Mario: 'Ben, uitkijken met uw temperen'

Op de Brusselse beurs stegen Colruyt en Exmar meer dan 5 procent. ECB-voorzitter Mario Draghi waarschuwt zijn evenknie bij de Federal Reserve, Ben Bernanke, voor de mogelijk nare gevolgen van de 'tapering', het dichtdraaien van de geldkraan.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.02 uur: En als afsluiter nog meegeven dat de Belg Frank Smets topadviseur wordt van Mario Draghi. Tot morgen.

18.00 uur: De bitcoin hype gaat onverminderd voort. Ook de kaap van 1.000 dollar is nu genomen. Pieter Suy schreef er onlangs nog een verhelderend stuk over.

Speculators push Bitcoin above $1,000 on.ft.com/1fJs2ti...— FT Economics (@fteconomics) 27 Nov 13


17.48 uur:
De Bel20 is met 0,5 procent winst gesloten. Exmar en Colruyt stegen elk meer dan 5 procent. 

17.46 uur: Over and out voor Berlusconi:

Former Italian PM Silvio Berlusconi has been expelled from the Senate over his conviction for tax fraud bbc.in/1c8NTak...— BBC Breaking NewsVerified account (@BBCBreaking) 27 Nov 13

 

17.39 uur: Er zijn drie doden gevallen toen een kraan op het voetbalstadion van Sao Paolo is gestort. Het stadion is gedeeltelijk vernield. Grote zorgen dus voor de WK-organisator aangezien de openingsmatch in dat stadion wordt gespeeld.

Three people killed after World Cup finals stadium partially collapses in Sao Paolo, Brazil - fw.to/aJSsKKc...— Telegraph SportVerified account (@TelegraphSport) 27 Nov 13


17.28 uur: De Europese Centrale Bank waarschuwt
in zijn recentste rapport over de financiële stabiliteit voor de gevolgen van de zogenaamde tapering, de afbouw van de maandelijkse miljardeninjectie van de Federal Reserve. Het dichtdraaien van de geldkraan kan voor heel wat volatiliteit zorgen op de (Europese) obligatie- en valutamarkten. De financiële waakhonden moeten erop toezien dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen de normalisering van de rentes tegenover de huidige historisch lage niveau's kunnen verteren. 

ECB hints Fed ought to keep quiet on tapering- http://t.co/v2ZWTc7jq1— Ashraf Laidi (@alaidi) November 27, 2013


17.08 uur:
Zeg nog eens dat de (Franse) staat niet mee is met zijn tijd! La Poste start binnenkort, naar het voorbeeld van het Amerikaanse UPS, een proefproject rond 3D-printing. Twee kantoren in Parijs en één in Boulogne-Billancourt laat klanten kennis maken met 3D-printing. Ze kunnen er zelf onder meer smartphone cases (30 euro) en juwelen printen of hun eigen ontwerp door de 3D-machine jagen. Ook kmo's en start-ups zullen van de dienst kunnen gebruikmaken. De Franse post werkt voor het project samen met het Franse Sculpteo.  

French La Poste to offer 3D printing service, starting with three offices http://t.co/SuvdQWCA7V— Izabella Kaminska (@izakaminska) November 27, 2013


17.04 uur:
Fijne blogpost van Frances Robinson, journaliste van The Wall Street Journal in Brussel, over de 'raid' van Ryanair op Zaventem:


16.47 uur: De Europese beurzen winnen een halve procent. Brussel dikt 0,4 procent aan, de sterindex Bel20 krijgt de meeste steun van KBC (+2,3%) en Colruyt (+5,8%).

16.30 uur: De oliereder Euronav (+3%) profiteert in Brussel van de resultaten en vooruitzichten van zijn sectorgenoot Frontline. Die laatste gaat op de beurs van Oslo een tiende hoger. Frontline maakte in het derde kwartaal nog 37 miljoen dollar verlies, maar dat was minder dan gevreesd. Bovendien ziet de rederij van tankermagnaat John Frederiksen stilaan beterschap. ‘We verwachten een beter vierde kwartaal dankzij de verbeterde marktomstandigheden’, meldt Frontline. ‘Maar het zal nog enige tijd duren eer de balans in de olietankermarkt volledig is hersteld’, voegt de rederij daaraan toe. ‘Daarvoor is meer economische groei in de wereld nodig, en het verschroten van oude schepen.’

De scheepvaarttarieven gaan intussen de goede richting uit voor de olierederijen. Die bereiken vandaag het hoogste peil sinds 2010 door de grote vraag vanuit Azië. De voorbije vier weken werd voor 35,9 miljoen ton olie gecharterd, een stijging met 53 procent sinds eind augustus. De dagprijs voor een VLCC (very large crude carrier) is gestegen tot 50.801 dollar, ruim boven het break-evenniveau van de meeste reders, meldt het scheepvaartagentschap Clarkson. De gemiddelde prijs lag tot de zomer op amper 10.907 dollar per dag, zowat de helft van de operationele en financiële kosten voor een reder. ‘Afgaand op onze vooruitzichten en de winter in het noordelijk halfrond, zal de markt minstens tot februari sterk blijven’, zegt analist Per Mansson van het maritieme studiebureau Platou London. 

 

 

16.15 uur: Naast Bois Sauvage is nu ook de handel in geneesmiddelenverdeler PCB geschorst. Al is het maar de vraag of je bij een aandeel tot nauwelijks verhandeld wordt van 'schorsing' kan spreken.

Zoals we een maand geleden al schreven:

PCB, het is van die beursgenoteerde bedrijven waar we één keer om de zoveel jaar over berichten. Vandaag is het weer zover, en wel omdat de Duitse hoofdaandeelhouder Celesio binnenkort mogelijk in Amerikaanse handen komt. McKesson heeft eerder deze week namelijk een bod op Celesio gedaan, dat die laatste op 8,3 miljard dollar waardeert. 

PCB noteert op de Brusselse fixingmarkt en heeft een beurswaarde van 24,8 miljoen euro. PCB is een groothandelaar in medicijnen en levert via dochtermaatschappij Pharma Belgium aan meer dan 2.000 apothekers. 

Even schrikken als je het jaarverslag van 2012 doorbladert. Het bedrijf draaide namelijk 572 miljoen euro omzet. Dat is gigantisch maar als groothandelaar pakt het bedrijf daar amper marge op. Inkopen en verkopen, heel veel toegevoegde waarde levert het bedrijf niet behalve dan de logistieke activiteiten die erachter zitten. Nettoresultaat in 2012: 507.000 euro of 0,09 euro per aandeel.

16.06 uur: Voor één keer is Hewlett-Packard de ster van de Dow Jones: na de publicatie van bemoedigende kwartaalresultaten gaat de IT-dienstengroep 9 procent hoger naar 27,30 dollar. 

16.00 uur: De steile neergang van het Amerikaanse consumentenvertrouwen is gestopt, net op tijd voor de shopping madness die de periode tussen Thanksgiving (morgen dus) en Kerstmis is.

RT @bySamRo: BEAT: U. MICH CONSUMER CONFIDENCE JUMPS TO 75.1 (Est. 73.1) http://t.co/uxikrpAUoH— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 27 november 2013

 

15.55 uur: De verrassende sterke halfjaarcijfers van Colruyt (42,05 euro, +6%) kunnen Bank of America Merrill Lynch niet vermurwen. Het koersdoel blijft 36 euro, het advies 'underperform'. We citeren even:

Colruyt profiteerde van een gemakkelijke vergelijkingsbasis tegenover het eerste halfjaar van vorig boekjaar, toen de brutomarge met 67 basispunten kromp. Toen vrat de vertraagde doorrekening van de inflatie aan de klant aan de marges en dat zien we in de tweede helft van dit boekjaar weer gebeuren. Colruyt noteert nu tegen 16,1 keer de verwachte winst voor het volgend boekjaar, tegen een sectorgemiddelde van 14,2. Dat laat weinig ruimte voor ontgoochelingen. 

15.32 uur: Wall Street start met bescheiden winst. Bitcoin gaat daarentegen richting 1.000 dollar ...

Bitcoin --> $992.9— Fabrizio Goria (@FGoria) undefined

 

15.02 uur: In de VS werden vorige week 316.000 aanvragen gedaan voor een werkloosheidsuitkering. Dat zijn er 10.000 minder dan in de week voordien. Economen hadden op een stijging tot 330.000 gerekend.

De bestellingen van duurzame goederen in de maand oktober kenden een daling van 2 procent, waar economen op een daling van 1,7 procent hadden gerekend. Het cijfer voor september werd wel opwaarts bijgesteld van +3,8 naar +4,1 procent.

14.59 uur: Met enige vertraging is de notering van Bois Sauvage opgeschort. Tot een relevant persbericht is verspreid. Over het afkopen van het Fortis-proces natuurlijk.

14.48 uur: De holding Compagnie du Bois Sauvage sluit een akkoord met het parket. De rechtszaak tegen Bois Sauvage en vijf voormalige directieleden zal hierdoor niet plaatsvinden, meldt collega Nicolas Keszei (L’Echo). Alles samen zou tegen de 9 miljoen euro worden betaald om de zaak af te kopen.

De holding was naar de correctionele rechtbank verwezen voor een misdrijf van voorkennis. Ze verkocht op 8 oktober 2008 2,6 miljoen aandelen Fortis. Op dat ogenblik was Luc Vansteenkiste bestuurder bij zowel Bois Sauvage als Fortis. Hij had diezelfde dag een raad van bestuur van Fortis Bank bijgewoond waarop hij op de hoogte was gesteld van de ontmanteling van Fortis, nieuws dat pas nabeurs openbaar zou worden gemaakt.

14.37 uur: Bolero reageert op de koersopstoot van Exmar. De marktenspecialist schrapt Exmar uit zijn Top Pick Selectie. Sinds het aandeel van de gastankerrederij in die lijst werd opgenomen, realiseerde Bolero een rendement van iets meer dan 100 procent. Anders gezegd: het aandeel is sindsdien in waarde verdubbeld. 'Hoewel het aandeel nog wat in zijn mars heeft, beslissen we vandaag om uit te stappen en winst te nemen.'

14.23 uur:  Exmar gaat 9,5 procent hoger tot 11,25 procent. De interesse in het aandeel is fors toegenomen door de nieuwsstroom van de voorbije dagen en is zelfs zo groot dat technische barrières in werking treden.

Maandag raakte bekend dat Exmar bij de SEC een aanvraag gaat indienen om een MLP te lanceren op de beurs van New York. In die MLP worden de belangen in vijf LNG-schepen ondergebracht. Diezelfde dag bouwde referentieaandeelhouder Nicolas Saverys ook zijn belang af tot 46,09 procent. De aandelen werden verkocht via een private plaatsing. Door de verkoop is de free float iets toegenomen.

14.04 uur: In Amsterdam wint Wessanen 1 procent. Het Nederlandse voedingsmiddelenbedrijf maakte vanmorgen bekend dat de Fransman Christophe Barouin de nieuwe CEO wordt. Hij volgt Piet Hein Merckens op die begin deze maand is afgetreden. Wessanen, de groep achter natuurvoedingsmerken als Zonnatura, Bjorg en Bonneterre, krijgt ook een 'one-tier board' in plaats van een 'two-tier board'. Dat betekent dat de raad van toezicht komt te vervallen en er nog één raad van bestuur is, waarin zowel uitvoerende als niet-uitvoerende bestuurders zetelen.

13.40 uur: Nog even de uitschieters op Euronext Brussel op een rijtje: Solvay zakt 2,5 procent (lagere winstprognose), Befimmo gaat 4,3 procent lager (ex interimdividend) en Colruyt schiet 5 procent hoger (onverwacht goede halfjaarcijfers). Exmar wint 5,9 procent en zit niet ver meer verwijderd van de 12 euro. Het nieuws rond de lancering van een MLP in New York en de vergrote free float spelen hier mee. Galapagos stijgt 2,5 procent na nieuws over een molecule waarvoor de rechten aan GSK zijn afgestaan. Het verlies van IBA (zie 10.14 uur) bedraagt intussen 4 procent. 

13.05 uur: Er verdwijnt opnieuw een 'parel' van de beurs. Parel, nou ja, het gaat om De Rouck Geomatics. De Brusselse kaartenmaker zit al jaren in de problemen doordat hij de digitale trein helemaal miste en zijn kosten te hoog bleven. Om de kosten verder te drukken wil het bedrijf nu zijn notering op Alternext laten schrappen. Een grote meerderheid van de aandeelhouders heeft daar vanmorgen voor gekozen. Aan de FSMA om te beslissen.

#DeRouck vraagt na EGM aan FSMA om zijn notering op Alternext te schrappen. Dat plan kreeg een njet van slechts 8,9% van de aandeelhouders.— Tom Simonts (@TSimonts) 27 Nov 13

12.20 uur: Even de stand op de Europese beurzen meegeven. Daar gaat het overal licht hoger, met 0,3 procent winst voor de EuroStoxx50. Het akkoord over een nieuwe regering in Duitsland voedt het optimisme.

Dat beleggers zich toch wat inhouden, heeft te maken met de gebeurtenissen van de volgende dagen. Donderdag liggen de Verenigde Staten – en dus ook Wall Street – plat omdat Thanksgiving wordt gevierd, vrijdag is er slechts een halve dag handel in New York. Volgende week zitten we in december en is er een nieuw rentebesluit van de ECB en ook een nieuw Amerikaans banenrapport.

11.53 uur: Essilor, het nummer een in de wereld voor ooglenzen, doet een overname in China. De groep koopt 50 procent in Xiamen Yarui Optical Company. Dat is een van de grootste Chinese producenten van zonnebrillen in het middengamma. Met een omzet van omgerekend 42 miljoen euro in 2012 niet echt een groot bedrijf, maar de sector is erg versnipperd. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. Essilor deed de voorbije maanden al heel wat overnames in zonnebrillen. Begin november werd nog het Amerikaanse merk Costa toegevoegd aan de portefeuille. Essilor noteert 0,5 procent in de plus.

11.31 uur: Op de beurs van Parijs is Accor de grootste daler: -2,8 procent tot 32,62 euro. Eerder vanmorgen dook het aandeel zelfs ruim 5 procent lager. Sebastien Bazin (foto), sinds drie maanden de nieuwe CEO, kondigde de opsplitsing aan van de hotelgroep in hoteloperator HotelServices (14 merken, 3.600 hotels en 460.000 kamers) en hoteleigenaar- en investeerder HotelInvest (1.400 hotels, waarvan 300 in 100% eigendom).  

Die nieuwe strategie impliceert dat Accor geen - slecht draaiende - hotels meer zal verkopen, zoals eerder aangekondigd. 'Sorry dat ik jullie teleurstel, maar die verkoop ligt achter ons. Een verkoop zou aan onze groei knagen', zei Bazin tegen de analisten. Zijn voorganger Denis Hennequin gebruikte de inkomsten uit de verkoop van vastgoed om te investeren in groeilanden, ten einde de zwakke Europese markt te compenseren. Analisten hadden verwacht dat Bazin die strategie zou versnellen. Niet dus.


11.16 uur: Op een kaart van gcmap.com ziet het er zo uit:


11.07 uur: Ryanair (+2,7%, 6,01 euro) heeft net zijn vluchten op Zaventem bekendgemaakt. Brussels Airlines mag zijn borst nat maken. Het gaat om tien vluchten vanuit onder meer Barcelona, Ibiza, Lissabon en Rome. De Ierse luchtvaartmaatschappij mikt op 1,5 miljoen passagiers en 1.500 jobs.


10.32 uur: De economische crisis en het daaruit voortvloeiende druggebruik heeft het aantal hiv-patiënten in Griekenland de voorbije twee jaar flink de hoogte in gejaagd.

The actual truth about HIV in Greece is depressing http://t.co/Hab17UvZlI pic.twitter.com/W9H6Ls7Iy4— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) November 27, 2013


10.14 euro: IBA
had vanochtend op zich goed nieuws, met de FDA-goedkeuring voor beeldvormingssoftware voor zijn protontherapiesystemen die op basis van die beelden gericht worden. 'Goed nieuws maar het verandert niets aan de investment case voor IBA', oordeelt KBC Securities-analist Jan De Kerpel, die blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 8,50 euro. Beleggers denken er echter anders over: ze sturen het aandeel om onbekende redenen 3 procent lager tot 7,27 euro.

10.08 uur: Befimmo zakt 3,85 procent en is daarmee de grootste verliezer in de Bel20. De vastgoedbevak noteert zonder het recht op het interimdividend, goed voor 2,59 euro bruto. In absolute termen gaat er minder van de koers van Befimmo af, 2,06 euro.

09.55 uur: PSA betwist het cijfer dat voor de 'retraite-chapeau' (aanvullend pensioen) van topman Philippe Varin naar voor wordt geschoven in de Franse media. In een persbericht ontkent PSA formeel dat Varin 21 miljoen euro zou krijgen als een soort vertrekpremie. 

‘Philippe Varin gaat niet met pensioen’, klinkt het in een persbericht. Voorts geniet hij een pensioenregeling van het bedrijf die niet specifiek is voor hem en waarmee hij na zijn vertrek een aanvullend pensioen zal krijgen dat overeenstemt met ongeveer een derde van zijn (huidige) verloning. Zijn totale pensioen zou aldus neerkomen op ongeveer 310.000 euro per jaar, na fiscale en sociale lasten. PSA wijst er ook op dat deze regeling is goedgekeurd door de algemene aandeelhoudersvergadering en dat Varin sinds 2011 heeft afgezien van alle variabele vergoedingen.

09.45 uur: Petercam-analist Kris Kippers heeft het hoogste koersdoel tot dusver geplakt op het aandeel van 's werelds grootste brouwer AB InBev. Volgens Kippers is AB InBev maar liefst 95 euro waard. Hij laat het logischerwijs vergezeld gaan van een koopadvies. Hij somt drie redenen op voor zijn optimisme:

  • Het potentieel van de volledige inlijving van Grupo Modelo is enorm, en grotendeels gegarandeerd. De synergieën worden in ijltempo uit de combinatie gehaald, en het wereldwijde marktpotentieel van topmerk Corona is groot, aangezien iedereen het kent maar nog maar aan een vijfde van de internationale volumes van Budweiser zit.
  • De Wereldbeker voetbal in Brazilië van volgend jaar zal de volumes een fikse duw in de rug geven, en dan vooral in gastland Brazilië. Daar is AB InBev marktleider via dochter AmBev.
  • De Chinese markt is gigantisch maar niet gigantisch winstgevend. Maar AB InBev is die markt binnengetreden in het topsegment, en kan dus groeien aan hogere marges dan de meeste van zijn concurrenten.

Kippers is niet blind voor de zwakte op de Amerikaanse markt, die gisteren nog het mikpunt was van de analisten bij Societe Generale. Hij wijt de zwakte van AB InBev echter vooral aan de merkenportefeuille, waarvan het zwaartepunt nog ligt bij goedkopere merken, waarvan de marges lager liggen. AB InBev probeert dat bij te sturen door prijzen op te trekken aan een hoger tempo dan de inflatie. Dat weegt op de volumes, maar niet op de marges.

09.37 uur: Vandaag dus het consumentenvertrouwen, gemeten door de universiteit van Michigan in de VS. Maar denk vooral niet dat de Amerikanen daarvan wakker liggen. De grote vraag vandaag: zal de Macy's Thanksgiving Day Parade dit jaar uitrijden in New York? Er wordt namelijk storm voorspeld, en dat is niet echt handig als je met gigantische ballonnen door de straten van Manhattan probeert te trekken:

09.20 uur: Weinig animo bij de analisten van Bank Degroof na de cijfers van Colruyt en de verlaagde ebitda-prognose van Solvay. Colruyt blijft staan op een 'bijhouden'-advies en een koersdoel van 41,50 euro. 'Solide cijfers in een steeds concurrentiëlere markt', zegt analist Hans D'Haese. 'Maar we zien geen reden om onze voorzichtige houding te veranderingen gezien de waarderingspremie in vergelijking met de rest van de sector.'

Ook Solvay blijft op 'hold' met een onveranderd koersdoel van 114 euro. 'Geen opvallend nieuws in het persbericht. De geactualiseerde prognose is in lijn met de gemiddelde marktverwachting', oordeelt Bernard Hanssens.

09.13 uur: Philippe Varin, de CEO van de sukkelende Franse autobouwer Peugeot, neemt volgend jaar afscheid met een vertrekpremie van maar liefst 21 miljoen euro. Dat beweert althans de vakbond CGT. Varin ruimt baan voor Carlos Tavares. Het regent verontwaardigde reacties in Frankrijk, maar van het bedrijf zelf werd tot dusver niets vernomen.

09.00 uur: De Bel20 is met een kleine winst van 0,2 procent uit de startblokken geschoten. Colruyt sprint 5 procent hoger na de sterke halfjaarcijfers. Solvay krijgt een tik van 2,5 procent nadat het chemiebedrijf zijn winstprognose voor 2016 omlaag schroefde.

08.55 uur: Opmerkelijk detail bij de Dominicaanse deal van Orange: de voormalige topman van die dochter is Jean-Marc Harion. Die werd intussen door Orange doorgeschoven naar een andere dochter: het Belgische Mobistar.

08.51 uur: Het Franse telecomconcern Orange verkoopt zijn dochter in de Dominicaanse Republiek aan Altice en vangt daarvoor 1,435 miljard dollar of 1,1 miljard euro. Altice is de hoofdaandeelhouder van de kabelgroep Numéricable.

08.47 uur: Het Franse consumentenvertrouwen brokkelt verder af:

 

French Consumer Confidence (Nov) M/M 84 vs Exp. 85 (Prev. 85)— Fabrizio Goria (@FGoria) November 27, 2013

 

08.36 uur: Boskalis heeft een nieuwe megacutter besteld bij scheepsbouwer IHC Merwede, in eigen land dus. Het nieuwe baggerschip, dat bedoeld is om harde en compacte grond te baggeren, krijgt een totaal geïnstalleerd vermogen van 23.700 kW en vervangt een bestaand schip. Kostprijs: 170 miljoen euro. De oplevering is voorzien over drie jaar. Wellicht efficiënt, maar geen beauty als u het ons vraagt.

08.21 uur: Angela Merkel licht vanmiddag haar ovenvers regeerakkoord toe:

 

Germany's Merkel to brief press on coalition accord at noon in Berlin (1100 GMT)— Fabrizio Goria (@FGoria) November 27, 2013

 

De concrete inhoud van dat akkoord is nog niet bekend. Maar de eerste kritiek duikt al op. Waarnemers vragen zich af hoe Duitsland gaat betalen voor de maatregelen die al uitlekten, zoals de invoering van een nationaal minimumloon, een verlaging van de pensioenleeftijd voor diegenen die er een loopbaan van 45 jaar op hebben zitten en een pensioenverhoging voor moeders met 2 kinderen die voor 1992 geboren zijn. Econoom Carsten Brzeski vat het in zijn typisch snedige stijl als volgt samen:

Apparently, all these new measures will be implemented without tax increases but with a high portion of wishful thinking.

08.08 uur: De analisten van Rabobank reageren tevreden op de sterke halfjaarcijfers van Colruyt. Maar ze nemen de voorzichtige toon van het management van de Halse retailer over. Ze verwachten evenmin dat Colruyt in het huidige concurrentiële klimaat de lijn van de afgelopen zes maanden zal kunnen doortrekken. Daarom blijven ze bij hun 'bijhouden'-advies. Ze verhogen wel hun koersdoel van 37 tot 40 euro.

07.59 uur: Google heeft al zijn Google Glass, verschillende elektronicafabrikanten werken aan een smartwatch, maar Sony heeft nu the next big thing gevonden. Of dat denken ze toch. Ze pakken uit met de SmartWig. Een pruik, jawel. Met ingebouwde technologie die u verschillende handige dingen laat doen, zoals navigatie, het meten van uw bloeddruk en slides afspelen in een presentatie. En dat alles netjes verhuld door de pruik, die uit allerlei materiaal kan gemaakt worden, zo blijkt:

 

"The company said the wig could be made from horse hair, human hair, wool, feathers, yak hair,.." http://t.co/yz0qAbbJnS— Pietersuy (@Pietersuy) November 27, 2013

 

07.53 uur: Een potentieel geneesmiddel voor chronische darmontsteking, waarvan Galapagos de rechten heeft afgestaan aan GSK, wordt getest in een klinische Fase 2-studie. Als het geneesmiddel verder succesvol blijkt, kan Galapagos nog 34 miljoen euro aan succesbetalingen ontvangen, plus royalties.

07.46 uur: Begin november raakte al bekend dat hamburgerketen Burger King exclusieve gesprekken voerde met de Franse restaurantgroep Olivier Bertrand. Die gesprekken zijn nu uitgemond in de oprichting van een joint venture, die Burger King-restaurants bij onze zuiderburen gaat openen. Om hoeveel restaurants het gaat, is nog niet duidelijk, maar de ambities zijn groot. In het eerste jaar moeten er al 1.200 mensen aan de slag bij Burger King in Frankrijk. De hamburgerketen mikt op een marktaandeel van 20 procent in de Franse fastfoodmarkt. Nu nog de vraag hoe de Fransen Whopper, de naam van de bekendste hamburger, gaan uitspreken.

07.44 uur: Andere zaken waar u vandaag voor moet opletten, plukken we even uit onze vooruitblik:

Voorts krijgen de beleggers de kans te reageren op de beter dan verwachte resultaten die Colruyt dinsdag nabeurs bekendmaakte.

In Duitsland hebben de onderhandelaars van de partijen CDU/CSU en SPD de voorbije nacht eindelijk een regeerakkoord rond gekregen. Het minimumloon komt er en in de toekomst zullen buitenlanders ook moeten betalen op de Duitse autowegen. De achterban van de SPD moet wel nog zijn zegen geven.

In de VS wordt het cijfer van het consumentenvertrouwen van de universiteit van Michigan gepubliceerd. Het cijfer van de Conference Board van gisteren, doorgaans als het betrouwbaarste gepercipieerd, zakte naar 70,4 punten tegen 72,4 punten in oktober, een tegenvaller.

07.40 uur: Goeiemorgen! We vallen meteen in huis met het belangrijkste beleggersnieuws van de ochtend. Chemiebedrijf Solvay heeft zijn ebitda-prognose voor 2016 verlaagd van 3 miljard tot een vork van 2,3 tot 2,5 miljard euro. Dat gebeurt in het kader van de Capital Markets Day van het bedrijf. Echt verrassend is dat niet. De vraag was niet of, maar met hoeveel de prognose naar omlaag zou gaan. Het uiteindelijke cijfer ligt ergens in het midden tussen de meest pessimistische en de meest optimistische prognoses.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud