1. Markten Live
 2. Live blog

Lichte winsten in Europa

Na een korte pauze hervatten de beurzen de vaccinrally. Bekaert vlamde na wat analisten als een 'blow-out' update omschrijven. Wall Street gaat lager.
 • Bitcoin stijgt tot dichtbij de 20.000 puntengrens

  De bitcoin is weer aan een stevige opmars bezig de laatste dagen, inmiddels noteert de munt alweer op 18.778 dollar, het hoogste punt in drie jaar. Daarmee komt de cryptomunt dichtbij de psychologische grens van 20.000 dollar. Deze week is de bitcoin met een stevige 17 procent gestegen, terwijl de munt er dit jaar al een rit van 160 procent erop heeft zitten. 

  'Vandaag de dag stappen institutionele beleggers, banken en familiebedrijven in de bitcoin als bescherming tegen een waardedaling van andere munten', zegt CEO Alex Mashinsky van Celsius Network, een kredietplatform voor bitcoins. Volgens Mashinsky werd de hausse in 2017 geleid door kleine beleggers, maar is het nu een ander verhaal. 'Omdat grote spelers zoals LINE en PayPal er nu mee bezig zijn, verwachten we nu meer stabiliteit in de waarde van de bitcoin dan in 2017.'

 • Grootaandeelhouder Agfa koopt bij

  Agfa-Gevaert meldt in een persbericht dat Active Ownership Capital (AOC) op 18 november gemeld heeft dat het op 17 november een participatie in de beeldvormer had van 15,06 procent, waardoor de drempel van 15 procent naar boven is overschreden. AOC is een vehikel van Klaus Röhrig, de oud-voorzitter en grootaandeelhouder van Agfa. 

  AOC is een activistisch investeringsfonds dat veranderingen probeert door te voeren bij de bedrijven waarin het investeert. Mee onder impuls van AOC verkocht Agfa een groot deel van zijn tak medische IT.

 • Retail Estates handhaaft dividendprognose ondanks lockdowns

  Het zomerkwartaal heeft een heel deel van de schade die Retail Estates had geleden in de periode april-juni goedgemaakt. De verhuurder van perifeer winkelvastgoed zag de huurinkomsten in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar met 5,7 procent dalen tot 49,82 miljoen euro, blijkt uit de halfjaarresultaten. De daling is vooral te wijten aan de kwijtschelding van een maand huur voor winkels die tijdens de eerste lockdown de deuren moesten sluiten. De EPRA-winst (de winst van de operationele activiteiten) kwam 6,7 procent lager uit op 31,51 miljoen euro of 2,49 euro per aandeel.

  Retail Estates handhaaft de verwachting over het lopende boekjaar een dividend van 4,40 euro bruto per aandeel uit te keuren. Dit op voorwaarde dat de lopende winkelsluitingen in België tot het einde van het boekjaar (31 maart 2021) niet langer dan twee maanden duren.

  De bezettingsgraad bleef goed op peil. Eind september bedroeg hij 97,1 procent tegen 97,92 procent eind maart. De schuldgraad van Retail Estates is licht toegenomen, van 53,1 tot 53,87 procent.

  Retail Estates werd ook getroffen door het faillissement van de FNG-groep. Brantano was immers huurder van 26 winkels die samen goed waren voor een huurincasso van 3,2 miljoen euro. Op vandaag werden 18 handelsfondsen overgedragen ‘aan substantieel dezelfde voorwaarden als voorheen’, zegt de winkelverhuurder.

  Het bedrijf wijst er ook op dat in de tweede lockdown minder winkels uit zijn portefeuille moesten sluiten dan in de eerste lockdown. Van de circa 750 Belgische panden in portefeuille zijn er 443 getroffen tegen 624 in de eerste periode. Voor de huurlast zal Retail Estates opnieuw een akkoord over een billijke deling proberen te vinden met zijn klanten. Voor de periode van 2 november tot en met 13 december bedragen de totale huurgelden van de gesloten winkelpanden 5,83 miljoen euro.

 • De Bel20 sloot met een winst van 0,4 procent tot 3.586 punten. Hoog in de ranglijst stonden Aperam , Barco en Sofina . Onderaan de ladder eindigden Aedifica , Proximus en Telenet .

  De Europese beurzen sloten met een verlies van 0,4 procent.

 • Umicore-rivaal Johnson Matthey worstelt met oplopende kosten

  Een opvallende daler in Londen is Johnson Matthey. De materialengroep duikt 5 procent lager naar 2.288 pence. De naam doet een belletje rinkelen bij Umicore-beleggers, want de Britten zijn ook sinds jaar en dag de grote rivaal van de Belgen in autokatalysatoren. 

  Johnson Matthey is naast de katalysatoren voor klassieke verbrandingsmotoren ook een would-be rivaal in kathodematerialen voor herlaadbatterijen in elektrische auto's. Drie jaar geleden was bij beleggers het enthousiasme groot toen de Britten plannen voor 'eLNO', een kobaltarme kathode, ontvouwde. Anno 2020 is dat enthousiasme ernstig bekoeld. 

  Logisch: JMAT-CEO Robert MacLeod verwacht dat de eerste eLNO-fabriek pas in 2024 operationeel klaar zal zijn, terwijl de doelstelling eerst 2022 was. En in het rapport over het halfjaar tot 30 september waarschuwde ook voor oplopende kosten: het prijskaartje zal nu naar verwachting 550 miljoen pond (620 miljoen euro) zal belopen. Dat is ruim boven de eerdere raming van 350 miljoen pond, en bijna drie keer de initeel begrote 200 miljoen. JMAT neemt vrede met een verwacht rendement van 10 à 15 procent op de investeringen, terwijl de lag intern eigenlijk op 20 procent lag. 

  Meer nog: de Britten zetten ook een tweede, grotere, fabriek voor eLNO-kathodematerialen in de steigers. Allemaal niet van aard dus om de zorgen bij Umicore-beleggers rond overcapaciteit in de kathodemarkt te temperen. Zorgen die crescendo zijn gegaan nu ook Tesla op zijn 'Battery Day' grote ambities in kathodes ontvouwde

  UBS handhaaft het verkoopadvies voor JMAT met koersdoel van 1.900 pence. 'Het bedrijf investeert te fors, met onzekere return', oordeelt analist Andrew Stott. 

 • Bpost overstelpt door pakjes

  Bpost blijkt aan zijn limiet te zitten bij de verwerking en belevering van pakjes. Het bedrijf kan niet meer voor alle pakjes thuislevering garanderen. Een deel van de klanten zal zijn pakje(s) moeten afhalen bij een van de 2.300 afhaalpunten. Door de combinatie van feesten als Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar in combinatie met een lockdown en winkelsluitingen laat het pakjesaanbod dag na dag records optekenen.

  Lees hier ons artikel.

 • Vertrouwen Europese consument daalt

  De tweede lockdown heeft het vertrouwen van de consumenten van de eurozone doen dalen. De vertrouwensindicator van de Europese Commissie daalt in november naar -17,6 punten, tegenover -15,5 punten in oktober. Economen hadden een iets grotere terugval naar -18 punten voorspeld.

  Deze ochtend bleek dat het vertrouwen van de Belgische consumenten in november is gestegen (zie bericht van 11 uur). 

 • De samenvatting van Wall Street...

  ... kunt u hier lezen!

  ©REUTERS

 • Pfizer hoger na aanvraag

  Het aandeel Pfizer gaat 2,5 procent hoger in New York. De farmareus heeft een aanvraag gedaan bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA voor een noodgoedkeuring voor zijn coronavaccin. Pfizer zegt dat het vaccin in december al beschikbaar kan zijn voor mensen die het vaccin het hardste nodig hebben (bijvoorbeeld medisch personeel en ouderen). 

  Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech maakten eerder bekend dat hun vaccin 90 procent van de proefpersonen beschermde tegen het coronavirus en maakte eerder deze week bekend dat het vaccin volgens de laatste tests zelfs 95 procent van de testpersonen beschermde. Daarmee is het middel net zo performant als het vaccin dat Moderna begin deze week aankondigde. Pfizer is nu het eerste bedrijf dat een aanvraag heeft ingediend bij de FDA.

  Volgens de farmagroep zou het vaccin al uitgedeeld kunnen worden binnen enkele uren na de goedkeuring ervan door de FDA.

  ©REUTERS

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen zijn lager geopend. De Dow Jones verliest 0,2 procent, de S&P500 0,1 procent en de Nasdaq 0,1 procent. 

 • Weidmann tegen vergroening obligatieaankopen ECB

  De aankoop van bedrijfsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB) moet neutraal zijn, zegt Jens Weidmann, de Duitse bestuurder van de centrale bank. 'Het is niet de taak van de ECB om bepaalde sectoren te bestraffen of subsidiëren. Zulke beslissingen hebben een sterke democratische legitimiteit nodig en zijn een zaak voor regeringen en parlementen.' 

  De ECB koopt nu obligaties van ondernemingen in verhouding tot het uitstaand bedrag. De milieubeweging vindt dat de ECB meer obligaties moet kopen van milieuvriendelijke sectoren en niet meer van vervuilende bedrijven, zoals olieproducenten.

  ECB-voorzitster Christine Lagarde vindt dat de ECB een bijdrage moet leveren tot de strijd tegen klimaatverandering. Weidmann zegt dat de ECB geen mandaat heeft voor een directe rol. Hij vreest dat activisme van de ECB haar onafhankelijkheid zal ondermijnen. De ECB kan volgens Weidmann wel als voorwaarde stellen dat bedrijven transparant zijn over de klimaatrisico's die zij lopen.

 • Marktwaarde Tesla > marktwaarde volledige Europese auto-industrie

  We raken maar niet uitgepraat over het aandeel Tesla . Nu willen we u graag dit grafiekje laten zien:

  Daarop ziet u dat de marktwaarde van de Amerikaanse elektrische automaker Tesla inmiddels groter is dan de marktwaarde van de volledige Europese auto-industrie. Laten we hopen dat het geen voorbode is en dat Tesla niet de hele autosector gaat overnemen in de toekomst. Dat laatste zou een vreselijk scenario zijn voor de Europese economie. Eén troost: ook de Europese auto-industrie is als een gek aan het investeren in elektrificatie.

 • Futures: Wall Street opent lager

  De Amerikaanse futures voorspellen een rode opening voor Wall Streeet. De Dow Jones zou 0,3 procent zakken, de S&P500 zou 0,3 procent inleveren en de Nasdaq zou ter plaatse trappelen. 

 • NN IP ziet drie mogelijke ‘correctietriggers'

  Sinds het meervoudige positieve vaccinnieuws zijn de financiële markten in goeden doen. Ze rekenen erop dat vaccinatie in de eerste helft van 2021 tot een normalisering van het openbaar leven en de economie leidt.

  NN Investment Partners is echter wat bezorgd over de snelheid van de rally. De vermogensbeheerder ziet drie factoren die op korte termijn voor een correctie kunnen zorgen:

  • een nieuwe opflakkering van het aantal coronabesmettingen
  • Trump die in zijn laatste weken als president het handelsconflict met China doet escaleren
  • meer aanwijzingen in de komende weken dat niet alle verwachte overheidssteun er volgend jaar komt.
 • Unifiedpost duikt onder intekenprijs

  De fintechspeler Unifiedpost  is onder zijn intekenprijs van 20 euro gedoken en noteert vandaag 1,3 procent lager op 19,49 euro. Wie bij het euforische debuut tegen de eerste koers van 27 euro kocht, zal nog veel meer geduld moeten hebben. Tegenover die koers is het aandeel al bijna 28 procent gedaald. 

  ©Kristof Vadino

 • ING: 'Euro stijgt in 2021 naar 1,25 dollar'

  De Amerikaanse dollar zal volgend jaar met 5 tot 10 procent dalen tegenover de meeste valuta's, voorspelt ING. De bank merkt op dat het soepel monetair en begrotingsbeleid in de VS de inflatieverwachtingen zal doen stijgen. Bovendien blijft de Amerikaanse reële rente (rente in min inflatie) sterk negatief door het nulrentebeleid van de Federal Reserve. De euro zal stijgen naar 1,22 dollar in het tweede kwartaal van 2021 en 1,25 dollar in het vierde kwartaal, tegenover bijna 1,19 dollar nu.

 • Chinese controles hinderen containervaart

  De vrees voor nieuwe coronabesmettingen heeft China ertoe aangezet de controles op ingevoerde gekoelde en diepgevroren producten op te drijven, meldt de maritieme website Splash247.com. Dat gebeurde nadat de Chinese gezondheidsdienst woensdag meldde dat twee koudeketenwerkers in de haven van Tianjin waren besmet geraakt.

  China controleert nu zowat alle binnenkomende koelcontainers en dat zorgt voor vertragingen voor containerschepen, een tekort aan ‘reefer plugs’ (stopcontacten voor koelcontainers) in de havens en een verstoring van de aanloopschema’s. Het probleem is vooral nijpend in de haven van Tianjin, de grootste Chinese invoerhaven voor diepvriesproducten.

  Voorlopig is het allemaal niet dramatisch en zeker niet af te lezen aan de koersen van grote beursgenoteerde containerrederijen. AP Moller-Maersk wint 2,7 procent in Kopenhagen, Hapag-Lloyd 2,95 procent in Frankfurt.

 • Bpost rukt op na eindejaarstoeslag

  Vanaf volgende vrijdag tot kerstavond rekent Bpost  voor zijn zakelijke klanten een eindejaarstoeslag van 1 euro per pakje aan. Die prijsverhoging geeft het aandeel een zetje. Bpost rukt met 3 procent op kort nadat het nieuws bekend raakte.

 • 'S&P-zitje goed voor koopgolf van 8 miljard'

  Het aandeel Tesla heeft er met een winst op weekbasis al een rit van 22 procent opzitten, maar volgens Goldman Sachs kan daar nog weleens wat bijkomen in de komende weken. Onlangs werd bekend dat Tesla vanaf midden december mee opgenomen wordt in de brede Amerikaanse graadmeter S&P500. Volgens de zakenbank kan dat een koopgolf van 8 miljard dollar veroorzaken voor de maker van elektrische auto's. 

  De hoge vraag komt volgens de analist van allerlei actief beheerde fondsen die in de grootste bedrijven van Amerika beleggen. 'Van de 189 fondsen die beleggen in de grootste bedrijven zijn er 157, die voor een bedrag van 500 miljard dollar onder beheer hebben, die het aandeel Tesla nog niet in handen hadden op 30 september. Als de fondsen het aandeel willen inkopen op basis van zijn gewicht in de S&P500 dan zullen ze voor 8 miljard dollar, 2 procent van de beurswaarde van Tesla, aan aandelen moeten inkopen.'

  Lees hier meer!

 • Winstmarge Sage onder druk door cloudinvesteringen

  Sage Group , het nummer drie in de wereld inzake software voor bedrijfsbeheer (na Oracle en SAP), zag de omzet in het op 30 september afgesloten boekjaar 2019/20 met 1,7 procent zakken tot 1,9 miljard pond (2,1 miljard euro). Organisch was er een omzetstijging van 3,7 procent. De organische bedrijfswinst kwam echter 3,7 procent lager uit op 391 miljoen pond (437 miljoen euro).

  Het aandeel gaat zwaar onderuit in Londen – het zakt met 13,2 procent - en dat heeft alles met de winstmarge te maken. De operationele operationele winstmarge verzwakte in het voorbije boekjaar met 1,7 punten tot 22,1 procent door investeringen om meer klanten in de cloud te krijgen. Die investeringen worden in het lopende boekjaar voortgezet, wat de winstmarge met nog eens 3 procentpunt kan doen dalen tot 19,1 procent, voorspelt Sage. Dat betekent dat er 60 miljoen pond minder winst zal zijn.  

 • Belegger hervat vaccinrally

  Na een korte aarzeling zet de belegger weer helemaal zijn geld in op de vaccinrally. De Bel20  klimt 0,6 procent naar 3.592 punten en noteert nu 13 procent hoger sinds Pfizer en BioNTech op maandag 9 november hun 'gamechanger' in het onderzoek naar een coronavaccin publiceerden. 

  Dit is de topvijf in de Bel20 sinds de gamechanger:

  • KBC +31%
  • Barco +29%
  • ING +27%
  • Aperam +18%
  • Solvay +18%

  En dit zijn de achterblijvers:

  • WDP -7%
  • UCB -4%
  • Argenx -3%
  • Colruyt -2%
  • Galapagos +4%
 • Kepler Cheuvreux verhoogt koersdoel Xior

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux is tevreden met de private plaatsing die Xior doorvoerde (zie post 7u59) en verhoogt het koersdoel van 54 naar 57 euro. Het koopadvies blijft behouden.

  Door de operatie zakt de schuldgraad van ruim 52 naar 49,3 procent, wat nieuwe investeringen toelaat. 'Xior geeft aan dat het over verschillende opportuniteiten onderhandelt, waaronder een zeer groot project dat in de top 3 van de portefeuille zou kunnen staan. Daarnaast kocht Xior pas een klein project van 16,5 miljoen euro in Gent dat in 2022 open gaat. De opportuniteiten blijven groot', stipt Kepler Cheuvreux aan

 • Benvenuto Milano!

  De aandeelhouders van Euronext  geven toepasselijkerwijs 'hun fiat' voor de overname van de Italiaanse beurs. Met een verpletterende meerderheid van 99,9 procent stemmen de aandeelhouders in op de bijzondere algemene vergadering. Op 3 november keurden ook al de aandeelhouders van de verkopende partij, de London Stock Exchange,  de transactie goed. 

  Daarmee is opnieuw een belangrijke horde genomen voor de inlijving van de Milanese beurs in de Euronext-familie. De deal, die nog door meerdere wetgevers in verschillende lidstaten moet goedgekeurd worden, zou in de eerste helft van volgend jaar rond moeten zijn. 

  Hier leert u meer over de deal en hier over de smaakmakers die noteren op de Italiaanse beurs. Hoe Euronext Brussel in verhouding tot de rijkgevulde Italiaanse beurs gedecimeerd wordt tot 'antipasti', leggen we hier u uit. 

 • Belgische consument tikkeltje optimistischer

  In tegenstelling tot wat kon worden verwacht, is het Belgische consumentenvertrouwen in november licht gestegen. Het verbeterde tot -15 van -17 in oktober.

  ‘De recente strengere beperkende maatregelen (die in werking traden op maandag 2 november, de eerste dag van de peiling) drukten aanvankelijk het vertrouwen van de gezinnen, waarna dat effect geleidelijk wegebde tijdens de enquêteperiode’, zegt de Nationale Bank in een persbericht. De Belgen lijken zich dus te hebben neergelegd bij de zachte lockdown en de noodzaak ervan te hebben begrepen gezien de ernst van de gezondheidssituatie.

  Over een mogelijke positieve impact van gunstig vaccinnieuws rept de bank met geen woord. Op 9 november meldde Pfizer dat het gezamenlijk met BioNTech ontwikkelde coronavaccin voor meer dan 90 procent doeltreffend was, wat wereldwijd voor grote opluchting zorgde en op de beurzen tot een echte ‘vaccinrally’ leidde. Sindsdien kwam er nog meer positief nieuws over kandidaat-vaccins.

  In november kenden alle componenten van het Belgische consumentenvertrouwen een lichte verbetering, met uitzondering van de vooruitzichten voor de financiële situatie van de consumenten, die stabiel bleven. Consumenten werden optimistischer over de algemene economische situatie in België. De vrees dat de werkloosheid in de komende twaalf maanden zal toenemen, is ook iets afgenomen maar blijft weel hoog naar historische maatstaven.

  Tot slot zijn de gezinnen van plan iets meer te sparen. Dat wijst er volgens de NBB op dat de effecten van de gezondheidscrisis op de spaarintenties aanhouden.

 • Sofina scherpt (kortstondig) record aan

  Sofina tikte in de vroege handel even 264 euro aan, een nieuw allertijdenrecord. De holding van de familie Boël dikte ruim een derde in waarde aan in dit coronajaar. Sofina stond jaren te boek als de schone slaapster van de Brusselse beurs. Dat veranderde grondig met een betere communicatie, vooral dan de publicatie van halfjaarlijkse nieuwsbrieven.

  Forse meerwaarden op een reeks hippe miljardenbedrijven zoals Snapchat, maaltijdkoerier Postmates, de Britse e-cosmeticagroep The Hut Group en de Indiase leerapp Byju's helpen ook een eind natuurlijk. Het best bewaarde geheim van Brussel is nu 'out in the open': terwijl Belgen vroeger Sofina tegen een korting van 20 à 30 procent konden oppikken, noteert de holding tegen 264 euro nu tegen een premie van dik 20 procent op de netto-actiefwaarde per 30 juni (217 euro). Al zal die natuurlijk gelet op de vaccinrally in belangrijke mate achterhaald zijn.

  Het record werd gevolgd door wat (bescheiden) winstneming.

  De holding van de familie Boël noteert nog 0,7 procent hoger op 260 euro.

 • Analisten over Bekaert: een blow-outrapport!

  'Blow-out guidance', reageert ING-analist Stijn Demeester op de cijfers van Bekaert  . Hij schrijft het winstherstel toe aan structurele ingrepen in de twee grootste divisies, Rubberversterking en Staaldraadtoepassingen. Demeester looft ook de lager dan verwachte schuldgraad van minder dan twee keer de brutobedrijfswinst.

  KBC Securities-collega Wim Hoste ziet in de outlook een duidelijk teken dat de herstructurering en de upgrade van de portfolio vruchten afwerpen. Hij verhoogt zijn advies tot kopen (accumulate), het koersdoel gaat van 25 naar 28 euro.

  Kempen-analist Emmanuel Carlier verwacht dat de positieve trends aanhouden in het vierde kwartaal. Hij mikt voor dit en volgend jaar op een vrije kasstroom van 180 miljoen euro.

  Volg hier onze verslaggeving.

 • Kepler verlaagt koersdoel Celyad: 'Nog altijd groot potentieel'

  Kepler Cheuvreux geeft een update aan zijn waarderingsmodel voor Celyad . Dat resulteert in een lager koersdoel van 13,4 euro (voorheen 17,4 euro), wat nog altijd goed is voor een bijna-verdubbeling tegenover de huidige koers.

  'We hebben het financieel model bijgewerkt op basis van de ontwikkelingsstatus van drie potentiële therapieën. We blijven sterk geloven dat Celyad potentieel heeft in de zeer competitieve markt voor zogenaamde CAR-T-therapieën tegen kanker', aldus de analist.

 • Bescheiden winsten in Europa | Fastned | Altice | MKB Nedsense

  Na een uurtje handel buigen de Europese beurzen een vlakke start om in lichte winst. De EuroStoxx50 noteert 0,3 procent hoger.

  We zoomen in op een Nederlands drietal:

  Fastned  tankt 17 miljoen euro bij via een obligatie-uitgifte. Het Europese netwerk voor snellaadpalen wint 1,8 procent.

  Altice krikte zijn resultaten in het derde kwartaal op ondanks de coronacrisis. Het kabel- en telecombedrijf wint 0,6 procent.

  MKB Nedsense wijzigt zijn statuten om zich meer op de ICT-sector te kunnen toeleggen. De investeringsmaatschappij ziet die strategieswitch beloond met een koerswinst van 11 procent.

 • Hershey verantwoordelijk voor plotse explosie cacaoprijs

  De 'dader' van een knotsgekke handel in cacaofutures is bekend: de Amerikaanse chocoladereus Hershey. Die kocht uitzonderlijk rechtstreeks een grote voorraad cacao via de grondstoffenmarkt in New York (ICE) voor levering in december. Meestal wordt cacao via handelaars op de 'fysieke' markt gekocht, in plaats van via de voorraadhuizen van grondstoffenmarkten.

  Het gevolg is dat de premie voor de decemberfuture plots de stratosfeer opzocht. De prijsvorming doet denken aan de wilde handel in oliefutures in New York in april. De reden voor de forse aankoop: Hershey wil een nieuwe maatregel omzeilen in enkele West-Afrikaanse landen die cacaoboeren moet beschermen tegen prijsschommelingen. 

  Lees hier ons artikel. En mogen we u daarbij dit discoplaatje suggereren? 

  Hot Chocolate - So You Win Again (1977)

 • Koerssprong Bekaert in beeld

  Na acht mintuen handel noteert Bekaert 13 procent hoger na een fonkelende kwartaalupdate. Het is een welgekomen stroomstoot voor de Zwevegemse staaldraadgroep die daarmee een groot deel van zijn jaarverlies inloopt. Sinds januari prijkt er nog een verlies van 8,6 procent. 

   

   

 • Brussel opent vlak | Bekaert | Xior | VGP | Galapagos

  De Brusselse beurs gaat met een miniem verschil van start. De Bel20  teert 0,1 procent in naar 3.572 punten.

  Bekaert  vlamt 9 procent hoger. De staaldraadproducent ziet tekenen van herstel in meerdere markten.

  Xior verliest 2,2 procent nadat het aandeel gisteren een goed deel van de dag geschorst was. De kotuitbater gaf aandelen uit in een private plaatsing tegen 50 euro per stuk, waardoor de bestaande aandeelhouders licht verwateren.

  Galapagos  verliest 0,2 procent. De biotechspeler is een koopadvies rijker van de Amerikaanse vermogensbeheerder Maxim.

  VGP  wint 2 procent na een zelfzekere kwartaalupdate.

 • Europese beurzen op weg naar vlakke start

  Dat leren de futures. De Euro Stoxx 50 zou openen met een miniwinstje van 0,02 procent.

  De door corona nog steeds dunbevolkte beursvloer in Frankfurt. ©REUTERS

 • Xior haalt ruim 50 miljoen euro op

  Xior lanceerde met succes een kapitaalverhoging van 1.093.611 nieuwe aandelen die werden verkocht via een versnelde private plaatsing tegen een uitgifteprijs van 50 euro per aandeel aan institutionele beleggers. Zo werd 54,7 miljoen euro opgehaald.

  De notering van de aandelen van deze GVV gespecialiseerd in studentenhuisvesting werd opgeschort voor de duur van deze transactie. Als we kijken naar de laatste prijs, en zonder rekening te houden met de korting die doorgaans wordt toegekend in verband met deze investeringen, is het totale bruto bedrag ongeveer 57 miljoen euro.

  Xior heeft de intentie om de netto-opbrengst te gebruiken om zijn investeringsprogramma en toekomstige groei te financieren. De geconsolideerde schuldgraad van het bedrijf bedroeg 53,62 procent op 30 september 2020. Daarbij kondigde de kotuitbater de verwerving aan in Gent van te ontwikkelen gronden met een totale investeringswaarde van ongeveer 16,5 miljoen euro. Met deze twee nieuwe projecten worden 160 studentenwoningen aan haar portefeuille toegevoegd.

 • Bekaert ziet 'significant herstel'

  De covid-besparingen bij Bekaert  lijken nu hun vruchten af te werpen. In zijn trading update meldt de staaldraadproducent een 'kantelpunt in meerdere markten' en een 'significant vraagherstel in de bandenmarkt'. Bekaerts geconsolideerde omzet nam +24% toe in vergelijking met het zwakke tweede kwartaal van 2020 en de verkoopvolumes lagen amper -2% onder het niveau van het derde kwartaal van 2019. De geconsolideerde omzet over de eerste negen maanden van 2020 was gevoelig lager dan in dezelfde periode vorig jaar (-14% aan constante wisselkoersen).

  Bekaert verwacht een bedrijfswinst in lijn met de 242 miljoen euro over 2019, ondanks die lagere omzet. Analisten rekenden tot nog toe voor boekjaar 2020 op 196 miljoen bedrijfswinst. Het verwacht ook een verbeterde EBIT-marge.

  Er wordt nog niet gerept over een opvolger voor CEO Matthew Taylor die in maart verrassend zijn vertrek aankondigde.

 • Nieuwe fan voor Galapagos: '40 procent opwaarts potentieel'

  Maxim, een New Yorkse vermogensbeheerder, start de opvolging van Galapagos . De coverage wordt afgetrapt met een koopadvies en een koersdoel van 170 dollar, dat is zowat 40 procent boven de slotkoers van gisteren.

  'Na de vertraging met filgotinib in de VS, is Galapagos teruggevallen naar zijn laagste peil in 52 weken. De beurswaarde ligt nu amper 2 miljard boven zijn cashpositie van 6,3 miljard euro', zegt de analist. 'Maar er is weinig fundamenteel veranderd aan de veiligheid en efficiëntie van de middelen in de pijplijn. Vandaar zien we een groot groeipotentieel'.

 • Novartis verwerft experimentele longbehandeling voor Covid-patiënten

  Novartis heeft de rechten op de experimentele celtherapie Remestemcel-L voor de behandeling van acuut longfalen verworven van het Australische biotechbedrijf Mesoblast. De behandeling wordt momenteel getest voor gebruik bij Covid-19-patiënten. Mesoblast zou een vooruitbetaling van 25 miljoen dollar ontvangen en Novartis investeert nog eens $ 25 miljoen in het bedrijf. Daarnaast werden verdere betalingen overeengekomen, afhankelijk van de voortgang van de ontwikkeling en licentievergoedingen.

  Mesoblast ging in Sidney 20 procent hoger op het nieuws.

 • Cofinimmo krikt nettoresultaat op

  Na negen maanden boekt Cofinimmo , verhuurder van kantoren en zorgvastgoed, een nettoresultaat (van de kernactiviteiten) van 138 miljoen euro. Dat is 14 procent meer dan in de overeenstemmende periode van 2019, blijkt uit de tussentijdse verklaring over het derde kwartaal

  Voor het hele jaar zou de winst per aandeel aan de bovenkant moeten uitkomen van de vork van 6,60 tot 6,85 euro per aandeel. Cofinimmo bevestigt de dividendprognose van 5,80 euro bruto per aandeel.

  Beursanalist Gert De Mesure merkt op Twitter op dat zorgvastgoed in de portefeuille van Cofinimmo bijna 60 procent wegkaapt waardoor het onder een gunstiger belastingsstelsel kan vallen.

 • VGP staat voor 'Very Good Performance'

  VGP  kwam gisteren nabeurs met een update, die zoals stilaan traditie wordt bij de logistiekvastgoedgroep, ijzersterk bleek. VGP sloot in de voorbije tien maanden voor bijna 35 miljoen euro aan nieuwe huurcontracten af. Daarmee stijgen de jaarhuren met 13,5 procent tot 176 miljoen euro.

  Momenteel zijn 31 projecten in aanbouw, goed voor iets meer dan 48 miljoen euro aan huurinkomsten. Al bijna 80 procent hiervan is voorverhuurd.

  Ook kocht VGP flink wat grond aan, onder meer in Giessen in centraal-Duitsland in in Moerdijk in Nederland. 'Ook daar hebben we al interesse van huurders', aldus CEO Jan Van Geet. 'Bovendien verwachten we een sterke laatste twee maanden van het jaar op basis van onze huidige pijplijn, aangedreven door een robuuste en brede lease-activiteit in alle sectoren, als gevolg van een versnelling van e-commerce en de behoefte aan hogere voorraadniveaus', aldus de topman.

  We verwachten een sterke laatste twee maanden van het jaar gedreven door de versnelling van e-commerce en de nood aan hogere voorraadniveaus.
  Jan Van Geet
  CEO VGP

  Verder werd de kapitaal- en liquiditeitspositie versterkt door het sluiten van transacties met VGP European Logistics en VGP European Logistics met een totale opbrengst van 318 miljoen euro aan bruto kasinkomsten.

  Begin september haalde VGP 109 miljoen euro op met eenplaatsing van 929.153 eigen aandelen


 • België (opnieuw) veroordeeld voor dubbele roerende voorheffing

  Gefrustreerd over het kleine bedrag dat u netto overhoudt op het dividend van uw buitenlandse aandelen? U bent niet de enige. België is (nog maar eens) veroordeeld op de dubbele roerende voorheffing.

  U leest er hier, met dank aan collega Philippe Galloy, meer over. 

 • Wat doet Bekaert?

  Deze ochtend verwachten we een trading update bij Bekaert . Analisten verwachten dat Bekaert in het derde kwartaal een gecombineerde omzet heeft gerealiseerd van 954 miljoen euro. Dat zou 11,3 procent minder zijn dan een jaar eerder. Nog steeds een forse daling, maar toch al heel wat beter dan die in het tweede kwartaal (-29%).

  Met deze gestoffeerde vooruitblik raakt u op kruissnelheid.

 • Powell vs. Mnuchin

  Goedemorgen. De twee belangsrijkste economische beleidsmakers in de VS delen niet langer dezelfde mening over het behouden van noodleningen om de economie te ondersteunen. Het meningsverschil barstte donderdag los. Uittredend minister van Financiën Steve Mnuchin publiceerde een brief aan de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell, waarin wordt opgeroepen tot een teruggave van de financiering voor verschillende kredietprogramma's van de Fed. Minuten later kwam de centrale bank dan met haar eigen verklaaring waarin ze opnieuw aandringt 'het volledige pakket' van faciliteiten te behouden.

  De onenigheid komt er op een moment dat de VS opnieuw een toename ziet in het aantal coronagevallen. Beleggers reageerden snel op het dispuut: de futurs op de S&P 500 zakten 1 procent in de vroege Aziatische ochtendhandel.

  In Azië kijken de beurzen de kat uit de boom met kleine koersuitslagen vlak boven het nulpunt in Hongkong en Seoel of onder het nulpunt in Tokio en Shanghai. De goudprijs dikt aan naar 1.868 dollar per ounce.

  Minister van Financiën Steven Mnuchin en Fed-voorzitter Jerome Powell bikkelen over noodfinanciering voor de Amerikaanse economie. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud