1. Markten Live
 2. Live blog

'Merger Monday' in de farmasector

Met twee miljardendeals beleefde de farmasector een typische 'Merger Monday'. Op de Brusselse beurs kregen Sioen en Bekaert tegenwind van kritische analisten.
 • Tot morgen

  We ronden hier de blog af.

  Morgen staan volgende zaken op de agenda:

  Coil, de marktleider in de anodisatie van aluminium (bedekken met een dun beschermlaagje), rapporteert nabeurs zijn omzet over het vierde kwartaal en dus ook het volledige boekjaar 2017. Na negen maanden liep de omzet 7 procent achter op het cijfer van 2016. Toch hield het bedrijf vast aan zijn jaarprognose van 30 miljoen euro.

  De verkoop van anodisatiediensten lijdt onder de afwachtende houding bij distributeurs, die te kampen hebben met volatiele aluminiumprijzen. De pakketaanbiedingen (anodisatie met metaal inbegrepen) liggen daarentegen wel goed in de markt en vertegenwoordigden in het derde kwartaal meer dan een vijfde van de omzet.

  Op Amsterdamse beurs noteert Wereldhave zonder het dividend van bruto 0,77 euro.

  Op Wall Street worden er voorbeurs een aantal kwartaalrapporten uitgestuurd. Johnson & Johnson, Kimberly Clark en Verizon blikken terug op hun vierde kwartaal. Bij Procter & Gamble worden de tweedekwartaalcijfers vrijgegeven.

 • Brussel sluit 0,4 procent hoger

  De hoofdrol was op de Brusselse beurs was voor Bekaert dat meer dan 2 procent liet liggen na een lager koersdoel van ING.

 • Netflix prooi voor Apple?

  Netflix wint vandaag 2,5 procent tot 184,66 dollar. Deels anticiperen beleggers op de kwartaalcijfers die de streamingpionier na 22 uur uitstuurt. De omzet zou volgens analisten een derde hoger uitkomen dan een jaar eerder en de nettowinst ruimschoots verdubbelen.

  Netflix  lanceerde afgelopen kwartaal het tweede seizoen van de succesreeks 'Stranger Things' en de film 'Bright'. Die kijkercijferkanonnen zullen het bedrijf volgens analisten in het vierde kwartaal aan 6,3 miljoen abonnees hebben geholpen. In het derde kwartaal werd afgeklokt op 5,3 miljoen, bijna 1 miljoen meer dan verwacht. 

  Naast de resultaten wordt het aandeel ook gestuurd door overnamespeculatie. Het gerenommeerde beursblad Barron's schreef afgelopen week dat Apple's  meest logische acquisitie Netflix is. De techreus maakte vorige week bekend dat het zijn buitenlandse cashberg van 252 miljard dollar naar huis haalt - en mogelijk dus aan het werk zet.

  Ook Microsoft, Oracle en VMware kunnen van de belastinghervorming gebruikmaken om hun buitenlandse cash te repatriëren. Volgens Barron's kan dat van bedrijven als Red Hat, Veeva Systems, Citrix Systems, Talend, Okta en Twilio overnameprooien maken.

 • Wall Street werkt openingsverlies weg

  Na ruim een uur handel staat de Dow Jones 0,1 procent hoger. De Nasdaq wint een halve procent.

  In de Dow zijn Goldman Sachs (+3,4%) en Verizon (+1,9%) de grootste stijgers. Verizon, dat morgen zijn kwartaalcijfers uitstuurt, kreeg van Scotia Capital een koopadvies en een verhoging van het koersdoel van 50 tot 60 dollar.

  De grootste daler in de Dow is Nike met een verlies van 1,4 procent.

  Halliburton (+2,6%) verzilvert een puik kwartaalrapport

 • Sapec verdwijnt waarschijnlijk op 29 juni van de beurs

  De kans is groot dat Sapec op 29 juni nabeurs van de koerstabellen verdwijnt, bijna 92 jaar na de eerste beursdag op 27 september 1926. Tot en met morgen loopt het heropende overnamebod van Soclinpar, het investeringsvehikel van de controlerende familie Velge. De beursnotering van Sapec had weinig zin meer na de verkoop van de belangrijkste afdeling, de landbouwtak. 

  Als Soclinpar tijdens dat overnamebod 90 procent van de bij het brede publiek verspreide aandelen verkrijgt - en zo minstens 95,53 procent van het totaal uitstaande aandelen controleert - dan volgt er een uitrookbod. Dat uitrookbod zou dan starten op 23 april en lopen tot 29 juni, waarna het aandeel normaal gezien van de koerstabellen zou verdwijnen. Beleggers die dan nog in een schuif stukken Sapec aantreffen, kunnen vervolgens nog dertig jaar lang terecht bij de Deposito & Consignatiekas. 

 • Dow Jones start 0,3 procent lager

  Zoals hieronder net gemeld weegt de derde dag shutdown op het gemoed van beleggers.

  Vandaag doen Democraten en Republikeinen een nieuwe poging om een begrotingsakkoord te vinden. 'We weten dat ze uiteindelijk een akkoord zullen vinden. Vraag is hoe lang het duurt en wat de financiële impact is', vat een fondsbeheerder het samen.

  De Dow zakt 0,3 procent, de S&P500 slechts 0,04 procent en de Nasdaq 0,02 procent.

 • Wall Street wacht lagere opening

  De shutdown gaat zijn derde dag in, en dat weegt op het gemoed. De futures verliezen licht terrein en geven dus aan dat Wall Street in het rood zal beginnen.

  Nabeurs is het uitkijken naar de vierdekwartaalcijfers van Netflix. Én de vooruitzichten voor het huidige eerste kwartaal van 2018 dat het zonder kijkcijferkanonnen als de reeks 'Stranger Things' (tweede seizoen) en de film 'Bright', die in het vierde kwartaal werden gelanceerd, moet stellen.

  Voorbeurs zat Netflix in de lift dankzij de speculatie van het beursblad Barron's dat Apple de streamingpionier zal overnemen. Het aandeel won dit jaar al 15 procent.

 • Nike en Apple: gouden langetermijnbeleggingen

  Mocht u nog aan twijfelen aan de geneugten van een langetermijnbelegging, deze grafiek over Nike en Apple sinds hun IPO.

 • Venezuela en belastinghervorming duwen Halliburton in het rood

  Halliburton, een van de grote contractors in de olie- en gassector, heeft het vierde kwartaal besloten met een verlies van 805 miljoen dollar. Dat is te wijten aan twee extra lasten: een van 882 miljoen dollar die samenhangt met de belastinghervorming van president Trump en een afboeking van 385 miljoen dollar op facturen in Venezuela.

  Zonder die uitzonderlijke elementen boekte Halliburton een winst van 462 miljoen dollar of 0,53 dollar per aandeel. Dat is meer dan de 0,47 dollar die analisten hadden verwacht. 

 • AIG koopt herverzekeraar Validus

  En nog maar eens een miljardendeal, dit keer in de verzekeringssector. American International Group (AIG) koopt voor 5,56 miljard dollar in contanten de herverzekeraar Validus Holdings . De aandeelhouders van Validus krijgt 68 dollar per aandeel, wat 46 procent meer is dan de slotkoers van vrijdag.

  De overname zal onmiddellijk positief bijdragen tot de omzet en winst van AIG. De Amerikaanse verzekeraar zag in november de overname van Voya Financial mislukken, maar heeft nu dus beet.

  Validus is gevestigd op Bermuda en had vrijdag een marktwaarde van 3,71 miljard dollar.

 • Tweede miljardendeal van de dag in farmasector

  Na de miljardendeal van Sanofi deze ochtend, is de tweede grote farmadeal van de dag een feit. Celgene trekt 9 miljard dollar uit voor de experimentele kankertherapie van Juno . Een complete verrassing is deze jongste deal wel niet: vorige week was Juno al fors gestegen bij geruchten over een bod

  Juno is een sectorgenoot van het Belgische Celyad . Het gaat om immunotherapie, waarbij bedrijven immuuncellen uit het bloed van patiënten isoleren en vervolgens 'herprogrammeren' om gericht kankercellen in het lichaam op te sporen en te vernietigen. Novartis boekte als eerste een commerciële doorbraak in dat beloftevolle onderzoek, met Kymriah. 

 • Kleine winsten in Europa

  De Europese beurzen zijn op voorzichtige winsten gekomen. Ook Euronext Brussel doet mee met 0,16 procent winst voor de Bel20 . Een uitgebreid verslag van de Brusselse beurs leest u hier.

  Door de aanhoudende shutdown zal Wall Street wellicht in het rood openen. De future op de Dow Jones noteert 0,2 procent in de min.

 • Iets met crypto

  Digitale munten staan niet meer op hun indrukwekkende piekkoersen van enkele weken geleden, maar toch loont het nog om op de blockchain-kar te springen.

  Stapleton Capital, een Brits bedrijf dat maar recent op de beurs verscheen, doet vandaag een zegerondje op de beurs van Londen. Dat doet het wel onder een nieuwe naam: Blockchain Worldwide. Het aandeel verdubbelt maandag ruimschoots, al hebben we het hier over een penny-stock die vrijdagavond 6 pence waard was.

  Een believer op een Bitcoin-congres in Rusland eind vorig jaar. ©BELGAIMAGE

  De prospectus van Stapleton verscheen midden september. Op pagina vier kondigt het bedrijf aan dat de opbrengst van de beursgang tegen (5 pence per aandeel) zal dienen om een overname te doen in de telecomsector. Stapleton Capital waarschuwt beleggers dat het op dat moment nog geen specifiek overnamedoel heeft.

  Voor het weekend verscheen een persbericht met ruwweg dezelfde boodschap. Het enige verschil was dat 'telecom' vervangen is door 'Blockchain-technologie'. Een belegger die dacht dat hij of zij geïnvesteerd had in een telecombedrijf, gooit dus best zijn aandelen overboord.

  Maar de beurskoers doet uitschijnen dat het omgekeerde waar is. Stapleton volgt het recept dat drankenproducent Long Blockchain (voordien Long Island Iced Tea) en nog enkele andere bedrijven voordeden. Vorige week kondigde Long Blockchain aan dat het Stater Blockchain overneemt, een ander bedrijf dat zich recent bekeerde tot een hyperfocus op 'kansen omtrent blockchain'.

  Ook het ingedommelde fotobedrijf Kodak zag kort na nieuwjaar het licht: het lanceerde de KodakCoin. Daarmee zouden ontwikkelaars van foto's of ander grafisch werk automatisch vergoed worden als hun materiaal ergens online verschijnt.

  Een toevoeging van de woorden 'Blockchain' of 'cryptomunten' in de doelstelling van het bedrijf, werkt als een adrenalineshot voor de beurskoers. Dat werkt nog steeds als diezelfde cryptomunten, voorlopig meest tastbare toepassing van blockchain-technologie, niet langer eindeloos blijven stijgen.

 • Richemont biedt op online luxeretailer

  Richemont heeft een bod van 2,8 miljard euro uitgebracht op Yoox Net-A-Porter (YNAP), een Italiaanse onlineverkoper van luxegoederen. Richemont biedt 38 euro per euro, wat bijna 26 procent meer is dan de slotkoers van vrijdag.

  De Zwitserse groep, bekend van merken als Cartier (juwelen), Montblanc (vulpennen) en Baume & Mercier (horloges), bezit al 49 procent van YNAP maar controleert slechts 25 procent van stemrechten.

  De luxesector was trager om op de internettrein te springen dan grootvolumeretailers maar daar komt nu snel verandering in. Het internet is de grootste groeimotor voor producenten van luxewaren geworden. Analisten denken dat tegen 2025 een kwart van de verkoop online zal gebeuren tegen 9 procent nu.

  Het aandeel Richemont verliest 1 procent in Zürich, YNAP schiet 24,3 procent hoger in Milaan.

  De aankondiging van Richemonts bod op de website van YNAP ©YNAP

 • Sioen trapje lager bij Degroof Petercam

  Na de recente rally van het aandeel Sioen waarbij het koersdoel van 30 euro werd bereikt, schroeft analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam haar advies terug van 'bijkopen' tot 'houden'. Al het positieve zit in de koers en er is momenteel geen potentieel om de ramingen voor 2018 te verhogen of in het huidige stadium hogere multiples toe te passen, luidt het.

  Op termijn ziet het er niettemin goed uit en zal Sioen een hogere brutobedrijfswinst (rebitda) realiseren. Debruyne wijst op de gunstige ontwikkelingen in de bouw- en de vrachtwagensector, de groeiende volumes bij de recent overgenomen bedrijven Dimension Polyant en Manifattura Fontana, de commercialisering van nieuw ontwikkelde producten en de goede kasstroomgeneratie. Sioen verdient het volgens Debruyne dan ook om met een premie te noteren tegenover sectorgenoten.

 • Barclays haalt Ahold Delhaize van kooplijst

  Analist James Anstead laat zijn advies voor de Nederlands-Belgische retailer zakken van ‘overweight’ tot ‘equal-weight’. Zijn koersdoel bedraagt 19 euro.

  Anstead heeft lof voor de goede kasstroom en de sterke balans van Ahold Delhaize , maar maakt zich enigszins zorgen over de impact van de belastinghervorming in de VS. Door zijn financiële structuur zal Ahold Delhaize daar mogelijk minder kunnen van profiteren dan sectorgenoten. Die laatsten zouden dit voordeel kunnen vertalen in prijsverlagingen. Als Ahold Delhaize daarin meegaat, zou dat voor margedruk kunnen zorgen.

  Barclays houdt ook de marktontwikkelingen rond de nieuwe combinatie Amazon/Whole Foods en de evolutie van de wisselkoersen scherp in de gaten.

  Stop & Shop is een van de Amerikaanse ketens van Ahold Delhaize. ©BLOOMBERG NEWS

 • UBS onderuit na resultaten

  Met een verlies van 2,6 procent behoort UBS vanmorgen tot de stevige dalers in Europa. De Zwitserse financiële groep, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, kwam met gemengd nieuws in het persbericht over de vierdekwartaalcijfers.

  In het vierde kwartaal boekte UBS een nettoverlies van 2,2 miljard Zwitserse frank. Net als voor veel sectorgenoten is dat een gevolg van de Amerikaanse belastinghervorming, waardoor de bank een last van 2,87 miljard frank nam. Analisten hadden een iets kleiner nettoverlies van 2,1 miljard frank verwacht. Over het hele jaar komt de winst uit op 1,16 miljard frank, wat 63 procent minder is dan over 2016.

  Ondanks de zwakkere cijfers verhoogt UBS het dividend van 0,60 tot 0,65 frank per aandeel, in lijn met de verwachting. De bank lanceert ook een aandeleninkoopprogramma van 2 miljard frank dat in maart begint en over drie jaar loopt.

 • Europese beurzen vlak na licht lagere opening

  De Europese beurzen gingen licht lager in de eerste handelsminuten, maar noteren nu nagenoeg stabiel. Dat geldt ook voor de Bel20 . Bekaert is de grootste verliezer in de index nadat ING het koersdoel verlaagde (zie eerdere post). Op de brede markt staan enkele biotechaandelen vooraan - niet verrassend gezien de nieuwe miljardendeal in de farmasector.

 • Aziatische beurzen presteren gemengd

  De beurzen in Azië gaan vanmorgen verschillende richtingen uit. In Tokio bleef de Nikkei225 nagenoeg stabiel. Verliezen voor grondstoffengerelateerde aandelen werden goedgemaakt door winsten voor beurshuizen en verzekeraars. Morgen staat bovendien het rentebesluit van de Japanse centrale bank op het programma.

  De Chinese beurzen doen het iets beter met 0,4 procent winst in Hongkong en Shanghai. Daar zijn vooral consumentengerichte bedrijven, farmabedrijven en technologiewaarden in trek.

  In Seoel (-0,7%) en Sydney (-0,2%) verschenen verliezen op de borden. De beurs van Seoel leed onder fors verlies van zwaargewicht Samsung (-2,2%), in Sydney wogen vooral de bankwaarden.

  Beleggers volgen aandelen in de lokalen van een beurshuis in Shanghai. ©Bloomberg

 • Licht hogere opening in het verschiet

  De Europese beurzen zullen licht hoger openen, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 staat 0,1 procent in de plus. Dat de SPD wil proberen om samen met de CDU/CSU een nieuwe Duitse regering te vormen, zorgt voor enige opluchting. De beurs van Londen vormt een uitzondering op de licht positieve trend..

  Wall Street sloot vrijdagavond op nieuwe recordstanden. De Amerikaanse futures noteren vanmorgen evenwel licht lager omdat de shutdown - de tijdelijke sluiting van alle niet essentiële overheidsdiensten wegens een tekort aan geld - voorlopig voortduurt.

  Beleggers hebben een drukke week voor de boeg met een heel reeks bedrijfsresultaten en donderdag het rentebesluit van de ECB.

  Traders aan het werk op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©AFP

 • Atenor breidt kapitaallijn uit

  Atenor heeft het bedrag van zijn CP/MTN-programma (commercial paper en medium term notes), waarvoor Belfius optreedt als dealer en arranger, uitgebreid van 150 tot 175 miljoen. De andere banken die als dealer betrokken zijn bij dit programma, zijn BNP Paribas Fortis, ING, KBC en Degroof Petercam.

  Deze effecten met korte looptijd vormen een aanvulling op de bankkredieten die aan vastgoedpromotor Atenor werden verleend in het kader van projecten in ontwikkeling.

 • ING laat koersdoel Bekaert zakken

  ING-analist Stijn Demeester verlaagt zijn koersdoel voor Bekaert van 52 tot 47 euro. Hij heeft zijn ramingen voor de bedrijfswinst voor de jaren 2017, 2018 en 2019 met respectievelijk 3 procent en twee keer 9 procent verlaagd omdat de staaldraadverwerker van verschillende kanten tegenwind krijgt. Bekaert heeft het moeilijk om hogere grondstoffenprijzen door te rekenen, ziet de zaagdraadvolumes snel dalen en kampt ook met de aanhoudende zwakte in de olie- en gassector en in Latijns-Amerika. Dat alles zal druk zetten op de winstmarges.

  Vanaf de tweede helft van 2018 ziet Demeester de marges weer verbeteren dankzij oplossingen voor de grondstoffenproblemen en de recente capaciteitsverhogingen. Om de zaagdraadproblemen op te lossen zou Bekaert net als zijn concurrenten met een product van de derde generatie - zaagdraad met een diamantcoating - op de markt moeten komen. Het bedrijf werkt daaraan samen met een ontwikkelingspartner. De analist schat de kans op een doorbraak op 50 procent.

  Demeester behoudt zijn koopadvies voor Bekaert omdat de kortetermijntegenwinden ingeprijsd zijn, wat blijkt uit de lage waarderingsmultiples. Bekaert noteert tegen 6,3 keer de verhouding ondernemingswaarde op brutobedrijfswinst (EV/ebitda) en tegen 12 keer de voor 2018 verwachte winst.

  Matthew Taylor, de CEO van Bekaert ©ID / photo agency

 • Sanofi koopt Bioverativ

  Het Franse farmaconcern Sanofi doet een grote overname in de Verenigde Staten. Voor 11,6 miljard dollar koopt het Bioverativ , een specialist in de behandeling van bloedziekten. Per aandeel betaalt Sanofi 105 dollar per aandeel, of 64 procent meer dan de slotkoers van vrijdag.

  Bioverativ werd vorig jaar afgesplitst van biotechreus Biogen . Met de overname van het Amerikaanse bedrijf breiden de Fransen hun geneesmiddelenportefeuille uit met behandelingen voor zeldzame bloedziekten. Topman Olivier Brandicourt is op zoek naar nieuwe groeimotoren nu de goed verkopende insuline Lantus last heeft van goedkope concurrentie. In november liet de CEO zich nog ontvallen dat Sanofi zou investeren in consumentengezondheidsproducten en ook overnames zou bekijken.

  De farmasector is al een hele tijd volop in beweging. Denk aan het Zwitserse biotechbedrijf Actelion dat werd overgenomen door Johnson & Johnson , aan Kite Pharma dat door Gilead Sciences werd ingelijfd, aan het recente overnamevoorstel van Novo Nordisk op Ablynx en aan de overname van Tigenix door Takeda Pharmaceuticals. Analisten zien de overname-activiteit dit jaar versnellen, onder meer als gevolg van de Amerikaanse belastinghervorming.

 • Uitkijken naar Netflix

  Met Netflix rapporteert maandag het eerste FAANG-aandeel zijn kwartaalcijfers. FAANG staat voor Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google - de techreuzen die Wall Street al maandenlang de records aan elkaar helpen rijgen.

  Beleggers koesteren hoge verwachtingen bij Netflix, zeer hoge verwachtingen. Het aandeel noteerde recent tegen 95 keer de verwachte winst over de komende twaalf maanden. Ter vergelijking: bij cinemareus AMC is dat 44 keer, bij Time Warner 14 keer de verwachte winst. Het gemiddelde van de technologiebedrijven in de S&P500 bedraagt 19, het hoogste niveau sinds 2008.

  Diezelfde technologiebedrijven gaan in het vierde kwartaal een winstgroei van 16 procent voorleggen, schatten analisten. Netflix gaat daar los over met een verwachte groei van 179 procent tot 186,3 miljoen dollar. De omzet zou met 32 procent aandikken tot 3,28 miljard dollar. Naar verwachting voegde de streamingpionier wereldwijd 6,3 miljoen klanten toe in het kerstkwartaal tot 115,6 miljoen.

  Facebook komt woensdag 31 januari met cijfers. Amazon , Apple en Alphabet (Google) daags nadien.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud