1. Markten Live
 2. Live blog

Kritische analist schrijft Nyrstar in de prak

Op een vrij positief gestemde Brusselse beurs ging Nyrstar keihard onderuit na een bijzonder kritisch rapport van ABN AMRO. Argenx vertaalde de interesse van AbbVie in stevige winst, Agfa betaalde een verse tegenvaller cash.
 • Tot morgen!

  De agenda voor morgen:

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Eurozone:

  - PMI-industrie en -dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) augustus, 10 uur

  - Europese Centrale Bank: notulen vergadering van 26 juli, 13.30 uur

  - Consumentenvertrouwen augustus , 16 uur

  Verenigde Staten:

  - Verkoop nieuwe woningen juli, 16 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:

  - IBA: halfjaarresultaten, 17.45 uur

  - Kinepolis: halfjaarresultaten, 7 uur

  - Leasinvest Real Estate: halfjaarresultaten, 7.30 uur

  China:

  - Alibaba: resultaten eerste kwartaal 2018/2019

  Nederland:

  - BAM: resultaten eerste halfjaar

 • Stijgers en dalers

  Grootste stijgers:

  - Roularta: +5,4%

  - Argen-X: +4,7%

  - Picanol: +2,5%

  Grootste dalers:

  - Nyrstar: -15,3%

  - Tessenderlo: -7,6%

  - Agfa-Gevaert: -7%

 • NN IP bouwt aandelenpositie af

  De Nederlandse vermogensbeheerder NN Investment Partners heeft zijn aandelenpositie afgebouwd van ‘meer dan gemiddeld’ naar ‘neutraal’. Strateeg Ewout van Schaick: ‘We reageren op de stijgende risicoaversie bij beleggers na de economische problemen in Turkije en de oplopende spanningen met de VS. Ook het vertrouwen in opkomende markten is afgenomen.’ Daarnaast verwijst NN IP naar een minder gunstig winstmomentum, zwakkere sentimentsindicatoren en de Italiaanse begrotingsonderhandelingen.

 • Een overzicht van de beweging op Wall Street...

  vindt u hier.

 • Joe Sixpack herleeft en bezorgt Target grootste groei in 13 jaar

  Target heeft een ijzersterk kwartaal achter de rug. De tweede grootstse winkelketen van de VS, na Walmart, kende in het tweede kwartaal de sterkste groei in 13 jaar. Beleggers belonen het bedrijf en sturen het aandeel naar een recordkoers.

  De omzet van Target steeg in het tweede kwartaal met 4,9 procent en verbleekte daarmee de analistenverwachting van 3,99 procent. Ook de winst per aandeel van 1,47 dollar lag boven de verwachting van 1,4 dollar. Voor CEO Brian Cornell is de reden van het sterke kwartaal duidelijk. 'Er bestaat geen twijfel dat we momenteel profiteren van een erg sterk consumentenvertrouwen. Misschien wel het sterkste dat ik in mijn carrière heb gezien,' zei hij aan het persagentschap Reuters. 

  Door de sterke economie trekt de Amerikaanse consument de geldbuidel open. Stijgende lonen, een lagere werkloosheid en de belastingverlaging hebben de levenstandaard van de gemiddelde Amerikaan verbeterd. De winkelbezoeken stegen 6,4 procent op jaarbasis tot het grootste aantal in een decennium. Target zag vooral een sterke vraag naar huishoudproducten, elektronica en speelgoed. 

  De keten profiteerde ook van de zwakte van haar rivalen. Zo moest de speelgoedwinkelketen Toys R Us 4000 filialen sluiten na een faillissement. 

 • Amerikaanse voorraden geven olie boost

  De olieprijs stijgt 2 procent tot boven 74 dollar per vat. Het hoogste peil in twee weken. Een rapport toont aan dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week met 5,2 miljoen vaten daalden. Drie keer zoveel als wat analisten verwachtten. 

 • Autosector in de rats

  De Duitse bandenfabrikant schetst een somber beeld van de autoindustrie en sleurt enkele metgezellen de dieperik in op de beurs. We lijsten er enkele op. 

  Bandenproducenten zoals het Franse Michelin of het Italiaanse Pirelli zakken fors. Verschillende fabrikanten van auto-onderdelen zoals de Franse bedrijven Valeo en Faurecia en het Duitse Schaeffler krijgen klappen. De autosector is logischerwijze de grootste daler in Europa met een verlies van 3,6 procent.

  ©Photo News

 • Trumpsaga houdt Wall Street in de ban

  Wall Street opent vlak. Beleggers kijken uit naar hoe het net zich schijnbaar om Trump spant nu twee ex-medewerkers aan het openbaar ministerie details bekendmaakten die de president in het nauw brengen. Gisteren bereikte de index S&P 500 nog haar hoogste niveau ooit.

 • Het overzicht van de rijk gevulde Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Qrf zet neergang voort

  In de aanloop naar het halfjaarrapport zakt Qrf naar een vers diepterecord van 18,10 euro, een minus van 4,7 procent. Gisteren was er al een sombere preview van KBC Securities, vandaag zijn er de sombere berichten over heel de retail in provinciesteden

 • Degroof Petercam knipt Tessenderlo bij

  Het is niet zo dramatisch als de knipbeurt die ABN AMRO bij Nyrstar doorvoert, maar toch: Degroof Petercam verlaagt na de ontgoochelende kwartaalcijfers en bijhorende winstwaarschuwing het koersdoel voor chemiegroep Tessenderlo van 37 naar 35 euro. 

  Analiste Nathalie Debruyne stipt aan dat ze niet alleen het mes zal zetten in de winstprognoses voor 2018, maar ook die voor 2019. Vooral de afdeling Bio-valorization presteerde ondermaats, door de lage vetprijzen. 'Die vetprijzen zijn innig verbonden met de lage prijzen voor palmolie en deze vertonen nog geen tekenen van herstel'. Met andere woorden: beleggers in Tessenderlo kunnen maar beter ook de persberichten van Sipef in de gaten houden ...

  Het aandeel Tessenderlo zakt 3,6 procent naar 32,20 euro. 

 • Continental zet autosector op de pechstrook

  Op de beurs van Frankfurt tuimelt Continental 13 procent. De Duitse bandenfabrikant en toeleverancier van de autosector waarschuwt dat de resultaten in 2018 bij de verwachtingen achterblijven, als gevolg van tegenvallende verkopen en hoger dan verwachte kosten voor het ontwikkelen van technologieën voor elektrische auto's. 

  De hele autosector deelt in de klappen, met een verlies van 3 procent voor de DJ Stoxx Auto-index. De branche kreeg eerder op de week al een somber rapport over zich van beurshuis Berenberg. 

 • Colruyt en de ambitieuze plannen van Jumbo

  Colruyt gaat een bescheiden 0,1 procent lager naar 51,80 euro. De supermarktketen ging vorige maand - kortstondig - onderuit door een analistenrapport dat stelde dat de komst van de Nederlandse supermarktketen Jumbo wel eens de Hallenaars het leven zuur kan maken. Jumbo lijkt vaart te willen maken en heeft al de eerste contracten voor Belgische winkels op zak

  De flamboyante CEO van Jumbo, Frits van Eerd, over zijn sponsoring van en deelname aan de 24 uur van Le Mans:

  Frits van Eerd, de bliksemsnelle CEO van Jumbo

 • Coupon staatsbon zakt naar 0,65 procent

  De coupon van de tienjarige staatsbon die op 4 september wordt uitgegeven, is vastgesteld op 0,65 procent bruto. De uitgifteprijs bedraagt 100 procent van de nominale waarde. Dat heeft het Federaal Agentschap van de Schuld meegedeeld. Het nettorendement na roerende voorheffing bedraagt 0,455 procent. Particuliere beleggers kunnen van 24 augustus tot en met 3 september inschrijven op de nieuwe staatsbon.

  De vorige staatsbon, die in juni is uitgegeven, had een brutocoupon van 0,75 procent. Hij bracht slechts 2,4 miljoen euro op, het laagste bedrag ooit.

 • Meer uitleg bij het snoeiharde Nyrstar-rapport ...

  ... leest u hier

 • Degroof Petercam over Argenx: 'Recente terugval is koopkans'

  Analisten reageren positief op de Abbvie-deal van Argenx. De Amerikaanse farmareus licht de optie om de klinische testen en commercialisering van het potentieel geneesmiddel ARGX-115 voor zijn rekening te nemen.

  Analiste Stéphanie Put van Degroof Petercam is onder de indruk van de snelheid waarmee Argenx het middel heeft ontwikkeld. 'En Abbvie is een betrouwbare partner in oncologie.' Tegelijk relativeert de analiste het nieuws: 'Er is geen impact op ons waarderingsmodel. Na de tweede preklinische mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar in juni, waren we in afwachting van dit nieuws.' 

  Put bevestigt haar koopadvies en koersdoel van 86 euro. 'De recente terugval van het aandeel is een koopkans in afwachting van de fase 2 resultaten voor efgartigimod om de ziekte van Werlhof aan te pakken. Deze resultaten verwachten we in september.' 

 • Puike eerste cijfers Nederlandse unicorn Adyen

  Het sprookje van Adyen blijft maar duren. De Nederlandse specialist in online-betalingen presenteerde zijn eerste financiële resultaten sinds zijn spectaculaire beursdebuut in juni en die waren aanzienlijk beter dan verwacht: de transacties groeiden in de eerste zes maanden met 43 procent, de omzet met 67 procent en de winst met 75 procent tot 48,2 miljoen euro. Adyen is dan ook een enorme winstmachine

  Adyen-oprichter en -CEO, Pieter van der Does. ©Bloomberg

  De koers van het aandeel Adyen , dat na zijn eerste beursdag in juni nog eens een kwart procent steeg, opende vanmorgen in Amsterdam bijna 5 procent hoger. Daardoor heeft het Nederlandse techbedrijf amper twaalf jaar na de oprichting inmiddels een beurswaarde van 17,5 miljard euro, ofwel evenveel als de Belgische beurskleppers Ageas en Proximus samen. 

 • AbbVie jaagt Argenx 6 procent hoger

  De grootste stijger in de Bel20 is Argenx . Dit dankzij het bericht dat de Amerikaanse farmaciereus AbbVie de optie licht om de klinische testen en - potentiële - commercialisering van ARGX-115 voor zijn rekening te nemen.

  Meteen een referentie die kan tellen, voor een biotechbedrijf dat sinds eind vorig jaar met een doorbraak in het onderzoek naar de zeldzame spierziekte mysthenia gravis een favoriet is bij Europese én Amerikaanse beleggers. 

  In april 2016 sloot Argenx een overeenkomst met AbbVie waarbij de Amerikanen instonden voor de (preklinische) ontwikkeling van ARGX-115. Het middel zou het immuunsysteem kunnen stimuleren om kankercellen aan te vallen. 

  AbbVie is geen onbekende in de Vlaamse biotech. Galapagos vocht recent een robbertje uit met AbbVie over zijn onderzoek naar mucoviscidose. Eerder, in 2015, haakten de Amerikanen al af voor filgotinib, het potentiële goudhaantje van de Mechelaars. Galapagos vond even later voor filgotinib een nieuwe partner, Gilead Sciences.

  En hetzelfde AbbVie stuurde in 2016 ook Ablynx wandelen voor het reuma-onderzoek.  

 • Europese beurzen licht hoger

  Na de licht lagere opening, noteren de Europese beurzen nu in het spoor van Azië op een bescheiden winst. De Euro Stoxx50 gaat nu 0,2 procent hoger, de Bel20 noteert rond het nulpunt. 

  ©REUTERS

 • ABN AMRO knipt koersdoel Nyrstar bij tot 1 (één) euro

  Nyrstar maakt een duik van 7 procent naar 4,91 euro. De oorzaak is niet ver te zoeken: ABN AMRO, al lang het meest kritische beurshuis over de zinkverwerker, handhaaft in een update het verkooopadvies en verlaagt het koersdoel in één trek van 4 naar 1 euro. 

  ©BELGA

  Analisten Philip Ngotho en Mutlu Gundogan onderstrepen nog eens hun twijfels over de eigenlijke schuldenlast van Nyrstar: 'We vermoeden dat het echte schuldenniveau van Nyrstar groter dan gerapporteerd is, aangezien onze analyses aangeven dat het bedrijf tijdens het kwartaal meer schulden gebruikt dan op het einde van het kwartaal gerapporteerd wordt. Het gevolg is dat volgens ons een waardering op basis van de schulden die Nyrstar zelf rapporteert in een overwaardering van de waarde van het eigen vermogen resulteert'. 

 • Agfa verliest een achtste van de beurswaarde

  De openingsbel: de Bel20 zakt 0,1 procent. Maar dat weerspiegelt niet de vele actie op het koersenbord: Agfa-Gevaert tuimelde na de barre resultaten 12 procent naar 3,51 euro, bij Tessenderlo gaat er na de winstwaarschuwing een kleine 3 procent af. 

 • Sterk halfjaar voor Picanol

  Als je cijfers van Tessenderlo ziet, kun je er donder op zeggen dat ook die van zuster-/moederbedrijf Picanol in de buurt zijn. De weefgetouwenfabrikant ziet de omzet tegenover de erg sterke eerste helft van 2017 slechts 2 procent teruglopen, naar 357,4 miljoen.

  De bedrijfswinst gaat 12 procent lager naar 62,5 miljoen euro, dankzij een hogere winstbijdrage van Tessenderlo (dat in de eerste helft van 2017 flinke wisselkoersverliezen moest boeken) gaat de nettowinst 15 procent hoger naar 67,1 miljoen of 3,79 euro per aandeel. 

 • Europese beurzen naar lagere start

  De politieke onzekerheid in de Verenigde Staten - met de ex-advocaat van Donald Trump die als spijtoptant de huidige president potentieel in verlegenheid brengt - zou wel eens op de beurzen kunnen afstralen. Al moeten we daar ook niet overdrijven: volgens de futures zullen Bel20 en Euro Stoxx50 zo'n 0,3 à 0,4 procent lager openen. 

 • Tessenderlo waarschuwt voor lagere winst

  Ook de resultaten van Tessenderlo lopen binnen. Net als bij Agfa valt de krimp een stuk groter dan gevreesd uit: de omzet - zonder rekening te houden met de intragroepsomzet van de bouwpoot Kerley Services - krimpt over het eerste halfjaar 6 procent naar 840 miljoen euro. Dat is forser dan de krimp met 4 procent die analisten gemiddeld verwachtten. 

  Ook de rendabiliteit blijft onder de verwachtingen. De brutobedrijfswinst zakt 17 procent naar 100,1 miljoen, terwijl analisten op 110 miljoen rekenden. De bedrijfswinst duikt 23 procent lager naar 65 miljoen, netto komt de winst uit op 54,6 miljoen euro of 1,27 euro per aandeel. 

  Duidelijk is dat de dure dollar en de lage grondstoffenprijzen de Amerikaanse meststoffendochter Kerley, het kroonjuweel van de groep, blijven parten spelen. Bovendien spelen de lage vetprijzen de gelatinefabrieken van de afdeling 'Bio-valorization' parten. 

  Voor heel 2018 rekent Tessenderlo bij constante consolidatiekring niet langer op een brutobedrijfswinst (rebitda) die vergelijkbaar is met de 187,8 miljoen euro over boekjaar 2017. De winst zal lager liggen. Alleen via de winstbijdrage van T-Power, de elektriciteitscentrale die Tessenderlo dit voorjaar voor 328 miljoen euro kocht, zal er een stabilisatie zijn. Maar tot nog toe rekende Tesenderlo dus zónder T-Power op een stabilisatie. 

 • Agfa handhaaft outlook: geen margeverbetering in 2018

  Samen met de resultaten over het tweede kwartaal blijft Agfa-Gevaert bij de waarschuwing van eerder dit jaar dat de winstmarge in vergelijking met die van 2017 niet zal stijgen. 

 • Agfa gaat onder de lat door

  De resultaten van Agfa-Gevaert lopen binnen. En die zien er niet bijster fraai uit. De omzet van de beeldvormingsgroep zakte over het tweede kwartaal met 10 procent naar 559 miljoen euro. Dat is ruim meer dan de krimp met 4 procent die analisten verwachtten

  ©BELGA

  Ook als we abstractie maken van de tegenzittende dollar en het de grote kuis die de groep houdt in drukvoorbereiding, met het schrappen van alle onvoldoende rendabele contracten, was er een krimp van 3,6 procent. 

  De recurrente bedrijfswinst kwam uit op 35 miljoen euro, een daling met een kwart en onder de gemiddelde verwachting van 38 miljoen euro. Netto zakte de winst met bijna vier vijfde tot 6 miljoen euro of 0,03 euro per aandeel. Hier rekenden analisten op 10 miljoen. 

 • De lange 'bull run' van Wall Street in beeld

  Na een hiaat van 142 dagen zette de S&P500 gisteren een vers record neer. En vandaag is de 'bull run' op Wall Street met 3.453 dagen sinds het dieptepunt in 2009 de langste ooit. 

 • Ook de Braziliaanse real staat onder druk

  Nu Amerikaans schuldpapier dankzij Jerome Powell weer aardig rendeert, ontvluchten steeds meer beleggers de groeimarkten. Ook de Braziliaanse real staat onder druk: voor het eerst sinds begin 2016 kost een dollar meer dan 4 reais. 

 • Agfa, Tessenderlo en Qrf openen de boeken

  Het begon wat aarzelend na 15 augustus, maar stilaan begint de tweede lading halfjaarcijfers op kruissnelheid de komen. Deze ochtend zijn er cijfers van Agfa-Gevaert  - de verwachtingen zijn niet bepaald hoog gespannen voor de beeldvormingsgroep - Tessenderlo en diens zusterbedrijf Picanol. Nabeurs is er Qrf, dat gisteren naar een vers diepterecord zakte. 

 • Wall Street viert langste hausse in stijl

  Goedemorgen! 3.453 dagen. Zo lang duurt de huidige hausse op Wall Street al. En daarmee zitten we aan een record. Een record dat gisteren al gevierd werd met .. een eerste record voor de S&P500 sinds januari.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Tijd Connect