1. Markten Live
 2. Live blog

Koopadvies haalt Proximus uit het slop

De Brusselse beurs sloot dankzij een sterke start op Wall Street met lichte winst. Een lovend rapport vanuit de City haalde Proximus eindelijk uit het slop, Ageas kon eerder verliezen in de late handel nog fors terugdringen.
 • En morgen: cijfers, cijfers, cijfers

  We ronden hier af. Met de boodschap dat een goed geïnformeerde belegger morgen meer dan ooit een wakkere belegger moet zijn, aangezien er voorbeurs onder meer resultaten van KBC, UCB, Nyrstar en Deceuninck zijn. Tot dan!

 • Bel20 finisht met lichte winst

  De slotbel: met dank aan een groene start op Wall Street wist ook de Bel20 nog met kleine winst af te vlaggen. Ageas beperkte het verlies bij slot tot 0,5 procent, Proximus herstelde dankzij een lovend rapport van HSBC met 1 procent. 

 • PREVIEW Nyrstar start jaar van de waarheid

  Naast KBC, UCB en Deceuninck - om er maar enkele te noemen - komt morgen voorbeurs ook Nyrstar  met de jaarcijfers over 2017.  Daarbij de opmerking dat vooral 2018 cruciaal wordt.

  CEO Hilmar Rode belooft voor dit jaar een positieve cashflow, met dank aan de reconversie van de loodsmelterij in het Australische Port Pirie tot recyclagespecialist én de terug rendabele afgeslankte mijnbouwdivisie. Zo'n positieve cashflow is cruciaal om de hoge schuldenlast - ongeveer 1,1 miljard euro, zonder rekening te houden met al in pand gegeven toekomstige productie - het hoofd te bieden. 

  Bij het puin ruimen en die dure maar cruciale reconversie kreeg Rode steun van een zinkprijs die op het hoogste peil in tien jaar noteert. Dat gaf de zinkspecialist de kans om 100 miljoen euro op te halen, de derde kapitaalronde in drie jaar. 

  Voor 2017 rekenen analisten gemiddeld op een ebitda (brutobedrijfswinst) van respectievelijk 207 en 50 miljoen voor de smelters en de mijnbouwtak. Trek daar de holdingkosten van af en je komt aan een verwachte ebitda van 222 miljoen euro voor de groep. 

  Gezien de hoge afschrijvings- en rentelast zou er netto nog altijd verlies zijn, voor het zesde jaar op rij. Analisten rekenen gemiddeld op een verlies van 57 miljoen euro, of 0,57 euro per aandeel. 

 • FT: 'Unilever kiest voor Rotterdam'

  Volgens de Financial Times is de kogel zo goed als door de kerk: Unilever  kiest Rotterdam boven Londen voor zijn eengemaakte hoofdkantoor, al zou de beslissing formeel pas volgende maand vallen.

  CEO Paul Polman had normaal gezien de beslissing al eerder willen nemen, maar door brexit kwam die bedrijfseconomische beslissing plots heel sterk in politiek vaarwater en ontstond er een opbod tussen de Britse en de Nederlandse overheden. De Nederlandse premier Mark Rutte schafte in zijn charme-offensief zelfs de Nederlandse dividendbelasting af, wat Den Haag 1,4 miljard euro per jaar kost. 

 • Priceline wordt ... Booking Holdings

  An sich is de naamswijziging vrij logisch, aangezien de online reservatiedienst Booking.com hét kroonjuweel van de groep is. Maar zoals steeds zijn de meningen over de nieuwe naam verdeeld, zeker omdat Priceline  na een indrukwekkende koersprestatie over het voorbije decennium op Wall Street een begrip geworden is. 

 • Zomerakkoord schaduwvlek(je) op hoogzomerend KBC?

  Wat u morgen voor dag en dauw mag verwachten van de kwartaal- en jaarcijfers van KBC , leest u hier

 • Koelt Amerikaanse huizenmarkt wat af?

  Er zijn steeds meer signalen dat de Amerikaanse huizenmarkt rijp is voor wat afkoeling, na een jarenlang stevig herstel. Onlogisch is dat niet: het forse herstel van de huizenprijzen maakt het stilaan moeilijker voor would-be kopers en ook de hypotheekrente is in lijn met de Amerikaanse langetermijnrente weer aan het stijgen.

 • Dow piept weer boven 25.000 punten

  De openingsbel op Wall Street: de Dow Jones herstelt wat van de optater gisteren - onder druk van de uitschuiver bij Wal-Mart - en gaat 0,4 procent hoger naar 25.055 punten. 

  ©AFP

 • Naar vlakke opening in New York

  De Amerikaanse beurzen zullen vlak van start gaan, daags nadat de Dow Jones 1 procent verloor, geven de futures aan. Beleggers zullen mogelijk hun kruit droog houden tot de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve zijn vrijigegeven. Daarin hopen ze aanwijzingen te vinden over het ritme van de volgende renteverhogingen.

 • Wat te verwachten van UCB morgen?

  Dat legt collega Jan De Schamphelaere via deze link uit. 

 • Recordresultaten doen Glencore opveren

  Dankzij fors hogere metaalprijzen boekte de Zwitserse grondstoffengroep vorig jaar een nettowinst van 5,7 miljard dollar. Dat is vier keer meer dan in 2016. Glencore wist tegelijk zijn schuldenlast drastisch te verminderen van 15,5 tot 10,6 miljard dollar.

  Het concern keert een dividend van 0,20 dollar per aandeel uit in twee gelijke schijven. In totaal komt dat neer op een dividendbetaling van 2,9 miljard dollar, wat bijna drie keer meer is dat het bedrag dat over 2016 naar de aandeelhouders vloeide.

  Topman Ivan Glasenberg houdt niettemin geld opzij om overnames te doen, al is er geen grote deal op de radar. Hij schetste op de persconferentie over de jaarcijfers ook een rooskleurig beeld voor grondstoffen en de wereldeconomie. Hij sluit niet uit dat de relatief hoge prijzen voor grondstoffen als koper, steenkool en zink zullen aanhouden.

  Het hoofdkwartier van Glencore in het Zwitserse Baar ©EPA

 • HSBC zet Proximus op 'kopen' - 2

  We hebben een samenvatting ontvangen van het rapport van HSBC over Proximus , en dat werpt licht op de adviesverhoging. Analist Nicolas Cote-Colisson hanteerde een hele tijd een 'houden'-rating voor Proximus wegens de onzekerheid rond het regelgevend kader in België. Het gaat meer bepaald om de lagere  prijs die concurrenten (in de eerste plaats Orange Belgium) zullen moeten betalen om toegang te krijgen tot kabelnetwerken. Hij verwacht meer nieuws over de hele zaak tussen maart en juni.

  Net als andere telecomwaarden verloor Proximus, sinds de beurzen op 29 januari begonnen te verzwakken, fors terrein. De aandelen noteren intussen 8 procent lager. Dat heeft vooral te maken met het feit dat telecombedrijven met hun hoge, stabiele dividenden lange tijd als een alternatief voor overheidsobligaties golden.

  Door de oplopende rendementen op staatspapier komt daar nu verandering in. Cote-Colisson is overigens niet zo negatief over de Europese telecomsector: hij ziet omzet en brutobedrijfswinst (ebitda) de komende jaren lichtjes groeien terwijl de groei van kapitaalinvesteringen niet zal versnellen (maar wel hoog blijven).

  Door de koersdaling van de voorbije weken is er nu 24 procent opwaarts potentieel voor Proximus (richting het koersdoel van 32 euro). Dat is ruim voldoende om een eventuele negatieve verrassing met de Belgische regelgeving (in casu mocht de verlaging van de kabelgroothandelsprijzen meer dan 5 euro bedragen) te compenseren, meent de HSBC-analisten. Hij trekt dan ook zijn advies op van 'houden' tot 'kopen'. 

 • Halverwege de handelsdag

  ... blijven de Europese beurzen in het rood noteren. De EuroStoxx50 zakt 0,7 procent, de Bel20 0,5 procent. De Europese obligatiemarkten gaan overwegend hoger - wat dus resulteert in lagere rendementen - en uit de voorlopige lezing van de PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) bleek dat de economische activiteit in de eurozone deze maand iets is vertraagd maar wel op een hoog peil blijft.

  Een uitgebreid verslag van de Brusselse beurs leest u hier.

 • Genkyotex aan de kop

  Beste klimmer op een rood kleurend Brussel is vandaag Genkyotex . Het Franse biotechbedrijf maakte dinsdagavond veelbelovende preklinische resultaten bekend met zijn potentieel kankermiddel GKT831. In een labo-omgeving (in vitro) bleek dat het middel bij prostaatkanker op efficiënte wijze zogenaamde CAF’s (aan kanker gelieerde fibroblasten) te lijf ging en de tumorgroei stopte.

  Eerder bleek uit vergelijkbaar preklinisch onderzoek dat GKT831 ook de tumorgroei bij kankers in hoofd en hals kon afremmen.  De resultaten van de nieuwe studie werden gepubliceerd in de International Journal of Cancer.

 • Groei eurozone vertraagt

  De economische bedrijvigheid in de eurozone groeit minder sterk in februari. Dat blijkt uit de samengestelde PMI (indicator van de aankoopdirecteurs), die daalde van 58,8 tot 57,7 punten. Het gaat om voorlopige cijfers van Markit Economics. Een cijfer boven 50 wijst op groei, daaronder op krimp.

  De daling wordt toegeschreven aan de stijgende inflatie en de sterke euro. Anderzijds blijft de activiteit wel op een hoog peil en waren ondernemers in 5,5 jaar niet zo optimistisch gestemd.

  Volgens ING-econoom Bert Colijn zijn er nog andere factoren die meespelen. Ondernemingen blijven kampen met capaciteitsbeperkingen. Hun orderboeken zijn goed gevuld, maar om die orders allemaal uit te voeren moeten ze investeren in bijkomende capaciteit.

 • BAM onderuit in Amsterdam

  Voor de zoveelste keer op rij krijgt de Nederlandse bouwgroep BAM klappen op de beurs van Amsterdam. BAM kende in 2017 een desastreus jaar en zag de winst terugvallen van 46,8 miljoen tot amper 12,5 miljoen euro. Dat is een heel eind onder de consensusprognose (44 miljoen euro). De problemen met de zeesluis in IJmuiden drukten zwaar op het resultaat.

  Ondanks de fors lagere winst keert BAM een hoger dividend uit van 0,10 euro per aandeel. Analisten hadden slechts 0,07 euro verwacht.

 • Waarom Ageas spijts recordcijfers en -dividend zakt

  Recordresultaten én een royaal dividend aankondigen. En toch sturen ondankbare, rotverwende beleggers jouw aandeel dik 1 procent lager. Dat overkomt deze ochtend Ageas . Het probleem? Een oud zeer bij de verzekeraar, die het vorig jaar - herinner u slide 32 - al moeilijk had beleggers helder en overtuigend zijn kapitaalgeneratie - de basis van de toekomstige dividendenstroom - uit te leggen. 

  Over boekjaar 2017 genereerde Ageas operationeel 511 miljoen euro kapitaal. Voeg daar de 77 miljoen euro dividenden vanuit de Aziatische joint ventures aan toe en de uitkeringen over het boekjaar zijn nauwelijks gedekt', stipt ING-analist Albert Ploegh aan. 'Wij verwachten niet dat deze vaststelling snel verandert en bijgevolg hebben we onze twijfels over de duurzaamheid van de inkoop van eigen aandelen.

  Ook Degroof Petercam-analist merkt op dat je van de 702 miljoen totale kapitaalgeneratie die Ageas over 2017 rapporteerde, een eenmalige inkomst van 114 miljoen uit een Britse herverzekering moet atrekken. 'Onderliggend' dus 588 miljoen euro. 

  Pro memorie: Ageas kondigde afgelopen zomer aan voor het zevende jaar op rij aan eigen aandelen te zullen inkopen, dit keer voor 200 miljoen euro. Voeg bij die indirecte uitkering - door de inkoop zijn er minder 'hongerige mondjes' om de toekomstige winst over te verdelen - het dividend van dik 420 miljoen euro dat Ageas naar zijn aandeelhouders laat vloeien en je komt aan 620 miljoen euro, meer dan de kapitaalgeneratie van 588 miljoen dus.

 • Duitse privésector blijft optimistisch

  Het vertrouwen van de Duitse ondernemers blijft onverminderd hoog, al is het deze maand wel iets afgenomen. De samengestelde PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) zakte van 59 tot 57,4 punten, wat minder is dan verwacht (58,5), blijkt uit een eerste lezing (flash).

  De daling doet zich zowel in de dienstensector als de industrie voor. In de dienstensector daalde de PMI van 57,3 tot 55,3 (en was 57 verwacht). In de industrie was de terugval kleiner, van 61,1 tot 60,3 (iets onder de verwachting van 60,6).

  Volgens hoofdeconoom Phil Smith van IHS Markit, de instelling die de rondvraag uitvoerde, heeft de daling mogelijk te maken met de stijgende inflatie. De politieke onzekerheid in Duitsland zou geen rol hebben gespeeld.

  Bondskanselier Angela Merkel drinkt een biertje tijdens de traditionele Aswoensdagvergadering van de CDU in Demmin. ©REUTERS

 • KBCS zet Bone op kopen

  Analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities trekken hun rating voor Bone Therapeutics op van ‘bijkopen’ tot ‘kopen’. Ze handhaven hun koersdoel van 11 euro.

  Ze vermelden twee elementen die hun adviesverhoging ondersteunen. Het eerste is de benoeming van Jean Stéphenne tot voorzitter van Bone. Deze chemische ingenieur en houder van een MBA heeft een lange carrière in de farma- en biofarmawereld achter de rug. ‘Jean Stéphenne brengt een breed netwerk en uitgebreide ervaring van een levenslange carrière in de farmasector met zich mee’, merken ze op. Stéphenne speelde onder meer een sleutelrol in de groei en ontwikkeling van GSK Biologicals, dat nu wereldwijde bekendheid geniet als GSK Vaccines. Hij ging in 2012 met pensioen maar blijft actief bij GSK en in verschillende raden van bestuur.

  Het tweede element houdt verband met tussentijdse resultaten van het Fase 3-onderzoek naar Preob, die in de tweede jaarhelft worden verwacht. Preob is het meest geavanceerde celtherapieproduct van Bone en is bedoeld voor patiënten met osteonecrose aan de heup. Als de resultaten zonder meer overtuigend zijn, zou de studie dan al kunnen stopgezet worden en zou het middel kunnen klaargestoomd worden voor commercialisering.

 • Openingsverliezen in Europa

  De Europese beurzen zijn zoals verwacht in het rood geopend. Gemiddeld zakken de indexen 0,3 procent. In Brussel blijft het verlies van de Bel20 beperkt tot 0,1 procent. Het aandeel Ageas beweegt nauwelijks in de vroege handel.

 • Techreus Naspers overweegt beursgang in Amsterdam

  De Zuid-Afrikaanse media- en technologiegroep Naspers onderzoekt de mogelijkheid om bepaalde onderdelen naar de beurs van Amsterdam te brengen, schrijft Het Financieele Dagblad. De meeste kans hiervoor maken de e-commerce-activiteiten, aldus de Nederlandse topman van Naspers, Bob van Dijk.

  Hij zou voor Euronext Amsterdam kiezen omdat die markt ‘zeer liquide en toegankelijk’ is en een aparte notering aan de Nasdaq ‘veel werk en kosten’ met zich zou meebrengen. Voor de operatie is nog geen tijdpad uitgestippeld.

  Naspers heeft zijn wortels in de media maar investeerde snel na de opkomst van het internet in technologiebedrijven. Wellicht de beste investering gebeurde in 2001, toen Naspers een derde van Tencent kocht voor 32 miljoen dollar. Dat belang is nu 149 miljard dollar waard, meer dan de huidige marktwaarde van Naspers (omgerekend 124 miljard dollar).

 • Lagere start op til

  De Europese beurzen zullen met verlies van wal steken, in het zog van Wall Street. Daar eindigde de Dow Jones met 1 procent verlies. De future op de EuroStoxx50 staat 0,2 procent in de min. In Brussel is het vooral uitkijken naar de koersreactie van Ageas , dat recordresultaten publiceerde en zijn dividend verhoogt.

 • Orange profiteert van opfleurend Frankrijk

  Voor het eerst sinds 2009 wist Orange vorig jaar zijn Franse omzet op te krikken. De telecomoperator slaagde erin meer klanten voor mobiele diensten en gebruikers van zijn glasvezelnetwerk aan te trekken. Met de komst van president Macron lijkt het tij in Frankrijk gekeerd: de economie groeit harder en het consumentenvertrouwen is gestegen.

  In het vierde kwartaal presteerde Orange zoals verwacht. De aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 2,5 procent op vergelijkbare basis tot 3,22 miljard euro. Analisten rekenden op 3,2 miljard euro. Orange gaat zijn dividend optrekken van 65 tot 70 cent per aandeel. Voor 2018 mikt de Franse groep op een hogere ebitda-groei.

 • Nieuwe voorzitter voor Bone

  Bone Therapeutics heeft een nieuwe voorzitter, zo liet het biofarmabedrijf uit Gosselies dinsdagavond weten. Jean Stéphenne werd met onmiddellijke ingang benoemd tot voorzitter. Hij vervangt Steve Swinson die zijn voornemen om af te treden kenbaar had gemaakt.

  Jean Stéphenne heeft een lange ervaring in de life sciences-sector. Hij vervulde managementfuncties bij verscheidene biotech- en farmabedrijven, onder meer bij GSK. Zijn meest recente functie was die van voorzitter bij Tigenix. Hij zit voorts in de raden van bestuur van Vaxxilon, OncoDNA, CureVac en Bepharbel. 

 • HSBC zet Proximus op 'kopen'

  Analist Nicolas Cote-Colisson van HSBC verhoogt zijn advies voor Proximus van 'houden' tot 'kopen'. Zijn koersdoel blijft op 32 euro staan. Dat koersdoel biedt een opwaarts potentieel van 24 procent tegenover de laatste koers van het aandeel Proximus (25,85 euro).

 • Hogere beurzen in Azië

  Na de zwakke sessie van dinsdag boeken de Aziatische beurzen weer winst. Althans deze die open zijn, want op het Chinese vasteland is er nog steeds geen handel door de festiviteiten rond het Chinese Nieuwjaar.

  In Tokio eindigde de Nikkei225 0,2 procent hoger, maar dat is een van de zwakkere prestaties. Buiten Japan staat er gemiddeld 0,7 procent winst op het bord. De beurs van Hongkong stijgt 1,2 procent, Taiwan 2,8 procent en Seoel 0,5 procent.

  ‘Sommige beleggers in Azië keren terug van de Maannieuwjaarsbreak en trachten bij te benen nadat ze vaststelden dat de Amerikaanse aandelenmarkten tijdens hun afwezigheid winsten vergaarden’, vertelde Kota Hirayama, senior markteneconoom bij SMBC Nikko Securities in Tokio aan Reuters. Donderdag hervat de handel in Shanghai en Shenzhen.

  In Yu Yuan Garden in Shanghai zorgen lantaarns voor extra sfeer tijdens de vieringen van het Chinese Nieuwjaar. ©REUTERS

 • Goede resultaten bij Ageas

  Ageas behaalde over 2017 een nettowinst van 623 miljoen euro, ruim 6 procent meer dan verwacht. De algemene rekening, waarin de erfenis van Fortis is ondergebracht, dook zoals verwacht 337 miljoen euro in het rood. De verzekeringsresultaten daarentegen waren uitmuntend en leverden een nettowinst van 960 miljoen euro op, 33 procent meer dan de 721 miljoen die in 2016 was behaald.

  Ageas trekt zijn dividend op van 1,70 tot 2,10 euro bruto per aandeel. Van de 2,10 euro houdt 0,40 euro verband met de verkoop van activiteiten in Hongkong.

 • Voorproefje voor donderdag

  Goedemorgen! De jaarresultaten van Ageas zijn net binnen en komen in een volgende post aan bod. Ze zijn als het ware een voorproefje voor de dolle resultatendag van donderdag.

  Hoe ziet de toestand er verder uit?

  De Europese beurzen eindigden dinsdag gemiddeld 0,8 procent hoger na een stroom van goed onthaalde bedrijfsresultaten. Banken stonden in de schaduw na zwakker dan verwachte cijfers van HSBC.

  Na een extra lang weekend zette Wall Street een stapje terug: de Dow Jones verloor 1 procent, de S&P500 0,6 procent. Opvallend was de tuimelperte van Wal-Mart Stores. De warenhuisgigant verloor zo'n 27 miljard dollar beurswaarde - het equivalent van 'een Ahold Delhaize', zeg maar - door tegenvallende e-commerce-verkopen in het jongste kwartaal. Dat scherpte weer de vrees aan dat zelfs Wal-Mart het moeilijk heeft om de concurrentie met Amazon aan te gaan.

  Nog op de beleggersagenda vandaag:

  • Meststoffenfabrikant Rosier blijft worstelen met de moeilijke marktomgeving, maar wist dankzij een grotere samenwerking met grootaandeelhouder Borealis het verlies over boekjaar 2017 wel fors terug te dringen. Operationeel was er zelfs een klein plusje.
  • De lege kas vergroot de kans op een kapitaalverhoging bij het infrastructuurfonds TINC .
  • De jaarcijfers zullen waarschijnlijk een forse stijging van de huurinkomsten laten zien bij Qrf . Dit dankzij enkele deals - onder meer in Nederland - die de specialist in binnenstadswinkels vorig jaar sloot. Maar omdat veel deals gesloten worden via de uitgifte van nieuwe aandelen stijgt het ook het aantal 'hongerige mondjes' waarover de winst moet gespreid worden, waardoor de winst per aandeel waarschijnlijk nauwelijks zal toenemen. Dat verklaart, mede door de sombere stemming rond de retailsector, waarom het aandeel Qrf ruim vier jaar onder zijn intekenprijs noteert, ondanks een ruime verdubbeling van de portefeuille over die periode.
  • Bij Aedifica zal de nettowinst over het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar tot 30 juni tot zo goed als zeker wél in de lift zitten. De specialist in zorgvastgoed heeft niet lang getalmd om de 219 miljoen die hij vorig jaar ophaalde aan het werk te zetten. En aangezien de forse expansie in Duitsland en Nederland deels met goedkope schulden wordt gefinancierd, stijgt het nettoresultaat mee met de portefeuille.
  Het interieur van het beursgebouw van Madrid. ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content