Losgeslagen algo zet Wall Street op zijn kop

Ben Bernanke (l.) en Mario Draghi (r.) lopen vandaag en donderdag meest in de kijker (foto: AFP)

Vanavond Ben Bernanke en morgen Mario Draghi. Eens te meer hopen beleggers op stimulus van 's werelds centraal bankiers. Maar de belegger die nú actie verwacht, zou wel eens ontgoocheld kunnen worden. Ondertussen staat Wall Street in rep en roer door een op hol geslagen programma.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken de informatie voortdurend bij. Vandaag waren uw livebloggers Kurt Vansteeland en Roland Legrand. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.01 uur: Terwijl we enigszins werden afgeleid door de algo-bonanza op Wall Street zijn de Europese beurzen licht hoger gesloten, met een winst van 0,4 procent voor de Euro Stoxx50 en van 0,6 procent voor de Bel20 waar KBC 2,4 procent hoger ging. Milaan hield het bij een winst van 0,3 procent en Madrid bij een verlies van 0,3 procent. 

De rente op tien jaar was vrij stabiel in Spanje en staat op 6,649 procent, in Milaan daalde ze naar 5,899 procent. 

Het is wachten op de mededeling van de Federal Reserve, die om 20.15 uur onze tijd wordt gepubliceerd (berichtgeving uiteraard op deze site). Het is nog meer wachten op de beslissingen van de ECB, waarbij we zoals gebruikelijk morgen om kwart voor twee een mededeling krijgen, de persconferentie is om 14.30 uur - we zullen dat allemaal live coveren. 

Bedankt voor het lezen en de reacties, tot morgen!

17.40 uur: Het voormalige ECB-bestuurslid Athanasios Orphanides zegt dat de markt Mario Draghi helemaal niet heeft begrepen:

 

*ORPHANIDES: ECB MEASURES MAY NOT BE IMPLEMENTED IMMEDIATELY — eloi eloi (@lemasabachthani) 1 Aug 12

 

*ORPHANIDES: MARKET VIEW OF DRAGHI'S POLICIES IS `TOTALLY WRONG' // [...] — eloi eloi (@lemasabachthani) 1 Aug 12

 

17.38 uur: Stijn Demeester komt net melden dat Knight Capital (mogelijk betrokken bij het op hol geslagen programma op Wall Street) nu al 26 procent lager noteert. Het bedrijf zegt zijn klanten elders te gaan voor de handel.

Moral of the story: if you are a brokerage, dont tell your clients to trade elsewhere — zerohedge (@zerohedge) 1 Aug 12

 

17.27 uur: Net op de dag dat de New York Stock Exchange zijn Retail Liquidity Program (RLP) lanceert, een eigen versie van een 'dark pool', draait de beurshandel bij de Amerikaanse beurs flink in de soep. Een losgeslagen beursalgoritme heeft deze ochtend voor buitensporige volumes en doldrieste koerscapriolen gezorgd op de New Yorkse beursvloer. NYSE onderzoekt de ongewone koersbewegingen voor 148 aandelen. Of de twee feiten iets met elkaar te maken hebben, is momenteel nog niet duidelijk. RLP is een beursplatform dat NYSE moet toelaten om te concurreren met de populaire dark pools, beursplatformen waar beleggers anoniem grote pakketten aandelen kunnen verhandelen zonder de koersen te beïnvloeden. NYSE wil het wel geen dark pool noemen omdat de beursoperator nog steeds koersinformatie bezorgt aan de regelgevers.

17.11 uur: Het gaat wereldwijd steeds minder goed (moest daar nog enige twijfel over zijn), zo blijkt uit de wereldwijde index van de aankoopdirecteurs in de nijverheid. Dus de druk op de centrale banken neemt toe: 

 

JP Morgan Global Manufacturing PMI (July) 48.4 vs. Prev. 49.1 — Fabrizio Goria (@FGoria) 1 Aug 12

 

16.55 uur: Reuters meldt dat de New York Stock Exchange de beurshandel voor 148 aandelen die plaatsvondt tussen 9.30 uur en 10.15 uur onder de loep neemt. Knight Capital onderzoekt intussen of er iets fout is gelopen. Hier geeft Business Insider een voorlopige lijst van aandelen waar het fout liep.

16.36 uur: Heeft het losgeslagen algoritme ook AB InBev in zijn greep gehad? Hier op de marktenredactie vroegen we ons al af waarom het aandeel ineens piekte bij de opening van Wall Street.

16.21 uur: De twitter-buzz over het losgeslagen algoritme (zie hieronder) gaat verder. Blijkbaar werd een beursalgoritme dat normaal in een tijdspanne van een dag uitgevoerd, vandaag per abuis in 10 minuten afgehandeld. Met dolle koerscapriolen voor verschillende aandelen tot gevolg. Tradinghuis Knight Capital wordt met de vinger gewezen door traders, het aandeel van het beurshuis knalt 10 procent lager, maar Knight ontkent er iets mee te maken te hebben.

 

Large "over the day algo" just executed in 10min - Just bought/shorted a bunch of these HFT affected names for day trades - HOG JNPR N KWK — Echo Mike (@texashedge) 1 Aug 12

 

16.14 uur: Is er een tradingprogramma op hol geslagen? Joe Weisenthal bericht over 'an algo is going wild'. 

16.06 uur: Econoom Geert Noels over de Belgische krimp:

 

BBP Belgium -0,6% (QoQ). Surprise drop given gentle decline of NBB business indicator, probably consumption to blame. pic.twitter.com/0JCh3Inh — Geert Noels (@GeertNoels) 1 Aug 12

 

16.01 uur: Teleurstelling voor de index van de aankoopdirecteurs in de Amerikaanse nijverheid: 

 

DJ DATA SNAP: US ISM Jul Manufacturing PMI 49.8 Vs Jun 49.7; Misses Expectations of 50.4 — DJ FX Trader (@djfxtrader) 1 Aug 12

Bouwuitgaven zoals verwacht:

 

DJ DATA SNAP: US Construction Spending Rose 0.4% in June, As Expected — DJ FX Trader (@djfxtrader) 1 Aug 12

 

15.55 uur: Morgan Stanley haalt Telenet van de kooplijst en kleeft nu een neutraal advies op het aandeel met koersdoel van 36 euro. 'De stevige waardering houdt geen rekening met de vooruitzichten voor een vertragende groei', klinkt het streng. Morgan Stanley geeft de voorkeur aan de Nederlandse branchegenoot Ziggo. Die combineert een goedkopere waardering met een lagere schuldgraad en vergelijkbare groei.

15.49 uur: Over de opening van Wall Street gesproken, momenteel noteert de Dow 0,4 procent hoger, de S&P500 0,2 procent en de Nasdaq 0,1 procent. Het onfortuinlijke Facebook zakte even onder de 21 dollar, en klampt zich nu wanhopig aan die grens vast. 

15.45 uur: De tijd dat de Belgische economie nog een belangrijke invloedsfactor was voor de Bel20, ligt al een tijdje achter ons. De Bel20 gaat ondanks de onverwacht sterke krimp voor de economie 0,9 procent hoger. Nu analisten in een tweede lezing de kwartaalcijfers van AB InBev best ok vinden, herstelt de brouwer een stevige 4,4 procent naar een record van 66,98 euro. We gaan na of er een specifieke factor achter de plots koersopstoot bij de opening van Wall Street zit. Keep you posted.

 

15.09 uur: Een zeer lezenswaardige parabel van Mathijs Bouman, econoom en journalist, over het zinkende euroschip. Waarbij de kapitein niet pompt, om de druk op de rederij te verhogen. Maar wat raadt Bouman, lost van alle parabels, dan aan?

Een veel groter noodfonds. Vier, misschien wel vijf keer zo groot als het huidige, gevuld met gulle garanties van alle eurolanden.

Een actieve Europese Centrale Bank die als impliciete back stop voor het noodfonds fungeert, zodat de verdedigers van de euro beslist nooit zonder munitie komen te zitten.

En een mede uit dat noodfonds gefinancierde sanering van de banken in Zuid- én in Noord-Europa, waarbij echte verliezen worden genomen en insolvabele banken failliet mogen gaan.

Het zijn lapmiddelen. Maar noodzakelijke lapmiddelen. Wat in elk geval niet helpt, is het zinkende schip verlaten. Er zijn geen sloepen voor solistische passagiers. Het water is ijskoud. Je kan spijt hebben dat je ooit bent uitgevaren. Maar in je eentje naar de kant zwemmen is geen optie. Pompen of verzuipen. Zo simpel is het.

 

Waarop econoom Peter Vanden Houte reageert:

 

mathijsbouman Mooi!Sommige passagiers in Euroboot willen bovendien proberen andere overboord te gooien om het schip drijvend te houden — Mathijs Bouman (@mathijsbouman) 1 Aug 12

 

15.05 uur: Er is niet alleen de eurocrisis:

 

*** US Treasury says expects debt limit to be reached near end of 2012 *** — Chris Adams (@chrisadamsmkts) 1 Aug 12

 

15.01 uur: Vers binnen: de Belgische economie kromp in het tweede kwartaal met 0,6 procent. Meteen de zwaarste krimp sinds het eerste kwartaal van 2009. De relatief sterke groei van 0,3 procent over het eerste kwartaal herzagen de INR-cijferaars bovendien tot 0,2 procent.

If #Belgium is still a leading indicator for the Eurozone economy, then the 0.6% contraction in Q2 doesn't bode well. — Peter Vanden Houte (@PVandenHoute) 1 Aug 12

 

Dus eens te meer: deur open voor de ECB om te versoepelen. 

 

14.56 uur: In Milaan tuimelt Mediaset, het media-imperium van Berlusconi, 10 procent na zwaar teleurstellende halfjaarcijfers.

14.55 uur: Het opmerkelijke interview met Buba-chef Jens Weidmann zindert na.

Bundesbank President Weidmann Tears Apart Critics In A New Interview read.bi/NasXk3... — clusterstock (@clusterstock) 1 Aug 12

14.34 uur: Spiegel Online somber over de Deutsche Bank in het artikel 'Too Bloated to Remain Competitive':

Germany's Deutsche Bank, the pillar of the country's financial industry, is in trouble this week. The company has been implicated in the Libor interest rate manipulation scandal, its profits are collapsing and it faces layoffs. German commentators argue the bank has a difficult path ahead in the debt crisis.

14.16 uur: Goed nieuws voor de Amerikaanse arbeidsmarkt, van ADP - in afwachting van het officiële banenrapport vrijdag:

 

DJ DATA SNAP: ADP Jul US Private Sector Jobs +163,000; Beats Expectations of +108K — DJ FX Trader (@djfxtrader) 1 Aug 12

 

Maar vorige maand bleek het ADP-cijfer helemaal geen voorafschaduwing te zijn van het officiële cijfer: 

 

As a reminder, ADP predicted 176K jobs last month. NFP was under 100K — zerohedge (@zerohedge) 1 Aug 12

(NFP staat voor non-farm payrolls, banen buiten de landbouwsector)

 

ADP has missed by +88K, -11K, +51K, & +92K over last 4 months. Mkt assuming another large miss over private payrolls this month too. — Mike Jackson (@bondscoop) 1 Aug 12

 

13.52 uur: De Duitse econoom Hans-Werner Sim slaat toe in de Financial Times: zwakke eurolanden moeten de mogelijkheid krijgen om tijdelijk de muntunie te verlaten om zo hun concurrentiepositie te herstellen. Zie ook onze site

13.45 uur: Het aantal faillissementen in ons land blijft stijgen. Vorige maand waren het er 616 een nieuw record en 11 meer dan in dezelfde maand in 2011. In juli worden traditioneel minder faillissementen uitgesproken , zegt databank Graydon Belgium, maar de de opwaartse trend zet zich dus door. Over de eerste zeven maanden gingen nu al 6.174 bedrijven failliet, een stijging met 2,88 procent of 173. Opmerkelijk is dat de toename zich enkel manifesteert in Vlaanderen, in Brussel was er een sterke daling, in Wallonië een status quo.

13.37 uur: Duitse regering nog maar eens neen:

 

German government says Cabinet is unanimous in their ESM banking licence opposition — Fabrizio Goria (@FGoria) 1 Aug 12

 

13.30 uur: Nomura kijkt met spanning uit naar... september:

 

European events in September likely to be “particularly testing, not to say dangerous” - Nomura — zerohedge (@zerohedge) 1 Aug 12

 

12.58 uur: Nouriel Roubini over de indices van de aankoopdirecteurs: die wijzen op een economie in moeilijkheden. De centrale banken zullen wel moeten optreden. Ter herinnering: prijsstabiliteit speelt in de twee richtingen, voorkomen van te hoge inflatie of deflatie. 

 

UK and EZ PMIs are awaful and signaling a deepening recession. They open the door to the BoE and ECB to ease much more. — Nouriel Roubini (@Nouriel) 1 Aug 12

12.49 uur: Nog politiek nieuws uit Duitsland. Minister van economie Rösler zegt Merkel te steunen in haar verzet tegen een banklicentie voor het Europese noodfonds. De ECB moet zich concentreren op haar taak de prijsstabiliteit te bewaren. Hij wil geen deel uitmaken van een inflatie-unie. Ter info: Rösler is de vertegenwoordiger van de (veel) kleinere coalitiepartner FDP. 

11.56 uur: Linda Yueh van Bloomberg legt haar visie uit over wat de ECB naar verwachting zal doen. 

How would it work? Per the EU summit statement, the ECB would act as an “agent” for the rescue funds, buying bonds on their behalf on the primary market. The primary market is where the borrowing costs of governments are determined–and the ECB isn’t allowed to intervene there. But the EFSF or ESM (once it’s operational) could buy government bonds on the primary market though the ECB. The only limit would be the size of the two rescue funds, which now have a combined firepower of over half a trillion euros, even after committed rescues, but which could be larger if they were leveraged.

Then, as Draghi signaled last week in London, the ECB could buy existing government debt if high yields hamper the operation of monetary policy (the justification for the SMP). Its ability to dampen bond yields would thus be magnified by buying for the EFSF and ESM in the primary market while buying on its own behalf in the secondary market.

De betrokken landen zouden dan wel steun moeten vragen, en wellicht zouden ze dan voorwaarden krijgen opgelegd - zoals nog meer besparingen.

Onze visie: Spanje zal niet zomaar steun vragen wanneer daar zware extra besparingen zijn aan verbonden. Het land is 1) trots en 2) weet ook wel dat nog meer besparingen niet tot een lagere maar tot een hogere schuldenlast leiden wegens krimpende economie. Bovendien is Spanje cruciaal voor de euro, wat het land een sterke onderhandelingspositie geeft. 

11.51 uur: We bespreken de wereldvisie van de Bundesbank tijdens de chat, om 12 uur. 

11.50 uur: En ondertussen, op de obligatiemarkten:

 

Germany sells 5 year notes at 0.31% the lowest yield on record — Linda Yueh (@lindayueh) 1 Aug 12

 

11.03 uur: Meer over Weidmann: hij deed zijn verklaringen in een interview met het personeelsmagazine van de Bundesbank. Het interview met Weidmann en met de vroegere voorzitter Helmut Schlesinger, werd afgenomen op 29 juni, kort na de Europese top, en gepubliceerd in het magazine op 27 juli. Het interview verdient het helemaal gelezen te worden, maar hier volgen een aantal passages. De passage over de macht van de Bundesbank: 

De vraag: 

Today it is even harder for the Bundesbank to assert its influence as it is just one of 17 central banks in the Eurosystem.What impact does this have on your work?

Het antwoord:

Weidmann: Even though what you say is correct in terms of shares of voting rights, I certainly would not say that we are “just” one of 17 central banks. We are the largest and most important central bank in the Eurosystem and we have a greater say than many other central banks in the Eurosystem. This means that we have a different role. We are the central bank that is most active in the public debate on the future of monetary union. This is also how some of my colleagues expect it to be.

Hij gaat ook in op de verschillende visies op de rol van een centrale bank, en contrasteert met name het Duitse met een standpunt waarmee hij werd geconfronteerd in Frankrijk:

Weidmann: In 1987 I was studying France. The Banque de France was not yet independent at the time. That is when I first clearly saw the differences in outlook concerning the role of, and oversight over, the central bank. I myself had pretty much “inhaled” the Bundesbank’s role; my French student friends, however, could not possibly imagine a government institution performing a key sovereign task and still being outside parliamentary control. Two very different world views were colliding. They have continued to do so in all political debates – essentially, up to the present day.

Where can you identify this?

Weidmann: I recently gave an interview to the French daily newspaper “Le Monde”. Many readers responded to the substantive positioning, some positively, some negatively. However, some responded along the lines of “Why is he meddling in the political debate? He’s only a central bank governor, a “civil servant” who actually shouldn’t be saying anything on the matter.

Over politieke unie:

Weidmann: The assessment at that time merely reflected the Bank’s long-held position. As early as 1963, President Karl Blessing had stated that the introduction of monetary union should be conditional on political union. The Bank’s stance has not only been consistent over time but has, in fact, taken on even greater relevance in a dramatic way owing to the recent crisis in the euro area.

Over bankenunie:

Weidmann: It is interesting that we are having a similar discussion now in connection with the banking union. Here, too, some quarters are evidently seeking a far-reaching joint solution, but without imposing stricter rules on the other policy areas that are also affected. A genuine European banking supervision can indeed form a major component of closer integration within monetary union. However, such an institutional reorganisation of banking supervision also has to be integrated – into a comprehensive reform of the supervisory regulatory framework and of the respective national scope for economic and fiscal policy. Otherwise, too great a burden will be placed on banking supervision.

Over politieke integratie:

What is crucial for political union is the willingness to hand over national sovereignty.Does such a willingness actually exist within the EU?

Schlesinger: This question always takes me back to the start of European unification. At that time, the main objective was quite a different one – namely, to ensure that there would never again be a war in Europe. The plan for a common European army was ultimately blocked by France, even though the loss of sovereignty involved would have been easy to implement. It is actually hard to envisage how a loss of monetary sovereignty could be achieved in the absence of a unified state.

Weidmann: Seeing how reluctant some countries are to relinquish their fiscal policy autonomy – even in return for financial assistance – it is hard to imagine political union being achieved in the foreseeable future.

En nog:

Is there a lack of political will?

Weidmann: The founding fathers of the EU treaties evidently took a sceptical view of the political will, and it is precisely for this reason that they made the central bank independent in order to protect it from a lack of or a conflict of political will.  But the central bank must use and maintain this protection. Furthermore, it should be aware that this independence also requires it to respect and not overstep its own mandate. Mr Schlesinger’s examples show that what is politically desirable and what is economically prudent have often not matched up. Whether we're talking about interest rates or some sort of non-standard measures, in the end it always comes down to the central bank being instrumentalised for fiscal policy objectives. However, policymakers thereby overestimate the central bank's possibilities and expect too much of it by assuming that it can be used not only for price stability, but also for promoting growth, reducing unemployment and stabilising the banking system. This pattern occurs again and again; this time it is perhaps even more pronounced than in the past because there is increased doubt among the general public about policymakers’ ability to act, and the central bank is seen as the sole institution that is capable of doing something. In this respect, the central bank is perhaps under even more pressure than in the past –  even though you, Mr Schlesinger, are better able to judge this as you have witnessed all of these periods. Furthermore, in Europe we are faced with some quite different ways of looking at the central bank’s role – not only in politics, but also in the media and on the part of the general public.  If a central bank also has to work against public opinion, things get difficult.

10.55 uur: De Spaanse industriële index PMI is voor de eerste keer in zes maanden gestegen, namelijk van 41,1 in juni naar 42,3 in juli. De markt had een verdere daling naar 40,5 verwacht. Maar de vaststelling blijft natuurlijk dat die index nu al voor de 15de maand op rij onder de kritieke drempel van 50 zit. BNP Paribas verwacht een verdere daling van de Spaanse economie voor 2012. Het BBP zou dalen met 1,6 procent over het hele jaar. Het tweede kwartaal bedroeg de krimp 0,4 procent.

10.41 uur: Er zijn mensen die vinden dat Jens Weidmann van de Bundesbank zijn opinies beter binnenskamers zou houden. Maar daar heeft de man geen oren naar. De Bundesbank beseft dat ze nét iets zwaarder weegt in het bestuur van de ECB...

 

Weidmann Says ECB Mustn't Overstep Its Mandate Governments Overestimate ECB Possibilities — Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 1 Aug 12

 

Weidman's BuBa will dtand up for what it believes pushed EURUSD down ... — Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 1 Aug 12

 

Weidmann: Bundesbank Has Greater Say At ECB Than Some Others — Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 1 Aug 12

 

10.35 uur: En ook het VK kreunt onder de crisis:

 

UK manufacturing production falls at fastest pace since March ’09. #PMI registers 45.4, down from 48.4 and lowest since May ‘09 — Markit Economics (@MarkitEconomics) 1 Aug 12

 

Sterling falls vs dollar after Markit Manufacturing PMI falls to lowest level since Feb 2009 — Peter Hoskins (@PeterHoskinsSky) 1 Aug 12

 

10.27 uur: Peter Vanden Houte (ING) stelt vast dat de crisis de kernlanden wel degelijk aantast:

In Germany the manufacturing slump is even more outspoken, with a PMI reading of only 43.0, the lowest level in three years. This clearly indicates that the rot has now also affected the core countries, with job cuts the most severe in more than 2 years, both in Germany and France. On a more positive note one could mention the strong PMI reading in Ireland (53.9), clearly the poster child of the bail-out countries.

09.38 uur: KBC Securities verlaagt het advies voor UCB van 'bijkopen' naar 'houden'. 'Sterke resultaten. Maar de uitstekende langetermijnvooruitzichten zijn intussen al goed in de koers verrekend', klinkt het. Het koersdoel ligt op 42 euro.

09.30 uur: Mario Monti geeft een interview in een Finse krant. We vertrouwen er op dat de Italiaanse obligatiehandelaar Gustavo Baratta de juiste vertaling heeft, maar ruw samenget komt het er op neer dat de Italiaanse premier stelt dat zijn land geen redding zal nodig hebben, maar 'de markten' gewoon 'traag van begrip zijn' en ze dus nog niet begrijpen wat voor een inspanningen Rome al geleverd heeft. 

Monti:Italy doesn't need a bailout, maybe some support as "markets are slow to understand the measures it has taken.." (Finnish paper) — Gustavo Baratta (@gusbaratta) 1 Aug 12

 

09.05 uur: De Bel20 noteert kort na opening 0,5 procent hoger. Melexis is in Brussel na de sterke cijfers de uitschieter met 3,6 procent winst. De Franse grootbank SocGen gaat ondanks duidelijk slechter dan verwachte resultaten bijna 3 procent hoger. SocGen verguldt de pil door stevig in de kosten te snijden en nauwelijks nog 'crisispapier' in portefeuille te hebben.

08.50 uur: De Europese beurzen stevenen af op een licht lagere opening, leren de voornaamste indexfutures. Beleggers houden vooral de adem in bij de intussen dagelijkse boksmatch tussen ECB-topman Mario Draghi en de onbuigzame Bundesbank-chef Jens Weidmann.

Showdown Looms for ECB, Germans on.wsj.com/N0Xoe0... — Wall Street JournalVerified (@WSJ) 1 Aug 12

08.22 uur: Cijfers waar andere autoconstructeurs - VW uitgezonderd - alleen maar van kunnen dromen: BMW rapporteert een bedrijfswinst van 2,3 miljard over het tweede kwartaal, goed voor een royale winstmarge van 11,8 procent. De nettokaspositie komt uit op 12,2 miljard euro, wel iets lager dan analisten verwachtten.

08.15 uur: Na Deutsche Bank en UBS gisteren komt nu ook de Franse grootbank Société Générale met resultaten die duidelijk onder de prognoses liggen, mede als gevolg van een stevige afboeking op de Russische dochter Rosbank.

08.05 uur: Melexis -  komt met een recordresultaat sinds de beursgang in 1997. De specialist van chips voor de autosector verhoogt ook de prognose voor 2012 licht en rekent nu op een omzetgroei van dicht bij 10 procent (eerder was dat 5 à 10 procent) en een bedrijfsmarge in de buurt van de 23 à 24 procent over boekjaar 2011.

08.00 uur: Een eerste blik op de resultaten. Bij UCB ligt de omzet boven en de bedrijfswinst onder de analistenprognoses. Maar dat laatste is vooral als het gevolg van hogere marketingkosten. En die marketinginspanningen - ongetwijfeld voor het trio Cimzia, Neupro en Vimpat dat de komende jaren de winst moet schragen - moeten snel vruchten afwerpen: UCB verhoogt de jaarprognose voor omzet en nettowinst per aandeel licht.

07.40 uur: Goede morgen! De verwachtingen zijn hoog gespannen. Vanavond vergaderen de Amerikaanse centraal bankiers, donderdagmiddag gevolgd door hun Europese collega's. En in beide gevallen rekent de beleggers op een stevige portie stimulus. Maar wie inzet op 'instant stimulus' zou wel eens ontgoocheld kunnen worden.

Eerst de Federal Reserve. Voorzitter Ben Bernanke prikt de rente al sinds december 2008 op nul vast, maar grabbelt al een tijdje op de bodem van de trukendoos om met extra stimulus te komen voor een economie die na het uiteenspatten van de schuldenzeepbel maar niet op toerental raakt.

Maar een derde rondje geld drukken zal waarschijnlijk pas voor september zijn en dan alleen als de Amerikaanse economie niet van zijn lentemoeheid herstelt. Een eerste indicatie zal het ISM-ondernemersvertrouwen woensdagmiddag geven: economen denken dat die belangrijke Amerikaanse conjunctuurbarometer in juli een beetje overeind krabbelde, na de onverwachte sterke terugval in juni.

In afwachting zullen beleggers allicht vrede moeten nemen met een zoethoudertje. Zoals bijvoorbeeld de belofte om de rente zeker tot een eind in 2015 op nul vast te prikken, in plaats van 'tot eind 2014' nu.

Idem voor Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank. Die schroefde de verwachtingen behoorlijk hoog op: 'We zullen we het nodige doen om de euro te redden. En het zal genoeg zijn', verklaarde Draghi vorige week in Londen.

Een mededeling die de hoop wekt dat de ECB klaar staat om in te grijpen, bijvoorbeeld door in tandem met het noodfonds EFSF weer staatspapier van crisislanden in te kopen en/of de rente voor de tweede maand op rij te verlagen. Maar ook hier is de kans reëel dat Draghi 'maar' het pad effent voor actie in september en in augustus nog even het kruit droog houdt.

Dat crisisinterventie deze zomer na een bar voorjaar welkom is, zal waarschijnlijk België deze middag onderstrepen. Ons land komt als eerste euroland met groeicijfers over het tweede kwartaal. Of beter krimpcijfers: economen verwachten dat het Belgisch bruto binnenlands product door de escalerende eurocrisis in het tweede kwartaal met 0,1 procent kromp, na een relatief sterke groei van 0,3 procent in het eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud