1. Markten Live
 2. Live blog
live

Europese beurzen sluiten met winst

De Europese beurzen sloten hoger af, dankzij een minder somber dan gevreesde conjunctuurbarometer. In Amsterdam mochten we BE Semiconductor in het lijstje pandemiewinnaars bijschrijven.
 • Fijn weekend!

  Ok, wij sluiten de blog voor deze week af. Volgende week zien we u graag terug! Voor een vooruitblik van volgende week gaat u best hierheen.

 • Fed: 'Risico wanbetalingen blijft aanzienlijk'

  Het risico dat kleine, middelgrote en grotere ondernemingen hun schulden niet kunnen terugbetalen blijft aanzienlijk. Dat zegt de Amerikaanse centrale bank (Fed) in een halfjaarlijks rapport over het monetair beleid dat ze vrijdag heeft gepubliceerd. Fed-voorzitter Jerome Powell zal volgende week dinsdag dat rapport toelichten in het Congres. De centrale bank merkt op dat de bedrijfsschulden bijna een recordhoogte bereiken.

  Voorts beklemtoont de Fed dat hij de economie blijft ondersteunen. 'Het monetair beleid blijft krachtige steun bieden aan de economie tot het herstel compleet is.'

 • Summers: 'Fed verhoogt rente misschien al in 2022'

  Een oververhitte economie en stijgende prijzen zullen de Amerikaanse centrale bank (Fed) misschien dwingen om al in 2022 de rente te verhogen. Dat zegt Lawrence Summers, een voormalige Amerikaanse minister van Financiën, in een interview met Bloomberg TV. De bestuurders van de Fed signaleerden in december dat ze van plan zijn om minstens tot eind 2023 het nulrentebeleid voort te zetten.

  Summers is kritisch over het stimulusplan van 1.900 miljard dollar dat de Amerikanse president Joe Biden wil laten goedkeuren door het Congres. Hij zegt dat de stimulus te groot is en waarschuwt voor een forse stijging van de inflatie.

 • Waarde alle bitcoins stijgt boven 1.000 miljard dollar

  De waarde van alle bitcoins die in omloop zijn, is voor het eerst boven 1.000 miljard dollar gestegen. Dat berekende het nieuwsagentschap Bloomberg. De koers van de bitcoin stijgt vrijdag voor het eerst boven 53.000 dollar na een tweet van Elon Musk, de topman van Tesla. 'De bitcoin is bijna net zulke bullshit als fiatgeld. Het belangrijkste woord is 'bijna', tweette Musk. 

 • De samenvatting van Wall Street...

  ... daarvoor moet u HIERHEEN!

  ©AFP

 • Carnival koerst hoger

  Een flinke winst vandaag voor de cruiseschepenoperator Carnival : het aandeel schiet ruim 7 procent hoger. We zien ook andere cruise-aandelen stijgen. Zo winnen Norwegian en Royal Caribbean respectievelijk 6 en 5,8 procent. 

  Als we nog wat breder kijken zien we dat de reisaandelen het in het algemeen goed doen vandaag. American Airlines stijgt 4,6 procent, United Airlines veert 7,4 procent op, Host Hotels klimt 4 procent en Delta Air Lines stijgt 3,8 procent.

  We zien dat de zwaar door corona getroffen reisaandelen het deze week goed doen. Dat lijkt te komen door de toenemende verwachtingen op een fiks economisch herstel nu de vaccinatiecampagnes in veel westerse landen op stoom komt.

 • Roku profiteert niet van goede cijfers

  Het video-streamingplatform Roku zakt vrijdag met 1,6 procent tot 445,25 dollar ondanks beter dan verwachte resultaten. Roku zag de omzet met 58 procent stijgen tot 649,9 miljoen dollar. Analisten rekenden op een omzet van 617,7 miljoen. De winst per aandeel kwam uit op 0,49 dollarcent, terwijl de markt maar 0,05 dollar voorzag. Daarnaast verhoogde het bedrijf de prognoses.

  Ook analisten zijn positief over de resultaten van de onderneming, maar de waardering van het bedrijf is wel een probleem. Pivot Research zegt dat de resultaten en vooruitzichten beter dan verwacht waren, maar zegt wel dat het bedrijf 'duidelijk duur' is. Pivot verhoogde zijn koersdoel van 240 naar 400 dollar en liet zijn houdenadvies staan. 

  Bank of America heeft een koopadvies en koersdoel van 500 dollar voor het aandeel. De bank is optimistisch over de deal die het bedrijf onlangs sloot met Quibi. Daarmee verkrijgt het de rechten van de video's die het ter ziele gegane video-streamingbedrijf op het platform had.

  Roku is in een jaar tijd meer dan verdrievoudigd. 

 • Elon Musk: 'Bitcoin is minder dom dan fiatgeld' | Prijs boven 53.000 dollar

  Elon Musk laat weer eens van zich horen op het gebied van bitcoin. De Tesla-CEO zegt op Twitter dat het in een tijdperk van negatieve rente alleen een dwaas niet naar alternatieven voor fiatgeld zou kijken. 'De bitcoin is bijna net zulke bullshit als fiatgeld. Het belangrijkste woord is 'bijna'.'

  In een reactie stijgt de prijs van de bitcoin prompt boven 53.000 dollar, een record. Deze week alleen al is de digimunt 10 procent duurder geworden.

 • O Deere, better then expected!

  Dat moeten de analisten hebben gedacht toen Deere met zijn kwartaalcijfers naar buiten kwam. Het landbouwmachinebedrijf zoeft dan ook meer dan 7 procent hoger. De winst per aandeel steeg in het eerste kwartaal - dat loopt tot en met januari - met 137 procent tot 3,87 dollar. Daarmee overtreft het bedrijf ruimschoots de analistenconsensus van 2,14 dollar. De omzet klom met 19 procent tot 9,11 miljard dollar. Ook dat was een stuk hoger dan de 7,23 miljard die analisten voorzagen. 

  'John Deere startte 2021 met een sterke positieve noot', zegt CEO John May. Hij verwijst naar de verbeterende toestand in de landbouwsector. Daarnaast zou het bedrijf volgens May een betere operationele strategie hebben die een 'significante' impact zou hebben gehad op de resultaten. 'Daarnaast helpt deze strategie onze klanten om meer winstgevend en duurzamer te worden.'

  Verder verhoogde Deere zijn prognoses voor 2021 dankzij het verwachte herstel van de wereldeconomie.

 • Bel20 boven 3.800 punten

  De Bel20 staat met 3.831 punten op het hoogste peil van de dag, goed voor een dagwinst van 1,5 procent. Dat is ruim dubbel zo goed als het Europese gemiddelde. Het is de voorbije dagen vaak ook omgekeerd geweest. 

 • Wall Street opent in het groen

  De Amerikaanse beurzen zijn vandaag goed gemutst. De Dow Jones wint 0,2 procent, de S&P500 stijgt 0,3 procent en de Nasdaq veert 0,5 procent op. 

  De oorzaak? Daarvoor moeten we kijken naar de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. Yellen zei donderdag nabeurs tegen CNBC dat meer stimulus nodig is, zelfs wanneer economische data wijzen op een herstel dat onderweg is. 'We denken dat het heel belangrijk is om een groot pakket te hebben om de pijn die de crisis heeft veroorzaakt te verzachten. Ik denk dat de prijs van te weinig doen veel groter is dan de nadelen van teveel doen. We denken dat de voordelen veel zwaarder wegen dan de nadelen op de lange termijn.'

  ©REUTERS

 • Beren in de minderheid

  Deze week bewogen de aandelenmarkten zich wat vlak, maar pessimisme is bij beleggers ver te zoeken. We vonden dit grafiekje op de beleggingswebsite Bespoke. Het gaat over een peiling die het onderzoeksbureau AAII iedere week naar buiten brengt. Deze week is het percentage beleggers dat een daling verwacht (en dus bearish zijn) van de S&P500 in de komende zes maanden gezakt tot 25,4 procent. Het percentage beleggers dat een duidelijke stijging van de index verwacht is nu bijna 50 procent. 

 • Kepler zet WDP op kooplijst

  Analist Frederic Renard van Kepler Cheuvreux heeft het advies voor WDP  verhoogd van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt van 31 naar 32 euro.

  Het aandeel gaat 1,3 procent hoger tot 28,84 euro. 

 • JPMorgan: kansen grote stimulus nemen toe

  Columnist James Pethokoukis van onder andere de Amerikaanse zakenzender CNBC zegt dat JPMorgan rekent op stijgende kansen op forse stimulus. 'De verwachtingen blijven wijzen richting een groter stimuluspakket, mogelijk de volledige 1.900 miljard dollar', zou de zakenbank zeggen in een ochtendmail. Met de 1.900 miljard dollar doelt JPMorgan op het stimuluspakket van de Amerikaanse president Joe Biden.

  Biden probeert al enige tijd te onderhandelen met de Republikeinen over een aangepast pakket. Veel Republikeinen willen dat er voor een kleiner bedrag gestimuleerd wordt. Voor bepaalde onderdelen van het pakket heeft Biden de steun nodig van een deel van de Republikeinen. Maar JPMorgen lijkt erop te rekenen dat Biden zijn stimulusplan toch door de Senaat krijgt, waar de democraten een nipte meerderheid in handen hebben.

 • The incredible copper rally

  Is het een vogel? Is het een raket? Nee, het is de koperprijs! De prijs van het rode metaal stijgt vandaag weer met 2 procent en staat nu bijna op 400 dollar. Sinds het dieptepunt eind maart vorig jaar is de koper maar liefst verdubbeld. De prijs van het metaal staat nu op het hoogste punt in negen jaar.

  Koper en andere basismetalen worden duurder omdat het optimisme over het herstel van de wereldeconomie de vraag doet stijgen. Ook de prijs van aluminium en tin zijn gestegen. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Banken voeren Bel20-klim aan

  Een hoopgevende - want kleiner dan gevreesde - krimp van de invloedrijkste Europese conjunctuurbarometer (zie post van 10u11) verschaft beleggers weer wat moed, na enkele mindere dagen. De Bel20  verstevigt goed 1 procent tot 3.817 punten. 

  +16%
  Oranje kleurt Bel20 groen
  ING is sinds nieuwjaar met 16 procent gestegen

  En zoals steeds bij herwonnen optimisme, voeren de banken het herstel aan. Beleggers hopen dan op kleinere provisies voor probleemkredieten en bijgevolg hogere winsten én hogere dividenden zodra de Europese Centrale Bank postpandemie de rem op de uitkeringen opheft.

  KBC  trekt 1,7 procent hoger naar 58,44 euro. ING , dat al heel de week in in koopadviezen grossiert na het verrassend goede jaarrapport van de nieuwe CEO Steven van Rijswijk, klimt nog eens met 2,4 procent naar 8,86 euro.

  Sinds Nieuwjaar is ING met een winst van 16 procent de op twee na - Argenx met een plus van 25 procent en Umicore met 21 procent winst - best presterende Bel20'er. 

   

   

   

   

   

   

 • Ontex en Befimmo naderen diepterecord

  Befimmo  begon nog positief, maar bij beleggers weegt de sombere outlook voor 2021 (post van 9u40) nu toch duidelijk zwaar. De kantoorspecialist zakt met 2,9 procent naar 33,30 euro en noteert nog een fractie boven het diepterecord van 33,15 euro, bij slot op 3 november. 

  Idem voor Ontex . De sombere previews op het jaarrapport dat de nieuwe CEO volgende week presenteert (zie vorige post), sturen het aandeel 1,3 procent lager naar 9,20 euro. De laagste slotkoers ooit was 9,225 euro, op 28 januari. 

 • Credit Suisse: 'Ontex noteert terecht goedkoop'

  Zeggen dat beleggers uitkijken naar het eerste rapport van de nieuwe Ontex-CEO Esther Berrozpe, volgende week woensdag, is een understatement. De luierfabrikant is met zijn wankele balans en lange reeks winstwaarschuwingen al een tijdje een favoriete schietschijf van shorters, het aandeel  nadert een dieptepunt (zie grafiek). 

  Die kloof van 30 procent met Essity is een billijke weerspiegeling van de lage returns die Ontex haalt in een sector met relatief slechte groeivooruitzichten
  Faham Baig
  Credit Suisse-analist

  Credit Suisse verwacht niet bijster veel van de resultaten over 2020. 'Wij vrezen dat de verkoop organisch met 3 procent gekrompen is in 2020, door de lagere vraag naar persoonlijke hygiëne (als gevolg van de pandemie, red.) en de hevige concurrentie op de cruciale Mexicaanse markt. Voeg daar tegenzittende wisselkoers bij en je hebt een krimp van 11 procent in de gerapporteerde cijfers', besluit analist Faham Baig. 

  Baig vreest dat in het vierde kwartaal de winstmarge met 2,4 procent gekrompen is tot 9,8 procent, door een mix van krimpende omzet, tegenzittende wisselkoersen en hogere marketinguitgaven die ruim zwaarder wegen dan de doorgevoerde kostenbesparingen. 

  De analist raamt dat Ontex nu tegen minder dan zeven keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda) noteert, terwijl beleggers het meest vergelijkbare bedrijf - de Zweedse reus Essity - op bijna tien keer de bedrijfswinst waarderen. 'Die kloof van 30 procent is een terechte weerspiegeling van de lage returns die Ontex haalt in een sector met relatief slechte groeivooruitzichten'. 

 • 'IBM overweegt verkoop Watson Health'

  Om de focus op de cloudactiviteiten te vergroten - en de achterstand op marktleiders Amazon en Microsoft te verkleinen - overweegt IBM zijn supercomputer Watson Health van de hand te doen. Dat weet The Wall Street Journal van een anonieme bron. 

  Op tafel liggen een verkoop aan een private-equityspeler en een fusie met een blancochequebedrijf, de jongste beurshype. Watson Health boekt een omzet van 1 miljard dollar, maar is verlieslatend. 

  De AI-computer is een van IBM's paradeprojecten van de jongste jaren. Health is lang niet het enige domein waar IBM de supercomputer inzet, het actieterrein gaat van security over advertenties tot supply chain en hr. Maar op Watson Health zette IBM wel het sterkst in met tal van overnames, die samen goed waren voor minstens 4 miljard dollar. De gok levert echter niet het gewenste resultaat op, mede omdat artsen aarzelen om gebruik te maken van artificiële intelligentie. 

  CEO Arvind Krishna kondigde eind vorig jaar al een andere ingreep aan om de focus op de cloud te vergroten: de beursgang van de klassieke infrastructuuractiviteiten zoals het beheer van datacenters en de ondersteuning van traditionele IT-apparatuur. De divisie, goed voor een vierde van omzet en personeel van de groep, staat onder druk omdat almaar meer klanten overstappen naar de cloud en/of upgrades van infrastructuur uitstellen door de pandemie. De beursgang is gepland voor eind dit jaar. 

 • Kendrion gaat in overdrive

  Nog een opvallende stijger in Amsterdam is Kendrion , de producent van elektromagnetische componenten voor de robot- en e-autosector. Het aandeel koerst na de jaarcijfers 4 procent hoger naar 19,76 euro en heeft nu de pandemie helemaal verteerd. 

  Deze cijfers onderstrepen de flexibiliteit van de kostenstructuur
  Tijs Hollestelle
  ING-analist

  'Op alle vlakken beter dan verwacht', omschrijft ING-analist Tijs Hollestelle het rapport. Hij merkt op dat een omzetgroei van 12 procent zich vertaalde in een verviervoudiging van de bedrijfswinst, tot 4,9 miljoen euro. 'Deze cijfers onderstrepen de flexibiliteit van de kostenstructuur.'

  Nog een verrassing: 'Er komt een dividend van 0,40 euro per aandeel, terwijl wij en de consensus op een nuldividend hadden gerekend.' 

 • Degroof Petercam over BESI: 'Snoer je gordel goed om'

  Na de sterke jaarcijfers (zie post van 8u53) herhaalt Degroof Petercam zijn koopadvies voor BESI. Het intussen bereikte koersdoel van 60 euro wordt even tussen haakjes gezet in afwachting van een opfrissing. 

  'De bedrijfswinst is 14 procent beter dan wat we verwacht hadden', schrijft analist Michael Roeg. 'Netto is de winst zelfs gezuiverd voor een belastingmeevaller 19 procent boven de verwachting.' Roeg wijst op de bestellingen, die kwartaal op kwartaal met 66 procent stijgen. Dat is vooral dankzij de Aziatische chipbakkers voor smartphones, maar ook in de autosector is er herstel. Ook voor capaciteitsuitbreiding voor cloudtoepassingen - chips met veel rekenkracht dus - is er veel vraag naar de machines van BESI. 

 • Economische activiteit eurozone krimpt minder dan gedacht

  De economische activiteit in de eurozone is gekrompen. In februari kwam de inkoopmanagersindex, een indicator voor het ondernemersvertrouwen, uit op 48,1 punten. Economen hadden een cijfer van 48 punten verwacht. Een getal onder 50 geeft een afname in de activiteit weer. 

  Vooral de dienstensector drukt op de economie. De deelindicator voor die sector kwam uit op 44,7 punten. Economen hadden gerekend op een beter cijfer van 45,9 punten. 'Het slechte cijfer is het gevolg van coronamaatregelen', weet het onderzoeksbureau Markit. In veel Europese landen zijn de winkels dicht en waar ze open zijn is er minder publiek. Consumenten zijn bang om in de winkel besmet te raken met het coronavirus.

  Maar er is niet alleen slecht nieuws. De Europese industrie groeit wel. De deelindicator voor de industrie belandde op 57,7 punten. 'De expansie in de Europese industrie wordt geleid door Duitsland. De slechtere score van de dienstensector wordt goedgemaakt door de industrie.'

  Hoofdeconoom Chris Williamson wijst erop dat kans op een krimp van de economie in het eerste kwartaal toeneemt, maar stelt tegelijk gerust. 'De impact van de crisis wordt verminderd door de aansterkende industrie. Het lijkt erop dat de economische schade een stuk minder is dan in de eerste helft van 2020.' 

 • Acacia Pharma haalt 27 miljoen op | Korting van 7 procent

  Acacia Pharma  koerst bij de hervatting van de handel goed 3 procent lager naar 2,805 euro. Het Britse biotechbedrijf haalde gisteren via een private plaatsing 27 miljoen euro op, tegen een relatief kleine korting van 7 procent op de jongste beurskoers: 2,70 euro per aandeel.

  Om aan 27 miljoen te raken gaf Acacia dus 10 miljoen aandelen uit. Op dit ogenblik staan 87,5 miljoen aandelen uit, zodat kleine beleggers die niet konden intekenen hun belang met 11 procent zien verwateren. Een verschil niettemin met vorige zomer, toen Acacia Pharma tegen 2 euro per stuk 12,5 miljoen verse aandelen moest uitgeven om 25 miljoen op te halen. 

  Acacia Pharma trok in februari 2018 tegen 3,60 euro naar de beurs. Het verse geld dient voor de commerciële lancering van Barhemsys, een middel tegen postoperatieve misselijkheid, op de cruciale Amerikaanse markt. Bijna exact een jaar geleden, op 26 februari 2020, kreeg Barhemsys groen licht van poortwachter FDA. Volgens CEO MIke Bolinder is er een 'goede respons' bij de gecontacteerde ziekenhuizen, meer details volgen bij de jaarcijfers eind maart. 

  Nog dit: Acacia wordt straks 'Belgisch': donderdag kondigde het bedrijf met hoofdzetel in Cambridge aan zijn juridische hoofdkantoor van het Verenigd Koninkrijk naar België te verhuizen, om postbrexit in lijn te blijven met de Europese regelgeving. 

 • KBC Securities: keerpunt bij Befimmo?

  KBC Securities is best gecharmeerd door het jaarrapport van Befimmo . Ondanks de op zijn zachtst gezegd weinig begeesterende vooruitzichten voor 2021 van de kantoorspecialist. Analisten Wido Jongman en Joachim Vansanten: 'Voor dit jaar wordt een courante winst per aandeel voorspeld van 2,10 euro, dat is een kwart lager dan over 2020 en een stuk minder dan de consensus.' 

  Befimmo wil de portefeuille sneller dan verwacht verversen en dit kan een keerpunt vormen voor de beleggersperceptie
  KBC Securities

  Toch denken de analisten dat de prognose ruimte laat voor opwaarts potentieel. 'De prognose telt 220 miljoen euro aan verkopen mee, maar slechts 58 miljoen euro aan herinvesteringen. Het management heeft echter duidelijk aangegeven te willen investeren, dus we zien de 2,10 euro als een vloer.'

  Op langere termijn vindt het beurshuis het positief dat Befimmo de intentie heeft om 25 à 75 procent van het kapitaal van ZIN, het grote project in de Brusselse Noordwijk, voor extern kapitaal open te stellen. 'Befimmo wil de portefeuille sneller dan verwacht verversen en dat kan een keerpunt vormen voor de beleggersperceptie, ondanks de moeilijke kantoormarkt'. 

 • De opmerkelijkste aandelen in binnen- en buitenland

  Binnenland:

  • Befimmo  herstelt wat na het relatief bemoedigende jaarrapport van de kantorenspecialist
  • Idem voor Galapagos , na de cijfers over rampjaar 2020

  Buitenland:

  • BESI  vlamt in Amsterdam 6 procent hoger na een ijzersterk jaarrapport en dito vooruitzichten (zie post van 8u57)
  • Danone  koerst licht hoger in Parijs, ondanks weinig bemoedigende vooruitzichten (zie post van 8u30)
 • Beurzen krabbelen wat overeind

  De openingsbel: de Bel20  herstelt wat van de opdoffer van donderdag en koerst 0,3 procent hoger naar 3.786 punten. Een gelijkaardige winst is er voor de Euro Stoxx50

 • BESI: nóg een Amsterdamse pandemiewinnaar

  Vorige week vrijdag was het Flow Traders, deze vrijdag is een andere Amsterdamse pandemiewinnaar aan zet met de jaarcijfers: BE Semiconductor, BESI  voor de vrienden. 

  Net als zijn branchegenoten ASMI en ASML profiteert BESI van de boomende vraag naar halfgeleiders en dus een niet te stillen vraag bij Taiwanese en Koreaanse chipbakkers naar chipmachines. Over 2020 steeg de omzet met 22 procent naar 434 miljoen euro, de nettowinst ging 63 procent hoger naar 132 mlljoen of 1,67 euro per aandeel. 

  +68%
  The chips are up
  BESI verhoogt het dividend met 68 procent, tot 1,70 euro bruto

  De balans is kerngezonder dan ooit, met 199 miljoen euro netto cash. En dus vloeit de volledige nettowinst naar de aandeelhouders, via een 68 procent (!) hoger dividend van 1,70 euro per aandeel. 

  Voor het eerste kwartaal - meestal is één kwartaal de verste tijdshorizon van chipbakkers - voorspelt BESI een omzetgroei van 30 à 40 procent tegenover de 110 miljoen euro van het vierde kwartaal. En een stevige brutomarge van 58 à 60 procent. 

  Goed nieuws dus. Waar de beurskoers wel al, euhm, een aardig voorschot op genomen heeft: 

 • Beursweg op weg naar lichtgroene start

  Even een blik op de futureshandel: afgaand op de vroege indicaties zullen de Bel20  en de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone, straks bij de openingsbel lichtgroen kleuren. 

  ©AFP

 • Danone rekent na zwak 2020 niet op snel herstel

  De jaarcijfers van Danone  kunnen we gerust een sof noemen. De Franse voedings- en drankenreus zag over 2020 onder meer door een fors lagere verkoop van flessenwater de nettowinst voor het eerst in zeven jaar dalen, met 13 procent naar 2,19 miljard euro of 3,34 euro per aandeel. 

  CEO Emmanuel Faber voorspelt pas vanaf de tweede jaarhelft een terugkeer naar 'winstgevende groei'. 

  Faber gaat niet in op de kritiek van aandeelhouders over zijn dubbele rol als voorzitter en CEO. Hij erkent alleen dat 'de beurskoers niet is waar we die zouden willen' en belooft 'een dialoog' aan te gaan, ter voorbereiding van de beleggersdag op 25 maart. 

  En dat is dus niet echt de 'Franse revolutie' waar ontevreden aandeelhouders op gehoopt hadden. 

 • Het verhoogde bod van Sioen: nuttig om te weten

  Even meegeven dat Sioen  een aanvulling op het prospectus heeft gepubliceerd, nadat de familie vorige week na kritiek van de minderheidsaandeelhouders haar bod op het gelijknamige textielbedrijf van 23 naar 27 euro heeft verhoogd

  Voor alle duidelijkheid: wie al eerder zijn stukken ingeleverd had, ontvangt uiteraard ook de hogere prijs. Dit op de betaaldatum van 9 maart. Het - verlengde - overnamebod loopt tot 26 februari, volgende week vrijdag. 

  De opgefriste kalender van het bod ziet er nu als volgt uit:

 • The audacity of hope, part II: Galapagos

  Er kwam gisteren nabeurs een gehavend bedrijf met de jaarcijfers over 2020: Galapagos .

  Over het voorbije jaar incasseerde de biotechgroep twee mokerslagen: de Amerikaanse poortwachter FDA ontzegde het verhoopte goudhaantje filgotinib de toegang tot de cruciaalste markt ter wereld. En alsof dat niet volstond, moest Galapagos met partner Gilead de stekker trekken uit het verst gevorderde onderzoek, onderzoek dat Galapagos post-filgo verse moed had kunnen geven. 

  We zullen onze O&O-portefeuille herbekijken
  Onno van de Stolpe
  Galapagos-CEO

  Maar de Mechelaars hebben een strohalm, een vrije dikke bovendien: 5,2 miljard euro op de bank per 31 december. Meer dan de huidige beurswaarde van 4,5 miljard euro. Al moet daar meteen bij dat de cash op de bank bij het gros van de biotechbedrijven een 'moving target' is, gezien de cash die het lopende onderzoek verbrandt in afwachting van de verhoopte latere commerciële lancering. 

  Een prognose voor de cash burn in 2021 is er nog niet, omdat Galapagos alle kosten en ook het onderzoeksplatform tegen het licht houdt. 'We zullen onze O&O-portefeuille herbekijken', zegt CEO Onno van de Stolpe. 

  Eerder had van de Stolpe toegegeven dat Galapagos nu met een kloof in de ontwikkelingspijplijn zit. Maar ook dat de goed gevulde bankrekening opties biedt voor een doorstart. 'We hebben 5 miljard cash op de bank. Dat is een luxepositie. We kunnen overnames doen, of een onderzoek in de laatste studiefase in licentie nemen. Dat is de snelste weg.' 

 • The audacity of hope, part I: Befimmo

  Gisteren nabeurs publiceerde een bedrijf dat (veel) betere tijden gekend heeft de jaarcijfers over 2020: Befimmo . De pandemie trof de beurskoers van de kantorenspecialist midscheeps, in die mate dat beleggers nu een korting van 43 procent op de nettoactiefwaarde verrekenen

  Afscheidnemend CEO Benoît De Blieck had toch vrij optimistische vooruitzichten en gaf subtiel een sneer aan de dramaqueenbeleggers die de doom & gloom van de lege kantoren tot de eeuwigheid in de koers lijken te prijzen. In een reactie op de 252 miljoen euro aan kantoren die Befimmo tegen 'de billijke waarde' - zonder te braderen dus - kon verkopen:

  Dit bewijst dat rechtstreekse vastgoedinvesteerders zich geen vragen stellen bij de toekomst van kantoren
  Benoît De Blieck
  CEO Befimmo

 • De GameStop-hoorzitting op Capitol Hill

  U leest een uitgebreide samenvatting via deze link, met dank aan collega Bas van der Hout. 

  Voor een portret van 'Roaring Kitty', ofte Keith Gill: hierheen!

  De sympathy vote ging duidelijk naar de kleine man Keith Gill. Kop van Jut: Robinhood-CEO Vlad Tenev. 

 • ... door sluipende renteklim

  De vrees dat te veel stimulus de inflatie té hard zou aanjagen, vertaalt zich in een sluipende renteklim. Al argumenteren ook veel economen dat de renteklim gewoon een weerspiegeling is van de betere vooruitzichten

  Wat er ook van zij: beleggers die ingezet hebben op een Goudlokje van én sterk opverende economieën én aanhoudend ultralage rentes schrikken toch even deze week. 

  Ook in Japan noteert de rente op het hoogste peil in twee jaar. We noteren daar nu een tienjaarsrente op de woeste hoogten van ... 0,10 procent. Abandon all hope!

 • Beursrally valt zonder brandstof ...

  Goedemorgen! De beursrally is even rijp voor de pauzeknop. Op Wall Street is het vet al de hele week van de soep, ook gisteren vlagde de Dow Jones  een fractie lager af, maar blijft de beursbarometer dicht bij het recordpeil.

  Ook in het Verre Oosten noteren de meeste beursbarometers deze ochtend licht lager. 

  Het beursklimaat is deze week wat afgekoeld, ook op Wall Street ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud