1. Markten Live
 2. Live blog

Mithra vijfde meer waard door overnamespeculatie

Een ontspanning in de Chinees-Amerikaanse handelsrelaties zette de meeste Europese beurzen op winst. In de Bel20 was Galapagos koploper. Mithra is nu al bijna 1,3 miljard euro waard.
 • Tot morgen!

  We zetten er een punt achter voor vandaag. Morgenvroeg zijn we weer van de partij.

  Dinsdag staan verschillende algemene vergaderingen gepland: Accentis, Balta, Campine, Leasinvest, Miko en Nationale Bank. Vooral die laatste zou rumoerig kunnen worden – en lang kunnen duren.

 • Europese beurzen eindigen vlak

  Verliezen in Zuid-Europa, vooral in Milaan (-1,6%) en Madrid (-0,5%), hebben winsten elders in Europa uitgewist. De EuroStoxx50 is vlak gesloten. De meeste Europese beurzen waren open op Pinkstermaandag, maar op zeven aandelenmarkten was er geen handel: de voornaamste zijn Frankfurt, Zürich en Wenen. Ook in Kopenhagen, Oslo en Boedapest werden geen aandelen verhandeld.

  In Londen won de Footsie 1,03 procent tot 7.859,17 punten, een nieuw record.

  In Brussel sloot de Bel20 0,4 procent hoger op 3.904,98 punten. De grootste winst in de index was voor Galapagos (+4,1%). Solvay (-1,1%) noteerde zonder het slotdividend (2,22 euro bruto) en stond het meest op de rem.

  Mithra kende een superdag en eindigde 21,2 procent hoger op 37,45 euro. De beurswaarde is opgelopen tot 1,28 miljard euro.

 • Dow Jones weer boven 25.000 punten

  Na ruim twee maanden noteert de Dow Jones nog eens boven 25.000 punten. Dat is te danken aan de opluchting over de 'on hold' gezette handelsoorlog tussen de VS en China, en aan fusie- en overnamenieuws. Meer in onze Wall Street-spiegel.

 • Ageas kan 200 miljoen vangen in India

  De verkoop van IDBI Federal Life Insurance zit in de laatste rechte lijn en er blijven slechts twee à drie kandidaten over, schrijft de Indiase zakenkrant The Economic Times. Het gaat om de lokale verzekeraars Birla, Max Life Insurance en Exide Life.

  Ageas volgt het verkoopproces met argusogen, want de Belgsiche groep bezit 26 procent van de Indiase levensverzekeraar.

  Volgens de zakenkrant is er sprake van biedingen van meer dan 60 miljard roepie (748 miljoen euro). Dat zou het belang van Ageas  op meer dan 195 miljoen euro waarderen. Of de Belgische verzekeraar bij een exit van zijn twee partners ook uitstapt, is (nog) niet duidelijk.

  IDBI Federal Life Insurance is met zijn premie-incasso van omgerekend 222 miljoen euro en zijn winst van 12,6 miljoen euro in 2017-2018 geen grote speler op de Indiase markt. Zijn grote troef is zijn omvangrijke distributienetwerk: de 3.000 bankkantoren van zijn twee aandeelhouders, directe kanalen en makelaars.

 • Italiaanse rente blijft klimmen

  We merkten het vanmorgen al op: de financiële markten hebben geen goed oog in de nieuwe populistische regering in Italië. De rente op tienjarig Italiaans staatspapier schiet bijna 12 basispunten hoger tot 2,33 procent. Intussen zakt de Duitse lange rente 3 basispunten tot 0,55 procent. 'Lo spread', het verschil tussen de Italiaanse en de Duitse rente, dikt dus met 15 basispunten aan.

  De Barcaccia-fontijn aan de voet van de Spaanse trappen in Rome ©AFP

 • Dow opent met 1 procent winst

  Zoals verwacht zijn de beurzen in New York opgelucht nu een handelsoorlog tussen de VS en China mogelijk is vermeden. De Dow Jones schiet meteen een procent hoger, de S&P500 moet nauwelijks onderdoen met 0,7 procent winst.

 • Amerikaanse futures fors hoger

  De Amerikaanse beurzen zullen met mooie winsten openen, nu het er naar uitziet dat het niet tot een handelsoorlog komt tussen de Verenigde Staten en China.

  De twee grootmachten bereikten in het weekend een akkoord dat een kader vormt om handelsonevenwichten in de toekomst op te lossen. China belooft in de toekomst ‘significant meer ‘goederen te kopen van de VS. Dankzij die vooruitgang komen er voorlopig geen tarieven op Chinese goederen en kondigde minister van Financiën Steven Mnuchin aan de handelsoorlog met China in de pauzestand te zetten.

  De future op de Dow Jones noteert 0,9 procent in de plus, die op de S&P500 0,6 procent.

 • GE splitst spoortak af

  Het is een teken dat CEO John Flannery ondanks de scepsis werk aan het maken is van een stroomlijning van het conglomeraat: General Electric brengt zijn spoorafdeling onder bij Wabtec, in een deal die op 11 miljard dollar wordt gewaardeerd. 

  De facto komt de deal neer op de verkoop van de spoorwegafdeling door GE. De Amerikaanse reus casht bij het sluiten van de deal 2,9 miljard dollar, de aandeelhouders van de GE zullen 40% van de joint venture bezitten. 

 • KKO verhuist naar Parijs

  KKO International, dat in Ivoorkust een grote cacaoplantage aanlegt, verhuist zijn hoofdzetel van Brussel (Louizalaan 363) naar Parijs (9 avenue Bugeaud). Een buitengewone algemene vergadering heeft dat vrijdag besloten.

  Door de verhuis zal het management van KKO voortaan samenzitten in Parijs, waar ook de oprichters van KKO wonen. Bovendien hoopt KKO, dat door oplopende kosten krap bij kas zit, zo op zijn werkingskosten te besparen.

  Het aandeel KKO is door de aanhoudende problemen gezakt naar een diepterecord van 0,59 euro, dik vier vijfde minder dan de 3,26 euro waartegen de groep in oktober 2015 op de Brusselse beurs debuteerde. 

   

 • Mithra drukker verhandeld dan KBC of Solvay

  Op dit ogenblik is Mithra - dat dankzij de uitspraken van topman François Fornieri intussen 17 procent stijgt - met een geraamde beursomzet van bijna 8 miljoen euro op deze vrij rustige Pinkstermaandag na AB InBev en Ageas het drukst verhandelste Belgische aandeel. De handel is dus zelfs forser dan in klassieke belangrijke omzetdraaiers als KBC, Solvay of Umicore. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier. Met focus op Galapagos, Mithra, Proximus en Aedifica. 

 • Fornieri katapuleert Mithra hoger

  De grootste stijger op de Brusselse beurs is net als vorige week Mithra . Een belangrijke factor lijkt het interview met CEO François Fornieri dit weekend in de Franstalige zakenkrant L'Echo, een interview dat ook door persbureau Bloomberg wordt geciteerd. 

  Als iemand anders 2 miljard op tafel legt om alles te ontwikkelen, des te beter
  François Fornieri
  CEO Mithra

  Daarin zegt topman François Fornieri van de Luikse farmagroep niet a priori tegen een verkoop te zijn. Wel tegen de juiste prijs uiteraard. 'Ik heb altijd UCB genomen als model voor Mithra genomen. Maar ik denk dat we misschien meer op Bayer lijken. Wat Bayer groot gemaakt heeft, is aspirine. En Mithra kan met Estetrol (het hormoon dat de basis is voor de potentiële middelen Donesta en Estelle, red.) het Bayer van de toekomst worden. Maar als dat sneller kan met anderen, waarom niet? Zelf heb ik gezien mijn leeftijd beperkte tijd en middelen. Als iemand anders 2 miljard op tafel legt om alles te ontwikkelen, des te beter'. 

  François Fornieri, CEO van Mithra ©LAURIE DIEFFEMBACQ

 • Bel20 bouwt winst uit

  De dooi in de Chinees-Amerikaanse handelsrelaties helpt om de winst op de Europese beurzen uit te bouwen. De Bel20 noteert intussen 0,6 procent hoger op 3.913 punten. 

 • Britse Footsie op record

  In Londen laat de Footsie - de korf met 100 Londense steraandelen - met 7.839 punten een vers record optekenen. 'En dit ondanks brexit', horen we u zeggen. Dat lijkt op het eerste gezicht inderdaad vreemd. De beslissing om uit de Europese Unie te stappen weegt inderdaad op de Britse economie. Maar tegelijk haalt die onzekerheid het Brits pond onderuit en dat is dan weer goed nieuws voor de Footsie. 

  Waarom stijgt de Londense beurs telkens als het pond zakt? Welnu: we spreken hier over de FT100-index. En die Footsie zit propvol multinationale bedrijven als Glaxo SmithKline, BP, Royal Dutch Shell, HSBC, Anglo American, BHP Billiton en AstraZeneca: stuk voor stuk bedrijven die weinig uitstaans hebben met de Britse economie en het gros van hun inkomsten in het buitenland halen: dollar, euro, renminbi...

  De beurskoers van een bedrijf is niets meer dan de verdisconteerde huidige waarde van de toekomstige kasstromen. Die kasstromen in dollars, euro’s ... zijn omgerekend naar een tuimelend pond plots een stuk meer waard.

  Vandaar de stijging van de FT100 sinds het brexitreferendum van juni 2016. Een stijging die er alleen voor de lokale investeerders voor het volle pond is. Sinds het referendum won de Footsie in pond 24 procent, omgerekend naar dollar (+12%) en euro (+8%) beliep de winst minder dan de helft.

 • Familie De Pauw neemt een beetje winst op WDP

  Maar blijft met een belang van dik 25 procent wel de referentieaandeelhouder van de vastgoedgroep die haar naam draagt. 

 • Degradatie weegt op Altice

  Op de Amsterdamse beurs krijgt Altice een tik van 6,6 procent naar 7,96 euro. Vrijdagavond liet de invloedrijke indexbeheerder weten dat de kabelgroep uit haar sterindexen verdwijnt, na de afsplitsing van de Amerikaanse activiteiten. 

 • 'Belgische telecom is een klassieke beleggersval'

  RBC Capital Markets is in een update over het Belgische telecomtrio (Proximus , Telenet en Orange Belgium ) bepaald kritisch.

  'In essentie lijkt de markt een klassieke beleggersval', luidt het. Ondanks de koersval sinds begin dit jaar - minus 6 procent voor Orange Belgium, minus 16 procent Proximus en minus 19 procent voor Telenet, zijn de drie aandelen geen koopje, als gevolg van de toenemende concurrentie die druk zet op het klantenbestand. Het trio krijgt een 'neutraal' advies mee. 

  Volgens analist Wilton Fry dreigen de voorgestelde maatregelen van de telecomwaakhond BIPT in het slechtste van twee werelden te resulteren: een openstelling van de kabel, wat vooral voor Telenet negatief is, maar tegen 'huurprijzen' die onvoldoende laag zijn om would-be prijzenbreker Orange Belgium echt te helpen. 

 • Italiaanse rente loopt op

  Sinds de publicatie van het Italiaans regeerakkoord tussen Lega en de Vijfsterrenbeweging loopt het wantrouwen van beleggers tegen Italiaans schuldpapier op en eisen ze een hogere vergoeding voor het risico. De Italiaanse tienjaarsrente stijgt deze ochtend opnieuw 6 basispunten naar 2,29 procent. Dit terwijl de Duitse tienjaarsrente 3 basispunten afbrokkelt naar 0,55 procent, zodat het renteverschil met 9 basispunten oploopt. 

 • En de Turkse lira? Die blijft zakken.

  De tuimelperte van de Turkse lira zet zich ook vandaag door. Vorige week zegde president Erdogan de centrale bank de wacht aan, wat niet bepaald het geschokte vertrouwen van buitenlandse kapitaalverschaffers in het land herstelde. 

 • Galapagos koploper in Bel20

  De grootste stijger in de Bel20 is Galapagos . De vaandeldrager van de biotech in de Lage Landen trekt 3,6 procent hoger naar 85,50 euro. An sich kwam de groep niet met groot nieuws: gewoon het bericht dat de testresultaten van zijn potentiële longmedicijn GLPG-1690 in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet gepubliceerd zijn, terwijl de data tijdens het Pinksterweekend ook voorgesteld worden op een conferentie in het Californische San Diego. 

  KBC Securities brengt het 'kopen'-advies en koersdoel van 113 euro in herinnering. Analisten zijn al langer enthousiast over het potentiële longmedicijn van Galapagos, als aanvulling op het bestaande onderzoek rond reuma en de taaislijmziekte. 

 • Bel20 start met kleine winst

  De openingsbel: de Bel20 noteert met een winstje van 0,1 procent op 3.895 punten. De grootste daler is Solvay . De chemiegroep zakt 1 procent naar 116,90 euro, als gevolg van het brutodividend van 2,22 euro dat vandaag van de koers gaat.  

 • Europese beurzen op weg naar winst

  Afgaand op de belangrijkste futures, zullen de Europese beurzen iets hoger openen. In het spoor van de dooi in de handelsrelaties tussen Peking en Washington en de winst op de meeste Aziatische beurzen zouden Bel20 en Euro Stoxx50 bij de start zo'n 0,3 procent hoger noteren. 

 • Meer info over de deal van Aedifica ...

  ... leest u hier

 • Aedifica splitst appartementen af

  Aedifica splitst de appartementen in de portefeuille af in een aparte vennootschap, die voor 75 procent in handen komt van externe investeerders. Daar sloot de vastgoedgroep in het Pinksterweekend een princiepsovereenkomst over. 

  Met de afsplitsing ligt de focus bij Aedifica volledig op zorgvastgoed, voor veel beleggers het 'grijze goud'. Bovendien 'recycleert' de groep zo kapitaal. Dat was belangrijk, want na enkele belangrijke deals in Duits zorgvastgoed schurkte de schuldgraad tegen het feitelijke plafond aan. De forse kapitaalronde van maart vorig jaar was immers zo goed als gespendeerd. 

 • Opluchtingsrally op Aziatische beurzen

  De Aziatische beurzen zetten de week vrij stevig in, met dank aan de ontspanning in de Chinees-Amerikaanse handelsrelaties. De meeste beursindexen gaan zo'n procent hoger. Helemaal ontketend zijn Chinese milieuaandelen. Staatspersbureau Xinhua citeerde president Xi die verklaarde dat hij de ecologische aanpak in China naar een 'nieuw niveau' wil tillen. Dat volstond om pakweg waterzuiveraars als Shanghai Emperor of Cleaning Hi-Tech en Poten Environment de maximaal toegelaten 10 procent hoger te jagen. 

  In China kleuren de koers rood bij koersstijgingen zoals maandag ©REUTERS

 • Pinksterhandel op de Europese beurzen

  Goedemorgen! Ook op Pinkstermaandag zijn het gros van de Europese beurzen - met uitzondering van Frankfurt - gewoon 'open for business'. 

  De agenda is maandag logischerwijs zo goed als leeg. Later deze week komt er meer leven in de brouwerij en kijken we onder meer naar het volgende uit:

  Koelt Europese economie verder af?

  Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert woensdag zijn maandelijkse indicator van de economische groei in de eurozone. Economen verwachten dat de zogenaamde PMI-indicator in mei afbrokkelt naar 55 punten, tegenover 55,1 punten in april.

  Als dat klopt, blijft de groei voor de tweede maand op rij ongeveer stabiel na een forse vertraging in februari en maart. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de activiteit in de privésector, en omgekeerd. De stijging van de olieprijs heeft een negatieve invloed op de groeivooruitzichten. De daling van de euro daarentegen zou de eurozone meer zuurstof moeten geven.

  Wordt jaarvergadering Nationale Bank turbulent?

  ©BELGA

  De Nationale Bank houdt dinsdag haar algemene vergadering. Het ziet er naar uit dat de vergadering voor het 17de jaar op rij een turbulente marathonvergadering wordt. Vorig jaar duurde de vergadering bijna tot middernacht. Sinds 2002 bestoken activisten zoals Erik Geenen en Jaak Van Der Gucht de directie met talloze vragen.

  Een groep private aandeelhouders is ontevreden omdat ze vinden dat ze worden gediscrimineerd tegenover de Belgische staat, de referentie-aandeelhouder. Ze vragen een hoger dividend en een deel van de meerwaarde op goud.

  Blijft winstmarge DEME op peil?

  De Brusselse bouwgroep CFE komt vrijdagmorgen met een kwartaalupdate. Wellicht moeten we ons tevredenstellen met omzetcijfers. De meeste aandacht gaat bij CFE steevast naar baggerdochter DEME, die voor driekwart van de groepsomzet tekent.

  Het is afwachten of CFE iets zegt over de evolutie van de winstmarge. DEME houdt zich meer en meer bezig met het installeren van windparken op zee, een activiteit die lagere winstmarges oplevert dan baggeren. Met 19,3 procent bleef de ebitda-marge (brutobedrijfswinst op omzet) vorig jaar wel mooi binnen de nagestreefde 16 à 20 procent. Een ander punt van aandacht is het orderboek.

Meer uit Markten Live

Tijd Connect