1. Markten Live
 2. Live blog
live

Mithra en Curetis maken mooie weer

De Brusselse beurs eindigde zeer nipt in het groen. Lingeriegroep Van de Velde had een rotdag na (nog) een omzetwaarschuwing.
 • De agenda

  Dit lijstje houden we morgen bij de hand. Dan is er ook een nieuwe blog. Bedankt om ons vandaag te lezen!


  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie: Consumentenvertrouwen april, 15 uur
  Eurozone: Consumentenvertrouwen april, 16 uur
  Japan: Inflatie maart, 1.30 uur


  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Ablynx: overnamebod aan 45 euro per aandeel door Sanofi. Tot 4 mei.
  - Balta: publicatie jaarverslag (op website), 7 uur
  - Keyware: jaarverslag beschikbaar
  - Melexis: algemene vergadering, 11 uur
  - Melexis: resultaten eerste kwartaal, 7 uur
  - Orange Belgium: resultaten eerste kwartaal, 7 uur
  - Retail Estates: inschrijving op kapitaalverhoging. 5 aandelen geven recht op 1 nieuw, tegen 65 euro. Tot 23 april.


  Verenigde Staten:
  - General Electric: resultaten eerste kwartaal, voorbeurs
  - Honeywell: resultaten eerste kwartaal, voorbeurs
  - Procter & Gamble: resultaten derde kwartaal 2017/2018, voorbeurs, 13 uur
  Zweden: Ericsson: resultaten eerste kwartaal, 7.30 uur

 • Slotbel20

  De Brusselse beursindex stond het grootste deel van de dag onder water maar eindigde met een minuscuul winstje van 0,03 procent. Trokken niet mee aan de kar: zwaargewicht AB InBev en grootste daler UCB . Materialengroep Umicore was de grootste stijger. Zo zag het plaatje eruit buiten de Bel20:

  Top Flop
  Curetis+3,96%Melexis-2,07%
  Mithra+3,57%UCB-2,21%
  Connect Group+2,75%Campine-2,26%
  Smartphoto+2,23%2Valorise-2,83%
  IBA+2,19%Asit Biotech-3,01%
  Umicore+1,77%Keyware-3,08%
  Iep Invest+1,71%Van de Velde-6,30%

 • Rokerslong

  Het Amerikaanse tabaksbedrijf Philip Morris - gekend van Marlboro-sigaretten - presenteerde een teleurstellend omzetcijfer, en beleeft een rotdag op de beurs in New York.

 • UCB heeft het moeilijk

  Het farma-aandeel gaat opnieuw de dag uit als sterkste stijger in de Bel20. Die naam verscheen de laatste dagen wel vaker onderaan de rangschikking: UCB is dan ook de sterkste daler van de laatste vijf beursdagen. Woensdagochtend zal het bedrijf een update over de cijfers voor het eerste kwartaal meegeven.

 • Wall Street zakt

  De daling op Wall Street is beperkt, maar wel breed gedragen. 9 van de 11 subsectoren van de S&P500 staan momenteel in het rood na een paar minuten handelen.

  Apple , nog steeds het bedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld, heeft het vandaag moeilijk. De koersbeweging volgt op de magere vooruitzichten van chipfabricant TSMC voor het tweede kwartaal. Het gaat om de enige toeleverancier van computerchips die Apple gebruikt in iPhones en iPads: de A10-chip in de iPhone 7, de A11 en de A11X in de iPhone 8, de iPhone X en de iPad Pro.

 • Amerikaanse futures: lichtrood

  De futures wijzen op een kleine daling van 0,3 procent voor de Amerikaanse beurzen, die over een klein halfuurtje de deuren openzwaaien.

 • Exmar werkt mee aan ballastvrije LNG-tanker

  De Franse specialist in LNG-technologie GTT, classificatiemaatschappij Lloyd’s Register en de Chinese scheepsbouwer Dalian Shipbuilding Industry Corporation hebben woensdag de tweede fase gelanceerd van hun gezamenlijk ontwikkelingsproject ’30.000m³ B-FREE LNG carrier’. Als nieuwe partner mochten zijn Exmar verwelkomen, melden scheepvaartmedia.

  De Belgische gastankerrederij heeft een lange ervaring in de uitbating van LNG-schepen en heeft ook nieuwe technologieën voor de behandeling en overslag van aardgas ontworpen. Als dusdanig kan Exmar een waardevolle bijdrage leveren aan het project.

  In de tweede fase is het de bedoeling het ontwerp van een ballastvrije LNG-tanker verder te ontwikkelen. Volgens Pierre Dincq van Exmar kan een gastanker die geen ballastwater hoeft in te nemen, een belangrijke milieubijdrage leveren omdat de mogelijkheid wordt uitgesloten dat levende organismen die aan de ene kant van de wereld worden ingenomen (via het ballastwater), elders schade aanrichten (bij het lozen van het ballastwater). Bovendien wordt de installatie om ballastwater te behandelen dan overbodig, wat tot minder onderhoud en een lager energieverbruik leidt.

 • 'Takeda biedt op Shire'

  Het Japanse concern Takeda Pharmaceutical heeft een indicatief bod uitgebracht op het op Jersey gevestigde biofarmabedrijf Shire , vernam Reuters uit goede bron.  Het bod (in cash en aandelen) zou 46,50 pond per aandeel bedragen en Shire waarderen op 43 miljard pond (49,4 miljard euro). Takeda heeft nog tot 25 april tijd om een definitief bod uit te brengen op Shire. Het aandeel Shire schiet hoger in Londen, hoewel Shire volgens sommige bronnen het bod al heeft verworpen.

 • Umicore zet Bel20 op kleine winst

  De Euiropese beurzen trappelen ter plaatse maar in Brussel zet Umicore de Bel20 op een kleine winst. Een uitgebreide beursspiegel vindt u hier.

 • 'Palmolieprijs kan binnenkort in beweging komen'

  De aardolieprijs is sinds midden vorig jaar met circa 65 procent gestegen, vooral dankzij het productieplafond dat de OPEC-landen en enkele andere grote olieproducenten hebben ingesteld. De palmolieprijs heeft die evolutie echter amper gevolgd en schommelt sinds de herfst tussen 650 en 735 dollar per ton.

  Volgens François Van Hoydonck, de CEO van plantageholding Sipef , zou daar binnenkort verandering in kunnen komen. 'Met 70 dollar voor een vat ruwe olie en een palmolieprijs van rond 700 dollar per ton komen we op een ideaal moment voor biodieselproducenten om zonder steunmaatregelen weer te gaan produceren. Als de olieprijs nog iets door stijgt, zal ook de palmolieprijs volgen', voorspelt hij.

  Een eenvoudige berekening leert vanaf welk olieprijspeil het interessant wordt om palmolie te verwerken tot biodiesel. Je doet de olieprijs maal negen en voegt daar nog iets bij zodat de biodieselproducenten er ook iets op verdienen. Als de olieprijs dus 70 dollar bedraagt, moet palmolie minstens 630 dollar per ton opbrengen om interessant te zijn voor biodieselproducenten. Momenteel ligt de palmolieprijs op 660 dollar en is dat dus het geval.

  Palmolie wordt wereldwijd vooral gebruikt voor voeding. Van de productievolumes vindt 85 procent een toepassing als bakolie of als vetstof in tal van producten (chocopasta, koekjes...). Een tweede belangrijke toepassing is cosmetica. Zo'n 6 à 7 procent van de palmolieproductie dient voor energieproductie.  

 • Degroof Petercam trekt koersdoel Mithra op

  Na de goede onderzoeksresultaten voor Donesta verhoogt analist Thijs Hoste zijn inschatting op succes voor het middel tot 75 procent. Dat brengt hem ertoe zijn koersdoel voor Mithra te verhogen van 18,50 tot 24 euro. Gelet op de sterke rally van het aandeel handhaaft hij zijn 'houden'-advies. Met de intense nieuwsstroom die de komende maanden op komst is, kan er bijkomend opwaarts potentieel ontstaan, maar daar heeft de koers al grotendeel op geanticipeerd.

 • Degroof Petercam zet Roularta op 'houden'

  Analist Michael Roeg laat zijn koersdoel voor Roularta zakken van 24 tot 23 euro en zijn advies gaat van 'kopen' naar 'houden'. In een uitgebreid rapport staat hij stil bij de evolutie van de laatste jaren en de recente transformatie van de West-Vlaamse mediagroep.

  De zichtbaarheid voorbij 2019 is echter beperkt. Twee zaken kunnen dan een bedreiging vormen voor de geconsolideerde winst: een verdere organische omzetdaling, vooral in combinatie met looninflatie, en de start-upkosten bij Storesquare, dat moet opboksen tegen gevestigde concurrenten als Amazon, Bol.com of eBay.

 • Ook Degroof Petercam zet koersdoel Van de Velde lager

  Na de omzet- en winstwaarschuwing bij Van de Velde ziet analiste Nathalie Debruyne van Degroof Petercam zich verplicht haar ramingen neerwaarts bij te stellen. In februari had de lingeriegroep al gewaarschuwd voor merkelijk hogere kosten en investeringen waardoor de winst dit jaar onder druk zal komen. Nu de omzetprognose is verlaagd van een lage eencijferige groei tot een vlakke of ligt lagere evolutie verlaagt ze haar ramingen verder. Ze verwacht nu een daling van 13 procent van de brutobedrijfswinst (ebitda) tegen 8 procent voorheen, een verzwakking met 18 procent van de bedrijfswinst en 18,6 procent minder nettowinst.

  Haar koersdoel zakt van tot 36,5 euro, wat overeenstemt met een waardering van 12,5 keer de verhouding bedrijfswaarde op bedrijfswinst (EV/ebit 2018) en een koerswinstverhouding van 17,7. 'Wij geloven dat dit meer dan fair is voor een onderneming die momenteel geen omzetgroei genereert en waarvan de winstgevendheid op korte tot middellange termijn onder druk zal staan door de investeringen die momenteel worden doorgevoerd.'

  Debruyne vindt wel dat Van de Velde de juiste stappen zet, maar het zal wellicht enkele jaren duren eer dat resulteert in significant omzet- en winstherstel, en het risico blijft bestaan dat dit niet lukt. Op korte termijn ziet ze dan ook erg beperkt potentieel, wat haar 'houden'-advies verklaart.

 • Iets minder huurinkomsten bij Wereldhave Belgium

  Winkelcentraspecialist Wereldhave Belgium heeft in het eerste kwartaal voor 12,6 miljoen euro huurinkomsten geboekt. Dat is iets minder dan een jaar eerder (12,9 miljoen), wat te wijten is aan de verkoop van het kantoorgebouw Madou in Brussel en het wegvallen van huurinkomsten voor het parkeergebouw van 'Shopping 1' in Genk. De bezettingsgraad viel terug van 91,7 tot 90,3 procent.

  Opmerkelijk is dat Wereldhave Belgium van Carrefour nog geen (tijdige) opzegbrief heeft ontvangen voor de supermarkten in de winkelcentra Belle-Île in Luik en Shopping 1 in Gent Carrefour heeft aangekondigd deze supermarkten te sluiten. Wereldhave Belgium praat wel met Carrefour en is op zoek naar alternatieven.

  De reële waarde van de vastgoedportefeuille steeg van 853,6 miljoen euro eind 2017 tot 877,3 miljoen eind maart.

 • Unilever gaat aandelen inkopen

  De Nederlands-Britse groep Unilever , die vorig jaar een vijandig bod van Kraft Heinz afsloeg, heeft in het eerste kwartaal gepresteerd zoals verwacht. De onderliggende omzetgroei bedroeg 3,4 procent, wat bijna volledig te danken was aan hogere verkoopvolumes. Hogere prijzen droegen amper bij tot de groei.

  De gerapporteerde omzet zakte met 5,2 procent tot 12,6 miljard euro door wisselkoerseffecten en dat is iets minder dan analisten hadden verwacht (12,84 miljard). Voor het hele jaar blijft Unilever uitgaan van een omzetgroei van 3 tot 5 procent. De groep kondigt ook een aandeleninkoopprogramma van 6 miljard euro aan vanaf de maand mei.

 • KBCS geeft Van de Velde lager koersdoel

  Ondanks de succesvolle lancering van Marie Jo Swim en groei van de nieuwe kanalen, verwacht Van de Velde geen omzetgroei dit jaar, omdat de positieve evoluties teniet worden gedaan door een trage verkoopstart in de bakstenen winkels.

  Analist Guy Sips van KBC Securities heeft zijn winstprognoses voor dit en volgend jaar daarom verder verlaagd: hij rekent nu op een winst per aandeel van net geen 2 euro dit jaar en 2,17 euro in 2019. Op basis van het dividendbeleid van de lingeriegroep (40 procent van de winst per aandeel) verwacht hij nu een dividend van 0,88 euro in 2018 en van 1 euro in 2019. Hij laat zijn koersdoel zakken van 38 tot 36,50 euro en blijft bij zijn ‘houden’-advies.

 • '70 procent kans dat Roularta van de beurs gaat'

  Analist Ruben Devos van KBC Securities heeft zijn model voor Roularta grondig bijgewerkt na de verkoop van diens 50 procent-belang in Medialaan en de verwerving van 50 procent van Mediafin, de aankoop van de Belgische vrouwenbladen van Sanoma en de overnames van Landleven en Sterck. Hij rekent nu op een nettoverlies van 10 miljoen euro in 2018 en een nettowinst van 8 miljoen in 2019.

  Inzake waardering zijn vooral twee elementen van belang: de netto cashpositie (circa 91 miljoen euro tegen eind 2019 of 7,2 euro per aandeel) en de uitstaande uitgestelde belastingen (circa 56 miljoen euro of 4,5 euro per aandeel).

  Als Roularta op de beurs blijft, krijgt het van Devos een waardering van 22,5 euro per aandeel opgeplakt. Mocht het bedrijf zichzelf van de beurs halen, dan is het volgens de analist 24,5 euro per aandeel waard. Hij schat de kans dat dit laatste gebeurt op 70 procent en dat brengt hem bij een (onveranderd) koersdoel van 24 euro en een koopadvies.

 • KBCS zet koersdoel Mithra op 27 euro

  De biotechanalisten van KBC Securities trekken hun koersdoel voor Mithra op van 20,50 tot 27 euro. Ze reageren zo op de positieve resultaten van Donesta, een middel tegen opvliegers voor vrouwen in de menopauze.

  Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse schatten de kans dat Donesta effectief op de markt komt, nu op 75 procent. Dat is evenveel als hun raming-op-succes voor de anticonceptiepil Estelle. Voor beide producten zal Mithra wel nog partners moeten zoeken voor de commercialisering in de VS en de EU om het maximale piekverkooppotentieel te realiseren, merken ze op. Ze behouden hun koopadvies voor de Luikse specialist in geneesmiddelen voor vrouwen.  

 • Licht hogere beurzen

  De Europese beurzen laten in de vroege handel kleine winsten optekenen. De EuroStoxx50 wint 0,1 procent, net als de Bel20 . De grootste bewegingen in Brussel hebben met nieuws van vanochtend te maken: stevige winst voor Mithra en Curetis , flink verlies voor Van de Velde .

 • Olieprijs stijgt door

  Voor een vat Brent-olie wordt vanmorgen 73,79 dollar betaald, 0,3 procent meer dan woensdagavond. Daarmee bereikt de olieprijs het hoogste niveau sinds eind november 2014.

  De nieuwe klim is een gevolg van indicaties dat Saoedi-Arabië graag weer een olieprijs tussen 80 en 100 dollar zou zien. Het land zal dus wellicht geen wijzigingen aanbrengen aan het productieplafond van de OPEC en enkele andere grote olieproducenten, ook al komt het einde van die overeenkomst in zicht.

  Samen met olie gaan ook andere grondstoffen hoger. De aluminiumprijs heeft bijvoorbeeld het hoogste peil sinds 2011 bereikt en nikkel was in 6,5 jaar niet zo duur.

 • Vlakke tot licht hogere start op komst

  De Europese beurzen zullen vlak tot lichtjes hoger van start gaan, als we de futures mogen geloven. De future op de EuroStoxx50 staat 0,06 procent hoger. Wall Street bewoog woensdag weinig en dat gold eerder vandaag ook voor Tokio, al was de algemene trend in Azië wel duidelijk positief.

  Een vertrouwd beeld: traders houden schermen in het oog in Frankfurt. ©REUTERS

 • Curetis heeft nieuwe diagnosetest klaar

  Curetis , de Duitse specialist in moleculaire diagnose, heeft een nieuwe test ontwikkeld om infecties van de urinewegen op te sporen. Uit het onderzoek op 443 stalen van patiënten bleek dat de nieuwe test in meer dan 95 procent van de gevallen resultaten oplevert.

  Curetis zal de nieuwe test - Unyvero UTI genaamd (UTI staat voor 'urinary tract infection')  - lanceren tijdens het European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ECCMID), dat van 21 tot 24 april plaatsvindt in Madrid.

  De nieuwe test is vooral nuttig om de oorzaak van complexe en ernstige infecties van de urinewegen - met mogelijk ernstige gevolgen - in een mum van tijd te ontdekken. Onder meer bij zwangere vrouwen, kinderen of zware zieken met nierproblemen of een verzwakt immuunstelsel kan dat van groot belang zijn.

 • Aziatische beurzen in de plus

  De Aziatische aandelenmarkten gaan bijna over de hele lijn hoger en bereiken hun hoogste stand in een maand. Beleggers hebben weer oog voor de goede vooruitzichten voor de wereldeconomie en daar profiteren in de eerste plaats de technologiewaarden van.

  Shinzo Abe en Donald Trump schudden elkaar de hand in Palm Beach, Florida. ©AFP

  Uit het Beige Book van de Federal Reserve, dat woensdagavond werd gepubliceerd, blijkt dat de vooruitzichten goed zijn voor de Amerikaanse economie ondanks de zorgen over de handelsrelaties. 

  President Trump en de Japanse premier Abe ontmoetten elkaar woensdag in Florida en kwamen daar overeen gesprekken over ‘handelsakkoorden’ te houden ondanks meningsverschillen.

  In Tokio werden de winsten tegen sluitingstijd wel kleiner, zodat de Nikkei maar 0,15 procent overhield. De Chinese beurzen daarentegen gaan zowat een procent hoger, met zelfs 1,3 procent winst in Hongkong.

 • Goede resultaten voor Mithra's opvliegersmiddel

  In een Fase IIb-onderzoek heeft Donesta, het middel van Mithra tegen opvliegers voor vrouwen in de menopauze, goede resultaten behaald. Het middel bleek niet alleen op alle vlakken veilig, maar ook efficiënt: de opvliegers verminderden met meer dan 80 procent. Mithra kon ook de optimale dosis vaststellen, met name 15 mg E4.

  François Fornieri, de topman van Mithra, heeft het in een persbericht over 'uitzonderlijke resultaten'. Mithra zal Donesta nu verder ontwikkelen als nieuwe therapie om menopauzale symptomen te behandelen.

 • Sipef handhaaft productiedoelstelling

  De plantageholding Sipef heeft in het eerste kwartaal 3,3 procent minder palmolie geproduceerd dan in de overeenstemmende periode van 2017. De eigen plantages leverden wel 3,5 procent meer op. Daarbij werd 11,4 procent groei in Indonesië grotendeels tenietgedaan door 11,4 procent minder productie in Papoea als gevolg van intense regenval. De producties van derden (kleine boeren) kende een sterke terugval. De gemiddelde marktprijs was met 674 dollar per ton iets lager dan een jaar eerder (773 dollar).

  De rubberproductie van Sipef kwam een tikkeltje (-1,7%) lager uit dan in de eerste drie maanden van 2017. Thee (+2,9%) deed het iets beter, maar de productie van bananen lag 10,1 procent lager door ongunstige weersomstandigheden in Ivoorkust.

  Sipef heeft al 50 procent van zijn verwachte palmolieproductie verkocht tegen een gemiddelde prijs van 738 dollar per ton en 24 procent van het verwachte rubbervolume. Voor de rest van het jaar verwacht het bedrijf ‘een relatief stabiele palmoliemarkt’. Qua volume handhaaft Sipef de verwachting om op groepsniveau 9 procent meer palmolie te produceren.

  Vrachtwagens met trossen oliepalmvruchten ploeteren op een piste in Sumatra. ©REUTERS

 • Van de Velde verwacht geen omzetgroei

  De lingerieproducent ging tot dusver uit van een omzetgroei van ongeveer 5 procent (het 'historisch gemiddelde') maar moet dat nu bijstellen. Het probleem zit hem bij de retailactiviteiten, waar de inspanningen om het tij te keren nog niet de verwachte resultaten hebben opgeleverd. Van de Velde verwacht daarom dat de omzet dit jaar niet zal groeien, maar stabiel of licht lager zal uitkomen. De groep waarschuwt ook dat dit 'belangrijke druk' zal zetten op de winstontwikkeling tegenover 2017. Tegelijk een omzet- en een winstalarm dus.

  ©Van de Velde / Marie Jo

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud