Koopadvies zet Kinepolis op stevige winst

©BELGA

Bioscoopuitbater Kinepolis won 6 procent na een koopadvies van KBC Securities. Resilux sprong tijdens de middagpauze bijna 5 procent omhoog. Analisten van Barclays bestempelen het aandeel Solvay als 'fundamentally undervalued'.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

 

17.50 uur: We gaan het hierbij laten. We sluiten af met een vooruitblik op volgende week, gepend door collega Wouter Vervenne:

1. Versnelt economische groei in eurozone?

Het onderzoeksbureau Markit publiceert dinsdag cijfers over de economische activiteit. Analisten verwachten dat de zogenaamde PMI-indicator in maart met 0,3 punt is gestegen naar 53,6 punten, het hoogste peil in acht maanden. Een score boven 50 punten wijst op groei, en omgekeerd. De conjunctuur in de eurozone verbetert dankzij de daling van de olieprijs, de goedkopere olie en de bazooka van de Europese Centrale Bank.

2. Koelt Chinese economie verder af?

Terwijl de groei versnelt in de eurozone vertraagt die in China. De stijging van de industriële productie en kleinhandelsomzet is in de eerste twee maanden sterk vertraagd. Analisten geloven dat maart niet beter is. De PMI-indicator van de industriële activiteit is  wellicht met 0,3 punt gedaald naar 50,4 punten, zal dinsdag blijken. China worstelt meteen sterke afkoeling van de huizenmarkt en met een stijging van zijn munt tegenover de euro en de yen.

3. Zakt Britse inflatie lager dan ooit?

Het Verenigd Koninkrijk publiceert dinsdag inflatiecijfers voor maart. Economen verwachten dat de inflatie is gedaald naar een historisch dieptepunt van 0,1 procent. Aangezien de inflatie veel lager is dan de doelstelling van 2 procent en de inflatieverwachtingen laag zijn, is een strakker monetair beleid niet aan de orde. De centrale bank zal de rente wellicht pas eind 2015 of begin 2016 optrekken.

4. Is de winst van de Nationale Bank gedaald?

De Nationale Bank presenteert woensdag nabeurs haar jaarresultaten. De nettowinst is wellicht verminderd, omdat de daling van de rente een negatieve invloed had op de rentebaten. Maar minder winst betekent niet noodzakelijk een lager dividend. Het dividend is afhankelijk van de opbrengst van de zogenaamde statutaire portefeuille. En die portefeuille groeit jaar na jaar.

17.45 uur: De Bel20 is 0,8 procent hoger afgesloten. Hieronder de toppers en de floppers.

Thrombogenics sloot 4,3 procent lager af op 5,72 euro. Enkel in de eerste twee maanden na de beursgang in 2006 noteerde het aandeel nog lager.

17.26 uur: De rente op tienjarige Duitse staatsobligaties is even gedaald naar 0,17 procent. Dat is lager dan het niveau dat de Japanse rente ooit bereikte. De Duitse langetermijnrente is extreem laag als gevolg van de aankopen van staatsobligaties door de Duitse Bundesbank en de Europese Centrale Bank. Maar Duitsland heeft niet de laagste rente ter wereld. De Zwitserse tienjaarsrente is lager dan nul sinds de centrale bank in januari de plafondkoers van de frank schrapte.

16.50 uur: Het half-Belgische Vasco Data heeft last van winstnemingen na een topweek: het technologie-aandeel had sinds begin deze week een winst van liefst 16 procent vergaard. Met dank aan de goednieuwsshow van de voorbije dagen:

-          De Japanse grootbank Mizuho is een mooie nieuwe klant voor Vasco’s Digipass beveiligingstechnologie.

-          De Belgische overheid (Fedict) heeft Vasco gecertifieerd als authenticator voor overheidstoepassingen. Dat wil zeggen dat smartphones en tablets zonder usb-aansluiting met Digipass op een veilige manier kunnen inloggen op online overheidstoepassingen – die binnenkort zullen worden aangekondigd.

-          En ook de Singaporese overheid gebruikt voortaan de technologie van het Amerikaans-Belgische bedrijf.

 

16.32 uur: De AEX is even boven de 500 punten gegaan.

#AEX even door grens van 500 punten. http://t.co/DWLNanlxoQ pic.twitter.com/KX7sDMARKp— Martine Wolzak (@wolzak) March 20, 2015

 

16.27 uur: Na het makke begin van de dag wint de beurs van Brussel in de namiddag vaart. De Bel20 noteert kort voor het laatste belsignaal van de week met 0,8 procent winst. Dit zijn de toppers en floppers. 

16.03 uur: Fed-voorzitster Janet Yellen mag de financiële markten deze week wel een duw in de rug hebben gegeven door te zeggen dat ze haar monetaire beleid niet al te snel zal verstrakken. Maar voor concrete beleggingstips klopt u toch maar beter niet bij haar aan. In een beleidsnota van de Fed  waarschuwde Yellen er in juli vorig jaar nog voor dat er zich mogelijk een zeepbel aan het vormen was in de Amerikaanse biotechnologiesector. Maar intussen is de belangrijkste graadmeter voor Amerikaanse beursgenoteerde biotechbedrijven - de Nasdaq Biotechnology-index - wel ruim veertig procent de hoogte ingegaan. 

U.S. stocks rebound. The Dow bounces 84 points, S&P 500 edges higher and the Nasdaq jumps 0.8% http://t.co/A9OlUXl3FI— CNNMoney (@CNNMoney) 20 maart 2015

13.33 uur: Francis Van Eeckhout die vorig jaar 41 miljoen euro in Deceuninck pompte, trekt zijn belang verder op. Volgens meldingen op de website van de FSMA kocht hij voor 318.000 euro extra aandelen . Hij betaalde 1,92 euro per aandeel. Dat is 2 cent meer dan bij de kapitaalverhoging vorig jaar. 

13.32 uur; Barclays verhoogt zijn koersdoel voor Solvay  tot 154 euro en is daarmee het meest optimistische beurshuis. Het zet het aandeel zelfs op zijn favorietenlijst. Solvay is de combinatie van een 'groei- en transformatieverhaal.'

13.20 uur: Dit zijn de tien best presterende aandelen in Brussel over de middag. Resilux zet zijn opmars verder en deed er over de middag het bedrag van een maaltijdcheque bij

13.17 uur: Het ziet er naar uit dat Wall Street straks hoger opent. In Europa staan alle beurzen op winst,met uitzondering van Oslo en Wenen. De Bel20 doet er 0,6 procent bij. 

U.S. #stocks are headed for a positive start. 3 things to watch http://t.co/DAqSRlkN09 #InternationalDayOfHappiness pic.twitter.com/73NgNf2UTU— CNNMoney (@CNNMoney) March 20, 2015

 

12.12 uur: Op de beurs van Milaan maakt Pirelli  een stevige koerssprong naar zijn hoogste peil sinds 2002. De reden is overnamespeculatie rond de bandenproducent. Cam Finanzaria, met 26,2 procent de grootste aandeelhouder, stak zelf het vuur aan de lont. De groep verklaart dat het haar belang gaat verkopen aan 'een industriële speler' voor 15 euro per aandeel, wat een prijskaartje van 7,1 miljard euro op Pirelli plakt. De naam van die speler is intussen bekend, het is China National Chemical Corp, een overheidsbedrijf. Later zou er dan een publiek bod volgen op de overige aandelen. 

©Photo News

12.00 uur: Zou dit... 

European stocks are beating EVERY strategist forecast for 2015 http://t.co/vL4IYYwLpO pic.twitter.com/aMUv5nYGwH— Andrew Rummer (@AJRummer) 20 maart 2015

...toevallig iets te maken hebben met dat?

Ook @Belfius verlaagt rente klassieke spaarboekje— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) 20 maart 2015

11.25 uur: Een echte verrassing is dit niet, maar just for the record: de Oekraïnse economie is vorig jaar gekrompen met 6,8 procent, na een nulgroei in 2013.

11.16 uur: De Duitse farmagroep Evotec  neemt het onderzoekscentrum van het Franse Sanofi  in Toulouse over. Evotec zal er in opdracht van Sanofi verder research doen naar geneesmiddelen, een deal die Evotec 250 miljoen oplevert.

11.05 uur: Südzucker, de Duitse groep die ook eigenaar is van Tiense Suikerraffinaderij, is één van de grootste verliezers op  de Europese beurzen, het aandeel gaat 7 procent lager. Dat komt omdat de groep betrokken is in een onderzoek van de Duitse overheid naar prijsafspraken tussen Südzucker, Nordzucker en Pfeifer & Langen. Verschillende partijen zouden ook een schadeclaim hebben ingediend. Volgens het antikartelbureau kwamen er al meer dan 100 verzoeken binnen om inzage te krijgen in het onderzoek, 'dat is erg veel', aldus de woordvoerder van het antikartelbureau.

Sudzucker wordt genoemd in een antikartelonderzoek ©RV DOC

11.02 uur: De beurs van Shanghai is net geen procent hoger geëindigd op 3.617 punten, het hoogste niveau sinds mei 2008. Het was de 8ste sessie op rij dat de Composite Index hoger ging. De Hang Seng, de belangrijkste index in Hong Kong, ging dan weer 0,4 procent lager, een gevolg van winstnemingen na twee positieve handelsdagen.

China's Shanghai Composite now with a 8 days in a row of gains during which it has gained 10%.— Bespoke (@bespokeinvest) March 20, 2015

 

11.00 uur: Slechts acht maanden noteerde TSB  op de Londense beurs. Nu wordt de Britse bank overgenomen door Banco de Sabadell  voor 1,7 miljard pond (2,35 miljard euro). Hier leest u meer.

10.50 uur: Eerder deze week liet Zodiac Aerospace  al van zijn pluimen, deze voormiddag krijgt het nog eens een tik van tien procent in Parijs. De vliegtuigstoelenbouwer waarschuwt dat de winst serieus geimpacteerd zal zijn door aanhoudende problemen bij de productie van de zitjes voor Airbus en Boeing. De koerswinst van dit jaar is volledig weg. Op lange termijn is Zodiac al wel een uitstekende belegging geweest. De voorbije vijf jaar werd het tien keer duurder.

10.43 uur: Deze grafiek toont duidelijk waar de prioriteit bij beleggers ligt.

This chart from Citi shows how investors pay higher valuations from companies that pay out more & invest less: pic.twitter.com/woNG2M30rF— Stephen Baines (@spbaines) 20 maart 2015

 

10.37 uur: Voor alle duidelijkheid: voor het beste zicht op de zonsverduistering moet u niet in het bewolkte België zijn, maar in het International Space Station.

#Eclipse. #Space. Oh Yes! RT @JasonElsom: Solar eclipse at the International Space Station. #eclipse #eclipse2015 pic.twitter.com/zOysBBY4kE— Peter Hoskins (@PeterHoskinsTV) 20 maart 2015

10.13 uur: Na dik een uur handelen wint de Bel20 0,3 procent. De sterkste stijger is UCB . Dit zijn de grootste stijgers en dalers op de Brusselse tabellen. 

09.52 uur: Airpack Technology Group , de partner van Resilux  in de joint venture Airolux, voert een kapitaalverhoging van 9 miljoen Zwitserse frank (8,5 miljoen euro) door. De kapitaaloperatie bewijst nog eens de grootse plannen die Resilux en de Zwitsers koesteren voor hun evolutionaire pet-spuitbus op basis van perslucht in plaats van milieuonvriendelijke aerosolgassen. 

09.38 uur: Drie uur lang hebben de EU-instellingen, bondskanselier en Angela Merkel en de Franse president François Hollande de Griekse premier Alexis Tsipras de oren gewassen. Tsipras beloofde op korte termijn een volledige lijst met hervormingen, maar de markt vertrouwt het zaakje duidelijk niet. Vooral de korte Griekse rente stijgt opnieuw fors. Dat de korte rente hoger is dan de lange rente toont dat markt bevreesd is voor een exit-scenario op korte termijn. 

Default risk higher RT @RobinWigg: Greek bond yield jump to almost 25% after meeting stand-off http://t.co/RYCvTCVnv4 pic.twitter.com/L9nN0tp62O— Linda Yueh (@lindayueh) 20 maart 2015

 

09.29 uur: De Europese beurzen schieten hoger uit de startblokken. De Euro Stoxx 50 wint 0,3 procent. De Bel20 zet dezelfde prestatie neer. 

09.17 uur: KBC Securities grijpt de koersdaling van Kinepolis  na de jaarresultaten aan om zijn advies te verhogen van 'opbouwen' naar 'kopen'. Het koersdoel blijft wel op 43 euro. 

Op basis van de toekomstige cashflows is het aandeel volgens ons model 38 euro waard. Tellen we daar de overnames bij die Kinepolis wellicht zal doen, komen we aan een faire waarde van 47,4 euro. We baseren onze richtprijs voor 50 procent op de toekomstige cashflows en voor 50 procent op de kans op overnames. Zo komen we aan een richtprijs van 43 euro.
Guy Sips
Analist KBC Securities

08.47 uur: Delhaize  nam deze week een groep analisten en investeerders mee naar de VS om daar een kijkje te gaan nemen naar de implementatie van het nieuwe concept 'Easy Fresh & Affordable' in de Food Lion-winkels. Bank Degroof-analist Hans D'Haese keert terug met een verhoging van het koersdoel van 80 naar 85 euro. Het advies blijft op 'houden'. Het grootste deel van de hogere richtprijs dankt de warenhuisketen wel aan de gunstige evolutie van de wisselkoers. De duurdere dollar verhoogt de winst in euro.

We zijn positief over het lange termijn potentieel van de nieuwe strategie. We zien ook het positieve momentum voor winstgroei bij Delhaize America aanhouden, onder meer omdat de marktfundamenten aantrekken (voedselprijzen, consumentenvertrouwen, economisceh groei,...). Op de Belgische markt daarentegen blijft Delhaize in een moeilijke omgeving opereren.
Hans D'Haease
Analist Bank Degroof

08.34 uur: De Europese beurzen stevenen af op een licht positieve opening.

08.19 uur: KBC  komt voorbeurs met een belangrijke mededeling. De bank heeft nu officieel bevestiging van de ECB dat de kapitaalbuffer ruim voldoende is. En dat opent potentieel de deur naar vervroegde terugbetaling van de resterende Vlaamse overheidssteun.

CEO Johan Thijs herhaalde altijd dat volgens planning pas tegen eind 2017 te zullen doen, maar heel wat analisten dromen alleszins van een vroeger scenario. Waarom? Omdat een vroegere exit van de overheid uit het kapitaal – zelfs al kost die inclusief boete 3 miljard - potentieel de deur openzet naar andere bestedingen van het via ingehouden winsten opgebouwde ‘overtollige’ kapitaal, zoals hogere dividenden en/of nieuwe overnames.

08.00 uur: De fusie tussen de Franse en Zwitserse cementbedrijven Lafarge en Holcim gaat toch door. Dat maakten de twee bedrijven vrijdag bekend. Afgelopen weken stond de deal nog op losse schroeven, doordat de bedrijven het niet eens konden worden over de ruilverhoudingen van aandelen in het nieuwe bedrijf.

In eerste instantie was een verhouding van één op één afgesproken. De ruis op de lijn ontstond toen Holcim beter in staat bleek aan de afgesproken besparingsdoelen te voldoen, waarop de Zwitsers vraagtekens zetten bij de fusie. De bedrijven zijn nu tot een compromis gekomen en hebben een ruilverhouding afgesproken van negen Holcim tot tien Lafarge.

De fusie werd april vorig jaar aangekondigd. Daardoor ontstaat 's werelds grootste cementbedrijf met een omzet van meer dan 30 miljard euro. De samenvoeging wordt naar verwachting in juli afgerond. Om Europese goedkeuring te krijgen voor de deal moesten Lafarge en Holcim verschillende activiteiten verkopen. In februari werd bekend dat het Ierse bouwmaterialenbedrijf CRH voor 6,5 miljard euro aan bezittingen overneemt van de cementbedrijven.

De fusie is van enorm belang voor GBL , het investeringsvehicel van rijskte Bleg Albert Frère. Lafarge is de belangrijkste participatie, goed voor zo'n kwart van de portefeuille. 

Lafarge-CEO Bruno Lafont en Holcim-topman Rolf Soiron ©AFP

07.58 uur: De beurs in Tokio is vrijdag met 0,4 procent winst gesloten op 19.560,22 punten. Dat is het hoogste peil sinds april 2000. De Japanse hoofdindex Nikkei won deze week 1,5 procent. De zesde week op rij met winst.

De Japanse centrale bank koopt aandelen om de economie te stimuleren en ook de pensioenfondsen in het land van de rijzende zon nemen meer aandelen in portefeuille. Die twee factoren ondersteunen de rally. 

©REUTERS

07.53 uur: Volgens onze bronnen werkt Cofinimmo  aan een omvangrijke kapitaaloperatie. De Bel20'er zou nog voor de zomer van plan zijn meer dan 200 miljoen euro op te halen

Dat Cofinimmo verse middelen ophaalt, kan te maken hebben met specifieke groeiopportuniteiten. Maar de groep uit Sint-Lambrechts Woluwe kan ook uit opportunisme willen inspelen op de forse hausse van haar beurskoers de jongste maanden. Sinds begin dit jaar klom Cofinimmo’s koers met 13,5 procent en over het afgelopen jaar met meer dan een kwart. Het aandeel staat op zijn hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Door nieuwe aandelen uit te geven kan de groep zich goedkoper financieren (lees: moet ze minder aandelen uitgeven om een specifiek bedrag op te halen).

07.50 uur: Goeiemorgen. We beginnen met een vooruitblik. Het is vandaag vooral uitkijken naar de cijfers voor het consumentenvertrouwen in ons land. Duitsland geeft info over de evolutie van de productieprijzen in februari. Voor het overige zijn alle ogen gericht op de Europese top, waar de ontknoping van het Griekse steeds dichterbij komt.

Donderdag bereikten de Europese beurzen hun hoogste peil sinds 2000, ook de Bel20 ging weer wat hoger. Apple bewees op Wall Street dat de vloek van de Dow wel degelijk bestaat. De eerste dag dat de technologiegroep noteerde in die index, verloor ze 0,8 procent. Overigens gingen zowel de Dow als de S&P 500 lager, daags na een forse opstoot. De Nasdaq sloot iets hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud