LendingClub wint 70 procent op Wall Street

©EPA

Met een winst van bijna 70 procent maakt het onlineplatform LendingClub een spectaculair debuut op Wall Street. Dankzij de hogere start van de Amerikaanse beurzen herstelt ook Europa van haar middagdip.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

 

18.30 uur: hiermee sluiten we onze Marktenlive-sessie af voor vandaag. Bedankt voor het lezen, en tot morgen!

17.54 uur: Niet alleen LendingClub doet het uitstekend. Positieve geluiden over de Amerikaanse economie duwen Wall Street voor het eerst deze week hoger. De Dow Jones wint na twee uur handel 1,2 procent. 

In de markt van kantoorbenodigdheden speculeren beleggers over een monsterfusie tussen Staples (+9,6%) en Office Depot (+12,7%). En wel omdat aandeelhoudersactivist Starboard Value een belang van 5,1 procent kocht in Staples én zijn participatie in Office Depot optrok van 8,6 tot 9,9 procent. Beleggers gaan ervanuit dat Starboard van plan is om de twee bedrijven tot een fusie te dwingen.Staples is de grootste verdeler van kantoorbenodigdheden van de wereld en heeft een beurswaarde van 10,3 miljard dollar. Office Depot is het kleinere broertje met een waarde van 4 miljard dollar. Beide kunnen wel wat extra schaalgrootte gebruiken om de afkalvende vraag naar kantoorbenodigdheden - mede door de digitalisering - het hoofd te bieden. 

 

17.33 uur: Euronext Brussel sluit de dag af met een winst van 0,2 procent op 3.261,96 punten. Dit zijn de belangrijkste stijgers en dalers.

 

17.18 uur: Analist Frank De Mol van De Belegger over de conference call van Arseus.

#Arseus Van Jeveren: vrees voor kapitaalverhoging voor overnames ongegrond. Verkoopproces Corilus loopt goed. #conferencecall— Frank De Mol (@FrankDeMol1) December 11, 2014

 

17.00 uur: Terug naar Brussel:  beurstoezichthouder FSMA heeft de handel in Arseus opgeschort op vraag van het bedrijf zelf. De conference call die het bedrijf eerder op de dag had aangekondigd is net van start gegaan. Net voor de opschorting noteerde Arseus 13,2 procent hoger op 33,92 euro.

16.41 uur: We hebben een koers! Lending Club stijgt bijna 70 procent nu de handel op Wall Street eindelijk van start is gegaan. Het aandeel schommelt nu rond de 25 dollar, terwijl de intekenprijs 15 dollar bedroeg.

16.15 uur: Volgens het persagentschap Bloomberg zou LendingClub aan 22 dollar starten, maar een echte koers is er voorlopig nog niet. Maar met de sfeer op de markt zit het blijkbaar wel snor:

A sea of red at the @NYSE. #LendingClub #IPO (prospectus.lc) pic.twitter.com/bkdRi1qR0k— Lending Club (@LendingClub) December 11, 2014

 

15.36 uur: Het blijft wachten op een eerste koers voor LendingClub. Het onlineplatform waar burgers rechtstreeks aan elkaar geld kunnen lenen, debuteert vandaag op de New York Stock Exchange, waar traders voor de gelegenheid met rode hesjes zijn aangedost. Dat de interesse enorm is, was eerder al duidelijk. LendingClub trekt naar de beurs aan 15 dollar per aandeel, en haalt daarmee liefst 870 miljoen dollar op. 

#LendingClub not opening until 10.30am or so, lots of people on NYSE floor expecting a big pop - maybe to $25— Tracy Alloway (@tracyalloway) December 11, 2014

15.30 uur: De Amerikaanse aandelenmarkten zijn de dag met bescheiden winst gestart. De Dow Jones stijgt met 0,4 procent, de Nasdaq klimt met 0,5 procent. 

14.36 uur: Wall Street lijkt een mooie start tegemoet te gaan na de publicatie van betere Amerikaanse economische data. De Amerikaanse kleinhandelsverkopen kenden in november de sterkste klim in acht maanden, leren nieuw data van het ministerie van Handel. De Amerikaanse consument voelt zich dus goed in zijn vel, en de kans is groot dat dat wellicht nog even zo blijft. De dalende olieprijzen hebben immers een positieve invloed op zijn portemonnee, en ook de arbeidsmarkt lijkt er beter aan toe. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsvergoeding in de VS daalde afgelopen week met 3.000 naar 294.000.

13.56 uur: Ook bedenkers  van digitale munten vallen wel eens ten prooi aan nostalgie. Op onze redactie hebben we net een persbericht ontvangen dat de 'Guldencoin' moet promoten. Jawel: het Nederlandse antwoord op de bitcoin dat als alternatief moet dienen voor de euro.  De Guldencoin werkt volgens hetzelfde principe als een bitcoin - het is dus eigenlijk een soort computercode waar gebruikers een bepaalde waarde aan kleven. Voorlopig kan je met digitale munt terecht bij 65 winkels in Nederland, van boekenwinkels en websitewinkels tot zelfs ontharingscentra. Nog volgens het persbericht zijn 650 Guldencoins goed voor een euro. En  als u het zich zou afvragen: voor zover bekend bestaat er nog geen Belgische frankcoin. 

Echte 'huphollanders' kunnen nu ook met een eigen digitale munt betalen, de Guldencoin. ©Photo News

 

12.33 uur:  De rente op het Duitse staatspapier blijft in vrije val. Bunds met een looptijd van dertig jaar leveren nu nog 1,490 procent op. Het is de eerste keer dat de rente op de Duitse dertigjarige staatsobligaties onder de 1,5 procent is gezakt. De tienjarige Bunds  bieden nu nog een rente van 0,658 procent.

11.53 uur: De voormalige Bundesbank-voorzitter Karl Otto Pöhl is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Duitse centrale bank. Pöhl is vooral bekend als de man die in de jaren '80 inflatie met tandpasta vergeleek.'Eens het goedje uit de tube is, krijg je het er niet meer in.'

Obituary for Karl Otto Pöhl: independence, humanity, humour http://t.co/d90qsInhj7— Deutsche Bundesbank (@bundesbank) December 11, 2014

 

11.36 uur: De Russische centrale bank verhoogt de rente met 1 procentpunt naar 10,5 procent om de aanhoudende val van de roebel een halt toe te roepen. De ratingverhoging was wel verwacht. 

*RUSSIAN CENTRAL BANK RAISES KEY RATE TO 10.50%— lemasabachthani (@lemasabachthani) December 11, 2014

 

11.20 uur: De Europese banken hebben nog minder dan verwacht interesse voor de goedkope vierjaarskredieten van de Europese Centrale Bank. Volgens de cijfers die Frankfurt zopas heeft vrijgegeven hebben de banken van de eurozone slechts voor 130 miljard euro aan zogenaamde TLTRO-leningen opgenomen bij de ECB. Dat is 20 miljard minder dan verwacht. Daarmee neemt meteen de speculatie toe dat de ECB sneller zal overgaan tot de aankoop van Europese staatsobligaties om de economie te stimuleren. 

10.35 uur: De Noorse centrale bank verlaagt verrassend haar rentetarieven. Die zet is onverwacht want de meest recente cijfers toonden aan dat de Noorse economie draaide zoals verwacht. Maar de aanhoudende val van de olieprijzen maakt het olieproducerende land duidelijk zenuwachtig. Voor wie obligaties in Noorse kroon heeft is dat natuurlijk een tegenvaller, want de Scandinavische munt verliest terrein ten opzichte van de euro. Voor het eerst sinds 2009 is een euro nu meer dan 9 Noorse kroon waard. 

Norges Bank’s Executive Board decided to lower the key policy rate by 0.25 percentage point to 1.25 percent. http://t.co/bEbNdSKfnh— Norges Bank (@NorgesBank) December 11, 2014

10.26 uur:De Italiaanse autobouwer Fiat Chrysler biedt een korting van 4,1 procent op de nieuwe aandelen die het in het kader van een kapitaalverhoging wil verkopen. Fiat wil in totaal liefst 5 miljard dollar ophalen om zijn oplopende schuldenberg af te bouwen. In het kader daarvan geeft de groep 87 miljoen nieuwe aandelen uit aan 11 dollar per stuk. 

10.04 uur: Het biotechnologiebedrijf Argen-X wint 5,2 procent op 7,49 euro. Het samenwerkingsakkoord dat Argen-X heeft gesloten met de Britse farmareus Shire werpt zijn vruchten af. Shire keemt een licentie op meerdere potentiële geneesmiddelen die Argen-x ontwikkelt. De Belgische biotechgroep, dat zich toelegt op de ontwikkeling van kankermedicijnen, krijgt daar een niet nader genoemd bedrag voor. Shire is trouwens ook aandeelhouder van Argen-X sinds het bedrijf deze lente naar de Brusselse beurs is gestapt.

9.13 uur: Ook het advies voor de cinemagroep Kinepolis werd verlaagd, aan de Brusselse Havenlaan.

KBCS verlaagt advies #Kinepolis naar "opbouwen" (KD van €34 naar €36) en verhoogt advies #TerBeke tot "opbouwen" (KD van e56 naar €66)— Tom Simonts (@TSimonts) December 11, 2014

 

9.08 uur: KBC Securities heeft zijn advies voor de versevoedingsgroep Ter Beke verhoogd naar Accumulate, met een koersdoel van 66 euro. Het voedingsbedrijf is de paardenvleescrisis van vorig jaar weer helemaal te boven gekomen. Analist Guy Sips stipt aan dat Ter Beke verwacht dat de jaarresultaten hoger zullen uitkomen dan die over 2013, ook al heeft de groep geïnvesteerd in een nieuwe fabriek in Polen. 

9.02 uur: Euronext Brussel is aarzelend van start gegaan. De Bel20-index kruipt 0,1 procent hoger naar 3.259,17 punten. Op de brede markt is Arseus de opvallendste stijger. Na de klap van woensdag wint het aandeel nu een kleine 5 procent. 

8.45 uur: Hoopgevend nieuws voor wie in luchtvaartaandelen belegt. Dankzij de lagere olieprijzen en de aantrekkende economie zullen de luchtvaartmaatschappijen volgend jaar de hoogste winstmarges in vijf jaar kunnen halen. Dat voorspelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. De 250 luchtvaartbedrijven die IATA vertegenwoordigt (84 procent van het totaal) zouden hun winst volgend jaar met 25 miljard dollar zien groeien, klinkt het. De winstmarge zou 3,2 procent bedragen, het hoogste niveau sinds 2010.

Het slechte nieuws is wel dat de Europese luchtvaartbedrijven hier minder van zullen profiteren. Door de zware concurrentie, weinig efficiënte infrastructuur en hoge belastingen, zullen luchtvaartmaatschappijen hier gemiddeld maar een marge van 1,8 procent halen, zegt IATA.

8.20 uur: De Amerikaanse internetreus Google stopt volgende week met zijn Google News-diensten in Spanje. Dat heeft allemaal te maken met een nieuwe Spaanse wet, die bepaalt dat Google en andere actualiteitssites moeten betalen voor nieuwsberichten die ze overnemen.  Het is niet de eerste keer dat Google onder vuur komt te liggen omdat het nieuwsartikels of uittreksels ervan overneemt om in zijn zoekrobot te gebruiken. Tot voor kort was er ook  in ons land een geschil tussen de Franstalige en de Duitstalige uitgevers en de internetgigant. Maar na jaren bikkelen sloten beide partijen eind 2012 alsnog een akkoord waarbij beide partije actief zouden samenwerken om meer inkomsten te halen op de advertentie- en lezersmarkt. Google betaalde toen ook een serieuze smak geld aan de uitgevers. 

8.02 uur: IBA , het bedrijf uit Louvain-La-Neuve dat machines voor protonbehandelingen van kanker maakt, heeft een nieuwe deal in China gesloten. Samen met een lokale partner zal IBA een protontherapiesysteem - een manier op kankercellen gerichter te bestralen - installeren in een ziekenhuis in Zuid-China. De deal zou IBA 30 miljoen euro moeten opleveren, zegt het bedrijf in een persbericht. 

7.53 uur: De Nederlandse maker van olieboorplatformen SBM Offshore , die de voorbije maanden werd achtervolgd door corruptieschandalen, kondigt een zware herstructurering aan. De groep schrapt wereldwijd 1.200 banen, wat een besparing van jaarlijks 40 miljoen euro moet opleveren. Tegelijkertijd verhuist SBM Offshore zijn hoofdzetel van Monaco naar Nederland. Die verhuisoperatie zou in het derde kwartaal van volgend jaar afgerond moeten zijn. KBC Securities had SBM Offshore woensdag nog op zijn favorietenlijst voor 2015 gezet.

©SBM Offshore

7.44 uur: Er zijn ook plaatsen waar er niet (meer) wordt gestaakt op deze donderdag. De Campo Morado-mijn in Mexico bijvoorbeeld. De zinkverwerker Nyrstar laat donderdagochtend weten dat de arbeiders van deze site weer aan het werk zijn gegaan nadat ze twee weken lang was geblokkeerd door de lokale vakbond. Of daarmee alle problemen van de baan zijn valt nog af te wachten. De onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden zijn nog altijd aan de gang. 

7.31 uur: De leverancier van apothekersmateriaal Arseus laat nu al weten dat het later op de dag - om 17 uur - een conference call zal geven over de Amerikaanse markt voor compounding. Dat is het samenstellen van farmaceutische producten. Arseus geeft nogal mysterieus mee dat de aanleiding voor de conference call de strategische samenwerking is tussen een van de grotere Amerikaanse  'pharmacy benefit managers' - een instelling die geneesmiddelen op voorschrift verdeelt en ook de terugbetaling ervan beheert - en het Amerikaanse netwerk van bedrijven die zich specialiseren in compounding.

De timing van die 'succesvolle ontwikkeling', zoals Arseus het zelf noemt, is wel opmerkelijk. Het aandeel was met een verlies van net geen vier procent gisteren een van de grootste dalers op de Brusselse beurs. 

7.26 uur: Natuurlijk blijven ook de olieprijzen de markten domineren. In Londen was de prijs voor een vat ruwe olie onder de 65 dollar gezakt nadat het OPEC-kartel zijn verwachtingen voor de toekomstige vraag had verlaagd. Dat zorgde voor de nodige stress op de beurzen. Nadat de meeste Europese aandelenmarkten lager eindigden - Brussel bleef als bij wonder wel uit het rood - kende ook Wall Street zijn slechtste dag sinds oktober. Ook de Aziatische beurzen bleven niet buiten schot. Zij doken donderdag eveneens in het rood. 

7.15 uur: Goedemorgen iedereen! Welkom op de Marktenlive. Vandaag is het D-day voor Mario Draghi. Als de jongste lettersoep van de ECB-voorzitter - TLTRO - een sof blijkt, ligt de weg naar bulkinkopen van staatspapier helemaal open. TLTRO is de jongste aanwinst van het ECB-lexicon. In essentie hoopt Frankfurt met langlopende goedkope kredieten Europese banken maximaal 400 miljard euro toe te schuiven, met het vriendelijke verzoek dat geld vervolgens om te zetten in bedrijfskredieten. Al dreigt die 400 miljard euro te optimistisch ingeschat te zijn, leren recente rondvragen bij grootbanken. Collega Kurt Vansteeland pende deze voorbeschouwing.

©REUTERS

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud