1. Markten Live
 2. Live blog

Lichte winst voor beurzen

De Europese beurzen kenden andermaal een volatiele sessie. Beleggers blijven voorzichtig in aanloop naar de extra Europese top van maandag over de Griekse kwestie. In Brussel kelderde biotechbedrijf Celyad na het debuut op Nasdaq.
 • Bel20 sluit 0,14 procent hoger

  De Bel20 kon in de slotminuten nog een beetje winst bijeenrapen en sloot 0,14 procent hoger.

 • De Europese Centrale Bank besliste andermaal om de noodfondsen voor de Griekse banken op te trekken en beraadt zich daar maandag opnieuw over. Dat manoeuvre komt er nu steeds meer Grieken hun spaarcenten van de bank halen. Meer info hier.

   

  De rijen aan de geldautomaten in Athene worden almaar langer. pic.twitter.com/2SWlkPgPrM— mvdroogenbroeck (@mvdroogenbroeck) June 19, 2015

 • De Tijd had een exclusief interview met Willem Buiter, de hoofdeconoom van Citi en de bedenker van de term Grexit. 'De Griekse schuld moet grotendeels worden kwijtgescholden. Doorslikken en die bladzijde omslaan, er zit niets anders op', zegt Buiter. Meer info hier en morgen in de ZaterdagTijd.

 • Bel20 speelt winst kwijt

  De Bel20 is zijn mooie openingswinst kwijtgespeeld. Beleggers willen niet teveel risico nemen in aanloop naar de Europese top over de Griekse kwestie maandag.

 • Belgische consument nog iets positiever

  Het consumentenvertrouwen is na de stevige sprong in mei (van -6 naar -3) verder verbeterd in juni. De indicator staat nu op -2 en dat is de hoogste stand in bijna vier jaar.

  De consumenten werden deze maand positiever over de economische situatie in ons land en over de evolutie van de werkloosheid. De inschatting van hun financiële situatie bleef onveranderd, terwijl de Belgen iets negatiever werden over hun spaarvermogen.

 • Nasdaq vindt fitness belangrijker dan Belgische biotech

  Het Belgische biotechbedrijf Celyad maakt straks zijn debuut op Nasdaq. In tegenstelling tot Onno van de Stolpe (CEO Galapagos), mag Christian Homsy (CEO van Celyad) niet de openingsbel luiden. Die eer is vandaag voor de CEO van het Amerikaanse Mindbody dat ook vandaag naar de beurs trekt. Mindbody ontwikkelt managementsoftware voor fitness- en wellnesscentra. Celyad haalt 100 miljoen dollar op, meer dan Mindbody. 

 • Terwijl Griekenland aan de rand van de afgrond staat, speecht Tsipras op een forum in Sint-Petersburg. 

  #Greece is on verge of bankruptcy and Tsipras is on stage with Putin. Says it all.— Stephanie BakerGeverifieerd account (@StephaniBaker) 19 jun. 2015

 • Volgens bronnen in de banksector zou de ECB de noodkredieten voor de Griekse banken nog eens verhoogd hebben. Met hoeveel is voorlopig niet bekend.

  ECB RAISES EMERGENCY FUNDING CAP FOR GREEK BANKS - BANKING SOURCE— lemasabachthani (@lemasabachthani) 19 jun. 2015

 • De winsten van de Europese beurzen zijn kort na de middag gezwollen tot meer dan een procent. Wall Street gaf donderdag het goede voorbeeld en beleggers hopen dat er te elfder ure toch nog een oplossing voor Griekenland wordt gevonden. Onder meer de Spaanse en de Portugese beurzen trekken de kar. Positieve analistenrapport zwepen het Franse telecombedrijf Numéricable en de Duitse staalproducent op.

  Over Griekenland gesproken: het opniniestuk van collega Jan Vanempten over wat er met de miljarden Griekse noodhulp is gebeurd, is een onhutsende 'must read'.

 • Nieuwe sluizen Panamakanaal onder water

  Het gebeurt duizenden kilometers van hier en was ons wat ontgaan, maar Jan De Nul brengt het onder de aandacht: in Panama zijn ze een week geleden gestart met het vullen van de nieuwe sluizen aan de Atlantische zijde. Dat werk – met een debiet van 50.000 m³ per uur – zou intussen ongeveer moeten rond zijn.

  Aan de modernisering van het Panamakanaal werkten de twee Belgische baggergroepen mee: DEME (een 100%-dochter van CFE) stond in voor uitdiepingswerken aan de Stille Oceaankant, Jan De Nul Group werkte mee aan de bouw van de nieuwe sluizencomplexen.

  ©REUTERS

 • Francis Van Eeckhout, ondernemer in de bouwmaterialensector, heeft zijn belang in de producent van pvc-raamprofielen Deceuninck versterkt. Dat blijkt uit de insidermeldingen op de site van de beurswaakhond FSMA. Via zijn vennootschap Gramo kocht deze week 186.112 aandelen bij, goed voor een investering van 357.096 euro. Zijn belang stijgt licht van 21,4 naar 21,5 procent.

 • WDP, het diepvriesmagazijn en de verwoeste bakkerij

  WDP won donderdag 2,6 procent na het bekendmaken van 115 miljoen euro aan investeringen in logistieke projecten, vooral in Nederland. Vandaag breit de vastgoedgroep daar een mooi vervolg aan, alsof het nieuws pas nu goed doordringt. Of misschien heeft het er mee te maken dat onze collega Patrick Luysterman vandaag een mooi portret schreef over CEO Tony De Pauw. Op pagina 2 van De Tijd, alstublieft!

  Overigens heeft WDP de voorbije dagen geluk gehad. Net naast de fabriek van Landmännen Unibake in Londerzeel, dat door brand werd verwoest, heeft WDP een diepvriesmagazijn van 8.000 m² opgetrokken voor dezelfde producent, maar dit is gelukkig gespaard gebleven. Het gebouw werd pas deze maand voltooid en zou binnenkort in gebruik worden genomen. De aanvoer zal niet enkel van de aanpalende (intussen verwoeste) fabriek komen, maar ook van 8 andere productievestigingen van Landmännen Unibake. Analist Dirk Peeters van Bank Degroof verwacht dat de gevolgen voor de huurinkomsten van WDP minimaal zullen zijn.

 • Griekse premier gelooft in oplossing

  ©REUTERS

  De Griekse premier Alexis Tsipras gelooft nog steeds in een goede afloop voor de Griekse problemen. 'Er komt een oplossing gebaseerd op het respect voor de Europese regels en democratie', aldus Tsipras. De premier verwelkomde alvast de beslissing om maandag op het hoogste Europees niveau overleg te voeren, met de regeringsleiders en staatshoofden. Volgens Tsipras zou een Grieks vertrek uit de eurozone het begin van het einde van de muntunie betekenen.

 • 'Spoedoverleg over Griekse banken'

  Volgens het persagentschap Bloomberg houdt de top van de Europese Centrale Bank (ECB) om 12.00 uur spoedoverleg over de situatie bij de Griekse banken.

  Het telefonisch overleg zou naar verluidt gaan over een verzoek van de Griekse centrale bank om het maximale bedrag dat als noodsteun kan worden verleend aan banken, met 3 miljard euro op te krikken. De zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) staat op dit moment al op 84,1 miljard euro. Dat was in februari nog 60 miljard euro.

  Die noodkredieten moeten voorkomen dat Griekse banken omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank.

 • CP Invest en Celyad krijgen slaag

  Grootste verliezers in Brussel zijn Care Property Invest en Celyad . De handel in CP Invest werd vandaag hervat, na de bekenmaking van de resultaten van de kapitaalverhoging. Het vastgoedbedrijf gaf 2,8 miljoen nieuwe aandelen uit, tegen 13,45 euro per stuk, en haalde daarmee 38 miljoen euro mee op. Woensdag sloot het aandeel nog af op 14,30 euro.

  Ook Celyad gaf nieuwe aandelen uit. Het biotechbedrijf maakt vandaag zijn debuut op Nasdaq. Naast de uitgifte van Amerikaanse aandelen bestond de kapitaalverhoging van 100 miljoen dollar ook uit de private plaatsing hier. Dat gebeurde tegen 60,25 euro per aandeel, of een korting van 4 procent tegenover de slotkoers van donderdag.

 • Bank Degroof krikt het advies voor vastgoedontwikkelaar Atenor op, van houden naar opbouwen. Het koersdoel zakt wel van 47 naar 46 euro, als gevolg van de minder aantrekkelijke renteomgeving, maar de vooruitgang bij een project in Boedapest wordt op applaus onthaald bij het beurshuis.

  Atenor heeft het tweede gebouw opgeleverd van het Váci Greens-project in de Hongaarse hoofdstad. Het gebouw, met een totale kantooroppervlakte van 18.200 vierkante verspreid over zes verdiepingen, wordt volledig verhuurd aan GE. Atenor meldde ook de start van de werken aan het derde gebouw, dat begin volgend jaar moet opgeleverd worden.

 • Aandeel Belgacom heet voortaan Proximus

  De naam Belgacom verdwijnt vandaag van de koerstabellen en wordt vervangen door Proximus (PROX). Sinds vorig jaar is Belgacom al uit het straatbeeld verdwenen. Door met één merk naar buiten te komen -Proximus- wil Dominique Leroy meer structuur en herkenbaarheid aan het telecombedrijf geven.

  Dominique luidt de bel @beursbe #wijzijnproximus pic.twitter.com/0X6MMD5Azk— Proximus Group (@Proximus_Group) 19 juni 2015

 • Bel20 start licht positief

  Het ziet ernaar dat beleggers de hoop op een Griekse oplossing nog niet hebben opgegeven. In Brussel wint de Bel20 kort na de opening zo'n 0,4 procent. Ook de andere beurzen in Europa nemen een positieve start. In Amsterdan gaat de AEX, 0,6 procent hoger, terwijl de CAC40 zo'n 0,5 procent opveert. De DAX schrijft 0,6 procent bij.

 • CP Invest tankt 38 miljoen bij

  Care Property Invest heeft via zijn kapitaalverhoging 38 miljoen euro opgehaald. Het vastgoedbedrijf gaf zoals bekend 2,82 miljoen nieuwe aandelen uit, en die gingen allemaal de deur uit. Dat gebeurde tegen 13,45 euro per stuk.

  De notering van CP Invest was gisteren geschorst in Brussel. Vandaag wordt de handel hervat.

 • Vrees voor Griekse bankrun

  De ECB zou vandaag vergaderen over maatregelen om een run op de Griekse banken tegen te gaan. Daarbij wordt gedacht aan een sluiting van de kantoren of kapitaalcontroles, waarbij maar een beperkt bedrag kan worden afgehaald. Gevreesd wordt immers dat de Grieken nog meer geld van hun rekeningen zullen halen, nu het overleg tussen de ministers van Financiën in de eurozone geen akkoord opleverde.

  De voorbije weken en dagen haalden al heel wat Grieken geld van hun rekening. Alleen al van maandag tot woensdag vloeide er zo 2 miljard euro weg uit de Griekse banken.

  Volgens twee bronnen dicht bij de ECB zou de bestuursraad van de bank vandaag ook vergaderen over nieuwe noodfondsen voor Athene.

  Bank run! #Greece via @Schuldensuehner pic.twitter.com/izCoCplleU— jeroen blokland (@jsblokland) 19 juni 2015

 • Celyad maakt debuut op Nasdaq

  Biotechbedrijf Celyad heeft zoals gepland 100 miljoen dollar opgehaald met zijn beursgang op Nasdaq. De operatie bestaat grotendeels uit de uitgifte van Amerikaanse aandelen, maar het biotechbedrijf voert ook een kleinere private plaatsing bij ons uit.

  Celyad, het vroegere Cardio3 Biosciences, sloot gisteravond laat zijn kapitaaloperatie op Wall Street af. Vandaag maakt de specialist in immunotherapie zijn debuut op de technologiebeurs Nasdaq.

  Naast de uitgifte van 1,168 miljoen nieuwe Amerikaanse aandelen (goed voor een opbrengst van 80 miljoen dollar) haalde Celyad ook 20 miljoen dollar op met een private plaatsing van 292.000 'gewone' Europese aandelen. Dat gebeurde tegen 60,25 euro per aandeel, of  een korting van 4 procent tegenover de slotkoers van donderdag.

 • Goeiemorgen!

  We beginnen eraan! Het wordt uitkijken hoe de financiële markten in Europa vandaag zullen reageren op de aanhoudende Griekse impasse. Gisteren wist de Brusselse beurs het verlies om te zetten in winst, maar dat was voor bekend raakte dat nieuw Grieks overleg weer op niets was uitgedraaid. Wel komt er maandag een speciale Europese top, wat toch doet vermoeden dat een akkoord nog steeds mogelijk is, want waarom zou je anders zo'n top houden.

  De futures voorspellen alvast een licht positieve opening voor de Europese beurzen.

  In de VS lagen beleggers duidelijk minder wakker van het laatste Griekse drama. De sterindexen eindigden er gisteravond allemaal ongeveer een procent hoger, en trokken zo de positieve teneur door. Met dank aan de Fed. De Amerikaanse centrale bank ziet ruimte voor een renteverhoging dit jaar. Maar voorzitster Janet Yellen liet ook verstaan dat de verstrakking van het monetair beleid aan een rustig tempo zou gebeuren. De Nasdaq sloot zelfs af op een nieuw record.

  De Nikkei sloot vandaag 0,9 procent hoger op 20.174,24 punten en doorbreekt daarmee een vierdaagse verliesreeks. De Chinese beurs is dan weer in correctie gedoken. De Shanghai Composite-index noteert meer dan 10 procent onder de piek van dit jaar.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud