Meer dan 700 procent winst voor Imtech

Nyrstar verkocht een deel van de toekomstige zilverproductie in Port Pirie. ©nyrstar

De Europese beurzen gingen donderdag van winst na verlies. Sipef sloegmunt uit een royale overnamepremie voor een Britse branchegenoot, Nyrstar uit de voorverkoop van Australisch zilver. Imtech ging meer dan 700 procent hoger.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.59 uur: De Londense Footsie is donderdag op het laagste punt van het jaar gesloten: 0,8 procent lager op 6.431,85 punten. De DAX bereikte woensdag al zijn jaardieptepunt.

Op die weinig vrolijke noot nemen we van u afscheid. Een fijne avond en tot morgen!

17.52 uur: De verliezen in New York zijn opgelopen tot dik 1 procent. De oorzaken zetten we eerder al op een rijtje: zakkende energie-aandelen en bezorgdheid over de wereldeconomie. De door de Fed-notulen aangestuurde rally was dus van korte duur.

17.48 uur: Een van de verhalen van de dag was Imtech (zie post van 11.40 uur). De Nederlandse groep ging de dag uit met 709,9 procent winst op 0,10 euro, en dat bij een handel van 449,9 miljoen aandelen.

17.41 uur: De Europese beurzen zijn gesloten met beperkte tot matige verliezen. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,2 procent lager, de brede Stoxx Europe 600 tekende 0,35 procent verlies op.

In Brussel verloor de Bel20 0,2 procent. 

Grootste stijgers waren: Texaf (+6,3%), Sipef (+5,3%), Dexia (+3,45%), Nyrstar (+3,25%) en Sieon (+2,9%).

Grootste dalers: ABO Group (-20,1%), SmartPhoto (-4,85%), Melexis (-3,3%), MDxHealth (-2,6%) en Arseus (-2,2%).

17.39 uur: Draghi is intussen vragen aan het beantwoorden.

Draghi in Q&A: when a central bank reaches lower bound on interest rates, size and composition of balance sheet is only remaining tool.— ECBVerified account (@ecb) 9 Oct 2014

17.24 uur: In Washington hamert Draghi op de noodzaak dat landen hervormingen doorvoeren. Dat is een noodzaak om tot herstel te komen.

I am uncertain there will be very good times ahead if we do not reform now. This is because the problems we face in Europe are not just cyclical, but structural. Potential growth is too low to lift our economies out of high unemployment.
Mario Draghi
ECB-voorzitter

17.07 uur: Draghi is aan het spreken in Washington op een vergadering van het IMF. Hij zegt onder meer dat de banken die onder ECB-toezicht staan, sinds midden vorig jaar hun balansen met bijna 203 miljard euro hebben aangesterkt. Hij maakt zich ook sterk dat de kredietverlening door de banken volgend jaar zal herstellen, nu de sector is opgekuist. Vanzelfsprekend komt ook het inflatieprobleem aan bod.

Draghi: "We are accountable to the European people for... lifting inflation from its excessively low level. And we will do exactly that."— Binyamin AppelbaumVerified account (@BCAppelbaum) 9 Oct 2014

16.50 uur: Voor Alcoa heeft het schone liedje vandaag niet lang geduurd. Het aandeel ging aanvankelijk 1,5 procent hoger dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten. Intussen is de winst helemaal verdwenen en staat er 1,6 procent verlies op het bord.

So much for that "blow-out" earnings report from Alcoa. $AA pic.twitter.com/d78O34HC6X— Bespoke (@bespokeinvest) 9 Oct 2014

16.34 uur: De piek van de beursintroducties in Europa is alweer voorbij.

Q3 IPOs in Europe raised €6.6 billion, in Q2 €22.5 billion. PWC expects pace to slow further on.wsj.com/1v5XSIp... pic.twitter.com/UR4mgzJUVA— Phillipa LJVerified account (@PhillipaLJ) 9 Oct 2014

16.26 uur: De Amerikaanse petroleumaandelen verliezen terrein, nu de Brent in een berenmarkt is beland. De S&P energy-index zakt 1,5 procent. ExxonMobil verliest 1 procent, Chevron 1,5 procent en ConocoPhillips 2,3 procent. Ook dienstverlenende bedrijven als Halliburton (-2,7%) of Transocean (-2,3%) staan onder druk.

16.05 uur: In New York slaat de onzekerheid over de verdere economische groei alweer toe. Met de VS zelf zit het wel snor, maar elders is de toestand niet bepaald schitterend. Vooral de zwakke Duitse cijfers boezemen angst in. Vandaag vernamen we dat de Duitse uitvoer in augustus 5,8 procent is gekrompen. Eerder deze week waren er al tegenvallende cijfers over industriële productie en industriële bestellingen. De zwakte van de Duitse economie is slecht nieuws voor de hele eurozone. Ook de tragere groei in China is een bron van zorgen.

De Dow Jones  en de S&P500 verliezen 0,5 procent, de Nasdaq 0,6 procent.

15.45 uur: Gap krijgt een stevige opdoffer: -11,7 procent (zie 14.40 u). Beleggers zijn bijzonder ontgoocheld dat topman Glenn Murphy vertrekt. De voorbije zeven jaar wist hij de kledinggroep nieuw leven in te blazen. Murphy wordt per 1 februari opgevolgd door Art Peck, die aan het hoofd stond van de afdeling groei, innovatie en digitaal. Wat Murphy dan gaat doen, is niet bekend.

15.35 uur: De Dow Jones noteert bij opening op minus 0,3 procent. 

15.30 uur: De Carl Icahn-strategie in één heerlijke tweet samengevat:

Breaking: I've drafted a letter to @elonmusk... $TSLA pic.twitter.com/QkBUqFBuo4— Jeff Macke (@JeffMacke) 9 oktober 2014

15.10 uur: Echt onder indruk zijn Twitterati niet van de jongste brief van Carl Icahn:

Apple only up 0.8% in pre market after borderline delusional Icahn letter.— financial acrobat (@finansakrobat) 9 oktober 2014

14.50 uur: De beleggersactivist Carl Icahn schaart zich achter Apple-CEO Tim Cook en roept het waardevolste bedrijf ter wereld op nog meer aandelen in te kopen.

Carl Icahn letter backs Apple CEO Tim Cook and calls for more share repurchasing http://t.co/ao07qlPBto— MarketWatch (@MarketWatch) 9 oktober 2014

14.40 uur: De Amerikaanse kledingketen Gap ontslaat zijn CEO Glenn Murphy wegens tegenvallende verkopen. De verkoop bleef in september stabiel, terwijl op een groei met 1,2 procent was gerekend.

14.30 uur: De Europese beurzen noteren intussen in het rood. De Amerikaanse futures wijzen ook op een lagere opening van Wall Street. De vrees voor een neergang van de Europese economie na de zwakke Duitse exportcijfers overheerst op het vooruitzicht van een langduriger nulrentebeleid in de VS.

14.20 uur: Dranken- en snackgroep PepsiCo deed het in het derde kwartaal beter dan verwacht en trekt ook de prognoses voor het volledige jaar op. De nettowinst steeg 5 procent tot 2 miljard dollar, of 1,32 dollar per aandeel. Zonder uitzonderlijke elementen belandde de winst op 1,36 dollar per aandeel. Analisten hadden slechts op 1,29 dollar getipt. CEO Indra Nooyi focuste op kostenbesparingen, en voerde een aantal prijsstijgingen door. Ze is er bovendien van overtuigd dat de combinatie van dranken én snacks lonend is. Een afsplitsing van de snackdivisie, bij ons vooral bekend van Lays, lijkt dus niet voor meteen. PepsiCo vocht de afgelopen maanden nog een strijd uit met activistisch belegger Nelson Peltz, die het bedrijf wil splitsen in een frisdrank- en een snackproducent.

PepsiCo-CEO Indra Nooyi is resoluut tegen de opsplitsing van het concern in een dranken- en snacksbedrijf. ©REUTERS

13.40 uur: En het IMF maar waarschuwen voor zeepbellen ... De koopgolf in staatspapier - anticiperend op de bazooka van Mario Draghi - jaagt de Nederlandse tienjaarsrente voor het eerst onder 1 procent. De Belgische rente volgt tegen het huidige tempo over enkele dagen, met 1,11 procent is alvast het diepterecord nog maar een scherper gesteld.

©rv

13.00 uur: Imtech (zie post van 11u40) gaat intussen dik 1.000 procent hoger ... Beleggers lijken even vergeten dat het bedrijf nu meer dan 60 miljard (in plaats van een klein half miljard) aandelen telt. En ze dus bij de dagpiek van 25 cent het krasselende bedrijf op meer dan 15 miljard euro waarderen. Ter vergelijking: dat is meer dan pakweg Ahold of Akzo Nobel

©rv

12.22 uur: Nederland en België: buurlanden, maar totaal verschillend qua mobiliteit. De Belg is autoverslaafd, de Nederlander veel minder. En denkt dus ook veel groener. 

Tesla meer verkocht dan Porsche in Nederland. nieuwsblad.be/article/detail...— Geert Noels (@GeertNoels) 9 okt. 2014

12.17 uur: Middag en dus het geschikt moment om even naar de Europese beurzen te kijken. Die blijven mooi op winst staan: de Euro Stoxx 50 stijgt 0,7 procent, net als de brede Stoxx Europe 600. De Bel20 stijgt 0,55 procent. De index wordt afgeremd door Delta Lloyd (-2,9%). Op de brede markt blijft Sipef bovenaan staan met 5,9 procent winst.

11.40 uur: We komen even terug op Royal Imtech en het spektakel dat dit aandeel vandaag biedt. Hoe valt die onwezenlijke koersevolutie te verklaren? Daarvoor gingen even te rade bij onze door de wol geverfde collega Kurt Vansteeland. Kijken we eerst even naar de feiten. De aandeelhouders van Imtech konden per aandeel dat ze bezaten 131 nieuwe aandelen aankopen tegen 0,01 euro het stuk. Die lage prijs stelde de Nederlandse leverancier van technische diensten in staat om zoveel mogelijk aandeelhouders over de streep te trekken en dus van de kapitaaloperatie een gegarandeerd succes te maken.

Op basis van de 'ingrediënten' voor de kapitaalverhoging werd de startkoers van het aandeel vanmorgen herberekend. Imtech sloot woensdag aan 0,32 euro. Maar 1 oud aandeel biedt de mogelijkheid om 131 nieuwe aandelen te verwerven, dus dringt volgend cijferwerk zich op: 1 oud aandeel van 0,32 euro + 131 nieuwe aandelen van 0,01 euro = 132 aandelen van samen 1,62 euro, wat neerkomt op gemiddeld 0,0123 euro het stuk.

Imtech is echter veel meer waard, oordeelt de markt. Hoeveel precies, dat is koffiedik kijken. Er zit zeker nog veel waardevols in het installatiebedrijf, alleen is het zicht momenteel vertroebeld door een gebrek aan concrete cijfers en omdat Imtech volop aan het herstructureren is.

De spectaculaire klim van vandaag is toe te schrijven aan het 'grootste gek'-principe. Iemand denkt bijvoorbeeld: Imtech is wel 0,06 cent waard... en misschien is er iemand anders die het wel nog hoger waardeert - wat dus direct winst oplevert voor de eerste. Dat is wat nu al de hele morgen bezig is: de ene speculerende belegger overtroeft de andere. Hoe lang dat zal duren, is niet te voorspellen. Het is het spel van de markt. Simpel gesteld stijgt het aandeel zolang er nog een 'grotere gek' gevonden is die bereid is meer te betalen. En stijgt het aandeel dus zolang het aandeel stijgt ...

Met de kapitaaloperatie maakt Imtech eigenlijk een doorstart. Het zag zich daartoe verplicht omdat de koers na twee boekhoudschandalen is gekelderd: min 95 procent sinds februari.

11.24 uur: Na Mercedes en Porsche komt Audi met verkoopcijfers. De Duitse luxemerken beleven hoogdagen - met dank aan de sterke vraag in Noord-Amerika en China. Audi kende zijn beste septembermaand ooit met 159.950 geleverde wagens. In de eerste negen maanden van het jaar werden ongeveer 1.298.650 wagens van het merk met de vier ringen aan de man gebracht. Dat is 10 procent meer dan in de overeenkomstige periode van 2013. Volkswagen  , het moederbedrijf van Audi, stijgt 1,45 procent.

11.05 uur: Gisteren 15 procent achteruit, vandaag meer dan 600 procent vooruit. Dat overkomt Imtech  . De keldering van gisteren volgde op het nieuws dat er 60,1 miljard aandelen bijkomen, die worden uitgegeven tegen 0,01 euro het stuk. De koers evolueerde dan ook in die richting, om vandaag spectaculair te herstellen.

10.50 uur: De notulen van de Fed hebben ook een  impact op de wisselmarkten. Sinds gisterenavond verstevigde de dollar met een halve procent tegenover de euro tot 1,2769 dollar per euro, nu blijkt dat de rente in de VS wel eens later dan vroeger kan worden verhoogd. Tijdens de laatste bijeenkomst van het monetair comité van de Fed bleek dat veel bestuurders een stuk voorzichtiger waren over de economische groei dan verwacht. Ze vrezen vooral voor de gevolgen van de vertraging in de eurozone en de groeimarkten op de VS.

10.00 uur: Grootste daler in de positief gestemde Bel20 is Delta Lloyd, met een verlies van 2,6 procent. Dat de Belgische bankdochter niet verkocht raakt, is wel degelijk een strop. Een verkoop zou de solvabiliteitsratio van de verzekeraar met 10 procentpunt opgekrikt hebben, merkt Rabo Securities. Niet onbelangrijk, aangezien die ratio bij Delta Lloyd nauwlettend in de gaten gehouden wordt

09.51 uur: Voorlopig leggen beleggers de zorgwekkende toestand in Duitsland naast zich neer. 

09.30 uur: Ook KBC Securities grijpt de operatie bij Nyrstar aan om zijn koersdoel van 3,25 euro en koopaanbeveling te herhalen. Het beurshuis wijst er op dat sinds eind maart de dollar al met 5 cent is gestegen tegenover de euro. Elke wijziging met 1 cent, stuurt de ebitda van Nyrstar 18 miljoen euro hoger. De zinkprijs is intussen gestegen van 1.950 tot 2.300 dollar per ton. Elke stijging met 100 dollar, draagt zo'n 30 miljoen euro aan de ebitda bij.

09.10 uur: Bank Degroof grijpt de verkoop van een deel van de toekomstige zilverproductie in de Nyrstar-site Port Pirie aan om zijn koersdoel voor de zinkgroep te verhogen van 2,55 naar 2,80 euro. Nyrstar krijgt zo 120 miljoen Australische dollar in handen (83,5 miljoen euro). De voorbereidingswerken om de site te hervormen tot een hoogwaarde recyclagefabriek voor metalen, starten al dit jaar. Analist Bernard Hanssens wijst daarnaast op de duurdere dollar die de winst van Nyrstar ondersteunt.

09.01 uur: Op de beurs van Brussel is de Bel20-index bijna 1 procent hoger geopend op 3.130 punten.

08.54 uur: De Maleisische groep Sime Darby de grootste eigenaar van palmolieplantages ter wereld, doet een bod op New Britain Palm Oil, een sectorgenoot van Sipef . De prijs van 1,07 miljard pond of 7,15 pond per aandeel ligt 85 procent boven de laatste beurskoers.De grootste aandeelhouders van New Britain Palm Oil zijn de investeringsmaatschappij Kulim Malaysia (48,97%), de overheid van Papua Nieuw-Guinea (8%) en Pacifim RIm Plantations (4,49%).

Een Maleisische arbeider laadt palmolievruchten op een truck. ©REUTERS

08.41 uur: De bewijzen dat Duitsland in augustus erg moeilijke tijden kende, stapelen zich op. De Duitse export dook 5,8 procent lager tegenover juli. Dat is de grootste neergang sinds januari 2009.

Dit is geen zomermirakel in Duitsland maar zomerhorror. De handelscijfers dragen bij tot de vernietigende bewijzen dat de volledige Duitse economie in augustus een pauze nam. De magnitude van de cijfers brengen de herinneringen terug aan de piek van de financiële crisis begin 2009.
Carsten Brzeski
Econoom ING

08.30 uur: In Nederland verdwijnt het softwarebedrijf Exact Holding binnenkort van de beurs. Het private equity-bedrijf Apax Partner biedt 32 euro per aandeel. Dat is een premie van 40 procent tegenover de koers op 10 juli, toen de gesprekken bekend raakten. De raad van bestuur van Exact raadt de aandeelhouders aan op het bod in te gaan. Enkele grote aandeelhouders, die samen 60 procent van het kapitaal vertegenwoordigden, zijn al akkoord met het bod, dat Exact op 730 miljoen euro waardeert. Gisteren sloot het aandeel op 27,17 euro.

08.25 uur: Het chemiebedrijf Solvay heeft een update van zijn resultaten over 2013 en het eerste halfjaar gepubliceerd, waarbij de bijdrage van de verkochte divisie Eco Services uit de cijfers werd gehaald. Eco Services, dat zwavelzuur recycleert om om te zetten voor producten bruikbaar in loodvrije benzine en autobatterijen, ging voor 660 miljoen euro de deur uit. De recurrente bedrijfswinst (rebitda) zou over het eerste halfjaar 911 in plaats van 953 miljoen euro bedragen. Solvay handhaaft wel de ambitie om de rebitda 10 procent op te krikken dit jaar, maar dan op basis van de herwerkte cijfers zonder rekening te houden met Eco Services.

08.20 uur: De Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd houdt dan toch zijn Belgische bankdochter bij. Onderhandelingen met een geïnteresseerde partij zijn op niets uitgedraaid. Delta Lloyd zette zijn Belgische bankactiviteiten in oktober vorig jaar in de etalage, om ook in België te focussen op verzekeringen.

08.15: Nyrstar verkoopt een deel van de toekomstige zilverproductie van de site in het Australische Port Pirie. Daarmee is het tweede luik van de financiering rond, op de cruciale derden-investeerders blijft het echter wachten tot 2015.

Nyrstar verkocht een deel van de toekomstige zilverproductie in Port Pirie. ©nyrstar

08:05: Galapagos maakt vandaag op een conferentie in de VS resultaten bekend over een combinatie van nieuwe medicijnen voor taaislijmziekte die volgens het biotechbedrijf veelbelovend zijn.

08.00 uur: Goedemorgen! Ondanks de forse verliezen in Europa, wist Wall Street ruim anderhalve procent hoger af te sluiten. De futures in Europa wijzen dan ook op een fors hogere opening. In Azië eindigden de belangrijkste indexen verdeeld. Japan verloor licht terrein door de opmars van de yen, ook al waren de machinebestellingen er beter dan verwacht.

Wall Street kreeg een boost van de notulen van de Federal Reserve. Het lijkt er op dat de rente voorlopig niet wordt verhoogd. De Fed zegt zich in toenemende mate zorgen te maken over de vertraging van de eurozone en Japan.

Nabeurs bleken de cijfers van Alcoa beter dan verwacht. De kwartaalwinst verzesvoudigde. Vandaag komt Pepsico voorbeurs met kwartaalresultaten.

Vandaag vergadert de Bank of England over het rentebeleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud