1. Markten Live
 2. Live blog
live

Koopgolf op Wall Street

De onrust over de oplopende inflatie ebt wat weg op de beurzen, dankzij geruststellende uitspraken van een Fed-topman. Een Oostenrijkse groep doet een bod op Recticel.
 • Facebook en Doordash schitteren op Wall Street

  Beleggers hebben opnieuw zin in tech met Facebook  en Doordash voorop. De Nasdaq  gaat 2,3 procent hoger.

 • Brussel: door de bomen het Bois Sauvage proberen te zien

  Ons Brusselse beursoverzicht leest u hier, met veel aandacht voor twee aandelen die vandaag niet verhandeld werden.

 • Bel20 eindigt stevig in het groen

  De Bel20  is zowat op het hoogste peil van de dag geëindigd, met een dagklim van 0,9 procent tot 4.066 punten. Daarmee zijn we op weekbasis 0,6 procent hoger gegaan, ondanks de zorgen over inflatie.

 • Bod Greiner ligt onder beurskoers Recticel

  In een persbericht bevestigt Greiner de overname van het belang van Bois Sauvage in Recticel. Daarnaast komt er een bod op de resterende aandelen. Greiner biedt 13,5 euro per aandeel. Deze biedprijs houdt geen rekening met het dividend van 26 eurocent dat nog wordt uitgekeerd aan de aandeelhouder.

  Gisteren steeg Recticel in extremis tot boven 15 euro per aandeel. Greiner benadrukt dat het een premie biedt van 17 procent tegenover de gemiddelde gewogen beurskoers van de voorbije zes maanden.

  Voor alle duidelijkheid: om gestraft te worden voor handel met voorkennis, is een financieel voordeel geen noodzaak.

 • De portefeuille van 'weggever-veganist' Tobias Leenaert

  Elke vrijdag gluren we in de portefeuille van de kleine belegger. Tobias Leenaert zweert bij een combinatie van trackers, een portie 'plant based' aandelen en een stukje onlinevermogensbeheer.

 • De uitschieters van Wall Street

  Wall Street kleurt groen een half uur na opening. De Dow Jones wint 0,9 procent. De Nasdaq noteert 1,1 procent hoger. En de S&P-500 stijgt & procent.

  Hieronder enkele uitschieters van de beursdag tot nu toe:

  • Disney , De groeicijfers van de streamingsdienst Disney+ stelden teleur. De winst daarentegen was beter dan verwacht maar de omzet daalde met 13 procent tot 15,6 miljard dollar. Analisten verwachtten 15,9 miljard dollar. Het aandeel stort 4,6 procent. (Zie post 7u02)
  • DoorDash , stimulus checks zorgden voor een beter dan verwachte winst voor voedingsleverdienst DoorDash. DoorDash heeft zijn prognose voor het aantal bestelingen over het hele jaar vehoogd. Het aandeel schiet 9 procent de hoogte in.
  • Snowflake , de specialist in cloudcomputing krijgt een koopadvies van Goldman Sachs. En in de beleggerswereld hebben wij daar een gezegde voor: Dat is goed nieuws. De wijsheid blijkt waarheid want het aandeel stijgt 4,2 procent.
  • Airbnb , de app waarop je overnachtingen kunt boeken, boekte verlies in het afgelopen kwartaal. Maar zag wel een toename van 52 procent meer boekingen. Dit door een succesvolle vaccinatiecampagne in de VS. Het aandeel zakt 2 procent.
  • Kansas City Southern ,de spoorwegmaatschappij accepteerde het overnamebod van 33,6 miljard dollar dat het kreeg van Canadian National Railway. Daarmee slaat het het bod van 29 miljard dollar af dat het eerder accepteerde van Canadian Pacific Railway. Het aandeel gaat er voorbeurs 0,3 procent op vooruit. (Zie post 15u21)
  • General Electric , de energiemaatschappij krijgt een koopadvies van Citi. Het aandeel wint 1,4 procent.
 • 'Greiner aast op Recticel'

  De Oostenrijkse plasticproducent Greiner aast op Recticel . Dat zegt een bron aan Bloomberg. Greiner zou volgens de bron een akkoord op zak hebben om het belang van Bois Sauvage van 27 procent in Recticel over te nemen. Tegelijk bekijkt de groep, volgens dezelfde bron, de mogelijkheid om een bod uit te brengen op de andere aandelen van Recticel.

  Greiner nam vorig jaar al het belang van 50 procent van Recticel in Eurofoam over. 

  Volg hier onze verslaggeving.

 • Wall Street opent in het groen

  Wall Street opent over de hele lijn in het groen. De Dow Jones gaat er 0,7 procent op vooruit. De Nasdaq stijgt 1,1 procent. En de S&P-500 wint 0,8 procent.

 • Kansas City Southern accepteert overnamebod

  De spoorwegmaatschappij Kansas City Southern accepteerde het overnamebod van 33,6 miljard dollar dat het kreeg van Canadian National Railway. Daarmee slaat het het bod van 29 miljard dollar af dat het eerder accepteerde van Canadian Pacific Railway. Het aandeel gaat er voorbeurs 0,3 procent op vooruit. 

 • Kleinhandelsomzet in VS stagneert na forse groei

  De omzet van de Amerikaanse kleinhandel bleef in april stabiel na een forse groei in maart. Economen hadden een toename met 1 procent voorspeld. De stijging van maart werd opwaarts herzien van 9,8 naar 10,7 procent. Toen kregen vele miljoenen Amerikanen een cheque van 1.400 dollar van de overheid. Die cheque is een onderdeel van het stimulusplan van 1.900 miljard dollar van de regering-Biden.

 • Amazon neemt 10.000 mensen aan in het VK

  De internetreus Amazon gaat 10.000 mensen aannemen in het VK met een vast contract. De nieuwe banen komen onder andere vrij bij vier nieuwe opslagplaatsen van Amazon, maar ook bij de kantoren in het VK. Amazon laat niet weten hoeveel banen er bijvoorbeeld in de levering vrijkomen. 

  Onlangs maakte het bedrijf ook bekend 75.000 nieuwe mensen aan te nemen in de VS en Canada.

 • Musk helpt dogecoin weer hoger

  Elon Musk heeft weer eens een tweet gestuurd die de crypto dogecoin doet stijgen. De munt gaat 30 procent hoger nadat Musk op Twitter zei dat hij samenwerkt met de ontwikkelaars van dogecoin om transacties efficiënter te laten verlopen. 'Mogelijk veelbelovend', voegde de Tesla-CEO eraan toe.

  Vooral het moment waarop de topman deze tweet stuurt is van belang. Gisteren meldde de elektrische autobouwer nog dat het geen bitcoins meer accepteert als betaalmiddel, omdat het minen van bitcoins en het doen van transacties in de munt teveel verbranding van fossiele brandstoffen vergt. Nu Musk dus actief bezig zegt te zijn met dogecoin wakkert dat het vermoeden aan dat wellicht de dogecoin als alternatief betaalmiddel kan dienen.

  Tesla heeft namelijk zelf gezegd dat het op zoek gaat naar andere cryptomunten die minder uitstoten dan de bitcoin:

 • Borussia Dortmund maakt verlies

  De Duitse topclub Borussia Dortmund maakte 18,5 miljoen euro Ebit verlies over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Tegenover een winst van 2,02 miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar. De reden is niet moeilijk te vinden aangezien de stadia van voetbalclubs al meer dan een jaar leeg staan door corona. Maar op de langere termijn wordt ook verwacht dat de transfersommen die clubs kunnen vragen voor hun spelers een blijvende knauw gaan krijgen. 

  De voetbaltopper heeft echter ook enige reden tot optimisme omdat ze met ondermeer Jadon Sancho en Erling Haaland enkele goudhaantjes op stal hebben. Die laatste geniet enorm veel interesse van clubs zoals Machester City die zijn enorme afkoopsom van meer dan 150 miljoen euro kunnen betalen.

 • 'Operatie Leasinvest wordt waarschijnlijk goedgekeurd'

  Ook analist Herman van der Loos van Degroof Petercam reageert op het nieuws dat Ackermans & van Haaren zijn vastgoedontwikkelaar Extensa inbrengt bij de vastgoedgroep Leasinvest . Hij denkt dat de kans zeer groot is dat de verandering goedkeuring krijgt van de aandeelhouders.

  '80 procent van de aanwezige stemmen moet goedkeuring geven', zegt van der Loos. 'We begrijpen dat Axa (heeft een belang van 26,6 procent) al akkoord is gegaan. Daardoor is er nu al een steun van 56,6 procent van het totale aantal stemmen. Als de helft van de minderheidsaandeelhouders maar komt opdagen, dan heeft het bedrijf maar 2 procent van deze stemmen nodig om de 80 procent te halen.'

  Verder maakt de analist zich weinig zorgen over mogelijke financieringsproblemen als gevolg van het veranderen van de aandeelhoudersstructuur. De transactie vereist dat Leasinvest zijn GVV-status opgeeft. 'Daardoor hebben obligatiehouders het recht om hun geld terug te vragen. Dat geldt ook voor de obligaties die voor 100 miljoen euro zijn uitgegeven met een looptijd tot 2026. We achten het mogelijk dat obligatiehouders hun geld terugvragen. Maar om financieringsproblemen te voorkomen heeft Leasinvest een bruglening van 100 miljoen afgesloten met een bank.'

  'De belangrijkste kredietverstrekkers van Leaseinvest en Extensa zijn akkoord gegaan om af te zien van dit recht. Ook hierbij is een bruglening afgesloten voor het geval kredietverstrekkers die hiervan niet afgezien hebben hun geld terugvragen. Daardoor zal de operatie niet direct leiden tot financieringsproblemen.'

  Leasinvest trappelt ter plaatse.

 • Koers Ryanair op pre-corona niveau

  Het aandeel van Ryanair , de grootste budget luchtvaartmaatschappij van Europa, noteert hoger dan voor de corona pandemie. Maandag geeft het Ierse bedrijf zijn resultaten vrij. Concurrent easyJet geeft ook volgende week zijn cijfers vrij. EasyJet herstelt ook, maar loopt nog steeds achter op zijn koers van voor corona. Door aanhoudende restricties zal de capaciteit voor vluchten beperkt blijven deze lente. De zomer, en dus het derde kwartaal, zal een voorzichtige terugkeer naar de normaliteit zien. 

  Ryanair zet ook een nieuw adviespanel voor en door klanten op poten. Het trommelt klanten van over heel Europa op om feedback te geven en zo de klantenservice te verbeteren. In 2013 lanceerde de Ierse maatschappij al succesvol een soortgelijk project met het Always Getting Better initiatief. 

  Het aandeel gaat er op vrijdag 0,1 procent op vooruit op de beurs van Londen. 

 • Voor het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... hierheen!

  Over Argenx, Galapagos, KBC en Leasinvest. En twee aandelen die niet verhandeld worden: Recticel en Bois Sauvage. 

 • De uitschieters van Europa

  De Euro Stoxx 50 gaat er 0,4 procent op vooruit. 

  Hier zijn enkele uitschieters van de beursdag:

  • Rio Tinto , door het zakken van ijzerprijzen gaan de Europese grondstoffenaandelen er op achteruit. De prijs van ijzererts steeg de laatste tijd gezwind maar China voert nu een prijsdrukkend beleid dat ook effect heeft op de Europese mijnen. Rio Tinto gaat er 2,2 procent op achteruit.  
  • BHP , heeft dezelfde problemen als de andere mijnen en daalt 2 procent. 
  • Glencore , ook Glencore ontspringt de dans niet en daalt 0,8 procent.
  • Inpost ,na de initiële hype voor de Poolse kluisjesverhuurder lijkt het enthousiasme bekoeld. Het aandeel noteert nu op een dieptepunt van 13,34 euro, 17 procent onder de intekenprijs van januari en liefst 37 procent onder de eerste koers waartegen effectief gehandeld werd. Vandaag verliest het aandeel nog eens 3,3 procent. (Zie post 10u03)
  • Geox , de schoen die ademt moet naar adem happen. De geconsolideerde verkoop daalde 19 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. Geox zegt geleden te hebben onde de lockdown maatregelen. Het aandeel zakt 4,1 procent op de beurs van Milaan.
  • Danone , de Franse papjesmaker krijgt een verkoopadvies van Goldman Sachs. Zo een advies doet nooit goed aan een beurskoers en Danone is daar geen uitzondering op. Het aandeel zakt 1,8 procent op de beurs van Parijs.
 • Het jaarrapport van de 'restholding met issues' Nyrstar ...

  ... leest u hier

  Ook nog even meegeven waarom Nyrstar nu een monoholding is:

  Nyrstar: how did we get here? 

  Hoe is een bedrijf dat eigenaar is van de rendabele Balense zinksmelter met een lange en rijke geschiedenis tot centjesaandeel kunnen verworden? Cruciaal om die neergang te begrijpen is de mislukte strategie van ex-CEO Roland Junck, die de smelters van de groep niet naar waarde schatte en in een poging tot 'verticale integratie' voor flink geld een lappendeken van zinkmijnen kocht

  Die mijnen leverden nooit de verhoopte cashflow op en werden nagenoeg allemaal verkocht of opgedoekt. Wat wel bleef, was de bijbehorende schuldenlast: een schuldenlast die door de tegenzittende conjunctuur en de vertraging van de reconversie van de smelter in het Australische Port Pirie uiteindelijk ver boven de cashflow uittorende.

  Met als eindpunt de schuldherschikking die de aandeelhouders uitwiste, een eindpunt waar beleggers tegen de achtergrond van snoeiharde analistenrapporten op hadden geanticipeerd door het aandeel Nyrstar tot speculatief speeltje te reduceren

   

 • 'Weinig impact op korte termijn'

  Analist Michiel Declerq van KBC Securities reageert op het nieuws van gisteren dat de holding Ackermans & van Haaren zijn vastgoedontwikkelaar Extensa inbrengt bij vastgoedbeheerder Leasinvest (zie post 6u49). 'Hoewel de nieuwe sructuur nieuwe kansen geeft voor synergieën en interne groei mogelijk maakt, denken we dat de impact voor AvH op korte termijn bepekrt blijft. Dit omdat het hier eigenlijk gaat om het verplaatsen van activa van de ene portefeuille naar de andere.'

  Declerq behoudt zijn opbouwen-advies en koersdoel van 145 euro. Het aandeel trappelt ter plaatse.

 • InPost glijdt naar dieptepunt weg

  Herinner u het euforische Amsterdamse beursdebuut van InPost , de Poolse uitbater van hipsterkluisjes voor een boomende e-commerce? 

  Zeggen dat het enthousiasme intussen wat geluwd is, is een understatement van formaat. Het aandeel noteert nu op een dieptepunt van 13,34 euro, 17 procent onder de intekenprijs van januari en liefst 37 procent onder de eerste koers waartegen effectief gehandeld werd. 

  De terugval heeft twee redenen. De minst belangrijke is de overname van het Franse Mondial Relay. Daarmee krijgt InPost na Polen en het Verenigd Koninkrijk voet aan de grond op een derde belangrijke Europese markt, maar met 565 miljoen euro - 12 keer de jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) - was het toegangsticket behoorlijk fors. 

  Belangrijkste reden is echter AliExpress. De dochter van de Chinese reus Alibaba kondigde aan tegen eind 2022 in Polen 8.000 kluisjes te zullen openen en dat wakkert bij beleggers logischerwijs de vrees aan voor een prijzenoorlog op de heimat van InPost. Polen was luidens het prospectus bij de beursgang met ruime voorsprong de belangrijkste markt, met - vóór de Franse deal - 10.766 van de 12.254 kluisjes van de groep. 

 • KBC en Argenx voeren Bel20-klim aan

  De klim van de Bel20  wordt aangevoerd door KBC  en Argenx .

  KBC klimt met dank aan het opgeschroefde koersdoel van beurshuis Jefferies (zie post van 8u15). De bank- en verzekeringsgroep trekt 1,2 procent hoger naar 68,04 euro.

  Argenx boekt herstel na de mindere prestatie van de jongste paar maanden, ook al bevatte het kwartaalrapport van de biotechnologiegroep an sich weinig nieuws. 

  Voor langetermijnbeleggers biedt de aantrekkelijker geworden waardering van Argenx kansen
  Lenny Van Steenhuyse
  KBC Securities-biotechanalist

  'Steady as she goes', omschrijft KBC Securities het rapport van Argenx. 'Ook al zal de nieuwsflow dit jaar wat minder goed gevuld zijn, de commerciêle voorbereiding van de lancering van efgartigimod zit op koers. En voor langetermijnbeleggers biedt de aantrekkelijker geworden waardering kansen', stelt analist Lenny Van Steenhuyse. 

 • Ook handel in Bois Sauvage geschorst

  Beurswaakhond FSMA schort naast de handel in Recticel (zie post van 8u35) ook die in Bois Sauvage  op. 

  27%
  Grootaandeelhouder
  Bois Sauvage is met een belang van 27 procent de referentieaandeelhouder bij chemiegroep Recticel

  Pro memorie: de Brusselse holding is de grootste aandeelhouder van de chemiegroep, met een belang van 27 procent. Recticel is volgens ramingen van KBC Securities goed voor 22 van de portefeuille van Bois Sauvage. Alleen Neuhaus-eigenaar United Belgian Chocolate Group (36%) en het belang van 1,65 procent in Umicore (24%) wegen nog zwaarder door in de portefeuille. 

 • Beurzen starten met stevig herstel

  De openingsbel: met zoals verwacht groene cijfers. 

  De Bel20  koerst 0,7 procent hoger op 4.061 punten, voor de Euro Stoxx50  is er 0,8 procent winst tot 3.983 punten. 

 • Het miljoen van VGP

  VGP  heeft voor het eerst meer dan 1 miljoen vierkante meter toekomstige logistieke parken in portefeuille. Dat meldt de specialist in logistiek vastgoed vrijdagochtend in een trading update.

  Meer dan de helft van die parken bevindt zich in Duitsland. Het paradepaardje is het VGP Park in München, goed voor een oppervlakte van 215.000 vierkante meter.

   Zodra ze klaar zijn, zullen de nieuwe parken VGP een jaarhuur van 65 miljoen euro bezorgen. 80 procent van de portefeuille is nu al verhuurd.

   In de eerste vier maanden van dit jaar tekende VGP voor 12,5 miljoen euro nieuwe en vernieuwde huurcontracten. Dat brengt de totale jaarlijkse huurinkomsten op 197 miljoen euro, goed voor een groei van 6 procent.

 • Beurskoers Recticel op recordpeil

  De tijgersprong gisteren in de late handel bracht de beurskoers van Recticel  naar een record. Of toch het hoogste peil sinds 1991, dus alleszins een record voor deze eeuw.

  Dit dankzij de transformatie die CEO Olivier Chapelle in 2020 doorvoerde, via een dubbele deal. Met eerst de verkoop van het afdeling soepelschuim in het voorjaar en vervolgens in het najaar de grootste overname ooit, die van de Zwitserse specialist in technisch schuim FoamPartner.

 • Handel in Recticel geschorst

  Vers van de pers: beurswaakhond FSMA schort de handel in Recticel  op, 'in afwachting van een mededeling'. 

  Gisteren schoot het aandeel in de late handel plots hoger, met een koersstijging van 14 procent als resultaat. 

 • Jefferies krikt koersdoel KBC op

  Na het sterke kwartaalrapport verhoogt beurshuis Jefferies het koersdoel voor KBC  van 76,30 naar 78,50 euro, het advies blijft gelet op dat stevige koersdoel logischerwijs 'kopen'. 

  'De netto rente-inkomsten van KBC bleven in het eerste kwartaal stabiel en hielden dus beter stand de sector, aangezien Europese banken de inkomsten gemiddeld 2 procent zagen dalen', stelt analist Martina Matouskova. 

  Als KBC de surpluscash tot het gewenste niveau zou aftoppen impliceert dat een dividend van 9,43 euro over boekjaar 2021, een rendement van 14 procent
  Martina Matouskova
  Jefferies-analiste

  'De groep heeft de boodschap nog verstevigd dat alle kapitaalbuffers boven 15,5 procent (van de risicogewogen activa, red.) potentieel kunnen uitgekeerd worden', stipt de Jefferies-analiste aan. 'Het surplus tot dat niveau aftoppen impliceert een dividend van 9,43 euro over boekjaar 2021, een rendement van 14 procent'. Naast het opgespaarde dividend van 2 euro over boekjaar 2020 en het voorschotdividend van 1 euro over boekjaar 2021 ziet de analiste dus nog ruimte voor een forse 6,43 euro extra in mei 2022.

  'We verwachten dat beleggers tegen september, als de ECB de ban op dividenden versoepelt, oog zullen krijgen voor de best rendementsverhalen. En KBC heeft de sterkste balans om aan de vereisten van de ECB voor winstgevendheid, kredietkwaliteit en kapitaalbuffers te voldoen'. 

 • De beurzen op de brugdag: groen

  In het spoor van Wall Street ljiken de Europese beurzen op een groene opening af te stevenen. Bel20  en Euro Stoxx50  zouden op basis van de futures zo'n half procent hoger openen. 

 • Argenx ziet berg cash tot 2,4 miljard aandikken

  We halen uit het kwartaalrapport van Argenx  de essentie: cash burn en cashberg. Pro memorie: de biotechgroep rapport sinds dit jaar in dollar in plaats van euro. 

  De berg cash dikte aan tot bijna 3 miljard dollar (2,4 miljard euro), dankzij de forse kapitaalronde in februari. Let wel: de Gentse biotechnologiegroep herhaalt ook dat de cash burn dit jaar zal verdubbelen. Koken geld kost en Argenx heeft de luxe vier onderzoeken in de laatste (en duurste) klinische testfase te hebben.

  Argenx beurswaarde

  Tegelijk moeten de Gentenaars het verkoopsapparaat in de Verenigde Staten in de steigers zetten om vertrekkensklaar te staan als goudhaantje 'efga' groen licht krijgt. Daarom dus een verdubbeling, terwijl in 2020 de onderzoeks- en werkingskosten al van 262 naar 475 miljoen euro (omgerekend 570 miljoen dollar) opgelopen zijn. De 2,4 miljard euro buffer is dus geen overbodige luxe. 

  De beurskoers van Argenx kreeg de jongste maanden een zeldzame tik. De geneesmiddelenwaakhond FDA - de strenge poortwachter tot de cruciale Amerikaanse markt - gunde efgartigimod in maart geen voorsteekpas, waardoor een begeerd marktticket ten vroegste in december volgt. Daarop is het beleggersenthousiasme even bekoeld. 

 • Disney+ stelt teleur (maar klopt Netflix)

  Echt overtuigen kon het 'magische koninkrijk' Disney  gisteren niet met de abonneecijfers voor streamingkanaal Disney+ ...

  ... maar die cijfers waren nog altijd beter dan de makke groei bij streamingkoning Netflix  afgelopen kwartaal. 

 • De Hemelvaartdeal van Leasinvest en Extensa

  Met weinig enthousiasme onthaalden beleggers gisteren de inbreng van vastgoedontwikkelaar Extensa - voor 100 procent eigendom van AvH - in bij vastgoedbeheerder Leasinvest  - voor 30 procent van AvH. 

  Over de deal leest u hier meer. 

  Duidelijk is wel dat AvH slim toeslaat nu Leasinvest tegen door de pandemie tegen een korting op de intrinsieke waarde noteert, twee jaar geleden was dat nog een premie:

 • ... met dank aan sussende taal van de Fed

  De Federal Reserve gaat niet bij de eerste inflatie-opstoot op de rem gaan staan. Dat bezwoer bestuurder Christopher Waller gisteren. 'We moet eerst zien of de hoge prijsdruk die we in april zagen in de komende maanden voortduurt'. 

 • Beurzen krabbelen overeind ...

  Goedemorgen! Op Wall Street veerde de Dow Jones  wat op, na de inflatievrees van de jongste dagen. Die trend wordt ook doorgezet in het Verre Oosten, waar het gros van de beursbarometers in de plus noteert. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud