1. Markten Live
 2. Live blog
live

Lichtrode sluiting op Wall Street

De belegger bleef in de ban van oplopende inflatie en afnemende economische groei. Cisco kreeg een klap door een verlaagde winstprognose.
 • Wall Street sluit lichtrood

  De Dow Jones sluit 0,8 procent lager. De Nasdaq laat vandaag 0,3 procent liggen. De S&P 500-index verliest 0,6 procent.

  Voor een Wall Street-overzicht kan u hier terecht

 • CEO Under Armour stapt op

  De Amerikaanse producent van sportartikelen Under Armour krijgt binnenkort een nieuwe CEO. Patrik Frisk, de huidige CEO, zet een stap opzij na tegenvallende kwartaalcijfers. Bij Under Armour zit de klad er echter al een tijd in. Enkele jaren geleden leek de sportkledingfabrikant nog op weg om de concurrentie met Nike en andere sportreuzen aan te gaan, maar het kon die verwachtingen nooit waarmaken. 

  Under Armour  verliest vandaag 12 procent. Sinds begin dit jaar verloor het aandeel al 56 procent van zijn beurswaarde.

 • Minster van Financiën Yellen: 'Inflatiedoelstelling wordt niet verhoogd'

  De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen verwerpt suggesties dat de Federal Reserve zijn inflatiedoelstellingen naar boven zou moeten optrekken. De Fed streeft naar een stabiele inflatie van zo'n 2 procent op de lange termijn, maar sommige analisten vinden dat te laag, gezien de trend van degloblaliserende aanvoerketens. Die werken prijsverhogingen in de hand.

 • Buzz over Byju's

  Het Indiase techbedrijf Byju's is de hoofdreden waarom de Britse shorter Fraser Perring het gemunt heeft op de investeringsmaatschappij Sofina. Wat is Byju's precies? Lees het hier!

 • S&P 500 flirt met berenmarkt

  De brede Amerikaanse referentie-index S&P 500 noteert zo'n 0,6 procent lager, wat de index 19 procent onder zijn recordhoogte van januari brengt. Als de index 20 procent lager sluit dan zijn piek van januari, zit de S&P 500 officieel in een zogenaamde 'berenmarkt', voor het eerst sinds de pandemische crash in maart 2020.

 • Saoedische samenwerking stuwt Lucid

  Lucid Group , de Amerikaanse producent van elektrische auto's, heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Saoedische overheid voor de bouw van een productiefaciliteit in het Midden-Oosterse land. De fabriek moet zo'n 150.000 wagens per jaar gaan produceren. Saoedi-Arabië is via zijn staatsholding ook een belangrijke aandeelhouder van Lucid. 

  De Saoedi's engageerden zich eveneens tot de aankoop van 100.000 elektrische wagens van Lucid Group over de komende 10 jaar. Het aandeel springt tot 12 procent hoger.

 • Vragen bij beursgang van Proximus-dochter Telesign

  Kan het Proximus -goudhaantje Telesign via een fusie met NAAC naar de beurs trekken? Na het uitstel van een cruciale algemene vergadering van het blancochequebedrijf rijzen almaar meer vragen over de haalbaarheid.

  Lees er hier meer over, met dank aan collega Freek Evers.

 • Bel20 sluit bijna 2 procent lager

  De Bel20 sloot zonet op 3.892 punten. De Belgische sterindex moest vandaag 1,9 procent prijsgeven.

  Op de brede markt waren Iep Invest (+8%), Cenergy (+6,9%) en Nyrstar (+6,1%) de uitblinkers.

  CFE (-18,8%), Ackermans & Van Haaren (-8%) en Viohalco (-6%) waren de floppers.

 • Zuid-Afrika verhoogt rente naar 4,75 procent

  De Zuid-Afrikaanse centrale bank heeft haar belangrijkste rentetarief met 50 basispunten verhoogd naar 4,75 procent om de inflatie te bestrijden. Dat is de grootste renteverhoging in zes jaar. De centrale bank laat doorschemeren dat er nog renteverhogingen zullen volgen.

 • De Beursvoyeurs met voetbalanalist Geert De Vlieger

  Het is donderdagnamiddag, dus staat er een nieuwe aflevering van De Beursvoyeurs online. Deze keer is voetbalanalist Geert De Vlieger de centrale gast. Verder hoort u collega Serge Mampaey en De Belegger-analist Geert Smet.

 • Cisco schuift uit door sombere outlook

  Cisco , de Amerikaanse producent en verkoper van een grote variëteit aan netwerkapparatuur voor bedrijven, duikt tot 14 procent lager. De aanleiding is de sombere outlook die het bedrijf presenteerde bij de publicatie van de jongste kwartaalcijfers. Cisco heeft last van problemen in de aanvoerketting - vooral door de strikte lockdowns in China - en schroeft zijn omzetverwachting voor het komende jaar terug (zie post van 10u09).

 • Minder transacties op Amerikaanse huizenmarkt

  De verkoop van bestaande huizen in de VS daalde in april naar het laagste niveau in bijna twee jaar, terwijl de prijzen op een recordniveau staan. De verkoop van bestaande huizen zakte in april met 2,4 procent naar 5,61 miljoen woningen op jaarbasis, het laagste niveau sinds juni 2020, toen de verkoop herstelde van de inzinking van Covid-19. Het is de derde opeenvolgende maandelijkse omzetdaling.

  Een 30-jarige hypotheek met een vaste rente kostte in de week van 12 mei gemiddeld 5,30 procent, het hoogste peil sinds juli 2009, zegt de hypotheekbank Freddie Mac. De hypotheekrentes zijn sinds midden maart met 100 basispunten gestegen, toen de Federal Reserve de rente begon te verhogen om de binnenlandse vraag af te koelen en de hoge inflatie terug te dringen.

  De mediaanprijs van woningen lag in april 14,8 procent hoger dan een jaar eerder en kwam uit op een record van 391.200 dollar.

 • 'Haviken krijgen bovenhand bij ECB'

  De bezorgdheid van de meeste bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) over de inflatie neemt toe. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering van 14 april. 'De leden spraken hun bezorgdheid uit over de hoge inflatiecijfers en zeiden dat de geleidelijke normalisering van het monetair beleid moet worden voortgezet. Sommige leden vonden het belangrijk om zonder uitstel actie te ondernemen.'

  De notulen bevestigen dat de haviken almaar meer de bovenhand krijgen bij de discussies, zegt Carsten Brzeski, hoofd macro-economie van ING. 'Een renteverhoging in juli is niet langer onzeker. De enige onzekerheid is of het een van 25 of 50 basispunten wordt.'

 • Harley-Davidson legt productie tijdelijk stil

  Slecht nieuws als u een Harley-Davidson besteld hebt, want dan gaat u langer op uw motorbolide moeten wachten. De Amerikaanse maker van de iconische moto's legt alle assemblagelijnen voor twee weken stil wegens een gebrek aan onderdelen. Alleen de elektrische versies van de tak LiveWire zullen nog van de band rollen, maar die is heel erg klein. Het aandeel zakt ruim 7 procent. In april moest Harley nog tegenvallende cijfers opbiechten omdat de winstmarges krompen door hogere kosten en chiptekorten.

 • Nieuwe steunaanvragen in VS op hoogste peil sinds januari

  In de VS is het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering vorige week met 21.000 gestegen naar 218.000, het hoogste peil sinds januari. Economen hadden een veel kleinere toename tot 200.000 voorspeld. Het totale aantal personen dat een werkloosheidsuitkering aanvraagt, blijft dalen en zakte twee weken geleden naar 1,32 miljoen, het laagste peil sinds 1969.

 • Kendrick Lamar-mania bij Live Nation?

  De sterkste stijger in de S&P500 is de concertorganisator Live Nation met een sprong van 9 procent. Er is geen specifiek nieuws over het aandeel, maar de interesse bij beleggers is blijkbaar zeer groot. Bloomberg spreekt van drie keer zo veel 'lezersinteresse' dan normaal. Vandaag gaat de voorverkoop van start voor de wereldtoernee van rapper Kendrick Lamar, georganiseerd door Live Nation. Enkele muziekbladen spreken van een 'massale vraag' naar kaartjes.

  Kendrick Lamar trekt op tour met zijn nieuwe album 'Mr. Morale & the Big Steppers'.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

  Het gaat over scheidingen. En daar hoort deze fijne streep muziek bij:

  Fleetwood Mac over de pijn van het scheiden: 'Go Your Own Way'

 • Wall Street opent lichtrood

  De Amerikaanse beurzen zijn zonet licht lager geopend. De Dow noteert 0,8 procent lager, de Nasdaq opende 0,1 procent in het rood. De brede S&P500-index geeft 0,5 procent prijs. 

  Woensdag verloren de Dow Jones en de Nasdaq respectievelijk 3,6 en 4,7 procent.

 • Gimv me all your lovin'

  Gimv pakte vanochtend bij zijn kwartaalupdate uit met een eerste dividendverhoging in zes jaar. Collega Serge Mampaey gaat dieper in op de gullere uitkering bij de Vlaamse investeerder.

  ZZ Top - Give me all your lovin'

 • Amerikaanse beurzen gaan opnieuw rode sessie tegemoet

  De futures op de drie voornaamste indexen in New York wijzen unisono op een openingsverlies rond 1 procent.

 • Rebranding bij URW? Investor says no...

  Drie winkelcentra van Unibail-Rodamco-Westfield  gaan verder onder de naam Westfield. Dat maakte de winkelverhuurder vanochtend bekend. Het gaat om shoppingcentra in Madrid, Stockholm en Warschau. Unibail is druk bezig het Westfield-merk, dat vooral in de VS bekend is, in Europa uit te rollen.

  Investeerders zijn sceptisch en sturen het bedrijf donderdag ongeveer 10 procent lager. URW keert onder meer door de zware corona-impact al bijna drie jaar geen dividend meer uit. Bij de kwartaalupdate op 28 april kondigde URW het einde aan van die dividenddroogte, maar het blijft onzeker hoeveel het bedrijf zal uitkeren. De koers hangt nog altijd de helft onder het peil van voor de pandemie.

 • Winkelketenwaarschuwing van de dag: Kohl's

  Het regent deze week winstwaarschuwingen bij winkelketens. Na Walmart  en Target  dinsdag en woensdag is het vandaag de beurt aan Kohl's . De Amerikaanse keten die kledij en huishoudspullen verkoopt, verlaagt haar winstprognose voor het hele jaar en waarschuwt dat de inflatie vreet aan de winstmarges én aan de koopkracht van de consument.

  'De omzet is in april aanzienlijk gedaald door een inflatoire consumentenomgeving', zegt CEO Michelle Gass.

  Het bedrijf, dat overweegt zichzelf in de etalage te plaatsen, verwacht voor 2022 een stijging van de netto-omzet met 1 procent. Eerder voorzag het een stijging van 2 tot 3 procent. De gecorrigeerde winst per aandeel zal tussen 6,45 en 6,85 dollar liggen, waar de eerdere voorspelling 7 tot 7,5 dollar was.

  Kohl's gleed al mee af in de verkoopgolf die de winstwaarschuwingen van Target en Walmart over de retailsector deed rollen. Het aandeel verloor deze week 11 procent. Hout vasthouden, voor wat daar straks nog bij komt na deze omzet- en winstwaarschuwing...

 • 'Tesla moet voor 15 miljard dollar eigen aandelen inkopen'

  Tesla-stier Leo Koguan zegt dat het bedrijf onmiddellijk moet aankondigen dat het van plan is dit jaar voor 5 miljard dollar aan Tesla-aandelen terug te kopen en volgend jaar voor 10 miljard dollar. De Tesla-aandelen zijn woensdag met bijna 7 procent gedaald te midden van een brede uitverkoop op de markt. De aandelen van het bedrijf zijn dit jaar al meer dan een derde gedaald.

  De inkoop van eigen aandelen is een methode die bedrijven gebruiken om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders.

  De Indonesiër Leo Koguan is de derde grootste individuele aandeelhouder van Tesla. Hij tweette zijn voorstel aan Martin Viecha, het hoofd investeerdersrelaties bij Tesla. Hij koppelde ook een poll aan zijn voorstel. Ongeveer 85,4 procent van de 740 respondenten vindt de aandeleninkoop een goed idee.

 • Euronav-CEO De Stoop: 'Nieuwe info over fusie over twee tot drie weken'

  De algemene vergadering van Euronav loopt op haar einde. De familie Saverys is na afloop zonder commentaar vertrokken. De drie bestuurders die de familie had voorgesteld, zijn afgekeurd. Met extra bestuursmandaten hoopte de familie een stokje te steken voor de geplande fusie met het Noorse Frontline. Dat wordt nu moeilijker.

  CEO Hugo De Stoop zegt dat er over twee tot drie weken meer nieuws te verwachten valt over de vordering van de fusieplannen.

 • Argenx publiceert nieuwe onderzoeksdata in blaarziekte

  Argenx publiceert bijkomende data in zijn fase 2-studie voor het gebruik van efgartigimod voor pemphigus, een zeldzame groep van auto-immuunziekten. De data tonen onder meer een blijvende afname aan van bepaalde receptorcellen, wat een klinische verbetering in de toestand van de patiënten veroorzaakt.

  'Deze secundaire dataset toont het potentieel van FcRn-blockers in de behandeling van pemphigus en blaarpemphigus, een ziekte waar de noden van patiënten zwaar onderbediend zijn', zegt Hans de Haard, de chief scientific officer bij Argenx.

  Pemphigus veroorzaakt blaren op de huid en slijmvliezen op het hele lichaam en kan de mond, neus, keel, ogen en geslachtsorganen aantasten. Het Gentse bedrijf zal de nieuwe data later vandaag voorstellen op een dermatologiecongres in Portland in de Amerikaanse staat Oregon.

  Efgartigimod, met de commerciële naam Vyvgart, is goedgekeurd voor de behandeling van de immuunziekte myasthenia gravis. Hieronder ziet u een reclamefilmpje voor het middel dat deze week in de VS op antenne ging.

 • De zondeval van Sofina in vijf punten

  Hoe kon Sofina in sneltempo degraderen van primus naar kneusje in de Bel20? Collega Christophe De Rijcke somt de voornaamste redenen op in dit stuk.

 • CMB bijt in het zand bij Euronav, bestuurders afgekeurd

  Bij de olierederij Euronav  raakt de uitslag van de stemming bekend. Het ziet er niet goed uit voor de familie Saverys, die via de benoeming van drie eigen bestuurders een horde wilde nemen in haar protest tegen de geplande fusie met het Noorse Frontline. De voorgestelde bestuurders, Bjarte Boe, Ludovic Saverys en Patrick De Brabandere, raakten niet benoemd.

  De raad van bestuur van Euronav blijft op vijf leden. De bestuurders Grace Skaugen en Anne-Hélène Monsellato werden herbenoemd. Steven Smith werd tot nieuwe bestuurder gekozen.

  Het aandeel Euronav veerde meteen op na de bekendmaking van de stemming en draait een verlies om in 0,3 procent winst.

 • Indonesië heft exportverbod op palmolie op

  Indonesië, 's werelds grootste exporteur van eetbare oliën, gaat een verbod op de export van palmolie opheffen. De uitvoer van ruwe palmolie en andere geraffineerde producten inclusief palmoleïne en gebruikte frituurolie mag vanaf maandag weer, kondigde president Joko Widodo aan.

  Het verbod gold sinds 28 april en deed de kraptes op de wereldmarkt, die al onder druk stond door de Russische invasie in Oekraïne, sterk toenemen. Indonesië voerde het exportverbod in omdat de prijzen voor bakolie, een product dat is afgeleid van ruwe palmolie, in Indonesië de pan uit rijzen. Maar de ingreep heeft weinig uitgehaald. De inflatie bereikte in Indonesië haar hoogste peil in drie jaar, vooral door de oprukkende prijs.

  Gro Intelligence, een agroresearchbedrijf, zegt dat de regering moest versoepelen omdat de opslagtanks dreigden te overstromen. Het einde van het exportverbod is goed nieuws voor Sipef , de plantagegroep die in Indonesië oliepalmen teelt.

 • Marktenchat | Stagflatie- en recessievrees slaan toe

  Collega Kurt Vansteeland is zopas begonnen om uw talrijke vragen te beantwoorden in deze woelige beursweek.

  U kunt er uiteraard nog bij, via onderstaande box:

 • Musk laakt 'hypocriete duurzaamheidsregels'

  Elon Musk haalt op Twitter hard uit naar het ratingbureau S&P Global Ratings. Woensdagavond raakte bekend dat Tesla  zijn zitje in de duurzaamheidsindex van Standard & Poor's verliest. Musk noemt de ESG-criteria hypocriet en trekt op Twitter hard van leer tegen de 'linkse agenda' achter de duurzaamheidsnormen.

  Tesla dook woensdag, toen het nieuws bekend raakte, naar 709,8 dollar, zijn laagste koers dit jaar.

 • Xior legt uitgifteprijs keuzedividend vast

  Xior  prikt de uitgifteprijs van zijn keuzedividend vast op 47,67 euro. Het biedt aandeelhouders die hun dividend in aandelen wensen te ontvangen de kans aandelen 3,6 procent goedkoper te verkrijgen dan aan de huidige beurskoers van 49,45 euro. Daarmee is de korting die Xior biedt lager dan het Brusselse gemiddelde, dat 6,75 procent bedraagt

  WDP annuleerde vorige week nog zijn keuzedividend. Door de turbulentie op de markt en de correctie in de sector van het logistiek vastgoed was de koers meer dan 10 procent onder de uitgifteprijs van 36,34 euro gezakt

 • Meer tekst en uitleg bij de beursdag ...

  ... leest u hier. Eén woord: kosteninflatie. 

 • 'High noon' bij Euronav van start

  De algemene vergadering van Euronav  is begonnen. Zo'n 250 aandeelhouders zijn vertegenwoordigd of aanwezig, onder hen grootaandeelhouder Marc Saverys en drie van zijn zonen. De familie Saverys probeert vandaag een eerste horde te nemen in het verzet tegen de fusie van Euronav met het Noorse Frontline. Ze probeert eigen bestuurders benoemd te krijgen.

  Maar zo ver zijn we nog niet. Momenteel geeft CEO Hugo De Stoop een update over 2021.

 • Orpea blijft kelderen na ophef rond schijnconstructie

  Orpea  vindt geen bodem. Na een mokerslag woensdag gaat de uitverkoop van de aandelen van de Franse rusthuisuitbater door. De aanleiding voor de nieuwe koersval zijn onthullingen van een Frans journalistencollectief. Investigate Europe zegt dat topmanagers van Orpea sinds 2009 miljoenen euro's versluisd hebben naar een parallelle structuur in Luxemburg om belastingen te ontwijken. 

  Orpea kwam eerder dit jaar al onder vuur te liggen voor wanpraktijken in zijn zorgcentra.

 • Degroof Petercam haalt CFE van kooplijst

  Degroof Petercam verlaagt het advies voor CFE  van 'kopen' naar 'houden'. Dit in reactie op de getemperde winstoutlook voor baggerdochter DEME, die op 30 juni apart naar de beurs wordt gebracht. 

  'Het aandeel CFE heeft het voorbije jaar sterk gepresteerd en weerspiegelt nu de voordelen van de afsplitsing van DEME', schrijft analist Luuk van Beek. 'Maar het momentum is nu minder goed, gelet op de logistieke flessenhalzen, stijgende kosten en geopolitieke risico's'. 

  'Op middellange termijn zien we wel sterke vooruitzichten, met dank aan het marktleiderschap in buitengaatse windmolenparken', verduidelijkt van Beek nog. 

 • Royal Mail tuimelt na inflatiewaarschuwing

  Royal Mail  tuimelt in Londen met 8 procent. De postgroep waarschuwt in een update voor de inflatoire druk. Ze laat verstaan dat zelfs als het personeel met een loonoffer instemt, het niet zeker is dat de analistenconsensus voor het lopende boekjaar gehaald wordt. Instemming is lang niet zeker. De vakbond CWU bestempelde het voorstel van Royal Mail als 'beledigend'. De postgroep stelt in twee stappen een loonsverhoging van 3,5 procent voor, plus een bonus. Maar intussen is de Britse inflatie opgelopen tot bijna 8 procent.

 • Cisco keldert na knip in winstprognose

  Gisteravond - na het historisch slechte slot van Wall Street - ging Cisco Systems 14 procent onderuit in de nabeurshandel. Cisco waarschuwde dat er geen omzetgroei in het huidige kwartaal komt als gevolg van de Chinese lockdowns en de perikelen in de aanbodketen. 

  De reactie van het beurshuis Evercore ISI: 'De evolutie van de ordergroei naar 8 procent tegenover 33 procent in het vorige kwartaal is schrikwekkend.'

 • KBC Securities over DEME: 'Gemengde gevoelens'

  De opvallendste daler in Brussel is CFE , met een klap van 5,5 procent tot 117,60 euro. 

  KBC Securities-analist Olivier Vandewoude zegt 'gemengde gevoelens' te hebben bij de update van de bouwgroep, zeker wat de maritiem dienstverlener DEME betreft. DEME verwacht nu een omzet vergelijkbaar aan die in 2021, terwijl eerder een verdere groei in het vooruitzicht werd gesteld. 'Dat is verrassend, gelet op de groei van 29 procent in het eerste kwartaal', schrijft Vandewoude. 

  De analist houdt intussen zijn koopadvies intact, in afwachting van de beleggersdag op 1 juni. 

 • Bel20 dik 1 procent in het rood | IBA uitblinker

  De openingsbel: de Bel20  gaat in lijn met de Europsee collega's na de uitschuiver van Wall Street dik 1 procent lager naar 3.924 punten. 

  Het overzicht van het belangrijkste bedrijfsnieuws:

  • IBA  wint 5 procent. De wereldmarktleider in protontherapie zegt in een update dat de impact van de Oekraïense crisis beheersbaar blijft
  • Gimv  noteert vrijwel stabiel. De investeringsmaatschappij verhoogt na een sterk boekjaar tot 31 maart voor het eerst in zes jaar het dividend (zie post van 7u39).
  • Solvay  koerst 2,8 procent in het rood. Het beurshuis Jefferies is kritisch over de voorgenomen splitsing van de chemiereus en zet het aandeel op de verkooplijst (zie post van 8u23).
  • UCB  brokkelt 1,8 procent af. Het beurshuis Morgan Stanley haalt de biofarmaciegroep van de kooplijst, na de stevige Amerikaanse opdoffer vorige vrijdag (zie post van 7u49).
  • CFE  duikt 6 procent lager. De bouwgroep prikt weliswaar een datum op de beursgang van haar baggerfiliaal DEME - 30 juni - maar laat tegelijk weten dat DEME dit jaar door de kosteninflatie op een lagere winst afstevent. 
 • Ergon (GBL) verkoopt lenzenproducent Indo aan Rodenstock

  Het investeringsfonds Ergon, een onderdeel van Sienna Capital (de private-equitytak van GBL  ) verkoopt de Spaanse lenzenproducent Indo aan het Duitse Rodenstock. Volgens de Spaanse pers ligt het prijskaartje boven 160 miljoen euro.

  Rodenstock is een portefeuillebedrijf van het investeringsfonds Apax. Het ontwikkelt al bijna anderhalve eeuw brillenglazen en monturen. Het management van Indo herinvesteert in het bedrijf naar aanleiding van de deal. De andere minderheidsaandeelhouders stappen uit.

  Ergon zat bijna vier jaar in het kapitaal van Indo. Het stapte in via zijn derde fonds. Intussen zit Ergon al aan fonds nummer vijf. GBL, in wiens schoot Ergon ontstond, is voor het eerst geen aandeelhouder meer.

 • Aedifica koopt woon-zorgcentrum in Ierland

  De specialist in zorgvastgoed Aedifica legt 11 miljoen euro op tafel voor een woon-zorgcentrum dat al in exploitatie is in het Ierse Naas. Het pand kan 89 ouderen met hoge zorgbehoeften huisvesten en wordt uitgebaat door Virtue, een onderdeel van de Emera-groep. Het initieel nettohuurrendement bedraagt ongeveer 5,5 procent.

  Door deze overname stijgt de waarde van de Ierse portefeuille naar bijna 320 miljoen euro zodra alle projecten in ontwikkeling zijn voltooid.

 • AvH op weg naar recordwinst

  Ackermans & van Haaren brengt in zijn tradingupdate een vrolijke boodschap: 2022 zal een recordwinst opleveren.

  Dat zit zo: de Antwerpse investeringsgroep is niet rechtstreeks blootgesteld aan het militaire conflict in Oekraïne, maar een aantal participaties ondervindt wel indirecte gevolgen in de vorm van duurdere grondstoffen, verstoringen van de aanvoerketens, dalende financiële markten en hoge inflatie. De winstverwachtingen voor die bedrijven zijn verslechterd sinds de publicatie van de jaarresultaten eind februari. Voor de kernsectoren rekent AvH daarom op een winstbijdrage ‘in lijn met die van 2021’.

  Daar staat tegenover dat AvH op twee desinvesteringen forse meerwaarden boekt: circa 80 miljoen euro op de verkoop van zijn belang in Manuchar en ruim 230 miljoen euro op de verkoop van de zorgvastgoeddochter Anima. Daardoor zal AvH dit jaar een recordwinst boeken.

  Uit de tradingupdate blijkt verder dat het totaal toevertrouwd vermogen van Delen Private Bank en Bank Van Breda in het eerste kwartaal licht is afgenomen, van 63,9 miljard euro eind december naar 62 miljard eind maart. De turbulente financiële markten zijn de oorzaak.

 • Jefferies raadt aan Solvay te verkopen

  In een lijvige update van 19 pagina's is het beurshuis Jefferies erg kritisch over de plannen van Solvay  om zich in twee te splitsen. Jefferies-analist Chris Counihan was bij de aankondiging in maart al sceptisch over de opdeling in een tak basischemie en een groeitak en is sindsdien niet milder geworden, integendeel. 

  We vrezen dat Solvay door de splitsing een minder relevante belegging wordt
  Chris Counihan
  Jefferies-analist

  'We blijven met grote vragen zitten over hoe de schulden verdeeld worden', zegt Counihan. De schuld beloopt nu 2,7 keer de ebitda (jaarlijkse bedrijfswinst voor afschrijvingen, red.) en kan in het scenario van een Europese recessie oplopen tot 3,4 keer de ebitda.'

  'We vrezen dat Solvay door de splitsing een minder relevante belegging wordt', schrijft Counihan nog. Hij merkt op dat het familiale controlevehikel Solvac aandeelhouder van beide bedrijven wil blijven. Solvac zou in beide bedrijven 30 procent van het kapitaal bezitten. 'De verhandelbaarheid van het aandeel is nu al niet ideaal en dat zal een nog groter pijnpunt worden na de splitsing.'

 • DEME ziet licht lagere winst in 2022

  De baggeraar en windparkenbouwer DEME kende een sterk eerste kwartaal waarin de omzet met 28,6 procent groeide, blijkt uit een tradingupdate van het moederbedrijf CFE .  Het orderboek bleef bijna stabiel (-1,3%) op een hoog niveau. 

  Het conflict in Oekraïne heeft geen belangrijke directe impact op DEME. Het bedrijf verwacht wel dat de nettowinst dit jaar ‘een beperkte daling’ zal kennen. De omzet zou min of meer stabiel blijven.

  Groter zal de impact van de oorlog zijn bij de 'voortgezette activiteiten' van CFE. Het conflict veroorzaakt hogere materiaalprijzen en verstoringen van de toeleveringsketen, en die zullen dit jaar op de winst van CFE wegen. CFE voorspelt dan ook een lagere winst dan in 2021.

 • Greenyard casht 90 miljoen via vastgoeddeal

  De fruit- en groenteproducent Greenyard  haalt 90 miljoen euro op via een lease-and-lease-backtransactie van zijn vestiging in Bree aan een niet nader genoemde vastgoedinvesteerder, leert een persbericht. Greenyard spreekt van 'een gunstig moment op de markt' en zegt dat de transactie geen operationele impact zal hebben.

  De opbrengst zal Greenyard gebruiken om vrijwillig bankschulden terug te betalen. De groep zegt ook te werken aan de herfinanciering van de langlopende schulden. De groep handhaaft de prognoses voor het lopende boekjaar: bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) van 165 miljoen euro en schulden die minder dan 2,5 keer die ebitda belopen. 

 • Morgan Stanley schrapt UCB van de kooplijst

  Bij UCB  zindert de schok van vrijdag, toen de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA tot nader order Bimzelx' de toegang tot de cruciale Amerikaanse markt als psoriasismiddel onzegde, nog na.

  Het beurshuis Morgan Stanley haalt in reactie het aandeel van de kooplijst. Analist Thibault Boutherin verwacht nu 'minstens een jaar vertraging' voor Bimzelx en rekent voor de behandeling van psoriasis op 2,6 miljard in plaats van 3 miljard euro aan piekverkopen. 

 • Gimv verhoogt voor het eerst in zes jaar dividend

  De investeringsmaatschappij Gimv  krikte over het boekjaar tot 31 maart het eigen vermogen met 11 procent op naar 1,41 miljard euro of 53 euro per aandeel, leert het jaarlijks communiqué. De nettowinst kwam uit op 174 miljoen euro of 6,6 euro per aandeel. 

  Opvallend: Gimv verhoogt voor het eerst in zes jaar het dividend, met 10 cent of 4 procent naar 2,60 euro. 

  Dit zijn de kerncijfers:

 • CFE: beursdebuut DEME Group op 30 juni

  De op 2 december aangekondigde splitsing van CFE in DEME Group en CFE zit op schema, blijkt uit een apart persbericht van CFE. De raad van bestuur heeft het voorstel tot splitsing op 16 mei unaniem goedgekeurd. De aandeelhouders moeten er zich over uitspreken op een buitengewone algemene vergadering die op 29 juni plaatsvindt. Daarvoor is een driekwartmeerderheid nodig.

  De  aandeelhouders van CFE, Ackermans & van Haaren (62,1%) en Vinci (12,1%), zullen voor de partiële splitsing stemmen. Dat betekent dat de goedkeuring van de operatie binnen handbereik ligt.

  De aandeelhouders van CFE zullen dan evenveel aandelen DEME Group ontvangen als het aantal aandelen van CFE dat ze bezitten. De splitsing zal met terugwerkende kracht tot 1 april gelden. De eerste aparte notering van DEME Group is voorzien op 30 juni.

 • IBA: impact Oekraïense crisis 'beheersbaar'

  IBA, de wereldmarktleider in protontherapie voor kankerbestrijding, zegt in de korte kwartaalupdate dat het sterke momentum van 2021 in het eerste kwartaal overeind bleef. Het orderboek blijft met 1,2 miljard euro hoog en de balans blijft met netto 113 miljoen cash kerngezond. 

  Een becijferde prognose geeft CEO Olivier Legrain niet voor het boekjaar 2022. De Oekraïense crisis laat zich voelen, maar de impact is beheersbaar. We citeren:

  We merken een kleine impact van het conflict in Oekraïne via de mondiale logistieke keten. De verstoringen zijn op dit ogenblik beheersbaar.
  Olivier Legrain
  IBA-CEO

 • Aziatische beurzen lager in zog Wall Street

  De recessievrees slaat vanmorgen ook toe in Azië, waar bijna overal verliescijfers op de borden staan. Tokio staat op 1,8 procent verlies, Seoel zakt 1,1 procent, Hongkong 2,3 procent en Sydney 1,6 procent. De beurzen op het Chinese vasteland blijven bijna stabiel.

 • Straks: de livechat, voor uw beleggersvragen

  We kunnen ons voorstellen dat u gezien de, euhm, wat volatiele markten met best wat prangende vragen zit. Met die vragen kunt u zoals elke week bij ons terecht op de livechat, vandaag klokslag 12 uur.

  U kunt die vragen nu al stellen via onderstaande box, we proberen er straks zo veel mogelijk aan bod te laten komen. 

 • High noon bij Euronav

  In de strijd tussen de redersfamilies Fredriksen en Saverys om de controle over de olietankerrederij Euronav  is er vandaag een belangrijke veldslag: de aandeelhoudersvergadering in Antwerpen, waar de familie Saverys eigen bestuurders probeert te benoemen, om zo de voorgenomen fusie van Euronav met Frontline van de familie Fredriksen af te blokken. 

  Beide families kochten in de aanloop naar die 'high noon' stevig aandelen bij. 

  U leest hier onze vooruitblik. 

 • Tencent onderuit

  Op de beurs van Hongkong tuimelt de internetgigant Tencent, veruit de belangrijkste participatie van de Amsterdamse technologieholding Prosus , tot 8 procent lager. 

  Het kwartaalrapport van Tencent gaf aan hoe sterk de strenge lockdown in Sjanghai ten gevolge van het Chinese zerocovidbeleid op de inkomsten - via onder meer een forse terugval van de onlinebetalingen en advertenties -  wegen. Over het eerste kwartaal viel de omzetgroei volledig stil. 

  Het management liet ook verstaan dat beleggers niet meteen steun mogen verwachten vanuit Peking voor de sector. 'Eer er een reële impact op onze activiteiten komt, zal er tijd moeten passeren', zei voorzitter Martin Lau op de telefonische conferentie met analisten. 

 • Wall Street incasseert verse uppercut

  Goedemorgen! We starten met een blik op Wall Street. Daar incasseerden zowel de Dow Jones  als de Nasdaq  een verse uppercut. 

  Na grote rivaal Walmart waarschuwde ook de op een na grootste Amerikaanse warenhuisketen, Target, voor de impact van de kosteninflatie op de winstmarges (zie ook: Colruyt). Dat voedde bij beleggers de angst voor een recessie, terwijl tegelijk de Amerikaanse centrale bank er geen geheim van maakt dat zolang de inflatie niet substantieel begint te dalen de rente fors hoger moet

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud