Moody's steekt loftrompet over AB InBev

De Europese beleggers zaten met het eerste optreden van Janet Yellen in de maag. De Fed-voorzitter suggereerde dat ze misschien wel eens vroeger dan verwacht komaf maakt met het nulrentebeleid. Bij de slotbel kleurden de Europese koersentabellen alsnog overwegend groen, al bleef de Bel20 wat achter.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: We beëindigen onze liveverslaggeving van de markten voor vandaag. Nog even de agenda voor morgen meegeven:

VRIJDAG 21 MAART 2014

ECONOMIE/FINANCIEN

Eurozone:

  • Consumentenvertrouwen maart, 16 uur 

Japan:

  • Tokio: beurs gesloten wegens lente-evening (Vernal Equinox) 

BEDRIJVEN

Belgie:

  • Ascencio: inschrijving op kapitaalverhoging. 7 bestaande aandelen geven recht op 3 nieuwe, tegen 45 euro per stuk. Tot 25 maart.
  • Barco: buitengewone algemene vergadering, 14 uur
  • Financiere de Tubize: jaarresultaten 2013, 17.45 uur
  • Zenitel: jaarverslag beschikbaar op website, 8 uur 

Frankrijk:

  • Genticel: inschrijving op beursintroductie tegen 6,75 a 8,25 euro per aandeel. Tot 2 april, behoudens vervroegde afsluiting.

 

17.45 uur: De Bel20 is de dag geëindigd met een verlies van 0,2 procent tot 3.076,63 punten. Daarmee werden de ochtendverliezen wat getemperd. De handel verliep, bij gebrek aan groot richtinggevend nieuws, relatief rustig. Enkel het opbod van sancties tussen Rusland en de VS beroerde de gemoederen.

Maar dat belet niet dat Wall Street hoger beweegt. De Dow Jones wint zowat 0,7 procent. Ook de S&P500 en de Nasdaq gaan vlotjes hoger.

17.20 uur: Almaar minder Amerikanen hebben 40 dollar (30 euro) per maand veil om televisie te kijken via kabel, satelliet of glasvezel. Voor het eerst in de geschiedenis daalde het aantal abonnees – op jaarbasis. De grote winnaars in het verhaal zijn aanbieders van streaming video, zoals Netflix en Amazon.

17.11 uur: Wilde schommelingen bij de Franse telecomspelers. Hoewel het erop leek dat de strijd om SFR gestreden was in het voordeel van Numericable, weigert tegenbieder Bouygues Telecom de handdoek in de ring te gooien. Volgens de krant Le Monde gaat het nummer drie op de Franse telecommarkt zijn bod nog eens optrekken.

Het is nog niet duidelijk hoeveel Bouygues wil bieden. Volgens de informatie van Le Monde zou het nieuwe bod na beurstijd bekendgemaakt worden. Daarbij zou de telecomgroep de hulp hebben ingeroepen van de Caisse des dépôts et consignations, zeg maar de financiële arm van het Elysée, die in ruil mag rekenen op een belang van 5 procent in een eventuele fusiegroep.

16.19 uur: Moody's krikt de kredietscore van AB InBev op van A3 naar A2, verwijzend naar de sterke winstmarges en hoge kasstroom. En dus navenant hoge capaciteit om de schuldenberg snel af te bouwen. Een berg die vorig jaar na jaren erosie weer een stuk hoger is geworden, door de overname van de Mexicaanse Corona-brouwer Modelo. 

16.12 uur: MarketWatch vat de eerste persconferentie van Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen perfect samen: 'Yellen spreekt een uur, maar de markt hoort slechts drie woordjes: ongeveer zes maanden'.

Net als de meeste Fed-watchers is ook de nieuwssite er van overtuigd dat het hier om een 'gaffe' gaat en de centraal bankier niet de bedoeling had te suggereren dat de rente al in het voorjaar van 2015 omhoog gaat, maar de facto is dat wel de boodschap die ze meegaf. 

15.41 uur: Zetes (19,50 euro, stabiel) zet zijn veroveringstocht in Afrika verder. De Brusselse identificatiespecialist palmt nu ook Oeganda in voor het opstellen van kieslijsten. De deal brengt op zes maanden ruim 10 miljoen euro in het laatje - een vierde van de jaaromzet van de People ID-afdeling in 2012.

15.01 uur: Het magazine The Economist geeft gewoontegetrouw via Twitter een preview op de cover van hun nieuwe editie. En ditmaal zoemen ze, hoe kan het ook anders, in op de situatie in Oekraïne en op de Krim, en hoe de Russische president Vladimir Poetin de wereld daar in wezen voor een voldongen feit plaatste. Daarbij grijpen ze terug naar de beruchte foto van Poetin die met ontbloot bovenlichaam te paard rijdt. The Economist geeft hem wel een ietwat opgedreven knol:

 

This week's cover preview: The new world order. March 22nd – 28th 2014 pic.twitter.com/4Uihwjrit7— The Economist (@TheEconomist) March 20, 2014

 

14.17 uur: Airbnb, de populaire website waar je kamers kan huren bij particulieren, staat nog niet op de beurs. En het bedrijf bewijst dat het de beurs ook nog niet nodig heeft. Volgens informatie van de Wall Street Journal zou Airbnb de laatste hand aan het leggen zijn aan een financieringsronde, waarbij het bedrijf een duizelingwekkende 10 miljard dollar zou waard worden:

 

Airbnb in advanced talks to raise funds that would value the home-rental site at more than $10 billion. http://t.co/cgpkS11JR2— WSJ Breaking News (@WSJbreakingnews) March 20, 2014

 

13.41 uur: Beleggersactivist Carl Icahn zet zijn strijd tegen veilingssite eBay verder. Maar in zijn nieuwste brief aan de aandeelhouders van het bedrijf, lijkt hij zijn ambities wat bij te stellen. Hij stelt nu voor dat eBay slechts 20 procent van betalingsdochter PayPal naar de beurs zou brengen, en de rest in handen houdt.

Het voordeel, volgens Icahn, is dat PayPal op die manier wel een eigen bestuursploeg zou krijgen, die beter het hoofd kan bieden aan de concurrentie op de wereldwijde markt van (online) betaalverkeer, terwijl eBay een stevige greep op het bedrijf houdt en via allerlei contracten en samenwerkingen de synergievoordelen behoudt.

13.06 uur: Even iets recht zetten. We schreven om 11u48 dat Telenet zich met de deal met Medialaan differentieert van zijn concurrent Belgacom: zijn mobiel tv-product biedt de Medialaan-zenders immers niet aan. Vandaag is dat niet zo, maar dat verandert midden april. Ook Belgacom TV sloot immers een overeenkomst met de Medialaan-zenders.
 

12.55 uur: Volgens een rapport van Marin Software, dat veelgebruikte software biedt om on line advertenties te beheren, zijn de prijzen voor advertenties op smartphones en tablets over 2013 sterk gestegen in de VS, met ruim 20 procent. Dat is onder meer goed nieuws voor Google, dat kreeg aangewreven dat er minder te verdienen valt met advertenties wanneer gebruikers surfen via een mobiel toestel en niet via de pc of laptop. Het rapport voorspelt dat tegen eind 2015 meer dan de helft van de zoekopdrachten van Google waarbij geklikt wordt op een betaalde advertentie, op mobiele toestellen gebeurt. Bovendien merkt Marin Software op dat de 'conversion rate' op mobiele toestellen hoger ligt, dus dat gebruikers wat vaker tot een aankoop overgaan na een zoekopdracht.

12.50 uur: Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier.

12.20 uur: Alibaba, de Chinese internetgigant die begin deze week bekendmaakte voor zijn beursnotering naar New York te zullen trekken, heeft zijn portefeuille bovengehaald. Tango, een maker van een app voor mobiele berichten, meldde vanochtend een kapitaalronde van 280 miljoen dollar te hebben afgerond. Alibaba nam daarvan 215 miljoen voor zijn rekening. Voor Tango is het een behoorlijke som, en na de miljardenovername van Whatsapp door Facebook nog maar eens een teken dat de grote internetbedrijven aardig geld veil hebben voor alles wat met mobiele communicatie te maken heeft.

Alibaba krijgt voor zijn bijdrage een minderheidsbelang in Tango, dat ongeveer 200 miljoen geregistreerde gebruikers telt, van wie 70.000 als actief worden gecatalogeerd. Het probeerde al eens met een dienst genaamd Laiwang concurrentie te bieden aan de berichtendienst WeChat van zijn Chinese rivaal Tencent, maar die heeft moeite om veel gebruikers te vinden.

11.57 uur: Medialaan had de voorbije maanden het concurrerende mobiele platform Stievie (foto) in de markt gezet, waarmee ook uitgesteld tv kon worden gekeken. Maar Stievie kreeg slechte punten omwille van de hoge prijszetting (10 euro per maand) en de gaten in  het programma-aanbod (omdat men niet voor alle programma's de nodige rechten bezat).

Het platform trok maar rond de tienduizend klanten, een fractie van de ongeveer 400.000 klanten die regelmatig het Yelo-platform van Telenet gebruiken. Het is nu uitkijken of Stievie al dan niet zal blijven bestaan.

11.48 uur: Beleggers lijken de deal van Telenet (45,51 euro, -1%) met Medialaan niet te smaken. Rond elf uur, toen de deal bekend werd, neemt het aandeel een duik. Nochtans breidt het kabelbedrijf zijn aanbod van Yelo TV uit met de zenders VTM, 2BE, Vitaya, VTMKZOOM en JIM. Het treedt daarmee in de voetsporen van Belgacom TV dat eerder al een deal sloot.

11.04 uur: Telenet heeft zopas een akkoord aangekondigd met Medialaan, de eigenaar van de zenders VTM, 2BE, Vitaya, VTMKZOOM en JIM. Daardoor zullen deze zenders beschikbaar worden op op Yelo TV - de mobiele app van Telenet - en kunnen opnames beheerd worden op tablet, PC of smartphone, zo melden beide partijen. 

Telenet en Medialaan sluiten eindelijk overeenkomst. Meer details volgen.— Ben Serrure (@BenSerrure) 20 maart 2014

10.42 uur: Voor het eerst in meer dan twee jaar is het aantal kredietaanvragen door ondernemingen gestegen, zo meldt Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.  Ook de kredietverlening ging de hoogte in. Dat is volgens Febelfin te danken aan de lage rentevoeten en een vermindering van de kredietweigeringen. Op 31 december 2013 bedroeg het uitstaande bedrag aan ondernemingskredieten 126,77 miljard wat 1,5 miljard meer is dan een jaar eerder.

10.30 uur: Na anderhalf uur handel zijn er twee Europese beurzen uit het verlies gekropen, de FTSE in Milaan wint nu een kleine 0,1 procent, de OMX20 in Oslo iets meer. De Bel20 zakt 0,3 procent. 

10.10 uur: Het aandeel van Air Berlin maakt ongelofelijke bokkesprongen nadat de Duitse luchtvaartgroep gisteren onverwacht meedeelde dat de publicatie van de financiële cijfers tot nader order is uitgesteld tot 27 maart. Bij de opening van de beurs in Frankfurt schoot het 15 procent hoger om dan weer even diep te zakken. Op dit ogenblik noteert het met een verlies van 1,5 procent. 'We voeren op dit ogenblik vergevorderde gesprekken over verschillende scenario's die, als ze werkelijkheid worden, een diepgaande invloed op de onderneming zullen hebben', klonk het woensdagavond cryptisch in een mededeling. Analisten gaan er van uit dat de maatschappij vorig jaar een verlies van 114 à 132 miljoen geboekt heeft.

10.08 uur: Volgens een nieuw rapport over de eurozone van EY en Oxford Economics zal de Belgische economie dit jaar nauwelijks met 1,1 procent groeien. 'Problematisch is dat de werkloosheid ook in 2014 met 8,6 procent van de actieve beroepsbevolking op een hoogtepunt zal blijven. Volgens het Planbureau zou de Belgische economie dit jaar met 1,4 procent groeien, een prognose die dateert van begin februari.

10.01 uur: Vandaag start de intekenperiode voor de beursgang van Genticel, meteen het tweede Franse biotechbedrijf (na Cardio3 in juli) dat de weg naar het Brussels koersenbord vindt.

 De nieuwe aandelen worden geplaatst aan 6,75 à 8,25 euro per stuk. Afhankelijk van de introductieprijs zal het biotechbedrijf, dat een middel ontwikkelt om baarmoederhalskanker te bestrijden,  na de kapitaalverhoging 107 à 130 miljoen euro waard zijn. Genticel zal zowel op de beurs van Parijs als Brussel noteren. ‘We zijn een Frans bedrijf, maar hebben banden met België. Ik ben Belg’, zegt oprichter en CEO Benedikt Temmerman. ‘We werken samen met de universiteit van Antwerpen en we laten ons medicijn produceren in België.’ De intekenperiode loopt tot 2 april, behoudens vervroegde afsluiting. Dat laatste kan ten vroegste vanaf 24 maart, nu maandag dus. 

09.48 uur: Het totale pakket bonussen bij Deutsche Bank daalde vorig jaar lichtjes tot 3,16 miljard euro - 10 miljoen minder dan in 2012 - maar de twee CEO's kregen wel ee pak meer. Het salaris van Anshu Jain en Jürgen Fitschen steeg met 26 procent tot 2,3 miljoen euro elk, terwijl hun bonus - vooral aandelen ) groeide met 69 procent tot 5,17 miljoen elk. Dat blijkt uit het jaarverslag van de grootste Duitse bank. Overigens blijkt nu dat de nettowinst over 2013 geen 1,1 miljard euro bedraagt zoals eerst gemeld, maar slechts 681 miljoen. Dat komt omdat een schikking met mediamagnaat Leo Kirch in februari nog werd verwerkt in de jaarcijfers van 2013.

09.19 uur: Hermès dat zijn winstmarge nog kon opkrikken, verliest bijna één procent tot 235 euro. Dat komt omdat Hermès vreest dat de yen zal wegen op de wisntgevendheid dit jaar. Dat Bruno Guillon buitenvliegt bij Mulberry, vinden de beleggers een goede zaak, het aandeel veert 1,9 procent op tot 649 pence terwijl de Londense beurs 0,4 procent verliest. Lanxess (51,16 euro, -0,3%) houdt goed stand na de aankondiging van een verwacht verlies. Finmeccanica oogst een koersstijging van 2,8 procent tot 7,2 euro na de aankondiging van de eerste winst in drie jaar. Crédit Agricole ten slotte wint 0,2 procent tot 11,71 euro. 

09.15 uur: Intervest Offices & Warehouses  kondigde gisteren de succesvolle plaatsing aan van 60 miljoen obligaties. Bank Degroof stuurde de operatie. Dirk Peeters, analist bij het beurshuis Degroof, behoudt voorlopig het koersdoel van 22,50 euro en adviseert nog steeds om bij te kopen. 

09.00 uur: De Bel20 is zopas stevig lager geopend, hij verliest 0,5 procent, alle Europese beurzen starten in het rood.

08.59 uur: Om half elf geven Telenet en Medialaan (VTM) een persconferentie. Waarover is niet bekend, we houden jullie op de hoogte. 

08.58 uur: De ene handtasproducent is de andere niet. Twee jaar nadat Bruno Guillon de overstap maakte van Hermès naar de Britse concurrent Mulberry Group Plc, wordt hij als CEO aan de deur gezet. Tijdens zijn bewind verloor Mulberry twee derde van zijn marktwaarde. Zijn voorganger Godfrey Davis, voorzitter van de raad van bestuur, neemt zijn taken over tot eer een opvolger is gevonden.

08.43 uur: Munich Re, 's werelds grootste herverzekeraar, zag zijn nettowinst zakken met 9 procent tot 3,3 miljard als gevolg van 'aanhoudend lage intresten en toegenomen concurrentie'. Voor dit jaar mikt de groep op 3 miljard winst, een daling dus, maar toch ambitieus volgens CEO Nikolaus von Bomhard, gegeven de marktomstandigheden. Munich Re keurde ook een inkoopprogramma van eigen aandelen goed voor een maximumbedrag van één miljard euro.

08.31 uur: In het oerconservatieve Saudi-Arabië is een interessante IPO op komst. De lokale National Commercial Bank (NCB) heeft een offerte uitgeschreven voor zakenbanken om een beursintroductie van 15 procent van het kapitaal voor te bereiden en te begeleiden. Het gaat om de eerste IPO van een Saudische bank sinds 2008. De operatie zou 16 miljard riyaal (4,3 miljard dollar) kunnen opleveren en zou daarmee groter zijn dan de beursgang van Saudi Telecom in 2002. De aandelen die publiek worden, komen vooral van het Public Investment Fund van de Saudische overheid.

08.17 uur: De Italiaanse industriële groep Finmeccanica, die via AnsaldoBreda (Fyra) en AgustaWestland (NH90-helikopter), vaak negatief in het nieuws komt, heeft vorig jaar weer winst gemaakt na verlies in 2011 en 2012. De nettowinst bedroeg 74 miljoen euro, de omzet daalde met 2,8 procent tot 16 miljard. Voor dit jaar rekent het management op een verdere omzetdaling maar wel op meer winst.  Vijf analisten hebben een 'koopadvies' voor het aandeel, acht mikken op 'houden', vier willen het verkopen. De koers kende sinds het najaar van 2013 een opmerkelijke evolutie op de beurs van Milaan.

07.46 uur: Crédit Agricole, de op twee na grootste bank van Frankrijk, wil in 2016 een nettowinst van minstens 4 miljard euro realiseren. Dat heeft bestuursvoorzitter Jean-Paul Chifflet donderdag laten weten.

In 2013 wist de bank een nettoresultaat in de boeken te zetten van 2,5 miljard euro, na 2 jaar met verliezen door de Europese schuldencrisis. Crédit Agricole heeft de afgelopen jaren verliesgevende onderdelen zoals de Griekse dochter Emporiki verkocht en de balans verkleind. ,'We hebben onze groep grondig getransformeerd en we zijn nu gefocust op de essentie'', aldus Chifflet.De topman zei verder dat de Europese economie herstel laat zien, maar dat er geen sprake zal zijn van een snel herstel. Hij noemde bijvoorbeeld deflatie als een risico voor economische opleving.

07.36 uur: De Duitse chemiegroep Lanxess, ondermeer een producent van rubber voor autobanden, heeft zoals verwacht slechte resultaten geboekt. De omzet daalt met 9 procent, de bedrijfskasstroom of ebitda krijgt een tik van 40 procent en als gevolg van zware uitzonderlijke kosten duikt de groep netto in het verlies. Toch wordt nog een dividend voorgesteld van 0,50 euro. Voor het eerste kwartaal rekent Lanxess op een ebitda van circa 200 miljoen euro, die had hoger kunnen zijn ware er niet de staking van drie weken in Zwijndrecht geweest. De prognose voor het hele jaar wordt bevestigd, de ebitda zou 'iets hoger' liggen dan de 735 miljoen van 2013. U leest er meer over in een bijdrage van collega Koen Lambrecht.

07.26 uur: Hermès, de Franse ontwerper en producent van luxeartikelen, waaronder handtassen en sjaaltjes, heeft in 2013 zijn rendabiliteit nog verhoogd. Dat blijkt uit de publicatie van de jaarcijfers. De operationele winst steeg met 8,9 procent tot 1,22 miljard euro, waardoor de marge nog 0,3 punt hoger ging tot 32,4 procent. Eerder maakte Hermès al een omzettoename met 13 procent bekend. Het dividend stijgt van 2,50 naar 2,70 euro.

07.20 uur: Wat mag u verder verwachten vandaag? Niet zo erg veel. Na de middag om drie uur komen we meer te weten over het consumentenvertrouwen in ons land en ongeveer op hetzelfde ogenblik worden in de VS de cijfers vrijgegeven over de verkoop van bestaande woningen. De resultatenstroom is bijna helemaal opgedroogd, al is het vooral uitkijken naar chemiebedrijf Lanxess dat zo dadelijk met cijfers komt. De Duitse groep heeft een belangrijke aanwezigheid in de Antwerpse haven. Nabeurs krijgen we in eigen land nog Rosier op het bord en in Amerika sportartikelenreus Nike.

07.15 uur: De aandelenbeurs in Tokio is lager geëindigd. Beleggers deden een stap terug na de uitschuiver van Janet Yellen (zie 07.10 uur), de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve. De Nikkei verloor 1,7 procent tot 14.224,23 punten.

De Japanse projectontwikkelaars werden getroffen door winstnemingen na de plussen van een dag eerder. Mitsui Fudosan en Mitsubishi Estate verloren daardoor 3,7 en 4 procent. Een verzwakking van de Japanse yen bood daarentegen enige steun aan de Japanse exportbedrijven en zorgde voor beperkte koersuitslagen in de sector.

Sony steeg 1,5 procent. Zakenkrant Nikkei meldde dat het elektronicaconcern het aantal toeleveranciers wil terugbrengen om de productontwikkeling te versnellen.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten ook verliezen zien in navolging van de negatieve stemming op Wall Street. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 1,5 procent lager in de middaghandel. De Kospi in Seoul verloor 0,9 procent en de All Ordinaries in Sydney eindigde 1,1 procent in de min.

07.10 uur: Wall Street beleefde niet zijn beste woensdag, na het 'beginnersfoutje' van nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen. Haar uitspraak dat de rente wel eens zou kunnen verhogen een half jaar na het einde van de stimulus - dat is in het voorjaar van 2015 - deed beleggers opschrikken. De meeste economen mikken immers op het najaar van 2015. Uiteindelijk kon de Dow Jones het verlies toch beperken tot 0,7 procent. In Europa waren de beurzen eerder gemengd gesloten met een minieme winst voor de Bel20, de Euro STOXX 50 ging er met 0,1 procent op vooruit.

07.05 uur: Goedemorgen, we beginnen eraan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud