Na het G-woord, nu het R-woord

(foto: AFP)

'Griekenland' en 'recessie' waren woorden die je tijdens de 20 procent rally sinds juni niet mocht uitspreken. Nu zijn ze helemaal terug. Na sombere data over de economie van de eurozone is het R-woord helemaal terug van weggeweest. En gaan de Europese beurzen dik 1 procent kopje-onder.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken de informatie voortdurend bij. Vandaag zijn uw livebloggers Kurt Vansteeland en Koen Lambrecht. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: We ronden hier de liveblog af. Straks nog halfjaarcijfers van IRIS, morgen zijn in alle vroegte onder meer Ackermans & Van Haaren en Van de Velde aan zet. Tot morgen!

17.48 uur: Het ziet er naar uit dat in volle Griekse pendeldiplomatie - met politici die alle moeite van de wereld doen om verwachtingen over een snelle beslissing de kop in te slaan - het beursherstel stokt. De Bel20 sloot 0,9 procent lager, net als de Euro Stoxx50. 

17.32 uur: Opmerkelijk: Delhaize (-1,5%) noteert bijna weer op het koerspeil van dinsdagavond. Van de euforische beursstart woensdagochtend na iets beter dan gevreesde resultaten blijf dus weinig meer over.

17.28 uur: Bijna op kousenvoeten is de euro aan een indrukwekkende remonte bezig. De eenheidsmunt noteert intussen aan 1,2580 dollar en dat is toch al weer geleden van begin juli.

17.06 uur: Op Wall Street zijn pc-makers kop van jut. Na eerder al Dell, is nu de bodem onder de koers van HP weg na de publicatie van zwakke resultaten.

Hewlett-Packard is biggest decliner as Dow industrials slump nearly 100 points on.mktw.net/Quv2r8... — MarketWatchVerified (@MarketWatch) 23 Aug 12

 

16.30 uur: De recessievrees is helemaal terug van weggeweest, na de sombere data deze morgen. De Euro Stoxx50 gaat meer dan 1 procent in het rood.

16.13 uur: En, jawel hoor, de Amerikaanse huizenmarkt bodemt uit. Bij het huidige verkooptempo is de voorraad onverkochte huizen nog het equivalent van 4,6 maanden verkopen. En dat is toch een halvering op een jaar tijd.

ALERT: July new home sales rise 3.6% to 372K; new home sales supply at 4.6 months. — CNBCVerified (@CNBC) 23 Aug 12

 

16.06 uur: Jarenlang als een grap afgedaan, maar nu blijkbaar toch serieus: in een voorpublicatie van een interview met Le Monde laat Grieks premier Samaras weten dat hij de privatiseringen wil opdrijven en ook 'onbewoonde eilandjes' aan de hoogste bieder wil slijten.

Greece Ready To Start Selling Its Islands tinyurl.com/cyusghy... — zerohedge (@zerohedge) 23 Aug 12

 

16.02 uur: Op bear & bull gaan we uitgebreider in op het opmerkelijke rapport van de Bank of England over de monetaire stimulus (zie 15u13).

15.55 uur: Amerika in terminaal verval, zei u? Don't believe the hype.

America is in decline because we have a rover on Mars while India has blackouts, china's factories slow down, russia jails punk band — Daniel GrossVerified (@grossdm) 23 Aug 12

 

15.13 uur: De Britse pers is er bol van, onder meer in The Guardian en de Alphaville-blog van de Financial Times: een opmerkelijke studie van de Bank of England waarbij de Britse centrale bankiers de impact van hun opeenvolgende rondjes geldcreatie onderzochten. Opmerkelijk: de BoE stellen zelf vast dat hun geldcreatie door de prijzen van alle financiële activa op te krikken, vooral de rijkste 5 procent Britten ten goede kwam ...

14.48 uur: Morgan Stanley heeft een interessant rapport uit over de Duitse vastgoedmarkt. Die markt is aan het ontwaken, met huizen- en huurprijzen die al enkele jaren stevig in de lift zitten. Volgens het beurshuis zit de ontwakende Duitse huizenmarkt stilaan al royaal in de koersen van residentiële vastgoedspecialisten als Deutsche Wohnen en TAG Immobilien verrekend en bieden kantoorspecialisten als Alstria Office meer mogelijkheden.

Deze grafieken willen we u niet onthouden: ook in vastgoed is Duitsland bepaald geen homogene markt. Het is zaak vastgoedontwikkelaars uit te kiezen die inzoomen op de regio's met groeiende bevolking: zoals Berlijn, Beieren en de regio rond Hamburg in het noorden. 

 

14.31 uur: Nog even gepolst en vanavond zouden we in principe de resultaten van Alfacam mogen verwachten.

13.42 uur: James Bullard, voorzitter van het Fed-kantoor in St Louis, is pessimistisch over Europa. En hij vindt in gesprek met CNBC dat er veel van de Europee Centrale Bank, die ten slotte 'maar een centrale bank' is, verwacht wordt.

Fed's Bullard: I'm pessimistic on Europe's ability to deal with its fiscal problems — Squawk Box (@SquawkCNBC) 23 Aug 12

 

12.59 uur: De Griekse premier Antonis Samaras zegt donderdag in Le Monde dat Griekenland mogelijk onbewoonde eilanden gaat verkopen om aan extra geld te geraken. Hij herhaalt in het interview dat Griekenland wat lucht nodig heeft om op adem te komen.

12.30 uur: S&P over de Belgische huizenprijzen

S&P: Belgian Home Prices Are Cooling, Not Slumping— antoniovanuzzo (@antoniovanuzzo) August 23, 2012

12.21 uur: Opel gaat in twee van zijn vier Duitse fabrieken het aantal productie-uren verminderen. In Rüsselsheim en de onderdelenfabriek van Kaiserslautern wordt de productie tussen september en het einde van het jaar in totaal 20 dagen stilgelegd. Met de ingreep speelt Opel in op de gedaalde vraag in Europa.

11.52 uur: De Finse minister van Europese Zaken, Alexander Stubb, stelt donderdag in de Zweedse krant Dagens Nyheter de verleiding aan de kaak om binnen de eurozone tussen noord en zuid een ‘Berlijnse Muur’ op te trekken. Drie dagen geleden opperde Timo Soini, leider van de extreemrechtse partij Ware Finnen, dergelijk voorstel. ‘Europa was bijna 50 jaar lang gescheiden in west en oost en het is onnodig het continent nu op te delen in noord en zuid’, aldus Stubb.

11.41 uur: Het opvallend herstel van IJsland weerspiegelt zich ook in de lonen.

Iceland wage index +6% over past year, real wage +1.3% statice.is/Pages/444?News… - Inflation 4.6%, unemployment 5.8%, economy growing 3%. Not bad— Alberto Nardelli (@AlbertoNardelli) August 23, 2012

11.32 uur: Even een portie niet-beursgenoteerd, maar toch financieel interessant nieuws: de halfjaarresultaten van van Rabobank. De Nederlandse groep boekte in de eerste jaarhelft 1,3 miljard euro nettowinst, 29 procent minder dan een jaar eerder maar 'langjarig gezien een passend resultaat'. De daling is onder meer veroorzaakt door 1,1 miljard euro aan waardeveranderingen (voor slechte leningen en vastgoed). De kern tier 1-ratio blijft constant op 12,7 procent.

11.20 uur: Ondanks de goede resultaten zakt Ahold 1,9 procent. De Nederlandse retailer bleef met zijn cijfers onder de verwachtingen van sommige analisten. In de retailsector gaan ook Metro (-1,05%) en Carrefour (-1,5%) lager.

11.16 uur: De winsten in Europa zijn merkelijk kleiner geworden. Een concrete aanleiding is er niet, mogelijk spelen de Griekse zorgen weer. Merkel en Hollande ontmoeten elkaar vandaag in Berlijn om de violen te stemmen over Griekenland. De Griekse premier Samaras wordt vrijdag in Berlijn verwacht en zaterdag in Parijs. De olieprijs loopt ook verder op, de Brent kost al meer dan 116 dollar in Londen.

10.14 uur: Kinepolis krijgt een koersdoelverhoging van Bank Degroof, van 72 tot 77 euro. Het advies wordt ook opgetrokken, van 'bijkopen' naar 'kopen'. Analist Dries Dury heeft het over 'uitstekende halfjaarresultaten'. Ondanks 2,1 procent minder bezoekers (door zwakte in Spanje) steeg de omzet met 5,3 procent en verbeterde de rebitda-marge tot 27,4 procent.

Na de 'goede reeks halfjaarcijfers' trekt Degroof-analist Jean-Marie Caucheteux zijn koersdoel voor Montea op van 26,5 tot 27,5 euro. Zijn advies blijft 'houden'.

10.01 uur: Het ondernemersvertrouwen in de eurozone, gemeten aan de hand van de samengestelde PMI, is in augustus een fractie verbeterd. De index steeg van 46,5 tot 46,6. We blijven daarmee in krimpterrein (onder de 50), maar er is toch een lichte verbetering.

Die verbetering komt niet van de dienstensector (daling van 47,9 tot 47,5) maar van de nijverheid: de PMI verbeterde daar van 44,0 in juli tot 45,3, wat ook een stuk beter is dan verwacht (44,1). Het is de eerste verbetering dit jaar. In de winter kenden we een scherpe neergang, die gevolgd werd door een geleidelijke afbrokkeling in de lente en de vroege zomer.

Flash Eurozone PMI Composite Output Index at 46.6 (46.5 in July). Seventh straight contraction #PMI— Markit Economics (@MarkitEconomics) August 23, 2012

09.52 uur: Analisten zijn er duidelijk niet uit hoe het nu met Delhaize gaat. Terwijl ING niet bepaald optimistisch klinkt, verhoogt Marc Leemans van Bank Degroof zijn advies van 'houden' naar 'bijkopen' en zijn koersdoel van 33 naar 39 euro. De angst rond de tweedekwartaalresultaten bleek overdreven en de onderneming lijkt dicht bij het operationele omslagpunt te staan wat betreft de omzetevolutie. Bovendien is de waardering aantrekkelijk, met een discount van 20 tot 30 procent in vergelijking met sectorgenoten.

09.35 uur: Na Frankrijk (9u12) lijkt ook het PMI-ondernemersvertrouwen in Duitsland beterschap te suggereren:

germ PMI manuf @ 45.1 v 43.e — eighteen_O_six (@trader1806) 23 Aug 12

 

09.30 uur: Biotech is top en flop in Brussel. Tigenix koerst na de halfjaarcijfers van deze ochtend 5 procent hoger, maar Ablynx koerst na de cijfers van gisterenavond 8 procent lager.

09.25 uur: Spijts de betere marges in de VS, zakt de beurskoers van Ahold toch 3,5 procent. Volgens Rabo ligt de bedrijfswinst door een misser in Nederland nipt onder de analistenverwachtingen.

09.22 uur: De belegger durft weer even risico nemen, nu hun goede vriend Ben Bernanke de geldpersen lijkt te smeren

Risk on again!.. with Fed hints QE3 is on the way and high beta names once again being favoured. — Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 23 Aug 12

 

09.16 uur: ING is niet overtuigd door de meevallende kwartaalresultaten die Delhaize woensdag rapporteerde. Het beurshuis verlaagt de winstprognoses, het koersdoel gaat van 31,5 naar 29,5 euro en het advies gaat van 'houden' naar 'verkopen'. We citeren even analist John David Roeg:

'Een extreem laag gezette analistenconsensus kloppen mag je niet als een echte opluchting beschouwen'

09.12 uur: Er gloort wat beterschap voor de kwakkelende economie van de eurozone:

France Serv PMI records 50.2 in Aug; 7-month high. Composite PMI @ 48.9; 6-month high #France #PMI — Markit Economics (@MarkitEconomics) 23 Aug 12

 

09.03 uur: De Bel20 opent in lijn met de andere Europese beurzen 0,5 procent hoger. Kinepolis zakt na de ster halfjaarcijfers - mede door de Spaanse bemol - niettemin 1,8 procent, Tigenix koerst 3 procent hoger.

08.59 uur: Ook Ahold komt met resultaten. En die ogen flink wat beter dan die van rivaal Delhaize. Dit ondanks een teleurstellende EK-campagne van de Oranje voetballers, wat op de marges van Albert Heijn op de thuismarkt woog. De Albert Heijns in België - intussen zijn er zes - kennen een 'bemoedigende' start. Maar vooral op de bikkelharde Amerikaanse markt is Ahold in vergelijking met Delhaize sterk bezig: Ahold boekt er 2,2 procent vergelijkbare omzetgroei en krikt de winstmarge op van 4,1 naar 4,3 procent, een vol procentpunt boven Delhaize America.

08.56 uur: Flink wat resultaten deze ochtend: zo zijn er degelijke cijfers van Kinepolis, spijts een stevige Spaanse bemol. Voorts is er Deceuninck, Leasinvest, Montea en Tigenix.

08.45 uur: De Europese beurzen stevenen op een stevige start af. De belangrijkste indexfutures wijzen op zo'n 0,5 à 0,7 procent winst. De Amerikaanse centrale bankiers lieten via de notulen van hun vorige bijeenkomst duidelijk uitschijnen dat er extra stimulus zit aan te komen en ook de Chinese centraal bankier Zhou Xiaochuan liet weten dat een versoepeling van de rente en/of kapitaalbuffers voor de banken 'niet uitgesloten' zijn. Dat gaf de Aziatische markten een zetje, ondanks een teleurstellende Chinese conjunctuurbarometer van de grootbank HSBC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud