Morgan Stanley: 'Rusland dicht bij recessie'

De Europese beurzen wonnen terrein ondanks het opbod aan stoere taal tussen Rusland en het westen. In Brussel beleefde holding Ackermans & van Haaren zijn beste dag sinds oktober 2011 dankzij een koopadvies van ING.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.54 uur: Nog eentje om het af te leren... Porsche heeft nog maar eens een overwinning gehaald in de al jaren aanslepende strijd tegen een reeks hefboomfondsen die de manier waarop de luxe-autobouwer hen vijf jaar geleden een neus zette, niet bepaald waardeerden. Porsche hield lang vol zijn belang in Volkswagen niet te willen optrekken tot 75 procent. De hedge funds speculeerden op een koersdaling van VW. Toen Porsche plots meldde via opties (en dus zonder transparantiemeldingen) toch naar 75 procent in VW te springen, bleek die gok van de hedgies totaal verkeerd. Het afsluiten van de shortposities joeg de koers van VW knalhard de hoogte in. 

De hefboomfondsen pogen de verliezen die ze daardoor leden, via de rechtbank te recupereren maar kregen eerder in New York al het deksel op de neus - daar vond de rechter zich niet bevoegd omdat de gebeurtenissen en handel voornamelijk in Duitsland plaatsvonden. Maar nu stuurt ook de rechter in Stuttgart de hedge funds wandelen.

Niet dat de strijd daarmee voorbij is: er lopen nog rechtszaken in zowel de VS als Duitsland.

Overigens eindigde de overnamesaga ermee dat VW Porsche uiteindelijk volledig inlijfde.

17.45 uur: We ronden hier af, met de slotbel: de Bel20 tikte 1,3 procent hoger af. Absolute ster was Ackermans & Van Haaren. De investeringsmaatschappij beleefde na een lovend rapport van ING zijn beste dag in jaren en trok 5,5 procent hoger naar 89,64 euro, een record. 

Straks leest u op deze webstek de resultaten van Resilux en Thrombogenics. En uiteraard gaan we morgen in de MarktenLive uitgebreid in op de beleggersreactie op beide. Tot dan!

17.37 uur: Morgan Stanley (zie ook 17u22) stipt voorts nog aan dat Europa - en dan vooral Duitsland - stukken kwetsbaarder is voor sancties tegen Rusland dan de Verenigde Staten:

17.30 uur: De nieuwe Italiaanse premier Matteo Renzi ontmoet vandaag voor het eerst de Duitse kanselier Angela Merkel. En had een origineel cadeau in petto: een truitje van zijn teerbeminde voetbalploeg uit thuisbasis Florence, Fiorentina:

Fiorentina fan, PM Renzi’s gift to Chancellor Merkel is rather brilliant MT @RegSprecher: pic.twitter.com/vUxSUh4iu7— Alberto Nardelli (@AlbertoNardelli) 17 maart 2014

 

17.22 uur: Nog even terugkomen op de fors lagere groeiprognose voor Rusland van Morgan Stanley (zie 16u53). Het beurshuis denkt dat de Russische economie dit kwartaal met een recessie zal flirten. En dat vooral omdat de Oekraïense crisis beleggers uit Russische activa wegjaagt en de bijgevolg hogere  rente op de bedrijfsinvesteringen weegt. 

17.08 uur: Nog even terugkomen op de inflatiecijfers van Eurostat: het statistisch bureau stelde het definitieve cijfer voor februari nog een tikje naar beneden bij, en komt op 0,8 procent voor de EU en 0,7 procent voor de eurozone (telkens 0,1 procentpunt lager dan in de eerste schatting). Dat is het niveau van oktober, waarna de ECB in zijn novembervergadering het besluit nam de intrest neerwaarts bij te stellen tot het laagtepunt van 0,25 procent.

Opvallend is dat nu al zes landen in februari prijzen optekenden die lager lagen dan een jaar eerder, en dus met deflatie te kampen hebben: de vier eurolanden Cyprus, Griekenland, Portugal en Slovakije, en daarnaast Bulgarije en Kroatië, die de euro nog niet invoerden maar op termijn wel verplicht zijn dat te doen.

 

16.53 uur: Morgan Stanley stelt zijn vooruitzichten voor Rusland fors bij, met een verwijzing naar de situatie in Oekraïne:

Morgan Stanley reduces Russian GDP forecast for 2014 to 0.8% from 2.5% (citing Ukraine problems). - for 2015 - they cut to 2.1% from 2.6%— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 17 maart 2014

16.29 uur: Is het toeval, net op de dag dat Alibaba bevestigt naar de beurs te trekken? Of vooral: nu de Chinese microblogsite Weibo drie dagen terug bekendmaakte ook naar de New Yorkse beursvloer te trekken? Twitter-topman Dick Costolo is vandaag op bezoek in China, 'omdat hij meer wil weten over de Chinese cultuur en de lokale technologische sector die in volle bloei is'. Geruchten over uitbreidingsplannen in China werden echter snel in de kiem gesmoord. 

Peking blokkeert de diensten van Twitter, maar een studie van onderzoeksbureau GlobalWebIndex heeft vorig jaar aangetoond dat naar schatting 35 miljoen Chinezen de blokkering omzeilen.

16.15 uur: Terwijl de diplomatieke relaties tussen Moskou en Brussel onder nul zijn gezakt, kopen Russische bedrijven zich gretig in het West-Europese bedrijfsleven in. U leest er hier alles over. 

15.48 uur: De koers van Hertz schiet op Wall Street ruim 5,2 procent hoger omdat het gerucht opflakkert dat het autoverhuurbedrijf de afsplitsing overweegt van zijn afdeling HERC voor de verhuur van industriële voertuigen zoals graaf- en boormachines en trucks. Hertz noteert nu tegen een korting in vergelijking met ‘pure’ autoverhuurders zoals Avis. HERC genereerde in 2013 ongeveer 35 procent van de ebitda van Hertz. Verwacht wordt dat de opbrengst van een afsplitsing kan worden gebruikt om de schulden te verlagen, aandelen in te kopen en/of een dividend uit te keren.

Het is niet de eerste keer dat Hertz een boost krijgt door het splitsingsidee, dat in analistenkringen al jaren meegaat en gezien wordt als het eerste strijdpunt mochten activistische aandeelhouders zich op het bedrijf gaan richten. Eind vorig jaar stelde Hertz een 'gifpil' in om te vermijden dat iemand een participatie van meer dan 10 procent kan opbouwen.

15.35 uur: Op een positief gestemd Wall Street - Nasdaq en Dow gaan zo'n 1 procent hoger - blinkt Yahoo! uit. Yahoo! is operationeel nog lang niet op het rechte pad, maar heeft het geluk een belang van 24 procent te hebben in Alibaba. En dat 'Chinees Amazon' bevestigde afgelopen weekend naar Wall Street te trekken. En dat belooft een IPO te worden die wel eens Facebook (2012) en Twitter (2013) in hype naar de kroon kan steken. En op dit 'kassa kassa' namen Yahoo-beleggers al een aardig voorschot:

14.50 uur: De private equitygroep Kohlberg Kravis Robert heeft een van de topjuristen van Silicon Valley binnengehaald: David C.Drummond, de hoofdjurist van Google en eveneens vicepresident voor corporate development, gaat in het bestuur van KKR zitting nemen. Zijn mandaat is afgelopen vrijdag ingegaan, en vandaag bekendgemaakt door KKR, dat daarmee aan zeven onafhankelijke bestuurders op een totaal van negen komt.

14.22 uur: De Nederlandse optie- en aandelenbeurs TOM lanceert nog voor de zomer een concurrent voor de AEX-index. 'De AEX doet geen recht meer aan het Nederlandse beursklimaat', klinkt het. De graadmeter zal bestaan uit 'herkenbare Nederlandse fondsen' en moet de strijd aangaan met Nederlands succesvolste index, de AEX.

13.53 uur: Zero Hedge merkt op dat vooral de outlook in de Empire State Manufacturing Index zorgwekkend is en dat de afkoeling van de Amerikaanse economie begin dit jaar niet enkel te verklaren valt door het weer. De outlook kende in maart de grootste terugval sinds eind 2012. 

13.43 uur: De Empire State Manufacturing Index, die de industriële activiteit meet in de regio New York, steeg in maart tot 5,61. Dat was evenwel een pak minder dan verwacht. Economen mikten op 7. De index was tijdens de eerste twee maanden van het jaar zwaar beïnvloed door het extreme winterweer.

 

MISS: EMPIRE MANUFACTURING INDEX CLIMBS TO JUST 5.61 (7.00 Estimated) read.bi/1iUyvEb...— BI: Markets (@themoneygame) 17 Mar 2014

 

12.47 uur: Renault en Nissan duwen hun samenwerking naar een hoger niveau. Vandaag is een managementteam voorgesteld dat de onderdelen gaat leiden die volledig worden samengebracht. De alliantie wordt doorgedrukt in engineering, logistiek & productie, personeelsmanagement en aankoop. Dit moet tegen 2016 tot een jaarlijkse besparing van 4,3 miljard euro leiden - ter vergelijking: in 2012 liepen de synergievoordelen door samen te werken op tot een kleine 2,7 miljard euro.

Aan het hoofd van engineering en van logisitiek & productie komen Japanse toplui van Nissan. Hoofd aankoop en personeelsbeleid worden Fransen van Renault.

12.25 uur: Onder de titel 'A long term growth story' verhoogt Petercam het advies voor Lotus Bakeries tot 'houden'. Het koersdoel wordt 3 procent hoger gezet, op 825 euro. Bij het zien van de organische groei die de koekjesbakker in 2013 behaalde, meent Petercam dat het nog een paar jaar zo door kan gaan. Voor dit jaar rekent Petercam met een omzetgroei van 6,5 procent. De Ebitda-marge moet volgens analist Kris Kippers omhoog gaan, nu allerlei opstartkosten in zowel Nederlandse als Belgische vestigingen grotendeels voorbij zijn, tot 17,1 procent dit jaar en 17,3 procent in 2015. 

'The strategy of the group has not altered but we got the feeling that thecompany knows exactly where it is heading for. In the regions whereLotus is already sizeable, the key targets are still “increase penetration”,“rising gradually” and “sustainability”. In other countries, the group willgradually build up its local presence via caramelised biscuits andafterwards the other SKU’s are brought in as well. Hence, the growthprofile of the group has the potential to improve over time.'

Lotus tikt 1,2 procent bij op 830,94 euro.

11.50 uur: De broers Sanwer, de Duitse tweelingbroers die fortuin maakten door de businessmodellen van e-commercebedrijven en sociale netwerken naar Duitsland te kopiëren, en later door onder meer in 2008 in Facebook te investeren, stoppen nu een deel van hun centen in TravelBird. De investering gebeurt via hun investeringsmaatschappij Global Founders Capital, die ze vorig jaar oprichtten om in start-ups te investeren. TravelBird is een on line reisorganisatie die nu in twaalf landen actief is, waaronder ons land. Het is de bedoeling met het geld van de Sanwers snel uit te breiden naar twintig landen.

11.32 uur: De Chinese president Xi Jinping komt van 30 maart tot 1 april naar ons land. Dat was al bekend, maar België wordt eind maart het diplomatieke centrum van de wereld. Naast Jinping komen ook Barack Obama (VS) en Ban Ki-moon (VN) op de koffie.

Chinese President Xi Jinping to meet U.S. President Barack Obama late March on sidelines of the Nuclear Security Summit in The Hague— China Xinhua News (@XHNews) March 17, 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.24 uur: Europese inflatiecijfers februari van Eurostat. Een kleine herziening: eind februari was de inflatie in de eurozone ingeschat op 0,8 procent, nu gaat daar 0,1 procent af. Daarmee zakt de inflatie in februari, met 0,7 procent, lichtjes tegenover het cijfer van januari (0,8 procent). Die lichte herziening kan de Europese Centrale Bank ertoe brengen om haar beleid bij te sturen tot een eventuele renteknip.

11.05 uur: De Rabobank-analisten stellen dat Delhaize-topman Frans Muller op de juiste zaken focust. Niettemin is daarmee uitgesloten dat de herpositionering van Food Lion in de VS een succes wordt en dat de nodige investeringen een degelijke return on invested capital opleveren.

In eigen land is het uitkijken of de retailer er op tijd terug staat in een concurrentieel drastisch veranderende sector. 'Delhaize wordt één van de grootste slachtoffers van Albert Heijn', herhalen ze hun conclusie van eind januari.

Op basis van de indicaties van het management voor het eerste kwartaal verlagen de analisten hun verwachtingen met 5 procent. Ze behouden hun 'houden'-advies maar verlagen hun koersdoel van 49,50 naar 48 euro. Delhaize zakt op de Brusselse beurs 1,3 procent tot 46,88 euro.


10.30 uur: AvH schiet ondertussen 5,8 procent hoger tot 89,91 euro, de grootste winst sinds oktober 2011 en een verse recordkoers. De holding profiteert met volle teugen van een koopadvies van ING. (zie 7u49)

10.22 uur: Nokia (5,47 euro, +0,7%) kan het nog, een gsm maken die aanslaat. De ‘X’, Nokia’s eerste model op basis van het Android-besturingssysteem, heeft enkele dagen na zijn lancering in China al meer dan 1 miljoen voorbestellingen op de teller.

 

1 million reasons to smile! Preorders of the Nokia X in China hit 1 million! #GoNokiaX http://t.co/WEd38QFy9a pic.twitter.com/efiXEnFAv2— Nokia (@nokia) March 14, 2014

 

De keuze voor Android is opmerkelijk gezien Nokia is overgenomen door softwarereus Microsoft, die heel hard probeert om zijn eigen besturingssysteem Windows Phone een plaats te geven naar Android van Google en iOS van Apple.

Niettemin verklaarde Nokia-topman Stephen Elop dat de ‘X’ Microsoft zal helpen om nieuwe klanten aan te trekken. De ‘X’ draait op Android maar biedt de apps en diensten van Nokia en Microsoft aan. Elop hoopt dat de gebruikers op termijn overstappen naar de duurdere Lumia’s die op Windows Phone draaien. In de wandelgangen van Microsoft ving Business Insider echter op dat softwarereus beschaamd is over Nokia’s move op Android.

10.05 uur: Economische oorlogsvoering, dit keer op de markt van de overheidsobligaties: 

 

Financial warfare. Foreign central banks sell record $104.5B US Treasuries last week. Analysts reckon mostly Russia: pic.twitter.com/rejCkzagU3— Jamie McGeever (@ReutersJamie) March 17, 2014

 

10.01 uur: Eigenlijk vat deze headline van BusinessInsider de toestand goed samen:

 

There's A Lot Going On, But Markets Are Calm http://t.co/0vzg9AcN9E— Fabrizio Goria (@FGoria) March 17, 2014

 

09.43 uur: De yuan verliest terrein nadat dit weekeinde werd bekendgemaakt dat de munt op dagelijkse basis tot 2 procent zal kunnen stijgen of dalen. Op die manier moet de waardering van de Chinese munt meer marktconform worden. 

 

*YUAN SLIDES 0.5% TO 6.1810/DLR, BIGGEST DROP SINCE 2008— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) March 17, 2014

 

09.32 uur: Volgens Financial Times houden bankreuzen Citigroup, Barclays en Royal Bank of Scotland de bonussen van grote delen van het valuta-team in, tot het onderzoek naar wisselkoersmanipulatie is afgelopen.

09.29 uur: In Parijs schiet de specialist in offshore drilling Bourbon 23 procent hoger tot 23,78 euro. Jaccar Holdings biedt 24 euro per aandeel om 50,1 procent in handen te krijgen. 

09.07 uur: Het blijft bewegen rond de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli. Begin deze maand raakte al bekend dat staalkoordspecialist Bekaert 225 miljoen euro neertelt voor de staalkoordactiviteiten van het Italiaanse bedrijf. Nu stapt de Russische oliegigant Rosneft, zij het onrechtstreeks, in het kapitaal van Pirelli. Rosneft neemt een belang van 50 procent in een nieuw op te richten holding. Daarin wordt het Pirelli-belang van de holding Camfin ondergebracht, goed voor 20,3 procent van het kapitaal van Pirelli.

De rest van de nieuwe holding komt in handen van investeringsmaatschappij Nuove Partecipazioni en de banken Intesa en Unicredit. Een andere investeringsmaatschappij, Clessidra, maakt van de transactie gebruik om uit Pirelli te stappen. De hele deal gebeurt op basis van een prijs per aandeel van 12 euro, wat de totale waarde van de transactie op zowat 1,2 miljard euro brengt. Het aandeel Pirelli verliest maandag zowat 2 procent tot 11,79 euro.

09.05 uur: In een oogopslag de grootste stijgers en dalers in Brussel.

09.01 uur: Brussel is nagenoeg onveranderd geopend. Ackermans & van Haaren is de grootste stijger (+2%) met dank aan het koopadvies van ING. IBA telt er 1,8 procent bij met dank aan de verkoop van een Canadees belang dat 7,7 miljoen euro in het laatje brengt. De pan-Europese Stoxx 600-index wint 0,1 procent. 

De Russische beurs veert 2 procent op maandagochtend. Vorige week kregen de Russische aandelen nog zware klappen.

08.55 uur: De saga rond de vermeende bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, gaat verder. Nadat Newsweek een groot artikel publiceerde over Nakamoto, ontkende die plots dat hij er ook maar iets mee te maken had. Newsweek bleef vervolgens achter het verhaal staan. Nakamoto heeft nu een officieel bericht de wereld in gestuurd en een advocaat onder de arm genomen, omdat het artikel hem naar eigen zeggen schaadt in zijn zoektocht naar werk. 

Dorian Nakamoto official statement/denial. Very interested to see how @newsweek @truth_eater @jimpoco respond. pic.twitter.com/wfCyK1dQ48— felix salmon (@felixsalmon) March 17, 2014

08.40 uur: De Russische vice-minister van economie Sergei Belyakov, waarschuwt dat er duidelijke tekenen zijn dat de Russische economie in crisis is, aldus het persbureau Reuters. De zwakke roebel en de weerslag van de crisis op de Krim eisen hun tol. De centrale bank verlaagde de groeiverwachtingen in februari en rekent op een groei van 1,5 procent tot 1,8 procent dit jaar. 

Over weerslag van de Krim-crisis gesproken, het grote slachtoffer was vanochtend de Oekraïense hryvnia die 6 procent zakte terwijl de roebel het bij 0,3 procent daling hield. De dollar zat in de lift tegenover yen en euro. Het goud gaat naar zijn hoogste peil sinds september. 

De markten kijken uit naar de reactie van Rusland - hoe snel gaat dat land vaart maken met een inlijving van de Krim, en wat is dan de reactie van het Westen? 

08.31 uur: Het regent miljardendeals in telecomland. Volgens Reuters koopt Vodafone het Spaanse kabelbedrijf Ono voor 7,2 miljard euro

Hou telcosector in de gaten. M&A koorts kan opflakkeren nu Vodafone 't Spaanse Ono koopt voor €7,2 miljard (TV & breedbandaanbod uitbreiden)— Tom Simonts (@TSimonts) March 17, 2014

08.26 uur: Er was afgelopen weekend nog IPO-nieuws. De fabrikant van luxeschoenen Jimmy Choo werkt aan een beursgang voor later dit jaar. Die zou het bedrijf op meer dan 1 miljard pond kunnen waarderen. De schoenen zijn onder andere bekend omdat de dames in tv-serie 'Sex & The City' ermee dwepen.

08.23 uur: Toch nog voorbeursnieuw in Brussel. Protontherapiespecialist IBA heeft zijn minderheidsbelang in het Canadese PharmaLogic PET Services verkocht aan een niet nader genoemde private-equitygroep. IBA houdt 7,7 miljoen euro over aan die deal. 3,5 miljoen euro daarvan tikt aan bij het nettoresultaat van 2014. 

08.02 uur: Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu ook officieel bevestigd. De Chinese internetgigant Alibaba - een soort Chinese combinatie van eBay, Google en PayPal - trekt naar Wall Street, in wat een recordbrekende IPO zou kunnen worden. In een korte blogpost bevestigt Alibaba wat The Wall Street Journal eind vorige week al schreef.

Volgens de blogpost wil Alibaba naar de VS om 'een meer globaal bedrijf te worden'. Maar zeer waarschijnlijk zit er nog een meer pragmatische redenering achter de keuze voor Wall Street. Het bedrijf beoogde eigenlijk een IPO in Hong Kong, maar daar is het een structuur met verschillende klasses aandelen verboden. Met de Amerikaanse beursgang kunnen de huidige eigenaars met een minderheid van het kapitaal nog wel het meeste stemrechten houden. Een Googletje doen, zeg maar.

Details zijn er nog niet, maar de IPO van Alibaba belooft nu al het beursmoment van het jaar te worden. Analisten gaan er in ieder geval van uit dat de waardering van Alibaba bij de beursgang de 130 miljard dollar zal overtreffen. Dat zou oprichter Jack Ma - een leraar die Alibaba in 1999 uit de grond stampte - heel erg rijk maken.

08.00 uur: Het Nederlandse alternatieve beursplatform TOM komt nog voor de zomer met een eigen aandelenindex. De graadmeter zal bestaan uit 'herkenbare Nederlandse fondsen' en moet de strijd aangaan met Nederlands succesvolste index, de AEX. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD).

07.49 uur: Voor de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren is het een mooie maandagochtend. ING voorspelt 'waardecreatie' van het bedrijf dit jaar, met dank aan groeipolen CFE, Delen, Bank Van Breda en Sipef, en krikt het koersdoel op van 86 naar 97 euro. Daar gaat ook een upgrade van het advies mee gepaard, van houden naar kopen.

07.44 uur: Voorbeurs staat er geen nieuws op de agenda in Brussel. Nabeurs volgen er wel cijfers uit beursgenoteerd Brussel. Resilux en ThromboGenics openen de boeken.

07.37 uur: Een bijzonder goede maandagochtend gewenst. Het zijn deze morgen vooral geopolitieke beslommeringen die door de hoofden van beleggers spoken. Nu het referendum op de Krim helemaal duidelijk maakt dat de inwoners liefst een Russische aanhechting zien, dreigen Europa en de VS nog meer met sancties. Maar die spanning heeft vooralsnog weinig invloed op de beursvloer. In Azië staan de meeste indices in de plus. De Europese futures wijzen wel op een opening in het rood straks om 9 uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud