1. Markten Live
 2. Live blog

Luxeaandelen in de ramsj op Wall Street

Beleggers zijn in de ban van recessievrees, na Duitse krimpcijfers en een belangrijk waarschuwingssignaal uit de obligatiemarkt.
 • Blik op morgen

  Voor vandaag sluiten wij de blog af. Morgen zijn we weer bij u terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DONDERDAG 15 AUGUSTUS 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  Kleinhandelsomzet juli, 14.30 uur

  Industriële productie juli, 15.15 uur

  BEDRIJVEN

  China:

  Alibaba: resultaten eerste kwartaal 2019/2020

  Nederland:

  NN Group: resultaten tweede kwartaal, 07.00 uur

  Verenigde Staten:

  Walmart: resultaten tweede kwartaal 2018/2019, 13.00 uur

  Nvidia: resultaten tweede kwartaal 2019/2020, 22.15 uur

   

 • Overzicht van de Amerikaanse beursdag

  Voor een overzicht van de Amerikaanse beursdag klikt u best hier.

 • Bel20 eindigt diep in het rood

  De Bel20 sloot vandaag af met een fikse min van 2 procent op 3.450 punten. WDP was de enige stijger in de sterindex. De floppers waren Aperam , Umicore en Galapagos

 • Domo Chemicals maakt reuzensprong dankzij deal met Solvay

  Domo Chemicals, dat ooit deel uitmaakte van het Beaulieu-imperium van wijlen Roger De Clerck, legt 300 miljoen euro op tafel voor een belangrijke hap van de polyamidendivisie van de Belgische beursgenoteerde groep.

  Twee jaar geleden kondigde Solvay aan dat het die polyamidendivisie, vooral bekend voor de productie van nylondraden, voor 1,6 miljard euro ging verkopen aan het Duitse BASF . Maar die deal stootte op bezwaren van de concurrentiewaakhond van de Europese Commissie.

  Om Europees groen licht te krijgen moesten Solvay en BASF ermee instemmen dat in Frankrijk, Polen en Spanje telkens twee vestigingen van Solvay werden verkocht. Tegelijk moest er voor de productie van adipinezuur in Frankrijk een joint venture komen tussen BASF en de koper van de afgestoten activa.

  Dankzij de deal met de De Clercks kunnen Solvay en BASF aan die voorwaarden voldoen. Beider bedrijven hopen dat de hele transactie nu tegen het einde van het jaar is afgerond.  Domo Chemicals neemt de 'Performance Polyamide'-activiteiten in Frankrijk over en neemt een belang in de nieuwe joint venture met BASF. De groep neemt ook sites over in Polen, Spanje, Duitsland en Italië. Alles samen zijn die activiteiten goed voor 1.100 werknemers.

  Lees hier het volledige artikel.

 • Ook luxe- en energieaandelen in de ramsj op Wall Street

  Naast de bankaandelen staan ook de luxe- en energieaandelen vandaag in de verkoop op Wall Street. 

  De luxewarenhuisketen Nordstrom gaat 10,8 procent lager en ook de juwelenverkoper Tiffany moet een verlies slikken van 5 procent. Dat die aandelen lager gaan door een dreigende recessie is niet vreemd. Luxegoederen zijn meestal het eerste waar consumenten op bezuinigen bij een tegenzittende economie.

  Van de energieaandelen krijgt Schlumberger een klap van 5,8 procent, ExxonMobil gaat 3 procent lager, Chevron levert 2,8 procent in, Kinder Morgan verliest 2,2 procent, 

  Door de dreiging van een vertragende Amerikaanse economie een een wereldwijde groeivertraging daalt de vraag naar olie en gas. Dat zet druk op de prijzen van olie en gas en dus ook op energieaandelen.

 • Recessie-angst zet beurzen wereldwijd lager

  De angst voor een recessie zet de beurzen wereldwijd in de min nu een belangrijke recessie-indicator - een omgekeerde Amerikaanse rentecurve - rood licht geeft (zie post 14.03 uur).

  De schrik zit er ook bij Amerikaanse beleggers goed in, ze sturen de drie belangrijkste graadmeters fors lager. De Dow Jones verliest 1,8 procent, de S&P500 en de Nasdaq lopen een schade op van 1,7 procent. 

  Vooral de bankaandelen krijgen het te verduren. Bank of America tuimelt met 3,1 procent lager, JPMorgan glijdt met 3,3 procent uit en Citigroup incasseert zelfs een verlies van 3,5 procent.

  Banken verdienen aan het inkopen van geld op korte termijn via deposito's en het uitlenen van geld aan bedrijven en consumenten voor een langere termijn. Nu de tienjaarsrente onder de tweejaarsrente is gezakt, komt dit verdienmodel onder druk te staan.

  Stephen Suttmeier, analist bij Bank of America, ziet het somber in voor de beurs:

  De Amerikaanse aandelenmarkt leeft op geleende tijd na een omgekeerde rentecurve.
  Stephen Suttmeier
  Technisch analist bij Bank of America

  Lees hier meer over de recessie-angst op de beurzen.

 • Wall Street opent in de min

  De Amerikaanse beurzen staan in het rood. De Dow Jones  levert 1,2 procent in, de S&P500 laat een veer van 1,3 procent en de Nasdaq  tuimelt met 1,8 procent naar beneden.

 • Futures wijzen op flink lager Wall Street

  De Amerikaanse futures voorspellen een fiks lagere opening voor de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones zou 1,5 procent verliezen, de S&P500 1,4 procent en de Nasdaq  1,5 procent.

 • Roularta laat abonneemachine los op vrouwenmagazines

  De magazinemaker Roularta  doet bij de overgenomen vrouwenmagazines, zoals Libelle, waar het goed in is: abonnees werven. Het leidt zo de aandacht af van bar slechte advertentiecijfers.

  Lees hier onze analyse naar aanleiding van de resultaten van Roularta. 

 • WeWork trapt beursgang af

  WeWork, de verhuurder van bedrijfsruimtes, heeft zopas het prospectus voor zijn beursgang vrijgegeven. WeWork wordt de belangrijkste beursgang van een eenhoorn sinds die van Uber in mei. De groep wil in september 3 tot 4 miljard dollar ophalen, de beursticker wordt WE. 

  Met het prospectus krijgen beleggers voor het eerst een gedetailleerde inzage in de financiële cijfers. Enkele hoogtepunten: 

  • WeWork leed in 2018 een verlies van 1,6 miljard dollar op een omzet van 1,8 miljard dollar. 
  • Over de eerste zes maanden van 2019 was er een verlies van 690 miljoen dollar op een omzet van 1,5 miljard dollar. 
  • Het aantal leden van WeWork steeg naar 527.000 op 30 juni, een stijging met meer dan 90 procent. 
 • Obligatiemarkt waarschuwt voor recessie

  De verliezen op de Europese beurzen lopen op. De Bel20   noteert 1,8 procent in het rood. 

  Handelaars verwijzen naar het 'recessiealarm' dat de Amerikaanse obligatiemarkt heeft uitgestuurd: voor het eerst in ruim 10 jaar is de Amerikaanse tienjaarsrente onder de Amerikaanse tweejaarsrente gedoken. 

  Een omgekeerde rentecurve ging in het verleden vaak een recessie vooraf. 

 • Morgan Stanley verlaagt koersdoel G4S

  Morgan Stanley heeft het koersdoel van de Britse veiligheidsspecialist G4S verlaagd van 200 naar 195 pence. Het houdadvies laat de zakenbank staan. 

  De bank zet vraagtekens bij de geplande afsplitsing van de tak kasgeldactiviteiten, die goed is voor 14 procent van de omzet van G4S.

  Beleggers blijven er stoïcijns onder. Het aandeel trappelt ter plaatse.

 • Overzicht van de Brusselse beursdag

  Voor een overzicht van de Brusselse beursdag kunt u hier klikken.

 • Heijmans sluit nieuw contract met Liander

  Het Nederlandse Heijmans heeft een tienjarig contract van 61 miljoen euro gesloten met de netwerkbeheerder Liander.

  De bouwer neemt de komende tien jaar het onderhoud en de modernisering van ruim 1.350 middenspanningsruimtes op zich. De werken vinden vooral plaats in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

  In juni maakte Heijmans ook al bekend dat het een contract van 60 miljoen euro had gesloten met Liander. 

  Bart Cuypers van KBC Securities is te spreken over het nieuwe contract en noemt het 'een welkome toevoeging aan het orderboek'. Wel wijst Cuypers erop dat de jaarlijkse toevoeging aan de winst niet spectaculair zal zijn, omdat het contract zo'n lange looptijd heeft. 

  'We blijven de verbeteringen in de marges van Heijmans waarderen. Met name het herstellende nutssegment waar dalende financiële kosten de winst per aandeel stuwen' zegt de analist.

  Heijmans levert ondanks het nieuwe contract 2,1 procent in.

 • PostNL mag tarieven met 16,4 procent verhogen

  Van de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) mag PostNL de tarieven met 16,4 procent verhogen omdat het aantal verstuurde brieven aan het afnemen is.

  De tarievenruimte van het postbedrijf is gekoppeld aan de hoeveelheid post die verstuurd wordt. Hoe minder post, hoe meer PostNL de tarieven mag verhogen van de ACM. 

  PostNL gaat vandaag 1,8 procent lager.

 • CFE topfavoriet bij KBC Securities

  KBC Securities voegt vandaag CFE  toe aan zijn favorietenlijst in de Benelux. 'Het aandeel staat onder druk door de vertraging van het herstel in de baggermarkt, de zwakke prognoses voor 2019 en de macro-economische onzekerheden. Maar voor 2020 en 2021 verwachten we een sterke groei van de brutobedrijfswinst (ebitda), met dank aan het sterke orderboek van 6,5 miljard euro en twee ultra-efficiënte nieuwe schepen Spartacus en Origan die op korte termijn de vloot vervoegen', zegt analist Bart Cuypers. Cuypers herhaalt zijn koopadvies en een koersdoel van 115 euro. Dat geeft een opwaarts potentieel van 51 procent. Het aandeel gaat 1,6 procent hoger. 

  Nog vandaag heeft KBC Securities het koersdoel van Ackermans & Van Haaren , de hoofdaandeelhouder van CFE, verlaagd van 150 naar 140 euro. Door het opwaartse potentieel van 10 procent, blijft het advies voor Ackermans 'opbouwen'. 

 • Grootste bankenvergoeding ooit: 123 miljoen dollar

  De Britse zakenkrant Financial Times bericht vandaag over de riantste vergoeding waar zakenbankiers ooit zicht op hebben gehad: 123 miljoen dollar. JP Morgan Chase maakt daar aanspraak op als adviseur van de botoxproducent Allergan. De bank rijft het bedrag binnen zodra de verkoop van Allergan aan de farmareus Abbvie voor 63 miljard dollar is afgerond. 

  Het vorige record staat op naam van Morgan Stanley. Die verdiende 120 miljoen dollar als adviseur van Monsanto, toen de Amerikaanse landbouwgroep in handen viel van het Duitse Bayer. Een overname die voor Bayer overigens desastreus is verlopen door de perikelen rond het bestrijdingsmiddel Roundup.

 • Europese beurzen op verlies

  De Europese beurzen tekenen na een uur handel verliezen op tussen -0,1 en -0,3 procent. De Bel20  presteert in lijn met een verlies van 0,2 procent. 

 • Kepler verlaagt koersdoel Roularta

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux vindt dat Roularta  'een solide start van het jaar' heeft gekend met de omzetstijging van 17,8 procent. Maar Kepler wijst ook op de omzetdaling van 6,3 procent, zonder rekening te houden met overnames. Anderzijds is de balans erg gezond met '85 miljoen euro om uit te geven'. Kepler herhaalt zijn neutraal advies, maar verlaagt het koersdoel van 17,9 euro naar 13,8 euro op basis van de verdiscontering van de toekomstige kasstromen (DCF-model).

 • KBC Securities over Roularta: 'Resultaten zoals verwacht'

  KBC Securities vindt de resultaten van Roularta grotendeels zoals verwacht. Analist Ruben Devos wijzigt amper iets aan zijn huidige prognoses van een winst per aandeel van 0,99 euro (2019) en 0,85 euro (2020).

  Devos hanteert een houdadvies en een koersdoel van 16 euro.

 • Ook Sequana Medical stelt halfjaarcijfers uit

  Sequana Medical  is met een winst van 5,7 procent de primus in Brussel. Het enige nieuws is dat de producent van medische apparatuur de publicatie van de halfjaarcijfers uitstelt van 4 september naar 25 september. Eerder deze week verdaagde ook Curetis de publicatie van de halfjaarcijfers (van 14 augustus naar 18 september).

 • Duitse economie krimpt

  De Duitse economie is in het tweede kwartaal met 0,1 procent gekrompen tegenover het eerste kwartaal. Dat is perfect in lijn met de verwachtingen van economen. In het eerste kwartaal was er nog een groei van 0,4 procent.

  Over de voorbije vier kwartalen kende Duitsland twee keer een krimp. De grootste economie van de eurozone zag vooral de export terugvallen, als gevolg van de handelsoorlog en de wereldwijde groeivertraging.

  Volgens Carsten Brzeski (ING Duitsland) zullen de cijfers het debat over budgettaire stimuleringsmaatregelen in Duitsland doen oplaaien.

  Today’s GDP report definitely marks the end of a golden decade for the German economy.
  Carsten Brzeski
  Hoofdeconoom ING Duitsland

  Lees hier ons artikel. 

 • Europese beurzen openen licht hoger

  De Europese beurzen konden gisteren al profiteren van het uitstel van de Amerikaanse invoertarieven. Toch voorspellen de futures nog een licht hogere opening.

 • Roularta: stevige groei van omzet en ebitda

  De mediagroep Roularta  zag haar omzet in het eerste halfjaar met 17,8 procent stijgen tot 147,9 miljoen euro. De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam uit op 10,7 miljoen euro, tegenover -5,3 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

  De groep verwijst naar de integratie van de merken voor vrouwelijke doelgroepen (Libelle, Flair) en naar de positieve bijdrage van de joint ventures (Mediafin, Plus Magazine). Zonder overnames was er een omzetdaling van 6,3 procent. 'Die daling zit vooral in de reclameomzet, bij alle merken.'

  De ebit (bedrijfswinst) komt uit op 3,9 miljoen euro (of 2,6% van de omzet). Het nettoresultaat van 3,8 miljoen euro is vrij gelijkaardig, omdat er taksen noch interesten te betalen zijn.

  Roularta waagt zich niet aan een prognose voor de tweede jaarhelft. 'Er zijn in de reclameomzet grote schommelingen van maand tot maand, wat onvoldoende visibiliteit brengt voor een prognose.'

  Lees hier ons artikel.

 • CBS en Viacom vormen vuist tegen Netflix

  Het hing al een tijd in de lucht, maar pas dinsdagavond kwam er witte rook: de Amerikaanse mediabedrijven CBS  en Viacom fuseren tot ViacomCBS. De megafusie creëert een gecombineerd bedrijf met ruim 28 miljard dollar omzet. De samensmelting wordt volledig in aandelen uitgevoerd. CBS-aandeelhouders krijgen 61 procent van het gecombineerde bedrijf in handen, de rest gaat naar de beleggers achter Viacom. Met de deal is een bedrag van 11,7 miljard dollar gemoeid.

  In 2006 werden beide groepen uit elkaar gehaald door de controlerende familie Redstone om 'waarde' te creëren, vooral uit het toen nog snelgroeiende Viacom (onder meer MTV). Vandaag leeft de overtuiging dat ze samen beter een vuist kunnen maken tegen concurrenten als Netflix .

  Lees hier ons artikel.

 • Shurgard ziet winst 10 procent groeien

  Shurgard , de op Euronext Brussel genoteerde verhuurder van opslagplaatsen, maakt over de eerste helft van het jaar een winstgroei van 9,9 procent tot 50,9 miljoen euro bekend. De inkomsten uit de verhuur dikten met 5,5 procent aan.

  De vastgoedgroep zag voorts de schuldgraad (loan-to-value) zakken van 24,8 procent in 2018 tot 15,8 procent eind juni. De Luxemburgse groep keert een interim-dividend uit van 0,45 euro, dat beleggers begin oktober op hun rekening krijgen gestort.

  Shurgard werpt zich op als een dividendwaarde. Maar voor Belgische particuliere beleggers is er een belangrijk nadeel: het dividend ondergaat zowel 15 procent Luxemburgse bronheffing als 30 procent roerende voorheffing.

  Lees hier ons artikel.

 • Sipef duikt in rode cijfers

  De plantagegroep Sipef  draaide over de eerste zes maanden van het jaar een nettoverlies van 5,2 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar was er nog een winst van 24,7 miljoen dollar. De zogeheten brutowinst (omzet min kosten van verkopen) verschrompelde met 69 procent van 46,6 miljoen dollar tot 14,3 miljoen dollar.  

  Het bedrijf verwijst naar de aanhoudend lage palmolieprijzen. Bovendien ontgoochelde de vruchtontwikkeling vanaf het tweede trimester, zowel in Indonesië als in Sumatra. Dat resulteerde in een 7,5 procent lagere palmolieproductie (153.696 ton) tegenover een jaar geleden. Tot overmaat van ramp werd de groep eind juni en begin augustus geconfronteerd met vulkaanuitbarstingen in Papoea-Nieuw-Guinea. 

  Sipef verwacht niet meteen beterschap. Voor de tweede jaarhelft gaat het uit van gelijkaardige resultaten als in de eerste jaarhelft. 

  Lees hier ons artikel.

 • Cisco Systems, dé barometer van het investeringsklimaat

  Vandaag verwachten we voorbeurs resultaten van Sipef, Roularta en Shurgard. Vanavond zijn er resultaten van Cisco Systems, en die vormen traditioneel een goede barometer voor de IT-uitgaven van bedrijven. 

  Lees hier onze vooruitblik op de beursdag. 

 • Aziatische beurzen op winst

  Goedemorgen! Het onverwachte uitstel van de Amerikaanse invoertaksen op bepaalde Chinese producten resulteert sinds dinsdagnamiddag in een ommekeer in het beleggerssentiment. De Aziatische beurzen genieten mee met winsten tussen 0,5 en 1 procent.

  ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud