Krim-crisis verontrust beurzen

De oplopende spanning rond Oekraïne liet zich duidelijk gevoelen op de beurzen. De Europese beurzen gingen meer dan 2 procent lager. De Russische centrale bank heeft als noodmaatregel de rente met 150 basispunten verhoogd.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.09 uur: We sluiten de blog hier af. Bedankt voor het lezen en tot morgen voor:

Agenda

ECONOMIE/FINANCIEN

Belgie:
Bruto binnenlands product vierde kwartaal (tweede raming), 15 uur

BEDRIJVEN

Belgie:
CFE: verplicht openbaar overnamebod door AvH tegen 45 euro per aandeel. Tot 5 maart.
Econocom: jaarresultaten 2013, 17.45 uur

Duitsland:
RWE: resultaten vierde kwartaal, 7 uur

Frankrijk:
Arkema: resultaten vierde kwartaal, 7 uur

Verenigd Koninkrijk:
Glencore Xstrata: jaarresultaten 2013, 8 uur


17.53 uur: De De Peugeot 308 is tot 'Auto van het Jaar' gekozen. (zie ook 14u06) Het liet de andere genomineerde modellen Citroën C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes S-Klasse, Skoda Octavia en de twee elektrische auto's Tesla S en BMW i3 achter zich. De jury bestond uit 58 autojournalisten.


17.43 uur:
Om toch nog even een niet onbelangrijke reden in herinnering te brengen waarom Oekraïne niet zó ver van ons bed is:

17.37 uur: Slotbel. Brussel verloor 2,1 procent tot 3.031 punten. In de Bel20 bleven enkel Umicore (+0,7%), D'Ieteren (+0,8%) en Elia (stabiel op 34,85 euro) boven water. De andere Europese beurzen verloren gemiddeld 2,3 procent. De grootste stijgers en dalers in Brussel:


17.24 uur: AB Inbev heeft activiteiten op de Krim. De brouwer heeft laten weten de situatie ter plaatse zeer nauw op te volgen. Voorlopig is waar mogelijk overgeschakeld op thuiswerk. De brouwerij kan tot nu toe doorwerken, en zijn producten in de winkels krijgen.

17.21 uur: Op Nadaq keldert Yandex 13 procent tot 32,64 dollar. Yandex is de populairste zoekrobot in Rusland met een marktaandeel dat dubbel zo groot is als dat van Google.

17.02 uur: Uber, de alternatieve taxidienst die fikse steun krijgt van Google en van Amazon-topman Jeff Bezos, is nu ook in Tokyo gestart. Anders dan onder meer in Brussel en Parijs werkt Uber in Tokyo samen met geregistreerde taxi's in plaats van privépersonen die in hun eigen auto vervoer aanbieden. Zo vermijdt Uber hommeles met de traditionele taxichauffeurs en met de overheid. Wat overblijft, is dat gebruikers en taxichauffeurs de app van Uber gebruiken om mekaar gemakkelijk te vinden. Het zou handiger zijn voor wie geen Japans spreekt. Al is er ook al concurrentie van een app die de taxibedrijven zelf al hadden, en van een toepassing van Hailo Network uit het VK.

16.30 uur: PepsiCo krijgt steun in zijn strijd tegen activisten - Nelson Peltz op kop - die de druk opvoeren om de snackdivisie (Lays, Doritos) af te splitsen, en niet van de minste: Warren Buffett . Die zei in het eerder vermeldde interview met CNBC onder meer dat hij geen reden ziet waarom de drank- en snackactiviteiten van PepsiCo, die het volgens hem allebei goed doen, moeten worden opgesplitst.

16.20 uur: De Oostenrijkse banken zijn het meest blootgesteld aan Oekraïne en Rusland, de Belgische banken nagenoeg niet.

#Austria is most vulnerable. Banks are exposed to Russia, Ukraine but also wider region (Romania, Poland) cc/ @XLgeek pic.twitter.com/KH6gbUwvgG— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) March 3, 2014


16.15 uur:
Jawel, De Tijd wordt gelezen.

Blijkbaar heb ik met mijn top 5 in De Tijd enkele mensen wakker gemaakt: #Banimmo +3,2%, #Basilix +4,8%, terwijl markt 1,8% lager gaat— Gert De Mesure (@gertdemesure) March 3, 2014


16.13 uur:
De uitspraak in het Interkabel-dossier van Telenet (43,88 euro, +0,8%) is niet voor meteen. Tegen dan noteert het kabelbedrijf hoogstwaarschijnlijk niet meer op de beurs.

Telenet verwacht voor 2017 geen uitspraak in Interkabel-dossier http://t.co/HJRPjpHH5K— De Tijd (@tijd) March 3, 2014


16.12 uur:
De Amerikaanse bouwuitgaven zijn in januari verrassend genoeg gestegen, met 0,1 procent terwijl economen uitgingen van een daling met 0,5 procent.

16.04 uur: De barometer van de Amerikaanse industrie komt in februari met 53,2 boven de verwachting van 52,3 uit. En een stijging ten opzichte van de 51,3 in januari. De subindex voor de productie zakte voor het eerst sinds midden 2012 wel onder 50, wat een krimp aangeeft.

Ism US Manufacturing Production Index 48.2 In Feb Vs 54.8 In Jan, Below 50 For First Time Since Aug 2012 #weather— cigolo (@cigolo) March 3, 2014


16.01 uur:
Beursparel Econocom rapporteert morgen nabeurs zijn jaarcijfers. Vorige maand werd bekend dat topman Jean-Louis Bouchard zijn belang opkrikte van 44,7 tot 45,1 procent.

15.52 uur: Goldman Sachs krijgt er een nieuw bestuurslid bij: Peter Oppenheimer, CFO van Apple. De elektronicagigant schakelde Golman Sachs in 2012 in om de transparantie en governance te helpen verbeteren. En vorig jaar was Goldman Sachs de belangrijkste begeleidende bank bij de obligatie-uitgifte van 17 miljard van Apple.

15.41 uur: Oekraïne heeft niet alleen territoriale zorgen, het land is het bankroet nabij. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) to the rescue.

IMF team heading for Ukraine to begin talks on financial bailout. http://t.co/yZhAIvM5IG— Neelabh Chaturvedi (@TweeterVedi) March 3, 2014


15.35 uur: Openingsbel op Wall Street.
Ook in New York wordt met argusogen naar Oekraïne gekeken. De Dow Jones zakt na vijf minuten handel 0,7 procent, de Nasdaq laat 0,9 procent liggen.

15.05 uur: De onzekerheid over Oekraïne deed vanochtend ook de goudprijs stijgen, naar goed 1.350 dollar per ounce, het hoogste punt sinds eind oktober.

15.01 uur: De consumentenbestedingen zijn in de VS in januari meer gestegen dan verwacht: met 0,4 procent. Echter, ook voor december beliep de eerste inschatting 0,4 procent, en werd het cijfer nu herzien naar 0,1 procent. 

14.47 uur: Boskalis neemt Fairmount over van Louis Dreyfus Armateurs. Fairmount biedt zeesleepdiensten over lange afstanden aan en beschikt daartoe over vijf 'anchor handling tugs' (AHT's). De overnameprijs is niet gespecifieerd maar zou circa 6 keer de ebitda van Fairmount bedragen. Met deze overname versterkt het Nederlandse bagger- en zeetransportconcern zijn marktpositie in de offshore energiedienstverlening en de berging.

14.29 uur: De maatpakkensoap gaat blijkbaar eindelijk richting ontknoping... Men's Wearhouse en Jos.A.Bank hebben de gesprekken aangevat. Vorige week verwierp Jos.A.Banks nog het recentste bod van Men's Warehouse van 63,5 dollar per aandeel. Maar het staat wel open voor een (hoger) bod.

Do they like the way a merger looks? Men's Wearhouse and Jos. A. Bank finally in talks, after months of bickering. http://t.co/TNvbGJPf5f— CNNMoney.com (@CNNMoney) 3 maart 2014

 

14.22 uur: De Arabische luchtvaartmaatschappij Etihad Airways schat de kans 50-50 in dat ze investeert in het noodlijdende Alitalia. Het boekenonderzoek is in de afrondende fase. Dat werd gezegd in de marge van de bekendmaking van de jaarcijfers. Etihad heeft de nettowinst vorig jaar met bijna de helft zien toenemen tot 62 miljoen dollar (45 miljoen euro). De omzet viel met 6,1 miljard dollar ruim een kwart hoger uit dan in 2012. Ruim een vijfde van de omzet werd behaald door samen met andere luchtvaartmaatschappijen vluchten aan te bieden, zoals met Air France-KLM, American Airlines, All Nippon Airways (ANA) en Turkish Airlines. Het heeft bovendien kapitaalbelangen in Air Berlin, Aer Lingus, Air Serbia, Air Seychelles, Jet Airways, Virgin Australia en Darwin Airline.

Alitalia zou nog een waardevolle toevoeging kunnen leveren aan het netwerk van Etihad, zei de bestuursvoorzitter. Maar om in aanmerking te komen voor een financiële injectie moet de Italiaanse luchtvaartmaatschappij ook financieel orde op zaken stellen. Ook Air France-KLM liet onlangs weten dat de deur voor een nieuwe investering in Alitalia nog altijd op een kier staat, maar dat het bedrijf eerst een forse sanering moet ondergaan.

14.06 uur: Een jury van 58 autojournalisten uit 22 landen kiest dezer dagen de ‘Auto van het Jaar’. Dat gebeurt ter gelegenheid van het autosalon van Genève, tot nader order het belangrijkste ter wereld. Dit jaar zijn er zeven kanshebbers met als grootste blikvangers twee elektrische wagens: de Tesla Model S en de BMW i3.

De andere genomineerde nieuwe auto’s zijn de Citroën C4 Picasso, de Mazda 3, de Mercedes S-Klasse, de Peugeot 308 en de Skoda Octavia. Vorig jaar ging de begeerde trofee naar de VW Golf (VII).

13.44 uur: Warren Buffett over investeren, de crisis in Oekraïne en... de bitcoin.

LIVE: Buffett on Bitcoin: "I wouldn't be surprised if it wasn't around in 10-20 years." read.bi/OSum6O...— BI: Finance (@clusterstock) 3 Mar 2014

13.30 uur: Wie zijn de rijkste mensen van de planeet? Forbes heeft het voor ons becijferd.

RT Forbes: The world's richest: 1. Bill Gates $76B 2. Carlos Slim $72B 3. Amancio Ortega $64B Full coverage: onforb.es/1lunWIf...

Foto AFP

Foto AFP

13.27 uur: De beurzen zakken nog dieper weg. Er zijn berichten dat Rusland steeds meer soldaten aanvoert naar de Krim - per schip of per helikopter. Aan de grens zou ook een massa pantserwagens klaarstaan. Kiev is van al die troepenbewegingen niet op de hoogte gebracht, ofschoon dat eigenlijk zou moeten. De Euro Stoxx 50 noteert met 2,8 procent verlies. De Duitse DAX verliest 3,05 procent. In Moskou is het verlies van de Micex aangedikt tot 11 procent.

12.42 uur: Warren Buffett zinspeelt op een mogelijke terugkeer van ketchupfabrikant Heinz naar de beurs. Het Amerikaans bedrijf werd midden 2013 van de beurs gehaald door Berkshire Hathaway en 3G Capital, die daarvoor 23 miljard dollar neertelden. Achter 3G Capital gaan de Braziliaanse families van AB InBev schuil.

We intend to hold #Heinz forever but an IPO could happen -Warren Buffett to CNBC— Squawk BoxVerified account (@SquawkCNBC) 3 Mar 2014

12.14 uur: Halverwege de handelsdag zijn de verliezen van de Europese beurzen nog wat groter geworden. De Euro Stoxx 50 zakt 2,5 procent, de brede Stoxx Europe 600 2 procent. De Belg20 zakt 2,3 procent weg. KBC en ThromboGenics verliezen meer dan 4 en 5 procent. Op de brede markt krijgen de scheepvaartaandelen klappen.

12.09 uur: De Nederlandse autoverkoop zat in februari in de lift: er werden 5 procent meer wagens verkocht dan een jaar eerder, 33.625 in totaal. Het is opvallend hoe anders de Nederlandse automarkt in elkaar zit dan de Belgische. De best verkochte wagens bij onze noorderburen zijn klein en van Aziatische oorsprong: de Suzuki Alto, de Kia Picanto en de Hyundai i10. Dan pas volgt een grotere auto (de VW Golf) en het kleinste VW-model, de Up!

11.50 uur: Interessante tabel: in welke mate zijn deze landen voor hun aardgasbevoorrading van Rusland afhankelijk?

Gas imports from Russia as a percentage of total gas imports, chart courtesy JPMorgan. pic.twitter.com/isAO1ATxrK— Neelabh Chaturvedi (@TweeterVedi) 3 Mar 2014

11.46 uur: Bij Agfa-Gevaert duurt de staking nog altijd voort. De directie kondigde wel aan dat ze de deurwaarders die ze eerder ter plaatse had gestuurd, gaat vragen hun opdracht stop te zetten. Daarna zou een soort bemiddeling plaatsvinden.

11.33 uur: Oekraïne lijkt vast besloten de Krim te behouden. De vraag is alleen hoe.

Ukrainian Prime Minister #Yatseniuk Says #Ukraine Will Never Give Up #Crimea To Anyone - Interfax— cigolo (@cigolo) 3 Mar 2014

11.24 uur: Crisis rond de Krim? Dan moeten beleggers hoofd koel houden, (ook) op lange termijn denken en tegelijk de opportuniteiten die zich aandienen, te baat nemen.

5 things investors need to know about Ukraine crisis on.mktw.net/1dQOnjt...— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 3 Mar 2014

11.11 uur: Tessenderlo Group heeft de verkoop van zijn voedingsfosfatenactiviteit Aliphos aan EcoPhos afgerond. Het gaat om een vrij kleine activiteit, met één productievestiging (Rotterda) drie verkoopkantoren en alles samen 57 werknemers. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

11.07 uur: Ook Belfius gaat nu de rente op spaarproducten en hypothecaire leningen verlagen. De details vindt u straks in een apart artikel op onze site.

Belfius deelt ook mee al 430 miljoen euro te hebben opgehaald in het kader van de Volkslening. Ook daar dalen de rentevoeten overigens. De Volkslening op 5 jaar brengt voortaan nog 1,5 procent op, die op 10 jaar 2,4 procent.

10.35 uur: Oekraïne kan het goedkoop Russisch gas al vergeten. 

Uh-oh -- Gazprom CFO says company studying the possibility of gas price increases for #Ukraine from April— Luke BakerVerified account (@LukeReuters) 3 Mar 2014

10.14 uur: De PMI van de industrie in de eurozone valt al bij al mee, al is er wel een daling tegenover januari. De index voor februari komt uit op 53,2 waar 53 was verwacht.

Final Eurozone mfg #PMI at 53.2 in Feb, down from 32-month high of 54.0 in Jan bit.ly/1dSvUTy... bit.ly/1dSvUTy...— Markit Economics (@MarkitEconomics) 3 Mar 2014

09.58 uur: De zorgen rond een escalatie van het conflict in Oekraïne komen bovenop weinig bemoedigend nieuws over de Chinese economie. Zaterdag bleek dat de officiële PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) in februari is gedaald tot 50,2 van 50,5 in januari. En maandag belandde de door Markit Economics becijferde PMI op 48,5, het laagste niveau in zeven maanden. Het toerental van de Chinese industriële motor is dus verder gezakt.

Deze week vindt overigens het Nationaal Volkscongres plaats en daar zullen economische hervormingsmaatregelen worden aangekondigd. Het zal onder meer gaan over het saneren van de financiën van lokale regeringen, het aanrekenen van marktprijzen voor grondstoffen en het openen van sectoren die nu nog volledig door de overheid gecontroleerd worden voor private investeringen.

09.41 uur: In zijn lijst met Benelux-favorieten vervangt ING Delta Lloyd door Ageas. Ageas blijft een verhaal van normalisering (zie 08.27 uur), aldus Albert Ploegh, die verwijst naar de recente overwinning is een rechtszaak en er aan herinnert dat nog twee andere rechtszaken in de nabije toekomst hun beslag krijgen.

09.35 uur: In een crisis zijn er niet alleen verliezers, maar ook winnaars. Het Noorse Statoil stijgt 2,4 procent. En de dollar verstevigt.

Dollar advances on Ukraine crisis, China data on.mktw.net/1deLT1k...— MarketWatchVerified account (@MarketWatch) 3 Mar 2014

09.28 uur: De Russische beurzen zakken nog dieper weg.

The Russian stock index Micex down 11% pic.twitter.com/aJTiziLNoP— financial acrobat (@finansakrobat) 3 Mar 2014

09.11 uur: De verliezen treffen een breed spectrum van sectoren. Autoproducenten als Porsche (-3,6%) of Renault (-3,9%) bijvoorbeeld. Renault is eigenaar van de Russische Lada-producent AvtoVAZ. Ook chemie- en staalwaarden gaan onderuit (ThyssenKrupp -4,4%, BASF -3%), net als grote financiële groepen (SocGen -4,8%).

09.03 uur: Bloedrode cijfers in Europa bij de start van de handelsdag. De Euro Stoxx 50 verliest 2,1 procent, de brede Stoxx Europe 600 1,7 procent. Het zwaarste verlies is voor Frankfurt (-2,6%). De Bel20 noteert 1,8 procent in de min.

In de Bel20 houdt alleen D'Ieteren stand, alle andere componenten kleuren rood. Ter herinnering: D'Ieteren had donderdag 12 procent verloren en vrijdag nog eens 0,65 procent. 

08.56 uur: De prijs van het Britse aardgas schoot vanmorgen tot 6,9 procent hoger door de oplopende spanning in Oekraïne. Dat is de grootste sprong in meer dan 16 maanden. Investeerders vrezen een onderbreking van de Russische export.

 

08.46 uur: De val van de Micex in Moskou bedraagt intussen 8,2 procent. ‘Dit is slecht nieuws voor iedereen. Russische en Oekraïense ‘assets’ zullen hieronder lijden en mogelijk ook de wereldwijde markten aangezien die nu een wereldwijde crisissituatie is’, schreef econoom Tim Ash van Standard Bank Group vanmorgen in een gemaild commentaar dat Bloomberg ontving. 

08.38 uur: De onrust rond Oekraïne is grotendeels ingegeven door de vrees voor een stokkende Russische export van aardgas.

Citi: "Gazprom is 24% of MSCI Index, c half of exports go via Ukraine. C 2/3 of these exports can be re-routed to other pipelines, not all"— Katie MartinVerified account (@katie_martin_FX) 3 Mar 2014

08.33 uur: De Europese beurzen zullen met stevige verliezen openen. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 1,4 procent in de min.

Rusland in brand : -8% Verwacht u in Europa dus niet meteen aan geweldig goed gemutste beleggers! bolero.be/nl/analyse-en-...— Tom Simonts (@TSimonts) 3 Mar 2014

08.27 uur: ING verhoogt het koersdoel voor Ageas van 36 tot 39 euro. De 'normalisering' zet zich door bij de verzekeraar, meent analist Albert Ploegh. Hij denkt dat het aandeel meer zal aangevuurd worden door overnamespeculatie dan door de resultaten. Zijn advies blijft kopen.

Given Ageas’ net cash position and underlying business performance, we see scope for capital return over the next few years in excess of its dividend policy.

 

08.19 uur: Rusland ondervindt duidelijk de weerslag van zijn inval op de Krim. De roebel verliest terrein tegenover andere grote munten. De Russische centrale bank verhoogde de basisrente met 150 basispunten, van 5,5 tot 7 procent. De tijdelijke maatregel moet inflatierisico's bestrijden en de financiële stabiliteit verzekeren, heet het.

De beleggers in Moskou zijn er alleszins niet gerust op. De indexen zakken 7 à 9 procent. De zwaarste klap in jaren.

Bank Rossii goes all in 150 bps and micex is getting crushed. Down 9.2% biggest fall in 5 years. I don't think that was the plan.— Eddy Elfenbein (@EddyElfenbein) 3 Mar 2014

150bps rate hikes on an economy that was already as sick as a dog. Crimea not looking like an easy victory from here. #Russia— Paweł Morski (@Pawelmorski) 3 Mar 2014

08.07 uur: Goedemorgen, beste lezers. Het was een spannend weekend en die spanning is vandaag duidelijk voelbaar op de beurzen. In Tokio verloor de Nikkei 1,3 procent en de Topix 1,2 procent. Ook elders in Azië kleuren de indexen rood, zij het in mindere mate.

De Russische invasie op de Krim belooft weinig goeds en kan tot een escalatie van geweld leiden. Oekraine heeft immers een algemene mobilisatie op touw gezet. De vrees voor een verdere escalatie doet beleggers zoeken naar veiliger oorden: goud of de yen. Olie wordt intussen ook duurder. Rusland is een van de grote olie-exporteurs in de wereld.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud