1. Markten Live
 2. Live blog

Europese beurzen sluiten hoger

De Europese beurzen gingen hoger na bijkomend gunstig nieuws over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. In Brussel werd het kwartaalrapport van Leasinvest goed onthaald. Tesla krijgt een belangrijke adviesverhoging
 • En morgen?

  Dit was het voor vandaag, wij sluiten de blog hierbij af. Morgen kunt u uitkijken naar een mogelijke renteverhoging van de Turkse centrale bank (lees hier onze vooruiblik!). Verder staat het volgende op de agenda:

  DONDERDAG 19 NOVEMBER 2020

   ECONOMIE/FINANCIËN

   Verenigde Staten:

    Verkoop bestaande woningen oktober, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  Euronav: notering ex kwartaaldividend 0,09 dollar bruto

  Gimv: halfjaarresultaten 2020/2021, 07.00 uur

  IBA: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 08.00 uur

  Cofinimmo: resultaten derde kwartaal, 17.45 uur

  Nederland:

  Lucas Bols: resultaten eerste halfjaar 2020/2021

 • De samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

  ... leest u hier!

  ©AFP

 • Intervest O&W verwerft kantoorrenovatieproject

  Intervest maakt zojuist bekend in een persbericht dat het een kantoorrenovatieproject heeft verworven gekend als het vroegere Mercatorgebouw gelegen aan de Singel aan de Desquinlei 100 in Berchem (Antwerpen). Het gebouw zal uiteindelijk als Greenhouse Singel gecommercialiseerd worden en heeft ruim 14.000 vierkante meter aan kantoorruimte.

  De kantoren zijn op de toekomst ingericht en bieden aan zowel corporate klanten, kleine- en middelgrote bedrijven, freelancers en startups ruimte.  

 • Atenor bevestigt dividend

  De vastgoedontwikkelaar Atenor komt zojuist met zijn resultaten over het derde kwartaal. Het belangrijkste nieuws is dat het bedrijf op basis van de verwachtingen op middellange en lange termijn het dividend bevestigt. Het bedrijf ziet wel een vertraging op de markt van kantoorvastgoed, maar zegt dat de markt voor residentieel vastgoed gezond blijft. 

  De onderneming zegt verder te verwachten dat, wanneer de coronacrisis voorbij is, er enthousiasme zal zijn voor nieuwe kantoren. 'Atenor levert nieuwe gebouwen, terwijl mensen juist de verouderde kantoren verlaten.'

  Voor wat betreft de winst kan Atenor door de huidige economische situatie geen precieze indicatie geven, behalve dat het eerder genoemde niveau van rond de 20 miljoen euro (bij de halfjaarcijfers) kan bevestigen. 

  Verder laat het bedrijf weten over genoeg liquiditeiten te beschikken. Onlangs haalde Atenor bij retailbeleggers geld op via een obligatie-uitgifte.

 • Schroders heeft 3 procent in EVS

  Zojuist laat de specialist in beeldservers EVS weten dat het fondsenhuis Schroders een belang van meer dan 3 procent heeft in het bedrijf. 

 • Bel20 sluit in het groen

  De Bel20 is met een winst van 0,6 procent de dag afgesloten op 3.615 punten. De grootste stijgers waren Solvay , KBC en Aedifica , de grootste dalers waren AB InBev , UCB en Telenet .

  De Europese beurzen gingen gemiddeld 0,4 procent hoger.

 • Pfizer: '95 procent van proefpersonen beschermd'

  Nóg meer goed vaccinnieuws. Pfizer laat weten dat zijn coronavaccin volgens de laatste onderzoeken 95 procent van de proefpersonen beschermt tegen het coronavirus. Daarmee is het vaccin van de farmagroep nu net zo effectief als die van Moderna (die maandag met gunstige onderzoeksresultaten kwam). 

  Daarmee is het vaccin dus nog effectiever dan eerder gedacht (eerder meldde het bedrijf een beschermingsgraad van 90 procent). Dat is zeer goed nieuws voor aandelen in de 'oude economie' die in tegenstelling tot de hippe techbedrijven wel veel last hebben van de gevolgen van de coronapandemie. Er is steeds meer licht te zien aan het einde van de tunnel.

  We zien nu dat coronagevoelige aandelen weer hoger trekken. Zo wint de hotelgroep MGM Resorts bijna 6 procent en klimmen de luchtvaartmaatschappijen United Airlines en American Airlines met respectievelijk 4,9 procent en 4,8 procent. Pfizer zelf wint 1,9 procent.

  ©EPA

 • Tesla krijgt adviesverhoging

  Analist Adam Jones van Morgan Stanley verhoogt zijn advies voor de elektrische autofabrikant Tesla van 'houden' naar 'kopen' voor het eerst in meer dan drie jaar. Zijn koersdoel gaat maar liefst 50 procent hoger tot 540 dollar, wat nog 22 procent opwaarts potentieel geeft voor het aandeel.

  Om de potentiële toekomstige winsten beter in te schatten zegt Jonas nu ook de software-gerelateerde diensten meerekent bij zijn voorspellingen. Doordat het aantal Tesla's in de wereld volgend jaar richting de 2,1 miljoen gaat denkt hij dat 'een meer diepgaand begrip van de toekomstige omzetstromen die elke auto oplevert' nu nodig is voor prognoses. 

  De U-turn die de analist maakt volgt op het nieuws dat de elektrische automaker vanaf 21 december in de S&P500 wordt opgenomen.

  De vele trackers (beursgenoteerde beleggingsfondsen) die S&P500 schaduwen zullen het aandeel moeten kopen omdat ze anders de index niet goed meer zouden weerspiegelen. Om een idee te geven: alleen al in de SPDR (beursticker: SPY), de tracker waarmee je in één muisklik de S&P50-korf kunt kopen, hebben beleggers al 320 miljard dollar gestopt. Het lijdt dus weinig twijfel dat de entree voor miljarden dollars 'technische' kooporders in beweging zet.

  Naar verwachting wordt Tesla een van de tien grootste bedrijven in de S&P500, met een gewicht boven 1 procent, ergens tussen het gewicht van Johnson & Johnson en Procter & Gamble. Tesla is de grootste nieuwkomer ooit in de geschiedenis van de S&P500-index.

  Het aandeel gaat ruim 3 procent hoger.

 • Boeing vliegt hoger

  Het nieuws dat de Boeing 737 MAX van de Amerikaanse vliegtuigwaakhond FAA weer de lucht in mag (zie post 14u02) heeft zijn effect op het aandeel: Boeing vliegt 2,5 procent hoger. 

  ©AFP

 • Dow Jones dichtbij 30.000 puntengrens

  De Dow Jones stijgt vandaag met 0,3 procent tot 29.882 punten. Daarmee bevindt de industriegraadmeter zich zeer dichtbij de 30.000 puntengrens. Wij hebben ons alarm er al opgezet dus zodra de index de magische grens aantikt leest u het hier als eerst!

 • Wall Street opent gemengd

  De Dow  stijgt 0,2 procent, de Nasdaq verliest 0,1 procent. 

 • Greenyard krijgt hoger koersdoel van Berenberg

  Het koersdoel voor het groente- en fruitconcern Greenyard stijgt van 5,40 tot 6,10 euro. Het advies is en blijft ‘houden’. ‘Het herstel gaat verder’, noteert Berenberg.

 • Berenberg verlaagt koersdoel Umicore

  Het beurshuis laat zijn koersdoel voor materiaaltechnologiegroep Umicore zakken van 43 tot 41 euro. Het koopadvies blijft behouden.

 • Kleine strategische overname bij Agfa

  Agfa-Gevaert koopt de activiteit geleidende inkten van het Zwitserse Clariant. De beeldvormingsgroep maakt geen financiële details bekend.

 • Olieprijs in de lift

  Het nieuws over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech heeft niet alleen een stimulerend effect op de beurzen, maar ook op de olieprijs. Brent-olie wordt 2,1 procent duurder en kost nu 44,67 dollar voor een vat. De Amerikaanse WTI-olie kost 2,05 procent meer op 42,28 dollar.

 • Boeing 737 MAX mag weer vliegen

  Zoals we vanmorgen al aankondigden (zie post 7.55 uur) heeft de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA het vliegverbod voor de Boeing 737 MAX opgeheven. Na grondige software-aanpassingen en mits aangepaste training van de piloten mag het toestel weer het luchtruim kiezen.

  De 737 MAX, het best verkopende toestel van Boeing , stond 20 maanden wereldwijd aan de grond na twee fatale crashes kort na het opstijgen. De piloten slaagden er telkens niet in de computergestuurde opstijgprocedure onder controle te krijgen.

  Het aandeel Boeing veert tot 6 procent op in de voorbeurshandel. Nochtans zijn de problemen voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer nog lang niet van de baan. Er is heel veel imagoschade, bestellingen werden geannuleerd, productieritmes dienden aangepast en er lopen ook rechtszaken tegen Boeing. De problemen zijn nog veel erger geworden door de ongeziene crisis in de luchtvaart die de coronapandemie heeft veroorzaakt.

  De terugkeer van de MAX zal geleidelijk gebeuren. Luchtvaartmaatschappijen moeten de toestellen, die maandenlang stilstonden, grondig checken, de volledige door de FAA opgelegde aanpassingen doen en hun piloten trainen. En de vliegtuigen ook weer een plaatsje geven in hun – nog steeds sterk uitgedunde – vluchtschema’s.

 • Vaccin van Pfizer/BioNTech voor 95 procent efficiënt

  Volgens de definitieve analyse van de fase 3-testen is het coronavaccin van Pfizer en BioNTech voor 95 procent efficiënt. Het is bovendien veilig. Dat maakten de twee farmabedrijven woensdagmiddag bekend. Ze gaan in de komende dagen in de VS de toelating vragen om het vaccin er versneld op de markt te mogen brengen.

 • Vooral vastgoed...

  ... in onze Brusselse beursspiegel vandaag. Hier lezen!

 • Beursrally De Tijd: 'Ik koop Kinepolis en Basic-Fit' !

  Econoom en journalist Bas van der Hout gaat in de beursrally vol voor coronagevoelige aandelen en kiest voor Kinepolis en Basic-Fit. Zijn hond kiest dan weer voor Tesla! Bekijk hier de vlog:

  Beursrally De Tijd: Jack kiest voor Tesla | Bull, Bear & Bas

 • Overnamebod op Britse verzekeraar RSA een feit

  De Canadese groep Intact Financial en de Deense groep Tryg brengen samen een overnamebod uit op de Britse verzekeringsmaatschappij RSA . Ze bieden 7,2 miljard pond (8,05 miljard euro): Tryg zal 4,2 miljard pond aanreiken, Intact 3 miljard.

  Het bod hing al sinds begin deze maand in de lucht. De biedprijs houdt een premie van 51 procent in bovenop de slotkoers van 4 november, net voor de potentiële overname bekend raakte. De overname wordt volop gesteund door het activistisch fonds Cevian Capital, de hoofdaandeelhouder van RSA Insurance Group.

  Het aandeel RSA maakte op 5 november zijn grootste sprong. Sindsdien bleef de koers hangen. Vandaag komt er nog eens 3,9 procent bij.

  Het persagentschap Bloomberg wijst er op dat verzekeraars aantrekkelijke overnamedoelwitten zijn geworden sinds de uitbraak van de coronacrisis. Door het vele thuiswerken zijn er minder aanvragen tot schadevergoeding voor woning- en autoverzekeringen, terwijl de premies voor bedrijfsverzekeringen sterk zijn gestegen.

 • 'Sif niet koopwaardig ondanks megacontract'

  Sif maakte gisteren het grootste contract uit zijn geschiedenis bekend. De Nederlandse fabrikant van offshore funderingen voor windturbines en olie- en gasplatformen mag aan de slag in de Doggerbank, een windmolenpark voor de kust van Engeland.

  'Dit is een boost voor het orderboek en dat is duidelijk positief', reageert ING. Maar analist Tijl Hollestelle maant aan tot voorzichtigheid. 'De eindmarkt is goede vorm maar we twijfelen of dat ook zichtbaar zal zijn in het ebitda-cijfer'. De analist spreekt van een potige waardering. Op basis van zijn waarderingsmodel handelt Sif tegen 9,6 keer de verwachte winst. 'De jongste maanden steeg de koers in het kielzog van de grote instroom van kapitaal in ESG-activa', aldus Hollestelle.

  ING blijft daarom bij een verkoopadvies voor het bedrijf uit Roermond. Het koersdoel staat op 10,5 euro. Dat is zowat een derde onder de huidige koers.

  Voor de ontwikkeling van de Doggersbank slaat Sif de handen in elkaar met het Belgische Smulders, een staalconstructiebedrijf uit Arendonk. • Nyrstar schiet omhoog

  Een van de kleinste aandelen (qua eenheidswaarde) op Euronext Brussel blinkt momenteel uit: Nyrstar schiet 86,6 procent hoger tot 0,2295 euro. Dat is de hoogste koers sinds april 2019, in anderhalf jaar dus.

  Vorige week raakte bekend dat RSQ Investors, het vehikel dat de minderheidsaandeelhouders van Nyrstar vertegenwoordigt, zijn belang heeft opgedreven tot 13,77 procent.

  De minderheidsaandeelhouders zijn van mening dat Nyrstar systematisch is leeggezogen door Trafigura. Ze eisen een schadevergoeding van 1,2 tot 1,8 miljard euro.

  Trafigura heeft alle operationele activiteiten van Nyrstar overgeheveld naar het nieuwe zinkbedrijf NN2. Het beursgenoteerde Nyrstar heeft daarin een belang van slechts 2 procent.

 • Jefferies geeft KBC iets hoger koersdoel

  Een analistenteam van Jefferies onder leiding van Martina Matouskova heeft zijn winstramingen voor KBC Groep opgetrokken na de derdekwartaalresultaten. Voor dit jaar stijgt hun raming met 8,2 procent, vooral op basis van de verhoogde verwachting voor de netto-rente-inkomsten. Hun winstraming voor 2021 blijft onveranderd, die voor 2022 stijgt met 1,2 procent onder meer door lagere vergoedingen.

  Dit leidt tot een nieuw koersdoel van 66,2 euro tegen 64,10 euro voorheen. Het advies blijft ‘kopen’. De analisten zeggen dat de reis naar herstel bij KBC nog niet voorbij is. Ze verwachten dat de groep sterk zal blijven presteren. Ze denken ook dat externe groei in Centraal- en Oost-Europa een aantrekkelijke optie is die de winstgroei zal doen toenemen.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50 noteert kort na opening 0,5 procent lager.

  De toeleverancier aan de autosector, Schaeffler , tuimelt 6 procent. De groep heeft prognoses gegeven tot 2025, die analisten ontgoochelend noemen.

  Adyen  verliest 1,6 procent na een verkoop van een aandelenpakket (post 7u43).

  Richemont verliest 2,5 procent. De aandeelhouders van de luxegroep hebben een kapitaalverhoging goedgekeurd. Elke aandeelhouder krijgt warrants waarmee je de komende drie jaar het recht krijgt om het aandeel te kopen tegen 67 frank. Het aandeel noteert nu rond 75 frank.

  De containerreus A.P. Møller – Mærsk verstevigt 1 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Maersk gaat voor 10 miljard Deense kronen (1,3 miljard euro) eigen aandelen inkopen.

 • Degroof zet Leasinvest op ‘kopen'

  Degroof Petercam merkt duidelijke beterschap in de kwartaalresultaten van Leasinvest . De bezettingsgraad is gestegen van 91,1 procent eind juni tot 92 procent eind september. Op het belang in Retail Estates boekte Leasinvest opnieuw een waardevermindering van circa 5,8 miljoen euro in het derde kwartaal, maar dat werd gecompenseerd door het dividend van 5,9 miljoen euro dat het bedrijf ontving. Leasinvest kondigde ook een nieuwe verkoop aan tegen het jaareinde, van het Rijksarchief in Brugge.

  De analist denkt dat zijn raming voor de winst per aandeel over 2020 – 5,52 euro – nu binnen handbereik is, ook mocht het vierde kwartaal zwakker uitvallen dan het eerste kwartaal. De guidance van Leasinvest lijkt dan ook ‘zeer, zeer conservatief’.

  Hij verwacht ook dat de schuldgraad daalt richting 55 procent tegen het einde van het jaar, mede dankzij de verkoop in Brugge.

  Sinds zijn vorige rapport over Leasinvest in juni verloor het aandeel 11,6 procent van zijn waarde, terwijl de boodschap voor 2020 eerder geruststellend is. Hij herhaalt zijn koersdoel van 106 euro. Gezien het aanzienlijk opwaarts potentieel en de stapsgewijs verbeterende balans trekt hij zijn advies op van ‘bijkopen’ tot ‘kopen’.

 • Euronext Brussel opent met verlies

  De Bel20 noteert na een minuut handel 0,3 procent in de min.

  Rond volgende bedrijven was er dinsdagavond of vanmorgen nieuws:

  * Cofinimmo heeft in Luik nog een woon-zorgcentrum overgenomen van Integrale. Het aandeel zakt 0,2 procent.

  * Ageas haalt met de plaatsing van langlopende effecten een half miljard euro op. Ageas zakt 0,5 procent.

  * Leasinvest boekt een forse waardevermindering op zijn belang in Retail Estates en lijdt daardoor over de eerste negen maanden een nettoverlies. Het is wachten op een koers voor Leasinvest.

  * Care Property gaat tot 6.000 aandelen inkopen om zijn management te vergoeden. Het aandeel stijgt 0,5 procent.

  * Solvay krijgt een koopadvies van Morgan Stanley plus een koersdoel van 102 euro. Solvay wint 1,2 procent.

  * Qrf staat dicht bij de overname van het Rijksarchief Brugge. Het aandeel blijft stabiel.

 • Europese autoverkoop krimpt weer

  September was de eerste maand van het jaar waarin de autoverkoop in de Europese Unie groeide. In oktober was het alweer uit met de pret: de verkoop zakte met 7,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat  minder nieuwe personenwagens werden ingeschreven is te wijten aan de nieuwe beschermingsmaatregelen die in diverse EU-landen werden ingevoerd om de tweede coronagolf te counteren. In alle EU-landen daalde de verkoop in oktober, behalve in Ierland en Roemenië.

  Over de eerste tien maanden van het jaar ligt de verkoop 26,8 procent achter op 2019. Er werden zo'n 8 miljoen nieuwe wagens ingeschreven en dat zijn er ruim 2,9 miljoen minder dan een jaar eerder.

  Bij de automerken hield Renault goed stand in oktober met een status quo. Over de eerste tien maanden handhaven de VW-groep , de PSA-groep en de Renault-groep hun kopposities. De kleinste procentuele verliezen laten de premiummerken optekenen: -17,8 procent voor BMW , -16,7 procent voor Mercedes , -18 procent voor Volvo. Ter vergelijking: Volkswagen verkocht dit jaar 28,9 procent minder wagens in de EU, Peugeot 26 procent en Renault 25,3 procent.

 • Adyen-aandelen verkocht tegen 2 procent korting

  De prijs is bekend waartegen een grootaandeelhouder gisterenavond aandelen Adyen heeft verkocht (post 7u43): 1.605 euro. Dat is een korting van amper 2 procent op de koers van gisteren.  

 • Care Property gaat 6.000 aandelen inkopen

  Care Property Invest begint een beperkt inkoopprogramma van eigen aandelen. De specialist in zorgvastgoed gaat maximaal 180.000 euro besteden om ten hoogste 6.000 aandelen te verwerven. De aandelen zijn bestemd voor het uitvoerend management, als onderdeel van hun remuneratiepakket. Het inkoopprogramma loopt vanaf vandaag tot ten laatste 30 november.

 • Morgan Stanley zet Solvay op kooplijst

  Lisa De Neve, analiste van Morgan Stanley, verhoogt het advies voor Solvay  van houden naar kopen. Het koersdoel ligt op 102 euro. Dat is 16 procent meer dan de slotkoers van gisteren. 

  Solvay telt nu 9 koopadviezen, 11 houdadviezen en 3 verkoopadviezen, volgens de gegevens van Bloomberg. 

 • Qrf dichtbij overname Rijksarchief Brugge

  De vastgoedverhuurder Qrf  voert vergaande gesprekken voor de overname van het Rijksarchief (leesruimte, kantoren, vergaderzalen, archiefruimten) in Brugge. Het complex bevat twee gebouwen, waaronder een nieuwbouw en een renovatie. Qrf wil 100 procent overnemen van de aandelen van RAB Invest, de eigenaar van het Rijksarchief. En dat is een dochter van Leasinvest Real Estate

  Het complex is volledig verhuurd aan de Regie der Gebouwen tot 2037. Qrf hoopt de overname in december af te ronden. Na de transactie staat de Regie der Gebouwen in voor 10 procent van de contractuele huur.

  De transactie is opvallend want Qrf investeerde tot nog toe in winkelvastgoed. 'Het is een eerste stap in de diversificatie van de vastgoedportefeuille.'

 • Britse inflatie fractie hoger dan verwacht

  De Britse inflatie is in oktober gestegen tot 0,7 procent, van 0,5 procent in september. Economen hadden volgens het persagentschap Reuters 0,6 procent verwacht. De inflatie blijft veel lager dan wat wenselijk is. De inflatiedoelstelling van de Bank of England bedraagt 2 procent.

 • Leasinvest boekt forse waardevermindering op Retail Estates

  We komen nog even terug op de kwartaalresultaten die Leasinvest Real Estate  dinsdagavond publiceerde. Het derde kwartaal was ‘een quasi normaal kwartaal’, staat in het kwartaalrapport. De huuromzet was vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2020. In het tweede kwartaal werd de verhuurder van kantoren en retailvastgoed getroffen door de coronacrisis. Eind juni was er een verlies aan huurinkomsten van 2,5 miljoen euro; eind september was dat licht opgelopen tot 2,75 miljoen euro.

  Operationeel mag alles dan weer min of meer genormaliseerd zijn, financieel is er wel een impact. Die heeft te maken met het belang van 10 procent dat Leasinvest aanhoudt in de verhuurder van winkelvastgoed Retail Estates. Op die participatie boekt het bedrijf over de eerste negen maanden een waardevermindering van 38 miljoen euro. Na zes maanden bedroeg de waardevermindering 32 miljoen euro.

  Dat resulteert over de eerste negen maanden van het jaar in een nettoverlies van 9,4 miljoen euro - tegen een winst van 39,6 miljoen voor de overeenkomstige periode van 2019. Het EPRA-resultaat (courant resultaat van de strategische operationele activiteiten) is wel 28,7 miljoen euro positief, maar komt iets lager uit dan een jaar eerder (31,4 miljoen euro).

  De bezettingsgraad bedroeg eind september 92,01 procent dankzij nieuwe huurcontracten in de gebouwen Mercator (Luxemburg) en The Crescent (België).

  Leasinvest hoopt over het boekjaar 2020 een vergelijkbaar dividend als over 2019 te kunnen uitkeren, maar dit zal afhangen ‘van de verdere impact van de Covid-19-pandemie’.

 • Insideraankopen in Agfa en Ter Beke

  Op de FSMA-website vallen enkele insideraankopen op.

  Bij Agfa-Gevaert  heeft Klaus Rohrig, die nog nochtans opstapt als voorzitter, 127.576 aandelen Agfa gekocht tegen 3,15 euro per aandeel. Hij kocht ook nog aandelen via andere beurzen dan Brussel, wat de totale investering op 436.016 euro brengt. Het zijn de eerste insideraankopen in Agfa sinds maart. 

  Bij de pastamaker Ter Beke heeft CEO Francis Kint in drie stappen 1.800 aandelen gekocht voor een totaal bedrag van 179.556 euro.  Het zijn de eerste insideraankopen van Kint die we terugvinden op de FSMA-website.

 • Mag de Boeing 737 MAX straks weer vliegen?

  Het wordt een belangrijke dag voor Boeing . Algemeen wordt verwacht dat de Verenigde Staten, meer bepaald de Federal Aviation Administration (FAA), vandaag groen licht geeft voor de Boeing 737 MAX om weer het luchtruim te kiezen. De FAA zal uitleggen welke software-updates zijn gebeurd aan het toestel en welke wijzigingen qua training nodig zijn om weer commerciële vluchten te kunnen uitvoeren.

  Wereldwijd stonden alle Boeings 737 MAX 20 maanden aan de grond na twee fatale crashes kort na het opstijgen. Bij de rampen in Indonesië en Ethiopië kwamen 346 mensen om het leven.

  Voor Boeing was het ook een ramp. De 737 MAX is het best verkopende toestel van de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Het is de recentste, van nieuwe motoren voorziene versie van de 737-reeks die in de jaren 60 werd gelanceerd.

  Tientallen Boeings 737 MAX staan aan de grond op Grant County International Airport in Moses Lake, Washington. ©REUTERS

 • Ageas tankt half miljard bij

  De verzekeraar Ageas liet dinsdagavond weten dat hij voor 500 miljoen euro aan Tier 2 Notes met succes heeft geplaatst. Het gaat om schuldeffecten in de vorm van ‘Subordinated Fixed tot Floating Rate Notes’ met vervaldag in november 2051. De Notes zijn uitgegeven in coupures van 100.000 euro en bieden een vaste couponrente van 1,875 procent.

  Ageas gaat de opbrengst gebruiken ‘voor algemene bedrijfsdoeleinden, om de kapitaalstructuur te optimaliseren en de solvabiliteit van Ageas Groep en haar operationele dochterondernemingen te versterken’, aldus een persbericht.

 • Groot pakket Adyen verkocht

  Gisteren nabeurs verkocht de aandeelhouder Partners in Equity III een pakket van 200.000 aandelen Adyen aan institutionele beleggers. Dat pakket komt overeen met een belang van 0,7 procent. Gisteren sloot de Nederlandse fintechgroep af op 1.640 euro. Mogelijk zorgt de transactie vandaag voor koersdruk. 

 • Cofinimmo koopt woon-zorgcentrum in Luik

  Cofinimmo , de verhuurder van kantoren en zorgvastgoed, maakte dinsdagavond bekend het woon-zorgcentrum La Chartreuse in Luik te hebben verworven. Cofinimmo nam het centrum met 150 bedden en 30 assistentiewoningen over van de Luikse verzekeraar Integrale, die in moeilijkheden zit.

  Eerder nam Cofinimmo al vier Vlaamse woon-zorgcentra en een Brussels kantoorgebouw (van de Brusselse dienst Leefmilieu op de Tour & Taxis-site) over van Integrale.

  La Chartreuse wordt uitgebaat door Vulpia met een huurovereenkomst die nog 23 jaar loopt. Cofinimmo legt ongeveer 29 miljoen euro op tafel.

 • Bitcoin tikt 18.000 dollar aan

  De prijs van de digitale munt bitcoin steeg de aflopen nachten tot 18.480 dollar. De bitcoin lijkt op weg om het record van 2017 (19.041 dollar) te evenaren. Het voorbije jaar zijn verschillende institutionele beleggers in de bitcoin gestapt. Fidelity lanceerde afgelopen zomer een bitcoinfonds. De miljardair Paul Tudor Jones koopt naar eigen zeggen bitcoin als indekking tegen inflatie. 

  Andere beleggers zijn dan weer erg sceptisch. 'Mis ik misschien iets?', zei Ray Dalio dinsdag. 

 • Engie en de Belgische kerncentrales

  Belangrijk nieuws over Engie dinsdagavond. Electrabel, de Belgische dochter van de Franse energiegroep, gaat niet langer investeren in een verlenging van de levensduur van haar Belgische kerncentrales. Dat is een gevolg van het regeerakkoord.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  De Euro Stoxx50 opent naar verwachting 0,2 procent lager. Dat suggereren de futures. 

  ©EPA

 • Powell pleit voor verlenging steunprogramma's

  We komen nog even terug op de uitspraken van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Op een virtueel event van de Bay Areal Council in Californië zei hij dinsdag dat het te vroeg is om te stoppen met de noodprogramma’s om de economische weerslag van de coronapandemie op te vangen. Het aantal coronabesmettingen in de VS neemt weer toe en de Amerikaanse economie heeft nog een lange weg voor de boeg vooraleer ze helemaal hersteld is.

  Heel wat steunprogramma’s lopen eind dit jaar af, maar zouden beter verlengd worden, meent Powell. ‘Ik denk niet dat het nu of heel binnenkort al tijd is’ om een punt te zetten achter de reeks kredietprogramma’s die de Federal Reserve in lente heeft opgezet met toestemming van het ministerie van Financiën en met door het Congres verstrekte middelen, zei hij.

  Ook al heeft het recente positieve nieuws over experimentele vaccins de hoop gevoed dat de economie volgend jaar vollediger herstelt, toch kunnen de komende maanden ‘uitdagend’ worden, merkte Powell op.

  Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve ©REUTERS

 • Meer besmettingen, meer maatregelen

  Goedemorgen. Wall Street zette gisteren een stapje terug. Zorgen over steeds meer lokale coronamaatregelen borrelden op en de aandelen van apotheekketens en geneesmiddelendistributeurs kregen rake klappen nu Amazon met een volwaardige online apotheek begint. De Dow Jones zakte 0,6 procent, de S&P500 0,5 procent en de Nasdaq 0,2 procent.

  De Aziatische beurzen doen het voorzichtig aan vanmorgen en noteren overwegend stabiel. In China staan er wel kleine winsten op de borden. Beleggers lijken er op bijkomende beleidsmaatregelen te rekenen om de economie voort aan te zwengelen. Premier Li Keqiang zei op de staatsradio dat China de economische groei naar een ‘redelijke’ range zal stimuleren.

  Na Europa en de Verenigde Staten houdt het coronavirus nu ook in andere landen in de wereld weer lelijk huis. In Japan gaat Tokio naar het hoogste sanitair alarmniveau en Turkije gaat vanaf 20 november strengere maatregelen invoeren, onder meer beperkte openingstijden van cafés en restaurants en een gedeeltelijke lockdown tijdens het weekend.

  Late pendelaars met een mondmasker in Tokio ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud