1. Markten Live
 2. Live blog

Meeste Europese beurzen sluiten af in het rood

De Europese beurzen sloten overwegend licht lager af. De Amerikanen vieren Thanksgiving. Bpost gaat volgend jaar zondagswerk uittesten. Roularta heeft het belang van een Spaanse investeerder overgenomen.
 • Tot morgen!

  Voor vandaag gaan we aan de kalkoen. Morgen zijn we er weer met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DONDERDAG 26 NOVEMBER 2020

   ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  Geldhoeveelheid en kredietverlening oktober, 10.00 uur

  Verenigde Staten:

  Wall Street gesloten t.g.v. 

 • Shurgard koopt lap grond

  Shurgard laat zojuist in een persbericht weten dat het een bouwvergunning heeft bemachtigd voor een lap grond in Parijs. Daarop gaat het bedrijf een gebouw met 6.000 vierkante aan totaal oppervlak neerzetten waardoor ruimte is voor 850 opslagunits. Het gebouw zou in gebruik worden genomen tegen het einde van 2021. Het bedrijf heeft al een bouwvergunning gekregen.

 • Twijfels rijzen over vaccincommunicatie AstraZeneca

  Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca krijgt kritiek op de testresultaten van zijn covidvaccin, dat het in samenwerking met de universiteit van Oxford maakt. 'De communicatie was ongelukkig, maar dat verandert niets aan de kwaliteit.'

  Lees hier meer!

  ©REUTERS

 • Bel20 sluit in de min

  De Bel20 is afgesloten met een verlies van 0,3 procent op 3.691 punten. De winnaars waren Galapagos , Argenx en Sofina . De verliezers waren Ageas , Barco en KBC .

  De Europese beurzen sloten met een winst van 0,1 procent.

 • Portugese tienjaarsrente zakt voor het eerst onder nul

  Het rendement van tienjarige Portugese staatsobligaties is voor het eerst onder nul gedaald. Dat meldt Financial Times. Beleggers anticiperen op extra obligatieaankopen van de Europese Centrale Bank. Ook in Italië en Spanje is de langetermijnrente de jongste dagen gedaald, omdat optimisme over de machtsoverdracht in de VS en over een coronavaccin de risicoappetijt van beleggers hebben aangewakkerd.

 • TikTok krijgt tot 4 december

  Het Chinese ByteDance - het bedrijf boven de razendpopulaire muziekapp TikTok - heeft van de Amerikaanse overheid te horen gekregen dat het nog tot 4 december heeft om zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen. 

  Walmart en Oracle trekken samen op om TikTok te kopen, maar ondanks dat beide partijen bereid waren tot een deal - die bovendien Trump's zegen kreeg - is er nog altijd geen overeenkomst bereikt. 

  ©REUTERS

 • Kalkoen van de dag

  Het is weer Thanksgiving, de Amerikaanse beurzen zijn toe, en dus is het weer tijd voor onze vaste rubriek die we nog nooit gedaan hebben: de gebraden kalkoen van de Brusselse Thanksgiving-dag! En vandaag is het: Balta . Het aandeel tuimelt met bijna 10 procent lager en is daarmee het meest roodgloeiende aandeel in het Brusselse beursoventje. Dat is natuurlijk een fikse koersdaling, maar de Balta-beleggers mogen toch niet al teveel klagen, want sinds de nieuwsberichten over performante vaccins naar buiten kwamen is het aandeel meer dan verdubbeld. 

  Het aandeel staat nog altijd wel lager dan voor de coronacrisis, maar het herstel is toch opmerkelijk te noemen. Maar vandaag is het dus even klaar met de forse stijgingen. Er is overigens geen specifiek nieuws rond het aandeel. 

 • Goed nieuws!

  Ja hoor, er is ook goed nieuws vandaag, want de besmettingen in Europa zijn weer rap aan het dalen in de zwaarst getroffen landen:

 • Hoofdeconoom ECB bezorgd over financiering economie

  Philip Lane, de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), ziet aanwijzingen dat de financiering van de reële economie moeilijker wordt. 'Ik zie wat verontrustende signalen in recente enquêtes', zegt hij in een toespraak. 'De peiling van oktober over de kredietverlening van banken wijst op een algemene verstrakking van de kredietvoorwaarden. De boodschap van een andere peiling is gelijkaardig. Kleine en middelgrote ondernemingen verwachten dat de beschikbaarheid van financiering zal verslechteren.'

 • Bitcoin zakt rap in waarde

  Het ging hard de laatste weken: in een maand tijd won de bitcoin meer dan 36 procent en steeg daarmee boven de 19.000 dollar. Maar vandaag is het andere koek, want het digidukaat dendert rond 14u45 met dik 8 procent. Eerder op de dag was het verlies zelfs boven de 10 procent.

  Er is geen specifiek nieuws dat de klap voor de digitale munt kan verklaren, maar dergelijke correctiebewegingen zijn niet direct vreemd omdat de bitcoin vaker erg volatiel is. Dat betekent dat de munt - zoals in de afgelopen maand- hard omhoog kan gaan, maar ook weer stevig kan zakken.

  'Het voelt meer en meer alsof we dichtbij een ommekeer zijn voor de bitcoin', zegt John Kramer van de cryptohandelbedrijf GSR tegen de financiële site Business Insider. 'Een afkoeling is verwacht, en omdat er nu meer bekende fondsmanagers en andere institutionele beleggers meedoen is het moeilijk om deze daling niet serieus te nemen.' Daarmee verwijst Kramer naar de crash die volgde op de bitcoinhausse van eind 2017 waarbij vooral particuliere beleggers verantwoordelijk leken te zijn voor de koersstijgingen.'

  Lees hier meer!

 • 'Impact obligatieaankopen ECB lijkt te verminderen'

  Sommige bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) denken dat extra obligatieaankopen niet meer dezelfde impact hebben op de rente en op de reële economie als eerder dit jaar. Dat blijkt uit de notulen van de jongste ECB-vergadering van 29 oktober. De bestuurders merken op dat de markten zijn gestabiliseerd sinds de ECB in maart een pandemieprogramma van obligatieaankopen lanceerde. Ze zeggen ook dat een 'dubbelediprecessie' niet is uitgesloten.

  Daarom verwachten economen dat de ECB op 10 december niet alleen extra obligatieaankopen zal aankondigen om de economie te ondersteunen. Ze denken dat de ECB het programma van ultragoedkope leningen aan banken zal verlengen of uitbreiden.

 • Payton Planar grootste daler in Brussel

  Ondanks goede resultaten (zie post 10.48 uur), waarin van enige corona-impact maar heel weinig te bespeuren valt, zakt het aandeel Payton Planar vandaag 8,2 procent naar 7,80 euro. Wellicht gaat het om winstnemingen. In de aanloop naar de negenmaandencijfers was het aandeel woensdag 2,4 procent gestegen naar 8,50 euro. Dat is voor zover we konden nagaan de hoogste koers ooit voor het Israëlisch bedrijf. Payton Planar noteert op de fixingmarkt.

 • Assistent Italiaanse premier wil dat ECB pandemieschuld kwijtscheldt

  Riccardo Fraccaro, de voornaamste helper van de Italiaanse premier Giuseppe Conte, veroorzaakt opschudding. In een interview in Rome zei hij dat de Europese Centrale Bank (ECB) moet overwegen om overheidsschulden die tijdens de coronacrisis werden aangegaan uit te wissen of voor altijd aan te houden. Op die manier zouden landen gemakkelijker kunnen herstellen en hervormen.

  Dat zou niet naar de zin zijn van ECB-voorzitster Christine Lagarde. Toen ze vorige week in het Europees Parlement daarover gepolst werd, was ze formeel: ‘Ik stel me zelfs de vraag niet, zo eenvoudig is het, omdat eender wat volgens die lijnen een schending (van de wet) zou zijn.’

 • Beursrally: 'Ik heb de Tesla-boot gemist'

  Bas van der Hout gaat dieper in op de plotse stijging van Tesla deze week en hoe hij zelf net de boot miste.

  Beursrally: 'Ik heb de Tesla-boot gemist'

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... gaat over Solvay, Bpost en Roularta, het nieuws van de dag quoi, en vindt u hier terug.

 • Dividendverlaging Repsol valt niet in goede aarde

  Repsol gaat de komende vijf jaar meer investeren in hernieuwbare energie en biobrandstoffen, en minder in de zoektocht en de productie van olie en gas. De Spaanse oliemaatschappij werkt al langer aan een vergroening van haar activiteiten.

  Om daarvoor voldoende geld vrij te maken knipt Repsol in zijn dividend. Over 2021 en 2022 zal de groep slechts 0,60 euro per aandeel betalen in plaats van 1 euro. De aandeelhoudersvergoeding kan wel stijgen door een inkoop van eigen aandelen.

  Het aandeel verliest 4,2 procent in Madrid.

 • 32.000 banen op de helling bij Disney

  De entertainmentgroep Disney kondigde in september al aan 28.000 werknemers te ontslaan, maar dat aantal is nu opgehoogd met 4.000 tot 32.000 jobs. De ontslagen zijn het gevolg van de impact die de coronacrisis heeft op het bedrijf. Vooral de pretparkentak doet het buitengewoon slecht, omdat de parken door covid dicht zijn of op halve capaciteit moeten draaien door alle coronamaatregelen. 

  Hoewel het dus slecht gaat met de pretparken gaat het wel goed met het streamingkanaal Disney+. In oktober had de dienst 73,7 miljoen betalende abonnees, beter dan verwacht. Disney plant ook nog de lancering van een nieuw streamingkanaal buiten de VS.

 • Ineenstorting taxfreeverkoop treft Rémy Cointreau.

  Rémy Cointreau  lijdt onder de sluiting van de horeca en het ineenstorten van de belastingvrije verkoop in luchthavens. De omzet van de sterkedrankenmaker daalde met een vijfde naar 430,8 miljoen euro. De nettowinst daalde met een kwart naar 84,6 miljoen euro. 

  De daling in de horeca en die van de taxfreeverkoop wordt volgens het bedrijf voor een deel goedgemaakt door de winkelverkoop in de VS en het geleidelijke herstel van de verkoop in China. Vooral in Europa werd minder sterke drank gedronken.

 • Kepler doneert aan voedselbanken

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux doneert vandaag al zijn tradinginkomsten aan de voedselbanken wegens Thanksgiving. Het beurshuis, waarvan Belfius de op een na grootste aandeelhouder is, selecteerde zeven voedselbanken in Frankrijk, Spanje, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Italië.

  De schenking zal gebeuren via een solidariteitsfonds dat Kepler oprichtte na de uitbraak van het coronavirus. Dat fonds doneerde al voor 775.000 euro aan goede doelen.

 • Payton Planar immuun voor corona

  De coronapandemie heeft geen wezenlijke impact op de activiteiten van Payton Planar Magnetics , bleek woensdagavond uit een persbericht. Het Israëlische technologiebedrijf, dat op Euronext Brussel noteert, boekte over de eerste negen maanden van het jaar een omzet van 30,8 miljoen dollar, 6,2 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst komt uit op 6,8 miljoen dollar, wat 1,8 procent meer is dan over de eerste negen maanden van 2019.

  Payton Planar schrijft de goede resultaten toe aan de geografische spreiding van zijn fabrieken. Het bedrijf heeft vestigingen in China, Israël, de Filipijnen, het VK en de VS, die allemaal bijna normaal draaien, met inachtneming van lokale coronavoorschriften.

  De raad van bestuur van Payton Planar besloot in augustus een dividendbeleid in te voeren. Het bedrijf kan voortaan jaarlijks maximaal 40 procent van de nettowinst als dividend uitkeren.

  Payton Planar maakt compacte transformatoren en magnetische componenten die onder meer worden toegepast in hybride auto's, medische toestellen en telecomapparatuur.

 • Europcar geeft gas na schuldakkoord

  De autoverhuurder Europcar heeft een principeakkoord gesloten met zijn schuldeisers. Daarbij wordt een groot deel van de zware schuldenlast omgezet in aandelen. Obligaties voor een bedrag van 1,1 miljard euro worden omgezet in kapitaal. Daardoor krijgen de schuldeisers – banken en investeringsfondsen – tussen 92 en 97 procent van Europcar in handen.

  De schuldherschikking moet nog worden goedgekeurd op een algemene vergadering. De referentieaandeelhouder Eurazeo, die 29,9 procent van Europcar in handen heeft, heeft zijn steun toegezegd.

  Europcar torste eind september een schuldenlast van 1,3 miljard euro. Het bedrijf is zwaar getroffen door de sterke terugval van het toerisme door de coronapandemie.

  Het aandeel Europcar klimt 6,8 procent op Euronext Parijs. Sinds begin dit jaar verloor het aandeel zowat driekwart van zijn waarde.

 • Europese beurzen starten positief

  De Euro Stoxx 50 noteert na een minuut handel 0,3 procent hoger. In Brussel wint de Bel20 0,2 procent.

  Rond volgende aandelen was er woensdagavond of vanmorgen nieuws:

  * Roularta heeft een belang van 7,6 procent in zichzelf overgekocht van de Spaanse investeerder Bestinver tegen 12,40 euro het stuk. Het aandeel stijgt 4 procent.

  * Cofinimmo haalt 500 miljoen euro op met een duurzame obligatielening. Cofinimmo stijgt 0,2 procent.

  * WEB keert een interim-dividend uit van 1,40 euro bruto. WEB wint 1,2 procent.

  * Bpost start  in februari met een proefproject voor pakjesbestelling op zondag. Bpost krijgt ook een koopadvies van Berenberg. Het aandeel schiet 5,1 procent hoger.

  * Deutsche Bank is vol lof over de transformatie bij Solvay en vindt het aandeel koopwaardig. Solvay wint 2,1 procent.

 • Beursgang Inclusio gaat van start

  Het vastgoedbedrijf Inclusio lanceert zijn beursgang op Euronext Brussel. Bij de operatie worden maximaal 2,8 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven tegen 21,40 euro per aandeel. Dat brengt de opbrengst op maximaal 60 miljoen euro. Er is geen verhogingsoptie voorzien.

  De inschrijvingsperiode begint vandaag en loopt naar verwachting tot 7 december voor particuliere beleggers en tot 8 december voor institutionelen.

  Inclusio is actief op het gebied van betaalbare huurwoningen.

  Meer informatie in ons uitgebreid artikel.

 • Licht hoger start op til in Europa

  Dat geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,2 procent in de plus.

 • Ex-Wereldbank-topman Wolfensohn overleden

  James Wolfensohn, die door de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton werd benoemd aan het hoofd van de Wereldbank, is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden.

  De uit Australië afkomstige Wolfensohn raakte in de jaren 70 bekend als hoofd investment banking bij Salomon Brothers. Hij trok de aandacht van Washington toen hij toenmalig Fed-voorzitter Paul Volcker hielp bij het samenstellen van een reddingspakket van 1,5 miljard dollar om Chrysler te redden.

  In 1995 werd hij voorzitter van de Wereldbank, een functie die hij twee termijnen van vijf jaar zou uitoefenen. Onder Wolfensohn focuste de Wereldbank vooral op het terugdringen van de armoede.

 • Deutsche Bank zet Solvay op kooplijst

  Deutsche Bank ziet brood in de transformatie die onder CEO Ilham Kadri bezig is bij Solvay . Het Belgische chemiebedrijf beschikt over goede activa, maar kreeg af te rekenen met cyclische tegenwind, klinkt het in een rapport. In een organisatie die sterk gefocust was op de uitbreiding van de activiteiten, heeft dat tot zwakke rendementen en kasstromen geleid. ‘De brutobedrijfswinst (ebitda) is sinds 2012 niet meer gegroeid’, zegt analiste Viginie Boucher-Ferté.

  Er is verandering op komst onder de (relatief) nieuwe CEO, meent ze. Drie factoren onderbouwen een ratingverhoging:

  1. De culturele verandering naar meer investerings- en kostendiscipline en de focus op snelgroeiende, meer duurzame materialen, wat tot verbeteringen inzake cash en rendement op aangewend kapitaal (RoCE) moet leiden.
  2. Verandering in de portefeuille, aanvankelijk via desinvesteringen, waardoor Solvay mogelijk een zuivere speler in materialen en ‘groene mobiliteit’ kan worden.
  3. Winstherstel.

  Boucher-Ferté trekt haar verwachting voor de winst per aandeel voor 2020-2023 met 4 tot 12 procent op en voorspelt een gemiddelde jaarlijkse ebitda-groei van 8 procent over die periode. Ze verhoogt haar koersdoel van 82 naar 125 euro. In haar ‘upside scenario’, met een meer agressieve aanpassing van de portefeuille, ziet ze zelfs een faire waarde van 150 euro. Dat is 70 procent boven de huidige koers.

  Wegens de waardering – Solvay noteert tegen 6,6 keer de voor 2022 verwachte brutobedrijfswinst – en het vrijekasstroomrendement van 10 procent trekt ze haar advies op van ‘houden’ naar ‘kopen’.

 • Berenberg vindt Bpost koopwaardig

  Het beurshuis Berenberg verhoogt zijn advies voor Bpost van ‘houden’ naar ‘kopen’. Het koersdoel stijgt van 7 naar 11,75 euro.

  In 2020 werden de structurele trends versterkt, zowel wat poststukken als pakjes betreft. Nu we in 2021 op een soort nieuw normaal afstevenen, geeft het beurshuis de voorkeur aan bedrijven met een hogere blootstelling aan e-commerce en een beter geografisch profiel.

  Het advies voor PostNL zakt van ‘kopen’ naar ‘houden’, waarbij het koersdoel klimt van 2,50 naar 3 euro.

 • Pharming zet stap naar Nasdaq

  Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC een aanvraag ingediend om de verhandeling van American Depositary Shares (ADS) op Nasdaq mogelijk te maken. De ADS zullen gewone aandelen Pharming vertegenwoordigen met elk een nominale waarde van 0,01 euro.

  Bij de introductie op Nasdaq gaat Pharming geen aandelen verkopen. De hoofdnotering blijft op Euronext Amsterdam.

 • Bpost gaat 's zondags pakjes bestellen

  In februari start Bpost met een grootschalig proefproject om ook op zondag pakjes te leveren. Dat vernam De Standaard. Medewerkers die deelnemen aan het project, dat Paksun werd gedoopt, krijgen 150 procent van hun loon. De vakbonden waren jarenlang principieel tegen zondagswerk, maar aanvaarden nu de verdere flexibilisering van het statuut van de postmedewerkers.

  Bpost ligt onder vuur omdat het bedrijf moeite heeft om de grote toestroom aan pakjes te verwerken. Door de zachte lockdown, de sluiting van niet-essentiële winkels en de aankomende feestdagen is het pakjesvolume sterk aangezwollen.

 • Het interim-dividend van WEB

  We herhalen ook dit nieuws nog even. Warehouses Estates Belgium (WEB) gaat dit jaar opnieuw een interim-dividend uitkeren, blijkt uit een persbericht. Dat gebeurt op basis van de resultaten na negen maanden. Het interim-dividend zal 1,40 euro bruto bedragen. De betaling gebeurt op 4 december.

  Tijdens de algemene vergadering van 27 april 2021 zal het slotdividend voor het boekjaar 2020 worden vastgesteld. Mocht dat groter zijn dan het interim-dividend, zal het saldo op 5 mei worden uitgekeerd.

  Het aandeel WEB zal op 2 december zonder het recht op het interim-dividend noteren.

  Ter vergelijking: een jaar geleden bedroeg het interim-dividend 2,25 euro bruto per aandeel. Daar kwam een slotdividend van 1,25 euro bij zodat over 2019 een totaal dividend van 3,50 euro bruto werd betaald.

 • Cofinimmo geeft duurzame obligatielening uit

  Eveneens van woensdagavond. Cofinimmo heeft voor het eerst een publieke duurzame benchmarkobligatie uitgegeven. De vastgoedgroep haalde 500 miljoen euro op met de obligatie, die een looptijd heeft van tien jaar en een coupon van 0,875 procent.

  De uitgifte is een groot succes, want de vraag van de beleggers was zesmaal groter dan het aanbod. De opbrengst dient om activa te (her)financieren volgens het duurzaam financieringskader dat in mei is voorgesteld.

 • Roularta koopt Spaanse aandeelhouder uit

  Nieuws van woensdagavond dat we nog even herhalen. Roularta heeft het belang dat de Spaanse investeerder Bestinver nog in de West-Vlaamse mediagroep had overgekocht. Het ging om een belang van 7,6 procent, waarvoor Roularta ruim 11 miljoen euro betaalde.

  De prijs per aandeel bedroeg 12,40 euro. Dat is een eind onder de slotkoers van woensdag (13,85 euro), waardoor het aandeel vandaag wat onder druk kan staan.

  Tegenover De Tijd beklemtoonde CEO Xavier Bouckaert dat dit ‘geen weg naar een beursexit’ is.

 • Thanksgiving Day

  Goedemorgen. De Amerikaanse beurzen sloten woensdag verdeeld, waarbij de Dow Jones weer onder 30.000 punten zakte en de Nasdaq winst optekende. Vandaag is er geen handel in New York en vrijdag slechts een halve dag. De Amerikanen zitten vandaag aan de kalkoen, het traditionele gerecht op Thanksgiving Day. Het openbare leven in de VS ligt helemaal lam. De vrees bestaat dat de familiebijeenkomsten tot meer coronabesmettingen leiden.

  In Azië staan bescheiden winsten op de koersborden. De vaccinrally houdt er aan. ‘We geloven dat de rally van de markten vanaf nu kan doorgaan, aangevuurd door al het positieve vaccinnieuws, meer politieke duidelijkheid met een vredige overdracht van het Witte Huis en met meer stimulus die op komst is’, zei Xi Qiao van UBS Global Wealth Management op Bloomberg TV.

  Een grafiek van de DAX is zichtbaar op een groot elektronisch bord op de beurs van Frankfurt. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud