1. Markten Live
 2. Live blog

Lotus heeft weer honger

De Brusselse beurs koerste lager. Lotus, Sipef en Fagron liepen het meest in de kijker.
 • Brussel met verlies het weekend in

  Euronext Brussel heeft een kabbelende handelsdag met verlies afgesloten. De Bel20-index sloot 0,7 procent lager op 3.648,08 punten. Over de hele week verloor de Bel20 liefst 3,8 procent. De groeiende zorgen over China, dat tot twee keer zijn munt devalueerde, beginnen duidelijk hun tol te eisen. 

  Twee aandelen sprongen er vrijdag duidelijk uit: Fagron en Lotus Bakeries . Fagron verloor 8 procent op 25,35 euro na nog maar eens twee ratingverlagingen van KBC Securities en ABN Amro. Lotus Bakeries kondigde dan weer zijn eerste overname in het VK over. De koekjesbakker neemt de controle over van het Britse Natural Balanced Foods.

  Lotus Bakeries legt 56 miljoen euro op tafel voor een belang van 67 procent in de producent van glutenvrije koekjes. Veel effect sorteerde dat wel niet op de koers: Lotus Bakeries sloot de dag 0,2 procent lager op 1.325 euro.

  We ronden hier de week af. Tot volgende week! 

 • Gekke kip teistert Wall Street

  De Amerikaanse fastfoodketen El Pollo Loco maakt een smak van 20 procent op Wall Street nadat het bedrijf liet weten dat zijn omzet dit jaar aan de lage kant van de verwachten zal uitkomen. Ook de tweedekwartaalomzet viel lager uit dan verwacht. De keten, vooral bekend voor zijn op zijn Mexicaans bereide kipgerechten, kent daarmee zijn grootste dagverlies sinds hij in de zomer van vorig jaar naar de beurs ging. 

  Sinds El Pollo Loco - Spaans voor 'gekke kip' - in juli van 2014 naar de beurs ging kende het aandeel van de fastfoodketen al een wilde rit. Meteen na de beursgang spurtte het aandeel bijna 200 procent hoger. Maar daarna ging het steil bergaf. Vandaag dook het aandeel zelfs onder zijn introductieprijs.

  Die andere fastfoodlieveling van Wall Street, de hamburgerketen Shake Shack  , houdt wel beter stand. The Shack noteert nog altijd 40 procent boven het niveau waaraan het bedrijf midden februari naar de beurs trok. Toch heeft ook dat aandeel al een turbulente periode achter de rug. Net als El Pollo Loco ging Shake Shack fors te hoogte in na zijn beursgang. Maar sinds eind mei een piek werd bereikt achtten beleggers de tijd rijp om winst te nemen. Met als gevolg dat het aandeel nu al ruim 38 procent onder zijn piekniveau staat.

  De moeder van alle fastfoodketens, Mc Donald's  , kabbelde over dezelfde periode een eind weg op de beurs van New York. Het aandeel noteert nu bijna 4 procent hoger ten opzichte van midden februari en staat slechts 1,5 procent onder zijn hoogste peil van het jaar.

  ©rv

 • Handel in Lotus Bakeries hervat

  De handel in Lotus Bakeries is om 16 uur hervat. De handel werd even opgeschort in afwachting van een persbericht over de overname van het Britse Natural Balanced Foods. Nu is er dus weer handel, maar een enorme koersreactie is er niet. Het illiquide aandeel noteert 0,2 procent lager op 1.325 euro.

 • 'Flash crash trader' op borg vrijgelaten

  Navinder Singh Sarao, de 37-jarige trader die ervan wordt verdacht vijf jaar terug de 'flash crash' op Wall Street te hebben veroorzaakt, is vrijdag door een Britse rechtbank op borg vrijgelaten. Navinder Singh Sarao werd in april gearresteerd op verzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

  Met zijn eenmansbedrijfje Nav Sarao Futures wordt Singh Sarao ervan verdacht dat hij er op 6 mei 2010 voor had gezorgd dat de Amerikaanse S&P500-index een duik van zo'n 9 procent maakte. De index herstelde zich een twintigtal minuten later.Singh Sarao heeft altijd ontkend dat hij achter die 'flash crash' zat.

  De Amerikaanse overheid vraagt dat Navinder Singh Sarao wordt uitgeleverd naar de VS. Maar daar is nog geen beslissing over genomen. Pas eind september neemt een rechter hierover een beslissing. Singh Sarao is nu dus vrij op borg, maar dat wil nog niet zeggen dat hij nu overal mag rondtrekken in het VK. De rechter bepaalde dat de trader niet verder mag gaan dan de M25, zeg maar de ring rond Londen. 

 • Lotus bevestigt overname Natural Balance Foods

  Lotus Bakeries bevestigt in een persbericht dat het de controle verwerft over Natural Balanced Foods. De groep betaalt ruim 83 miljoen euro voor een belang van 67 procent in de Britse producent van glutenvrije koekjes. Dat komt overeen met 1,8 keer de verwachte omzet voor volgend jaar. De handel in het aandeel Lotus Bakeries is wel nog altijd opgeschort. 

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen zijn de laatste handelsdag van de week met verlies begonnen. De Nasdaq noteert 0,1 procent lager en de Dow Jones schommelt rond zijn slotniveau van donderdag.

 • Einhorn slikt verlies op Delta Lloyd

  De Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd verliest nog maar eens 3,7 procent. Sinds beleggers deze week uit de zwakke halfjaarresultaten opmaakten dat Delta Lloyd mogelijk een kapitaalverhoging moet doorvoeren om zijn solvabiliteit op  te krikken, verloor het aandeel al meer dan 30 procent van zijn waarde. 

  Dat is ook een pijnlijke zaak voor de Amerikaanse hefboomfondscelebrity David Einhorn. Die bouwde onlangs een belang van 5 procent op in Delta Lloyd. Een participatiemelding van de Nederlandse financieeltoezichthouder AFM leert dat Einhorn zijn belang in de verzekeraar wel lichtjes heeft afgebouwd naar 4,84 procent. 

  Niet alles wat beleggersicoon David Einhorn aanraakt verandert in goud. Op zijn recente investering in Delta Lloyd leed hij al stevige verliezen. ©REUTERS

 • Tesla wil nog meer geld ophalen

  De Amerikaanse fabrikant van elektrische luxewagens Tesla  wil nog meer geld ophalen bij beleggers dan de geplande 500 miljoen dollar. Dat meldt althans het persagentschap Reuters. Tesla had donderdag pas aangegeven dat het een kapitaalverhoging van een half miljard dollar wil doorvoeren.

  Maar nu laat het bedrijf rond entrepreneur Elon Musk weten dat het op zoek gaat naar 642 miljoen dollar. Tesla zou 2,7 miljoen nieuwe aandelen op de markt brengen aan 242 dollar per aandeel. Dat betekent dat wie hierop intekent nauwelijks een korting krijgt ten opzichte van de slotkoers van donderdag. Toen Wall Street donderdag de deuren sloot, klokte Tesla af op 242,51 dollar.

  Met het opgehaalde geld ambieert Tesla onder andere nieuwe modellen te ontwikkelen en extra winkels te openen. Oprichter Musk had eerder al gezegd voor 20 miljoen euro te zullen stappen in de kapitaalronde. Hoewel Tesla nu meer geld zou zoeken, zou Musk toch niet van plan zijn zijn inzet te verhogen.

  ©REUTERS

 • 'Lotus neemt Natural Balance Foods over'

  Gaat de Lembeekse koekjesbakker Lotus Bakeries weer op overnamepad? Volgens de Britse nieuwszender Sky News heeft de groep 60 miljoen pond - bijna 84 miljoen pond - veil voor de Britse sectorgenoot Natural Balance. Dat bedrijf is in het VK vooral bekend van glutenvrije koekjes. Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht, en kreeg recent nog een duw in de rug toen tennnisster Novak Djokovic Natural Balance' 'Nakd'-koekjes begon te promoten.

  Het bedrijf was vorig jaar goed voor een nettowinst van 2 miljoen pond op een omzet van 20 miljoen pond. Glutenvrij voedsel is erg 'in', mede dankzij de campagne van topatleten als tennisser Novak Djokovic:

 • Sipef: 'Nog even uitzweten'

  Sipef wordt geconfronteerd met de moeilijkste marktomstandigheden sinds 2009 en zet een rem op enkele expansieprojecten. Dat zegt François Van Hoydonck, CEO van de plantagegroep, in een interview met collega Jan De Schamphelaere.

  We vertragen onze expansieplannen wat. We willen de expansie financieren met onze cash flow. We willen geen extra schulden aangaan.
  Francis Van Hoydonck
  CEO Sipef

 • Hoofd macro-economisch onderzoek bij ABn amro:

  #Eurozone GDP slowed to 0.3% in Q2 following 0.4% in Q2. #Greece & #China may have weighed on confidence. I am still postive on the outlook.— Nick Kounis (@nickkounis) 14 Aug 2015

 • Italiaanse economie zwakker dan gehoopt

  Na de Duitse en de Franse blijkt ook de Italiaanse economie minder sterk te hebben geboerd dan waarnemers hadden gehoopt. De Italiaanse economie groeide in het tweede kwartaal met een weinig inspirerende 0,2 procent. Analisten hadden op een groei met 0,3 procent gemikt, evenveel als tijdens de eerste drie maanden van het jaar. 

 • Fagron verliest half miljard beurswaarde

  De beurswaarde van Fagron  zakte sinds het halfjaarrapport vorige week al met 40 procent, omgerekend ruim een half miljard euro. Ook vandaag krijgt het aandeel weer klappen. KBC Securities bracht een uitgebreid rapport uit waarin de analist de winstprognoses voor dit en volgend jaar met 25 procent verlaagt. 

  Analisten stellen steeds meer vragen bij de ambitie van het management om een organische omzetgroei van 10 procent per jaar neer te zetten. Enerzijds omdat de veranderingen op de Amerikaanse markt 'grote uitdagingen' hebben gecreëerd, zoals De Kerpel het verwoordt. In het tweede kwartaal slikte het bedrijf zelfs een omzetkrimp (exclusief overnames).

  Fagron zegt dat het 5 overnamedossiers bekijkt, maar daar is momenteel geen geld voor. Het management zal deals ofwel moeten uitstellen tot volgend jaar, of die financieren met nieuwe aandelen.
  Jan De Kerpel
  KBC Securities

  Anderzijds omdat het bedrijf tegen zijn schuldlimiet aanschurkt, wat een rem zet op de overnamestrategie van het bedrijf. En die externe groei - hoe raar het ook mag klinken - is cruciaal om de organische groei op peil te houden. Fagron koopt bedrijven tegen een aantrekkelijke waardering en 'fagroniseert' de overgenomen bedrijven. Het knipt wat kosten weg en met cross selling van producten binnen het Fagron-netwerk plukt het commerciële synergieën. Die strategie loopt op zijn limieten.

  'Fagron zegt dat het 5 overnamedossiers bekijkt, maar daar is momenteel geen geld voor. Het management zal deals ofwel moeten uitstellen tot volgend jaar, of die financieren met nieuwe aandelen', aldus De Kerpel.

  KBC Securities verlaagt daarom zijn langetermijnprognose naar slechts 5 procent omzetgroei per jaar. Nu het groeiverhaal van Fagron een deuk heeft gekregen, zakken ook de waarderingsmultiples. Het koersdoel van KBC Securities (32 euro) impliceert nog maar een waardering van 10 keer EV/ebitda (2016). 'Hold' luidt het advies.

  Ook ING verlaagde eerder deze maand die waarderingsmultiple van 12 naar 10,5. 'Een multiple die meer rekening houdt met het nieuwe groeiprofiel van Fagron', klonk het. 

 • Imtech -75 procent

  Op de Amsterdamse beurs valt het installatiebedrijf Imtech met bijna 75 procent terug naar 0,10 euro. De Nederlandse industriële trots werd donderdag failliet verklaard door een rechtbank in Amsterdam. Imtech had eerder deze week nog uitstel van betaling gevraag. Donderdag had  de Nederlandse financieeltoezichthouder de handel in het aandeel opgeschort.

  Die handel werd vrijdagochtend hervat. Maar aandeelhouders die denken nog iets te recupereren zijn eraan voor de moeite, zegt KBC Securities-analist Dirk Verbiesen. Imtechs scheepvaartdivisie Marine en de Scandinavische poot Nordic worden verkocht, en de opbrengsten worden verdeeld onder de schuldeisers van de groep. 

 • 'The Apple-revolution will not be televised - yet'

  Apple-fanaten zullen wellicht nog een jaartje moeten wachten voor de Amerikaanse technologiegigant een revolutie probeert te ontketenen in onze tv-kamer. Apple was van plan om in de herfst van dit jaar op de markt te komen met een online tv-aanbod. 

  Maar volgens de nieuwste mediaberichten worden die plannen nu opgeborgen tot 2016. Apple is voor zijn televisiediensten volop aan het onderhandelen met andere Amerikaanse mediabedrijven zoals CBS of 21st Century Fox. Maar die gesprekken verlopen bijzonder stroef, klinkt het. Bovendien zou het bedrijf over een onvoldoende netwerkcapaciteit beschikken om een kwaliteitsvolle tv-dienst aan te bieden. 

 • 'Te vroeg om positief te worden over Sipef'

  Analist Bernard Hanssens van Bank Degroof verlaagt zijn koersdoel voor Sipef van 50 euro naar 46 euro. Hij behoudt zijn 'Neutral'-advies voor het aandeel.

  De plantagegroep, waarin ook de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren  participeert, publiceert volgende week, op 20 augustus zijn halfjaarcijfers. Fraai zullen die wellicht niet zijn, meent Hanssens. Palmolieproductie vormt het leeuwendeel van de inkomsten van Sipef, maar de voorbije maanden zijn de palmolieprijzen fors gedaald. In de eerste jaarhelft schommelde die prijs gemiddeld rond de 750 dollar per ton, ruim een vijfde minder dan in dezelfde periode vorig jaar. 

  'Daardoor verwachten dat de brutomarges zwaar onder druk zullen komen en dat de bedrijfswinst met 51 procent zal dalen. De nettowinst over de eerste zes maanden zal wellicht halveren in vergelijking met de halfjaarwinst van 2014.'

  De analist van Bank Degroof ziet niet meteen beterschap, aangezien de palmolieprijzen alleen al in juli en augustus met zo'n 16 procent zijn teruggevallen. Veiligheidshalve verlaagt Hanssens zijn jaarprognoses voor de palmolieprijs van 725 dollar per ton naar 695 dollar. Zelfs voor de 2016 en 2017 snijdt hij in de verwachtingen. Daardoor verwacht Hanssens ook dat Sipefs winst per aandeel tussen 2015 en 2017 20 procent lager zal uitkomen. Toch nog een lichtpuntje: ondanks die dalende prijzen zal Sipef zijn plantages in Sumatra en Papoea Nieuw-Guinea wel verder kunnen uitbreiden. 

  Een palmolieplantage van Sipef. ©mfn online editor import

 • Euronext Brussel moet nog wakker worden

  Euronext Brussel trappelt ter plaatse na de openingsbel. De Bel20 gaat de laatste handelsdag van de week in met een verlies van nog geen 0,1 procent. Grootste stijger is voorlopig Banimmo . De vastgoedontwikkelaar wipt ruim 3 procent hoger, al zijn de handelsvolumes wel erg bescheiden.

  Ook in het oog te houden: Deceuninck . De groep daalt met iets meer dan een procent - opnieuw: bij erg lage volumes. De Belgische fabrikant van pvc-raamprofielen is ook in Turkije actief. Donderdag is de Turkse lira naar een dieptepunt gezakt omdat het land afstevent op nieuwe verkiezingen. Die goedkope lira kan wegen op de inkomsten van Deceuninck.

  Fagron krijgt andermaal een stevige tik van 3 procent. KBC Securities verlaagde zijn advies voor de aanbieder van ingredënten voor apothekers naar Hold. 

 • KBC Securities verlaagt advies voor Fagron

  Analist Jan De Kerpel van het beurshuis KBC Securities verlaagt zijn advies voor Fagron naar Hold en geeft het aandeel een koersdoel van 32 euro. Fagron zit tegenwoordig in het verdomhoekje op de beurs nadat de leverancier van ingrediënten voor apothekers eerder deze maand teleurstellende jaarcijfers had bekendgemaakt. De minder voordelige terugbetalingspolitiek van de Amerikaanse geneesmiddelenindustrie weegt zwaar door op de omzetgroei van de groep. 

  De Kerpel verlaagt nu zijn omzetprognoses voor 2015 en 2016 met respectievelijk 4 en 6 procent. De nettowinst zou een kwart lager moeten uitkomen in die boekjaren. Op langere termijn zou Fagron nu jaarlijks een omzetgroei van 5 procent moeten kennen, in plaats van 8 procent. 

 • Ook Duitse groei gaat onder de lat door

  Ook de Duitse economie stelt teleur: een plus van 0,4 procent, terwijl economen op 0,5 procent rekenden.

  German Q2 GDP growth misses expectations 0.4% (vs 0,5% anticipated).— Edward Hugh (@Edward_hugh) 14 augustus 2015

 • Frankrijk weer eens surplacekampioen

  En jawel hoor: na een tijdelijke heropleving in de winter was het voor de France economie weer business as usual met een 'surplaceke'. De groei viel tot stilstand, na een spurtje van 0,7 procent in het eerste kwartaal.

  Stabilité du PIB au deuxième trimestre 2015 http://t.co/A3wyAe3FMJ— Insee (@InseeFr) 14 augustus 2015

 • Maleisische ringgit incasseert grootste klap sinds 1998

  Terwijl de Chinese yuan stabiliseert, incasseert de Maleisische ringgit de grootste klap sinds 1998. De oorzaak is een combinatie van factoren: een afkoelende uitvoer naar China, politiek schandaal in eigen land en snel slinkende deviezenreserves. 

  Malaysian ringgit hit lowest since '98 this week. Today down 2.8%, sharpest slide in 18 years http://t.co/1P7rHjqgXO pic.twitter.com/6ubqfya3nk— fastFT (@fastFT) 14 augustus 2015

 • Peking roept koersval yuan een halt toe

  Na drie dagen vond Peking het welletjes. De devaluatie van de yuan is vrijdag gestopt, met een officiële fixing die tegenover de dollar iets hoger ligt dan de dag er voor.

  China halts yuan devaluation with slight official rise against US dollar http://t.co/hMToZjfOe8— The Guardian (@guardian) 14 augustus 2015

 • Hoe goed was de Europese economische lente?

  Goedemorgen! Zet u schrap voor een aardige cijfermarathon deze ochtend. Een hele reeks Europese landen komt met hun groeicijfers over het tweede kwartaal. En die zullen naar verwachting bevestigen dat het economisch herstel zich tijdens de lente doorzet: waarschijnlijk bleef de groei in de hele eurozone op een stevige 0,4 procent. We geven hier tijdstip, marktconsensus en tussen haakjes het cijfer voor het eerste kwartaal.

  • 7u30, Frankrijk: +0,2% (+0,6%)
  • 8u, Duitsland: +0,5% (+0,3%)
  • 9u30, Nederland: +0,3% (+0,6%)
  • 10u, Italië: +0,3% (+0,3%)
  • 11u, Eurozone: +0,4% (+0,4%)

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud