1. Markten Live
 2. Live blog

Moderna schiet hoger na positieve resultaten coronavaccin

Positieve resultaten voor het mogelijke coronavaccin van Moderna stuwden in combinatie met de heropening van economieën wereldwijd de beurzen. In Europa ging het zowat 5 procent hoger. Ondanks coupongeknip bij Cofinimmo en Solvay won de Bel20 3,2 procent.
 • Tot morgen!

  Wij trekken er een streep onder voor vandaag. Dinsdag houden de markten de ZEW-index in het oog, zijn er verschillende algemene vergaderingen en komen Walmart en Home Depot met kwartaalcijfers.

  DINSDAG 19 MEI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  • Beleggersvertrouwen (ZEW) mei , 11.00 uur

  Eurozone:

  • ECB-hoofdeconoom Philip Lane houdt webinar over outlook & beleid bij Institute for Monetary & Financial Stability (Frankfurt), 16.00 uur

  Verenigde Staten:

  • In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen april, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Lotus Bakeries: notering ex dividend 32 euro bruto
  • Qrf: algemene vergadering
  • Montea: algemene vergadering, 10.00 uur
  • Elia: gewone en buitengewone algemene vergadering, 10.00 uur
  • Jensen-Group: algemene vergadering, 10.00 uur
  • EVS: gewone en buitengewone algemene vergadering, 11.00 uur
  • Roularta: algemene vergadering, 11.00 uur
  • Exmar: algemene vergadering, 14.30 uur
  • Home Invest Belgium: tussentijdse verklaring eerste kwartaal, 17.45 uur

  Verenigde Staten:

  • Home Depot: resultaten eerste kwartaal 2020/2021
  • Walmart: resultaten eerste kwartaal 2020/2021, 13.00 uur
 • Minder winst voor Leasinvest

  Leasinvest Real Estate heeft in het eerste kwartaal een EPRA-winst geboekt van 7,3 miljoen euro. Dat is merkelijk minder dan een jaar eerder, toen 9,7 miljoen euro in boeken verscheen. Per aandeel daalde de winst van 1,63 tot 1,23 euro. De daling is volgens het bedrijf ‘grotendeels te wijten aan een tijdseffect’. De huurinkomsten kwamen lager uit dan een jaar geleden, onder meer omdat Oostenrijkse huurders wegens de Covid-19-maatregelen geen huur hoeven te betalen. Voorts zijn de vastgoedkosten gestegen en werden enkele retailpanden afgewaardeerd.

  De bezettingsgraad is licht gedaald, van 90,46 procent naar 89,02 procent. Dat dit cijfer niet hoger is, is vooral te wijten aan de geplande renovaties op het EBBC-park in Luxemburg. Een aantal gesprekken met potentiële huurders is door de coronacrisis ook ‘on hold’ gezet.

  De schuldgraad van Leasinvest in gestegen van 54,78 procent naar 56,63 euro.

  Wat de impact van de coronacrisis betreft, hoopt topman Michel Van Geyte na afloop van het tweede kwartaal een duidelijker beeld te hebben.

 • Xior investeert in studententoren in Hasselt

  Xior Student Housing strijkt nu ook neer in Hasselt. De specialist in studentenhuisvesting heeft in de Limburgse hoofdstad een ontwikkelingsproject met minstens 157 units verworven. Het wordt een studententoren met minimaal 10 verdiepingen op de campus van Hogeschool PXL. Het gebouw zal midden november 2020 klaar zijn. De totale investering bedraagt 17 miljoen euro, het verwachte aanvangsrendement zowat 6 procent.

 • Nieuw ontwikkelingsproject voor Home Invest Belgium

  Home Invest Belgium , een specialist in residentieel huurvastgoed, heeft in Jette een voormalig kantoorgebouw gekocht. Het gelijkvloers is verhuurd aan fitnessuitbater Jim's en vier verdiepingen zijn verhuurd aan het Koninklijk Atheneum van Ganshoren. Wanneer die contracten eindigen - over vijf jaar - is Home Invest Belgium van plan het gebouw om te vormen tot een gemengd project met een commercieel gelijkvloers en zo'n 35 wooneenheden. De totale investering wordt op zowat 11 miljoen euro geraamd. Het bruto aanvangsrendement zal na herontwikkeling rond 5 procent bedragen.

 • Eerste Zweedse projecten van Aedifica opgeleverd

  Ruim een maand geleden raakte bekend dat Aedifica ook in Zweden actief wordt. Een gevolg van de overname van de Finse groep Hoivatilat. Nu zijn de eerste twee Zweedse projecten opgeleverd. Het gaat om twee kleine gespecialiseerde residentiële zorgcentra in Uppsala en Heby, samen goed voor 12 bewoners met een handicap.

  De totale investering voor Aedifica bedraagt 39 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 4 miljoen euro). Het rendement op basis van de kostprijs is 6,5 tot 7 procent.

  'Onze pijplijn in Zweden omvat gespecialiseerde residentiële zorgcentra en kinderdagverblijven, maar in de toekomst zullen we daar ook woon-zorgcentra voor senioren aan toevoegen', zegt CEO Stefaan Gielens in een persbericht.

   

 • Stevige eindspurt voor Europese beurzen

  De winsten van de Europese beurzen zijn in de loop van namiddag verder opgelopen. In het laatste anderhalf uur zetten de indexen een flinke eindsprint in. De Euro Stoxx 50 eindigde liefst 5,1 procent hoger, de brede Stoxx Europe 600 won 4,1 procent.

  De Bel20 klokte 3,2 procent hoger af op 3.026,69 punten. De Brusselse graadmeter rondde dus weer de kaap van 3.000 punten, hoewel twee Bel20'ers ex dividend noteerden. Cofinimmo (-3,4%) had daar last van, Solvay (+3,3%) in het geheel niet. De grootste winsten in de index waren voor ING (+7,2%) en AB InBev (+5,8%).

 • Cruises, hotels & co trekken spurtje in New York

  De grote winnaars op Wall Street zijn vandaag te vinden bij de cruisemaatschappijen, hoteluitbaters, luchtvaartmaatschappijen en reservatiebedrijven. Allemaal aandelen die kolossaal zijn afgestraft in deze coronacrisis omdat het toerisme is stilgevallen en er veel minder gereisd en gevlogen wordt.

  De hoop op een vaccin en de geleidelijke afbouw van de quarantainemaatregelen op veel plaatsen wakkeren de hoop aan dat reizen binnen afzienbare tijd weer mogelijk zal zijn, eventueel onder strikte voorwaarden.

  Royal Caribbean Cruises schiet 14,9 procent hoger en Norwegian Cruise Line 13,2 procent. Bij de luchtvaartmaatschappijen noteren we 13,1 procent winst voor United Airlines , terwijl de hotelgroep Marriott International 11,6 procent hoger gaat. De reisreserveringssite Expedia veert 15,2 procent op.

 • Vaccinhoop vuurt Wall Street aan

  Het nieuws dat er mogelijk een Covid-19-vaccin op komst is, zet de Amerikaanse indexen flink hoger. De Dow Jones noteert na 7 minuten 3,3 procent in de plus, de S&P500 wint 2,7 procent.

  Moderna , het biotechbedrijf dat het kandidaat-vaccin heeft ontwikkeld, wint 23,4 procent in de vroege handel.

 • Amerikaanse futures krijgen vleugels

  Het bericht dat Moderna goed op weg lijkt een vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen vuurt niet alleen de Europese beurzen aan, maar zal Wall Street ook een vliegende start bezorgen. Dat is af te leiden uit de stand van de Amerikaanse futures. De futures op de Dow Jones gaan 2,8 procent hoger, die op de S&P500 winnen 2,6 procent en die op de Nasdaq 2,05 procent.

 • FSMA insidertransacties: aankopen bij Smartphoto

  We meldden al dat Smartphoto  vandaag een coupon knipt. Toch stijgt het aandeel bijna 2 procent. Vrijdagavond verschenen de eerste insideraankopen van het aandeel op de FSMA-website.

  Shopinvest (ex-E5 mode) - waarvan de CEO Hans Van Rijckeghem in de raad van bestuur zit - kocht op 14 mei 9.999 aandelen tegen 17,35 euro, goed voor een bedrag van 173.524 euro.

  Ook Marc Coucke kocht 900 aandelen bij tegen 16,30 euro, of 14.670 euro.

 • Mogelijk vaccin duwt beurzen verder in de plus

  We hadden het er net al over (zie post 14u03): het biotechbedrijf Moderna heeft goede testresultaten behaald met een vaccin tegen het virus. Niet alleen gaat dat aandeel voorbeurs meer dan 20 procent hoger: het stuwt ook de futures voor de Amerikaanse beurzen:

 • Moderna schiet hoger na gunstige testresultaten

  Moderna gaat voorbeurs met meer dan 20 procent hoger, omdat het gunstige testresultaten heeft behaald met een mogelijk vaccin tegen het virus. Aan het onderzoek namen 45 mensen deel. Bij acht van hen die de volledige cyclus hebben doorlopen, zouden antilichamen zijn gevonden voor het virus, en wel van een vergelijkbaar niveau als bij herstelde coronapatiënten. 

  Elke patiënt kreeg een dosis van 25, 100 of 250 microgram van het vaccin. De patiënten die een dosis van 25 of 100 milligram kregen, vormden evenveel en soms zelfs meer antilichamen dan dat er gevonden worden in besmette patiënten:

  Het is een heel goed teken dat we een antilichaam hebben gemaakt dat het virus kan stoppen. De resultaten konden niet beter zijn.
  Stephane Bancel
  CEO Moderna

 • 'Vaccin duurt nog minimaal twaalf maanden'

  Meer dan de helft van de door Deutsche Bank ondervraagde specialisten verwacht pas een vaccin over twaalf maanden:

 • B&S Group ziet omzet fors dalen

  De handelsmaatschappij B&S Group voorziet voor het tweede kwartaal een omzetdaling tussen 25 en 30 procent. Dat blijkt uit een kwartaalrapport. Het bedrijf voorziet voor de rest van het jaar een krimp in de verkopen. Pas volgend jaar denkt het de omzet weer te laten groeien.

  In het eerste kwartaal wist het bedrijf de schade te beperken: de omzet daalde met 1,2 procent naar 420,5. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan acquisities, want organisch kromp de omzet met 6,5 procent. Wat opviel was de afzet naar cruiseschepen die stilviel. Niet vreemd want door de overheidsmaatregelen is een cruise maken onmogelijk. 

  Met de onlineverkopen ging het wel goed en ook de overgenomen producent van medische producten Lagaay hielp de omzetdaling binnen de perken te houden. B&S zegt over een gezonde balans en voldoende liquiditeiten te beschikken om de crisis door te komen, maar het noemt geen concrete bedragen.

  Het aandeel veert 4 procent op.

 • Olieprijs op hoogste peil in ruim 5 weken

  De hoop dat het ergste van de coronacrisis voorbij is en het normale economische leven weer op gang komt, duwt de olieprijs hoger. De klim wordt ook ondersteund door de productiebeperkingen die de OPEC+ ruim een maand geleden overeenkwam en door de instabiele situatie in Irak. De prijs van een vat Brent-olie stijgt met 5,9 procent naar 34,41 dollar. Het is van 9 april geleden dat olie zo duur was.

 • Ryanair versterkt liquiditeitspositie

  We komen nog even terug op Ryanair , dat in het lopende boekjaar (april 2020 – maart 2019) verwacht minder dan 80 miljoen passagiers te vervoeren - tegen een oorspronkelijk doel van 154 miljoen. De budgetmaatschappij versterkt haar liquiditeitspositie met een lening van 600 miljoen pond met staatswaarborg. Het gaat om een zogenaamde Covid Corporate Financing Facility. Met de extra middelen wil Ryanair klaarstaan voor een moeilijke periode waarin langzaam herstel wellicht gepaard gaat met een prijzenslag in een fel uitgedunde luchtvaartmarkt.

  Vier toestellen van Ryanair op de luchthaven van Dublin ©REUTERS

 • België haalt 3 miljard op met obligatieveiling

  De veiling van Belgische staatsobligaties (OLO's) heeft maandag 3 miljard euro opgebracht, meldt het Federaal Agentschap van de Schuld. De schatkist ontleende 846 miljoen euro op tien jaar tegen een rente van 0,02 procent, 1,5 miljard op 11 jaar tegen 0,10 procent en 655 miljoen op 30 jaar tegen 0,73 procent. Het agentschap had vrijdag aangekondigd dat het 1,5 tot 3 miljard wilde ophalen.

  De uitgifte van OLO's leverde sinds begin dit jaar al 29,4 miljard euro op. Dat is 68,5 procent van de 42,85 miljard die de federale overheid over het hele jaar wil ophalen.

 • De samenvatting van de Brusselse beursdag...

  ... leest u hierrrr!

 • Een lekker beursdagje

  Het gaat prima op de beurs. De Bel20 klimt 0,8 procent en het gemiddelde Europese aandeel gaat gemiddeld 2,2 procent hoger. Ook de Amerikaanse futures staan er zonnig bij:

 • Kepler laat koersdoel Bekaert zakken

  Kepler verlaagt het koersdoel van staaldraadgroep Bekaert van 20 naar 16 euro. 'Hoewel veel van de economische zwakte al in de prijs verwerkt zit, is er weinig zicht op de toekomst. Het bedrijf kan zelf ook geen duidelijke vooruitzichten geven. We blijven voorzichtig en verwachten dat de organische groei significant zal dalen in 2020, terwijl het herstel volgend jaar wat flauw zal zijn. De vraaguitval zal een impact hebben op de marges, zodat wij onze winstverwachtingen voor 2020 en 2021 hebben verlaagd.' 

  Het aandeel klimt 0,3 procent.

 • KBC Securities verlaagt koersdoel Jensen

  Analist Guy Sips van KBC Securities knipt het koersdoel van de specialist in wassystemen Jensen van 28,5 naar 26,5 en laat het koopadvies staan. 'We zien een pessimistischer scenario, nu de hotelsector onder druk blijft staan ondanks de versoepeling van de overheidsmaatregelen. Wij gaan er in ons basisscenario vanuit dat internationale vluchten hervat worden in 2020, dat het zomerseizoen gemist is voor de internationale markt en dat het binnenlands toerisme weer begint als landen hun maatregelen afbouwen.' Tot slot verwacht Sips dat de reissector pas tegen 2024 weer op de niveaus van 2019 zit.

  Het aandeel klimt 2,4 procent.

 • Powell: 'Herstel kan tot eind 2021 duren'

  We begonnen de vlog al met het nieuws dat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, heeft gezegd dat het herstel van de economie nog kan duren tot eind volgend jaar (zie post 6u20). We zijn er dieper op ingegaan in dit artikel.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening 2 procent hoger. 

  Ryanair  schiet 4,5 procent hoger na kwartaalcijfers (post 7u37). De groep verzekerde zich van een lening van 600 miljoen pond, gesteund door de Britse regering.

  Schoonmaakreus ISS wint in Kopenhagen 13 procent na een CEO-wissel. Jacob Aarup-Andersen komt over van Danske Bank. 

  In Amsterdam schiet B&S  7 procent hoger na kwartaalcijfers. De groothandelaar aan zowel cruises als ziekenhuizen ziet een gedeeltelijk herstel in de tweede helft van het jaar. 

  ABN Amro  stijgt 2,9 procent na de bevestiging van het houdenadvies (met lager koersdoel) door Berenberg (post 7u02). 

  Total  wint 4 procent. De groep neemt 2,5 miljoen gas- en stroomklanten over van EDP (Energias de Portugal) in Spanje. 

  De hotelketen Accor  wint 2,8 procent. Accor heeft zich verzekerd van kredietlijnen voor meer dan een half miljard euro. En de groep ziet tekenen van herstel, steeds meer hotels plannen weer open te gaan. 

  Deutsche Telekom  stijgt 0,8 procent. Het zwalpende Softbank wil een deel van zijn belang in Sprint verkopen aan Deutsche Telekom. Daardoor zou het zijn belang in de Amerikaanse mobiele operator zien stijgen van 44 naar meer dan 50 procent. 

 • Bel20 op mooie winst

  De Bel20  gaat kort na opening 1,5 procent hoger. 

  Bone Therapeutics  schiet 10 procent hoger na de start van een fase 3-studie (post 7u34). 

  Sofina  wint 1,2 procent na het overnamenieuws rond Giphy.

  Solvay   noteert stabiel wat opmerkelijk is wegens het knippen van de slotcoupon (post 7u27). 

  Global Graphics  wint 2,5 procent na de lonende verkoop van de Duitse dochter (post 8u16). 

 • Sofina casht op Giphy

  Nog even dit nieuws van vrijdagavond in herinnering brengen. Het internetbedrijf Giphy, dat over de grootste collectie van populaire gifs beschikt, komt in handen van Facebook voor naar verluidt 400 miljoen dollar. Sofina  casht mee.

 • 'Ook zonder corona ging het vroeg of laat mislopen met FNG'

  Afgelopen weekend kon u een uitgebreid portret lezen van Dieter Penninckx, de ex-CEO van FNG . Lees het hier. 

 • FSMA heft shortverbod op

  Na exact twee maanden komt er een einde aan het verbod op shorten (speculeren op koersdaling) van Belgische aandelen. Dat kondigt toezichthouder FSMA aan. Het shortverbod loopt officieel af vandaag om 23u59. Het shortverbod kwam er op 17 maart toen verschillende aandelen zwaar onderuitgingen

  Op 15 april werd het shortverbod nog verlengd tot 18 mei. Maar nu komt er geen verlenging meer. 

  De beslissing van de FSMA staat niet alleen. Ook in Oostenrijk, Italië, Spanje en Griekenland wordt het shortverbod opgeheven. 

  We stellen vast dat de marktsituatie is gestabiliseerd en we zien dan ook geen reden om het verbod opnieuw te verlengen.
  FSMA

 • 'Emirates wil 30.000 jobs schrappen'

  Volgens mediaberichten staat luchtvaartmaatschappij Emirates - volledig in handen van het emiraat Dubai - op het punt 30.000 werknemers te ontslaan. Dat zou de grootste ontslagronde tot nog toe zijn in de luchtvaartsector. In maart waren 105.000 mensen in dienst bij Emirates. 

  Ook zou Emirates zijn vloot van A380-vliegtuigen - die meer dan 500 passagiers kunnen vervoeren - vervroegd op pensioen willen sturen. 

  Emirates is de grootste uitbater van de zogeheten superjumbo van Airbus

 • Update futures: nog steeds stevig in het groen

  De Euro Stoxx50 opent straks met een winst van 1,5 procent, leren de futures. 

 • Global Graphics verkoopt Duitse dochter

  Global Graphics  kondigt de verkoop aan van URW Type Foundry, een Duitse dochter die exclusieve lettertypes maakt voor merken als Mercedes en Siemens. De grafische specialist nam URW in 2015 over. Global Graphics betaalde toen 4,2 miljoen euro in aandelen en cash. 

  Vandaag kondigt Global Graphics een verkoopprijs aan van zowat 7,5 miljoen euro in cash. De koper Monotype, wereldmarktleider in lettertypes, betaalt in schijven: 5 miljoen bij het sluiten van de deal, 2 miljoen 12 maanden later en nog eens 0,5 miljoen 24 maanden later. In 2019 droeg URW bij tot 4,03 miljoen euro omzet en voor 0,77 miljoen euro nettowinst. 

  Onze core business is in de loop der jaren verschoven naar producenten van digitale persen.
  Mike Rottenborn
  CEO Global Graphics

 • Douwe Egberts terug naar Amsterdamse beurs

  Het bedrijf achter het koffiemerk Douwe Egberts, JDE Peet's, gaat weer naar de beurs. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen. De beursgang zou deze week aangekondigd worden door het moederbedrijf JAB Holdings. Met de beursgang wil het koffiebedrijf 2 miljard euro ophalen.

  Van die 2 miljard wil de groep 700 miljoen bijeenhalen door de uitgifte van nieuwe aandelen. Met dat geld wil JDE Peet's de schulden aflossen. De rest komt door de verkoop van bestaande aandelen. Het bedrijf heeft de beursgang twee maanden uitgesteld door de neergaande beurzen, maar die beurzen zijn inmiddels behoorlijk hersteld. Voorts zou JAB verwachten dat de vraag naar koffie ondanks de coronacrisis groot zal blijven. 

  ©REUTERS

 • Vijf favoriete aandelen van Olivier Hertoghe

  Voor de vijf favoriete aandelen van Olivier Hertoghe, de vastgoedspecialist van Degroof Petercam AM, graag hierheen

  Er zit één Belgische vastgoedfavoriet tussen.

 • Goudprijs op hoogste peil in zeven jaar

  De prijs voor een ounce (31,1 gram) goud stijgt vandaag met meer dan 1 procent tot 1.763 dollar. Dat is het hoogste peil sinds oktober 2012.

  Handelaars verwijzen naar uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell. Hij waarschuwde dat de aandelenkoersen en de prijzen van activa in het algemeen nog een flinke tik kunnen krijgen als gevolg van het coronavirus. Bovendien kan het proces van economisch herstel nog duren tot eind volgend jaar, mede afhankelijk van de levering van een vaccin, waarschuwde Powell.

  Goud werd dit jaar al 16 procent duurder. 

 • Ryanair verwacht recordverlies van 200 miljoen euro in huidig kwartaal

  De budgetvlieger Ryanair verwacht over het huidige kwartaal - het eerste kwartaal in het boekjaar van Ryanair - een recordverlies van 200 miljoen euro te boeken. In het tweede kwartaal zal het verlies kleiner zijn. Over het boekjaar 2020/2021 - dat dus eindigt eind maart 2021 - verwacht Ryanair minder dan 80 miljoen passagiers te vervoeren. Dat is bijna de helft minder dan zijn originele doelstelling van 154 miljoen.

  Op lange termijn zijn er voor ons model van lage kosten en groei kansen, terwijl concurrenten op de fles gaan of worden overgenomen door vliegtuigmaatschappijen die gered worden door hun overheid.
  Ryanair

 • Bone Therapeutics start fase-3 studie voor artrosemedicijn

  Bone Therapeutics kondigt vandaag de start aan van zijn fase-3 studie naar het medicijn JTA-004 dat helpt tegen pijn door artrose in de knie. Het Waalse biotechbedrijf zegt dat het middel vergeleken zal worden met een placebo en het medicijn Hylan G-F 20, het medicijn dat nu het meest gebruikt wordt. 

  In het onderzoek worden bijna 700 patiënten onderzocht met milde symptomen. Het zal worden gehouden op 20 plaatsen in zes Europese landen, en in Hongkong. 'We hebben toestemming om te starten in vijf van de zeven landen. In de overige twee landen verwachten we een goedkeuring te krijgen in de loop van volgende maand. Bone Therapeutics verwacht de eerste resultaten in de tweede helft van 2021, maar zegt dat de coronacrisis nog een impact kan hebben op de voortgang van het onderzoek:

  Hoewel de maatregelen wereldwijd worden teruggedraaid kan het vinden van patiënten en de vooruitgang van het onderzoek vertraagd worden bij veranderingen in de ontwikkeling van het virus.
  Bone Therapeutics

  Bone harkte onlangs 11 miljoen euro financiering bij elkaar waarmee het bedrijf zowat een jaar voort kan. Rond het einde van het jaar is een nieuwe kapitaalverhoging gepland, als de marktomstandigheden dat toelaten.

 • Vier bedrijven onthechten dividend

  Cofinimmo  en Solvay  onthechten vandaag een dividend van respectievelijk 5,6 en 2,25 euro bruto. Voor Solvay gaat het om een slotdividend, waarbij de aandeelhouders de mogelijkheid hadden een derde door te storten naar een Covid-19-solidariteitsfonds.

  Op de brede markt knippen Smartphoto  en Fluxys Belgium  een dividend van respectievelijk 0,55 euro en 1,30 euro.

 • Europese beurzen op weg naar mooie openingswinst

  De Europese beurzen gaan openen met een winst van 1,9 procent, voorspellen de Euro Stoxx 50-futures.

 • Berenberg knipt koersdoel ABN AMRO

  Berenberg verlaagt het koersdoel voor ABN AMRO van 8,50 naar 6,70 euro en laat het houdenadvies staan. De Nederlandse bank meldde vorige week een veel hoger dan verwacht kwartaalverlies. ABN AMRO boekte een verlies van 395 miljoen euro, meer dan dubbel zoveel als analisten hadden voorspeld na eerdere waarschuwingen over slechte cijfers. 

  De bank wordt geraakt door de coronacrisis en de oliecrash. ABN AMRO moest voor 1,1 miljard euro provisies aanleggen voor slechte leningen, waaronder twee rampdossiers in de VS en Singapore. CEO Robert Swaak schat dat op jaarbasis voor 2,5 miljard euro aan provisies voor slechte leningen nodig is.

 • 'Nooit meer normaal' | Bull, Bear & Bas

  We hadden het net nog even over een somber klinkende Fed-voorzitter Jerome Powell die voorlopig geen volledig herstel van de economie ziet (zie post 6u20). Onze collega Bas van der Hout besprak in zijn vlog hoe de economie misschien wel nooit meer terug naar normaal gaat:

  'Nooit meer normaal' | Bull, Bear & Bas

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  Zien we de eerste tekenen van economisch herstel door de versoepeling van de lockdown? Voorts zijn er vandaag een reeks algemene vergaderingen waaronder die van de Nationale Bank .

  Lees hier onze vooruitblik.

 • Beurzen gaan hoger door heropeningen

  Goedemorgen! De beurzen staan wereldwijd in de plus nu steeds meer bedrijven hun deuren weer openen. Vrijdag sloot de Amerikaans beurs nog nipt in de plus nadat de graadmeters bijna de hele dag in het rood hadden gestaan door een slecht economisch cijfer. De Amerikaanse kleinhandel kreeg een zware klap in april, want de omzetten zakten met 16,4 procent, de grootste daling sinds de start van de statistieken in 1992. 

  Niet iedereen is zo positief over de heropening van de economie. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, zegt dat het herstel van de economie kan duren tot het einde van volgend jaar. 'Aangenomen dat er geen tweede golf van het virus komt. Voordat de economie volledig herstelt moeten burgers volledig vertrouwen hebben in de economie en dat moment komt er mogelijk pas als er een vaccin is.'

  De Aziatische beurzen gaan hoger. De Japanse Nikkei225 klimt 0,5 procent, de Hongkongse Hang Seng stijgt 0,4 procent, de Chinese CSI300 veert 0,7 procent op en de Koreaanse Kospi wint 0,6 procent. 

  ©Arne Dedert/dpa

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud