1. Markten Live
 2. Live blog

Moody's geeft Nyrstar een boost

De Brusselse beurs maakte net als de Europese collega's quasi een pas op de plaats. Option was een sterke stijger nadat oprichter Jan Callewaert het bedrijf een aantrekkelijke prooi noemde.
 • Blik op morgen

  Veel nieuws deze week, maar morgen blijft het nog rustig. Tot dan !

  DINSDAG 14 MAART
  ECONOMIE/FINANCIËN
  China:
  Kleinhandelsomzet februari, 3 uur
  Industriële productie februari, 3 uur

  Duitsland:
  Beleggersvertrouwen (ZEW) maart , 11 uur

  Eurozone:
  Industriële productie januari, 11 uur

  BEDRIJVEN
  Duitsland:
  RWE: resultaten vierde kwartaal, 7 uur

 • Bel20 sluit 0,2 procent hoger af

  Toppers in Brussel waren Option (+6,8%), Nyrstar (+3,9%) en CFE (+2,4%).

  Onderaan de lijst vinden we Quest for Growth (-2,2%), Thrombogenics (-2,3%) en ASIT Biotech (-5,4%).

 • Brits pond negeert Schots referendum

  De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid aangekondigd. Toch stijgt het pond tegenover de euro. ING ziet verscheidene redenen voor de veerkracht van de Britse munt. In de eerste plaats is de kans dat Schotland onafhankelijk wordt kleiner dan 50 procent, zegt de bank. Zelfs als de meerderheid van de Schotten kiest voor onafhankelijkheid, is het niet zeker dat het ook onafhankelijk wordt. Bovendien hebben de valutamarkten doorgaans alleen aandacht voor politieke risico's van de komende maanden. Het Schotse referendum zal op zijn vroegst in de tweede helft van 2018 plaatsvionden. Ten slotte is het pond al sterk gedaald na het referendum over de brexit.

 • Care Property stijgt ondanks couponknip

  De vastgoedgroep Care Property noteert op de beurs van Brussel 1,4 procent hoger op 20,55 euro, hoewel het aandeel ex-coupon noteert. Er is een coupon van 0,63 euro bruto per aandeel geknipt.

 • Wall Street: Mobileye start 29 procent hoger

  Op Wall Street opent de Dow Jones  vlak. Mobileye  schiet na het overnamebod van Intel echter bijna 30 procent hoger. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u via deze link

 • Microsoft viert 31 jaar op de beurs

  Op 13 maart 1986 trok een beloftevol softwarebedrijf naar Nasdaq: Microsoft. De eerste beursdag leverde meteen een winst van bijna 70 procent. Wie aan de verleiding weerstond om snel te cashen, zal zich dat niet beklaagd hebben: intussen laat 's werelds grootste softwarebedrijf een rendement van 106.000 procent (!) optekenen. 

 • Pond blijft rustig bij Schots nieuws

  Het aantal politieke repercussies van de Schotse beslissing een tweede referendum over onafhankelijkheid te houden, lijkt omgekeerd evenredig aan het Brits pond: sterling blijft namelijk zo goed als onbewogen.

 • Intel/Mobileye deal is officieel

  Het is officieel: met het Israëlische Mobileye  zet chipreus Intel  zwaar in op zelfrijdende technologie. 

 • Moody's geeft Nyrstar boost

  Het ratingbureau Moody's heeft vrijdagavond de kredietscore van de zinkgroep Nyrstar  iets opgetrokken. De rating klimt van Caa1 naar een trapje hoger, B3. Dat is wel nog steeds zes trapjes onder het laagste 'investment grade'-niveau, Baa3.

  Moody's is positiever omdat de zinkspecialist erin slaagde 400 miljoen euro op te halen via een langlopende obligatie, of meer dan de beoogde 350 miljoen euro. In ruil voor 25 miljoen extra rentelasten koopt Nyrstar zich zo extra gemoedsrust, tot de cashflow uit Port Pirie - hopelijk - vanaf 2018 geleidelijk op gang komt. 

  ©Dries Luyten

 • Option bouwt winst uit

  Option (zie post van 9u47) trekt een extra spurtje nu oprichter Jan Callewaert zijn technologiebedrijf als beursgenoteerde aftrekpost aanprijst. Het aandeel wint 10 procent tot 0,21 euro. 

 • Miljardendeal op til voor Intel?

  Volgens Israëlische media zou de Amerikaanse chipgigant Intel  15 à 16 miljard dollar over hebben voor Mobileye , een Israëlische pionier in zelfrijdende technologie. Het 18 jaar oude geesteskind van computerwetenschapper Amnon Shashua ontwikkelt camera's en gerelateerde technologieën die auto's autonoom beslissingen laten nemen. In januari sloten Intel en Mobileye al een gezamenlijke deal met BMW. 

  Mobileye-topman Amnon Shashua op de elektronicabeurs van Las Vegas

 • Brits pond veert op

  Nu de Britse regering eerstdaags eindelijk het échte startschot voor brexit zal geven, lijken beleggers vooral opgelucht dat er op dat vlak één onzekere factor minder zal zijn en veert het pond op. De euro zakt tegenover sterling zo'n halve pence tot 0,873 pond. 

 • Aandelen en obligaties: hand in hand, kameraden!

  Decennialang stegen aandelenmarkten als obligatiemarkten zakten en vice versa. Sinds de late jaren negentig is die correlatie veranderd: nu stijgen en dalen beide in tandem. 

 • Option, de beursgenoteerde fiscale aftrek

  Option  koerst 2,6 procent hoger op 0,20 euro. In een interview met de weekendeditie van De Tijd zette ex-CEO en oprichter Jan Callewaert zijn eigen technologiebedrijf wel heel enthousiast in de etalage. 

  Alleen al met onze opgekuiste balans en bijna 100 miljoen euro aan fiscaal recupereerbare verliezen zijn we een fantastische prooi. Bijvoorbeeld voor Proximus. Het zou een mooie kandidaat kunnen zijn
  Jan Callewaert
  Oprichter Option

 • Bel20-bewegingen? Even het vergrootglas halen

  Nu het resultatenseizoen grotendeels achter de rug is - GBL is een laatkomer op vrijdag - moeten beleggers even geduld oefenen op nieuwe impulsen. In de Bel20 zijn grote bewegingen met het vergrootglas te zoeken. Geen enkele Bel20'er beweegt op dit ogenblik meer dan 1 procent in deze of gene richting. 

 • Ook ratingknip voor Melexis

  KBC Securities geeft niet alleen Atenor een knipbeurt, ook bij Melexis  gaat het advies van gewoon 'kopen' naar een zwak koopadvies ('bijkopen'). Niks mis met de fabrikant van chips voor de autosector, maar na de verschroeiende rit sinds de erg sterke jaarcijfers en dito vooruitzichten (+16% sinds 8 februari) komt het koersdoel van analist Guy Sips - 84 euro - stilaan in zicht. Tegen bijna 30 keer de door Sips verwachte nettowinst per aandeel van 2,75 euro voor 2017 schreeuwt het aandeel Melexis ook niet meer echt om gekocht te worden. 

  Melexis zakt 1 procent naar 80,69 euro. 

 • Minieme winst voor Europese beurzen

  Na een aardige rit vorige week - die de Bel20  naar het hoogste peil sinds april 2015 bracht - is het even welletjes. De Bel20 lukt wel nog een winstje van 0,1 procenet, maar Frankfurt en Parijs maken pas op de plaats. 

 • KBC Securities knipt in rating Atenor

  Na de stevige rally van de voorbije weken verlaagt KBC Securities het advies voor Atenor  van 'bijkopen' naar 'houden'.Analist Koen Overlaet-Michiels is tevreden dat de vastgoedontwikkelaar eindelijk kan cashen op zijn project in Boedapest en dat kapitaal elders kan recycleren. Maar: 'Atenor zit met een goed gevulde pijplijn van project op koers voor de komende vijf jaar, maar dat zit op basis van de huidige waardering al in de koers'. 

 • Luc Tack koopt (opnieuw) Tessenderlo bij

  Echt een verrassing kun je het niet noemen, maar vrijdag heeft CEO Luc Tack nog eens 25.500 stuks Tessenderlo bijgekocht. Dat gebeurde tegen gemiddeld 34,14 euro per aandeel, goed voor een investering van 870.519 euro. 

  Hij was niet de enige insider die vrijdag actief was: CFO Frank Rittner van Nyrstar kocht voor 930.000 euro 150.000 stuks van de zinkspecialist.

  Luc Tack, CEO van Picanol én Tessenderlo ©CREDIT: ImageDesk.be / Lieven Van Assche

 • Grootste Europese IPO van het jaar: Gestamp

  Een bekende naam is het allerminst, maar het zal het wel tot nog toe de grootste Europese IPO van het jaar worden: Gestamp, de Spaanse toeleverancier van de Europese autosector. De Spaanse familie Riberas hoopt 25 procent van haar bedrijf op de Madrileense beurs te laten noteren, wat de hele groep op 3,7 miljard zou waarderen. 

 • Russische exodus uit Londense beurs

  PIK Group, de grootste Russische huizenbouwer, schrapt zijn tweede notering in Londen. De groep heeft er de voorkeur aan haar hoofdnotering in Moskou uit te bouwen. Daarmee begint het stilaan op een Russische exodus uit de City te lijken: eerder gaven in Londen ook al goudmijngroepen Polyus en Nordgold en meststoffenreus Uralkali er de brui aan. 

 • Smets probeert beleggersperceptie over ECB te counteren

  Frankfurt is voldoende ongerust over de marktperceptie dat voorzitter Mario Draghi afstevent op sneller dan verwacht einde van de stimulus dat de Belgische bestuurder Jan Smets het veld in wordt gestuurd

 • Kleine winst op Aziatische beurzen

  De Aziatische beurzen zijn de week gestart met de handrem op. Zo was er in Tokio een minieme winst en dat geldt ook voor de meeste andere beurzen in de regio. 

 • Elia start laatste week in de Bel20

  De oer-Belgische netbeheerder Elia start zijn laatste week in de Bel20. Vrijdagavond moet het aandeel plaats ruimen voor de buitenlandse specialist in roestvrij staal Aperam. Zonder die verrassend entree zou er slechts één wijziging geweest zijn:  Sofina - dat voor het eerst in jaren aan het liquiditeitscriterium voldoet - vervangt Ahold Delhaize, dat niet meer voldoende 'Belgisch' wordt geacht, vervangen. 

 • ABN AMRO: 'Beleggerdag katalysator voor Barco'

  Zoals vermeld houdt Barco  donderdag zijn jaarlijkse beleggersdag in Kortrijk. In de aanloop vlagde de beeldvormingsgroep vrijdagavond af op de hoogste koers in zestien jaar. Dit dankzij een rapport van ABN AMRO, dat zijn koersdoel van 86 naar 110 euro optrekt en logischerwijs het 'kopen'-advies houdt. We citeren analist Marc Hesselink:

  We denken dat de beleggersdag een katalysator kan zijn wanneer CEO Jan De Witte zijn strategische prioriteit onthult. We verwachten een grotere focus en ambitieuze maar realistische langetermijndoelen. Als kers op de taart verwacht we meer duidelijkheid over de balans en potentieel extra aandeelhoudersvergoeding.

 • Euro boekt stevige remonte

  De euro  heeft een stevige remonte geboekt en noteert nu rond 1,07 dollar. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd, net aan de vooravond van de tweede Amerikaanse renteverhoging in drie maanden. Maar bij beleggers is er steeds meer speculatie dat de Europese centraal bankiers vroeger dan gedacht hun Amerikaanse collega's naar de exit zullen volgen.

  Er is de recente inflatie-opstoot in de eurozone, de minder softe taal van de ECB-voorzitter Mario Draghi vorige week én het bericht vorige vrijdagavond op Reuters dat ECB-bestuurders de mogelijkheid besproken hebben om de rente te verhogen vóór de stimulus (ergens in de tweede helft van 2018) helemaal uitdooft. Dat laatste werd snel in de kiem gesmoord, maar het loutere feit dat het even besproken werd spreekt boekdelen.

  ©REUTERS

 • Op de beleggersagenda deze week - bis

  En bedrijfseconomisch hebben we deze afspraken rood omcirkeld in de agenda:

  Hoe bedrijvig is de holding van Albert Frère?

  GBL publiceert vrijdagavond resultaten. De holding van Albert Frère was de voorbije weken vaak in het nieuws. GBL kocht 3 procent van de Britse luxespeler Burberry. Volgens Manager Magazin heeft GBL ook 3 procent in Hugo Boss gekocht, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Beleggers hopen dat GBL het kunstje van Adidas herhaalt: de koers van het sportmerk floreerde sinds de GBL-aankopen.

  Hoe ziet Euronav 2017 tegemoet? 

  De tankerrederij maakt donderdag haar jaarresultaten bekend. Naar het slotdividend hoeven we niet meer uit te kijken; Euronav zei eind januari al dat 0,22 dollar per aandeel zal worden uitgekeerd.Wel interessant zijn de vooruitzichten voor 2017.

  De tankermarkt staat er niet al te best voor op korte termijn. Door de productiebeperking van de OPEC zal er minder olie te verschepen zijn en de vloot zal in de eerste helft van het jaar fors aangroeien door de oplevering van een massa nieuwe tankers. Dat zal zich vertalen in lagere vrachttarieven. Wat een supertanker momenteel verdient op de route van de Arabische Golf naar het Verre Oosten, is niet meer kostendekkend. 

  Hoe en wanneer topt Barco zijn berg cash af?

  Barco houdt donderdag zijn beleggersdag. De verwachtingen zijn hoog gespannen, met een beurskoers die vrijdag op de hoogste koers in 16 jaar aantikte. De beeldspecialist zat eind 2016 op een berg cash van 287 miljoen euro of 22 euro per aandeel. En dus hopen beleggers op meer duidelijkheid hoe en wanneer Barco die berg geld laat rollen. 

  Barco-topman Jan De Witte focust sinds zijn aantreden op de kernactiviteiten (cinema's, ziekenhuizen en bedrijven), winstgevende groei en kostencontrole.

 • Op de beleggersagenda deze week

  Eerst het belangrijkste macro-economische en politieke nieuws:

  Hint Janet Yellen op extrarenteverhogingen?

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) vergadert woensdag. Volgens de rentetermijnmarkt is het zeker dat de Fed haar basisrente verhoogt van 0,5 à 0,75 procent naar 0,75 à 1 procent. Fed-voorzitster Janet Yellen zei vorige week dat een renteverhoging op 15 maart wellicht gepast is als de werkgelegenheid en de inflatie evolueren zoals verwacht.

  De inflatie steeg in januari tot net onder de doelstelling van 2 procent en de VS hebben al enkele maanden volledige werkgelegenheid bereikt.

  De belangrijkste vraag is of de Fed extra renteverhogingen in het vooruitzicht stelt. De bestuurders signaleerden in december dat ze in 2017 en 2018 telkens driemaal de rente willen optrekken.

  Maar de verwachte belastingverlaging en de extra investeringen in infrastructuur van de regering-Trump kunnen leiden tot een oververhitting van de Amerikaanse economie. Het is niet uitgesloten dat de Fed de budgettaire stimulus wil compenseren door bijkomende renteverhogingen.

  Janet Yellen, voorzitster van de Federal Reserve ©EPA

  Hoe reageren beleggers opde Nederlandse verkiezingen?

  Nederland houdt woensdag parlementsverkiezingen. De extreemrechtse Partij Voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders zal wellicht de tweede grootste partij worden. Wilders wil dat Nederland zich terugtrekt uit de Europese Unie en is een grote criticus van de islam.

  Hoe meer zetels de PVV haalt, hoe meer partijen nodig zijn om een regering te vormen en hoe langer de formatie dreigt te duren. Geen enkele partij wil met de PVV regeren.Een goede uitslag van Wilders kan de bezorgdheid over de Franse presidentsverkiezingen doen toenemen. In Frankrijk voert Marine Le Pen van het Front National campagne met een programma dat gelijkt op dat van Wilders.

 • Bel20 trapt op hoogste peil in twee jaar af

  Goedemorgen! We starten de beursweek met een reminder dat de Brusselse Bel20  de week aftrapt op het hoogste peil in bijna twee jaar. Het momentum zit dus mee voor de beursoptimisten, al kun je aandelen na acht jaar hausse bepaald geen koopje meer noemen

  Over de huidige waarderingen en de vooruitzichten voor deze week deze middag een livechat. U kan via deze link al uw meest prangende vragen doorseinen. 

  ©BELGA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud