1. Markten Live
 2. Live blog

Mario en Carlos zetten Bel20 op winst

De Brusselse beurs koerste stevig hoger, met dank aan de extra scheut stimulus van ECB-voorzitter Mario Draghi. Maar ook aan AB InBev-CEO Carlos Brito, die zijn Aziatische beursplannen reanimeert.
 • Bel20 vlagt 0,6 procent hoger af

  De slotbel: de Bel20  ging dankzij Mario Draghi en AB InBev  0,6 procent hoger af op 3.698 punten. Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier

  We ronden met een streepje muziek van de sinds vandaag helaas wijlen Daniel Johnston. De cultheld had het met deze prachtsong over het eeuwigdurende subzerobeleid van de ECB kunnen hebben. Tot morgen!

  Daniel Johnston - 'Some things last a long time'

 • Amerikaanse Ahold Delhaize-rivaal even onderuit

  De Amerikaanse supermarktketen Kroger  , een rivaal voor Ahold Delhaize-keten Food Lion, ging tijdens de telefonische conferentie over de kwartaalcijfers tot 7 procent onderuit. Intussen is het leed geleden want het aandeel noteert licht hoger. De appelflauwte kwam er nadat CEO Rodney McMullen tijdens de conferentie de winstdoelstelling op lange termijn niet wou bevestigen. 

 • ABN AMRO: 'ECB-pakket is te weinig'

  We hadden over het ECB-besluit een interview met Nick Kounis, verantwoordelijk voor het macro-economisch onderzoek bij ABN AMRO. 

 • Draghi verdedigt (nog eens) subzerobeleid

  De negatieve rente gaat het financiêle systeem niét doen imploderen, verzekert de voorzitter van de ECB.

  Wat meteen ook een sneer aan Deutsche Bank was, waar CEO Christian Sewing onlangs nog scherp van leer trok over het beleid van Draghi. 

 • Celyad keldert 28 procent

  Sinds 16 uur is er opnieuw handel in Celyad , maar het heeft een half uur geduurd voor een evenwichtskoers was gevonden. Het aandeel keldert 28 procent naar 8,82 euro, in lijn met de prijs waartegen Celyad in een kapitaalronde 20 miljoen dollar heeft opgehaald (zie post 15.47 uur).

 • 'ECB mildert Europese bankfactuur van 9 naar 6 miljard'

  De gedeeltelijke vrijstelling van de strafrente voor de cash die Europese banken bij de ECB parkeren, mildert bij een depositorente van minus 0,5 procent de jaarlijkse kostprijs voor de sector van 9 naar 6 miljard euro. Dat leert een eerste berekening van Frederic Ducrozet, de ECB-watcher bij de Zwitserse privaatbank Pictet.

  Pro memorie: onder de depositorente van 0,4 procent raamden de economen zonder de vandaag aangekondigde compenserende maatregelen de jaarlijkse factuur op 7,5 miljard euro. 

 • Peking geeft Amerikaanse IBA-rivaal boost

  Varian Medical Systems  koerst op Wall Street 5,8 procent hoger naar 121,91 dollar. Varian is de grote rivaal van het Belgische IBA , de wereldmarktleider in protontherapiecentra voor kankerbestrijding.

  Beide rivalen zien in China een belangrijke groeimarkt en op dat vlak kreeg Varian gisteren een zeer welgekomen mededeling uit Peking. China nam deeltjesversnellers op in de lijst van 16 producten die vrijgesteld zijn van de hogere invoertarieven die vanaf 17 september voor een hele reeks Amerikaanse producten gelden. 

  Als reactie op de meevaller verhoogt het beurshuis Evercore het advies voor Varian van 'verkopen' naar 'neutraal'. Sinds 23 augustus 2018 heft China een invoertarief van 25 procent op de uitvoer van in Amerika geproduceerde protontherapiesystemen. 

 • Handel in Celyad wordt hervat

  Om 16 uur wordt de handel in Celyad  hervat. De biotechgroep heeft 20 miljoen dollar opgehaald bij een kapitaalronde. Beleggers betaalden 9,08 euro per aandeel. Dinsdag sloot Celyad af op 12,18 euro.

 • Marktreactie ECB: roundup

  • Belangrijkste is dat de Europese beurzen hun vrij bescheiden winst vasthouden. De Euro Stoxx50  noteert 0,6 procent hoger. De Europese banken hadden even te lijden onder winstnemingen na de eerdere rally deze week - ook al mildert de ECB de impact van de strafrente - maar krabbelen weer wat overeind. 
  • De euro  dook eerst een cent lager naar 1,092 dollar, maar noteert nu weer dicht tegen 1,10.
  • De oblgatiemarkten boekten eerst stevige winst, maar vielen daarna weer terug tot het grosso modo het peil van voor de beslissing. De Duitse rente (hoe hoger de koers, hoe lager de effectieve rente) zakte daardoor eerst van minus 0,58 naar minus 0,65 procent, maar noteert nu op minus 0,59 procent. 
 • Wall Street opent quasi stabiel

  De Dow Jones  noteert na 10 minuten handel op een winst van 0,1 procent.

 • Draghi: 'Negatieve rentes zijn helemaal niet zo erg voor banken'

  Volgens Draghi moeten we het negatieve effect van negatieve rentes op banken niet overdrijven. Banken moeten volgens hem vooral hun efficiëntie verhogen. 'Dat heeft veel meer effect op hun winstgevendheid dan de negatieve rentes'.

 • 'Over helikoptergeld is niet gepraat'

  Mario Draghi zegt dat er niet over helikoptergeld is gepraat tijdens de ECB-vergadering. 

  Bij helikoptergeld zou de centrale bank geld creëren om dit vervolgens op de rekeningen van burgers in de eurozone te storten. Het idee komt van de econoom Milton Friedman.

 • De noodkreet van Draghi aan het adres van de overhden

  'Mochten de overheden meer begrotingsstimulus ondernemen, dan zou er minder nood zijn aan monetaire stimulus en dus ook minder potentiële neveneffecten', zegt ECB-voorzitter Mario Draghi op de persconferentie. Dat lijkt ook het belangrijkste thema: de oproep aan de overheden om méér te doen. 

  In essentie erkent Draghi - ook al belooft hij 'as long as it takes' met stimulus te blijven komen - dat het monetaire beleid stilaan op zijn limieten botst. En dat het stilaan tijd wordt dat overheden hun begroting beginnen inzetten als voornaamste stabilisator van de Europese economie. 

  Om een idee te geven, dit was in juli de passage over het begrotingsbeleid:

  ©rv

  En dat is in september dit geworden. Een 'warme' oproep aan de landen die ruimte geven om meer stimulus te brengen voor een snel verslechterende economie. 

  ©rv

 • Draghi: 'Overheidsstimulus is de belangrijkste stimulus'

  Draghi zegt dat begrotingsbeleid het belangrijkste instrument is in het gereedschapskoffertje van economen en dus niet het monetaire beleid. Hiermee lijkt de centrale bankier te zeggen de kaart van monetaire stimulus redelijk gespeeld is.

  Als overheden meer zouden stimuleren, dan zouden wij niet zulke zware maatregelen moeten nemen.
  Mario Draghi
  Voorzitter van de ECB

 • Futures wijzen op hoger Wall Street

  De futures duiden op een 0,2 procent hogere opening voor de Dow Jones.

 • De nieuwe inflatie- en groeiprognose van de ECB

  Vergeleken met juni is Frankfurt voor 2020 een stuk somberder geworden, leert de update van de prognoses. 

 • Draghi roept op tot meer begrotingsstimulus

  Mario Draghi roept overheden die daar de begrotingsruimte toe hebben (lees: Duitsland) op om met meer stimulus te komen. De Berlijnse 'nein' is waarschijnljik tot in Frankfurt te horen. Wallonië deed in het nieuwe regeerakkoord alvast wél zijn deeltje, ook al is er in Namen voor zover we kunnen nagaan weinig fiscal space

 • Draghi: 'Overheden moeten stimuleren'

  Op de persconferentie van de ECB zegt voorzitter Mario Draghi nog maar eens dat overheden met ruimte op de begroting de economie moeten stimuleren. Hiermee wijst hij impliciet naar Nederland en Duitsland.

 • ECB ziet zelfs in 2021 maar 1,5 procent inflatie

  De update van de economische prognoses onderstreept waarom de Europese centraal bankiers het nodig vonden met extra stimulus te komen: Frankfurt blijft behoorlijk spectaculair zijn 'one job' - een inflatie van bijna 2 procent - rateren. Zelfs in 2021 rekent de ECB maar op 1,5 procent inflatie, zegt voorzitter Mario Draghi. 

 • ABN AMRO: 'Het had wat meer mogen zijn'

  De economen van ABN AMRO zijn niet bijster overtuigd van de opnieuw afgestofte bazooka van Mario Draghi. Volgens hen is het steunpakket onvoldoende om de inflatie in de komende twee tot drie jaar betekenisvol op te krikken. 

 • Draghi: 'Rente blijft laag tot inflatie robuust stijgt'

  Mario Draghi bevestigt de voorgaande post door te benadrukken dat de rente extreem laag bljift tot de inflatie 'robuust' in de richting van de doelstelling gaat. 

 • Van 'whatever it takes' tot 'as long as it takes'

  Er is niet langer een einddatum voor de subzerorente of de bulkinkoop van schulden. Eerst moet de inflatie naar de doelsteling, bijna 2 procent dus. En dat kan volgens de eigen prognoses van de centrale bank nog wel even duren. 

 • Volg live de persconferentie van Mario Draghi ...

  ... via deze link

  Of u kunt gewoon hier via Youtube volgen:

  De persconferentie van Mario Draghi

 • Donald Trump reageert op ECB

  De Amerikaanse president Donald Trump geeft zojuist zijn commentaar op het rentebesluit van de ECB:

  Trump geeft al lange tijd kritiek op het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed). Volgens de Amerikaanse president moet de Fed in de rente knippen om de economie te stimuleren. 

 • Alstom om technische reden onderuit

  In Parijs verliest de trein- en trambouwer Alstom  5 procent. Daar is een technische reden voor: het Franse conglomeraat Bouygues  verkocht een belang van 13 procent via een versnelde plaatsing bij institutionele beleggers aan 37 euro per aandeel. Bouygues rijfde 1,08 miljard euro op. 

  Na de verkoop blijft Bouygues met een belang van 14,7 procent de grootste aandeelhouder van Alstom. Bougyues mag de komende zes maanden geen aandelen van Alstom meer verkopen.

 • Nou. Die bankenrally duurde niet lang.

  Tot zover de bankenrally. Beleggers nemen, nu de gemilderde strafrente een feit is, winst op de eerdere rally deze week, in afwachting van belangrijke details. Bijvoorbeeld: welk deel van de surpluscash vrijgesteld wordt van de strafrente. KBC  gaat nu 2,4 procent lager, ING  duikt bijna 3 procent lager.  

 • Mario Draghi komt banken tegemoet

  Naast AB InBev dragen nu ook de grootbanken KBC  en ING   bij aan de winst van de Bel20. De financiële zwaargewichten in de beursbarometer waren eerder deze week al gestegen, in de hoop dat de Europese Centrale Bank de impact van de strafrente voor overtollige cash - die de sector jaarlijks 7,5 miljard euro kost - zou milderen. Dat gebeurt ook: er komt, net als in Japan, een 'getrapt' systeem waarbij banken op een deel van hun overtollige cash die ze 's nachts  in Frankfurt parkeren geen strafrente moeten betalen. 

  ©rv

  Voor de Europese banken is de geste - die ECB-voorzitter Mario Draghi dit voorjaar al suggereerde - zeer welkom. De sector kreunt al jaren onder het nulrentebeleid die de rendabiliteit van het kernmetier - kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren - onder druk zet. Mede daardoor waarderen beleggers Europese banken al jaren tegen recessieniveaus.

 • Italiaanse rente keldert na rentebesluit ECB

  De rente op Italiaanse tienjaarsobligatie duikt na het ECB-besluit met 16 basispunten naar 0,82 procent, een vers diepterecord. Dit nu Frankfurt ook weer in bulk Italiaanse schulden gaat opkopen

 • Markt geeft bescheiden applaus aan ECB

  De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de depositorente naar -0,5 procent. Daarnaast kondigt de ECB aan het opkoopprogramma te herpakken. De monetaire autoriteit zal 20 miljard euro per maand opkopen vanaf 1 november.

  De Duitse tienjaarsrente daalt van -0,59 naar -0,64 procent, de euro daalt ten opzichte van de dollar van 1,1011 naar 1,0966. De beurzen gaan licht hoger na het nieuws.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Voor wat het waard is ...

  Terwijl iedereen naar Frankfurt kijkt, houdt in Belgrado de centrale bank van Servië de rente onveranderd op 2,5 procent. Wie meer wil weten, hierzo

 • Niet alleen de Oostenrijkse langlaufer zit boven de sneeuwgrens

  De Oostenrijkse langlaufer is bescheiden aan de afdaling begonnen, maar blijft boven de sneeuwgrens. Dat geldt ook voor de Ierse langlaufer. Daar betalen beleggers tweedehands 180 euro voor elke 100 euro die ze op de vervaldag in 2047 terugbetaald krijgen van Dublin. 

 • Mexico pompt 5 miljard dollar in schuldenbeladen Pemex

  De Mexicaanse regering injecteert 5 miljard dollar vers kapitaal in Petroleos Mexicanos, beter bekend als Pemex. Die onderneming kreunt onder de schulden (meer dan 100 miljard dollar) en wordt bedreigd door een degradatie tot rommel (junk). Pemex probeert daartoe de productie op te drijven en meer kasstroom te genereren.

  Het verse geld gaat Pemex gebruiken om zijn schulden wat te herschikken en sommige ook terug te betalen. Tegelijk geeft de onderneming nieuwe leningen uit.

 • Denktank verlaagt groeiprognose Duitse economie

  De toonaangevende Duitse denktank Ifo zet door de crisis in de industriële sector de schaar in zijn economische groeivooruitzichten. Een recessie dreigt voor de Duitse economie, denkt conjunctuurchef Timo Wollmershäuser. ‘De zwakte in de industrie breidt zich als een olievlek meer en meer uit in andere economische takken, bijvoorbeeld in de logistiek.’

  Voor 2019 verlaagt het Ifo de groeiprognose van 0,6 tot 0,5 procent en voor 2020 van 1,7 tot 1,2 procent. Voor het derde kwartaal gaat het instituut uit van een krimp van 0,1 procent. Daarmee zou de Duitse economie voor het eerst sinds de jaarwende 2012/2013 in een recessie belanden.

 • ING trekt advies en koersdoel AvH op

  ING-analist Hans D'Haese omschrijft Ackermans & van Haaren als 'een zeer succesvolle gediversifieerde groep' die steeds meer focust op waardecreatie in zijn drie voornaamste segmenten: baggeren, private banking en vastgoed. De hoofdactiviteiten tekenen voor 84 procent van de brutoactiefwaarde en leverden vorig jaar 98 procent van de groepswinst op. Bovendien is alle winstgroei van de voorbije 10 jaar aan die drie segmenten te danken.

  D'Haese verwacht dat de trend zich doorzet. Het management gaf na de halfjaarresultaten trouwens aan dat het de inkoop van eigen aandelen overweegt, wat de focus op waardecreatie nog eens onderstreept.

  Met zijn som-der-delenmodel komt hij tot een nieuw koersdoel van 155 euro (het vorige was 147,5 euro). Dat levert op basis van de voor 2020 verwachte winst een koers-winstverhouding op van 14,7. Dat is onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar, dat 16,1 bedroeg, en zet de analist ertoe aan zijn advies op te trekken van 'houden' naar 'kopen'.

 • Twee nieuwe leden in Euronavs tankerpool

  Tankers International, de pool waarin Euronav zijn VLCC's (supertankers van 200.000-320.000 ton) uitbaat, wordt uitgebreid met twee nieuwe leden. Met Hunter Group ASA en Hartree Maritime Partners erbij stijgt het aantal supertankers in de pool tot 73.

  De nieuwe VLCC's in de pool zijn uitgerust met scrubbers. Dat zijn systemen om de uitlaatgassen te wassen zodat de schepen voldoen aan de nieuwe regelgeving IMO 2020 die volgend jaar van kracht wordt.

  Een tweede nieuwigheid is dat Tankers International een kantoor opent in New York. Zo zit de pool dichter bij zijn klanten in de westerse hemisfeer en kan die beter inspelen op de toenemende uitvoer van (Amerikaanse) olie via de Golf van Mexico.

 • ING ziet in bovengehaalde beursplannen AB InBev overnamedrang

  Onder de leuk gevonden titel ‘Lazarus’ (tegelijk een verwijzing naar Lazarus, die in de Bijbel door Jezus weer tot leven werd gewekt, en naar de uitdrukking ‘zich lazarus drinken’) werpt ING-analist Reg Watson een ander licht op de opgefriste beursplannen van AB InBev .

  Volgens de analist is de achterliggende reden van de opgefriste beursplannen niet schuldvermindering, maar wel nieuwe overnames in de regio. Hij merkt op dat de schuldgraad door de verkoop van de Australische tak CUB tegen eind dit jaar zal zakken van 4,34 keer de ebitda tot 3,97 keer. Dat is onder AB InBevs streefdoel om eind 2020 onder 4 keer te zitten.

  Watson wijst er voorts op dat de waardering van CR Beer, de voornaamste concurrent van de Aziatische dochter, sinds begin juni met circa 25 procent is gestegen. ‘Misschien zijn investeerders nu bereid de juiste waardering te betalen’, klinkt het. Een verwijzing naar wat AB InBev in juli zei toen de beursplannen even werden opgeborgen. Het concern zei toen te blijven geloven in de zin en het nut van de operatie ‘als die voltooid kan worden tegen de juiste waardering’.  

 • Problemen met Euronext-indexen (2)

  VWD, onze dataleverancier, laat weten dat de fout bij Euronext zit. Euronext zou gisteravond foutieve statische data hebben doorgestuurd, waardoor de indexen zich momenteel niet aanpassen. Beide partijen proberen het euvel zo snel mogelijk te verhelpen.

 • Problemen met Euronext-indexen

  Onze dataleverancier ondervindt momenteel problemen met de indexen van de Euronext-beurzen. De koersen van afzonderlijke aandelen die op de Euronext-beurzen noteren, komen wel door.

 • Europese beurzen openen hoger

  De EuroStoxx50 stijgt na 1 minuut handel met 0,4 procent. Het is wachten op koersen van de afzonderlijke beurzen.

  In Brussel veert AB InBev 2,5 procent op nu de beursgang van de Aziatische activiteiten weer op het programma staat. Hamon zakt 1,85 procent na zwakke halfjaarcijfers.

 • Tabaksgroep BAT schrapt 2.300 banen

  British American Tobacco (BAT) schrapt wereldwijd 2.300 arbeidsplaatsen. De Britse sigarettenfabrikant wil zich aanpassen aan de gewijzigde consumentengewoonten en de opkomst van de e-sigaret. De herstructurering moet al tegen januari 2020 rond zijn.

 • Chatten met AvH-topman Jan Suykens

  Nog even in herinnering brengen dat we vandaag Jan Suykens, de CEO van de Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren , te gast hebben op onze CEO Talks. Vanaf 12 uur kunt u met hem chatten.

  Vragen stellen kan hier.

 • Hogere beurzenstart op komst

  De Europese beurzen steken positief van wal, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx 50 noteert 0,5 procent in de plus. Beleggers rekenen op een soepele ECB, met een renteverlaging en mogelijk wat extra stimulus. Het sentiment is ook verbeterd nu zowel China als de VS hun goede wil tonen net voor de handelsbesprekingen worden hervat.

 • IBA wint contract in Zuid-Afrika

  IBA , de Waalse producent van bestralingsapparatuur, maakte woensdagavond bekend dat het in Kaapstad een Cyclone 70 MeV-cyclotronsysteem gaat installeren. Het toestel is bestemd voor het iThemba Laboratory for Accelerator Based Sciences (iThemba LABS).

  De prijs voor een Cyclone 70 schommelt tussen 12 en 15 miljoen euro. Het is de zesde cyclotron van dit type die IBA wereldwijd installeert.

  De 70 MeV Cyclotron in Kaapstad zal dienen voor de productie van medische isotopen van een nieuwe generatie, die hoofdzakelijk gebruikt worden bij het diagnosticeren van kritieke aandoeningen.

 • Hamon plant omgekeerde aandelensplitsing

  De beslissing werd al genomen op de algemene vergadering van april, maar binnenkort is het zover: de Waalse fabrikant van industriële schoorstenen Hamon voert over een tiental dagen een omgekeerde aandelensplitsing door. Elf bestaande aandelen zullen dan worden gebundeld tot één nieuw aandeel. De laatste handelsdag van de bestaande aandelen is vrijdag 20 september, de eerste notering van het nieuwe aandeel staat gepland op maandag 23 september.

  De maatregel is niet verrassend: door de slechte gang van zaken is het aandeel sinds de zomer van 2014 ongeveer 20 keer minder waard geworden. Door opeenvolgende kapitaalverhogingen vond bovendien een zeer forse verwatering plaats.

  Hamon maakt de 'reverse stock split' bekend in het persbericht over de halfjaarresultaten, en die zijn zwak. De omzet daalde 20 procent, onder meer door een vertraging in de uitvoering van twee contracten. Hamon wist wel de marges te verbeteren, maar de recurrente brutobedrijfswinst (rebitda) belandde toch 3,1 miljoen euro in het rood. Dat is een duidelijke verslechtering tegenover een jaar eerder (-0,5 miljoen).

  Netto dook Hamon 15,4 miljoen euro in het rood. Een jaar geleden was dat 18 miljoen euro.

  Voor de tweede jaarhelft verwacht Hamon beterschap. Het bedrijf rekent op een inhaalbeweging voor projecten uit het eerste halfjaar en ook op een herstel van de commerciële activiteiten.

  Dat laatste moet mogelijk worden dankzij de succesvolle herfinanciering van twee leningen afgelopen zomer. De looptijd van deze leningen - een obligatielening en een gesyndiceerde lening - werd verlengd van januari 2020 tot januari 2025, wat meer ademruimte biedt.

  Hamon legt uit dat het gebrek aan eigen vermogen en het naderen van de terugbetalingstermijnen het moeilijk, zo niet onmogelijk, maakten om contracten voor meerdere jaren af te sluiten. Dat zou nu beter moeten lukken.

 • Sequana Medical op wetenschappelijke conferenties

  Sequana Medical , het Gentse bedrijf dat met zijn alfapump mensen met vochtophoping ten gevolge van een leverziekte verlichting wil brengen, neemt in het najaar aan verschillende medische conferenties deel. Even op een rijtje:

  • De jaarlijkse bijeenkomst van de Heart Failure Society of America (13-15 september, Philadelphia)
  • Transcatheter Cardiovascular Therapeutics, (25-30 september, San Francisco)
  • Deutsche Gesellschaft für Gastroenterologie, Verdauungs- und Stoffwechselkrankheiten (2-5 oktober, Wiesbaden)
  • American Association for the Study of Liver Diseases (8-12 november, Boston).

  Op het evenement in San Francisco is een presentatie gepland, in Wiesbaden neemt Sequana Medical deel aan een lunchgesprek.

 • Berenberg bevestigt koopadvies Barco

  De analisten van Berenberg hebben hun model voor Barco wat bijgewerkt en verlagen hun winstramingen voor dit jaar en de komende twee jaar heel lichtjes. Veranderingen voor het advies of het koersdoel brengt dit niet teweeg: ze herhalen hun koopadvies en koersdoel van 230 euro voor de Kortrijkse beeldvormingsgroep.

 • Bemiddelaars moeten kalmte brengen bij Proximus

  De federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft twee bemiddelaars aangesteld bij Proximus - een Franstalige en een Nederlandstalige - raakte woensdagavond bekend. Zij moeten het sociaal overleg weer vlot proberen trekken. De directie van Proximus hoopt op een akkoord ‘in de volgende weken’.

  Dinsdag braken bij Proximus spontane acties uit en ook woensdag waren er volgens de vakbond ACOD nog her en der acties. Het overleg over de in januari aangekondigde herstructurering liep al moeilijk en sinds CEO Dominique Leroy haar vertrek heeft aangekondigd, zit het helemaal vast. De bonden willen dat Leroy onmiddellijk opstapt in plaats van in december en ze eisen dat het transformatieplan herbekeken wordt.

  De macht van Leroy wordt intussen ingeperkt: ze wordt CEO in lopende zaken.

 • AB InBev denkt weer aan beursgang Aziatische activiteiten

  Twee maanden nadat AB InBev besloot om een beursintroductie van zijn Aziatisch-Pacifische dochter Budweiser Brewing Company APAC in Hongkong af te blazen, is een nieuwe poging op til. Dat maakte het bierconcern zelf bekend in een beknopte mededeling.

  De aanvraag tot de notering in Hongkong is opnieuw ingediend, liet AB InBev weten, maar het is niet zeker of de transactie ook voltooid wordt.

  De verkoop van een minderheidsbelang in Budweiser Brewing Company APAC kan tot 9,8 miljard dollar opbrengen, luidde het in juli net voor de beursoperatie werd afgeblazen. Geld dat AB InBev goed kan gebruiken om zijn schuldenberg wat te verkleinen.

  Volgens bronnen polst AB InBev volgende week naar de beleggersinteresse en kan een beursgang al eind september of begin oktober plaatsvinden.

 • Super Mario of gewoon Mario?

  Dé gebeurtenis van de dag, althans in Europa, wordt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Analisten gaan er algemeen van uit dat voorzitter Mario Draghi de rente zal verlagen. De vraag is met hoeveel basispunten: 10 of 20?

  En trekt hij daarnaast nog een blik extra stimulus open, in een poging de economie van de eurozone op hogere toeren te doen draaien en de inflatie wat op te peppen?

  Meer hierover in onze vooruitblik.

 • Goede wil

  Goedemorgen! Wall Street sloot woensdag mooi in de plus - de Dow Jones won 0,85 procent - door de hoop dat de nieuwe handelsgesprekken tussen de VS en China tot een doorbraak leiden. De Volksrepubliek deed een gebaar van goede wil door de aankoop van Amerikaanse landbouwproducten opnieuw toe te laten, of dat althans te overwegen.

  Daarop deed ook president Trump een geste. In een tweet kondigde hij aan de invoering van een extra tarief van 5 procent op 250 miljard dollar aan Chinese goederen voor twee weken uit te stellen. Een van de redenen is dat de Chinese Volksrepubliek op 1 oktober haar 70ste verjaardag viert.

  De Chinese beurzen reageren voorzichtig, maar Tokio wint 1 procent en Seoel een klein procent. De beurs van Hongkong noteert licht in de min (-0,15%) en dat wordt in verband gebracht met het onverwachte overnamebod van die beurs op de London Stock Exchange.

  Traders zijn druk in de weer op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud