1. Markten Live
 2. Live blog

Lotus klopt Bel20 voor vijftiende (!) jaar op rij

De Londense beurs finishte 2016 in schoonheid, met een derde record op rij. In Brussel levert Lotus een prestatie om u tegen te zeggen, door vlotjes voor het vijftiende jaar op rij de Bel20 te kloppen.
 • Lotus klopt Bel20 voor vijftiende (!) jaar op rij

  We ronden af met een dubbele blijde boodschap.

  1. Staar u niet blind op de Bel20 ...

  ... want terwijl die beursbarometer door Engie en AB Inbev terrein verloor, leverden twee op de drie Belgische aandelen wél winst op

  2. Lotus klopt voor vijftiende jaar op rij de Bel20 ...

  ... wie begin 2002 1.000 euro investeerde in Lotus Bakeries , heeft zijn inleg na zo'n onwaarschijnlijk parcours ruim vervijftigvoudigd tot 58.411 euro. En dat is nog zonder rekening te houden met dividenden. Dezelfde euro in een Bel20-korf levert nu 1.296 euro op. 

  ©Tijd Multimedia

  We ronden hier af. Fijne feesten en tot volgend jaar!

 • Bel20 verliest 2,5 procent in 2016

  De slotbel: de Bel20 vlagt af op 3.606,36 punten, 2,5 procent onder het peil van begin dit jaar. Dit vooral door de zwakke prestatie van zwaargewichten Engie (-26%) en AB InBev (-12%). De glansprestatie van de industriereuzen Umicore (+40%), Bekaert (+36%) en Solvay (+13%) boden onvoldoende tegengas, omdat de drie samen met zo'n 15 procent van de Bel20 vertegenwoordigen. 

  Umicore, de Bel20-kampioen van 2016 ©IMAGEGLOBE

 • Wall Street: Caterpillar of United Health

  Het overzicht van Wall Street leest u hier. Met nog een spannende strijd om de titel van best presterende Dow-aandeel in 2016.

 • FT noemt Sipef-branchegenoot 'kerstkoopje'

  Herinner u de grote deal van Sipef op Sinterklaasdag? De Schotense plantageholding legt 134 miljoen euro op tafel om bijna de volledige controle te verwerven over de Indonesische palmolieplantage PT Agro Muko.

  Verkoper is de Londense plantageholding MP Evans , die zich met de belofte een deel van de opbrengst uit te keren wou wapenen in de pogingen om een vijandig overnamebod van het Maleisische KLK af te blokken

  De poging lijkt succesvol geweest te zijn: KLK kreeg tijdens het bod slechts 13 procent van de aandelen MP Evans aangeboden. En dat is ook de Financial Times niet ontgaan. En zijn 'Inside London'-column noemt de Britse zakenkrant het obscure MP Evans een 'kerstkoopje'. En bovendien is er ook een hoopgevende boodschap: het bod op MP Evans bewijst dat grote beleggers niet áltijd voor het snelle geldgewin opteren. Aberdeen Asset Management, JPMorgan en het pensioenfonds van Alcatel Bell hebben samen 30 procent in handen. 

  De afgeketste raid heeft er wel voor gezorgd dat het ingedommelde aandeel wakker is geschud en het management voortaan belooft meer aandacht te schenken aan het scheppen van aandeelhouderswaarde. Zoals de FT besluit: 'De beleggers in MP Evans mogen allemaal zeer dankbaar zijn aan KLK, dat zelf alleen maar facturen van advocaten krijgt'.

  Dankzij de FT-aandacht won MP Evans 2 procent tot 642 pence. 

 • Wall Street: niet vooruit te branden

  Het zal echt wel voor 2017 zijn: de Dow Jones trapt de laatste beursdag van het jaar omzichtig af, met een miniem verlies tot 19.811 punten. 

  ©REUTERS

 • Venezuela: just an illusion

  Laat u niet vangen door overzichtjes die u proberen wijs te maken dat de beurs van Venezuela dit jaar 'verdubbeld' is. Dat zijn gewoon de aandelenkoersen die zich aanpassen aan de hyperinflatie en de tuimelende bolívar, twee elementen die weerspiegelen dat het land economisch totaal aan de grond zit. 

 • Het einde van 's werelds kleurrijkste beursvloer

  De opmars van de schermenhandel eist al weer een slachtoffer: de altijd zeer kleurrijke beursvloer van de New York Mercantile Exchange (Nymex) haalt 2017 niet

 • Londen sluit op record

  In Londen was er vandaag maar een halve dag handel, maar dat kon de pret niet drukken. De FTSE100 noteerde tot na de middag in het rood, maar dankzij positieve vooruitzichten voor de opening van Wall Street wist de index 0,3 procent hoger te sluiten op 7.142,83 punten. Meteen een nieuw record.

  Londen was het voorbije jaar een van de best presterende beurzen in Europa. Met dank aan het zwakkere pond – dat exportbedrijven ondersteunde – en aan een rally voor grondstoffenaandelen.

 • Wereldwijd beste beursjaar sinds 2013

  Europa en Japan zijn uitzonderingen, maar over de hele wereld bekeken was 2016 een goed jaar voor aandelen. De MSCI All-Country World Index noteert 5,7 procent hoger dan begin dit jaar.

  ‘2016 was misschien een van de grootste door politieke gebeurtenissen aangestuurde achtbanen’, zei Dmitri Petrov van Nomura International aan Bloomberg.

  De wereldwijde beurshausse is grotendeels te danken aan het herstel van de olieprijs, die dit jaar zowat 45 procent hoger ging.

  Filipijnse traders in feeststemming op de laatste handelsdag van 2016. ©EPA

 • Verliezen worden kleiner

  De verliezen op de Europese beurzen zijn kort na de middag kleiner geworden. De Euro Stoxx 50 zakt nu nog 0,05 procent. Brussel zit op dezelfde golflengte met min 0,04 procent voor de Bel20 . De Amerikaanse futures staan licht positief (+0,2%) en dat geeft beleggers wat moed.

  Een uitgebreide Brusselse beursspiegel leest u hier.

 • Koelt de Chinese economie af?

  Volgens Yao Wei, de Chinese hoofdeconom evan SocGen, is de kans reëel dat China zijn doelstelling om de economie met 6,5 procent per jaar te laten groeien moet laten varen. 'De doelstelling behouden zou te veel schade berokkenen', stelt ze.  'De doelstelling is niet alleen een hinderpaal geworden om de economie structureel te hervormen, maar is ook de schuldige achter de snel stijgende schuldenlast'. 

 • Sapec tekent voor grootste omzet op brede markt

  Als we de Bel20’ers buiten beschouwing laten, gaat er vandaag meest geld om met de handel in aandelen Sapec . Er werden al meer dan 4.000 aandelen van de veelzijdige, op het Iberisch schiereiland gefocuste holding verhandeld. Tegen een koers van 170,75 euro (+6%) zijn die samen meer dan 692.000 euro waard.

  De handel in Sapec is zelfs groter dan die in Colruyt (iets meer dan een half miljoen euro) of Bpost (466.000).

 • Eerste klim olieprijs in 3 jaar

  De olieprijs is goed op weg op zijn eerste stijgingsjaar in drie jaar neer te zetten. Na de dip van eind 2015/begin 2016 herstelde de prijs van het zwarte goud geleidelijk aan, om tegen het einde van het jaar een versnelling hoger te schakelen. Dat was te danken aan het akkoord over een productiebeperking binnen de OPEC en met 11 andere grote olielanden.

  Een vat Brent-olie kost vrijdag 1,75 procent meer dan donderdagavond. De prijs van 57,12 dollar is de hoogste sinds juni 2015.

  Of de prijs verder door stijgt in 2017, zal vooral afhangen van de discipline binnen de OPEC. Als één lid afhaakt, kan de rest snel volgen.

  Werkloze boorplatformen in de haven van Cromarty Firth in Schotland. ©Bloomberg

 • Wat doen de Coucke-aandelen?

  De Belgische zakenman Marc Coucke kwam gisteren met zijn favorietenlijstje voor 2017. Hij deed dat op Twitter. Zijn keuze riep al meteen vragen op, want Coucke heeft in alle bedrijven die hij tipt een positie.

  Even kijken of het op deze nieuwsluwe dag met lage volumes iets uithaalt:

  1 Mithra +1,6%

  2 SmartPhoto +2,50%

  3 Ter Beke +0,3%

  4 Lotus Bakeries =

  5 Fagron -0,5%

  Conclusie: er is wel degelijk een licht effect te bespeuren. Van de vijf favorieten van Coucke kende alleen Mithra een zwak jaar, met een koersdaling van 10,5 procent tot nog toe. SmartPhoto (+111,2%) heeft het sterkste beursjaar achter de rug, maar ook de drie overige aandelen presteerden uitstekend: Ter Beke won meer dan 40 procent, Lotus Bakeries bijna 44 procent en Fagron meer dan 47 procent.

 • SocGen ziet Chinese groei verder vertragen

  China zal zijn streefdoel van 6,5 procent economische groei ergens in de komende twee jaar loslaten, verwacht Société Générale. De Chinese leiders zullen immers moeten ingrijpen om een vastgoedbubbel en grote schuldenrisico’s te vermijden.

  Yao Wei, de hoofdeconoom voor China bij SocGen, denkt dat de groei in de tweede helft van 2017 zal vertragen. Ze denkt dat de partijtop in maart het zinnetje ‘rond 6,5 procent’ zal laten vallen, om vervolgens op het partijcongres in het najaar expliciet een range van 6 tot 6,5 procent te vernoemen, of mogelijk zelfs van 5,5 tot 6,5 procent.

 • Sapec schiet 11,5 procent hoger

  Bij de hervatting van de notering maakt het aandeel Sapec een nieuwe sprong: het veert 11,5 procent op tot 179,50 euro.

  Al na enkele minuten is de winst verminderd tot 8,7 procent op 175 euro. Daarmee is de koers sinds begin 2016 (30 euro) bijna verzesvoudigd.

  De Europese beurzen zijn met kleine verliezen geopend. De Bel20 staat 0,2 procent lager.

 • Zoals verwacht wordt de notering van Sapec straks hervat. Dat laat de FSMA weten in een mededeling. De beursnotering was anderhalve dag lang opgeschort.

 • Goed jaar voor palmolie

  ’s Werelds meest gebruikte bakolie werd afgelopen jaar een kwart duurder. Met dank aan El Niño.

  De futures op de Bursa Malaysia Derivatives, de belangrijkste beurs voor palmolie, stegen 25 procent in 2016 en bereikten op 16 december een piek van 3.202 ringgit (714 dollar), meldt Bloomberg. Dat is meteen de hoogste stand in vier jaar.

  De prijsstijging is te danken aan een kleinere productie en krappere voorraden. Het klimaatfenomeen El Niño leidde tot minder regenval in belangrijke palmolielanden als Maleisië en Indonesië, die samen tekenen voor zowat 86 procent van de wereldproductie. De oliepalmen krijgen daardoor stress, wat zich vertaalt in een tragere vruchtzetting.

  Het duurde langer dan verwacht eer de plantages in Maleisië weer hun gewone productieniveaus haalden. De klim van de olieprijs werd ook ondersteund door de plannen van Indonesië om meer biodiesel te produceren.

  Hoe de palmolieprijs in 2017 evolueert, zal afhangen van de weersomstandigheden maar ook van de oogsten van concurrerende oliehoudende gewassen als soja.

  De stijgende palmolieprijs is een goede zaak voor de Belgische plantageholding Sipef, die zowat 85 procent van zijn brutowinst realiseert met de teelt van oliepalmen. Sinds het dieptepunt van eind februari ging de koers van het aandeel zowat 30 procent hoger. De slotkoers van donderdag (60 euro) is overigens de hoogste sinds de zomer van 2014.

  ©Bloomberg

 • Hoe reageert Sapec?

  Het aandeel Sapec werd woensdagmiddag geschorst nadat topman Antoine Velge op een BAV had gezegd dat er van de opbrengst uit de verkoop van de agrotak per aandeel 150 euro naar de aandeelhouders zal vloeien. Donderdag was het de hele handelsdag lang wachten op een persbericht. Dat kwam er uiteindelijk even na 17 uur en bevatte geen bijkomend nieuws.

  Er is nog geen bericht van de FSMA dat de handel om 9 uur wordt hervat, maar dat komt wellicht nog.

 • Wall Street boven in 2016

  Ook al is de kaap van 20.000 punten tot nader order te hoog gegrepen, met nog één handelsdag te gaan is één iets duidelijk: op Wall Street viel dit jaar meest rendement te halen. De Dow Jones staat op een winst van 14 procent over 2016. Met de dure dollar loopt die winst voor Belgische Wall Street-beleggers zelfs op tot 18 procent.

  Een heel ander verhaal voor wie in Britse aandelen belegde: de Londense FTSE100 legde in lokale munt eveneens een winst van 14 procent voor en finishte donderdag voor de tweede dag op rij op een slotrecord. Maar die sterke prestatie is louter een gevolg van het tuimelende pond, dat de vele euro's en dollars die de multinationals uit de FTSE100 verdienen in de 'thuismunt' fors meer waard maakt. Omgerekend naar euro leverden Britse aandelen een negatieve return van 2 procent op.

  De Euro Stoxx50, de korf steraandelen uit de eurozone, leverde per saldo niets op. Opmerkelijk was de tweespalt tussen de Lage Landen: de Amsterdamse AEX scoorde een return van 9 procent, de Bel20 verloor 3 procent. Terwijl de AEX met ArcelorMittal het best presterend Europese steraandeel in huis had, zette de slechte prestatie van zwaargewichten AB InBev (-12%) en Engie (-14%) een rem op de Bel20. Een glansprestatie van het industriële trio Umicore (+40%), Bekaert (+36%) en Solvay (+14%) bood onvoldoende tegengas.

  Op de laatste handelsdag van het jaar houdt Londen het vandaag al om half twee voor bekeken. Euronext en Wall Street doen wél nog een hele dag door.

  Traders aan het werk op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

 • Slecht jaar voor Chinese beurzen

  Goedemorgen! We beginnen de dag met een blik op het Verre Oosten, waar de beurzen al op volle toeren draaien en sommige zelfs al dicht zijn.

  De beurs van Tokio wist dankzij een verzwakking van de yen eerdere verliezen grotendeels uit te wissen. De Nikkei225 eindigde 0,2 procent in de min, de Topix vlak.

  Het jaar 2016 was zeker geen topper voor Tokio: de Topix verloor 1,85 procent en kende daarmee zijn eerste verliesjaar in vijf jaar. Dat ondanks een herstel met meer dan 25 procent sinds het dieptepunt van 2016. De Nikkei won 0,4 procent.

  Maar het kan nog slechter. De Chinese beurzen zijn nog niet dicht, maar stevenen af op een jaarverlies van meer dan 11 procent als we kijken naar de brede index CSI300. Shanghai en Shenzhen vielen begin 2016 scherp terug door de vrees voor een harde landing van de Chinese economie. Daarna begon een moeizame klim.

  Chinezen op driewielers rijden voorbij een elektriciteitscentrale in een voorstad van Shanghai. ©AFP

  De vraag is of die voortgaat in 2017. De Chinese economie heeft het dit jaar beter gedaan dan veel analisten hadden verwacht, maar dat was grotendeels te danken aan stimuli van de overheid in de vorm van massale kredietverlening door de banken en meer investeringen in infrastructuur. Extra steun bood een boom in de woningbouw, die de prijzen van grondstoffen de hoogte in joeg.

  De beste Aziatische beurzen waren dit jaar Thailand (met een winst van bijna 20 procent) en Indonesië (meer dan 16 procent omhoog).

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud