Mt.Gox legt alle transacties plat

De handelsdag zit erop voor de Europese beurzen, die al bij al de schade beperkten tot verliezen van gemiddeld 0,1 procent. De meeste aandacht ging naar de bitcoin-saga bij platform Mt.Gox. Brussel hield het, daags voor een resultatenhoogmis, relatief rustig.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: We sluiten deze liveblog af voor vandaag. Nog snel een blik op de agenda van morgen, die bijzonder druk oogt op resultatenvlak:

ECONOMIE/FINANCIEN

Verenigde Staten:

 • Verkoop nieuwe woningen januari, 16 uur

BEDRIJVEN

Belgie:

 • AB InBev: jaarresultaten 2013, 7 uur
 • CFE: verplicht openbaar overnamebod door AvH tegen 45 euro per aandeel. Tot 5 maart.
 • Picanol: jaarresultaten 2013, 8.30 uur
 • Solvay: jaarresultaten 2013, 7.30 uur
 • Tessenderlo Group: resultaten vierde kwartaal en 2013, 6 uur
 • UCB: jaarresultaten 2013, 7 uur

Frankrijk:

 • Airbus Group: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
 • Areva: jaarresultaten 2013
 • Bouygues: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
 • Eiffage: jaarresultaten 2013, 17.45 uur
 • Vallourec: resultaten vierde kwartaal, 17.45 uur

Nederland:

 • DSM: resultaten vierde kwartaal, 7.15 uur

Spanje:

 • Endesa: resultaten vierde kwartaal
 • Repsol: jaarresultaten 2013

Zwitserland:

 • Holcim: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
 • Swiss Life: jaarresultaten 2013, 7 uur

17.42 uur: De beursdag zit erop voor de Bel20, die finaal 0,1 procent lager eindigde op 3.041,71 punten. Dit waren de sterkste stijgers en dalers:

17.34 uur: Bank Degroof heeft zijn model voor EVS een update gegeven met de vierdekwartaalcijfers die vorige week werden gepubliceerd. De omzetverwachting voor 2014 gaat van 141 naar 145 miljoen euro. De marge, daarentegen, gaat iets lager omdat een derde van de verkopen in entertainment-nieuws-media uit de integratie van derdepartijoplossingen bestaat, een business die minder rendeert. Daarboven trekt analist Bart Jooris zijn verwachte operationele uitgaven (opex) uit van 10,3 naar 11,6 procent. Dat alles resulteert in een verlaging van zijn bedrijfswinstprognose van 54 tot 52 miljoen euro. En een verlaging van het koersdoel van 52,40 naar 50,50 euro; het advies blijft ‘opbouwen’.

16.49 uur: Er leeft weer iets op de website van het bitcoinplatform Mt.Gox. Er staat nu een mededeling op, die gebruikers meldt dat alle transacties op het platform bevroren zijn. Wat er nu gaat gebeuren, is niet echt duidelijk (klik om te vergroten):

16.40 uur: We gaven het al eerder mee: Morgan Stanley is een grote fan van Tesla. Te groot, luidt het oordeel van FTAlphaville nu. Ze maakten over het rapport van analist Adam Jonas een artikel in hun reeks 'This is nuts. When's the crash?'. We lichten er even de meest frappante passage uit, zoals die ook door FTAlphaville werd benadrukt.

Volgens Adam Jonas heeft Tesla uitzicht op een marktwaarde van 60 miljard dollar. Hij beschrijft daarbij de evolutie van nieuwe autotechnologieën in de komende jaren, die Tesla aan die duizelingwekkende waardering moeten helpen. Ter vergelijking: Tesla haalt nu een jaaromzet van 1,7 miljard dollar. En wat blijkt? De 'Utopische samenleving' is slechts 12 jaar verwijderd. Tja.

16.32 uur: Eventjes bijbenen met enkele macro-economische indicatoren uit de VS. Daar is het officiële cijfer over het consumentenvertrouwen sterker gedaald dan verwacht, van 80,7 in januari tot 78,1. Analisten hadden een daling tot 80 verwacht.

15.46 uur: Na een kwartiertje staat Wall Street lichtjes in de min, de Dow Jones zakte met ruim 0,1 procent, de Nasdaq twijfelt nog tussen winst en verlies.

15.43 uur: Voor België bevat het winterrapport van de Europese Commissie goed nieuws. De EU trok immers de groeiverwachtingen op. Voor 2014 gaat de Commissie nu uit van een groei met 1,4 procent. In november vorig jaar, bij de presentatie van de herfstprognoses, rekende de EU nog op een groei van 1,1 procent dit jaar. Rehn krikte ook de verwachtingen voor 2015 op. Als de cijferaars van de Commissie het bij het rechte eind hebben, groeit de Belgische economie volgend jaar met 1,7 procent. In november hielden ze het nog op een klim van 1,4 procent.

15.31 uur: We kunnen even niet anders: een nieuwe Mt. Gox-update. De vermiste CEO, Mark Karpeles, is plots boven water gekomen. Hij gaf een korte mededeling door aan persagentschap Reuters. We geven het u mee voor wat het waard is. Let wel, een CEO die zelf zegt dat de officiële aankondiging er 'soon-ish' komt, boezemt niet meteen een overdosis aan vertrouwen in.

14.52 uur: Het is nog nét geen Maidan Square... voor het hoofdkwartier van Mt. Gox, tot voor kort de grootste online marktplaats van de virtuele munt Bitcoin:

Collega Kim heeft het antwoord voor de twee heren:


14.26 uur: Een van de grote winnaars van de handelsdag op Wall Street, lijkt (opnieuw) Tesla te gaan worden. De analisten van Morgan Stanley hebben hun koersdoel voor de fabrikant van elektrische luxewagens zo maar even meer dan verdubbeld, van 153 tot 320 dollar. Het advies blijft kopen. Volgens analist Adam Jonas is het bedrijf goed weg om met zijn inspanningen om de autosector op zijn kop te zetten, meteen ook een revolutie te veroorzaken in de elektriciteitsindustrie:

Jonas gaat nog een stapje verder. Tesla heeft plannen om de grootste batterijfabriek van de VS te bouwen, wat de prijs van die batterijen fors zou doen dalen. In dat scenario kan Tesla zijn marktaandeel op de automarkt nog verder opdrijven en tegelijk concurreren met bedrijven die nu bezig zijn met energie-opslag. 'In het best mogelijke scenario kan dat ons koersdoel naar 500 euro opdrijven', zegt Jonas.

13.50 uur: Het aandeel LinkedIn komt in beweging in de voorbeurshandel op Wall Street. Het aandeel stijgt tot 5 procent na berichten dat de professionele netwerksite plannen heeft om ook in China actief te worden.

13.47 uur: De economische vooruitzichten van de Europese Commissie zijn er. Het algemene beeld: een vrij flauwe economische groei en een lage inflatie. Die laatste zou dit jaar blijven steken op 1 procent, ruim onder het ECB-ideaal van 'dicht bij, maar onder 2 procent', dus.

 

Eu Commission Forecasts Euro Zone Gdp Growth At 1.2 Pct In 2014, 1.8 Pct In 2015— cigolo (@cigolo) February 25, 2014

 

Eu Commission Forecasts Euro Zone Inflation At 1.0 Pct In 2014, 1.3 Pct In 2015— cigolo (@cigolo) February 25, 2014

 

13.30 uur: Gebruikte u Facebook om te e-mailen? Nee? U bent niet alleen, de @facebook.com adressen werden amper gebruikt. Het sociale netwerk doekt de dienst daarom op. De berichten die toch nog naar @facebook.com worden gestuurd, zullen worden doorgestuurd naar het 'primaire' adres van de gebruiker.


13.20 uur: Iemand een Dreamliner kopen? Bronnen van het persagentschap Bloomberg melden dat Boeing 11 vroege 787 Dreamliners al vier jaar nabij een fabriek in Seattle heeft staan. Het gaat om het eerste model van het supervliegtuig dat zwaarder weegt dan de jongste versie en niet zo ver kan vliegen als het huidige model. Ze hebben samen een waarde van 1,1 miljard dollar.


12.52 uur: De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft tegenvallende resultaten gepubliceerd:

Home Depot sales miss estimates in fourth quarter http://t.co/JsqshLJHZm— Reuters Business (@ReutersBiz) February 25, 2014


12.25 uur:
We weten intussen wie de mede-oprichter is van TPG, die beweert dat er een beursgang van de private-equitypoot zit aan te komen. Het gaat om de Texaanse zakenman David Bonderman (geschat vermogen: 2,6 miljard dollar). Maar hij nuanceert het hele verhaal wel meteen helemaal plat:

11.56 uur: Het Mt.Gox-verhaal blijft boeien. Coindesk, een andere website die de prijs van de virtuele munt bijhoudt (maar zelf geen handelsplatform is), meldt dat de broncode van de website een opmerkelijk nieuwe element heeft gekregen. Er is een tag voorzien, waarin staat 'zet de aankondiging van de Mt.Gox-overname hier'. Op de internetcommunity Reddit wordt gezegd dat dit waarschijnlijk eerder te maken heeft met de overname van de domeinnaam, en niet zozeer met het bedrijf zelf.

 

Mt. Gox Update: Source code of homepage changed. "put announce for mtgox acq here" http://t.co/9uJm16Sbtw pic.twitter.com/pvZRyMDBAT— CoinDesk (@coindesk) February 25, 2014

 

11.44 uur: De private-equitypoot van Texas Pacific Group (TPG) overweegt een beursgang. Dat zegt een mede-oprichter van de groep, meldt de Wall Street Journal, zonder evenwel te zeggen om welke mede-oprichter het gaat. TPG is een van ’s werelds grootste private-equitygroepen. In ons land is ze, samen met Goldman Sachs Capital Partners, eigenaar van de luierfabrikant Ontex. Die heeft trouwens ook zelf beursplannen. TPG zou niet de eerste private-equitygroep zijn die naar de beurs trekt. Apollo (eigenaar van Taminco), KKR en Blackstone noteren al enkele jaren op de Newyorkse beurs.

11.32 uur: Heeft Facebook met 19 miljard dollar te veel betaald voor WhatsApp?

En op de vraag of Google eerder 10 miljard dollar had geboden op de chatapp:

11.13 uur: Ook KBC-econoom Koen De Leus blikt al even vooruit. 'De Europese Commissie zal de opklarende hemel boven de Europese horizon onderstrepen. Wie weet vindt er een trendbreuk tegenover de voorbije jaren plaats met het verhogen van de groeiverwachtingen in plaats van de werkloosheidsgraad. In november ging de Commissie uit van een groei van 1,1% voor 2014. KBC gaat uit van een groei van 1,2% voor dit jaar en 1,7% volgend jaar. '

11.09 uur: Om 14 uur geeft de Europese Commissie zijn economische vooruitzichten vrij. De Spaanse krant El Pais had al inzage in de Spaanse cijfers. De evolutie van het begrotingstekort ziet er niet goed uit.

European Commission will later today forecast Spain is to grow 1 pct in 2014, 1.8 pct in 2015, according to El Pais— Julien Toyer (@JulienToyer) February 25, 2014

However, EC believes Spain will overshoot deficit targets in 2013 (7.2 pct vs 6.5 pct) and 2014 (5.8 pct vs 4.5 pct), according to El Pais— Julien Toyer (@JulienToyer) February 25, 2014


9.54 uur:
Opmerkelijke koersopstoot bij Home Invest Belgium deze ochtend. Het aandeel won even 10 procent tot 85 euro, maar is intussen teruggevallen tot 77,50 euro (+2%).

9.26 uur: Nog even over Markit (zie post van 8.42 uur). De ontstaansgeschiedenis van Europa's belangrijkste conjunctuurindicator is best de moeite waard en je kan ze hier herlezen: Van een Engelse schuur tot de boordtabel van Frankfurt.

9.22 uur: Hoera, 't is lente! De Kurt Bock-indicator staat immers op groen. Kurt Bock, de CEO van 's werelds grootste chemieconcern BASF is 'voorzichtig positief' over de wereldeconomie. Totnogtoe bestempelde Bock de conjunctuur als 'uitdagend.'

9.09 uur: De Bel20 (-0,2%) is lager van start gegaan. Grootste verliezer is Thrombogenics dat na de koersopstoot van gisteren 4 procent verliest. Deze avond weten we of de shorters in Thrombogenics hun posities hebben afgebouwd. Gisteren hadden baissespeculanten nog steeds een shortpositie van 11,2 procent in Thrombogenics.

Bpost wint 0,3 procent. Na de 1-procentdaling van gisteren pikt Bolero het aandeel terug op.

Update @Bolero_BE Top Pick Selectie: we kopen #bpost aan openingskoers. Rendementsaandeel met solide fundamenten dat gisteren té hard viel— Tom Simonts (@TSimonts) February 25, 2014

 

8.42 uur: Nog meer IPO-geweld. Markit en Virtu, twee gespecialiseerde financiële dienstverleners, zouden volgens Financial Times een beursgang in New York beogen. Markit is een Britse dataleverancier onder meer bekend van de maandelijkse PMI-cijfers. Het bedrijf zou 500 miljoen dollar willen ophalen, wat een waardering van 5 miljard dollar zou betekenen. Virtu is een tradinghuis dat high freqeuncy trading-strategieën opzet. Hier is het doel 300 miljoen dollar op te halen, wat een waardering van 3 miljard dollar impliceert.

En nog in New York stoomt Weibo, het Chinese Twitter, zich klaar voor een beursgang volgend kwartaal. De microbloggingsite, die afgesplitst wordt van het concern Weibo, mikt op een waardering tussen 7 en 8 miljard dollar. Vorig jaar, bij de instap van de Chinese e-commercegigant Ali Baba, was Weibo nog maar 3,3 miljard waard. Zei iemand zeepbel?

8.27 uur: On a side note: de beruchte Twitter-account @GSElevator, de anonieme twitteraar die ons een blik gunde in de interne keuken van de fameuze zakenbank, is ontmaskerd. Volgens de New York Times gaat het om de bankier John Lefevre die nota bene niet eens voor Goldman Sachs werkt. Lefevre stond wel even op het punt om bij Goldman te beginnen, maar door contractperikelen ging dat niet door. @GSElevator maakte er een sport van om grappige, onbeschaamde en ronduit onbeschofte gesprekken van vermeende Goldman-bankiers in de lift op Twitter te gooien.

De reactie van Goldman Sachs is even kurkdroog als hilarisch. Wie zei er dat bankiers geen humor hebben?

Goldman Sachs: "We are pleased to report that the official ban on talking in elevators will be lifted immediately" http://t.co/v7WPEPf6uv— Stijn Demeester (@sdemeester) February 25, 2014

 

8.18 uur: Op Euronext Parijs gaat mediaconcern Vivendi onverdroten voort met het afslanken van de portefeuille. Na de verkoop van Maroc Telecom en het belang in spelletjesontwikkelaar Activision Blizzard, zet het conglomeraat telecomdochter SFR in de etalage.

Vivendi gaat dus ook werk maken van de door analisten al langer gewenste afsplitsing van SFR, de telecomoperator met een bedrijfsmodel dat door prijzenbreker Iliad aan flarden is geschoten. Samen met de jaarresultaten bevestigt het snel afslankende Franse conglomeraat dat er ‘gesprekken’ zijn. Mogelijke geïnteresseerden zijn kabelaars Altice en Numericable.

Herlees hier nog eens het prachtige in memoriam van 'een instituut even Frans als Boursin', het 'conglomeraat' door onze eigenste Kurt Vansteeland: du Pain, du vin en massa's activisten.

8.05 uur: Goedemorgen! Geen Belgische bedrijfsresulten, die komen er morgen in één gulp uit, maar des te meer Europese. Onder meer Vivendi, BASF, Fresenius en CRH. Later meer daarover. Er staan ook wat macro-cijfers op de agenda met de Case-Shiller vastgoedindex in de VS.

Maar we beginnen met een schokgolf in de Bitcoin-community. Mt. Gox, tot voor kort de grootste marktplaats voor Bitcoin, is van de aardbol verdwenen. Volgens Wired zou door een softwarebug gedurende jaren zo'n 750.000 Bitcoin gestolen zijn door hackers. Dat komt tegen de huidige koersen overeen met 350 miljoen dollar of zo'n 6 procent van de totale wereldvoorraad Bitcoin. Van een Lehman-moment gesproken.

 

The fall of Lehman Brothers wasn't this exciting. Of course in 2008 I wasn't watching my money vanish in thin air. #MtGox #Bitcoin #BTC— Mark Nakata (@mrnonel) February 25, 2014

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud