1. Markten Live
 2. Live blog

Mexico-deal zet beurzen hoger

De beurzen gingen hoger nu de VS de tarieven op Mexicaanse producten opschorten. MDxHealth kreeg vleugels nadat zijn prostaatkankertest ook in een tweede onderzoek goed scoorde.
 • Blik op morgen

  Voor vandaag sluiten wij de blog af. Morgen zijn we er weer met het laatste beursnieuws. Tot slot geven we u nog de agenda voor morgen:

  DINSDAG 11 JUNI 2019

  BEDRIJVEN

  België:

  - Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.

  - Elia: kapitaalverhoging met voorkeurrecht. 8 aandelen geven recht om in te tekenen op 1 nieuw, tegen 57 euro. Tot 13 juni.

 • Wall Street: Monsterdeal draagt bij aan winst op Wall Street

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen in dit artikel.

 • Bel20 sluit in de plus

  De Bel20 sloot vandaag 0,7 procent hoger op 3.482 punten. De toppers waren Galapagos , Umicore en Aperam . De floppers waren Argenx , Telenet en Colruyt

 • Salesforce neemt Tableau Software over

  Salesforce wil het databedrijf Tableau Software kopen voor 15 miljard dollar (13,3 miljard euro). Hiermee kweekt het advertentiedatabedrijf extra spieren in zijn gevecht met Microsoft. Deze laatste is een belangrijke concurrent van het bedrijf in een markt die bedrijven helpt om hun klantenbestand beter in kaart te brengen.

  Salesforce beweegt 4,3 procent lager, terwijl Tableau Software omhoog schiet met meer dan 35 procent.

 • Aantal vacatures in de VS licht afgenomen

  Het aantal vacatures in de VS is van 7,47 miljoen naar 7,45 miljoen gedaald in april. Hoewel het aantal vacatures is afgenomen, staat het aantal openstaande arbeidsplaatsen nog steeds op een recordniveau.

  Echter, iets actuelere cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt kwamen vorige week al naar buiten via het maandelijkse jobrapport. Dat rapport wees erop dat de Amerikaanse economie fors afkoelde in de maand meiHet aantal extra banen steeg maar met 75.000, tegenover 224.000 in april. 

 • Trump eist top met Xi Jinping eind juni

  Met de deal die de Amerikaanse president Donald Trump sloot met Mexico, lijkt er een einde gekomen aan de tweefrontenoorlog die Trump de afgelopen weken voerde. Nu kan de president zich weer volledig focussen op zijn handelsvete met China. Dat doet hij met een nieuwe ronde dreigementen.

  Vandaag dreigt hij ermee om per direct nieuwe invoertarieven op Chinese producten in te voeren, wanneer de Chinese leider Xi Jinping een ontmoeting op de G20 top eind deze maand afslaat. 

  De Amerikanen sturen al een tijdje aan op een ontmoeting tussen Trump en diens Chinese evenknie Xi Jinping in de marge van de G20 in het Japanse Osaka op 28 en 29 juni. Maar de Chinezen houden de boot voorlopig af.

 • Monsterdeal in Amerikaanse defensie-industrie

  Het Amerikaanse industriële concern United Technologies wil het defensiebedrijf Raytheon overnemen voor 74 miljard dollar (65,5 miljard euro). Wanneer de twee bedrijven samengaan worden ze een van de grootste defensiegroepen ter wereld.

  Bij het doorgaan van de deal zal de nieuwe entiteit de naam Raytheon Technologies krijgen. De waarde van het concern zal volgens het persbureau Bloomberg zo'n 100 miljard dollar (88,6 miljard euro) bedragen.

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft wel zijn twijfels bij de deal. Hij is bang dat de deal zorgt voor minder concurrentie:

  Als ik hoor dat ze samengaan, neemt dat meer concurrentie weg?
  Donald Trump
  President van de VS

  Op de vraag of hij de overname wil tegenhouden zegt Trump:

  Alleen als ze dezelfde producten hebben, dat zou het ding zijn wat me het meeste dwars zit. Voor zover ik het weet hebben ze overlap.
  Donald Trump
  President van de VS

  Greg Hayes, de CEO van United Technologies zegt dat hij vandaag met Trump zal gaan praten.

  United Technologies gaat 2,2 procent lager en Raytheon wint 2 procent.

 • Slabakkende Amerikaanse markt grote hinderpaal voor AB InBev

  De Amerikaanse markt voor traditionele bieren zit in het slop. Beterschap is niet meteen in zicht, en dat is een grote uitdaging voor de marktleider AB InBev. Dat stelt de zakenbank JP Morgan.

  De belangrijkste trendshift is volgens de zakenbank dat de consument meer experimenteert dan vroeger. ‘Vooral jongeren zijn niet meer zo loyaal tegenover een alcoholcategorie of een merk’, stellen de analisten. ‘Uit een onderzoek van peilingsbureau Nielsen blijkt dat amper 25 procent van de Millenials nog een merkvoorkeur heeft. Bij de babyboomgeneratie is dat nog 52 procent.’

  Lees ons volledige artikel hier.

 • Trump: 'China moet wel een deal sluiten'

  De Amerikaanse president zegt in een interview met de zakenzender CNBC dat de Chinezen wel een deal moeten sluiten met de VS:

 • GM en Ford hoger

  De aandelen General Motors en Ford gaan flink omhoog op de Amerikaanse beurzen. De auto-aandelen leverden eerder flink in. Een deel van de productie van deze twee autobouwers vindt namelijk plaats in Mexico. Hierdoor vreesden beleggers eerder dat de bedrijven grote last zouden ondervinden van de dreigende importtarieven op Mexicaanse producten

  Inmiddels heeft de Amerikaanse president Trump een deal gesloten met het land, waarmee de importheffingen voorlopig van de baan zijn.

  General Motors en Ford gaan beide 1,6 procent hoger.

 • Amerikaanse beurzen openen hoger

  Wall Street begint vandaag hoger aan de dag. De Dow Jones en de S&P500 stijgen met 0,5 procent en de Nasdaq gaat 0,8 procent hoger.

  De beurzen staan in het groen nadat de VS en Mexico een deal hebben gesloten. Hiermee zijn de tariefverhogingen op Mexicaanse producten, waar de Amerikaanse president Donald Trump mee dreigde, van de baan. 

 • 'ING ziet overname Commerzbank niet zitten'

  Volgens de Duitse krant Handelsblatt zal ING geen bod meer uitbrengen op het Duitse Commerzbank . De Duitse zakenkrant zegt dat ING zijn interesse in de bank heeft verloren. Sinds april is er geen contact meer geweest tussen beiden instellingen, luidt het. 

  Lees hier ons volledige artikel.

  Ralph Hamers, de topman van ING. ©DIETER TELEMANS

 • Yuan op laagste niveau van 2019

  De Chinese munt, de yuan of renminbi, zakt met 0,3 procent tegenover de Amerikaanse dollar tot 0,14426 dollar. Dat is de zwakste koers van het jaar. Het is van december geleden dat de koers nog lager stond.

  De handelsbesprekingen tussen de VS en China zitten in een impasse. De hoop is nu vooral gevestigd op de ontmoeting die de presidenten Trump en Xi in de marge van de G20-top zullen hebben.

 • Salesforce.com doet grootste overname ooit

  Het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce.com neemt Tableau Software over voor 15,7 miljard dollar. Meteen de grootste overname uit zijn geschiedenis.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... zoomt vandaag in op MDxHealth en Beluga. Hier kunt u doorklikken.

 • Italiaanse industrie laat het afweten

  De industriële productie in Italië is in april met 0,7 procent gedaald tegenover maart. Dat is veel slechter dan verwacht want analisten rekenden volgens Reuters op een kleine stijging (+0,1%). Het is al de tweede maand op rij dat de Italiaanse fabrieken op lagere toeren draaien. In maart kromp de industriële productie met 1 procent.

  Het zwakke cijfer voor april is mogelijk te wijten aan een kalendereffect. Op 25 april was er een feestdag in Italië en vermoedelijk hebben sommige bedrijven de brug gemaakt.

 • Beluga vijfde meer waard

  Op de fixingmarkt veert Beluga 21 procent op tot 2,30 euro. De notering van de investeringsmaatschappij uit Erembodegem (Aalst) was van 20 mei tot 6 juni opgeschort in afwachting van de publicatie van een persbericht. Dat kwam er vorige donderdag (6 juni), zodat de notering daags daarop werd hervat. Vrijdag kon echter nog geen koers worden gevormd.

  Beluga liet op donderdag 6 juni weten dat het de divisie Belovo-Columbus, die eieren produceert en verkoopt onder de merknamen Belovo en Columbus, nagenoeg volledig heeft verkocht. Alle activa worden overgeheveld naar een nieuw opgericht bedrijf, Belovo Health and Nutrition. Dat bedrijf is grotendeels in handen van Vincent Poujardieu en zijn familie. Zij bezitten 119 aandelen; één aandeel is in handen van Beluga.

  De transactie heeft een gunstig effect op het eigen vermogen van Beluga, dat met ongeveer 2 miljoen euro toeneemt. Beluga investeert vooral in private equity en bezit ook het kantoorgebouw La Troupette in Erembodegem, dat drie jaar geleden werd omgevormd tot een bedrijvencentrum.

 • Brexitchaos doet Britse economie krimpen

  De Britse economie is in april met 0,4 procent gekrompen nadat ze in maart al 0,1 procent kleiner was geworden. De scherpe daling heeft alles te maken met een krimp van de maakindustrie.

  Begin dit jaar hadden meerdere autobouwers aangekondigd de productie tijdelijk stil te leggen. Ze deden dat omdat ze zware verstoringen van de handel verwachtten als het VK de Europese Unie zou verlaten – wat aanvankelijk op 29 maart was voorzien. De uitstap gebeurde toen niet, maar de constructeurs konden de geplande sluitingen niet meer terugdraaien.

  In de driemaandenperiode februari-april vertraagde de Britse groei tot 0,3 procent, van 0,5 procent in het eerste kwartaal.


 • Chinese uitvoer van zeldzame aardmetalen daalt

  De Chinese uitvoer van zeldzame aardmetalen is in mei met 18 procent gedaald tegenover een jaar eerder. In vergelijking met de maand april nam het exportvolume met 16 procent af, blijkt uit gegevens van de Chinese douane. Over de eerste vijf maanden van het jaar is er een daling van 7,2 procent.

  De daling heeft alles te maken met het Amerikaans-Chinese handelsconflict. De prijzen van zeldzame aardmetalen uit China zijn sinds midden mei gestegen door speculatie dat ze een wapen worden in de handelsoorlog. De prijsstijging zette door in juni nadat de Chinese overheid had laten weten mogelijk exportcontroles in te stellen.

  China is 's werelds grootste producent van zeldzame aardmetalen. De VS zijn voor circa 80 procent van hun invoer van die metalen afhankelijk van China.

  Een mijn in de autonome regio Binnen-Mondolië waar zeldzame aardmetalen worden gewonnen. ©REUTERS

 • ‘Voorzitters FCA en Renault praten opnieuw over fusie'

  John Elkann, de voorzitter van Fiat Chrysler Automobiles (FCA), en zijn evenknie Jean-Dominique Senard van Renault hebben opnieuw met elkaar gepraat in een poging de plannen van de twee autogroepen om te fuseren nieuw leven in te blazen. Dat vernam Reuters uit goede bron.

  FCA trok vorige week zijn fusievoorstel weer in. De Franse staat, die 15 procent van Renault in handen heeft, zou hebben tegengewerkt. Een ander probleem vormt naar verluidt Nissan, de Japanse autobouwer waarmee Renault al 20 jaar een alliantie heeft.

  FCA en Renault zouden nu onderzoeken hoe ze groen licht kunnen krijgen van Nissan Motor. Het Japanse bedrijf zou als voorwaarde stellen dat Renault zijn belang van 43,4 procent in Nissan significant verlaagt.

  Nissan wou geen commentaar geven en bij Renault was niemand beschikbaar voor commentaar volgens Reuters. Het persbureau kwam nog te weten dat een adviseur van Elkann maandag naar het hoofdkwartier van Nissan in Yokohama zou afzakken voor gesprekken met de bedrijfstop.

 • Thomas Cook schiet hoger na bod Fosun

  Thomas Cook springt tot een vijfde duurder op de beurs van Londen nadat de toeristische groep heeft bevestigd van de Chinese investeerder Fosun International een overnamebod te hebben ontvangen op haar touroperatoractiviteiten.

  Fosun is al Thomas Cooks grootste aandeelhouder met circa 18 procent. Volgens Thomas Cook is er nu een eerste toenadering en zijn verdere onderhandelingen met Fosun gepland.

  In de toeristische sector is Fosun al eigenaar van Club Med. Het aandeel Fosun won 4,2 procent op de beurs van Hongkong.

 • Voorzichtig hogere start in Europa

  De Europese beurzen gaan effectief hoger van start, maar de winsten zijn veel kleiner dan verwacht. De Euro Stoxx 50 stijgt in de eerste handelsminuten met 0,3 procent.

  De Bel20 wint 0,4 procent. De grootste stijgers in de index zijn Aperam , Galapagos en Solvay . Op de brede markt schiet MDxHealth  hoger dankzij een nieuw positief onderzoek voor zijn prostaatkankertest SelectMDx.

  Traders overleggen op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©AFP

 • Renault in de spotlights

  Een aandeel dat straks zeker in het oog te houden is, is Renault . De relatie met Nissan, de Japanse autobouwer waaraan Renault al jaren via een kruisparticipatie is gelinkt, wordt steeds moeilijker.

  Renault dreigt er nu mee een hervorming van het bestuur (governance) bij Nissan tegen te houden. Bij de stemming is Renault van plan zich te onthouden, vernam de Financial Times. Vermits de Franse constructeur 43,4 procent van Nissan controleert en een tweederdemeerderheid nodig is, zal de bestuurshervorming dus niet kunnen doorgaan.

  Nissan heeft intussen een brief van Renault ontvangen waarin deze laatste aankondigt zich te zullen onthouden. Wat Nissan ten zeerste betreurt.

 • Naar hogere beurzenstart in Europa

  Voor de Europese aandelenmarkten ziet het er goed uit, afgaand op de futures. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 1,2 procent hoger. De beurzen krijgen van twee kanten steun: de VS hebben de heffing van douanetaksen op alle Mexicaanse producten opgeschort en na het zwakke banenrapport van vrijdag is de kans op een renteverlaging in de VS toegenomen.

  Op deze Pinkstermaandag zijn de meeste Europese beurzen gewoon open. De beurzen van Frankfurt, Zürich, Wenen, Kopenhagen en Oslo zijn dicht.

 • Nyrstar waarschuwt voor financiële impact van productie-onderbreking Port Pirie

  Reuters had eind vorige week al melding gemaakt van een probleem met de loodsmelterij in Nyrstars vestiging in Port Pirie (Australië). Nu publiceert Nyrstar er ook een persbericht over.

  Daarin staat dat het bedrijf overmacht (force majeure) heeft moeten inroepen over een aantal overeenkomsten wegens een onvoorziene productie-onderbreking bij de smelterij in Port Pirie. Die onderbreking begon op 28 mei en zal naar verwachting tot eind juni duren. Het is de bedoeling dat dan de productie wordt hervat.

  Voor de technische details verwijzen we naar het persbericht van Nyrstar.

  Het metaalbedrijf wijst er op dat de ongeplande productie-onderbreking 'een materiële negatieve impact' zal hebben op de productie in Port Pirie en op de onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) tijdens het tweede kwartaal. Hoe groot de impact zal zijn, heeft Nyrstar nog niet volledig kunnen becijferen. Het bedrijf zal 'te gepasten tijde nadere informatie verstrekken over de oplossing voor de productie-onderbreking'.

  De fabriek van Nyrstar in Port Pirie ©Meike Wijers

 • Leleux geeft Solvay koopadvies

  Solvay kreeg vrijdag niet alleen van UBS een koopadvies maar ook van het Brusselse beurshuis Leleux Associated Brokers. Analist Dirk Peeters trekt zijn advies op van 'opbouwen' naar 'kopen'. Zijn koersdoel bedraagt 110 euro.

  Solvay presteerde in het eerste kwartaal beter dan het bedrijf zelf als duiding had gegeven, merkt hij op. Toch stuurde Solvay een winstwaarschuwing voor 2019 uit, waarbij de verwachtingen voor de brutobedrijfswinst (ebitda) negatief werden herzien. De voornaamste reden hiervoor was de verslechtering van het economisch klimaat sinds de maand februari.

  De winstwaarschuwing leidde tot een sterke koersdaling, 'waardoor het aandeel nu aantrekkelijk gewaardeerd staat'. Peeters sluit niet uit dat de nieuwe CEO, Ilham Kadri, zichzelf met de winstwaarschuwing 'wat meer ademruimte heeft willen geven bij de start van haar nieuwe job'.

 • MDxHealth: belangrijke publicatie over SelectMDx

  In het gezaghebbende blad 'The Journal of Urology' is een tweede klinische validatiestudie gepubliceerd die het nut en de werking van de test SelectMDx aantoont bij het opsporen van prostaatkanker. SelectMDx is een moleculaire test van MDxHealth op basis van een urinestaal.

  Het nieuwe klinische onderzoek vond plaats bij 1.955 mannen die voor het eerst een biopsie van de prostaat (het wegnemen van een weefselstaal) ondergingen. Daarbij bleek dat SelectMDx in 95 procent van de gevallen correct voorspelde dat er geen sprake was van prostaatkanker (negatieve predictiewaarde). De test toonde ook in 93 procent van de gevallen aan dat er reden (sensitiviteit) was om klinisch significante prostaatkanker op te sporen.

  'Deze data ondersteunen het gebruik van SelectMDx om dokters te helpen uitmaken welke patiënten risico op agressieve prostaatkanker lopen en hen te helpen bij initiële beslissingen over prostaatbiopsie', aldus een persbericht van MDxHealth.

  Michael McGarrity, de CEO van MDxHealth, hoopt nu dat de publicatie van deze onderzoeksgegevens tot een verder gebruik en verdere terugbetaling van  SelectMDx in zowel de VS als Europa zal leiden.

 • Tips van Bezos

  Om de week monter te starten: tips van 's werelds rijkste mens om te slagen als zakenman/vrouw.

 • Peso in de lift

  De Mexicaanse peso wint terrein tegenover de Amerikaanse dollar nu de Verenigde Staten de invoering van importheffingen op Mexicaanse producten hebben opgeschort. De peso wint 2,2 procent tot 0,05209 dollar. De munt was op 30 mei steil omlaag gevallen na het dreigement van president Trump.

  Omgekeerd verliezen veilige havens als de Japanse yen of de Zwitserse frank aan aantrekkingskracht. De yen verzwakt 0,4 procent tegen over de dollar, de Zwitserse frank 0,3 procent.

 • Mexico

  Goedemorgen! De Europese beurzen en Wall Street eindigden vorige week op een positieve noot. De Euro Stoxx 50 sloot 1,2 procent hoger en de S&P500 1,05 procent. Het Amerikaanse banenrapport viel veel zwakker uit dan verwacht. Dat heeft echter ook een goede kant: het vergroot de kans dat de Federal Reserve de rente verlaagt. De Amerikaanse ‘money market futures’ houden momenteel zelfs rekening met twee renteverlagingen dit jaar.

  De Aziatische beurzen trekken de opwaartse lijn vandaag door. We zien 1,1 procent winst in Tokio, 2 procent in Hongkong, 1 procent in Sjanghai en 1,2 procent in Seoel. Naast de hoop op een renteknip in de VS is daar nog een tweede reden voor: Mexico. Zaterdag raakte bekend dat de VS en Mexico een overeenkomst hebben bereikt over de aanpak van illegale immigratie. Daarop schortten de VS de geplande invoering van invoerheffingen op Mexicaanse producten op.

  Vrijwilligers brengen water naar immigranten die door dor gebied vanuit Mexico illegaal de VS proberen binnen te komen. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud