1. Markten Live
 2. Live blog
live

Eindejaarsrally drukt pauzeknop in

De Europese beurzen laten kleine verliezen optekenen door twijfel rond een Amerikaans-Chinese handelsdeal. Duitsland heeft in september weer meer uitgevoerd en zal misschien toch niet in een recessie belanden.
 • Weekendlectuur

  Collega Serge Mampaey ging parelvissen op de Brusselse beurs. Zijn bevindingen leest u hier.

  We wensen u een prettig weekend en vergasten u volgende maandag terug op vers marktennieuws. Op het programma staat onder meer een trading update van MDxHealth.

 • De eindstand

  De Bel20 hield de pas op de plaats en sloot 0,03 procent hoger.

  Dit waren de grootste stijgers en dalers:

  • Global Graphics +5,04%
  • Greenyard +3,70%
  • Bone Therapeutics +3,35%
  • Euronav +2,82%
  • Kinepolis +2,57%
  • Acacia Pharma +2,30%
  • Euronext -4,52%
  • Balta -3,93%
  • Kiadis Pharma -3,85%
  • Nyrstar -3,57%
  • Argenx -3,39%
  • Floridienne -2,50%
 • Disney is the Lady, Gap is the tramp

  Een samenvatting van de Amerikaanse beursdag, via deze link.

 • Subzero-oceaan krimpt naar 12.000 miljard dollar

  Niet alleen in België piept de rente weer boven nul. In heel de wereld is de voorraad 'subzeropapier' gekrompen tot 12.000 miljard dollar, zowat een derde minder dan bij de piek. 

 • Joe Sixpack blijft in zijn hum

  Het Amerikaans consumentenvertrouwen is voor de derde maand op rij verbeterd. De indicator steeg van 95,5 in september naar 95,7 in oktober. Het cijfer is een meevaller; economen gingen uit van een status quo.

  De lage werkloosheid, hogere lonen, de beurzen op records en de recente renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank geven consumenten rugwind.

  In augustus viel de graadmeter terug naar zijn laagste peil in het presidentschap van Donald Trump door zorgen over de handelsoorlog. Sindsdien is het vertrouwen weer versterkt. Liefst 55 procent van de bevraagde consumenten zegt dat hun financiële situatie in november is verbeterd. Het is pas de vijfde keer in vijf jaar tijd dat dat peil wordt bereikt.

 • Albemarle keldert na zorgen rond lithium

  Albemarle , 's werelds grootste producent  van lithium, gaat met zes procent onderuit op Wall Street. Het chemiebedrijf waarschuwt voor prijsdruk op batterijmaterialen en voor langdurige overcapaciteit.

  'Ondanks de sterke groei van de markt voor elektrische wagens, zijn lithiumproducenten te snel te veel gaan produceren, waardoor ze nu met een overaanbod kampen', aldus CEO Luke Kissam. 'Het aanbod is vandaag drie keer groter dan de vraag.'

  Om de moraal wat op te krikken, deze headbanger.

  Nirvana - Lithium

 • Activision Blizzard ziet aantal actieve gamers dalen

  Het aantal gamers dat elke maand een videogame van Acitvision Blizzard speelt, is afgelopen kwartaal gedaald van 37 miljoen naar 33 miljoen.Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Amerikaanse gamingreus.

  De uitgever specificeert niet bij welke games de daling plaatsvond. Wel meldt het bedrijf dat er in het derde kwartaal een recordverkoop was voor succestitel World of Warcraft.

  De videogameproducent is de sterkste daler op de Nasdaq met een koersverlies van 3 procent.

 • Wall Street blijft dichtbij huis

  Geen grote bewegingen bij de opening van Wall Street. Na de records van gisteren, wikken beleggers hun posities. Er rijzen weer meer onzekerheden over het handelsakkoord tussen de VS en China. De twee grootmachten zouden het niet eens raken over een neutrale plaats om het akkoord te ondertekenen. En ook inhoudelijk zouden er nog splijtzwammen zijn.

  De Dow Jones wint 0,03 procent. Technologiebeurs Nasdaq levert -0,14 procent in.

  Kledingconcern Gap  duikt dieper weg na het onrustwekkende vertrek van zijn CEO (zie post 15u14).

  Walt Disney kent een topdag na sterke cijfers.

 • Mind the Gap!

  Gap  is op weg naar een stevige verliesopening op Wall Street.

  Het kledingbedrijf keldert met 9 procent in de voorbeurshandel na het verrassende vertrek van zijn CEO Art Peck. Peck vertrekt temidden van een grote herstructureringsoperatie. Gap moest recent ook zijn winstprognose voor het hele jaar fors neerwaarts herzien.

  Kledingbedrijf Gap is bij beleggers en consumenten uit de gratie gevallen. Het aandeel verloor dit jaar al 30 procent. ©REUTERS

 • Countdown naar de Beursrally

  Mocht u zich nog niet hebben ingeschreven voor de beleggerswedstrijd van De Tijd, rep u hierheen.

  Hier vindt u alle info.

 • Leysen: 'Wij zijn niet benaderd door Total'

  Thomas Leysen ontkent dat er een bod is van de Franse groep Total op Umicore . Leysen is voorzitter van de Belgische materiaaltechnologiegroep. ‘We zijn helemaal niet benaderd door Total’, zegt Leysen in een reactie aan onze redactie.

  Is het gerucht op de blog Betaville dat Total geïnteresseerd is in Umicore dan een broodje aap? ‘Ik denk het ja. Maar voor meer informatie kunt u beter Total contacteren. Maar ik ga er niet van uit dat er een bod is.’

  Of er nog een bod van Total kan komen? Leysen: ‘Alles kan, maar ik verwacht het niet.’ Op de vraag waarom hij het niet verwacht, wou Leysen niet verder ingaan. ‘Ik ga er niet meer over zeggen. Maar we zijn niet benaderd.’

  Het beursgenoteerde Umicore heeft geen echte referentieaandeelhouder. De Belgische holding GBL  heeft een belang van 18,6 procent en is daarmee de grootste aandeelhouder. Andere grote aandeelhouders zijn BlackRock (5,9%), Baillie Gifford & Co (6,46%) en APG (3 procent).

  Thomas Leysen, bestuursvoorzitter van Umicore.

 • Slechtste week in drie jaar voor goud

  Goud stevent af op zijn grootste weekverlies in drie jaar. De goudprijs verloor deze week al 3,7 procent. We moeten tot november 2016 teruggaan om een nog zwakkere weekprestatie terug te vinden.

  De vooruitgang in de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen lokte beleggers afgelopen week weer naar aandelen. Veilige havens als goud lieten ze links liggen.

  Ook zilver kende trouwens een zwakke week: de zilverprijs kalfde 7,6 procent af. 

 • Britse concurrentie voor Netflix

  Een nieuwe dag, een nieuwe streamingdienst. De Britse zenders ITV en de BBC hebben samen namelijk een nieuw platform gelanceerd voor hun thuismarkt. Dat heet BritBox. BritBox moet de concurrentie aangaan met marktleiders Netflix  en Amazon Prime Video , maar ook met nieuwkomers als Apple TV+  en Disney+ .

   

 • Gerucht jaagt Umicore even hoger

  Volgens een door Bloomberg geciteerd gerucht zou Total een bod op Umicore zou overwegen. Het citaat komt uit een chat op de blog FT Alphaville (blog van de Financial Times). De betreffende journalist zegt daar dat hij uit betrouwbare bron heeft vernomen dat het olie- en gasconcern kijkt of het de materialengroep wil overnemen.

  De blog Betaville - een andere beursblog dus - kwam al op 4 november met het gerucht. De beursblog gaf toen ook zelf al aan dat het om een 'roddel' ging en dus weinig betrouwbaar was. Betaville verspreidde eerder dit jaar ook de roddel dat Procter & Gamble  het luieraandeel Ontex  wilde overnemen. Dat bleek later een broodjeaapverhaal.

  Het aandeel schoot na de melding van Bloomberg bijna 8 procent hoger. Net voor het bericht stond Umicore nog 2,2 procent in het rood. Inmiddels stijgt het aandeel nog maar 4,3 procent.

  Umicore zegt van het nieuws gehoord te hebben, maar laat weten geen enkele informatie te hebben.

 • Daimler schrapt 1.000 managementjobs

  Autofabrikant Daimler schrapt ruim duizend managementfuncties. Dat schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Ook zouden alle werknemers in Duitsland door topman Ola Källenius zijn gevraagd om af te zien van een loonsverhoging.

  De plannen maken deel uit van een grote kostenoefening bij Daimler. De maker van onder meer auto's van Mercedes-Benz en Smart heeft last van de afnemende vraag naar nieuwe auto's. Ook verslindt de ontwikkeling van elektrische wagens cash.

 • Noorse socialisten willen Pensioenfonds actieve klimaatrol laten spelen

  In Noorwegen is een politiek debat losgebarsten over de rol die het 1 miljard dollar grote Pensioenfonds zou kunnen spelen om groene investeringen te promoten.

  De voorzet komt van de Arbeiderpartiet, ’s lands grootste oppositiepartij. Voorzitter Jonas Gahr Store wil dat het Oljefond een meer politieke rol gaat spelen. Naar zijn mening zou Noorwegen via het fonds meer kunnen doen om de productie van duurzame energie te promoten. Het fonds zou zelf zijn groene investeringen kunnen opvoeren, maar ook kunnen optreden als activist.   

 • Degroof Petercam: 'winst Boskalis kan verdubbelen'

  Analist Luuk van Beek van Degroof Petercam stelt dat de winst van Boskalis de komende jaren kan verdubbelen. 'Hiervoor is het wel nodig dat de olie- en gasindustrie verder aantrekt. De volumes moeten daar eerst terug naar de historische niveaus. Tot die tijd denken we dat de divisie Offshore Energy en de baggertak in een zeer concurrerende omgeving zitten.'

  Het kan volgens de analist nog wel even duren voordat de verbeterde marktomstandigheden leiden tot meer werk voor Boskalis. Daarom laat hij voorlopig zijn 'houden'-advies en koersdoel van 23 euro staan.

  Het aandeel wint 5,8 procent.

 • Degroof Petercam zet koersdoel Cofinimmo 1 euro hoger

  De resultaten van Cofinimmo zijn in lijn met wat Degroof Petercam had verwacht, maar tonen wel echte winstgroei.

  Na de recente prestatie van het aandeel is het opwaarts potentieel tot het koersdoel niet zo groot meer, merkt analist Herman van der Loos op. Er zijn niettemin heel wat elementen die de koers verder kunnen ondersteunen:

  • de verwachte aanhoudende groei in zorgvastgoed
  • hernieuwde speculatie op een lagere roerende voorheffing nu zorgvastgoed al 56 procent van de portefeuille uitmaakt
  • de weinig veeleisende waardering
  • de verbeterde kwaliteit van de resultaten.

  Het beurshuis trekt zijn koersdoel met 1 euro op tot 136 euro en herhaalt het 'bijkopen'-advies.

 • Belgische fondsen dikken met 4,6 procent aan in tweede kwartaal

  De netto activa van de in België gecommercialiseerde beleggingsfondsen zijn in het tweede kwartaal met 8,8 miljard euro of 4,6 procent toegenomen, meldt de sectorvereniging Beama. De groei is te danken aan de positieve evolutie van de markten, waardoor de meeste fondsen de koersen van de onderliggende activa zagen stijgen.

  De groei bedroeg 4,7 procent voor fondsen die hoofdzakelijk in vastrentende effecten beleggen en 4,6 procent voor gemengde fondsen en aandelenfondsen.

  Eind juni beheerden de in België verhandelde fondsen een totaal vermogen van 198,77 miljard euro.

 • KBC Securities over Boskalis

  Analist Bart Cuypers van KBC Securities zegt dat de markt twee zaken in de gaten moet houden bij het aandeel Boskalis . 'Er zijn twee mogelijke katalysatoren voor de koers van Boskalis. De eerste is een mogelijke bevestiging van de verbeterde situatie bij de cijfers over het vierde kwartaal. De tweede is een mogelijke 'eerstefasedeal' tussen de VS en China'.

  Door de internationale handelsspanningen zijn bedrijven minder bereid om te investeren. Omdat Boskalis veel grote projecten doet, heeft ook de baggeraar hier last van. 

  Het aandeel wint 7,2 procent.

 • Kepler Cheuvreux over Ontex: 'Consensus zit op het verkeerde spoor'

  Volgens analist van Richard Withagen van Kepler Cheuvreux heeft Ontex duidelijk het slechtste achter de rug. Lagere input-kosten (alles wat je nodig hebt om een product te maken, red.) en kostenbesparingen zullen voortaan een positieve impact hebben op de winst. Dit zal de nood aan vreemd vermogen verminderen en de vrees doen afnemen dat convenanten worden gebroken.

  'De consensus zit op het verkeerde spoor en moet de ramingen significant verhogen', meent de analist. Hij behoudt zijn koopadvies en trekt zijn koersdoel op van 22 tot 23 euro.

 • Ook Kepler zet koersdoel Cofinimmo hoger

  Analist Frédéric Renard van Kepler Cheuvreux kan de kwartaalresultaten van Cofinimmo erg smaken. Hij rekent op nog eens 100 miljoen euro aan overnames in 2020 en trekt zijn koersdoel op van 135 tot 140 euro. 'Het momentum inzake zorgvastgoed zou moeten aanhouden', klinkt het. Zijn advies blijft 'kopen'.

 • Kepler Cheuvreux start opvolging Befimmo met 'afbouwen'

  Befimmo , de enige Belgische gvv die zuiver actief is in Belgische kantoren, zette de voorbije tien jaar een ontgoochelend parcours neer op de beurs, zegt analist Frédéric Renard van Kepler Cheuvreux. Met twee grote, gewaagde herontwikkelingen in Brussel kan daar nu verandering in komen. Het is onmiskenbaar dat zo waarde wordt gecreëerd, maar er zijn ook uitvoeringsrisico's.

  Een ander probleem is het dividend. Dat zou stabiel moeten blijven, maar de pay-outratio zal tot 2022 meer dan 100 procent bedragen. Befimmo zal het dividend dan ook moeten financieren door activa te verkopen.

  Befimmo zet ook in op coworking, maar de bijdrage van wat een nieuwe strategische as moet worden is voorlopig te laag. 

  'Befimmo zou binnenkort een nieuw verhaal kunnen worden, maar wij geloven dat het te vroeg is om te investeren', zegt Renard. Hij start daarom de opvolging met een 'afbouwen'-advies en een koersdoel van 53 euro.

 • Boskalis vliegt hoger

  Boskalis wint 8 procent na een trading update over het derde kwartaal.

  De Nederlandse baggeraar zag de omzet licht stijgen en het bedrijfsresultaat 'fors toenemen' in vergelijking met het kwartaalgemiddelde van het eerste halfjaar. De orderportefeuille daalde licht naar 4,2 miljard dollar.

  De baggertak heeft het volgens Boskalis goed gedaan en zag een stabiel gebleven orderboek.

  Ook de divisie Offshore Energie, die zich onder andere bezighoudt met werken aan windmolenparken, deed het aanzienlijk beter. Boskalis had het vooral druk met het leggen van kabels voor windmolenparken. Die kabels zijn nodig om de windmolenparken met het vasteland te verbinden.

  Eerder dit jaar trof de maritieme dienstverlener een voorziening van 100 miljoen euro, omdat de markt voor offshorewind in korte tijd 'erg moeilijk' was geworden. Dat kwam door toenemende concurrentie en het wegvallen van belangrijke subsidies. 

  De baggeraar verwacht voor de tweede helft van dit jaar nog altijd een 'forse verbetering van het resultaat' ten opzichte van het eerste halfjaar. Ook voor heel 2019 houdt het bedrijf vast aan zijn voorspelling dat de brutobedrijfswinst ongeveer gelijk zal zijn aan de 350 miljoen euro van vorig jaar.

  Lees hier meer.

  Boskalis herstelt na kwartaalupdate. ©ANP

 • KBCS trekt koersdoel Cofinimmo op

  De negenmaandenresultaten die Cofinimmo donderdagavond publiceerde, waren in lijn met de verwachtingen, menen de vastgoedanalisten van KBC Securities. Het is hen ook niet ontgaan dat zorgvastgoed nu al 56 procent van de portefeuille uitmaakt en bijgevolg ‘een grote trekker’ zou kunnen worden.

  Jan Opdecam en Wido Jongman verwachten dat Cofinimmo volgend jaar voor 200 miljoen euro nieuwe activa zal verwerven en voor 25 miljoen euro zal desinvesteren.

  Ze hebben hun model aangepast op basis van ramingen en nieuwe financiële parameters, en komen zo tot een nieuw koersdoel van 136 euro (tegen voorheen 125 euro). Hun advies blijft ‘kopen’.

  Een voorbeeld van zorgvastgoed van Cofinimmo in Duitsland ©Cofinimmo

 • Duitse handelscijfers vallen mee

  De Duitse uitvoer is in september met 1,5 procent toegenomen tegenover de (zwakke) maand augustus. Het cijfer voor augustus werd ook opwaarts herzien van -1,8 procent maand op maand naar -0,9 procent.

  Aangezien de invoer met 1,3 procent toenam, komt het handelsoverschot uit op 21,1 miljard euro in september tegen 19,5 miljard in augustus.

  Volgens Carsten Brzeski, hoofdeconoom bij ING, betekenen de cijfers van vandaag dat het nog niet zeker is of de Duitse economie in een recessie is beland. De beschikbare maandcijfers wijzen immers ook op een licht positieve privéconsumptie en een positieve tot vlakke bouwactiviteit.

  'Hoewel het geen twijfel lijdt dat de industrie in recessie zit, zou de Duitse economie in haar geheel een nieuwe contractie - en dus een technische recessie - te elfder ure kunnen hebben vermeden', zegt Brzeski. Wat niet wegneemt dat de Duitse economie al meer dan een jaar stagneert.

  Een ober torst grote bierpullen op de Theresienwiese in München tijdens het jongste Oktoberfest. ©AFP

 • Bel20 start half procent in de min

  De Europese beurzen zakken gemiddeld 0,25 procent bij opening. Het verlies van de Bel20 is groter, 0,50 procent. De bankwaarden ING en KBC , die donderdag forse winsten boekten, zetten een stapje terug. De grootste verliezers in de Bel20 zijn Umicore en Argenx .

 • Texaf rekent op 10,5 à 11 miljoen euro winst

  Texaf , het Belgische bedrijf dat in Congo actief is in vastgoed, zandsteen en binnenkort ook technologie, verwacht over het lopende boekjaar een nettowinst tussen 10,5 en 11 miljoen euro te behalen. Dat is iets minder dan in 2018 (12,9 miljoen euro), toen het resultaat werd aangedikt door een onteigeningsvergoeding.

  Texaf handhaaft de verwachting over het tweede halfjaar een recurrente bedrijfswinst te boeken in lijn met het eerste halfjaar (4,2 miljoen euro). De verkoop van een perceel grond in Kinsuka (Kinshasa) aan Société Nationale d'Electricité zal echter een resultaat na belastingen van 3,8 miljoen euro genereren.

  In het derde kwartaal brachten de vastgoedactiviteiten voor 4,8 miljoen euro aan huurinkomsten op. Dat is 12 procent meer dan in het derde kwartaal van 2018, een stijging die te danken is aan het feit dat de 36 woningen van de eerste fase van het project 'Bois Nobles' nu voor het hele kwartaal bijdroegen.

  De zandsteengroeve Carrigrès realiseerde in het derde kwartaal een omzet van 0,8 miljoen euro, dubbel zoveel als een jaar eerder, en is winstgevend.

  Texaf is volop bezig met de renovatiewerken aan de nieuwe Digital Campus, die begin 2020 wordt geopend. Voor deze Digital Campus, bedoeld voor start-ups, staat Texaf op het punt overeenkomsten te sluiten met partners die er onderdak zullen vinden.

 • Disney stuwt winst met films en pretparken

  Donderdagavond kwam Disney met beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

  De nettowinst per aandeel uit voortgezette activiteiten daalde met 28 procent naar 1,07 dollar. Hoewel de winst zakte, was ze beter dan de 0,95 dollar waar analisten op rekenden. De omzet steeg met 34 procent tot 19,1 miljard dollar en kwam daarmee iets boven de marktverwachting uit.

  Vooral de filmtak kreeg flink meer geld binnen. De omzet ging 52 procent hoger tot 3,3 miljard dollar en de operationele winst dikte met 79 procent aan tot 1,08 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde vooral van kaskrakers als 'The Lion King', 'Toy Story' en 'Aladdin'.  

  De entertainmentgroep zag ook de divisie waar de pretparken en productverkopen in zitten, groeien. De omzet klom met 8 procent tot 6,7 miljard dollar en de operationele winst nam met 17 procent toe tot 1,4 miljard dollar. Bezoekers gaven meer uit in de pretparken. Ze moesten meer betalen voor een kaartje en Disneyland-ganger spendeerde meer aan eten en drinken. Bij de producten deed vooral het speelgoed van de merken 'Frozen' en 'Toy Story' het goed. Beide merken zijn afgeleid van gelijknamige films. 

  Lees hier verder.

  Disney puurt meer winst uit parken. ©AFP

 • Keyware meldt minder omzet

  Keyware  , specialist in betaalterminals en -software, zag zijn omzet na negen maanden bijna 4 procent afnemen tot 13,6 miljoen euro.

  De daling is het gevolg van de verkoop van meer goedkope terminals en lagere commissies op betalingsautorisaties. De softwarepoot groeide bijna 7 procent, maar de activiteit is te klein (15 procent van de totale omzet) om de krimp van de twee grote afdelingen te compenseren.

  De bruto bedrijfswinst (ebitda) zakte van 2,5 naar 2,2 miljoen euro. De nettowinst steeg van 91.000 naar 363.000 euro. 

 • Tack blijft gretig Tessenderlo bijkopen

  Luc Tack blijft zijn greep op Tessenderlo versterken. Via de holding Verbrugge gebruikt hij al jaren de cashflow van weefmachineproducent Picanol – dat hij voor bijna 90 procent in handen heeft – om aandelen Tessenderlo bij te kopen.

  Doorgaans koopt Verbrugge pakketten tussen 1.000 en 1.500 aandelen, maar gisteren zat er ook een groot pakket van meer dan 195.000 aandelen bij. Deze week komt het totale aantal aandelen dat Tack bijkocht daardoor uit op bijna 200.000. Hij telde er ruim 5,9 miljoen euro voor neer.

 • Lagere beursopening op til

  De Europese beurzen zullen met beperkte verliezen openen, afgaand op de futures. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,3 procent in de min.

  De euforie over een op handen zijnde Amerikaans-Chinese handelsdeal vertoont wat barsten. Een Bloomberg-columnist waarschuwt dat één tweet van Trump het optimisme kan tenietdoen. Eerder vandaag was er ook al duidelijke twijfel in Azië.

 • Global Graphics neemt Amerikaans bedrijf Xitron over

  Global Graphics , de Britse maar op Euronext Brussel noterende specialist in digitale inkjet-technologie, legt 4,5 miljoen dollar op tafel voor het Amerikaanse bedrijf Xitron. Dat ontwikkelt workflow-systemen en interfaces voor de prepress-industrie. Xitron is al jaren een partner van Global Graphics.

  Volgens Gary Fry, de CEO van Global Graphics, is Xitron een belangrijke speler inzake prepress RIP's (raster image processor). Zijn Harlequin RIP zit wereldwijd in 35.000 installaties.

  De overname van Xitron zal Global Graphics toelaten zijn digitale printstrategie verder te ontwikkelen met een completer aanbod voor industriële inkjet - onder meer voor textiel en decor - en met een breder gamma prepress-componenten voor digitale toepassingen, aldus Fry.

  Xitron realiseerde in 2018 een omzet van 4,77 miljoen dollar en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 0,47 miljoen dollar.

 • Solvay-topvrouw ziet nog veel groei in materialen

  In een exclusief interview met De Tijd en L'Echo zegt Ilham Kadri, de CEO van Solvay , dat ze nog veel groeimogelijkheden ziet voor de kunststoffen en composieten die de Belgische chemiegroep maakt. Ze zegt ook dat er momenteel geen plannen zijn om bepaalde activiteiten van de hand te doen.

 • Mithra's vaginale ring moet niet langer in de koelkast

  Mithra laat weten dat de Europese geneesmiddelenautoriteit heeft besloten de omstandigheden waarin de vaginale anticonceptiering Myring moet worden bewaard, te versoepelen. Er zijn twee belangrijke aanpassingen. Vooreerst is de houdbaarheidsdatum verlengd van 18 tot 24 maanden. Daarnaast is de vereiste om de ring te stockeren op een temperatuur tussen 2 en 8 graden opgeheven.

  Deze dubbele aanpassing heeft gunstige gevolgen voor de transport- en opslagkosten, merkt Mithra op, en maakt de ring ook een meer praktische optie voor distributeurs, apothekers en patiënten.

  Mithra zal nu proberen dezelfde bijsluiter te verkrijgen in de Verenigde Staten, waar er volgens CEO François Fornieri nog geen concurrerend generisch middel op de markt is. Fornieri hoopt ook dat de makkelijkere opslag van Myring de verkoopvolumes in Europa zal ten goede komen.

  Myring is een generische variant van de NuvaRing van Merck, waarop het patent in april 2018 in de EU en de VS is verlopen.

 • Fagron betaalt 22,3 miljoen dollar aan schikking

  Gisteravond bevestigde Fagron de eerder (juni) aangekondigde schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie. De specialist in apothekersbereidingen zal 22,3 miljoen dollar (20,2 miljoen euro) betalen.

  De schikkingsovereenkomst vormt geen erkenning door Fagron van enige misstand, schuld of aansprakelijkheid. 

  Het Amerikaanse ministerie van Justitie deed onderzoek naar mogelijke fraude met op maat bereide medicijnen.

 • Edwin Moses wordt voorzitter Avantium

  Edwin Moses, de man die Ablynx uitbouwde tot een van de meest succesvolle Vlaamse biotechbedrijven, wordt benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht van Avantium . De Nederlandse raad van toezicht stemt overeen met onze raad van bestuur.

  Moses krijgt een mandaat van vier jaar als bestuurder. Wanneer zijn benoeming op 20 december op een BAV is goedgekeurd door de aandeelhouders, zal hij worden benoemd als nieuwe voorzitter. Kees Verhaar, de huidige voorzitter, heeft besloten af te treden na die BAV.

  Volgens Avantium zal het bedrijf voordeel kunnen halen uit Moses' ervaring bij het opschalen van innovaties en het uitbouwen van bedrijven. Moses is momenteel al voorzitter van drie biotechbedrijven: Achilles Therapeutics (VK), Virion Biotherapeutics (VK en Zwitserland) and Evox Therapeutics (VK).

  Eind dit jaar verlaat ook Rob van Leen de raad van toezicht van Avantium, om persoonlijke redenen. Het proces om hem te vervangen loopt.

 • UCB brengt nieuwe data op Amerikaans reumatologiecongres

  UCB zal op de jaarvergadering van het American College of Rheumatology en de Association of Rheumatology Professionals (ACR/ARP), die van 8 tot 13 november plaatsvindt in Atlanta, nieuwe data voorstellen van diverse reumamiddelen uit zijn portefeuille. Dat meldt de farmagroep in een persbericht.

  Het gaat enerzijds om resultaten met Cimzia bij de behandeling van axiale spondyloartritis, anderzijds om fase 2b-resultaten met de molecules bimekizumab en dapirolizumab, respectievelijk voor de behandeling van psoriatische artritis en spondylitis ankylopoetica, en van ernstige actieve systemische lupus erythematosus.

 • Nyrstar doet tweede poging voor BAV

  Omdat op 5 november het vereiste aanwezigheidsquorum niet werd bereikt, roept Nyrstar nu op 9 december opnieuw een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering samen. Die vindt plaats om 13 uur in Antwerpen.

 • Zorgvastgoed al goed voor 56 procent van Cofinimmo's portefeuille

  Cofinimmo heeft over de eerste negen maanden van het jaar een nettowinst gerealiseerd van 133,6 miljoen euro. Dat is 7,7 procent minder dan over de overeenkomstige periode van 2018, toen het resultaat werd aangedikt door meerwaarden op gebouwen. Het vastgoedbedrijf bevestigt de prognose over het hele jaar een brutodividend van 5,60 euro uit te keren.

  In het derde kwartaal breidde Cofinimmo uit naar Spanje, waar het vijf bouwprojecten voor zorgvastgoed verwierf. Samen met investeringen in Duitsland, Nederland en Spanje is de waarde van de zorgvastgoedportefeuille gestegen tot 2,4 miljard euro. Zorgvastgoed vertegenwoordigt zo al 56 procent van de totale portefeuille.

 • Opbrengst kapitaalronde Argenx stijgt tot 502 miljoen euro

  De opbrengst van de kapitaalronde van biotechbedrijf Argenx loopt nog op. Donderdagmorgen luidde het dat Argenx 484 miljoen dollar (437 miljoen euro) had opgehaald.

  De partijen die op de kapitaaloperatie hadden ingeschreven, hebben nu hun optie uitgeoefend om nog eens 600.000 ADS'en (in de VS noterende effecten die een aandeel vertegenwoordigden, red.) te verwerven tegen dezelfde voorwaarden. Daardoor stijgt de totale opbrengst tot 557 miljoen dollar of circa 502 miljoen euro, laat Argenx weten in een persbericht.

 • Waar u vandaag naar uit moet kijken: Consumentenvertrouwen

  Het economische cijfer van de dag is het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Waarom dat zo belangrijk is? Omdat de – doorgaans kooplustige – consument de voornaamste economische motor in de VS is.

  Klik hier voor onze vooruitblik.

 • Marktenchat met Kurt Vansteeland

  Om 12u gaat de marktenchat met Kurt Vansteeland van start. Het onderwerp is: 'Hoe duurzaam is de beursrally.

 • Wel of geen handelsdeal?

  Goedemorgen. Wall Street sloot donderdagavond met nieuwe recordstanden voor de voornaamste indexen. Berichten dat de VS en China goed op weg zijn om een handelsakkoord te sluiten en dan ook de wederzijdse importheffingen in stapjes zullen afbouwen zorgden voor een optimistische sfeer.

  Larry Kudlow, de economische adviseur van het Witte Huis, bevestigde donderdag dat de onderhandelingen opschieten. Als er een ‘fase een’-handelsdeal tot stand komt, zullen er tariefovereenkomsten en toegevingen zijn, zei hij aan Bloomberg.

  Peter Navarro, de handelsadviseur van het Witte Huis, liet tegenover Fox Business een ander geluid horen. Hij zei dat er voorlopig geen akkoord is om bestaande heffingen te verwijderen als voorwaarde voor een ‘fase een’-deal.

  Daarmee slaat de twijfel weer toe. In Azië houdt Tokio nog een kleine winst vast, maar elders staan verliescijfers op de borden. Beleggers nemen hun winsten uit vrees dat de deal mislukt.

  Traders overleggen op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud