'Markt is een wesp. En heeft Draghi gestoken'

Schiet Mario Draghi (r.) de Spaanse premier Mariano Rajoy (l.) ter hulp? (foto: EPA)

De ECB wil de inkoop van staatspapier hervatten, lijkt daar onder druk van een brommende Bundesbank flink voorwaarden aan te verbinden. Meteen ruilen beurzen de initiële winst voor stevig verlies. 'Draghi mag de euro met een hommel vergelijken, de markt is een wesp. En heeft net Draghi gestoken'.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken de informatie voortdurend bij. Vandaag waren uw livebloggers Roland Legrand en Kurt Vansteeland. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.41 uur: De Europese markten zijn dicht. Terwijl de politici mekaar en de ECB feliciteren met toch weer wat vooruitgang in het besluitvormingsproces, stijgt de tienjaarsrente in Spanje 44 basispunten tot 7,19 procent, dat is de sterkste stijging sinds 18 jaar. Oh, terwijl we dit schrijven zijn we aan 7,24 procent. 

In Italië bedraagt de tienjaarsrente 6,36 procent en het renteverschil loopt op tot 511 punten. 

Eén en ander blijft niet zonder gevolgen voor de aandelenmarkten. Madrid verliest 5,2 procent, Milaan 4,6 procent. De Euro Stoxx50 verliest 2,8 procent. De Bel20 laat 2,1 procent liggen, waarbij KBC de dalers aanvoert met een verlies van 7 procent. 

De euro zakt naar 1,2157 dollar. 

Laat ons besluiten: de markten zeggen het vertrouwen in de Europese bewindslui op.

Bedankt voor het lezen van de liveblog en voor uw reacties. Tot morgen. 

17.29 uur: En gaat Spanje nu steun vragen aan Europa? Premier Rajoy weigert commentaar. Hij blijft werken aan hervormingen en het terugdringen van het begrotingstekort. En hij is voor duurzame groei. Hij is niet van plan van om de drie dagen van gedacht te veranderen... 

Monti beweert dat ze niet hebben gepraat over steun van de noodfondsen. Overigens gaat het ook niet over steun, maar over... begeleidingsmaatregelen. 

Ondertussen:

 

Spanish stock market now down 5.5 pct — Chris Adams (@chrisadamsmkts) 2 Aug 12

 

17.24 uur: Terwijl Monti spreekt:

 

Italy Govt Bonds 10 Year Gross Yield 6.304% — Fabrizio Goria (@FGoria) 2 Aug 12

 

FTSE MIB -4.16% — Fabrizio Goria (@FGoria) 2 Aug 12

 

ITALY 10 - GERMANY 10 SPREAD 508bps — Fabrizio Goria (@FGoria) 2 Aug 12

 

17.18 uur: Monti zegt "we moeten evalueren of we een interventie nodig hebben van het EFSF/ESM." Berichten over zo'n steunverzoek door Italië zijn voorbarig en er is ook geen vraag om obligaties te kopen. Er is geen band tussen het einde van zijn regering en een mogelijk steunverzoek. 

17.14 uur: Het IMF heeft ook positieve commentaar op de uitspraken van Draghi:

 

IMF welcomes the ECB’s willingness to undertake outright market operations of adequate size and other non-standard monetary policy measures — Fabrizio Goria (@FGoria) 2 Aug 12

 

Het IMF deelt de bezorgdheid van de ECB over het 'transmissiemechanisme' voor het monetaire beleid en is het eens met de noodzaak de 'veiligheidsnetten' (de noodfondsen EFSF en ESM) helemaal uit te rollen. En ook het IMF zegt al te hebben benadruk dat monetair beleid alleen de problemen niet kan oplossen. 

17.08 uur: Monti terug: de uitspraken van Draghi vandaag zijn een stap voorwaarts, niet achterwaarts. Hij verschilt duidelijk van mening met de markten. 

 

Italy 10 years up 29.5bp, Spain yields up almost 40bp - well above 7.10% now — Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 2 Aug 12

Monti vindt zelfs dat Draghi verder gaat dan de Europese top vroeg in juni. 

 

Monti starting to sound a little desperate: says Draghi has gone further than June EU summit asked for — Chris Adams (@chrisadamsmkts) 2 Aug 12

 

17.05 uur: Even een heel ander bericht: Kofi Annan trekt zich terug als bemiddelaar in het Syrische conflict. 

17.02 uur: Monti pleit voor groeimaatregelen. Ondertussen op de obligatiemarkt:

 

not what draghi intended: spanish 10y yield +39 bps today. that will be the biggest one-day rise in 18 years — Jamie McGeever (@ReutersJamie) 2 Aug 12

 

16.53 uur: Die persconferentie van Rajoy en Monti is dan toch begonnen. Rajoy zegt dat Spanje en Italië overtuigd zijn van de noodzaak de staatsfinanciën op orde te hebben. Hij wil een snelle uitvoering van wat er tijdens de jongste Europese top werd beslist. Maar voorlopig blijft de vraag onbeantwoord: vraagt Spanje nu steun aan Europa? 

16.43 uur: Wall Street herstelt en staat nog maar een paar punten lager (S&P500). 

 

Well, markets are bouncing off the day's lows. Because bad news is good news. No policy now means more policy later — Alen Mattich (@AlenMattich) 2 Aug 12

 

16.36 uur: En nu beloopt de tienjaarsrente in Spanje 7,1 procent. Commentatoren dragen verschillende redenen aan voor de druk op de tienjaarsobligaties: het feit dat de ECB duidelijk een banklicentie voor het noodfonds afwijst, of de uitspraak van Draghi dat de ECB zou mikken op de kortere looptijden. En uiteraard het gegeven dat er pas steun komt wanneer Spanje verzoekt om noodhulp met alle voorwaarden vandien. 

16.37 uur: En intussen halveert de beurswaarde van Knight Capital na de bijzonder pijnlijke 'algoritmische implosie'. De CEO is even overtuigend als Mario Draghi, merkt Zerohedge met licht gevoel voor cynisme op ...

KCg CEO's attempt to restore confidence so far about as good as Mario's — zerohedge (@zerohedge) 2 Aug 12

16.31 uur: Mario Monti en Mariano Rajoy hebben bij hun ontmoeting in Madrid ongetwijfeld met veel aandacht - en enig afgrijzen - de persconferentie van Mario Draghi gevolgd. Straks geven de twee een persconferentie, u kunt die volgen op de webstek van La Moncloa.

16.12 uur: De Madrileense beursindex Ibex35:

16.06 uur: Vrijdag zou ook nog wel eens een interessante dag kunnen worden, en niet enkel door het banenrapport in de VS. De heer Rajoy heeft het betaamd vrijdag na de ministerraad zowaar een persconferentie te beleggen waarop hij hoogstpersoonlijk zal verschijnen en het woord zal nemen om een stand van zaken op te maken van de hele Spaanse/Europese toestand. 

Maar mogelijk geeft hij zo dadelijk de essentie van zijn denken al vrij, het is wachten op de persconferentie van Rajoy/Monti. 

16.04 uur: Het strategieteam van KBC AM: 

 

Groeicijfers vallen wereldwijd lager uit dan verwacht. Na de Fed blijft vandaag ook de ECB in 'wait and see' mode. Hoe lang nog ? — KBC AM Strategieteam (@KBC_AM) 2 Aug 12

 

15.57 uur: De Spaanse tienjaarsrente haalt de 7 procent (7,002 procent), de Italiaanse 6,25 procent. Een tweet van Pimco, één van de grootste en invloedrijkste obligatiebeheerders ter wereld:

 

#Draghi drags it out, kicks the can. Someone must have gotten to him between London and Frankfurt. Trust fading fast. — PIMCO (@PIMCO) 2 Aug 12

 

15.41 uur: Paul Krugman in The New York Times

This Isn't The Draghi You're Looking For 

15.36 uur: Milaan noteert 3,2 procent lager. Spaanse rente op tien jaar tegen de 7 procent. De Zwitserse tweejaarsrente op een record -0,45 procent. Risk off dus. 

15.32 uur: Wall Street opent lager: min 0,9 procent voor de Nasdaq en de S&P500, min 0,8 procent voor de Dow. Het beurshuis Knight Capital is zwaar aangetast door het dolgedraaide handelsprogramma van woensdag. Het aandeel zakt 50 procent. 

15.31 uur: Persconferentie is voorbij. Er is tamelijk wat marktenschade. 'Blijkbaar is de echte baas van de ECB de heer Weidmann', mompelt iemand. Het is ondertussen wachten op een persconferentie van Rajoy en Monti, die hadden vandaag een ontmoeting. 

15.30 uur: Spaanse rente nu weer 6,97 procent. Impact voorbij. Beleggers gaan weer aan het dumpen.

15.26 uur: Zelden Mario Draghi zo geïrriteerd gezien als bij de vraag (van een journalist van Die Zeit) waarom hij nu terugkrabbelt van zijn Londense belofte. 

15.25 uur: De boodschap is dus dat de politiek eerst in actie moet komen met obligatie-inkopen te komen, schrijft ook collega Daan Ballegeer.

15.22 uur: Na drie kwartier Draghi is het ook voor deze blogger duidelijk geworden: Draghi trekt onder druk van de Bundesbank zijn staart in. Eerst belofte in te grijpen, nu blijkt dat verbonden met allerhande voorwaarden. Italië en Spanje krijgen pas steun als ook bij het EFSF aankloppen. En daar hangen strenge voorwaarden aan.

15.20 uur: De verbazing over de Bundesbank die de andere 16 centrale banken van het Eurosysteem gijzelt, is groot.

Lijkt er sterk op dat Draghi vorige week voor zijn beurt heeft gesproken. Gevolg: meer onzekerheid en verlies aan credibiliteit. #euro — Geert Noels (@GeertNoels) 2 Aug 12

15.14 uur: ING-econoom Peter Vanden Houte stelt een uiterst terechte vraag (zie ook 15.11 uur). Dus kan de ECB alleen actie ondernemen als de Bundesbank akkoord is? Heeft de Buba dan een 'gouden aandeel'?

The Governing Council of the #ECB may undertake plenty of actions, only if 1 central banker approves? Does the Buba have a "golden vote"? — Peter Vanden Houte (@PVandenHoute) 2 Aug 12

 

15.11 uur: Draghi herhaalt nog eens dat de ECB 'kan' obligaties inkopen. Dat is geen beslissing van de raad van bestuur, wel een aanbeveling als een aantal voorwaarden voldaan zijn. En die 'aanbeveling' was niet unaniem, er was één 'voorbehoud'. Lees: de Bundesbank was tegen.

15.08 uur: Met de wesptweet (zie 15.06 uur) verwijzen analisten natuurlijk naar de Londense toespraak van Draghi, waar hij de euro met een hommel vergeleek.

15.06 uur: De Spaanse beurs gaat zo'n 5 procent. Spaanse en Italiaanse banken gaan hard onderuit. 'De euro is misschien volgens Draghi een hommel, maar de markt is een wesp. En Draghi is net gebeten', klinkt het in de marktenzalen.

Euro may be a bumble bee, but the market is a wasp - Draghi just been stung — Michael Hewson (@michaelhewson) 2 Aug 12

15.02 uur: Draghi lijkt met de mededeling dat het EFSF ook uit zijn pijp moet kopen de hete aardappel door te sturen. Vandaar de ontgoocheling na de initiële opluchting.

#Draghi points out that no country has asked the EFSF (or ESM, I think he actually said “ESF”) to intervene. Buck Passing 101.— Duke (@DukeStJournal) August 2, 2012

 

15.00 uur: De Bel20-intraday grafiek spreekt boekdelen. 

14.58 uur: De beurzen ruilen winst voor verlies, nu tijdens het vragenuurtje duidelijk wordt dat de actie die Draghi belooft wel eens met flink wat 'maren' gepaard kan gaan.

14.55 uur: Het valt op dat journalisten er maar niet in slagen bondig te zijn. Vijf vragen in één keer van de Bloomberg-dame ... Komaan zeg.

Why policymakers so averse to answering multiple questions? Why journalists taking so long to ask just one? — Paul Mason (@paulmasonnews) 2 Aug 12

14.52 uur: De Spaanse rente levert een deel van zijn forse daling weer in. Het is duidelijk dat de ECB er op rekent dat een interventie samen met de Europese noodfondsen (EFSF/ESM) moet gebeuren. En dat de ECB dus niet alleen de kastanjes uit het vuur haalt.

14.46 uur: De ECB belooft ook de 'kwestie' van de ECB als bevoorrechte schuldeiser te bekijken. Draghi herhaalt gewoon zijn statement: 'Als de overheden hun job doen, doen wij onze job'. En dus 'kan' de ECB zijn inkopen hervatten. En de omvang zal de komende weken bepaald worden en voldoende zijn om het monetaire beleid weer effectief te maken.

14.44 uur: Nu begint het vragenrondje. Eerste vraag over potentiële renteverlaging, van de journalist van de Italiaanse Il Sole 24 Ore. Draghi: 'We hebben potentiële renteverlagingen besproken. Maar unaniem beslist dat nu nog niet te doen'. En negatieve depositorente? 'Dit is nog onbekend terrein' (uncharted waters).

14.41 uur: De euro ging in reactie heel even boven 1,24 dollar, maar zakt nu weer even fors. Logisch: de ECB gaat - weliswaar met hangen en wurgen en met grondige tegenzin - nu volop voor geldcreatie.

14.37 uur: De Spaanse rente zakt fors, met bijna 20 basispunten tot 6,6 procent.

Draghi: ECB "may" buy government bonds (ECB speak: perform open-market operations) — Patrick Bernau (@PatrickBernau) 2 Aug 12

14.36 uur: 'De raad van bestuur van de ECB overweegt de inkopen van staatspapier te hervatten', laat Draghi op. Ook andere maatregelen zijn mogelijk.

14.35 uur: 'De risicopremies zijn onaanvaardbaar hoog in de eurozone', zegt Draghi. Met andere woorden: de Spaanse rente is te hoog. Politici moeten ingrijpen en de noodfondsen EFSF/ESM inzetten, 'met strikte voorwaarden'.

14.32 uur: Draghi leest eerst de inleidende mededeling voor.

14.30 uur: Mario Draghi trapt af. 'Sorry dat jullie je vakantie moesten onderbreken', klinkt het verontschuldigend.

14.25 uur: Ook dat nog. Koning Juan Carlos van Spanje is gevallen, schaafwonden op neus en kin. 

14.22 uur: Euro stijgt naar 1,23482 dollar. 

14.18 uur: Dienstmededeling. Daan Ballegeer schrijft het site-artikel over de ECB-persconferentie, u vindt in dat artikel ook de live-videostroom. Daan zal het artikel regelmatig aanvullen. Op de liveblog hier krijgt u een voortdurende stroom over uitspraken van Draghi én van reacties op de markten en van commentatoren op Twitter. 

14.01 uur: De traders zijn op hun hoede voor een hypothetische ECB-bazooka, en de euro zit momenteel in de lift:

 

EUR/USD reaches 1.2300 as traders fear Mario's bazooka bit.ly/Qz14pI... — ForexLive (@ForexLive) 2 Aug 12

 

Presser in 30mins - The hall is rented, the orchestra engaged, it’s now time to see if Signor Draghi can dance ,or something like that... — Michael Hewson (@michaelhewson) 2 Aug 12

 

13.53 uur: Terwijl we ons opwarmen voor de live verslaggeving over de ECB - persconferentie start om 14.30 uur - proberen collega's op Twitter toch voor een constant aanbod van humor te zorgen:

 

The bazooka is starting to emit strange whirring, buzzing noises — zerohedge (@zerohedge) 2 Aug 12

 

13.45 uur: ECB, zoals verwacht, verandert rente niet

13.02 uur: Bank of England laat alles zoals het is. 

12.38 uur: Bild is hilarisch. Het blad gaf Draghi bij zijn benoeming een punthelm, en eist nu dat hij die teruggeeft omdat hij de verwachtingen voor een orthodox 'Duits' beleid niet inlost - wanneer hij inderdaad zijn woorden van vorige week zou gestand doen.

12.35 uur:  Ondertussen laat ook de Chinese centrale bank van zich horen. Zij vrezen dat de wereldeconomie in een recessie belandt. De bank zal voor een gestage expansie van het geldaanbod en het krediet zorgen om de groei aan te wakkeren.

11.53 uur: Onze middagchat blikt vooruit op de ECB, we starten om 12 uur. 

11.46 uur: Euro Stoxx50 nog altijd licht op winst. Euro nog altijd hoger. Obligatiekoersen: hoger. Draghi riskeert marktenpaniek wanneer hij niets doet of minstens aankondigt. 'Niets doen is geen optie', zeggen economen op Bloomberg

11.16 uur: Naast Draghi en Weidmann zitten er nog enkele andere mensen in het bestuur van de ECB, waaronder Peter Praet en Luc Coene. Die lopen wel veel minder in de kijker, maar Paul Murphy op FT Alphaville geeft een overzicht van hun recente uitspraken. 

11.03 uur: Ook uit de producentenprijzen in de eurozone blijkt de crisis:

 

Eurozone June producer prices fall -0.5% m/m, +1.8% y/y bit.ly/QxDVnC... forex — ForexLive (@ForexLive) 2 Aug 12

 

10.48 uur: Spaanse veiling van overheidsobligaties, al bij al valt het nog mee in verhouding tot de verwachtingen: 

 

Spain Sells EUR3.132B Bonds vs EUR2B-EUR3B Planned [DJ] — DJ FX Trader (@djfxtrader) 2 Aug 12

 

Spain auction average yields: 4.774 pct on 2014 (3.592pct pvs), 5.971 pct on 2016 (5.536 pct pvs) and 6.647 pct on 2022 (6.430pct pvs) — Chris Adams (@chrisadamsmkts) 2 Aug 12

 

Euro hits highs of the day after Spanish debt auction: $1.2282 versus dollar — Chris Adams (@chrisadamsmkts) 2 Aug 12

 

Hogere rendementen dan vorige keer, maar zoals verwacht:

 

Spain BtC good ... 3, 2.72 , 2.4 Spain sells 3.13bio v 3 exp.... the maximum yield is higher than last time ... but as expected.... — Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 2 Aug 12

 

The 10 year yield is about where it was before the auction ... down 5bp. #spain — Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 2 Aug 12

 

10.39 uur: De Britse regering buigt zich over een mogelijk volledige nationalisering van Royal Bank of Scotland (RBS). De bank is vandaag onvoldoende financieel sterk om genoeg kredieten toe te kennen aan KMO's. Dat schrijft de Financial Times, u kan het ook lezen op onze site

10.14 uur: Guy Sips van KBC Securities heeft het over uiitstekende halfjaarresultaten van Barco, de rating is naar buy gegaan. 

Buy rating: An outstanding 1H release from Barco on virtually all levels. The weak 1Q trading update created some uncertainty but the 1H release removes any fears we might have had over this year’s sales or margin evolutions. Moreover, the valuation remains very attractive, as the stock is trading at only 7x PE12 based on our new estimates, while Barco is showing good growth in sales and profits, translating into good FCF generation. To reflect this we upped our rating to BUY from Accumulate after the 1H release, with an unchanged € 56 target.

Emmanuel Carlier en Filip De Pauw van ING Research verlagen het koersdoel voor Bekaert tot 16 euro.

SELL reiterated, TP cut to €16: At PERs of 30.3x and 14.4x normalized 2012/13F, valuation remains stretched, in our view. On consensus estimates, steel and tire producers trade on average at around a 7.5x 2013F PER. Xingda trades at only a 5.3x 2014F PER (on Bloomberg cons). Based on a target multiple of 8x 2014F normalized EPS and a 20% cut in our 2014F normalized EPS, we lower our target price from €20 to €16. 

09.51 uur: Het is niet alleen de Londense interbankenrente (LIBOR) die door een kartel van grootbanken werd gemanipuleerd, zo zegt Zero Hedge. Ook de wereldwijde derivatenmarkt is een oord van manipulatie. 

09.42 uur: Kurt Vansteeland legt het aanvalsplan van Draghi uit. 

09.34 uur: De markten lopen ook vandaag vooruit op een daadkrachtige ECB. Steve Collins (tradedesk_steve op Twitter): 

EURCHF anbove the 1.2010-14 range we have been seeing recently ... it is a play that Draghi does something very exciting this afternoon ... could of course badly backfire if we get nothing.

Bel20 en Euro Stoxx50 winnen zo'n 0,2 procent. Er is een milde daling van de tienjaarsrente voor Italië (5,877 procent) en Spanje (6,621 procent) en een lichte heel licht stijging voor de Duitse (1,370 procent). 

09.15 uur: Een overzicht van wat de markten deden sinds Mario Draghi vorige week zijn befaamde 'hommel-uitspraken' deed (u weet wel, dat van de euro die een hommel is maar nu een bij moet worden).

false hope? in the week since draghi's "whatever it takes", euro stocks +9%, banks +15%, ibex +12%, spain 2-yr -130 bps, italy 2y -100 bps — Jamie McGeever (@ReutersJamie) 2 Aug 12

Zijn de markten te optimistisch? Volgens de Duitse pers lijkt Draghi wel echt van plan desnoods tegen de Bundesbank in door te zetten. 

09.05 uur: De Bel20 is dus inderdaad zijwaarts geopend. UCB leidt met een winst van 1,8 procent, Bekaert hangt achteraan met een daling met 2 procent. Lichte stijging van de Europese aandelen.

08.57 uur: Mario Monti verheft de stem: 

 

Veiled threat by Monti ... says that EU risks an anti EURO Government if Italian Bond spreads are not brought down. — Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 1 Aug 12

08.47 uur: Volgens de Süddeutsche Zeitung tekent zich in het bestuur van de ECB een meerderheid af tengunste van tussenkomsten van de bank op de markt van de staatsobligaties, samen met het Europese noodfonds. Het - nog op te richten - noodfonds ESM zou dan bij Spaanse en/of Italiaanse staatsobligaties kopen bij uitgifte terwijl de ECB op de markt van de bestaande staatsobligaties (de secundaire markt) papier zou opkopen.  

Een officieel besluit zou de ECB vandaag nog niet nemen, maar wel zou Draghi zijn uitspraken van vorige week concretiseren. Een uiteindelijke beslissing zou er komen op 12 september. Dat is ook de dag waarop het Duitse grondwettelijk hof, het Bundesverfassungsgericht, zich uitspreekt over het ESM. 

Im EZB-Rat, der sich an diesem Donnerstag in Frankfurt zu einer regulären Sitzung trifft, zeichnet sich eine Mehrheit dafür ab, die Käufe wieder aufzunehmen und sie mit den Regierungen zu koordinieren. Einen offiziellen Beschluss dazu wird der Rat wohl noch nicht fassen. Wahrscheinlicher ist, dass Draghi seine Aussage aus der vergangenen Woche, wonach die EZB alles tun wird, um den Euro zu retten, konkretisiert. Eine endgültige Entscheidung würde dann nach dem 12. September fallen. An diesem Tag will das Bundesverfassungsgericht sein Urteil über die Errichtung des ESM verkünden. Der Fonds soll den provisorischen Schutzschirm EFSF ersetzen.

Ook de Frankfurter Allgemeine en de FT Deutschland hebben het over de 'Doppelstrategie' van Draghi 

08.42 uur: De Europese markten stevenen af op een gemengd/zijwaartse/afwachtende opening. 

08.31 uur: Vandaag is er niet alleen de ECB, maar ook de ontmoeting tussen de Italiaanse leider Mario Monti en zijn Spaanse collega Mariano Rajoy. Monti zou Rajoy moeten aansporen een steunaanvraag in te dienen voor zijn land, zodat een brandweerteam bestaande uit het Europese noodfonds en de ECB in actie kan schieten en de nog altijd te hoge Spaanse rente kan drukken. 

Probleem: in ruil eist Duitsland nog extra besparingen, met name in de gezondheidszorg en het onderwijs. Het maakt toegevingen aan Duitse kant politiek makkelijker verkoopbaar, maar voor Spanje is het een harde dobber die economisch wellicht contra-productief is, zo argumenteert Kurt Vansteeland op Bear&Bull

Duitsland mag eindelijk eens zijn zwart/wit-retoriek over de 'schuldenzondaars' laten varen. En eigenlijk vind ik dat Rajoy zich ook eens mag permitteren vlakaf 'nein' te zeggen. Nein tegen alweer een besparingsronde in ruil voor halfslachtige steun.

Eigenlijk zit Rajoy in een zetel. De Grieken kunnen de 'noorderlingen' nog afdreigen met de boodschap dat ze uit de muntunie geshot worden als ze niet blijven saneren. Maar aan Spaans adres is die dreiging hol: Spanje uit de euro bannen zou meteen ook het einde van de muntunie betekenen.

Het wordt hoog tijd dat Europa beseft dat Spanje geen wurgrentes betaalt omdat het land in zonde leeft. Spanje betaalt wurgrentes omdat Europa al drie jaar niks doet aan de constructiefouten van de eurozone: een totaal gebrek aan politieke unie als cement voor een ontrafelende muntunie en een ECB die weigert zijn rol als lender of last resort te spelen. 

08.23 uur: En toen waren er ook bedrijfsresultaten. 

- De Franse financiële reus BNP Paribas, die de Belgische staat als grootste aandeelhouder heeft, heeft over het tweede kwartaal een beduidend kleinere winstdaling opgetekend dan de analisten hadden verwacht. Ook op kapitaalvlak is er goed nieuws voor het concern.

- De Franse energiegroep GDF Suez meldt dat de sluiting van de kerncentrale in Doel een negatieve impact van 100 miljoen euro zal hebben op zijn resultaten. Dit pas na 2015. GDF Suez lichtte dat cijfer voor het eerst toe. De energiegroep kwam deze morgen met zijn resultaten voor het eerste halfjaar naar buiten. Die zijn sterk en GDF Suez bevestigt dan ook zijn vooruitzichten voor het hele jaar.

 

08.15 uur: Een overzicht van wat we deze middag van de ECB mogen - en vooral niet mogen - verwachten. 

ECB Will Build a Bridge...But to Where? wp.me/p1BSfm-uW... via wordpressdotcom — Michael Hewson (@michaelhewson) 2 Aug 12

08.13 uur: De Grieken hebben na veel hangen en wurgen een akkoord over 11,5 miljard besparingen de komende twee jaar. De bal ligt weer bij de 'schoonmoedertrojka'.

08.10 uur: Deze 'ECB-dag' is alvast goed voor flink wat galgenhumor op Twitter.

Morning twerps. It's ECB day. I thought I'd start it by listening to Joy Division... — Matina Stevis (@MatinaStevis) 2 Aug 12

08.00 uur: Goedemorgen! Na Fed-voorzitter Ben Bernanke woensdagavond, is het vandaag aan ECB-voorzitter Mario Draghi om in de marge van het rentebesluit zijn licht te doen schijnen over de economische ontwikkelingen. Hij moet proberen een vervolg te breien aan zijn veelbelovende toespraak in Londen vorige week. Toen liet hij uitschijnen dat de impact van de hoge rentes in onder meer Spanje een impact hebben op de monetaire markt, waardoor ze onder het ECB-mandaat vielen.

Concreet leek hij te willen zeggen dat de ECB uit zijn egelstelling komt, en bereid is om in te grijpen op de obligatiemarkten. Gejuich op de banken van de financiële markten volgde, tot de Bundesbank zich weer in de debatten mengde. Die wil namelijk niet weten van obligatie-inkopen van de ECB, maar hoogstens via het tijdelijke noodfonds EFSF. En dat laatste kan enkel indien Spanje daar formeel om vraagt. En de kans lijkt klein dat de Spaanse premier Mariano Rajoy dat zal willen doen, aangezien dat zal gekoppeld worden aan nieuwe, onhoudbare besparingseisen.

De inzet is dus hoog, en nu is het vooral afwachten of Draghi zich zal laten muilkorven door Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann. Die liet zich in een interview ontvallen dat hij vindt dat de Bundesbank in de eurozone meer in de pap heeft te brokken dan zijn collega's. 'We zijn niet zomaar één van de 17 centrale banken in het Eurosysteem. We zijn de grootste en belangrijkste en we hebben dus logischerwijs meer te zeggen dan anderen', klonk het. Botsende ego's temidden van een zware crisis. Niet meteen een opwekkende cocktail.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud