5 miljoen euro in de rode cijfers duiken, terwijl er vorig jaar not 843.000 euro winst werd geboekt. Bovendien is Filmstudios Babelsberg van plan een punt te zetten achter zijn beurscarrière. Op 30 juni 2016 'is Schluss', schrijft de Frankfurter Allgemeine. De reden om van de beurs te gaan: 'er zou geen groeistrategie zijn die een beursnotering verantwoordt.'

 

09.08 uur: Beurshuis KBC Securities begint opnieuw met de opvolging van Tessenderlo nu de chemiegroep haar kapitaaloperatie heeft afgerond. Door die kapitaalverhoging is de balansstructuur beduidend sterker geworden. Dat stelt Tessenderlo in staat om meer ambitieus te worden, meenst analist Wim Hoste. Hij is alvast tevreden over het feit dat Tessenderlo meer focust op de landbouwactiviteiten en sterker de nadruk legt op kostenbeheersing. Het aandeel krijgt een 'accumulate'-advies mee, met een koersdoel van 22,5 euro. 

08.42 uur: Beleggers in de plantagegroep Sipef kunnen maandag maar beter de palmolieprijs in het oog houden. De Maleisische regering schrapt voor een zesde maand op rij de heffingen op de palmolie-export om zo de vraag op te krikken en de palmolieprijs een duw in de rug te geven. Voor Sipef kan dat indirect gevolgen hebben. De groep heeft wel geen palmolieplantages in Maleisië, maar wel in Indonesië. Een gelijkaardige maatregel van de Indonesische regering in oktober, leverde Sipef toen een financiële meevaller van ruim 1 miljoen euro op. Nu zou de groep voordeel kunnen halen uit een herstel van de palmolieprijzen. Al geldt dat natuurlijk ook voor de concurrenten van Sipef. 

08.18 uur: Opmerkelijk: de Bel20'er Delta Lloyd ligt zwaar in de clinch met de toezichthouder, De Nederlandsche Bank. DNB legt de verzekeraar een boete op en vraagt dat de CFO ten laatste tegen 1 januari 2016 ontslagen wordt. Delta Lloyd acht de maatregelen 'buiten proportie' en neemt juridische stappen. Het geschil draait rond de toepassing van de 'rekenrente', dat is de rente waartegen verzekeraars de huidige waarde van hun toekomstige verplichtingen moeten becijferen.

Het was een slappe dag tot Delta Lloyd de FD-redactie wakker schudde: http://t.co/lreRvvtHuQ— Han Dirk Hekking (@HanDirk) 22 december 2014

 

7.58 uur: Voor Meredith Withney lijkt het een minder prettig eindejaar te worden. Whitney was lange tijd incontournable op Wall Street omdat ze een van de weinige analisten was die de bankencrisis van 2007 had voorspeld. Maar nu ze zelf een hefboomfonds leidt, begint haar ster te tanen. De cijfers die het financiële persagentschap Bloomberg kon inkijken maken meteen duidelijk waarom. Tussen Nieuwjaar en eind november kende Whitneys American Revival Fund 8 verliesmaanden en in de resterende drie maanden boekte het fonds maar een keer een winst boven de 1 procent. Sinds begin dit jaar leed Whitneys fonds daardoor in totaal al een verlies van 11 procent. 

Het hefboomfonds van Meridith Whitney leed 11 procent verlies sinds Nieuwjaar. ©BLOOMBERG NEWS

7.38 uur: De leverancier van materiaal voor apothekers Arseus , heeft dan weer met zijn bankiers gepraat en zijn leningen herzien. De groep, die vanaf volgend jaar als Fagron door het leven gaat, heeft betere voorwaarden bedongen voor een kredietfaciliteit van 220 miljoen euro.  

7.32 uur: Over naar de biotechsector. TiGenix zet verdere stappen in zijn onderzoek naar een geneesmiddel om anale fistels te behandelen. De groep heeft nieuwe documenten ingediend bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA om op termijn te kunnen starten met de derde fase in het onderzoek. Dat derdefase-onderzoek is de laatste stap voor een geneesmiddel kan worden gecommercialiseerd. 

7.14 uur: Goedemorgen iedereen en welkom bij Marktenlive! We trappen deze kerstweek af met nieuws uit de vastgoedsector. WDP laat weten dat het voor 58 miljoen euro een nieuwe site in Bornem heeft overgenomen van sectorgenoot MG Real Estate. De site moet dienen voor de opslag van zogenaamde 'fast moving consumer products', producten die snel worden verbruikt (denk bijvoorbeeld aan shampoo of frisdrank) en  wordt verhuurd aan DHL Supply Chain.  De site heeft een omvang van 72.000 vierkante meter bestaande gebouwen, en 18.000 vierkante meter in aanboud. Daarnaast bestaat er nog de mogelijkheid dat WDP er in een laatste fase 13.000 vierkante meter extra ruimte neerpoot. De deal zou eind maart definitief rond moeten zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud