LinkedIn heeft populairste baas

De Europese beurzen zijn met kleine winsten gesloten terwijl Rusland mag beginnen vrezen voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid. Op Wall Street maakt BorderFree een opgemerkt beursdebuut.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.08 uur: Op Wall Street krijgen Nike en Symantec klappen. De S&P500 stijgt naar een record.

18.06 uur: De Europese beurzen zijn met kleine winst de week geëindigd. In Parijs en Amsterdam vielen onder andere Remy Cointreau en TNT op. 

Het Zwitserse beurshuis UBS  vindt het nog te vroeg om het Franse aandeel Remy Cointreau op te pikken. De analisten vrezen dat de verkoop van cognac in China tijdens het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013/2014 met 25 procent gedaald is. Op 17 april zal het bedrijf zijn kwartaalresultaten bekend maken.  UBS is positief over de evolutie van de wereldwijde cognacmarkt op middellange termijn, maar denkt dat Remy Cointreau het daarin minder zal doen dan concurrenten zoals Pernod Ricard en LVMH. Remy Cointreau verloor in Parijs 1,3 procent tot 60,72 euro.

Hetzelfde beurshuis is dan wel weer positief over het Nederlandse TNT Express. Het aandeel schoot 3,3 procent hoger tot 6,96 euro nu het op de kooplijst van de Zwitsers staat. TNT heeft een moeilijke periode achter de rug, maar zou dankzij kostenbesparingen en een herstel van de Europese economie de winstmarges moeten kunnen optrekken. UBS plakt een koersdoel van 8,30 euro op het aandeel van de pakketjesbezorger. 

16.40 uur: Jeff Weiner, de CEO van de netwerksite LinkedIn, is uitgeroepen tot Amerika's favoriete baas. De jobsite Glassdoor.com stelde een lijst op van 50 populaire toplui. Om daarop te raken moeten bedrijfsleiders van bedrijven met minstens 1.000 werknemers een (goed) rapport krijgen van minstens 100 huidige en gewezen werknemers. Meer dan 200 bedrijven waren zo in de running. Weiner wordt geprezen om de grote inspanningen die hij doet om veel te communiceren met het voltallige personeel. Alan Mulally van Ford komt op twee, en Richard Edelman, stichter van het gelijknamige pr-kantoor op drie. De winnaar van vorig jaar, Mark Zuckerberg van Facebook, zakt nu naar plaats negen.

16.30 uur: De maker van beveiligingssoftware Symantec krijgt een optater van bijna 14 procent op Wall Street. Symantec maakte gisterenavond bekend dat het zijn CEO Steve Bennett na minder dan twee jaar alweer bedankt voor bewezen diensten. De softwaremaker kampt met de dalende pc-markt en weet niet goed de shift te maken naar (beveiligingssoftware voor) mobiele toestellen. Analisten reageerden verbaasd op het plotse ontslag van Bennett, die werd gezien als de man die Symantec door een turnaround moest leiden.

16.10 uur: Nike mag dan goede cijfers gepresenteerd hebben, de beleggers focussen toch vooral op de boodschap dat het momentum in de nabije toekomst wat kan stilvallen, omdat de verkoop buiten de VS - goed voor 45 procent van de omzet - last heeft van de sterkte van de dollar.

15.05 uur: De kapitaalverhoging bij Fountain is nogmaals met een maand uitgesteld. Ze zal nu ten laatste op 31 mei plaatsvinden. Tot dusver gold 30 april als deadline, aanvankelijk 31 maart. Het uitstel gebeurde in overleg met alle financiële partners.

Gisteren maakte de Waalse leverancier van warme dranken aan kmo’s tevens bekend dat de bankenfinanciering van 7,7 miljoen euro definitief rond is. De geplande kapitaalverhoging kan tot 4,98 miljoen euro gaan. De nieuwe aandelen, die worden uitgegeven tegen een bradeerprijs van 2 euro, zullen worden verkocht door middel van een private plaatsing bij hoofdaandeelhouder QuaeroQ. Het geld moet dienen om het groeiplan Kaffa te realiseren.

14.58: Een half uur na de opening staat de Dow op een mooie plus van een half procent, de Nasdaq worstelt nog met winst of verlies. De Bel20 staat exact op hetzelfde niveau als gisterenavond.

14.56 uur: Hoe sancties ook een averechts effect kunnen hebben

Russian commodity firms get paid in dollars. Pay many costs in rubles. Ruble falls on sanctions, earnings rise. Oligarchs happy. No?— Alen Mattich (@AlenMattich) March 21, 2014

14.03 uur: Bart Jooris van Bank Degroof verhoogt het koersdoel voor elektriciteitstransporteur Elia (35,94 euro, -0,6%) van 34,70 naar 38,00 euro. Het advies blijft op 'houden'. Dat koersdoel wil Jooris gerust verhogen tot zelfs 41,6 euro, maar dan moet er 'een grotere vergoeding komen in België'. 

13.17 uur: FNG, de modegroep boven onder meer de merken Fred & Ginger en Claudia Sträter, laat weten dat zijn kapitaal met 10 miljoen euro verhoogt om verder te groeien in de Benelux. Het bedrijf geeft 500.000 nieuwe aandelen uit tegen 20 euro. Dat is 1,50 euro of 8 procent boven de huidige koers van 18,50 euro.

Vermogensbeheerder Econopolis koopt 450.000 aandelen en tekent met 9 miljoen euro aldus in op het gros van de kapitaaloperatie. FNG is daarmee een nieuwe aandeelhouder rijker.

FNG trok in april 2008 tegen 7,80 euro naar de Vrije Markt, het niet-gereglementeerde segment van de Brusselse beurs.

13.07 uur: Een Nederlandse vastgoedonderneming daagt Rabobank voor de rechter in verband met de manipulatie van de Euriborrente. Het bedrijf kocht rentederivaten van de bank, wil ervan af en eist terugbetaling van teveel betaalde rente. 'Wie een auto koopt waarbij gerommeld is met de kilometerteller, kan de verkoop ook terugdraaien en zijn geld terugkrijgen', zegt de advocaat van het bedrijf in een toelichting. Volgens diens berekeningen moet Rabobank 750.000 euro terugbetalen aan zijn klant als de bank de zaak verliest. De advocaat verwacht dat Rabobank meerdere van dit soort zaken tegemoet kan zien. Rabobank bevestigde vrijdag dat de dagvaarding is binnengekomen, maar wil verder niet inhoudelijk reageren.

12.41 uur: Juwelenmaker Tiffany & Co boekte het kwartaal tot 31 januari een verlies van 104 miljoen dollar, vooral een gevolg van kosten voor rechtszaken met Swatch. Een jaar eerder was er nog 180 miljoen winst. Voor dit jaar verwacht de groep een omzetgroei van circa 8 procent in alle regio's. De winst zou dit jaar tussen 4,05 en 4,15 dollar per aandeel liggen.

12.00 uur: Op de middag staan alle Europese beurzen op plus, met uitzondering van Kopenhagen. De Bel20 is met een half procent winst één van de best presterende indexen. De toppers en floppers zijn de volgende: 

11.38 uur: Galapagos (16,67 euro, -0,8%) verplaatst zijn orderboek en prijsbepaling van Brussel naar Amsterdam. De dubbele notering in Brussel en Amsterdam blijft ongewijzigd, zo meldt het biotechbedrijf. Maar voor de belegger maakt dat weinig uit.

11.32 uur: Het gaat niet goed met Kroatië, het begrotingstekort loopt op, maar ook de werkloosheid blijft stijgen:

Croatia Feb jobless rate rises to 22.7 pct vs Jan 22.4 pct— cigolo (@cigolo) March 21, 2014

11.11 uur: Of het daadwerkelijk zover komt, valt af te wachten. Maar dat de piloten van Lufthansa beslissen om te staken is op zich al groot nieuws. De Duitse luchtvaartgroep (19,85 euro, -1,0%) staat bekend om zijn sterk overlegmodel. Dit keer is 'ons geduld op', aldus Thomas von Sturm, die maandenlang onderhandelde namens de Vereinigung Cockpit (VC) met de LH-directie. VC vertegenwoordigt 5.000 piloten, 90 procent van de leden stemden voor een staking omdat er geen akkoord kan bereikt worden over de verloning en de arbeidsvoorwaarden. De VC is wel niet van plan te staken tijdens de paasvakantie en zal elke actie minstens 48 uur vooraf aankondigen. Lufthansa wil met zijn besparingsprogramma SCORE 1,5 miljard besparen. Het aandeel steeg met een derde sinds september. 

 

10.22 uur: Het prijspeil van een staal voedingsproducten in supermarkten waar er een Albert Heijn in de buurt is, ligt gemiddeld 2 procent lager dan waar de Nederlanders niet aanwezig zijn. Dat blijkt uit research van onderzoeksbureau AC Nielsen. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag op basis van een artikel in het sectorblad Gondola. Door de opmars van de Nederlandse supermarktketen liggen al 1 op de 3 Vlaamse supermarkten in die invloedssfeer. Nielsen definieert 'in de buurt' als een straal van 10 kilometer. 

10.05 uur: Na goed een uur handel staat de Bel20 op 0,3 procent winst en zijn dit de voorlopige winnaars en verliezers in Brussel:

09.58 uur: De koers van Novatek, een Russische producent van aardgas die niet in handen zit van de overheid, krijgt een klap van 12 procent na de bekendmaking van de sancties van de VS en Europa tegen Rusland. Het bedrijf is deels eigendom van Gennady Timchenko, één van de rijke zakenmannen die nu geweerd worden door het Westen wegens zijn banden met de Russische president Vladimir Poetin. Timchenko is ook aandeelhouder van Bank Rossiya. De MICEX-index van Moskou staat nog altijd op een verlies van meer dan twee procent.

09.55 uur: Temasek, de staatsholding van Singapore, betaalt 44 miljard Hong Kong-dollar (5,7 miljard dollar) voor een belang van 25 procent in detailhandelaar A.S.Watson. Die retailer is nu nog volledig in handen van Hutchison Whampoa Ltd, dat op zijn beurt gecontroleerd wordt door Li Ka-shing, de rijkste man van Azië. Temasek en Hutchison sluiten met het oog op die transactie een strategische alliantie en gaan Watson naar de beurs brengen.

09.38 uur: Analist Tim Schuldt van ESN/Bank Degroof vond blijkbaar inspiratie in de bijdrage van collega Kurt Van Steeland op BMW. Hij verhoogt het koersdoel voor de luxeautobouwer met bijna 30 procent tot 110 euro en adviseert nu om te kopen in plaats van bij te houden. Het aandeel wint 0,5 procent in Frankfurt tot 87,8 euro.

09.35 uur: De identificatiespecialist Zetes verwacht dit jaar een groei met dubbele cijfers. Zijn klanten, retailbedrijven, hebben de crisis verteerd en investeren weer. Het dividend over 2013 blijft stabiel. Reden voor KBCS om het koersdoel op te trekken.

KBCS trekt KD Zetes op naar €22,5, terwijl #SBMOffshore een "equalweight” krijgt . Meer van dat in een adviesblogje http://t.co/5Q1KIEpCdO— Tom Simonts (@TSimonts) March 21, 2014

 

09.21 uur: Bouygues Telecom bevestigt wat Le Monde gisteren al meldde: het heeft zijn bod op zijn sectorgenoot SFR, dochter van Vivendi, met 1,85 miljard euro opgetrokken tot 13,15 miljard euro. Daarmee biedt Bouygues 1,4 miljard euro meer dan het kabelbedrijf Numéricable, dat momenteel exclusieve onderhandelingen voert met SFR. Het is uitkijken of die laatste de gesprekken onderbreekt om het hogere bod te evalueren. Moedergroep Vivendi krijgt van Bouygues ook een belang van 21,5 procent in de fusiegroep SFR-Bouygues. Vivendi stijgt 0,1 procent, concurrent Iliad wint 0,6 procent, Bouygues doet er 1,4 procent bij. Numéricable verliest 2,7 procent. 

 

 

De Franse regering heeft uitdrukkelijk zijn voorkeur voor een fusie tussen SFR en Bouygues laten blijken. Die samensmelting zou binnen de nieuwe groep meer jobzekerheid bieden, aangezien Numéricable zich voor een overname flink in de schulden moet steken en aldus stevig zal moeten besparen om die schulden te kunnen dragen. 

09.16 uur: In Parijs krijgt Havas een tik van 2,7 procent na de bekendmaking van zijn resultaten.

09.15 uur: In eigen land verhoogt beurshuis Bank Degroof zijn koersdoel voor UCB met drie euro tot 55 euro, maar het advies gaat van 'houden' naar 'afbouwen'. 'Na de sterke rally van de voorbije 12maanden en in overeenstemming met ons aanbevelingssysteem, passen we het advies aan', stelt analist Bernard Hanssens. De minwaarde van 40 miljoen op tozadenant heeft geen impact op de becijfering van Bank Degroof omdat het middel eenvoudigweg niet was opgenomen in de verkoopvooruitzichten. Jan De Kerpel van KBC Securities verandert niets en blijft bij een koersdoel van 60 euro en een koopadvies.

09.00 uur: De Bel20 is zopas 0,1 procent hoger geopend, de andere Europese beurzen starten gemengd. UCB ging even lager, maar noteert nu met een winst van 0,3 procent. Vastgoedgroep VGP profiteert van goede jaarcijfers en wint 1,7 procent.

08.59 uur: Schuldeisers hebben IVG Immobilien AG overgenomen. De groep was ooit Duitslands grootste vastgoedmaatschappij maar ging ten onder onder een steeds grotere schuldenberg. De schuldeisers waaronder Cerberus, Aurelius Capital en Morgan Stanley keurden een herstelplan goed waardoor 2,2 miljard schulden worden kwijtgescholden in ruil voor kapitaal. Gisteren sloot het aandeel 30 procent lager op minder dan één cent in Frankfurt. In 2007 werd nog 35 euro betaald. Zelden was een grafiek meer ontluisterend.

08.52 uur: Voor de VS doet Fitch het tegenovergestelde dan voor Rusland: de 'outlook' gaat hier van 'negatief' naar 'stabiel'. Het ratingagentschap had in oktober de vooruitzichten voor de Verenigde Staten verlaagd na de impasse over het schuldenplafond. In februari werd wel een akkoord bereikt over de schulden. Bij Fitch heeft de VS wel een waardering van AA+ tegenover de BBB voor Rusland. Moody's geeft de VS een AAA.

08.46 uur: Paul Desmarais III, de kleinzoon van wijlen Paul Desmarais, wordt opgedragen als bestuurder van Groep Brussel Lambert (GBL).

 Dat staat te lezen in de oproeping voor de algemene vergadering van de holding.
GBL is de holding van de families Frère en Desmarais. De familie Desmarais is, via Power Corporation of Canada (Power Corp), een van Canada's bekendste en actiefste zakenfamilies. De twee families bezitten samen de helft van de aandelen van GBL.
Tot eind vorig jaar zetelden zowel Paul Desmarais senior al zijn oudste zoon Paul Desmarais junior in de raad van bestuur van GBL. Maar in oktober overleed de levenslange zakenpartner van Albert Frère. Hij wordt nu vervangen door zjin kleinzoon Paul Desmarais III.

08.37 uur: Bitcoinbeurs Mt. Gox heeft 200.000 bitcoins teruggevonden. CEO Mark Karpeles maakte bekend dat de vondst van de bitcoins, goed voor zo'n 86 miljoen euro, is gedaan in een zoektocht naar aanleiding van de staking van betaling. De teruggevonden bitcoins zijn inmiddels naar offline opslagplaatsen verplaatst.Voor mensen die bitcoins hadden uitstaan bij Mt. Gox valt er vermoedelijk weinig te lachen. Het geld zal in eerste instantie naar preferente schuldeisers gaan. Ondertussen gaat de zoektocht naar de nog 650.000 vermiste bitcoins door, maar de kans dat er nog heel veel wordt teruggevonden, lijkt nihil.Mt. Gox vroeg vorige maand uitstel van betaling aan. Volgens de Japanners waren er 750.000 bitcoins uit hun 'kluizen' gestolen en zijn ze ook nog eens 100.000 eenheden van hun eigen valuta kwijt. De totale schade komt neer op ruim 300 miljoen euro.

08.30 uur: De belangrijkste Chinese index op het vasteland, de Composite van Shangai, is zopas 2,72 procent hoger geëindigd.

Shanghai Composite Index closes +2.72% at 2047.62 http://t.co/cPqX2fR1IR— ForexLive (@ForexLive) March 21, 2014

08.25 uur: Zenitel, actief in communicatie-en beveiligingstechnologie, boekte vorig jaar 4,2 procent meer omzet, de nettowinst verdubbelde tot 1,8 miljoen. 'We zitten in een goede positie om de uitdagingen van morgen aan te pakken en ons bedrijf zowel inzake winst als omzet te laten groeien', klinkt het. Maar een dividend is niet aan de orde.

Cijfers #Zetes lichtjes onder schatting. Goods ID merkelijk beter dan People ID & schraagt de positieve 2014 guidance pic.twitter.com/T4ETRYBdxH— Tom Simonts (@TSimonts) March 21, 2014

08.14 uur: Vanaf 24 maart wordt farmadistributeur Arseus opgenomen in de Midcap Index in Amsterdam. Arseus staat sinds 2007 genoteerd in Amsterdam en in Brussel. Tot nog toe zat het aandeel in Amsterdam bij de Small Cap Index (AScX). CEO Ger van Jeveren: 'De opname in de AMX Index is een mijlpaal voor Arseus, het versterkt ons beleggersprofiel en verhoogt de zichtbaarheid op de financiële markten', waardoor ook de liquiditeit zal verhogen'. Voilà.

08.03 uur: Fitch, één van de drie grote ratingbureaus, verlaagt de vooruitzichten voor Rusland van 'stabiel' naar 'negatief' wegens de risico's die verbonden zijn aan de sancties van het Westen tegen Moskou. Dat betekent dat Fitch binnenkort de kredietwaardigheid van het land naar beneden kan brengen, vandaag bedraagt die BBB, wat wijst op een gemiddelde kredietwaardigheid. Het ratingbureau denkt dat de Russische economie dit jaar maar met 1 procent zal groeien en volgend jaar met 2 procent. Gisteren had S&P de vooruitzichten voor het land ook al tot 'negatief' verlaagd. Visa en Mastercard staken intussen hun diensten aan de Bank Rossiya.

07.58 uur: Vastgoedontwikkelaar VGP pakt uit met een verdubbeling van zijn nettowinst tot 24,3 miljoen. De huurinkomsten stegen vorig jaar met de helft tot 4,6 miljoen. VGP meldt nog dat het 11 projecten in aanbouw heeft met een verhuurbare oppervlakte van ruim 150.000 m2.. De waarde van de portefeuille is op een jaar tijd meer dan verdubbeld tot 225,8 miljoen, zo stelt het bedrijf nog. Vorig jaar kon VGP twee obligatieleningen plaatsen die elk 75 miljoen opleverden.

Voor dit jaar verwacht VGP dat de groep 'haar huurinkomsten en vastgoedportefeuille substantieel zal kunnen laten groeien door het opleveren en opstarten van nieuwe projecten'. De groep is vooral actief in Duitsland en Oost-Europa. In januari keerde de groep 7,6 miljoen uit aan zijn aandeelhouders via een kapitaalvermindering. VGP noteert op Euronext Brussel en in Praag. 

07.38 uur: UCB geeft de algemene rechten op tozadenant terug aan Biotie Therapies Corp, zo deelt de Belgische biotech- en farmagroep mee.

Tozadenant is een potentieel middel tegen de ziekte van Parkinson, het is klaar om volgend jaar de derde onderzoeksfase te starten, aldus UCB in een mededeling. 'We hebben een rijke portefeuille aan onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's en bekijken voortdurend welke prioriteiten we moeten leggen', klinkt de uitleg van Iris Loew-Friedrich, CMO van de groep. De financiële impact van de beslissing is voorlopig negatief, want UCB boekt een eenmalige afwaardering van 40 miljoen euro op het programma. 'Maar dat verandert onze financiële prognoses voor dit jaar niet', klinkt het vastberaden in een mededeling.

07.29 uur: De beslissing van het grondwettelijk hof om de verkiezingen in Thailand onwettelijk te verklaren zorgt voor een pak onzekerheid. En dat weegt op de beurs van Bangkok die in tegenstelling tot de andere Aziatische indexen achteruit boert. Het verlies blijft voorlopig wel beperkt tot 0,1 procent. De SET-index bereikte einde vorig jaar zijn dieptepunt door de aanhoudende betogingen, sindsdien was de beurs van Bangkok aan een stevig herstel bezig, maar vandaag zit de vierde verliesdag op een rij eraan te komen.

07.14 uur: In Tokio bleef het rustig, er was immers geen handel wegens een nationale feestdag. Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen herstel zien na de verliezen van een dag eerder. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar gunstige signalen over de Amerikaanse economie voor een positieve stemming zorgden.

In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,9 procent hoger in de middaghandel. De Kospi in Seoul won 0,8 procent en de All Ordinaries in Sydney eindigde ook 0,8 procent in de plus. PetroChina klom 3,7 procent in Hongkong. De grootste olie- en gasproducent van China boekte vorig jaar meer winst dan analisten hadden verwacht, dankzij hogere gasprijzen en een gestegen productie. China Mobile leverde 3,9 procent in. Het grootste telecomconcern ter wereld zakte een dag eerder al 3,5 procent nadat het bedrijf de jaarwinst voor het eerst in 15 jaar zag dalen.

Bij de opening verloor Moskou 3 procent, allicht te wijten aan de (magere) sancties van Europa na de annexatie van de Krim door Rusland. Dat verlies is intussen afgezwakt tot een half procent , iets meer dan wat Istanboel moet inleveren.

07.12 uur: En dan nu vooruitblikken. In Brussel is de agenda vrij sober. Wel kunnen beleggers hun oordeel vellen over de jaarresultaten van Zetes. De identificatiespecialist voorspelt voor dit jaar minstens 10 procent groei. 
Nabeurs voert Euronext ook de jaarlijkse herschikking van de Bel20 door. Daarbij verlaat ThromboGenics na slechts één jaar weer de beursbarometer, een gevolg van de stevige oplawaai die de beurskoers in 2013 kreeg door de veel trager dan verwachte verkoopstart van oogmiddel Jetrea. Het vrijgekomen zitje wordt ingenomen door Bpost.

07.11 uur: Even terugblikken. Wall Street herstelde donderdag vlotjes van de late uitschuiver woensdag. Toen zorgde Fed-voorzitter Janet Yellen in haar eerste optreden even voor een verkoopgolf, door wat ongelukkig te suggereren dat de centrale bank mogelijk al in het voorjaar van 2015 komaf maakt met het nulrentebeleid.
In een tweede lezing suste een schare Fed-watchers dat het zo'n vaart niet zal lopen. De Dow Jones maakte met een winst van 0,7 procent de tegenvaller zo goed als volledig ongedaan. Dit onder aanvoering van de grootbanken. Wells Fargo tikte op een record af, JPMorgan schoot naar het hoogste peil in 14 jaar.
Beleggers namen zo al een voorschot op de resultaten van de jaarlijkse stresstest nabeurs: alle grootbanken hebben hun jaarlijkse examen met sprekend gemak doorstaan. En dat betekent zo goed als zeker dat de weg nu openligt voor een verwenbeurt voor de aandeelhouders, met stevige dividenden en/of inkoopprogramma's.

07.10 uur: Goede morgen, we beginnen eraan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud