Met dank aan de droge bulk

Beleggers zeggen het vertrouwen in de Aziatische tijgers op. De beursindexen en de munten in India, Indonesië en Thailand krijgen rake klappen uit vrees voor een kapitaalvlucht uit die landen. De toeristen die stilaan verdwijnen uit Egypte, hebben intussen Griekenland herontdekt. En de Indiase roepie zit op een laagterecord

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Kurt Vansteeland, Guido Meeussen en Jan De Schamphelaere. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

j17.50 uur: We houden het voor bekeken, tot morgen.

17.45 uur: Volgens de Fed schieten alle grote Amerikaanse banken tekort op één of meerdere criteria van de stress tests. Bank of America verliest 1,3 procent, JPMorgan gaat zelfs met 2,1 procent achteruit.

17.40 uur: De Bel20 sluit de eerste dag van de week af, net onder de grens van 2.800 punten - een 20ste van een punt om precies te zijn. Dat is wel een verlies van 0,8 procent. De winnaar is scheepvaart- en luchtvaartgroep CMB dat er 4,98 procent bij doet tot 16,27 euro. Het zwakst komt Global Graphics voor de dag, het moet een verlies van 7,3 procent incasseren tot 1,24 euro.

17.34 uur: Op de brede markt in Brussel gaat CMB met 3,8 procent vooruit. De tarieven voor de droge bulk bereikten vrijdag hun hoogste peil in een maand en vooral voor grote capesizeschepen waarvan dochter Bocimar er een 25-tal heeft gingen de transportprijzen de hoogte in.

16.49 uur: In de Zuid-Afrikaanse mijnbouw staan nog meer banen op de tocht. Anglo American Platinum (Amplats) zegt dat het 7.000 jobs wil schrappen of 1.000 meer dan eerst gepland. Volgens Amplats (378 rand, -3,0%) gaat het bij die 1.000 vooral om kader- en administratieve functies. 

16.23 uur: Het marktaandeel van energieleverancier Electrabel voor huishoudelijke afnemers van aardgas is in juli in Vlaanderen onder de 40 procent gedoken. Dat blijkt uit cijfers van energieregulator Vreg. Voor professionele stroomgebruikers kon Electrabel dan weer het marktaandeel opkrikken. Het marktaandeel van Electrabel gaat al een tijd in dalende lijn. Electrabel is een dochter van het Franse GDF Suez (16,86 euro, -1,2%)

16.15 uur: C.H.Robinson Worldwide (56,15 dollar, +0,04%) heeft de Nederlander Ivo Aris aangesteld als directeur Global Forwarding Europe. De logistieke groep wil zijn positie in Europa aanzienlijk versterken, zo laat hij weten in een persbericht. C.H. Robinson staat in de Fortune 500-lijst.

16.00 uur: De beurzen in Wall Street openden iets lager, maar staan intussen op een kleine winst. De Dow gaat 0,1 procent hoger, de Nasdaq 0,4 procent. Vorige week incasseerde de Dow zijn grootste verlies op weekbasis in mee dan een jaar.

15.55 uur: Bij detailhandelaar J.C. Penney zijn ze het eens geworden over de uitstap van Bill Ackman

JCPenney Says It Has Reached An Agreement For Bill Ackman To Sell His Massive Stake http://t.co/iq8n7wlbb2— BI: Finance (@clusterstock) August 19, 2013

15.48 uur: Op de beurs van Frankfurt vallen ThyssenKrupp (16,13 euro, -3,2%) en HeidelbergCement (56,02 euro, -3,7%) op in negatieve zin. De staalgroep verliest meer dan drie procent na een bericht in het blad Focus dat de Europese Commissie zich zou uitspreken tegen de Duitse verlaging van belastingen op energie, HeidelbergCement had dan weer last van een adviesverlaging van UBS voor concurrent en marktleider Holcim (-4,4%). 

15.38 uur: De Chinese tegenhanger van Amazon.com Alibaba zou voor het einde van het jaar naar de beurs komen, een introductie die 15 miljard dollar zou waard zijn. Maar de huidige aandeelhouders willen de controle over hun bedrijf niet uit handen geven en onderhandelen daarover met de beurs van Hong Kong. Van de Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd is echter bekend dat ze niet houdt van 'dual listings' waarbij de oprichters en het management van een bedrijf meer voordelen genieten dan de individuele aandeelhouder

14.59 uur: RHJ International heeft nog goed twee weken om de overname de Duitse privaatbank BHF tot een goed einde te brengen. Pieter suy vertelt er u alles over. 

14.56 uur: Gimv boekt een meerwaarde van 5,4 miljoen euro op de verkoop van het medisch technologiebedrijf Endosense. goed voor 0,22 euro per aandeel. 

14.50 uur: 's Werelds grootste producent van aluminium, het Russische Rusal, schroeft dit jaar zijn productie terug met 357.000 ton, dat is 57.000 ton meer dan eerst gepland. Daardoor worden 3.000 banen bedreigd, de meesten zouden wel elders binnen de groep aan het werk kunnen. Miljardair Oleg Deripaska, hoofdaandeelhouder, roept de sector op zijn voorbeeld te volgen en dus de productie terug te schroeven om de prijzen weer op te krikken.

14.42 uur: Saks Inc heeft zopas een een kwartaalverlies opgebiecht dat hoger was dan gevreesd. De tegenvallende verkoop van handtassen en schoenen verplichtte de luxedetailhandelaar zijn prijzen te verlagen. Eerder kwamen andere retailers als Macy's, Nordstrom en Wal-Mart met teleurstellende cijfers. Over het kwartaal tot 3 augustus boekte Saks een nettoverlies van 19,6 miljoen, 7,3 miljoen meer dan een jaar eerder.

14.04 uur: Goldman Sachs verhoogt zijn verwachtingen voor de olieprijs door de onrust in Egypte en enkele bevoorradingsproblemen in Libië en Irak. 'Brent-olie kan op zeer korte termijn stijgen naar 115 dollar per vat', klinkt het. Een vat van die Noordzee-olie kost momenteel 110 dollar.

Maar veel hoger ziet het beurshuis de olieprijs niet stijgen. 'Overheden zullen snel de strategische olievoorraden aanspreken in geval van prijspieken, om het economisch herstel niet in gevaar te brengen.'

13.37 uur: Boeing maakt de meeste kans het order voor 60 gevechtsvliegtuigen voor het Zuid-Koreaanse leger binnen te halen. De Amerikaanse constructeur bleef naar verluidt met zijn F15 als enige onder de maximumprijs van 8.300 miljard won (5,56 miljard euro). Eurofighter (EADS/BAe/Alenia) biedt zijn Typhoon aan en Lockheed Martin zijn F35, maar die zijn dus allebei duurder.

 

13.30 uur: En de Indiase roepie blijft maar zakken en heeft een recorddieptepunt bereikt

*INDIA'S RUPEE FALLS TO RECORD LOW OF 63 PER DOLLAR— lemasabachthani (@lemasabachthani) August 19, 2013

13.27 uur: De Italiaanse rente is weer aan een opwaartse beweging bezig

Keep an eye on the Italian yields this morning - up 7½bp to 4.26%. Worth noting that they are still v much (cont) http://t.co/y0BBmWsQxR— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) August 19, 2013

13.06 uur: De fabrieken van General Motors, Nissan en andere autobouwers in Zuid-Afrika liggen plat. Liefst 30.000 arbeiders zijn in staking voor een hoger loon. De vakbond vraagt een opslag van 14 procent. De autoindustrie is met 7 procent van het BBP erg belangrijk voor de Zuid-Afrikaanse economie.

11.29 uur: 27,5 miljoen dollar voor een Ferrari. Een veiling in California voor een Ferrari Spyder uit 1967, waarvan er amper 10 geproduceerd werden, bracht het voorbije weekend in Californië 27,5 miljoen dollar op. Volgens Bloomberg is de koper de modemiljardair Lawrence Stroll, een van de vroege investeerders in het bedrijf van Michael Kors, waarvan de waarde sinds de beursgang verveelvoudigde.

The Economist maakte naar aanleiding van deze veiling een studie naar het rendement van alternatieve beleggingen. Vintage-auto's, oude munten en postzegels kunnen gigantische winsten opleveren.

11.09 uur: Apple-nieuws. De film over Steve Jobs ('Jobs'), die vorige vrijdag voor het eerst in de Amerikaanse cinemazalen te zien was, heeft er een teleurstellende openingsweekend op zitten. De film bracht slechts 6,7 miljoen dollar op. Distributeur Open Road Films had op 8 à 9 miljoen dollar gehoopt. Filmcritici zijn niet onder de indruk. Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, had vorige week in een voorbeschouwing al laten weten dat de film op bepaalde vlakken 'geen getrouw beeld 'geeft. Maar dat de film winstgevend zal zijn, is zeker. De productiekosten bedroegen 12 miljoen dollar. 

Trailer Jobs

Er is intussen nog een Jobs-film in de maak. Dat gebeurt onder de vleugels van Sony met scriptschrijver Aaron Sorkin die onder andere ook de scripts voor The Social Network en Moneyball schreef. Wanneer die in de zalen komt, is nog onduidelijk.

10.56 uur: De toeristische sector in Griekenland draait weer op volle toeren. De inkomsten uit toerisme zijn in juni met 21 procent gestegen tot 1,6 miljard euro. Dat brengt het totaal in het eerste halfjaar op 3,3 miljard euro, een groei van 18 procent. Vooral het toerisme uit Rusland en Turkije zit in de lift. Dat is alvast één opsteker voor de Grieken.

10.46 uur: Van alle kredieten uitgegeven door Spaanse banken staat nu 11,6 procent bestempeld als 'probleemkrediet'. Een record. In totaal gaat het over 176 miljard euro. 

RT LondonerVince: #Spain: Banks' bad loan ratio reached 11.61% in June. It's an all-time record. eleconomista.es/indicadores-es...— Megan Greene (@economistmeg) 19 Aug 13

10.10 uur: Het Oostenrijkse OMV betaalt 2,7 miljard dollar voor de belangen van Statoil in enkele olievelden in de Noordzee. OMV verhoogt daardoor zijn oliereserves met bijna 20 procent. OMV produceert momenteel 300.000 vaten per dag en wil dat tegen 2016 optrekken tot 350.000. 

09.02 uur: De Bel20 start de week met een klein verlies: -0,2 procent. Thrombogenics is een van de weiniger positieve uitschieters (+2%). Jetrea, het oogmedicijn van het Belgische biotechbedrijf, kreeg vorige vrijdag groen licht voor de verkoop in Canada. Jan De Kerpel van KBC Securities komt daar in zijn morning note kort op terug. 'De geografische footprint neemt toe, zoals gebruikelijk tijdens de lanceringsperiode van een nieuw medicijn.' 

Verder is het bij Thrombogenics uitkijken naar 29 augustus als het bedrijf informatie geeft over de verkoop van Jetrea sinds de lancering midden januari. 

08.50 uur: Glencore Xstrata zal morgen volgens Reuters in zijn halfjaarrapport 7 miljard dollar waardeverminderingen boeken op de activa van Xstrata. Glencore was al voor 34 procent eigenaar van het mijnbedrijf maar betaalde vorig jaar 29 miljard dollar voor de rest. Het fusiebedrijf zou nu vooral de waarde van enkele nikkel- en kopermijnen afboeken.

Ter herinnering. Een halve (omstreden) Belg lag aan de oorsprong van de grondstoffenreus Glencore: Mark Rich. En nog ter herinnering: Tony Hayward (de verguisde ex-topman van BP) is sinds kort voorzitter van Glencore Xstrata.

Glencore to take up to $7 billion hit on Xstrata assets reut.rs/14Mi1AT...— Reuters Business (@ReutersBiz) 18 Aug 13

08.47 uur: Atlas Copco, met de Belg Ronnie Leten aan het stuur, doet een overname van 1,6 miljard dollar

08.05 uur: De omgekeerde flash crash in China vorige vrijdag was te wijten aan een computerfout bij Everbright Securities en niet aan een fat finger. Dat blijkt uit een onderzoek van de Chinese beurswaakhond. Het tradinghuis wordt gestraft en mag drie maanden lang niet voor eigen rekening handelen.

Computer error blamed in Everbright trade on.ft.com/1dl4w2I...— Financial TimesVerified account (@FinancialTimes) 18 Aug 13

 

07:35 uur: Een snelle vooruitblik op de week. Op Euronext Brussel is het deze week onder andere uitkijken naar de halfjaarcijfers van enkele kleinere bedrijven, waaronder Roularta, Tigenix, Ablynx en Jensen Group.

Dinsdag komt de fabrikant van industriële wassystemen Jensen Group met de halfjaarcijfers. Jensen is één van de achterblijvers op Euronext, met een beurskoers 10 procent onder het peil van nieuwjaar. Dat ligt vooral aan de sombere update over het eerste kwartaal, toen de groep een 16 procent kleiner orderboek meldde. Op de jaarvergadering zei de Deense CEO Jesper Jensen op de Europese thuismarkt met nieuwe concurrenten te kampen.

Ook de cijfers van Tigenix zullen die dag met argusogen bekeken worden, zeker door partijen die vorige maand nog investeerden bij de kapitaalverhoging van 6,5 miljoen euro. Tigenix had slechts voldoende cash om tot in september voort te werken en haalde met de rug tegen de muur vers geld op. Het moest daarvoor diep gaan en aandelen uitgeven aan een korting van 50 procent.

Het enige product van Tigenix - ChondroCelect - kreeg in 2009 groen licht voor de verkoop in Europa maar de omzet blijft traag evolueren. Kwam daar de voorbije maanden verandering in? En hoe staat het met de andere onderzoeksprojecten die Tigenix via de fusie met een Spaans bedrijf enkele jaren geleden binnenhaalde? Hoe zit het met de onderhandelingen voor een samenwerking met big pharma?

Elders in Europa publieren onder andere Heineken en Carlsberg halfjaarcijfers. Die zijn ook interessant voor aandeelhouders van AB InBev. De twee hadden recent te kampen met erg zwakke verkoopsvolumes, door hun grote afhankelijkheid van de kwakkelende West-Europese markt. Bovendien hebben zowel de Denen als de Nederlanders een stevige voet aan de grond in Rusland, dat bierbrouwers bepaald geen warm toedraagt. Sinds nieuwjaar kunnen Russen bijvoorbeeld geen bier meer kopen bij de populaire kraampjes langs de straatkant. Maar vooral Heineken doet moeite uit het Europees carcan te breken, met miljardeninvesteringen in Afrika, Mexico en Thailand.

Er staan ook enkele macro-economische cijfers in de eurozone op de agenda deze week. De economische heropleving in de eurozone versnelt en krijgt een bredere basis. Dat zal donderdag blijken wanneer het onderzoeksinstituut Markit zijn maandelijkse PMI-indicator publiceert. Deze week bleek al dat de recessie in de eurozone voorbij is. De economische activiteit in de 17 landen die de euro gebruiken steeg in het tweede kwartaal na een krimp in de zes vorige kwartalen. Analisten verwachten ook de volgende kwartalen groei.

Voorts publiceert de Nationale Bank vrijdag cijfers over het Belgische ondernemersvertrouwen. Analisten geloven dat de vertrouwensindicator in augustus voor de tweede maand op rij licht steeg.

Ten slotte is het weer feest in Jackson Hole deze week. De Federal Reserve Bank van Kansas City houdt vrijdag en zaterdag haar jaarlijkse conferentie in Jackson Hole. Centraal bankiers en academici uit de hele wereld bespreken de uitdagingen voor het monetair beleid. Opvallende afwezige is Ben Bernanke. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, die normaal de openingstoespraak houdt, heeft een ?agendaprobleem?. Ook zijn Europese collega Mario Draghi gaat niet. De afwezigheid van Bernanke betekent niet dat de conferentie niet interessant zal zijn. Janet Yellen, de nummer twee van de Fed en topfavoriet om Bernanke op te volgen, zal een debat modereren. Academici zullen papers over het monetair beleid voorstellen.

Woensdag worden trouwens de notulen van de laatste Fed-vergadering (eind juli) vrijgegeven. Benieuwd of daar signalen in te vinden zijn over wanneer de 'tapering' van start zal gaan. Het grote vraagstuk is en blijft wanneer voorzitter Ben Bernanke en co zullen beginnen aan de uitdoofoperatie voor dat inkoopprogramma, ?tapering? in het jargon. Bernanke heeft in het verleden al laten verstaan dat de Fed dat halfweg 2014 ten grave zou willen gedragen, maar over de duur en intensiteit van de afbouw bleef hij steeds op de vlakte.

 

Indonesia Leads Sea Of Red Across AsiaPac Stocks (And US Treasuries) Following Dismal Data tinyurl.com/lnqcsvr...— zerohedge (@zerohedge) 18 Aug 13

 

07.30 uur: Goeie morgen. Weinig goed nieuws te melden. In Egypte houdt het geweld aan. Daar zijn gisteren opnieuw 36 Moslimbroeders gedood tijdens een ontsnappingspoging.

En in Azië lijkt een nieuwe, financiële crisis in de maak. Beleggers zeggen het vertrouwen in de Aziatische tijgers op.  De beursindexen en de munten in groeilanden blijven klappen krijgen uit vrees voor een kapitaalvlucht uit landen zoals India, Indonesië en Thailand. 

De Thaise beursindex verloor 2 procent nadat de regering de groeiprognose voor de Thaise economie verlaagd had. De economie is in het tweede kwartaal onverwacht met 0,3 procent gekrompen. Daarmee zit het land officieel in een recessie.

Thai index down on disappointing GDP print | More on ft.com/fastFT...— fastFT (@fastFT) 18 Aug 13

De Indonesische Roepia daalde tot het laagste peil in vier jaar tijd. De Indonesische beursindex kreeg een klap van 4 procent. Het tekort op de lopende rekening is er in het tweede kwartaal opgelopen tot bijna 10 miljard dollar. Een record. 

Massive tumble in Indonesian stocks | More on ft.com/fastFT...— fastFT (@fastFT) 18 Aug 13

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud