1. Markten Live
 2. Live blog

Koopadvies neemt Aedifica op sleeptouw

Aedifica steeg flink door het koopadvies van ABN AMRO. ASIT Biotech verloor een tiende, doordat het krap bij kas zit.
 • Blik op morgen

  Wij houden ermee op voor vandaag. Morgen zijn we bij u terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  WOENSDAG 3 APRIL 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  - PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) maart, 10 uur

  - Kleinhandelsomzet februari, 11 uur

  Verenigde Staten:

  - Werkgelegenheid privésector maart, 14.15

  - ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) maart, 16 uur

  BEDRIJVEN

  Nederland:

  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

   

 • Bel20 sluit de dag positief af

  De Bel20 is vandaag 0,6 procent hoger gesloten tot 3.736 punten. De toppers waren Aperam , Barco en Solvay . De Floppers waren Ontex , Telenet en Umicore .

 • Wall Street vermindert vaart

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen en Boeing in dit artikel.

 • Toestellen Boeing langer aan de grond

  Boeing heeft meer tijd nodig om de software van de 737-toestellen te vernieuwen. Deze vliegtuigen mogen niet vliegen zolang deze fout niet verholpen is. De toestellen veroorzaakten twee dodelijk crashes binnen een jaar tijd doordat het computersysteem de neus van het vliegtuig automatisch omlaag duwde tijdens de vlucht zonder goede reden.

  Het aandeel stijgt, opvallend genoeg, met 0,6 procent.

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Chris Peeters (Elia)

  Donderdag om 12 uur chatten we met CEO Chris Peeters van Elia. Een vraag achterlaten kan hier

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen openen vandaag lager. De Dow Jones zakt met 0,3 procent, de S&P500 daalt met 0,1 procent en de Nasdaq opent vlak.

 • Wall Street gaat vlak openen

  Afgaande op de futures gaan de Amerikaanse beurzen straks vlak openen. De Dow Jones en de Nasdaq maken een babyklim van 0,1 procent en de S&P500 opent zelfs totaal bewegingloos. 

 • Vodafone krijgt bezorgdhedenlijstje van EU

  Vodafone heeft van de EU een lijstje gekregen met zorgen over de mogelijke overnamedeal met Liberty Global. Het telecombedrijf legt 18,4 miljard euro op tafel voor de Centraal-Europese kabeldochters van de Amerikaanse moeder van Telenet Liberty Global .

  De EU is bang dat de deal de concurrentie zal wegvagen, waardoor de prijzen voor consumenten zullen stijgen. Door de hogere prijs zullen Europese consumenten ook minder diensten af gaan nemen, waardoor de deal schade kan berokkenen aan de economie.

  Vodafone heeft tot 3 juni om de zorgen van de EU weg te nemen.

 • Janus Henderson: 'Hou je klaar om Britse vastgoedaandelen te kopen'

  We waren aanwezig op het jaarlijkse persevent van Janus Henderson in Londen. Daar kwam brexit uiteraard vaak ter sprake.

  Hoofd aandelen Alex Crooke maakte zich evenwel geen zorgen over een no deal. 'Bij een no deal-brexit zullen de markten omlaag gaan en het pond dalen. Maar om eerlijk te zijn voorzie ik niet zo snel een no-deal brexit. De valutamarkten verwachten het in ieder geval niet, daarvoor staat het Britse pond te hoog.'

  Crooke gaat er vanuit dat er uiteindelijk een deal komt. En dat zou goed nieuws zijn voor aandelen. In het bijzonder voor Britse aandelen. 'De aandelen in het VK zijn op dit moment goedkoop door alle onzekerheid rond de brexit. Bij een deal valt deze onzekerheid weg en is er potentieel.' Vooral vastgoedaandelen zouden profiteren. 'De Britten zijn op dit moment te bang om een huis te kopen. Bij een deal verwacht ik dat de huizenmarkt in het bijzonder zal profiteren.' 

  Voor de visie van econoom Simon Ward van Janus Hendersen, klik hier.

 • Barclays over AB InBev

  Barclays begint de opvolging van AB InBev met een lauw houden-advies, het koersdoel beloopt 79 euro over 12 maanden. 'We verwachten dat de omzet minder zal stijgen dan het merendeel van de drankaandelen, en daarom is een korting voor het aandeel terecht,' halen de Britten aan. 'Bovendien heeft het bedrijf een van de zwakste balansen in de sector: de ebitda bedraagt nog geen vierde van de nettoschuld.'

 • Bitcoin: party like it's 2017

  De virtuele munt Bitcoin kent een topdag, en dat was echt al lang geleden.

  De prijs van Bitcoin, uitgedrukt in dollar, racete 15 procent hoger in de voorbije 24u. ©Bloomberg

 • Lyft allerminst in de lift

  De jongste beurstelg van New York gaat opnieuw een moeilijke ochtend tegemoet. Vrijdag ging het scherp omhoog (+8,7% in dollar), maar wie de intekenprijs van 72 dollar betaalde staat sinds gisteren (-11,9% in dollar) opnieuw onder water.

 • 'Aedifica kan blijven groeien zoals de afgelopen jaren'

  ABN Amro is fan van de verhuurder van zorgvastgoed, en plakt met 96,9 euro het hoogste koersdoel op het aandeel. 'De vergrijzing in Europa maakt zorgvastgoed een aantrekkelijke investering, en we denken dat Aedifica verder zal profiteren van druk op de huurrendementen en overnamekansen,' schrijft analiste Veronique Meertens in haar eerste nota over het bedrijf.

 • Koffieprijs op laagste peil in 13 jaar

  De prijs van arabica koffie tikte in New York 91,65 cent per pond aan, het laagste peil sinds december 2005. De koffieprijs lijdt onder een gigantische oogst in Brazilië. Brazilië is de grootste en meest efficiënte producent van koffie. Vorig jaar was het voor Brazilië een quasi recordoogst, en ook voor de periode 2019-2020 wordt op een enorme opbrengst gerekend. 

  Voor veel koffielanden is de prijs te laag om nog met winst koffie te maken. De International Coffee Organisation (ICO) waarschuwt voor een groeiende armoede onder koffieboeren. 

 • Koopadvies neemt Aedifica op sleeptouw

  ABN Amro start met de opvolging van zorgvastgoedspeler Aedifica met een koopadvies. Het bijhorende koersdoel is 96,9 euro, het hoogste van zes koersdoelen die Bloomberg bijhoudt.

 • Bitcoin op hoogste peil sinds november

  Hoe zou het nog zijn met de bitcoin? De virtuele munt zit terug in de lift, zonder duidelijke verklaring. Het handelt rond 4.686,68 dollar in Londen, een stijging van 14 procent volgens gegevens van Bloomberg. De concurrenten, waaronder Ether, Ripple en Litecoin, gaan er ook op vooruit. De markt van digitale munten is 160 miljard dollar groot.

 • Global Graphics in de lift

  Het blijft een van de allerkleinste aandelen op de beurs, maar toch werkt Global Graphics zich rond de middag in de kijker als grootste stijger van Brussel. Het bedrijf is sinds een overnamepoging door de voorzitter voor iets meer dan de helft in handen van 1 persoon. Eind maart publiceerde het Britse bedrijf jaarcijfers, en sindsdien ging het aandeel niet meer onder de 4,25 euro die Van der Schueren had geboden. Daarbij moet gezegd dat het aandeel amper wordt verhandeld - soms is er een halve dag lang geen enkele transactie -, en dat het beursklimaat voorlopig meezit.

 • Degroof Petercam herstart opvolging Intervest O&W met koopadvies

  Analist Herman van der Loos van Degroof Petercam herstart de opvolging van Intervest Offices & Warehouses  met een koopadvies en een koersdoel van 28 euro. 'Het aandeel noteert met een korting van 20 procent tegenover een groep kantoor- en logistieke spelers. Tegenover zuivere logistieke spelers is de korting nog groter. Gezien het steeds grotere aandeel van Warehouses in Intervest Offices & Warehouses is dat niet gerechtvaardigd', zegt van der Loos. Het bedrijf heeft nu een beurswaarde boven 500 miljoen euro en het gewicht van logistiek in de groep heeft de kaap van 60 procent genomen. 

 • Analisten over nieuwe CEO Balta

  Nu tussenpaus Cyrille Ragoucy bevestigd is als permanente CEO van tapijtfabrikant Balta, herhaalt KBC Securities een bijkopen-advies. 'Al zijn verwachten we niet te veel (van de beurskoers) op korte termijn omdat de winst dit jaar waarschijnlijk stagneert,' aldus Wim Hoste. Balta zelf verwacht in 2019 ongeveer even veel recurrente brutowinst (Rebitda) neer te zetten als het jaar voordien. Onder Ragoucy is een programma afgetrapt om de winst op te trekken, maar dat traject duurt drie jaar.

  Bij ING volgt Maxime Stranart analist Giel-Jan Triest op, die voordien de kleine en middelgrote aandelen van Brussel opvolgde. Aan het koopadvies veranderde nog niets sinds de wissel. 'Dit nieuws bevestigt de langetermijnambities van Balta, we verwachten dat beleggers positief reageren.'

 • VGP tankt 130 miljoen euro

  Projectontwikkelaar VGP  draagt 9 logistieke gebouwen over in zijn joint-venture met verzekeraar Allianz, VGP European Logistics. De gebouwen zijn goed voor een bedrag van 203 miljoen euro, waarvan VGP 130 miljoen opstrijkt. Dat geld kan dan opnieuw gebruikt worden om nieuwe gebouwen op te trekken of grond aan te kopen.

  De joint-venture heeft inmiddels een portefeuille van 77 gebouwen, goed voor een totale oppervlakte van 1,5 miljoen vierkante meter en een waarde van 1,56 miljard euro. 

  KBC Securities verwelkomt de transactie en herhaalt het koopadvies en het koersdoel van 81 euro. 

 • Grandvision ziet financieel directeur vertrekken

  Brillenspecialist Grandvision , bij ons bekend van de Pearle-keten, ziet financieel directeur Paulo de Castro vanaf midden mei vertrekken. Hij wordt vervangen door Willem Eelman (ex-CFO C&A Europe). 

 • Openingsbel Europa

  De koersenborden afficheren kleine openingswinsten voor de aandelenbeurzen in Europa. De Bel20 noteert met een winst van 0,4 procent.

  In Brussel steekt Acacia Pharma opnieuw boven het maaiveld uit, met een stijging van 6 procent tot meer dan 3 euro. Het aandeel zit al een paar dagen stevig in de lift, en verdubbelde sinds Nieuwjaar. Gisteren kwam er een kwart bij.

  Grootste daler is ASIT Biotech , dat vanochtend jaarresultaten publiceerde. Het bedrijf zit krap bij kas, maar is van plan om dat op te lossen met een uitgifte van converteerbare obligaties.

 • Kabel trekt Elia hoger

  Elia gaat 0,6 procent  hoger. De hoogspanningsnetbeheerder investeert 500 miljoen euro in Ventilus, een nieuwe hoogspanningsverbinding om de elektriciteit van de toekomstige windparken op zee naar het binnenland te transporteren.

  De bouw is pas voor na 2022 gepland en maakt deel uit van een ruimer investeringsplan van 2,2 miljard euro tussen 2019 en 2023. KBC Securities bevestigt het koersdoel van 70 euro en het 'opbouwen'-advies.

 • Marktenchat: u vraagt, de redactie antwoordt

  Straks om 12 uur kunt u chatten met marktenredacteur Serge Mampaey. Vragen kunt u hier al achterlaten. 

 • ASIT denkt cash te hebben voor iets meer dan een jaar

  Bij de jaarresultaten van ASIT Biotech  maakt het bedrijf bekend dat het converteerbare obligaties wil plaatsen en zo 9 à 12 miljoen euro hoopt op te halen, zodat er genoeg geld is om midden 2020 te halen. Het belangrijkste klinische onderzoek, de derde en laatste testfase voor het hooikoortsmiddel gp-ASIT+, is daardoor voldoende gefinancierd om eind dit jaar voorlopige resultaten te kunnen voorleggen.

  Het nettoverlies van het biotechbedrijf liep in 2018 op tot 14,3 miljoen euro, in 2017 was dat 12 miljoen. 86% van de uitgaven gingen naar het verst gevorderde onderzoek, gp-ASIT+ dus. Op 31 december had ASIT 8,5 miljoen euro cash ter beschikking, eind maart was dat 5,9 miljoen. Momenteel is er genoeg cash om eind september te halen.

  De obligatieuitgifte is voorlopig niet geslaagd. De auditors die de jaarcijfers van 2018 beoordelen zijn daar nog mee bezig, maar geven aan dat er een extra bijlage komt getiteld 'Materiële onzekerheid over de continuïteit".

 • Futures: stabiele opening Europese beurzen

  We gaan een vrij stabiele opening van de Europese beurzen tegemoet, gemeten naar de stand van de futures. 

 • Amazon verlaagt prijzen, hoe reageert Ahold Delhaize?

  Amazon  heeft gisterenavond aangekondigd de prijzen voor honderden producten van de overgenomen Whole Foods-keten te verlagen. Gemiddeld gaat het om een prijsverlaging van 20 procent. Aandelen van Amerikaanse concurrenten zoals Kroger  kwamen in de late handelsuren onder druk. Mogelijk heeft het nieuws vandaag een impact op de koers van Ahold Delhaize  dat het gros van de omzet in de VS realiseert. 

  Er kan ook een impact zijn op andere retailers zoals Carrefour  en Tesco . Amazon verkoopt immers ook steeds meer Whole Foods-producten in Europa. 

 • Mithra-hormoon tegen weesziekte

  De Amerikaanse toezichthouder op de farmasector (FDA) erkent het E4-hormoon (Estetrol) van Mithra als kandidaat-geneesmiddel tegen zuurstoftekort bij pasgeboren baby's (hypoxisch-ischemische encefalopathie of HIE).

  Een weesziekte is een uiterst zeldzaam ziektebeeld, waar medische onderzoeksbedrijven vaak per toeval een remedie voor vinden. Zij focussen zich logischerwijs op grotere doelgroepen. Onderzoek naar weesziekten wordt daarom gestimuleerd, onder meer door belastingaftrekken voor klinische testen. Volgens data die Mithra citeert treft HIE ieder jaar 30.000 boorlingen in de VS en de EU samengeteld. Het onderzoek zit nog in de pre-klinische fase, maar ziet de FDA nu al als voldoende veelbelovend.

 • Goldman Sachs: 'Britse pond grootste opportuniteit in valutamarkt'

  Het Brits pond noteert rond 0,859 per euro , quasi stabiel tegenover 24 uur geleden. Intussen heeft het Britse parlement alle alternatieven verworpen voor de brexitdeal van premier Theresa May en komt een chaotische 'no deal' steeds dichterbij. 

  Valutastrateeg Zach Pandl noemt het pond de grootste opportuniteit in de valutamarkt. Hij denkt duidelijk dat het allemaal nog goed komt. 'Wij denken dat er vooruitgang geboekt wordt, ondanks alle mislukte stemmingen in het parlement.' In plaats van een no deal brexit, gelooft Pandl in een 'soft brexit', mogelijk via een permanente douane-unie en een tweede referendum. 

 • Jefferies verhoogt koersdoel Proximus

  Het beurshuis Jefferies verhoogt het koersdoel voor Proximus  van 21,10 naar 23,10 euro. Het advies blijft 'houden'. Analist Ulrich Rathe: 'We zien weinig katalysatoren die het aandeel op korte termijn hoger kunnen sturen, vooral na de voorzichtige uitlatingen van het management over 2019.' Rathe noemt de waardering van Proximus in lijn met die van sectorgenoten, met een ondernemingswaarde/ebitda-ratio rond 6,3. 

 • Cyrille Ragoucy permanent CEO van Balta

  Tapijtgroep Balta  laat weten dat de huidige interim-CEO Cyrille Ragoucy benoemd is tot permanente CEO. Ragoucy werd midden 2017 voorzitter van Balta en midden 2018 interim-CEO, na het vertrek van Tom Debusschere. 'Ragoucy heeft een belangrijk aandeel gehad in het opstellen en de implementatie van het driejarig winstverhogingsprogramma NEXT', klinkt het in een persbericht. 

 • Barclays start opvolging AB InBev

  Het advies voor de bierbrouwer luidt 'houden'. Het koersdoel voor AB InBev  ligt op 79 euro, wat een opwaarts potentieel impliceert van 6 procent. 

 • Australische dollar zakt na rentebeslissing

  De Australische gouverneur Philip Lowe heeft de basisrente stabiel gehouden op 1,5 procent. Hoewel alle economen dit hadden verwacht, zakt de Australische dollar met een half procent tot 1,583 dollar per euro. In februari had Lowe de deur geopend voor lagere rentetarieven. Hij verwees toen naar de vertraging in de wereldeconomie en naar de zwakke huizenmarkt in Australië. De markten schatten de kansen op een renteverlaging voor eind 2019 in op 75 procent, leren cijfers van Bloomberg. 

 • Azië houdt winsten vast

  Nadat goeie data over de industriesector in China gisteren de Aziatische beurzen hoger tilden en Hongkong terug in een stierenmarkt kwam, stabiliseren de beurzen in het Verre Oosten dinsdagochtend. Wall Street sloot gisteren ook ruim een procent hoger af. Daardoor zit de Dow Jones-index opnieuw boven de 26.000 punten, op 500 punten van een recordkoers. De laatste recordkoers dateert van begin oktober.

  ©AFP

 • ‘Slack in juni of juli naar de beurs'

  Goedemorgen. Slack, de specialist in zakelijke chatberichten, wil in juni of juli naar de New York Stock Exchange (NYSE). Dat bericht The Wall Street Journal. De groep uit San Francisco kiest net als Spotify vorig jaar, voor een directe notering. Bij een directe notering werkt de beursnieuwkomer niet samen met begeleidende bankiers, er wordt geen vers geld opgehaald en er is geen introductieprijs.

  Slack werd vorig jaar door private investeerders gewaardeerd op 7,1 miljard dollar. Volgens hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis is de waardering van deze unicorns het betere nattevingerwerk. Het vrijdag naar de beurs getrokken Lyft  zakte gisteren overigens onder zijn introductieprijs.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud