1. Markten Live
 2. Live blog

MDxHealth schiet een vijfde hoger

De Brusselse beurs gaat bijna een procent hoger. Deutsche Bank promoot de telecomaandelen en de Indiase roepie blijft afglijden. MDHealth profiteert van een analistenrapport.
 • Tocqueville verlaagt belang in Balta

  Het belang van de holding Tocqueville Finance in de tapijtgroep Balta is onder de 5 procent gezakt. Tocqueville is in handen van de Franse post.

 • Tot morgen!

  De agenda voor morgen:

  DINSDAG 11 SEPTEMBER 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  - Beleggersvertrouwen (ZEW) september, 11 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Immo Moury: algemene vergadering


 • Stijgers en dalers

  Grootste stijgers:

  - MDxHealth: +19,9%

  - Kiadis Pharma: +16,5%

  - Montea: +4,3%

  Grootste dalers:

  - 2Valorise: -6,8%

  - Econocom: -4,9%

  - Crescent (Option): -4,2%

 • Het volgende dominoblokje in groeiland

  Om uw dag mee af te sluiten hebben we vers tegenvallend nieuws vanuit de groeilanden. De Braziliaanse real staat onder druk door de electorale onzekerheden. De munt zakt bijna twee procent weg tegenover de euro. Onlangs werd in Brazilië een presidentskandidaat tijdens zijn campagne neergestoken. 

  De real is de volgende in het rijtje falende groeilandmunten die in het vizier komt. Eerder kregen vooral de Turkse lira en de Argentijnse peso klappen. 

 • Het gaat snoeihard voor MDxHealth

  Ondertussen is de beurswaarde van MDxHealth met bijna 20 procent gestegen.

  De reden leest u hier.

 • Wells Fargo pompt koersen op

  Twee aandelen profiteren vandaag van adviezen van de bank Wells Fargo.

  - Chipproducent AMD stijgt meer dan 6 procent. Wells Fargo verhoogt het koersdoel fors van 20 naar 34 dollar.

  - Wells Fargo is ook positief over de schoenenwinkel Foot Locker . Het verhoogt het advies naar outperform en verhoogt het koersdoel van 50 naar 58 dollar.

 • Snap verliest hoofdstrateeg

  Imran Khan, Chief Strategy Officer bij de socialemediadienst Snap , neemt de benen. Daarmee verdwijnt een van de laatste leiders die het bedrijf in 2017 naar de beurs brachten. Hij blijft wel aan tot Snap een vervanger heeft gevonden.

  In minder dan een jaar tijd verving Snap ook de leidinggevenden van het financiële, juridische, engineering-, product-, en verkoopsafdeling. Het bedrijf kampt met de hoge verwachtingen. Het groeit wel maar niet snel genoeg.

  Sinds de beursgang staat het aandeel 60 procent lager.

 • Handelsspanningen wegen op Apple

  Apple zakt haast twee procent op de Nasdaq. Trump roepte de iPhonemaker op om de smartphones in de VS te maken. Zo niet zou Apple hoge invoertarieven moeten betalen op de producten die het vanuit China de VS invoert. 

  Volgens Bank of America Merrill Lynch zou Apple de prijs van een iPhone met 20 procent moeten optrekken om de meerkost om op Amerikaanse bodem te produceren te kunnen doorrekenen. Trump stelde wel belastingvoordelen in het vooruitzicht. De iPhonemaker stelt woensdag haar nieuwste iPhone voor. 

 • Tesla trekt kop in Nasdaq

  Tesla wint bijna 4 procent. De maker van elektrische wagens profiteert van een analistenrapport van de broker Baird. Die voegde Tesla toe aan haar favorietenlijst. Volgens Baird kan het aandeel stijgen door sterke fundamenten. 

  Een ander nieuwsbericht geeft het aandeel een duw in de rug. Topman Elon Musk kondigde vrijdag aan dat hij Jerome Guillen, het brein achter de inderhaast opgetrokken productielijn voor het model 3, promoveert tot chef van de autoafdeling. De markt leest daarin dat Musk eindelijk de hulp zoekt die hij nodig heeft. In een interview met de New York Times klaagde hij over de hoge werkdruk en hoe die zijn sociaal leven aantast. 

  'Jerome is fantastisch,' schreef Musk in een e-mail naar het persbureau Bloomberg. 'Hij heeft al vele keren het verschil gemaakt voor Tesla.'

  De aandelen van de autoconstructeur zaten de voorbije dagen in de hoek waar de klappen vallen. Vorige week stapten de chef accounting en de chef HR op. Even ervoor gaf Musk een opgemerkt radio-interview waarin hij een joint rookte. 

 • Hogere start op komst voor Wall Street

  Wall Street kijkt uit naar een mooie start. De futures staan zowat een half procent in het groen. Een nieuwe ronde belastingverlagingen doet beleggers watertanden.

 • Pond krijgt brexitkoorts

  Een brexitdeal is realistisch binnen 6 tot 8 weken.
  Michel Barnier
  Europees onderhandelaar voor brexit

  Het pond reageert positief en stijgt naar 1,124 euro.

 • Prijzen voor Zuid-Afrikaanse landbouwgrond kelderen

  Zuid-Afrikaanse landbouwgrond is sinds december een derde goedkoper geworden. Dat komt omdat de regering toen haar landhervormingsplannen bekendmaakte. De regering wil de grondwet aanpassen zodat het gemakkelijker wordt om grond te onteigenen zonder vergoeding.

  In juli kostte een hectare grond nog maar 9.318 rand (530 euro) tegenover 13.700 (780 euro) in december. 

 • Econocom glijdt verder af

  De IT-dienstengroep blijft afglijden. Na de 14%-crash vrijdag gaat er vandaag 7 procent af tot 2,34 euro. Het volume is met 2,4 miljoen stuks weer erg fors.

  Het bedrijf beleeft een horrorjaar dat werd vorige week nog bevestigd met het nieuws dat de groep netto in de rode cijfers dook. Het beurshuis Oddo BHF reageerde met een lager koersdoel van 3,40 euro, tegen 3,80 euro voordien. Analist Nicolas David handhaafde zijn advies op 'houden'.

  Kepler Cheuvreux bevestigde zijn verkoopadvies maar verhoogde wel het koersdoel van 2,80 tot 2,90 euro. Analist Thomas Poutrieux vond de presentatie die het management vorige week gaf een stap in de goede richting, maar blijft er bij dat de financiële vooruitzichten op middellange termijn 'onduidelijk' blijven.

 • Beursgang Belfius op de lange baan

  Het kernkabinet komt vandaag samen om zich te buigen over de beursgang van Belfius. Volgens bronnen zullen de topministers beslissen de beursgang uit te stellen.

  De vraag is of het uitstel van de beursgang geen afstel wordt. Want het momentum voor een beursgang lijkt voorbij. Ongetwijfeld zal de privatisering van de bank opnieuw op het bord van de volgende federale regering komen.

 • Indiase roepie op nieuw diepterecord

  De Indiase roepie bereikte vandaag een nieuw diepterecord van 72.6738 roepie per dollar. De munt kreeg een tik nadat bekend raakte dat het tekort op de lopende rekening in juni gegroeid is tot het hoogste peil in 5 jaar.

  Het tekort beliep 15,8 miljard dollar, oftewel 2,4 procent van het bruto binnenlands product. India wordt de facto gegijzeld door de olieprijzen. Het is een olie-importeur. En het ergste moet nog komen. In julie steeg de oliefactuur met 76 procent tegenover het jaar voordien.

  De roepie is een van de slachtoffers van de turbulentie op de groeimarkten die beleggers de laatste weken in haar greep hield. De zwaarste verliezen werden geleden in Turkije en Argentinië. Groeilanden met een zwakke balans worden nu geviseerd door beleggers. 

  Om de verkoopgolf te dempen nam de centrale bank maatregelen. Staatsbanken ruilden dollars in voor roepies om de munt te ondersteunen.

  In het zog van de roepie verloren ook staatsobligaties en aandelen terrein. De malaise komt temidden van een beursrally. Door optimisme over de boomende economie verkende de beurs vorige maand recordhoogten.

  ©REUTERS

 • Lager koersdoel voor MDxHealth

  Het kankerdiagnosebedrijf is vandaag een van de grootste dalers op de Brusselse beurs: -3,2% tot 2,73 euro. Vrijdag ging er ook al meer dan 6 procent af.

  Boosdoener is een verlaging van het koersdoel bij Berenberg van 6,10 tot 5,75 euro (die dateert van vrijdag) - wat nog altijd het dubbele is van de huidige koers. Het koopadvies blijft intact. 'Het aandeel biedt 100 procent stijgingspotentieel voor geduldige beleggers die door de kortetermijnmist heen kijken en focussen op het aanzienlijke langetermijnpotentieel.'

  De analisten verlaagden hun omzetverwachtingen voor de periode 2018-'20 met 3 à 4 procent. Aanleiding zijn de lagere volumeverkoop van de prostaatkankertest ConfirmMDx in het tweede kwartaal. Sindsdien verloor het aandeel een vijfde van zijn waarde.

  De Berenberg-analisten vinden dat overdreven. 'Beleggers onderschatten de versnelling van SelectMDx, de andere prostaatkankertest met een veel groter potentieel. Op middellange tot lange termijn kan het bedrijf profiteren van SelectMDx die met een Amerikaans marktaandeel van 20 procent tot een waarde van 16 euro per aandeel kan leiden.' De analisten schatten het potentieel voor de test in Europa en de VS op meer dan 1 miljard dollar. Tegen eind 2022 mikken ze op een penetratie van 4 procent.

 • Alibaba lager na exit Jack Ma

  Jack Ma, oprichter en voorzitter van de Chinese internetreus Alibaba, zet binnen precies een jaar een stap opzij. Hij wil zich meer toeleggen op filantropie en op onderwijs.

  De exit duwt het aandeel in de voorbeurshandel in New York 1 procent lager.

 • Deutsche Bank: 'Koop weer telecomaandelen'

  Het beurshuis trekt zijn advies voor onder meer Vodafone  en Orange op van 'verkopen' naar 'kopen'.

  De Europese telecomsector verloor dit jaar 14 procent, goed voor de slechtste prestatie van alle sectoren. De analisten zien daarvoor twee redenen. Het achterblijven van de Europese economie op de rest van de wereld en de stijging van de Amerikaanse rentes, wat van het schuldpapier voor goede huisvader-beleggers een betere investering maakte dan de telecomwaarden.

  De analisten van Deutsche Bank zien de Amerikaanse tienjaarsrente de komende maanden verder stijgen tot 3,2 procent. Maar het herstel van de Europese economie zal dat meer dan compenseren, met dank aan de zwakkere euro, een betere voorraadcyclus en soepelere kredietregels.

  De telecomwaarden noteren vandaag 5 procent onder de intrinsieke waarde die gebaseerd is op de Amerikaanse rente en de PMI-indexen die de bedrijfsactiviteit in Europa meten. De analisten verwachten tegen november een stijging van 9 procent. 'In Europa hebben de telecombedrijven na de autobouwers de goedkoopste aandelen', luidt het.

  Krijgen een koopadvies van Deutsche Bank: Vodafone, Orange, Telefonica, Telefonica Deutschland, KPN, Telecom Italia en Immarsat.

  Het beurshuis herhaalt voor de Europese markt voorts zijn koopadvies voor de banken en verkoopadvies voor de farmabedrijven.

 • Roebel op laagste niveau in meer dan twee jaar

  De Russische munt verzwakte tot meer dan 70 roebel per dollar. Dat is voor het eerst in bijna twee en een half jaar.

  De munt staat onder druk door zorgen over de onafhankelijk van de Russische centrale bank.

 • Mithra-topman maakt beleggers nerveus

  'We gaan Donesta zelf ontwikkelen, zonder partner.'

  Ziedaar de zeven woorden in het interview van L'Echo met Mithra-topman François Fornieri die het aandeel van het biotechbedrijf  bijna 13 procent doen kelderen.

  Donesta is een kandidaat-medicijn om opvliegers tijdens de menopauze onder controle te krijgen.

  Beleggers gingen er van uit dat het bedrijf het risico van ontwikkeling zou delen met een partner.

  Voor de anticonceptiepil Estelle sloot Fornieri al deals met farmabedrijven die de verkoop in handen zullen nemen, waaronder het Canadese Searchlight. Analisten verwachten op termijn een omzet van 1 miljard euro.

 • Mithra keldert

  Volgens de biotechanalist van KBC Securities Lenny Van Steenhuyse zou het bedrijf de commercialisatie van zijn productie zelf doen, wat meer risico inhoudt dan het uitbesteden.

 • Bel20 licht hoger

  De Brusselse beurs stijgt ondertussen 0,2 procent. De pan-Europese Stoxx 600 wint 0,1 procent.

  De helft van de Bel20-stijging is te danken aan KBC dat met 1,1 procent hoger gaat.

 • Kiadis blijft erg in trek

  Het biotechbedrijf schiet 12 procent hoger en is daarmee de grootste stijger op de Brusselse beurs.

  Vorige week vlamde het aandeel 29 procent hoger na een positief rapport van KBC Securities.

 • Europese beurzen surplacen

  De Stoxx 600 staat na vijf minuten 0,01 procent lager. De Brusselse beurs  verliest 0,1 procent.

 • Trump zet Apple-leveranciers een hak

  De Amerikaanse president Donald Trump roept technologieconcern Apple op om producten in de Verenigde Staten te maken. Op die manier kan de techreus voorkomen dat zijn producten duurder worden door de importheffingen op goederen uit China, aldus de president.

  Apple had eerder gewaarschuwd dat door de heffingen tegen China verschillende producten zoals horloges, opladers en oordopjes duurder kunnen worden.

  In een tweet stelde Trump dat Apple dit kan omzeilen door onmiddellijk fabrieken in eigen land te bouwen. Hij beloofde daarbij belastingvoordelen voor Apple. Het bedrijf heeft niet gereageerd op de tweet van Trump.

  Trump liet vrijdag nog weten te overwegen om heffingen op nog eens 267 miljard dollar aan Chinese goederen in te voeren, bovenop de eerder aangekondigde tarieven op 200 miljard dollar aan producten uit China.

  Trumps woorden wogen maandag op de aandelen van Apples Aziatische leveranciers. Zo zakte Largan Precision, maker van de iPhone cameralens, 5 procent. Assembleur Hon Hai Precision (Foxconn) ging 3 procent lager en sectorgenoot Pegatron verloor 3,6 procent. AAC Technologies, fabrikant van luidsprekeronderdelen, ging 3,8 procent onderuit.

 • Naar vlakke opening

  De Europese futures noteren rond het slot van vrijdag.

 • Facebook pompt 1 miljard in eerste Aziatische datacenter

  Het komt in Singapore. Het datacenter zal elf verdiepingen hoog zijn, goed voor een oppervlakte van 170.000 vierkante meter.

  Eerder investeerden Google en Microsoft grote bedragen in de stadstaat. Singapores beleid voor het opslaan en transfereren van data is minder streng dan dat van India en China.

 • Chinese aandelen onder druk, Tokio licht hoger

  De Aziatische beurzen laten geen gemengd beeld zien.

  In Tokio en Seoul gaan de aandelen 0,2 procent hoger.

  In China daarentegen verliezen de beurzen 0,7 tot 1,2 procent. President Trump dreigde andermaal met nieuwe importtarieven voor China waardoor het land zowat zijn volledige export belast zou zien.

  Hong Kong zakt 1,1 procent en flirt met een berenmarkt (daling van 20 procent sinds de jongste piek).

 • 'Beursgang Volvo in de koelkast'

  Dat meldt zakenkrant Financial Times maandag.

  Er zijn zorgen over de waardering van de autobouwer in het licht van de wereldwijde handelsoorlog. Eerder zou het Chinese moederbedrijf Geely een deel van de onderneming nog voor het einde van het jaar naar de beurs in Stockholm brengen.

  Een beursgang is volgens Volvo-topman Hakan Samuelsson echter nog altijd een optie. Een erg realistische optie zelf, maar hij benadrukt in de krant wel dat 'de timing optimaal moet zijn'. En juist de benodigde condities zijn niet optimaal. Net zoals veel andere grote autofabrikanten wordt Volvo geconfronteerd met een mogelijke verstoring van zijn activiteiten door de handelsbarrières die de Verenigde Staten opwerpt tegen China en Europa.

  Volgens de recentste berichten zou de automaker gewaardeerd worden op 30 miljard dollar. Geely kocht de Zweedse automaker in 2010 voor 1,8 miljard dollar van Ford Motor. De Chinezen staken fors geld in het ontwerp van de auto's die moesten wedijveren met luxe-modellen van met name Duitse makelij.

 • De nieuwe ticker van Thrombogenics

  ... is OXUR - naar Oxurion, de nieuwe naam van Thrombogenics .

  De naam verwijst naar Oxygen, zuurstof, en Orion, een jager uit de Griekse mythologie die blind werd maar zijn zicht terugkreeg. Gebrek aan zuurstof in de cellen is een van de eerste stappen van diabetes, een ziekte waarin Oxurion het verschil wil maken.

  Uit het halfjaarrapport vorige week bleek dat het bedrijf nog 100 miljoen euro op de bank heeft.

 • Toyota herstart Japanse fabrieken

  Tegen donderdag zullen de fabrieken weer draaien. Toyota stopte de productie maandag in 16 van de 18 fabrieken ten gevolge van de aardbeving die 44 doden maakte.

  Het aandeel van Toyota steeg maandag met 0,3 procent. Het is de eerste winst na zeven verliessessie op rij.

 • Passagiers Air France-KLM in de lift

  In augustus steeg het aantal passagiers van Air France-KLM  met 2,3 procent.

 • Britse banken meest blootgesteld aan China

  De blootstelling van de Belgische financiële sector is beperkt tot 1,5 miljard dollar.

 • Nog op de beleggersagenda deze week:

  Welke boodschap heeft de ECB in petto?

  Ook de Europese Centrale Bank (ECB) vergadert donderdag. Voorzitter Mario Draghi zal bijna zeker bevestigen dat de ECB haar obligatieaankopen vanaf oktober halveert tot 15 miljard euro per maand. De ECB publiceert ook nieuwe economische vooruitzichten.

  Aangezien de ECB geen belangrijke beslissingen moet nemen, zal de vragenronde op de persconferentie wellicht vooral handelen over de actualiteit. Draghi mag vragen verwachten over de gevolgen van de turbulente groeimarkten, de handelsconflicten en het Italiaans begrotingsbeleid voor de eurozone.

  Verhoogt TINC dividend?

  TINC publiceert woensdag voorbeurs jaarresultaten. Het infrastructuurfonds heeft een gebroken boekjaar dat loopt van 1 juli tot 30 juni. Het zei in de toelichting van de halfjaarcijfers dat het van plan is het brutodividend met één cent te verhogen naar 0,49 euro per aandeel. TINC streeft ernaar het dividend te verhogen met het inflatiepercentage om de koopkracht van het dividend op peil te houden.

 • Trekt Turkse centrale bank rente op?

  Bij een escalerende groeimarktencrisis keken de Europese beurzen vorige week opnieuw tegen stevig verlies aan. Bij de opeenvolgende verkoopgolven blijven slechts weinig aandelen overeind.

  Of de komende vijfdaagse beterschap brengt, zal mee van Murat Cetinkaya afhangen. De man heeft zowat de moeilijkste job ter wereld. Eigenlijk zou de gouverneur van de Turkse centrale bank om het beleggersvertrouwen te herstellen en de inflatie af te remmen de rente fors moeten verhogen. Maar dat is buiten president Erdogan gerekend. Die verzet zich tegen renteverhogingen en lijkt zo de economische theorie op zijn kop te zetten door te suggereren dat de hoge inflatie het gevolg is van een hoge rente.

  De Turkse centrale bank vergadert donderdag. Ze suggereerde maandag dat ze de rente zal verhogen. Maar de prognoses van economen lopen logischerwijs ver uiteen, blijkt uit een peiling van Bloomberg.

  Eén Turkse econoom voorspelt dat de centrale bank de rente fors optrekt van 17,75 naar 25 procent. Een andere econoom verwacht dat de beleidsrente onveranderd blijft. De vrije val van de lira heeft de inflatie in augustus doen stijgen naar 17,9 procent. De centrale bank streeft naar ... 5 procent inflatie.

  ©Lieven Van Assche

Meer uit Markten Live

Tijd Connect