1. Markten Live
 2. Live blog

Beurzen in het rood

Op de Europese beurzen liet de eindejaarsrally het maandag even afweten. In Brussel woog Solvay op de Bel20, Barco stelde voor het eerst in 21 jaar zijn record scherper.
 • Bel20 sluit in het rood

  De Bel20 sloot met een verlies van 0,2 procent op 3.868 punten. De toppers waren Argenx , Barco en Telenet . De floppers waren Umicore , Solvay en Cofinimmo .

 • Walgreens Boots schiet hoger

  Het aandeel Walgreens Boots vliegt met meer dan 6 procent hoger. 

  Volgens bronnen van het persbureau Bloomberg zou de private equity group KKR & Co de apotheekketen hebben benaderd voor een mogelijke overname. Wanneer de overname doorgaat zou het volgens Bloomberg de grootste met schuld gefinancierde overname ooit zijn.

  Vorige week meldde het persbureau al dat de apotheekgroep op zoek was naar een potentiële overnemer die het bedrijf van de beurs zou halen. Toen zeiden bronnen dat verschillende private equity partijen interesse hadden, maar dat deze uiteindelijk besloten dat een dergelijke deal een maatje te groot zou zijn.

  Walgreens Boots heeft een marktwaarde van ongeveer 56 miljard dollar en heeft een schuld van 16,8 miljard. In 2007 nam KKR samen met de private equity speler TPG het Texaanse energiebedrijf TXU over. Deze deal kostte zo'n 45 miljard dollar en is volgens Bloomberg de grootste met schuld gefinancierde overname tot nu toe. 

  Het bedrijf heeft het op dit moment moeilijk om zich aan te passen aan de nieuwe wereld van de e-commerce. De apothekersketen ging onlangs de samenwerking aan met de techgiganten Microsoft en Alphabet (de moeder boven Google) om te concurreren met Amazon. 

  KKR & Co wint 0,5 procent.

 • Amerikaanse beurzen starten met verlies

  Wall Street opent in het rood. De Dow Jones daalt 0,3 procent en de S&P500 en de Nasdaq gaan 0,4 procent lager.

  Amerikaanse beleggers zijn wat negatiever gestemd sinds de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag zei dat hij de tariefverhogingen op Chinese producten nog niet terugdraait. Het commentaar van Trump kwam nadat het Chinese ministerie van Handel had gezegd dat de VS en China afgesproken hadden om bestaande importtarieven in fases te verlagen. 

 • Futures: Wall Street opent lager

  Als we de futures mogen geloven starten de Amerikaanse beurzen straks in de min. De Dow Jones , S&P500 en de Nasdaq zouden eensgezind 0,4 procent lager gaan.

 • Barco voor het eerst sinds 1998 op recordkoers

  Barco  koerst dankzij het herhaalde koopadvies van beurshuis Berenberg 1,2 procent hoger op 208 euro. Dat brengt de winst voor de beeldvormingsgroep, dit jaar dé ster van de Brusselse beurs, op 110 procent.

  Nog opvallender: voor het eerst sinds 1998 noteert het aandeel op recordhoogte. Het vorige record dateerde van ... 2 juli 1998, toen Barco een piek van omgerekend 205,87 euro liet optekenen. Een record dat ruim 21 jaar later eindelijk van de tabellen is geveegd. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Middagupdate: eindejaarsrally even in achteruit

  De Bel20  koerst onder aanvoering van Solvay en de dubbele ratingknip rond de middag 0,5 procent lager op 3.858 punten, ook de Euro Stoxx50  noteert 0,3 procent in het rood. 

 • Ook UBS haalt Solvay van de kooplijst

  Na Credit Suisse haalt ook het andere grote Londens-Zwitserse beurshuis, UBS, Solvay  van de kooplijst. UBS-analist Geoff Haire knipt het koersdoel bij van 105 naar 100 euro, het advies zakt van 'kopen' naar 'houden'.

  'Ons koopadvies was gebaseerd op de sterker dan gemiddelde winstgroei met dank aan de luchtvaartsector en de hoop dat CEO Ilham Kadri met de strategische update beslissingen over de activiteitenportefeuille zou aankondigen. Nu denken we dat de zwakke auto-, olie- en elektronicamarkten de winstgroei in 2020 zal afremmen en dat potentiële voordelen van de aangekondigde 'GROW'-strategie pas vanaf 2021 duidelijk zullen worden.'

  Haire toont zich ook teleurgesteld over het geduld dat Kadri toont met de olie- en gasafdeling Novecare, ondanks de zware afboeking over het derde kwartaal. 'Sinds de overname van Chemlogics in 2014 zijn de verkopen gehalveerde', rekent de analist voor. 'Het management gaf op de conference call aan dat elke afdeling tot 2024 zal krijgen om de marges op te trekken, maar gaf geen indicatie dat een verkoop een optie is voor de minder presterende afdelingen'. 

 • Berenberg over Barco: 'Nog lang geen tijd voor eindgeneriek'

  Berenberg blijft na contact met CEO Jan De Witte bij zijn koopadvies voor Barco , met een koersdoel van 245 euro. 'Na de sterke klim dit jaar, stellen veel beleggers zich de vraag hoeveel opwaarts potentieel er nog resteert', stelt analist Trion Reid. 'Dit groeiverhaal gaat echter nog een tijd voor de eindgeneriek begint'. 

  Zo is de vervangingsmarkt voor digitalecinemaprojectoren volgens Reid pas begonnen en zit er ook in het goudhaantje - de presentatietool Clickshare - nog groei met nieuwe producten vanaf 2020. Maar volgens Reid houden beleggers best het 'kleine broertje' in de gaten, de afdeling gezondheidszorg. 'Die wordt vaak over het hoofd gezien, maar boekt dit jaar sterke groei. Zeker in chirurgie is er een grote opportuniteit: wereldwijd zijn er 150.000 operatiekamers, slechts 3.000 zijn op dit ogenblik gedigitaliseerd.'

 • Britse groei vertraagt tot laagste peil in decennium

  Met een groei van 0,3 procent in het derde kwartaal heeft de Britse economie - volgend op de krimp in het tweede kwartaal - een groei van 0,3 procent

  Tot daar het goede nieuws. Jaar op jaar valt de groei terug tot 1 procent, het zwakste peil sinds het eerste kwartaal van 2010.

 • Credit Suisse knipt in advies Solvay

  Credit Suisse verlaagt na de kwartaalcijfers en strategische update van vorige week het advies voor Solvay  van 'neutraal', van 'kopen'. Het koersdoel zakt van 105 naar 101 euro. 'Met de afzetmarkten die het ook in 2020 moeilijk zullen blijven hebben, denken we dat de doelstelling voor een winstgroei van zo'n 5 procent eerder tegen het eind van de periode 2020-2024 zal ingelost worden. En dat is dan logischerwijs ook het geval voor de verbetering van de vrije kasstroom en schuldenafbouw. Voorbij de horizon van twaalf maanden voor ons koersdoel dus', zegt analist Chris Counihan. 

 • Politiek: Spaanse patstelling, Duitse doorstart

  Even de Europese politieke actualiteit overlopen: in Spanje leverden de vierde verkiezingen in vier jaar weer een patstelling op, in Duitsland is er met een akkoord over het basispensioen minstens weer even de angel uit de kachelende coalitie van christen- en sociaaldemocraten gehaald. 

 • Minder sterfgevallen = strop voor Dignity

  Op de Londense beurs beleeft de uitvaartspecialist Dignity  alweer een lastige dag. In een trading update zegt Dignity te lijden te hebben onder het geringe aantal doden. Over de eerste negen maanden van het boekjaar stierven 432.000 Britten, 5 procent minder dan een jaar eerder. Misschien dat brexit zo spannend is dat Britten gewoon vergeten er het bijltje bij neer te leggen?

 • MDxHealth krijgt tik

  De grootste daler op de Brusselse beurs is Nyrstar , waar na het verlopen bod op het enig resterend actief de neergang echt wel is ingezet. Op één na grootste tik is voor MDxHealth , met een verlies van 8 procent naar 1,03 euro. De diagnosespecialist slaagt er voorlopig niet echt in de krimp van de belangrijkste omzetdraaier, ConfirmMDx, een halt toe te roepen, leert de kwartaalupdate

 • Benoit Coeuré nieuwe 'digitale' specialist onder centrale banken

  Benoit Coeré heeft al een nieuwe job als zijn mandaat in de directie van de Europese Centrale Bank op 31 december afloopt: hij mag in de schoot van 's werelds centraal bankiers (de Bank voor Internationale Betalingen) als hoofd van de 'Innovation Hub' proberen een antwoord te formuleren op de opkomst van digitale munten. 

 • Bel20 pauzeert eindejaarsrally

  De openingsbel: op deze Wapenstilstand pauzeert de Bel20  even de eindejaarsrally. De beursbarometer opent 0,2 procent lager op 3.867 punten, in lijn met het bescheiden verlies op de Europese beurzen. 

 • Prosus lanceert bod op Just Eat

  Met de publicatie van het prospectus trapt de technologieholding Prosus  haar bod op de Britse maaltijdkoerier Just Eat  af. Biedprijs: 710 pence per aandeel. Met het vijandig bod doorkruiste Prosus de overnameplannen van Takeaway.com

  Beleggers hebben tot 11 december om op het bod in te gaan. Prosus heeft wel de voorwaarden om het bod geslaagd te noemen versoepeld: het volstaat nu dat de holding 75 procent van de aandelen in handen krijgt, eerder lag de lat op 90 procent. 

 • Europese beurzen op weg naar licht lagere start

  De Europese beurzen stevenen op een licht lagere start, na de eindejaarsrally van vorige week. Afgaand op de belangrijkste futures, zouden Bel20  en Euro Stoxx50  - de korf steraandelen van de eurozone - zo'n 0,2 à 0,3 procent lager openen. 

 • MDxHealth dringt kosten terug

  De kwartaalupdate van MDxHealth  is binnen. De specialist in prostaatkankertest zag over de eerste negen maanden van het jaar de product-inkomsten met 31 procent zakken naar 15,27 miljoen euro. De krimp neemt wel af tegenover de eerste zes maanden, toen er een krimp van 36 procent was. Over het derde kwartaal bleef de daling beperkt tot 14 procent, naar 4,7 miljoen euro. 

  De prostaatkankertest ConfirmMDx, veruit de belangrijkste omzetdraaier, blijft het moeilijk hebben: over de eerste negen maanden zakte het verkochte testvolume 13 procent, over het derde kwartaal was er wel een bescheiden opleving van 5 procent. CEO Michael McGarrity verwijst naar 'de instabiliteit en herstructurering van de commerciële organisatie'. 

  Door opeenvolgende teleurstellingen in de poging om ConfirmMDx in de cruciale Amerikaanse markt op de kaart te zetten keek de nieuwe CEO dit jaar tegen een kas aan die vrijwel leeg was. Hij snoeide in de kosten: jaar op jaar zakken die over de eerste negen maanden met ongeveer een vierde, tot 27,5 miljoen euro. Daardoor beloopt het operationeel verlies nog 20,6 miljoen, van 22,5 miljoen euro een jaar eerder. 

  McGarrity haalde gelet op de combinatie van een kas waar de bodem in zicht was en operationele verliezen ook broodnodig vers geld op. Daarbij kwam ook de bekende biotechinvesteerder Rudi Mariën over de brug. 'Als binnen een jaar geen euro méér verkocht wordt, is het voor mij einde verhaal', klonk het tegelijk in een duidelijke waarschuwing

  Het aandeel MDxHealth schommelt nog altijd rond het diepterecord van begin dit jaar, toen beleggers na een zoveelste omzetalarm hun vertrouwen in de vorige CEO Jan Groen opzegden. Het biotechbedrijf trok midden 2006 tegen 7,50 euro per stuk naar de Brusselse beurs. 

 • Saudi Aramco: 658 pagina's, weinig info

  U leest er hier meer over. Het prospectus leert wel dat de terroristische aanslagen in september op de olie-installaties een forse impact sorteerden: de nettowinst zakte jaar op jaar van meer dan 6 miljard riyal naar 834 miljoen riyal. 

  ©rv

 • Nasdaq en AEX, powered by Leuven

  Nog even doorverwijzen naar het beursweekboek van afgelopen weekend: dat was best 'patriottisch', ook al wordt er zo goed als geen Brussels aandeel in vermeld ...

 • Hong Kong voert sombere Aziatische beursdag aan

  Nadat op Wall Street de Dow Jones  vrijdagavond even de handrem op de eindejaarsrally zette, trappen de Aziatische beurzen de week op een sombere noot af. In Japan noteert de Nikkei nog grosso modo stabiel, maar vooral in Hong Kong is er stevig verlies door de oplopende spanningen in de vroegere kroonkolonie. Ook de Chinese beurzen noteren op verlies. 

 • Wat u deze week rood mag omcirkelen in de agenda

  Leest u hier. Met onder meer de vraag of Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een recessie hebben vermeden en de laatste loodjes van de kwartaalupdates in Brussel, waarbij KBC en Bekaert het zwaarst wegen. Goedemorgen!

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud