1. Markten Live
 2. Live blog

Londense fanmail tilt KBC hoger

Mission accomplished voor Jerome Powell: de nieuwe Fed-topman veroorzaakt met een voorzichtige boodschap nauwelijks rimpels op de financiële markten. De Europese beurzen eindigden in het rood, maar KBC hield de Bel20 op eigen kracht boven water.
 • Morgenochtend: file

  Woensdag voorbeurs wordt het even druk, met resultaten van Ackermans, CFE, Bekaert, Kinepolis en Solvay. In Duitsland rapporteert ook farmareus Bayer over het afgelopen boekjaar. Wij zijn er dan opnieuw bij, u toch ook?


  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie: Bruto binnenlands product vierde kwartaal (tweede raming), 15 uur
  China: PMI-industrie (indicator aankoopdirecteurs) februari, 2 uur
  Eurozone: Inflatie februari, 11 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Ackermans & van Haaren: jaarresultaten 2017, 7 uur
  - Bekaert: jaarresultaten 2017, 7 uur
  - CFE: jaarresultaten 2017, 7 uur
  - D`Ieteren: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - Global Graphics: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - Kinepolis: jaarresultaten 2017, 7 uur
  - Sioen: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  - Solvay: resultaten vierde kwartaal en 2017, 7.30 uur
  Duitsland: Bayer: resultaten vierde kwartaal, 7.30 uur
  Frankrijk:
  - Carrefour: jaarresultaten 2017, nabeurs
  - Genkyotex: jaarresultaten 2017, 17.45 uur
  Nederland:
  - Aalberts Industries: jaarresultaten 2017
  - Ahold Delhaize: resultaten vierde kwartaal en 2017, 7 uur
  - ASM International: resultaten vierde kwartaal 
  - Grandvision: jaarresultaten 2017
  - Takeaway.com: resultaten vierde kwartaal
  Verenigde Staten: Salesforce.com: resultaten vierde kwartaal 2017/2018, nabeurs

 • Slotbel

  De EUropese beurzen eindigen in het (licht)rood, maar de Bel20 priemt erbovenuit dankzij KBC. Nabeurs kwam er vastgoednieuws: Ascencio geeft mee dat een derde van zijn eigenaren koos voor een dividend in nieuwe aandelen, terwijl Banimmo zijn Franse activiteiten integraal verkocht om de schuldgraad verder te drukken en zich voortaan te focussen op thusiland België.

  Dit zijn de grootste stijgers en dalers van de dag:

  Top Flop
  Connect Group+4,21%Ontex-2,68%
  Ter Beke+2,90%Texaf-2,72%
  Fagron+2,38%Genkyotex-2,94%
  UCB+2,37%Campine-2,99%
  KBC Bankverz.+2,01%CFE-3,57%
  IBA+1,92%Van de Velde-4,19%
  Econocom+1,81%VGP-4,45%

 • Europese beurzen rechten de rug

  Zelfs zonder rugwind uit New York herpakken de Europese beurzen zich. De Bel20 nadert ondertussen een dagwinst van een half procent, nadat UCB meer dan 2 procent oprukte, en ook KBC de dagwinst verdubbelde tot 2,1 procent. Elders in Europa blijven de indexen aan de grond, maar is het kleine verlies van een uur of twee geleden weggesmolten.

 • Het jaar in twee snelheden van Bekaert

  Nog morgen - het wordt een pittig ochtendje - komt ook Bekaert  met de resultaten over 2017. Zelden kende een Bel20'er zo'n schizofreen jaar als de staaltechnologiegroep: beste Bel20'er in de eerste jaarhelft, rode lantaarn in de tweede

  Het begon eind juli met een paar ogenschijnlijk onschuldige wolkjes bij het halfjaarrapport, maar tegen november zat het wolkendek stilaan helemaal dicht. CEO Matthew Taylor waarschuwde voor een 'erg ongewone situatie', waarbij de groep de prijsstijging voor haar belangrijkste grondstof - walsdraad - niet meteen aan de klanten kon doorrekenen. Daar komt ook nog eens bij dat Bekaert zich in zaagdraad, een relatief kleine maar rendabel segment, helemaal verkeek op de (Japanse) concurrentie en nu zwaar moet investeren in een poging de achterstand goed te maken. 

  Het gevolg van dit alles? Analisten verwachten dat de bedrijfswinst met 297 miljoen euro nauwelijks hoger uitkomt dan over 2016, terwijl de omzet dankzij de integratie van staalkabeldochter BBRG - die in 2016 maar voor de helft van het jaar meetelde - 8 procent zou toenemen naar 1,24 miljard. Daardoor zou de winstmarge na de grote sprong voorwaarts in 2016 wat afbrokkelen, tot 7,4 procent. Ook al blijft Taylor bij zijn ambitie om op lange termijn 10 procent winstmarge te halen, het geloof in die ambitie heeft een deuk gekregen

  Matthew Taylor, CEO van Bekaert ©Photo News

 • Wat u van de resultaten van Solvay mag verwachten ...

  ... leest u hier

 • Minder omzet bij Perrigo en bij Omega Pharma

  Farmareus Perrigo, de eigenaar van Omega Pharma, boekte vorig jaar 4,9 miljard dollar (4 miljard euro) omzet, 6,3 procent minder dan in 2016.

  De divisie Consumer Healthcare International (CHCI), die onder meer uit Omega Pharma bestaat, slikte een omzetdaling van 9,8 procent. Die is te wijten aan het stopzetten van distributiecontracten - met Eurogenerics en SMB - door Omega. Als men die elementen eruit filtert, klimt de omzet van CHCI met 2,6 procent.

  Perrigo  komt pas later met volledige resultaten naar buiten.

 • Wall Street licht lager

  Terwijl de Amerikaanse rente een fractie hoger gaat en de dollar iets versterkt, blijven de aandelenkoersen in New York quasi onveranderd. Daarmee zijn de gevolgen van de eerste speech van Fed-voorzitter Powell dus beperkt.

 • Amerikaanse futures: lichtrood

  De beurzen aan deze kant van de oceaan moeten voorlopig niet rekenen op ruggesteun van Wall Street. De futuresmarkten wijzen richting kleine verliezen kort na de openingsbel in de VS. Zowel de Dow, de S&P500 als de Nasdaq-index zouden zo'n 0,2 procent lager aan de dag beginnen.

 • Terwijl iedereen de woorden van Powell wikt ...

  ... zijn er een aantal indicatoren die suggereren dat de Amerikaanse economie niet echt blaakt van gezondheid. Vooral dan een scherpe terugval van de bestellingen voor duurzame goederen, een belangrijke graadmeter voor de kapitaalinvesteringen. En het handelstekort, dat blijft maar oplopen. 

 • Powell: easy does it

  In zijn voorbereide toespraak voor het Congres laat de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, niet meteen een grote koerswijziging vermoeden. Hij toont zich voorstander van een voortzetting van het beleid van zijn voorganger Janet Yellen. Geleidelijke renteverhogingen dus, tenzij de economische vooruitzichten plots anders zouden dicteren. 

 • Zo dadelijk: Powell time!

  Over enkele minuten floept de toelichting van Fed-voorziter Jerome Powell bij het monetair beleid op de webstek van de Amerikaanse centrale bank. Op de eigenlijke hoorzitting is het wel wachten tot 16 uur. 

 • Connect bijna geen centjesaandeel meer

  Connect  heeft Econocom ingehaald als grootste stijger, met een klim van 4,2 procent tot 0,99 euro. Dit dankzij de jaarresultaten, die voor de onderaannemer van de elektronicasector een stevig herstel in de tweede jaarhelft lieten zien. 

 • Beste Belegger #3

  Even meegeven dat de jongste editie van het VFB-ledenblad 'Beste Belegger' over enkele dagen in de bus valt, maar nu al digitaal beschikbaar is op de webstek. Met onder meer een interview met Rudi De Winter, de CEO van chipfabrikant X-Fab  . Een goed getimed gesprek, want het aandeel kreeg recent nog een klap na de publicatie van teleurstellende jaarcijfers

  De Winter legt het verschil uit met zusterbedrijf Melexis , dat wel imponeerde met sterke jaarcijfers en dito vooruitzichten. X-Fab heeft met hoge vasten een hefboom die in twee richtingen werkt.

  Voor elke dollar die we boven ons break-evenpunt extra verkopen, vloeit 66 dollarcent naar de winst
  Rudi De Winter
  CEO X-Fab

  'De evolutie van X-Fab is wat anders omdat onze structuur verschillend is van die van Melexis. Met onze productiesites hebben we hoge vaste kosten, hetgeen de winstgevendheid beïnvloedt. Als de omzet onder die kosten valt, maak je verlies. Als de omzet er bovenuit stijgt, draagt die extra omzet proportioneel veel meer bij aan de winst. Het kost ons niet veel extra om een bijkomende wafer te maken. Voor elke dollar die we dan extra verkopen,vloeit 66 dollarcent naar de winst. De hefboom van die vaste kosten werkt in twee richtingen, terwijl bij Melexis de winstgevendheid proportioneel meegroeide met de omzet: daar zijn de marges stabiel.'

 • De toestand

  De Europese beurzen noteren niet langer een fractie hoger, maar vertonen nu kleine dagverliezen. Eenzelfde verhaal in Brussel, waar de Bel20 ondertussen 0,2 procent verloor ondanks de inspanning van grootste stijger - en ook het aandeel met de grootste weging - KBC . Dit zijn de grootste stijgers en dalers van de dag, kort na het middaguur:

  Connect Group+4,21%Aedifica-1,81%
  Econocom+3,54%Smartphoto-1,88%
  Miko+3,42%Ontex-2,44%
  Iep Invest+3,25%CFE-2,85%
  EVS+1,92%Campine-2,99%
  Kinepolis+1,24%Genkyotex-3,18%
  Mithra+1,23%Van de Velde-5,00%

 • Wat me de marges van CFE?

  De op één na grootste daler op de Brusselse beurs is CFE  , dat 3 procent inlevert tot 108,80 euro. De bouw- en baggergroep komt morgen voorbeurs met resultaten en de verwachtingen zijn bepaald niet hoog gespannen. Vorige maand kreeg het aandeel na een forse tik na een dubbel verkoopadvies, van zowel ING als ABN AMRO. 

  Het belangrijkste is volgens Degroof Petercam de prognose voor 2018. En de vraag of CFE de winstmarge rond 16 à 20 procent kan houden. De 'productmix' maakt dat minder evident, aangezien een kleiner deel van de omzet notoir rendabel baggerwerk is en een groter deel minder rendabele windenergieprojecten

 • Noren in 2017 collectief 1.000 miljard rijker

  Wij Belgen hebben onze schuldenklok. De Noren kunnen op de site van de Norges Bank Investment Management live hun rijkdom zien oplopen. Hun collectieve rijkdom is met dank aan het al decennia opgebouwde petroleumfonds over 2017 met liefst 1.028 miljard kronen (107 miljard euro) gestegen, leert het vandaag vrijgegeven jaarverslag

  De collectieve spaarpot van de Noren is nu 8.488 miljard kronen groot. Dat is omgerekend zo'n 880 miljard euro of 166.000 euro voor elk van de 5,3 miljoen Noren. 

  ©NBIM

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Morgan Stanley krikt koersdoel KBC op

  Na de sterke jaarcijfers en het bericht dat de bank- en verzekeringsgroep voor het eerst sinds 2007 eigen aandelen inkoopt, verhoogt Morgan Stanley het koersdoel voor KBC  tot 79 euro. Via die inkoop keert KBC nu 57 procent van de winst uit over 2017. 'Wij denken dat KBC over 2018 65 procent van de winst zal uitkeren en daarna 70 procent', schrijft analist Bruce Hamilton.

  Hij blijft niettemin bij zijn neutraal advies. 'Het koersdoel veronderstelt 5 procent potentieel vergeleken met de huidige beurskoers. Dat is te weinig vergeleken met de gemiddeld 20 procent potentieel die we zien voor de vier kooptips in de sector, SocGen, Santander, UBS en Caixa'. 

 • 'Groter dan verwachte dividendknip'

  Degroof Petercam verlaagt het koersdoel voor Van de Velde  naar 42,50 euro. Analiste Nathalie Debruyne merkt op dat er eigenlijk weinig redenen meer zijn om het aandeel zelfs gewoon te behouden. Groeibeleggers hebben er weinig aan, nu de groei stokt. Maar ook voor rendementsbeleggers is het aandeel niet langer interessant, gelet op de forse knip in het dividend.

  Debruyne had gedacht dat Van de Velde alleen het interimdividend van 1,35 euro zou schrappen en dus een dividend van bruto 2,15 euro zou overhouden. Het is uiteindelijk minder dan de helft van dat geworden, met bruto 1,03 euro. Bij de huidige koers rond 41 euro dus bruto 2,5 procent of netto 1,8 procent. 

 • Inflatie: do we have lift-off?

  Potentieel goed nieuws voor de Europese Centrale Bank en zijn jarenlange streven om eindelijk de inflatiedoelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') te halen. In Spanje is de inflatie in februari onverwacht sterk toegenomen, van 0,7 naar 1,2 procent. Later vandaag is er ook nog het voorlopige Duitse cijfer, op basis van de deelstaten Saksen, Brandenburg, Hessen, Beieren, NRW en Baden-Württemberg. 

 • Sky schiet boven biedprijs Comcast

  In Londen schiet Sky 18 procent hoger naar 1.306 pence. Beleggers denken dus duidelijk niet dat het tegenbod van 1.250 pence van Comcast voor de betaaltelevisiereus, 16 procent meer dan het initiële bod van Fox, het laatste salvo in de biedoorlog zal zijn.  

 • Gul Econocom trekt een spurtje

  De sterkste stijger op de Brusselse beurs is Econocom , met een winst van 5,5 procent tot 7,01 euro. De IT-dienstengroep kwam maandagavond met definitieve resultaten en de prognose dat de bedrijfswinst ook dit jaar zal stijgen, ondanks 'substantiële' investeringen. Aandeelhouders krijgen 12 cent per aandeel uitgekeerd via een fiscaal vriendelijke kapitaalvermindering, een toename met een vijfde tegenover boekjaar 2016.

 • Van de Velde zakt naar laagste peil in drie jaar

  Van de Velde  opent na de teleurstellende resultaten en dito vooruitzichten met een verlies van 4 procent tot 41,25 euro, het laagste peil in drie jaar. 'We gaan onze prognoses na de analistenmeeting bijstellen, maar verlagen al ons koersdoel van 48 naar 44 euro', stelt KBC Securities-analist Guy Sips. Hij handhaaft zijn 'houden'-advies. 

 • Bel20 start met kleine winst

  De openingsbel: de Bel20 koerst zoals verwacht een bescheiden 0,2 procent hoger, de Euro Stoxx50 - de korf steraandelen uit de eurozone - gaat 0,3 procent hoger. 

 • Europese beurzen op weg naar kleine winst

  De Europese beurzen lijken in het spoor van de stevige eindspurt op Wall Street gisteren op weg naar een (licht) positieve start: de futures wijzen op een winst van zo'n 0,3 procent bij de openingsbel voor Bel20 en Euro Stoxx50 .

  ©AFP

 • (The) Sky is the limit

  Er ontspint zich een ware biedoorlog om de Britse betaalzender Sky . Comact biedt 12,50 pond cash per aandeel, een premie van 16 procent op het bod van 21st Century Fox. Het bod waardeert Sky op 22,1 miljard pond, een slordige 25 miljard euro.  

 • Het kluwen genaamd HNA

  Mocht u er nog aan twijfelen dat het Chinese conglomeraat HNA - de grootste aandeelhouder van Deutsche Bank - een kluwen is, dan zal deze flowchart die Financial Times opstelde u zonder twijfelen van gedachten doen veranderen. 

 • Oprichter in versneld tempo naar de exit bij Option

  Terwijl het aandeel een favoriet blijft van de speculant, stapt oprichter Jan Callewaert bij Option  geleidelijk naar de exit. Volgens de insidermeldelingen op de webstek van beurswaakhond FSMA heeft Callewaert de voorbije weken 2,5 miljoen aandelen verkocht. 

  Callewaert verkocht eerder dit jaar al 13,5 miljoen stuks, wat het totaal op 16 miljoen brengt. Volgens de jongste mededeling had de oprichter voor de verkopen nog 23,94 procent van het kapitaal in handen, ofte 71,2 miljoen stuks. Met de verkopen zou hij nog aan 55,2 miljoen stuks komen, goed voor een belang van 18,6 procent. Daarmee blijft hij voorlopig de grootste aandeelhouder, vóór Danlaw (17%). 

 • Van de Velde: druk op de marges in 2018

  In de vooruitzichten laat Van de Velde  er weinig twijfel over bestaan dat beleggers best niet op een winstherstel rekenen in 2018. Door een 'duidelijke verhoging van kosten en investeringen' zal er druk komen op de winst.

  ©Tijd Multimedia

 • Van de Velde hakt in dividend

  Van de Velde  is er met de jaarcijfers. De zeven lijntjes commentaar bij de omzetcijfers vorige maand lieten al vermoeden dat die niet echt geweldig zouden zijn.

  De brutobedrijfswinst kromp met 14 procent naar 53,5 miljoen euro, nog iets sterker dan analisten verwachtten. Netto stabiliseert de winst op 2,52 euro per aandeel, dankzij een lagere belastingsvoet.

  En opvallend: nadat de lingeriegroep de voorbije drie jaar de integrale cashflow naar de aandeelhouders liet vloeien, hakt CEO Erwin Van Laethem nu met 70 procent in het dividend. Dat zakt van 3,50 euro bruto naar 1,03 euro bruto per aandeel. 

  ©Sofie Van Hoof

 • Jerome trekt de heuvel op

  Vandaag mag Jerome Powell voor het eerst sinds zijn aantreden als voorzitter van de Federal Reserve de 'heuvel op' voor het halfjaarlijkse woordje uitleg over het monetair beleid. We doelen op de korte verplaatsing van Foggy Bottom, de wijk in Washington beneden aan de Potomac-rivier waar de centraal bankiers zitten, naar Capitol Hill, het epicentrum van de Amerikaanse politiek. 

  De Fed zal de inleidende toespraak van Powell om half drie 's middags op de webstek plaatsen, om vier uur volgt dan de eigenlijke hoorzitting. Het legertje 'Fed-watchers' dat Wall Street rijk is, zal elk woord van Powell op een weegschaaltje leggen maar net daarom zal de man waarschijnlijk niet het achterste van zijn tong laten zien. In het verleden liet hij al verstaan het beleid van heel geleidelijke renteverhogingen van zijn voorganger, Janet Yellen, voort te willen zetten.

  Niettemin kunnen alle commentaren over inflatie of de inflatiedoelstelling van de Fed een idee geven over hoe bezorgd of relaxed Powell is over een potentiële inflatie-opstoot, nu de Amerikaanse economie na bijna negen jaar expansie stilaan op de limieten van zijn capaciteiten botst. 

  Let wel: Fed-speak ontcijferen is niet altijd evident. 'Als ik bijzonder helder overkom, heb je mij waarschijnlijk verkeerd begrepen', zei voormalige Fed-topman Alan Greenspan in 1988 in een beruchte quote. 

  Nog op de beleggersagenda deze ochtend:

  • IT-dienstengroep Econocom krikt de uitkering voor de aandeelhouders met een vijfde op, tot 0,12 euro per aandeel. 
  • De eerste groene obligatie van de Belgische overheid leverde een stormloop van beleggers op. 
  • Wall Street zette zijn vlot herstel voort, met een klim van 1,6 procent voor de Dow Jones. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content